10 Bezienswaardigheden in Krakau en omgeving

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 20 augustus, 2023

Er is heel wat te doen in Krakau!
Tot 1609 was het de hoofdstad van Polen en tegenwoordig is het de tweede grootste stad van het land. Gelegen aan de Wisla heeft deze stede zich in ijltempo ontwikkeld tot één van de leukste bestemmingen van Europa.
Wil je trouwens meer lezen over mijn eigen rondreis door Polen? Lees dan zeker ook dit artikel!
Na lang wikken en wegen heb ik voor jou de tien leukste dingen om te doen in Krakau gevonden en op een rijtje gezet.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (21 votes)

Meer lezen over Krakau en omgeving?

 Auschwitz bezoeken: met of zonder gids?   |    De zoutmijn van Krakau: Wieliczka |
 Handige info over Krakau


Dingen om te doen in Krakau

Ga je op citytrip naar Krakau en ben je op zoek naar dingen om te doen? In dit artikel som ik alvast enkele mooie bezienswaardigheden op.
Zoek je naar meer inspiratie, of wil je graag tickets en tours regelen voor tijdens je bezoek? Kijk dan eens naar het aanbod van GetYourGuide. Bovendien mag je bij hen bijna altijd tot 24u op voorhand gratis annuleren.

 

bezienswaardigheden krakau

1. Auschwitz

Hoewel deze lijst in willekeurige volgorde is gerangschikt, moet je absoluut Auschwitz bezoeken wanneer je in Krakau bent. (Hier lees je mijn eigen ervaringen met dit gruwelkamp…) Het ligt technisch gezien wel buiten Krakau (ongeveer 70 km), maar je kan deze huiveringwekkende plaats heel eenvoudig met het openbaar vervoer bereiken (lees hier hoe).
Het maakt niet uit hoeveel films je al hebt gezien of hoeveel boeken je hebt gelezen over de Holocaust, het dringt pas echt tot je door wanneer je hier rondloopt. Bij het zien van de brillen, koffers, haren en zelfs assen van de joodse slachtoffers krijg je spontaan rillingen over je gehele lichaam. Iedereen zou op zijn minst een keer Auschwitz moeten zien, om een echt beeld te krijgen van de horror die zich hier heeft afgespeeld. Vanuit Krakau zijn er dagelijks heel wat daguitstappen die je naar Auschwitz-Birkenau brengen (vanaf €24 per persoon met vervoer en gids). Ik raad aan om deze kampen met een gids te bezoeken (vooral Birkenau, want daar staan eigenlijk geen informatiebordjes). Het is ook geen slecht idee om een combinatie tour te boeken, waarbij je de dag afsluit met iets luchtigers (Wieliczka bijvoorbeeld). Geloof me: dit is echt zwaar…

Tip!

De Krakau Pass is een verzameling van dat wat iedereen graag in Krakau wilt bezichtigen: Auschwitz, een rondvaart op de Wisla en de fabriek van Oscar Schindler. Je ontloopt de wachtrij en alles is eenvoudig op je smartphone te laten zien. Inclusief 10% korting op alle andere attracties in Krakau. Klik hier voor meer informatie.

auschwitz birkenau bezienswaardigheden omgeving krakau

Auschwitz-Birkenau is een van die dingen in de omgeving van Krakau die je echt niet mag overslaan…

2. De Wieliczka zoutmijn

Opnieuw ligt dit niet in het centrum (13 km hier buiten), maar samen met Auschwitz is de Wieliczka zoutmijn één van de populairste bezienswaardigheden van Krakau (lees hier meer over mijn eigen bezoek of bekijk de foto’s). Meer dan 300 kilometer aan tunnels liggen hier verspreid over negen verdiepingen, waarbij de diepste 327 meter onder de grond liggen. 22 van deze kamers (tot een diepte van 135 meter) zijn open voor het publiek via een gegidste tour. Naast heuse ondergrondse meren zijn hier ook een aantal indrukwekkende kapellen, waarvan de Sint Kinga Kapel het kroonjuweel van de verzameling is. Door de grootte hiervan kan je het zelfs eerder zien als een ondergrondse kerk! Deze unieke trekpleister is dan ook bijna niet te missen.
Wachtrijen kunnen lang zijn. Ik raad dan ook aan om je tickets op voorhand aan te kopen. Dat kan al vanaf €21 per persoon.

wielickzka zoutmijn dingen om te doen in Krakau

De Wieliczka zoutmijn ligt vlakbij Krakau en is allesbehalve saai! Er is zelfs een ondergrondse kerk!

