3 juni, 2020

8x Leuke kerstmarkten in Hannover en omgeving: info & foto’s

Aken, Keulen en Düsseldorf zijn kerstmarkten in Duitsland die nogal druk bezocht worden. Daarom ben ik het dit keer iets verder gaan zoeken en reisde dieper Duitsland in. Daar werd ik helemaal ondergedompeld in een even magische kerstsfeer. Ontdek samen met mij vier verschillende plaatsen met elk hun eigen originele gezellige eindejaarssfeer. Laat je verrassen door zoete lekkernijen, hartige en zoete hapjes, originele cadeautjes en met een beetje geluk dwarrelen er zelfs enkele sneeuwvlokken over dat gemütliche kerstdorp!

Hannover

In Hannover word je al vanaf eind november verwend met verschillende kerstmarkten die op wandelafstand van elkaar gelegen zijn. Maak er gerust een (lang) weekend van, want Hannover heeft als stad ook heel wat andere bezienswaardigheden te bieden!

Hannover is de hoofdstad van de deelstaat Nedersaksen en is een industriestad die van belang is door de aanwezigheid van haar station. Het is niet alleen een halte voor heel wat treinen, maar ook een paradijs voor shopaholics! Hier vind je immers heel wat winkels en de meesten zijn zelfs open op zondag.

Hannover kent een boeiende geschiedenis, maar jammergenoeg werd de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig met de grond gelijk gemaakt. Gelukkig maakt dat niets uit voor de kerstmarktjes, want die staan ieder jaar weer opnieuw voor jou paraat!

Hannover kerstmarkten Duitsland

Het fantastische Neues Rathaus van Hannover! Ook vandaag nog wordt dit gebouw gebruikt als stadhuis.

Vier kerstmarkten in Hannover

In het gezellige Hannover vind je niet één, maar vier kerstmarkten! Ze zijn stuk voor stuk prachtig en hebben allemaal hun eigen kenmerken.

Historischer Markt

Wanneer je door de historische kerstmarkt van Hannover wandelt, ontdek je hoe het er aan toe ging in deze stad tijdens de Middeleeuwen. Hier zie je handarbeiders zoals een smid of een kopergieter aan het werk. Je wordt er verwend met Middeleeuwse muziek en opgewarmd door de knetterende vuurkorven. Het sfeertje dat hier hangt is sprookjesachtig! Ook de sfeervolle verlichting rond de burcht doet je hier wegdromen naar de tijd van toen!
Vlakbij vind je trouwens ook Restaurant Stadtmauer, absoluut een aanrader als je lekker én gezond wil eten. Je vindt hier een mix van traditionele en hedendaagse gerechten in een gezellige setting. Het eten is er erg lekker, de bediening verliep zeer vlot ook al was het hier best wel druk! Ben je de glühwein even beu en wil je liever een heerlijke cocktail? Dan kan je er in de benedenverdieping terecht in de cocktailbar.

kerstmarkt hannover middeleeuwen

De middeleeuwse markt is misschien wel de meest originele kerstmarkt van Hannover.

Wunschbrunnenwald

In dit Wenswoud dat 400 vierkante meter groot is en volgeplant staat met hoge kerstbomen, word je in een oase van rust en kalmte ondergedompeld! Hier geen haast-je-rep-je naar het volgende kerstcadeautje! Nee, hier kan je relaxen op één van de bankjes in het donkere woud met een lekker drankje terwijl je geniet van de heerlijke dennengeur!

Wunschbrunnenwald Hannover

Het Wunschbrunnenwald is echt een klein bos in het midden van de stad!

Wenswoud Hannover kerstmarkt Duitsland

Super gezellig!

Finnisches Dorf

In het Finse kerstdorp zie je al meteen een echte Laplandtent op de Ballhofplatz. Hier vind je Finse specialiteiten en souvenirs die handgemaakt zijn.

Proef hier zeker Flammlachs: gerookte zalm die fijn werd gekruid en heerlijk smaakt in deze sfeervolle omgeving. Deze Finse klassieker moet je hier natuurlijk geproefd hebben! Vergeet ook niet om de glögi of de Finse glühwein te drinken. Want alleen zo geraak je helemaal in de sfeer van het hoge Noorden!

