De kerstgrotten van Valkenburg: info, handige tips, foto’s en 5 kersthotels!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Als je graag iets uniek wilt doen tijdens de kerstperiode, dan raad ik aan om Valkenburg te bezoeken. In dit artikel sprak ik al over alles wat je in deze stad kan doen, en in deze blog ga ik iets dieper in (letterlijk en figuurlijk!) op de magische kerstgrotten van Valkenburg.

Het lijkt misschien vreemd om Kerstmis te vieren in een ondergronds gangenstelsel, maar eens je de kerstmarkt in de grotten van Valkenburg, ziet piep je wel anders!
De mergelgrotten zijn versierd met prachtige kerstdecoraties, de leuke kraampjes en standjes verkopen toffe hebbedingen en het is hier altijd goed weer! Nog niet overtuigd? Lees dan verder en bekijk enkele afbeeldingen van de kerstgrotten van Valkenburg.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.6/5 - (9 votes)

kerstmarkt valkenburg fluweelengrotVerspreid over de hele stad vinden heel wat kerstevenementen plaats. De bekendste zijn ongetwijfeld de kerstgrotten. Maar liefst drie voormalige mergelgrotten worden omgetoverd tot een kerstparadijs tijdens de koude wintermaanden.

Gemeentegrot tijdens Kerst

De grootste kerstgrot in Valkenburg is de Gemeentegrot. Duizenden mensen en tientallen kraampjes passen hier moeiteloos in. De felle kerstverlichting, opgehangen aan de hoge gewelven en tussen geurige dennenbomen, zorgen ervoor dat dit ondergrondse labyrinth een feeëriek en gezellig schouwspel wordt in deze donkere tijd van het jaar

Onmiddellijk wanneer je binnenkomt nodigen vrolijke kerstfiguren je uit om de grotten dieper in te gaan. Kerstelfjes, Kerstmannen, engelen en andere beelden leiden je verder in de juiste richting tot je de eerste kronkelende en smalle gangen door bent gestapt. Om de hoek verschijnen de eerste kerstkraampjes.
Verkopers met of zonder kerstmutsen tonen je hun grappigste prulletjes of hun mooiste schatten. Hoe verder en dieper je in de kerstmarkt van de Gemeentegrot afdaalt, hoe gevarieerder het aanbod wordt.

Schattige kerstsokken voor pasgeborenen of volwassenen, kersttruien die oplichten als je op een knopje drukt, duizenden snoepjes die je doen watertanden, lieflijke knuffels, blinkende kerstballen en andere kerstspullen liggen hier allemaal op jou te wachten. Maar ook juwelen, een hele collectie aan wijnen en zelfs bloembollen worden hier verkocht.

Op een bepaald punt splitst de Gemeentegrot zich op naar twee kanten. Als je naar de rechterkant gaat blijf je op het vertrouwde niveau stappen, en onderweg wordt je ook nog steeds overweldigd door het gigantische aanbod van deze kerstmarkt.
Als je ervoor kiest om rechtdoor te blijven slenteren, dan krijg je een prachtig uitzicht. Van hieruit zakt de kerstmarkt in de Gemeentegrot immers traag naar beneden. Vanop het hoogste punt krijg je daardoor een fenomenaal uitzicht op enkele van de mooiste kraampjes in deze kerstgrot.

Met een bezoek aan de Gemeentegrot tijdens kerst wil je natuurlijk voornamelijk de gezellige kraampjes bezoeken en tegelijkertijd lekkere warme chocolademelk of glühwein sippen, maar vergeet niet om ook de grote rotswanden af te speuren naar de prachtige kunstwerken. De Gemeentegrot heeft enkele ontzettend mooie muurschilderingen die je niet mag missen! De zwartgekalkte meesterwerken zijn her en der verscholen achter kraampjes, dennenbomen of kerstfiguren, maar  ze zijn zeker een fotootje waard. Deze wandtekeningen werden honderden jaren geleden gemaakt door de mijnwerkers die deze gangen stukje bij beetje hebben uitgegraven.

Deze Valkenburgse kerstgrot is trouwens ook de oudste én meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa. Vreemd is dat natuurlijk niet, want foto’s en verhalen van een unieke kerstmarkt zoals deze verspreiden zich als een lopend vuurtje! Om je helemaal te overtuigen van de schoonheid van de Gemeentegrot kerstmarkt in Valkenburg, deel ik hieronder nog enkele foto’s van mijn bezoek.

Adres: Cauberg 4, 6301 BT Valkenburg, Nederland
Prijs: 
Volwassenen: €7,50, kinderen jongen dan 12 jaar: €5,00, kinderen jonger dan 5 jaar: gratis.
Openingstijden: Bekijk de officiële website van de Gemeentegrot.

gemeentegrot kerst

Herken jij deze lieflijke elf?

gemeentegrot valkenburg kerstmarkt

Je weet eigenlijk niet waar je eerst moet kijken… Er is zó veel te zien!

kerstmarkt valkenburg gemeentegrot

Originele (en lekkere!) kerstcadeau’s vind je hier overal.