3. Het Kasteel van Wawel

Dit sprookjesachtige kasteel was het politieke en culturele hart van Polen tijdens de zestiende eeuw en dus een symbool van hun nationale identiteit. Vandaag de dag is het een prachtig museum met vijf verschillende afdelingen: De koninklijke schat- en wapenkamer, Oosterse kunst, Verloren Wawel, Staatskamers en de Koninklijke Privé-Vertrekken. Van deze vijf zijn de laatste twee het indrukwekkendste. Voor elke afdeling betaal je een apart kaartje of een combiticket. Online kan dat voor €35 (met een live gids inbegrepen).

wat te doen in Krakau kasteel van wawel

Er is ontzettend veel te doen in het kasteel van Wawel! Je kan gerust een hele dag doorbrengen in alle mooie musea.

4. De fabriek van Oskar Schindler

Wie Schindler’s List nog niet bekeken heeft, moet dit als de bliksem doen. En vervolgens moet je naar Krakau gaan om zijn fabriek met je eigen ogen te zien. Deze doet nu dienst als interactief museum die het wonderbaarlijke verhaal van deze opmerkelijke man vertelt. Daarbovenop geeft het een mooi beeld van hoe de stad eruit zag tijdens de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is een van de bezienswaardigheden van Krakau die je eigenlijk niet mag missen.
Tickets kun je online al aanschaffen voor €7,5 per persoon. In die prijs zit ook toegang tot de Apotheek Onder de Adelaar en de Pomorskastraat inbegrepen.
Een voorrangsticket + gegidste rondleiding door dit indrukwekkende museum kosten trouwens amper €8 per persoon.

fabriek van oscar schindler bezienswaardigheden krakau

In de ‘fabriek van Oskar Schindler’ vind je niet alleen het bureau van Schindler, maar ook een gigantisch museum over de wereldoorlog!

5. De Mariakerk

De Mariakerk in Krakau is heel opvallend omdat ze gemaakt is van baksteen, waardoor ze er heel apart uit ziet. Daarbovenop hebben zijn de twee torens verschillend in lengte. Volgens een populaire legende werden ze gebouwd door twee broers die allebei de hoogste toren wilden bouwen. Om zeker als winnaar uit de bus te komen besloot de ene broer de andere om het leven te brengen. Het mes dat hiervoor gebruikt werd, wordt in de kerk tentoongesteld. De Mariakerk ligt op de Grote Markt en werd gebouwd op de fundamenten van een kerk uit de vroege dertiende eeuw. Deze moest plaats maken in 1355 voor de bouw van een nieuwe gotische kerk, die zich sinds 1962 een basiliek mag noemen. Vergeet zeker niet binnen te gaan, want er hangen een aantal prachtige kunstwerken.

mariakerk krakau bezienswaardigheden

De Mariakerk van Krakau. Zonder twijfel dé eye-catcher van de Stare Miasto of de oude stad.

6. De Wawelkathedraal

Net zoals het eerder genoemde kasteel ligt deze kathedraal op de Wawelheuvel. Sinds dit indrukwekkende bouwwerk uit het niets verrees in de veertiende eeuw, werden hier heel wat koningen gekroond maar ook begraven. Kapellen en koninklijke crypten, inclusief sarcofagen, behoren tot de bezienswaardigheden. Daarnaast vind je hier ook de grootste historische bel van Polen, die trots in de klokkentoren hangt. Van hierop heb je ook een uitmuntend zicht op de stad. Binnenin foto’s maken mag niet, maar ik beloof het jullie: je ogen worden hier stevig verwend!

Om de indrukwekkende Wawelkathedraal te bezoeken betaal je ter plekke €5.

wawelkathedraal krakau bezienswaardigheden

De buitenkant ziet er uit als een samenraapsel van allerlei bouwstijlen, maar de binnenkant… Wow!

7. Wierzynek

Op de Grote Markt (Rynek Główny) ligt het legendarische restaurant Wierzynek. In 1364 organiseerde Mikołaj Wierzynek hier een feest voor het huwelijk van de kleindochter van de Poolse koning Casimir De Grote. 653 jaar later worden hier nog altijd royale gerechten geserveerd tegen een uiterst betaalbare prijs. Hier worden zowel “normale” gerechten opgediend als slow food. Beroemde gasten die je al zijn voorgeweest zijn onder meer Kate Moss, Wentworth Miller, verscheidene Poolse presidenten, Jim Carrey, Fidel Castro en Charles de Gaulle. Als je wil genieten van het beste dat de Poolse keuken te bieden heeft, moet je als de bliksem een tafel reserveren via hun website. Geen plaats meer? Geen probleem! De Poolse keuken is verrassend lekker, en er zijn dan ook héél veel lekkere restaurantjes in dit gezellige stadje.

pierogi polen eten krakau

Dé Poolse specialiteit? Pierogi natuurlijk!

8. Sukiennice

Wanneer je voor het eerst de Grote Markt (Rynek Główny) bewondert, zal een van de eerste vragen die je gaat stellen de volgende zijn: “Wat is dat gebouw in het midden van de markt?” Nu weet je het antwoord al want het is Sukiennice, de lakenhal van Krakau. Dit was vroeger een bloeiend handelscentrum waar onder meer zout uit de Wieliczka zoutmijn werd verkocht. Tegenwoordig heeft dat zout plaats moeten maken voor souvenirs en artisanale producten. De eerste verdieping is ingericht als museum met een indrukwekkende collectie Poolse schilderijen en beeldhouwwerken uit de negentiende eeuw. Als dit je niet veel zegt, moet je er toch eens ‘s avonds langs wandelen wanneer het gebouw prachtig verlicht is.

Sukiennice Krakau bezienswaardigheden

Het mooie Sukkiennice! Ga ook eens binnen kijken. Misschien doe je er wel een koopje!

9. De Kościuszko grafheuvel

Deze grafheuvel is gewijd aan de Poolse (en Amerikaanse) oorlogsheld Tadeusz Kościuszko en deze werd kort na diens dood opgericht. Deze dappere man vocht zowel voor de Amerikaanse als de Poolse onafhankelijkheid en dat heeft hem dit 34 meter hoge gedenkteken opgeleverd. In zijn eer heeft men hier ook nog eens grond geplaatst van de Poolse en Amerikaanse slagvelden waar hij heeft gevochten. Verder heb je vanaf deze locatie een subliem zicht over de stad.

Kosciuszko grafheuvel krakau

Vanop de Kościuszko krijg je een mooi uitzicht over Krakau, maar het monument zelf is ook… Apart!

10. Stare Miasto

Zelfs al zeggen de kerken of andere gebouwen je weinig of niets, dan nog moet je zeker rondkuieren in de Stare Miaso, oftewel de Oude Stad. Dit UNESCO-werelderfgoed bezit met Rynek Główny een van de fraaiste en meest uitgestrekte marktpleinen van Europa. Daarbovenop is het de plek bij uitstek om heerlijk te dineren (of lunchen) in een van de vele restaurants of om de verrukkelijke Poolse wodka (Żubrówka) te proeven!

Het is duidelijk dat Krakau bezienswaardigheden heeft om u tegen te zeggen. Het is een van de enige steden in Polen die niet vernield werd tijdens de Tweede Wereldoorlog en ze was in 2000 de Europese cultuurhoofdstad.
De toffe, unieke en zelfs beklijvende trekpleisters, zorgt ervoor dat de stad als een perfecte bestemming kan dienen voor een citytrip. Door de vele gezellige barretjes en discotheken is het daarnaast ook een uitstekende bestemming voor een vrijgezellenweekend. Hoe dan ook zijn er zoveel bezienswaardigheden in Krakau, dat je vervelen haast onmogelijk is.

bezienswaardigheden krakau stare miasto oude stad

Gezellige straatjes, knusse restaurants, mooie historische gebouwen, … Je wordt zo verliefd op de oude stad van Krakau!

5x overnachten in Krakau

Krakau is een stad met vele gezichten en ook in de buurt is er veel te ontdekken. Twee nachtjes in Krakau zijn dan ook het minimum! Het leuke aan deze Oost-Europese stad, is dat een citytrip hier erg goedkoop is. Kijk maar eens naar deze mooie accommodaties.
Wil je graag meer inspiratie op doen? Lees dan zeker ook het artikel over de 15 mooiste hotels in Krakau.

Mundo Hostel

Als je op zoek bent naar een hotel in Krakau dat in een klein budget past, dan is Mundo Hostel een goede plek om een kijkje te nemen. Je kan overnachten in één van de slaapzalen of in een privékamer met eigen badkamer. Sommige kamers zijn ingericht als andere wereldsteden, zoals Nepal, Mexico en Japan. In de bar van het hostel kan je tot in de late uurtjes kennismakenmet andere reizigers en je mag vrij gebruiken van de gemeenschappelijke keuken.

Mundo Hostel is gelegen tussen de oude binnenstad en de joodse wijk Kazimierz. De accommodatie is met andere woorden een fantastische keuze als je interesse hebt in de rijke geschiedenis van de stad. Zo wandel je in vijf minuten naar het kasteel van Wawel en kan je prachtige wandelingen maken langs de Vistula rivier. Je kan in het hotel ook een fiets huren om de verschillende buurten te verkennen. De prijzen voor een verblijf in een privé kamer starten vanaf €36 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Mundo Hostel

© Mundo Hostel

PURO Krakow Kazimierz

Dit boetiekhotel beschikt over een ultramoderne inrichting en de beste voorzieningen. Neem een drankje in de bar of dineer in het huisrestaurant. Er is ook een heerlijk wellnesscentrum waar je helemaal tot rust kan komen. Als je met kinderen reist, kan je Xbox- en Playstation-consoles huren of kan je ze laten spelen in de geweldige tuin terwijl jij relaxt in de lounge.

Het PURO hotel ligt in het levendige Kazimierz met heel wat bezienswaardigheden van Krakau in de nabije omgeving. Shoppen kan in Galeria Kazimierz dat op 300 meter van de accommodatie ligt. Voor cultuur en geschiedenis kan je de Schindlerfabriek en de Corpus Christi Basiliek bezoeken. Als je de stad graag met een gids verkent, biedt het personeel ook rondleidingen aan. Een verblijf in deze moderne, trendy omgeving kost gemiddeld €71.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

PURO Krakow Kazimierz

© PURO Krakow Kazimierz

Hotel Wentzl

Het Wentzl is het enige hotel dat uitkijkt op het belangrijkste plein van Krakau: de Grote Markt. Je kan het aangename verblijf het beste beschrijven als traditioneel en elegant. Vanuit de luxueuze kamers heb je een onvergetelijk zicht op de historische stad. In het sublieme restaurant dat al sinds de achttiende eeuw bestaat worden er verrukkelijke Europese gerechten geserveerd die je zeker geprobeerd moet hebben.

Vanuit de accommodatie heb je een gemakkelijke toegang tot de mooie oude binnenstad. Het Kasteel van Wawel, het Adam Mickiewicz Monument en het Nationaal Museum van Krakau liggen allemaal op loopafstand. Wil je graag wat minder toeristische plekjes ontdekken? Vraag dan zeker hulp aan één van de sympathieke personeelsleden. Zij geven je heel graag insider tips. Om in deze charmante plek te verblijven betaal je gemiddeld €90 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Krakau Hotel Wentzl

© Hotel Wentzl

Metropolitan Boutique Hotel

Van alle hotels in Krakau is het Metropolitan Boutique Hotel ook eentje dat je moet overwegen als je op zoek bent naar een stijlvolle en rustige accommodatie. Zoals de naam hier alvast een beetje verraadt zijn de suites hier voorzien van veel designelementen – leren sofa’s, op maat gemaakte salontafels, marmeren badkamers – en tal van moderne gemakken. Er is ook een fitnessruimte en en gratis ontbijfbuffet waarvan je zeker zal genieten.

Dankzij de fantastische ligging is dit boetiekhotel een fijne plek om Krakau te ontdekken. Het ligt net tussen de Joodse Wijk en het het historisch centrum. In de nabije omgeving vind je dan ook tal van magnifieke gebouwen, zoals de Lakenhal, de Mariakerk en de Florianuspoort. In de accommodatie kan je ook terecht voor een transfer naar de luchthaven. Per nacht op een tweepersoonskamer van dit uitmuntende hotel betaal je zo’n €108.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Metropolitan Boutique Hotel Krakau

© Metropolitan Boutique Hotel

Hotel Stary

Hotel Stary is een topkeuze als je op zoek bent naar een luxe verblijf in Krakau. Dit boetiekhotel biedt niet één maar twee zwembaden, een spa, een fitnessruimte en een uitstekend restaurant. Vanuit de bar op het dak heb je een oogverblindend uitzicht over het pittoreske oude centrum. Deze accommodatie heeft zelfs een prijs gewonnen voor de mooiste hotelinrichting van Europa. Klinkt veelbelovend, toch?

In de omgeving van dit voortreffelijk hotel valt er heel wat te beleven en te ontdekken. De koninklijke burcht van Wawel ligt op iets meer dan een kilometer wandelen. Ook de trendy wijk, Kazimierz, het Krakowska winkelcentrum en het treinstation van Kraków Główny zijn gemakkelijk te bereiken. Een verblijf in het hart van Krakau kost je in Hotel Stary €146 voor één nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Stary Polen Krakau

© Hotel Stary

Tours en uitstapjes in Krakau

Laat je meenemen naar de mooiste trekpleisters in en rond Krakau! Polen is geen duur land, dus voor tours en excursies ben je niet veel geld kwijt. Benieuwd naar wat je allemaal kan boeken? Doe inspiratie op, of boek je tickets alvast online.

» Alle tours en excursies in Krakau

Nog meer moois in Polen!

Wanneer je een vakantie plant naar Polen, dan is de kans groot dat het om een citytrip naar Krakau of Warschau gaat. Maar dit uitgestrekte land heeft nog véél meer te bieden!

Naast prachtige steden, vind je hier immers ook uitgestrekte meren, ongerepte stranden, waanzinnig mooie berglandschappen en indrukwekkend wildlife. De toeristische dienst van Polen maakte enkele erg mooie filmpjes om de diversiteit van hun land aan te kaarten:

Citytrip naar Krakau

Een citytrip naar Krakau is een goed idee. Zowel tijdens de zomers als gedurende de winter is deze stad magisch mooi. Vanuit België heb je erg goede verbindingen naar deze knusse stad, en veel hoeft dat niet te kosten. Benieuwd? Check de deals hieronder.
Ben je van plan om een rondreis door Polen te maken? Op deze pagina vind je alvast tips en mijn persoonlijke dagplanning van mijn rondreis door Polen.

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (21 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 1. Hallo, ik heb je info over Krakow door genomen. Heel interessant lijkt me. Ik. Ben er al op uit om deze stad te bezoeken. Wij gaan er in mei naartoe.
  Wat kunnen we als avond activiteit voorzien voor een groep van 16 deelnemers.
  Is er misschien een mogelijkheid om iets te bezoeken nadat we gegeten hebben in een restaurant? Vanaf 20 uur, een tweetal uurtjes zou mogelijk zijn. Misschien is er ergens een laatavond opening voorzien.
  Graag had ik hierover wat info, ikzelf kon niets vinden.
  Vriendelijke groeten, Hilde

  • Hey Hilde

   Krakau is een zeer leuke en interessante plaats. Jullie zullen je dus zeker niet vervelen!
   De meeste ‘toeristische’ attracties zijn rond dit uur echter gesloten. Daarom raad ik aan om een avondwandeling te maken of misschien zelfs een ritje te maken in één van de koetsen die je op de Grote Markt vindt. Hier kan je gerust even rondlopen en de prachtige architectuur bewonderen.
   Anderzijds kan je ook een Chopin Concert boeken of een griezelrondleiding door Krakau plannen. Het is maar waar jullie zelf zin in hebben, natuurlijk 😉 !

   Veel plezier.
   Groetjes
   Sam

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>