Finnisches Dorf Hannover kerstmarkt

Heerlijke zalm vind je in het Finnisches Dorf.

Traditionele kerstmarkt

Natuurlijk vind je tussen al deze kerstmarkten van Hannover ook nog de prachtig versierde houten chalets. Zij verkopen allerlei lekkers en natuurlijk ook mooie souvenirs waarmee je de thuisblijvers extra kan verwennen. Aan het Kröpcke (een pleintje) is het ook gezelligheid troef. Geniet er zeker van de prachtge houten piramide met de mooie kerstfiguren en sfeervolle kerstverlichting.

traditionele kerstmarkt Hannover

En de traditionele kerstmarkt van Hannover mag er ook zijn!

Nog enkele weetjes over de kerstmarkten van Hannover

  • Op regelmatige tijdstippen ’s avonds kan je genieten van vuurwerk.
  • De kerstmarkten zijn elke dag open van 11 u ’s morgens en ze sluiten om 21 u.
  • Vlakbij de traditionele kerstmarkt, vind je ook een heel bijzonder verkeerslicht. De typische rode en groene mannetjes zijn hier vervangen door een engel en één van de rendieren van de kerstman!
Hannover kerstmarkt

Zelfs de verkeerslichten zijn uitgedost in een winterse outfit!

Wolfenbüttel

Het kleine, gezellige Wolfenbüttel met zijn charmante vakwerkhuizen heeft een knusse kerstmarkt in het hartje van de stad. Hoewel deze kerstmarkt niet heel groot is, is het misschien wel leuk om hem te bezoeken wanneer je op doorrit bent!

Deze stad werd immers niet verwoest tijdens de laatste Wereldoorlog, waardoor je hier echt nog veel typische vakwerkhuizen kan zien. Als je goed kijkt, merk je dat deze stad ook heel wat Nederlandse invloeden heeft. Zoek maar even naar het riviertje “De Oker” met het romantische bruggetje waar verliefde koppeltjes een slotje aan vastmaken en vervolgens hun sleuteltje in het water gooien. Dat water hier was destijds bijzonder goed geschikt om brandjes te blussen, wat nogal eens kon gebeuren bij houten optrekjes!

De publiekstrekker in Wolfenbüttel blijft volgens mij wel het Koninklijk Paleis. Zowel de buitenkant als de binnenplaats zijn de moeite waard. Dit kasteel is helemaal anders dan de kastelen en forten die wij in België gewoon zijn! Kijk trouwens ook eens goed naar de ramen. Zo zie je dat er wel twintig ramen gewoon op de façade zijn geschilderd! Als je ook de binnenplaats ontdekt, merk je dat er nog meer van deze valse ramen te zien zijn.
Geef ook eens je aandacht aan de rode en grijze stukken die je ziet. Deze lijken bakstenen, maar als je goed kijkt, zie je dat ze ook geschilderd zijn.
Waarom werd er destijds zo vlijtig geschilderd hoor ik je al vragen? Wel, wel… die rijkelui deden zich graag rijker voor dan ze wel waren! Bakstenen waren duurder dan hout, dus werden ze nageschilderd! Ramen plaatsen was ook een dure grap en ook deze konden ze naschilderen!

Wist je trouwens dat men in Wolfenbüttel in 1934 werelds bekendste kruidenlikeur Jägermeister uitgevonden heeft? Misschien is het een leuk alternatief voor al die glühwein?

koninklijk paleis wolfenbuttel

Het Koninklijk Paleis van Wolfenbüttel ziet er prachtig uit. Vind je ook niet?

Kleine, maar gezellige kerstmarkt

Je bent natuurlijk naar Wolfenbüttel gekomen om ook even van de kleine maar gezellige kerstmarkt te genieten.
Kuier rond tussen de kraampjes op de historische markt met vakhuizen en het impossante vakwerkstadhuis. Alle huizen vormen hier een mooi harmonieus geheel. Smul van een typische würst, een lekkere pannenkoek of een warm soepje op de kerstmarkt en geniet van een glaasje glühwein. Je kan hier elke dag vanaf eind november terecht tussen 11 en 21 uur.

kerstmarkt wolfenbuttel

Vooral de combinatie tussen de mooie kerstmarkt en de schattige vakwerkhuizen vond ik hier gezellig.

