Een bezoek aan de kerstman in Finland: kerst vieren in Lapland

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Wist je dat de kerstman een officiële verblijfplaats heeft? En dat je hem kan bezoeken? Je kan hem vinden in Rovaniemi, Fins Lapland, waar er ook heel wat andere leuke dingen te beleven vallen. Je kan er met rendieren en husky’s rijden op zoek naar het noorderlicht en tijdens de wintermaanden kan je je kostelijk amuseren in de sneeuw. Lees snel verder en ontdek alles over de kerstman en Finland en meer tips voor een onvergetelijke vakantie naar Lapland.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.9/5 - (8 votes)

 

kerstman finland

Waar woont de kerstman? In Rovaniemi!

Rovaniemi is sinds 2010 de officiële thuisstad van de kerstman en je kan hem daar elke dag van het jaar bezoeken. Zijn oorspronkelijke thuis ligt in het zogenaamde Korvatunturi (“Oorberg”) in Fins Lapland. Maar slechts enkele geluksvogels kennen deze precieze locatie, waardoor hij besloot om zich in Rovaniemi te vestigen, de hoofdstad van Lapland. De stad werd echter bijna compleet vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog en vijf jaar na het einde hiervan kwam Eleanor Roosevelt (vrouw van Franklin D. Roosevelt, destijds president van de Verenigde Staten) op bezoek om te kijken hoe het ging met de heropbouw. Ze wou ook de poolcirkel bezoeken en daarom besloot men om acht kilometer ten noorden van de stad een hut te bouwen, die mee het startschot gaf voor Santa’s Village. Deze staat vandaag nog altijd naast het postkantoor in het dorp van de kerstman in Finland.
Sindsdien komen er meer dan een half miljoen bezoekers van over de hele wereld bij de kerstman op bezoek. De meesten van hen komen een maand voor Kerstmis, wanneer de barmhartige man met de baard het kerstseizoen officieel opent.

Hoe geraak je daar?

Het goede nieuws is, dat je vanuit Brussel-Zaventem rechtstreekse vluchten hebt naar Kittila-Lapland.
Tijdens de wintermaanden biedt TuiFly wekelijks vliegtickets aan die je rechtstreeks naar Fins Lapland vliegen. Van hier geraak je vlot bij Vadertje Kerst himself.

santas village Rovaniemi

Santa’s village in Rovaniemi is magisch tijdens het winterseizoen.

Santa’s Village

Het zal je niet verbazen dat het dorp van de Kerstman de bekendste attractie van het (Lap)land is. Je vindt er naast restaurants, winkel, cafés en hotels ook de volgende zaken die gegarandeerd een glimlach op je gezicht zullen toveren:

Het postkantoor van de kerstman

Sinds 1985 heeft de kerstman meer dan vijftien miljoen brieven uit bijna 200 landen ontvangen. In het postkantoor in Santa’s Village kan je niet alleen brieven aan de kerstman schrijven, maar ook naar het thuisfront. Zo krijgt je brief een speciale poolcirkel postzegel die je nergens anders ter wereld vindt.
Voor 8,5 euro kan je trouwens je vrienden verrassen met een brief die door de kerstman zelf geschreven is.

santa claus village lapland

Eén ding weet ik zeker: de Kerstman zal veel werk hebben om alle brieven op tijd te versturen!!

De elfjes van de kerstman

Wanneer je rondwandelt in het dorp zullen de elfjes je ongetwijfeld opvallen. Zij werken voor de kerstman en zorgen ervoor dat alles in goede banen loopt. Je kan zelfs een klas in de Elfenschool volgen om zo een magisch diploma te verdienen. Staat altijd leuk op je CV, nietwaar?

De rendieren van de kerstman

Helaas kan je geen vliegende rendieren bezichtigen, maar je kan (in de winter en lente) wel een ritje maken op een gewone rendierslee en een rendierboerderij bezoeken.
Je kan onder meer de volgende ritjes boeken:

 • Het rendierenpad (5 minuutjes): Kinderen betalen 14 euro, volwassenen 18 euro
 • Het bospad (15 minuten): Kinderen betalen 23 euro, volwassenen 29 euro
 • Winteravontuur (35 minuten): Kinderen betalen 50 euro, volwassenen 65 euro

Voor vijf euro krijg je nog een officieel rendierrijbewijs.

Als je liever naar een echte rendierboerderij gaat (waar je ook op sleeptouw wordt genomen door de dieren), dan kan je in Rovaniemi ook andere excursies boeken:

 

santa claus village rovaniemi rendiertocht

Laat je mee op sleeptouw nemen door deze prachtige dieren.

Huskypark

Je vindt ook nog eens bijna 100 Siberische husky’s in Santa’s village, waarmee je in de zomer kan gaan wandelen en in de winter mee kan sleeën.
Je kan ofwel het park gewoon bezoeken en dan betaal je als volwassene 10 euro voor een kaartje en voor kinderen (van vier tot twaalf jaar) 5 euro. Dit is inclusief een gegidste rondleiding van een half uurtje.
Als je met de husky’s wil gaan wandelen, betaal je 50 euro per persoon (1 husky voor 2 personen) of 70 euro per persoon (1 husky per persoon). Daarmee mag je dan anderhalf uur gaan wandelen in het bos.
Als je op een huskyslee wil zitten betaal je 30 euro per volwassene en 15 euro per kind en dan kan je een halve kilometer sleeën. Je kan uiteraard ook langere afstanden afleggen en dan betaal je bijna het driedubbele als je de slee met zijn tweeën deelt. Boek je huskyavontuur alvast online en voorkom dat deze leuke activiteit is uitverkocht. Online kan je dat bij deze officiële tour operator doen.

 

 

Hoe ziet een ontmoeting met de kerstman in Finland eruit?

Al deze geweldige activiteiten zijn natuurlijk fantastisch, maar de absolute topper blijft natuurlijk een persoonlijke ontmoeting met de kerstman.

Je komt een kamer binnen, waar de goedlachse man je zit op te wachten op zijn troon/stoel. Vervolgens vraagt hij waar je vandaan komt, schudt hij je hand en begroet hij je in het Fins. Voor ons Nederlandstaligen is dit kinderspel, want “hallo” in het Fins is “mooi”. Daarna poseren jullie gezellig samen voor een foto en na een kort praatje krijgt je kind nog een certificaat waarop staat dat hij of zij braaf is geweest (want dat is toch ook zo?!).

Onthoud wel dat je zelf geen foto’s mag maken, maar je kan wel betalen voor het video- en fotomateriaal dat van jou wordt gemaakt. Dit kost je dan 40 euro. Als je geen foto’s wil en enkel de kerstman wenst te ontmoeten, hoef je hiervoor niet te betalen.

kerstman rovaniemi

Joepie! Ik kon vader Kerstmis in Lapland ontmoeten. Missie geslaagd!

Leuke overnachtingen in Rovaniemi

Uiteraard kan je in Santa Village zelf overnachten en dan meer bepaald in de Santa Claus Holiday Village. Voor een standaardkamer betaal je 149 euro voor twee volwassenen. Komen daar twee kinderen bij? Dan betaal je 209 euro.
Let wel op dat je in het hoogseizoen (van 13 november tot 31 maart) minstens twee en soms drie nachten moet blijven.

Om je bezoekje aan Fins Lapland helemaal af te maken, zijn er ook heel wat andere geweldige manieren om te overnachten.

In het Arctic SnowHotel kan je (zoals de naam doet vermoeden) de nacht doorbrengen tussen muren van sneeuw. Daarbovenop kan je dineren in het ijsrestaurant! Je betaalt hier wel gemakkelijk (en afhankelijk van de periode) 350 euro per nacht voor.

Iets goedkoper en veel luxueuzer is het Arctic TreeHouse Hotel, waarbij je ook op een unieke manier het noorderlicht kan ervaren. Je hebt een spectaculair zicht over de toppen van de bomen en dat op amper tien minuutjes rijden van het centrum van Rovaniemi.

Een andere manier om van het noorderlicht te genieten is een glazen iglo, zoals de Arctic Glass Igloos. Ook hiervoor betaal je gemakkelijk 350 euro per nacht, maar het is wel een onvergetelijke ervaring. Houd echter in gedachten dat je niet gegarandeerd het noorderlicht zal zien, dat is namelijk afhankelijk van een heel aantal factoren. Meer over deze ‘moeilijke dame’ lees je trouwens in dit artikel.

arctic snowhotel rovaniemi kerstman finland

Het Arctic SnowHotel, vlakbij Rovaniemi. – © Artic SnowHotel

Andere activiteiten tijdens een vakantie in Lapland nabij Rovaniemi

Het noorderlicht

Het draait hier niet alleen om de kerstman, maar ook om het eerdergenoemde noorderlicht. Er zijn verschillende manieren om dit lichtspektakel te ontdekken. Van een auto tot een sneeuwscooter tot een rendierslee. Van het einde van augustus tot begin april maak je de beste kans om het noorderlicht in Lapland te zien.
Een leuke excursie naar het noorderlicht kan al vanaf €75 per persoon. Voor alle mogelijkheden (en prijzen) kan je hier een kijkje nemen.

noorderlicht lapland

Het noorderlicht blijft voor mij één van de mooiste natuurfenomenen.

Fun op de sneeuwscooter

Adrenalinejunks kunnen helemaal uit de bol gaan tijdens een tour met de snowscooter. Racen door deze prachtige natuur is een belevenis die je nooit zal vergeten.
Voor een uurtje met de sneeuwscooter te rijden betaal je 79 euro per persoon. Voor langere ritten (drie à vier uur) betaal je vanaf 100 euro per persoon.

sneeuwscooter rovaniemi

Hoe snel durf jij gaan?

En heel wat meer…

Tijdens de winter kan je sneeuwschoenwandelen, skiën, fatbiken, Arctic Ice Floating, ijsklimmen, met een ijsbreker meevaren, de wereldberoemde Finse sauna ervaren of heerlijk dineren in een echte igloo en zoveel meer.
In de warmere zomermaanden kan je dan weer kajakken, stand up paddle boarden, jetskiën, paardrijden, fietsen, … Je merkt het al: een vakantie in Lapland zal nooit vervelen.

lapland met kerst igloo

Ga je naar Lapland met kerst? Dan is een kerstmenu in deze igloo misschien wel een leuk idee!

Openingstijden en bereikbaarheid Santa’s Village

Je kan de kerstman in Finland elke dag van het jaar bezoeken en je hoeft helemaal niets te betalen om Santa’s Village te betreden. Je hoeft enkel rekening houden met de volgende openingstijden:

 • 1/9 – 30/11: dagelijks van 10u tot 17u
 • 1/12 – 6/1: dagelijks van 9u tot 19u
 • 7/1 – 31/5: dagelijks van 10u tot 17u
 • 1/6 – 31/8: dagelijks van 9u tot 18u

Uitzonderlijke openingstijden:

 • 24/12: van 9u tot 15u
 • 25/12: van 12u tot 17u
 • 31/12: van 9u tot 17u
 • 1/1: van 12u tot 17u
 • 30/4: van 10u tot 15u
 • 1/5: van 12u tot 15u

Vanuit Rovaniemi neem je de plaatselijke bus 8 of de Santa Express en deze vertrekken elk uur vanuit het centrum. Sportievelingen kunnen ook de acht kilometer wandelen of je kan ook zelf rijden.
Als je met het vliegtuig landt, ben je nog dichterbij want Santa’s Village ligt op amper drie kilometer van de luchthaven.

rovaniemi vakantie

Een vakantie naar Rovaniemi is niet af zonder een bezoek aan de kerstman!

Drie leuke weetjes over de kerstman

 1. Santa Claus is eigenlijk een Engelse vertaling van Sinterklaas. Hmm. Misschien best niet tegen de kinderen zeggen.
 2. Men zegt weleens dat Coca-Cola het traditionele beeld van de kerstman in zijn rood pak en witte baard heeft verspreid. Dit is ten onrechte, want het werd al veelvuldig door andere bedrijven gebruikt in de jaren ‘30. Daarvoor droeg hij wel een groen pak.
 3. Rudolph (met zijn rode neus) is zonder enige twijfel het bekendste rendier van de kerstman. Hij werd bedacht in 1939 door een copywriter genaamd ‘Robert L. May Rudolph’ in een kerstboekje van een warenhuis. Dit werd uitgedeeld aan de kinderen die de kerstman in de winkel bezochten en de rest is geschiedenis.
kerstman finland rovaniemi

Tijdens een reis naar Rovaniemi zijn ook de winterse landschappen de moeite om te ontdekken.

Als je nog op zoek bent naar een origineel idee om een vakantie door te brengen hoef je dus niet verder te zoeken dan Fins Lapland. Santa’s Village biedt niet alleen plezier voor de allerkleinsten, ook als volwassene kan je hier je hartje ophalen. Combineer dit met de talloze andere activiteiten en de potentiële aanwezigheid van het noorderlicht en je kan je vlucht naar Finland en de kerstman al boeken. Voor rechtstreekse vluchten kan je bij TuiFly terecht.
Boek je liever een pakketreis naar de Kerstman? Kijk dan eens naar deze deals:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.9/5 - (8 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 1. Hey! Top reis en leuk uitgelegd. Denk dat het elk kind (mens) zijn droom is om eens bij de kerstman te komen :D. Heb je deze reis met een organisatie gedaan of op eigen houtje?

  • Zeker weten! Heel fijn om handjes te mogen schudden met deze vriendelijke man 🙂 !
   Ik heb zelf alles geregeld, maar er zijn ook enkele reisorganisaties die alles voor je kunnen regelen natuurlijk.

   Groetjes
   Sam

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>