Fluweelengrot tijdens Kerst

Niet zo ver van de bovengrondse kerstmarkt van Valkenburg ligt de Fluweelengrot. Hoewel je zou denken dat beide kerstgrotten van Valkenburg erg op elkaar lijken, vind ik dat persoonlijk niet.
De Fluweelengrot is véél uitgestrekter dan de Gemeentegrot. Deze kerstgrot wordt dan ook gekenmerkt door veel smallere gangpaden, en vaak zijn ze ook minder hoog. Doordat de grotten vooral in het begin wat krapper zijn, zie je hier enkele alleenstaande kraampjes versierd met felle verlichting en omringd door smalle dennenbomen. Hoe verder je door de kronkelende gangen wandelt, hoe breder de gangen worden en hoe meer kraampjes de rotswanden inpalmen.
De nauwe passage zorgt er wel voor dat deze Valkenburgse kerstgrot veel intiemer aanvoelt. Hier is het eigenlijk altijd duidelijk dat je een ondergronds gangenstelsel aan het verkennen bent en dat maakt je ervaring toch net iets bijzonderder.

Net zoals in de Gemeentegrot zie je hier ook heel wat muurtekeningen. Deze zijn vaak een stuk opvallender doordat je minder wordt afgeleid door flitsende kerstversiering of in het oog springende spulletjes die ernaast worden verkocht. Met een bezoek aan de Fluweelengrot tijdens Kerst sla je dus meteen twee vliegen in één klap!

Na heel wat bochten en draaien kom je uiteindelijk uit in de bredere stukken van de Fluweelengrot. Op deze plekken staan ook de grotere kerststandjes en vaak ook de mooiste kraampjes. Niet heel ver weg van het einde heb je zelfs een ondergronds café/restaurant waar je even kan uitrusten. Dat kan nodig zijn, want voor je het beseft heb je al enkele kilometers afgelegd!
Op deze plek worden ook regelmatig kerstconcerten gegeven. Met een warme chocomelk, een frisse pint of een hete glühwein kan je hier genieten van melodieuze kerstliedjes en live optredens.

De Fluweelengrot is tijdens Kerst net zo gezellig als de Gemeentegrot, maar als je toch in Valkenburg verblijft raad ik aan om beide kerstgrotten te bezoeken.

Adres: Daalhemerweg 27, 6301 BJ Valkenburg, Nederland
Prijs: 
Volwassenen: €7,50, kinderen jongen dan 12 jaar: €5,00, kinderen jonger dan 5 jaar: gratis.
Openingsuren: Bekijk de officiële website van de Fluweelengrot.

fluweelengrot kerst

Prachtige lampjes verspreiden een magische gloed over de rotswand!

Fluweelengrot valkenburg kerstmarkt

Op de achtergrond zie je één van de vele kunstwerken die je in de Fluweelengrot tegenkomt.

kerst fluweelengrot

Je vindt hier echt alles!

Mergelrijk tijdens Kerst

Als je genoeg hebt van al deze kerstmarktjes, maar graag nog wat verder afzakt in de mysterieuze dieptes van deze wereldbol dan kan je ook nog naar Mergelrijk. Doorheen het jaar kan je hier terecht voor een boeiende rondleiding om meer te leren over de geschiedenis van de mergelgrotten in Valkenburg.

Een bezoek aan Mergelrijk tijdens Kerst wordt nog net iets leuker. Dan zijn de tentoonstellingen immers versierd met prachtige kerstdecoraties. Eens je de trappen bent afgedaald kom je terecht in een ruimte waar een miniatuur winter wonderland is opgezet. Piepkleine mensjes genieten er van de mooie sneeuwlandschappen.
Hun petieterige peperkoekenhuisjes lijken weggeplukt uit een sprookje! Ook de Kerstman is van de partij. Zijn rendieren laten hem rondcirkelen door al deze miniatuurlandschappen, en iets verderop zie je zelfs een minitrein door de landschappen stomen. Nog een verdieping lager begint de eigenlijke tentoonstelling.

Beelden uit zandsteen (ze lijken wel een beetje op zandsculpturen!) die tot de permanente museumstukken behoren zijn voor één keer ondergesneeuwd of omsingeld door kleine poppetjes die de kerstsfeer hier ondergronds ook naar boven brengen. Onderweg leer je hoe deze plek werd gebruikt als oorlogsbunker, waarvoor deze mergelsteen specifiek werd gebruikt, hoe champignons hier worden geteeld en welke vleermuizen hier af en toe worden gespot. Heel leuk is ook dat je kinderen (jij ook natuurlijk!) een stukje mergelsteen mee kunnen nemen naar huis nadat ze het zelf hebben bewerkt.

Mergelrijk is tijdens Kerst doorgaans veel minder druk dan de andere kerstgrotten van Valkenburg. Hoewel dit eigenlijk meer een museum is voor kinderen, kon ik er zelf ook heel hard van genieten. Soms moet je het kind in jezelf even bovenhalen, vind je ook niet?

Adres: Daalhemerweg 31a, 6301 BJ Valkenburg, Nederland
Prijs: 
Volwassenen en kinderen: €7,50, kinderen jonger dan 3 jaar: gratis.
Openingsuren: De openingsuren variëren op bepaalde dagen, maar doorgaans is Mergelrijk van dinsdag tot en met zondag geopend van 9:00u tot 17:00u. De kassa sluit wel om 16:00u.

mergelrijk kerst

Deze poppetjes zijn toch ontzettend schattig?

kerst mergelrijk

Zo zag Valkenburg er enkele eeuwen geleden nog uit.

valkenburg kerst mergelrijk

De beelden en tentoonstellingen zijn speciaal voor kerst vrolijk versierd.

Faciliteiten in de kerstgrotten van Valkenburg

Wellicht vraag je je af of zo’n ondergrondse kerstmarkt wel praktisch is.
Ja, want echt aan alles is gedacht!

 • In zowel de Gemeentegrot als de Fluweelengrot is een toilet aanwezig. Voor 50 cent kan je daar je behoefte te doen. Het belooft in ieder geval een erg unieke plaspauze te worden! Wie kan immers zeggen dat hij/zij al naar een ondergrondse WC is geweest?!
  Mergelrijk heeft aan de ingang ook een toilet.
 • Wi-fi verbinding is er niet, en ook mobiele data werkt hier niet. Maar is dat echt zo erg? Je komt hier toch voor de gezelligheid en niet om op je GSM te spelen. Die dringende snapchats, instagram stories of facebook posts kunnen wel even wachten.
 • Hongerig? Dorstig? De kans is groot, want je benen zullen nogal wat energie nodig hebben om al deze kerstgrotten in Valkenburg af te stappen! Gelukkig zijn er overal restaurants en café’s. In de Fluweelengrot vind je een restaurant op het einde van de kerstmarkt, in de Gemeentegrot vind je ongeveer halverwege een zitplekje waar je een drankje en maaltijd kan krijgen, en in het Mergelrijk vind je een restaurant op de bovenste verdieping (naast de kassa).
  Vergeet wel niet dat je in de Fluweelengrot en de Gemeentegrot niet heel veel warme maaltijden kan vinden. De damp kan hier immers geen kant op! Naast de kassa’s van beide kerstmarkten in de grotten van Valkenburg staan wel enkele foodtrucks waar je warme snacks en fastfood kan krijgen.
 • Houd je rommel nog even bij je. Er zijn voldoende vuilbakken om zakjes of verpakkingsmateriaal in weg te gooien.
 • Bankjes of stoeltjes zijn er spijtig genoeg niet omdat de gangen vaak nogal smal zijn. Als je even wilt uitrusten kan dat natuurlijk wel bij één van de cafés of restaurants.
 • Als je rond de kerstgrotten van Valkenburg wilt parkeren, dan kan dat best in één van de parkings buiten het centrum. Parkeren in het centrum van Valkenburg is veel duurder. Alle andere parkeerplaatsen liggen op korte wandelafstand van de kerstgrotten. Per dag betaal je €8.

Ben je overtuigd door mijn positieve ervaring met de kerstgrotten van Valkenburg? Of wil je graag nog wat meer leesvoer? Lees dan zeker ook dit artikel over alle kerstmarkten en kerstactiviteiten in Valkenburg.

kerstgrotten valkenburg restaurant

Proost!

5 hotels in de buurt van de kerstgrotten van Valkenburg

Valkenburg ligt niet voor iedereen bij de deur. Bovendien is er héél veel te doen en kan je er gerust een weekendje van maken. Wil je tijdens je overnachting helemaal in de kerstsfeer worden ondergedompeld? Dan is één van de vijf onderstaande hotels vast en zeker een goede keuze!

Hotel Lahaye

Net buiten Valkenburg aan de rand van natuurpark Ingendael, vind je dit gezellige familiehotel. De eigenaren van Hotel Lahaye zijn zeer gastvrij en doen er alles aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Deze aantrekkelijke geprijsde accommodatie ligt op slechts vijf minuutjes rijden van het centrum waar je de kerstgrotten van Valkenburg kunt bezoeken. De kamers zijn keurig ingericht, het sanitair is schoon en de bedden zijn heerlijk comfortabel. Hier wordt een uitgebreid ontbijt geserveerd met heerlijke koffie en thee. ’s Avonds worden aan de gezellige hotelbar de sterke verhalen verteld onder het genot van een heerlijk Limburgs biertje. Overnachten kan hier vanaf €50.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.com – Booking.com

Hotel Lahaye Valkenburg

© Hotel Lahaye

Hotel Tummers

Recht tegenover het oudste treinstation van Nederland ligt Hotel Tummers. Deze accommodatie bevindt zich aan de rand van het centrum, zodat je binnen vijf minuten naar kerststad Valkenburg wandelt. Dit hotel is prachtig versierd tijdens de kerstperiode en het Franse restaurant, waar klassieke gerechten op het menu staan, is een echte aanrader.
De gastheer en gastvrouw zijn zeer vriendelijk en behulpzaam. Wil je bijvoorbeeld iets weten over het kerstarrangement van dit hotel in Valkenburg, dan kun je altijd bij hen terecht. De kamers zijn modern ingericht, voorzien van gratis wifi en heel netjes. Bij het hotel is een gratis en beveiligde parkeerplaats. De prijzen voor een overnachting beginnen bij €90.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.com – Booking.com

kerstgrotten Valkenburg Hotel Tummers

© Hotel Tummers

Parkhotel Valkenburg

Wil je eens verblijven in een prachtige accommodatie? Kies dan voor Parkhotel Valkenburg. Dit adresje met vier sterren bevindt zich in een monumentaal gebouw dat ontworpen is door de bekende Limburgse architect Pierre Cuypers (Rijksmuseum en Centraal Station Amsterdam). Het restaurant vind je in een oud klooster met uitzicht over de heuvels van het Limburgse landschap. Deze accommodatie beschikt over een overdekt zwembad, een fitnessruimte en een wellness centrum die alle drie gratis toegankelijk zijn. Uiteraard is dit hotel in Valkenburg met kerst helemaal versierd. Je bevindt je op loopafstand van het centrum, zodat je de kerstgrotten van Valkenburg gemakkelijk kunt bezoeken. Voor een overnachting betaal je gemiddeld €90.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.com – Booking.com

Parkhotel Valkenburg

© Parkhotel Valkenburg

Hotel Valkenhof

In hotel Valkenhof zit je bijna letterlijk met je neus op de kerstgrotten van Valkenburg. Hotel Valkenhof bevindt zich namelijk midden in de historische binnenstad met al zijn leuke straatjes. Deze accommodatie kenmerkt zich door de warme, gezellige en intieme sfeer. De kamers zijn al net zo mooi en sfeervol ingericht als het hotel zelf. Ze zijn onder meer voorzien van een flatscreen tv, gratis toiletartikelen en wifi. Op het terras van het hotel kun je altijd terecht, omdat het in de wintermaanden wordt verwarmd. Maar het is natuurlijk ook een zalig idee om een goed glas wijn te drinken bij de open haard van de bar. Je overnacht hier vanaf €90.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.com – Booking.com

Hotel Valkenhof

© Hotel Valkenhof

Hotel Schaepkens van St. Fijt

Hotel Schaepkens van St. Fijt is omgeven door een prachtige tuin, waarin het heerlijk vertoeven is. Het centrum van de stad bevindt zich op loopafstand, zodat je heel gemakkelijk een bezoek kunt brengen aan kerststad Valkenburg. Op enkele honderden meters van het hotel kun je gratis gebruik maken van faciliteiten als een fitnessruimte, een overdekt zwembad en een infrarood cabine. De kamers zijn altijd netjes en erg smaakvol ingericht met kunstwerken aan de muren. Iedere kamer heeft een eigen badkamer en een flatscreen tv. Men serveert hier een zeer uitgebreid ontbijtbuffet. Overnachten kan hier vanaf €59.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.com – Booking.com

Hotel Schaepkens Van St. Fijt kerstgrotten Valkenburg

© Hotel Schaepkens Van St. Fijt

Dit artikel kwam er in samenwerking met Visit Zuid-Limburg.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.6/5 - (9 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
  • Dat is nog een beetje vroeg om te zeggen, denk ik.
   Ik zou aanraden om de officiële website van Valkenburg in de gaten te houden tegen dat Kerst nadert.

   Groetjes,
   Sam

 1. Hey,
  Volgend weekend logeren wij met ons hondje in Valkenburg.
  Waar mogen we niet/wel binnen met de hond ?
  Groetjes, Tine.

  • Hey Tine

   Ik lees dat er in de grotten normaal honden (aangelijnd) binnen mogen, maar ik kan niet vinden of dat ook het geval is tijdens de kerstperiode… Misschien stuur je hen best eens een mailtje of bel je eens naar de VVV van Zuid-Limburg (toeristische dienst)?
   Laat gerust weten wat het antwoord is 🙂 !

   Groetjes en veel plezier.
   Sam

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>