Braunschweig

Deze stad, gelegen tussen Hannover en Berlijn, werd nog meer platgebombardeerd dan Hannover. Maar, wanneer je goed zoekt, vind je hier toch nog steeds enkele vakwerkhuizen.

Bekijk hier zeker het shoppingcenter! Je ontdekt een zeer geslaagde combinatie van oud en nieuw, zo lijkt het althans toch. De façade werd in de loop van de geschiedenis met de grond gelijk gemaakt, maar in 2000 perfect heropgebouwd. Loop je door de imposante poort, dan kom je meteen terecht in de hedendaagse wereld waar je kan shoppen met flair!

Wil je meer van deze stad zien? Plan dan een bezoek met een gids en bezoek de museums, theaters en nog veel meer van deze Hanzestad langs de Oker!

Gigantische kerstmarkt

Op de grote traditionele kerstmarkt vind je maar liefst 150 kraampjes en daardoor is het er natuurlijk heel gezellig! Deze wintermarkt met fonkelende kerstlichtjes onder de St. Blasii Kathedraal bestaat al meer dan 500 jaar en behoort daarmee ook tot de mooiste wintermarkten van Noord-Duitsland.

De kerstmarkt in Braunschweig begint eind november en duurt tot eind december. Je kan hier elke dag terecht vanaf 11 uur tot 21 uur ’s avonds. De prachtige kraampjes verkopen alles! Zo zijn er prachtige (handgemaakte) souvenirs, maar even goed lekkers om iedereen tevreden te stellen. Hou je van zoet? Smul dan pannenkoeken of kies voor poffertjes.

Vergeet ook zeker niet langs te gaan bij het kraampje waar de amandelnoten nog met de hand worden gemaakt! De smaak is buitengewoon!
Hoe je dat kraampje vindt? Wel, moeilijk is dat niet! Kijk gewoon waar de langste rij staat (en jaag je niet op, want het is zeker mogelijk dat je hier één uur moet aanschuiven). Wist je trouwens dat de eigenaar van dit kraampje in het Guinness Book of Records staat? Vierentwintig uur lang maakte hij -zonder te stoppen!- deze lekkernij.
Ik mocht de amandels zelf ook proeven en ik zou zeggen… Aanschuiven maar! Ze zijn echt wel fantastisch lekker!

kerstmarkt Braunschweig

Gezelligheid troef!

Wolfsburg

Wolfsburg doet misschien wel een belletje rinkelen vanwege ‘Autostadt’. Een soort van dorp ter ere van Volkswagen. Tijdens de winter, vind je hier natuurlijk ook een prachtige wintermarkt.

De prachtige kerstverlichting is al van ver te zien en zorgt ervoor dat het hele domein in in een warme lichtgloed wordt ingepakt! Wanneer je je tickets hebt laten zien, krijg je meteen de prachtige ijspiste van Winterwonderland te zien. Verspreid over bijna het hele terrein vind je een gigantische gladde piste, waarop jong en oud zich kunnen uitleven.

Op deze kerstmarkt moet je niet echt langskomen voor souvenirs, want dit is een kerstmarkt waar gezinnen met kinderen zich ten volle kunnen uitleven. Naast de gigantische schaatspiste, vind je er ook een sneeuwveld waar kinderen een berg kunnen afglijden of zich joelend kunnen uitleven bij de sneeuwmachine (sneeuwballengevecht!!). Verderop ligt een afzonderlijke ijsbaan waar iets oudere kinderen een soort jeux-de-boules kunnen spelen. En om de avond helemaal af te maken, is er voor de allerkleinsten een ijsschaatsshow met enkele opvallend verklede figuren.

Op de kerstmarkt in Autostadt vind je ook wel wat eet- en drinkgelegenheden, dus je zal niet met een lege maag naar huis gaan. Lekkere winterse erwtensoep met een stukje würst, of gebakken paddestoelen met een romige kruidensaus? Of kies je toch liever voor een stukje versgebakken pizza? Je weet eigenlijk niet wat eerst te kiezen!
Natuurlijk zijn er ook enkele kraampjes die lekkere punch of glühwein verkopen.

Toen ik er was, liep er best wel wat volk rond. Maar door de ruime oppervlakte hier, kreeg je helemaal niet het gevoel van tegen elkaar aan te lopen. Voor mij was dit zonder twijfel één van de leukere kerstmarkten in Duitsland.

kerstmarkt autostadt Duitsland

Kinderen zijn zonder twijfel dol op deze kerstmarkt!

Kerstmarkt Wolfsburg

En natuurlijk zie je hier ook enkele auto’s van Volkswagen in kerstsfeer staan!

Hameln

Net zoals in het sprookje “De rattenvanger van Hamelen” van de gebroeders Grimm, lijk je hier in een sprookjesstad terecht te komen. Jouw verhaal loopt hier hopelijk wel iets minder geheimzinnig af dan dat van de zonderlinge rattenvanger… Nadat hij de stad eerst bevrijdde van muizen en ratten door hen te laten verdrinken in de Weser, werd hij niet betaald waardoor hij dan maar met de kindjes verdween.

Deze stad is prachtig bewaard gebleven en je vindt er dan ook heel wat prachtige vakwerkhuizen en zandstenen gebouwen uit de 16e tot 18e eeuw. Eens de winter over de stad is gevallen, is er hier trouwens nog meer te ontdekken!
In de nette en gezellige winkelstraat zie je op de straat ronde metalen plaatjes waarop ratten zijn afgebeeld. Zij wijzen je de weg naar historische gebouwen in deze stad. Op informatieborden in het Duits en het Engels krijg je dan nog meer uitleg.

Hoewel deze rattenvangerstad makkelijk te bezoeken is in enkele uren, raad ik een tussenstop voor de kerstmarkt toch echt aan. Er wordt immers aandacht gegeven aan iedereen, van klein tot groot. Bovendien vond ik dat je hier ook erg uitgebreid kon eten. Zo zag ik -naast de traditionele eetkraampjes- ook standjes met bioproducten, vegetarische proeverijen of zelfs koekjes die door kinderen zelf kunnen worden gebakken! Deze baksessies zijn verspreid over de dag en ze zijn bovendien ook nog eens gratis!

Vind je dat het buiten iets te koud wordt, of wil je gewoon in de sprookjesachtige sfeer blijven zoals ik? Maak dan zeker een ommetje naar het Pannenkoekenhuisje waar er keuze is uit wel 55 soorten pannenkoeken. Uiteraard vind je hier niet alleen de zoete lekkernij, maar ook enkele hartige keuzes.
Het interieur lijkt hier zo uit een sprookjesboek weggewandeld te zijn! Dit vakwerkhuis werd al in 1550 gebouwd en gerestaureerd in 1982. Een goed jaar later werden er de eerste pannenkoeken gebakken! Je vindt deze aanrader in de oude binnenstad in de Hummenstrasse.

kerstmarkt Hamelen

De kerstmarkt van Hamelen is een perfecte afsluiter voor je bezoek aan de kerstmarktjes rond Hannover!

Overnachten in Grand hotel Mussmann

Om al deze kerstmarktjes vlot te bezoeken, kies je het best een centrale locatie. Grand Hotel Mussmann is daarom ook de perfecte keuze!
Dit viersterrenhotel is perfect gelegen om deze Duitste kerstmarkten te verkennen. Je vindt het direct tegenover het centraal station van Hannover. Vlakbij vind je ook betalende parkings. Hoewel dit viersterrenhotel een beetje verouderd lijkt, is het toch de perfecte keuze als overnachtingsplaats. De kamers zijn ruim en elegant en er is een betalende sauna aanwezig. Het ontbijt is erg lekker en uitgebreid. Zo is er een breed assortiment kazen en vleeswaren, zoet beleg, diverse hartige en zoete broodjes, gebak, fruit, ontbijtgranen en yoghurt.

Hannover kerstmarkt Duitsland

Bovendien ligt het hotel vlakbij de mooie kerstmarkten van Hannover. Veel plezier!

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam