Krugerpark Safari: Wat moet je weten over nationaal park Kruger? Mijn ervaring + tips + info

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 24 juli, 2023

Een Krugerpark safari staat op veel mensen hun verlanglijstje. En ik zal ze geen ongelijk geven! Voor mij was dit immers het hoogtepunt van mijn rondreis door Zuid-Afrika.
Aangezien een (eerste) bezoek aan nationaal park Kruger nogal veelomvattend kan zijn, geef ik je tips zodat je perfect voorbereid op safari kan vertrekken. Met deze praktische reisgids gebaseerd op mijn eigen ervaringen, word je binnen de kortste keren een echte expert!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (6 votes)

neushoorn Krugerpark

Nationaal park Kruger: het grootste wildpark ter wereld!

Wist je dat het Krugerpark bijna groter is dan volledig Vlaanderen en Brussel gecombineerd?! Met een oppervlakte van meer dan 2.000.000 hectare is dit één van de meest unieke landschappen ter wereld. Het is de thuis van de ‘Big Five‘ (leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels) en nog héél veel andere beestjes en beesten. Hier zie je de natuur dan ook in haar meest ongerepte vorm.

Door de uitgestrektheid van dit reservaat kan je er weken doorbrengen zonder alles te hebben gezien. Bovendien verandert alles hier telkens in een enkel ogenblik. De prachtige landschappen die ieder seizoen een gigantische metamorfose ondergaan zijn magisch maar ook meedogenloos. De dieren die hier leven hebben dan ook een eindeloos doorzettingsvermogen en tonen je veel meer dan eender welke documentaire.

De combinatie van geuren, kleuren en geluiden zijn een aanslag op al je zintuigen en ook je emoties zullen niet gespaard blijven. Blijdschap bij het zien van Moeder Natuur haar mooiste creaties, maar evengoed walging of verdriet als je ziet hoe oneerlijk het leven soms kan zijn.

Een Krugerpark safari laat je nooit meer los. Ik bestempel het niet voor niets als hét hoogtepunt van mijn reis door Zuid-Afrika en misschien zelfs als het mooiste plekje dat ik al ooit zag!

leeuw welp zuid afrika

Een dag in het Krugerpark is altijd anders. Je weet nooit wat je vandaag zal zien!

Kruger Park en Greater Kruger Park

Vooraleer je een bezoek aan nationaal park Kruger plant, is het belangrijk om te weten dat er in feite twee delen zijn in het Krugerpark.
Enerzijds is er het Kruger National Park en anderzijds is er ook het Greater Kruger Park.

Het Kruger National Park beslaat de overgrote meerderheid van het park. Dit is immers het openbare deel waar iedereen welkom is. Hier kan je ook met je eigen wagen rondrijden (=self-drive).
Om dit gebied op eigen houtje te verkennen, moet je binnen rijden langs één van de openbare toegangspoorten. Er zijn er in totaal tien (Crocodile Bridge, Malelane, Numbi, Phabeni, Paul Kruger, Orpen, Phalaborwa, Punda Maria, Pafuri en Giriyondo). Als je vanuit Johannesburg naar het Krugerpark rijdt, dan zal je waarschijnlijk binnenkomen langs de Crocodile Bridge Gate, de Malelane Gate, de Numbi Gate of de Phabeni Gate.
Hier kan je een PDF-bestand downloaden met daarop een gedetailleerde map van het Kruger National Park en de verschillende toegangspoorten.

Het Greater Kruger Park is het gebied ten westen van het Krugerpark dat eigenlijk private eigendom zijn. In deze privé parken kan je alleen binnen als je blijft overnachten in een private safari lodge. Hier kan je niet met je eigen wagen rondrijden, maar word je meegenomen door één van de safarivoertuigen van deze accommodaties. Afhankelijk van domein tot domein, mogen deze safarivoertuigen hier buiten de gebaande paden rijden (off-road).
Soms liggen deze privé domeinen vlak naast het Kruger National Park zonder omheining, maar toch mag je hier alleen binnen als je een reservatie hebt gemaakt bij zo’n lodge.
In de meeste gevallen zijn deze private lodges wel volledig afgeschermd van het Kruger National Park. Dit is voornamelijk om te voorkomen dat dieren ziektes (aids, mond- en klauwzeer, …) doorgeven aan de beestjes van deze private parken.

krokodil Kruger

De diversiteit aan dieren is overal in het Kruger bijzonder groot.

krugerpark safari

En met een beetje geluk zie je zelfs enkele bedreigde diersoorten!

Is een privaat wildpark ook beter?

Het antwoord op deze vraag zal voor iedereen anders zijn, maar persoonlijk vond ik een overnachting in een privaat wildpark wel beter.

Als je zo ver bent gereisd om een safari in het Krugerpark uit te proberen, dan is het wel leuk dat je in de watten wordt gelegd in een private lodge. Omdat alles all-inclusive is, hoef je na een vermoeiende dag vol safari’s ook niet meer op zoek gaan naar eten (of zelf te koken) en kan je genieten van een plons in het zwembad of een beetje afzondering in je comfortabele kamer.

Omdat je bij iedere safari wordt meegenomen door een afgestudeerde ranger, ben je er ook zeker van dat je tal van unieke ontmoetingen te wachten staan. Een ranger kan immers sporen lezen en weet hoe hij of zij die moet interpreteren. Daardoor krijg je veel meer dieren te zien. Bovendien mogen zij in private wildparken ook (meestal) off-road rijden, waardoor je véél dichter bij de dieren komt. Omdat de rangers in contact staan met hun collega’s, zijn zij ook altijd op de hoogte van waar bepaalde diersoorten zich bevinden.

Ten slotte is een safari in het Krugerpark in een privaat domein ook iets gevarieerder, omdat je ‘s morgens en ‘s avonds een tochtje maakt met de terreinwagen. Aangezien je je in het openbare deel van het Kruger aan openingsuren moet houden, mis je zo de twee momenten van de dag waarop de dieren het meest in beweging komen.

Veel mensen denken trouwens dat een overnachting in een private lodge altijd onbetaalbaar is. Er zijn heel wat luxueuze accommodaties, maar tegenwoordig ook meer en meer budget overnachtingsmogelijkheden. Soms zijn ze zelfs goedkoper dan een overnachting in de nogal basic accommodaties van het Kruger National Park!

Aan de andere kant is het ook gewoon leuk om zelf door het Kruger National Park rond te rijden.
Het is best spannend om langs deze wilde dieren te manoeuvreren of een zeldzame soort te spotten zonder hulp van iemand anders. Met een self-drive plan je ook zelf hoeveel tijd je ergens wil doorbrengen of welke route je uitstippelt.

Kort samengevat zou ik voorstellen dat je beiden uitprobeert. Het is echt fantastisch om zelf één of twee dagen door het Kruger National Park rond te rijden. Het gevoel dat je krijgt als er plots een olifant of neushoorns voor jouw stuur oversteekt is onbeschrijflijk! Anderzijds wordt het na een tijdje ook vermoeiend om de hele tijd je ogen op de weg te houden én tegelijkertijd ook naar dieren te zoeken.

olifant kruger zuid afrika

Welk deel van het park je ook kiest: overal zal je dieren kunnen zien!

Van Johannesburg naar het Krugerpark

Als je van plan bent om het Krugerpark te bezoeken, dan vlieg je best naar Johannesburg. Dit is immers de dichtst bijzijnde internationale luchthaven.
Vanuit België kan je al vluchten vinden vanaf €205 per persoon via SkyScanner. Vanuit Nederland kan je naar Johannesburg vliegen vanaf €230 per persoon.
Als je wil weten hoe ik altijd de goedkoopste vluchten vind, lees dan zeker ook dit artikel.

Vanaf de internationale luchthaven van Johannesburg, zijn er meerdere mogelijkheden om naar nationaal park Kruger te navigeren. Vergeet ook niet dat het nog zo’n 500 kilometer verderop ligt.

Ofwel huur je een auto, ofwel neem je een (dure) binnenlandse vlucht, ofwel boek je een shuttlebus die je naast het park dropt. Ten slotte heb je ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor een volledig geregelde safari vanuit Joburg

Huurauto

De goedkoopste manier om nationaal park Kruger te bereiken, is met je eigen huurauto. Zeker als je met meer dan één persoon reist, kan dit een serieuze duit besparen.

Aan de luchthaven van Johannesburg kan je al een auto huren vanaf €65 per week (amper €9 per dag!) bij EasyTerra. Als je liever een all-in huurauto boekt, dan raad ik aan om eens te kijken naar de huurwagens van Sunny Cars. Bij hen kan dat al vanaf €155 per week (of €22 per dag).

Een all-in verzekerde huurauto is hier zeker geen slecht idee, want je rijdt natuurlijk wel rond in een park vol wilde dieren…

Reken zeker op zes uur rijden.

Als je toch over een eigen wagen beschikt, dan is het misschien ook een leuk idee om de Panoramaroute te bezoeken. Deze weg neemt je mee langs enkele prachtige natuurwonderen van Zuid-Afrika.

Binnenlandse vlucht

Als je kiest voor een binnenlandse vlucht, dan vlieg je van Joburg best verder naar Hoedspruit. Dat kost je minstens €115 per persoon. Vergeet wel niet dat je dan ook nog vervoer moet regelen naar het Krugerpark. Gelukkig kan je aan de luchthaven van Hoedspruit ook een wagen huren, maar dit is wel meestal duurder dan in Johannesburg.

Shuttlebus

Ten slotte kan je ook nog een shuttlebus regelen die je van Johannesburg naar Hoedspruit of de ingang van je private lodge brengt. Zo’n transportservice kost je ongeveer €65 per persoon. Als je liever een privé shuttle afhuurt, dan kost dat je €380 (max. 4 personen).

Safari vanaf Johannesburg

Als je geen tijd wil verliezen met dingen opzoeken of zelf te regelen, dan kan je ook meteen een safari vanuit Johannesburg regelen. Er zijn mogelijkheden waar je in één dag naar het Krugerpark rijdt en ‘s avonds ook weer terugkeert, maar dat zou ik echt afraden. Je zal de hele dag in de auto zitten en bovendien is het ook nog eens heel duur (€210).

Gelukkig zijn er ook mogelijkheden waar je mee mag met een meerdaagse tour vanuit Johannesburg, waarbij (bijna) alles in de prijs zit inbegrepen.

Het annuleringsbeleid van bovenstaande tours is trouwens ook erg flexibel. Je mag helemaal gratis annuleren tot vijf dagen voor de safari.

Johannesburg naar Krugerpark

Hoe dichter je bij het Krugerpark komt, hoe mooier de route wordt!

Self-drive of safari door het Krugerpark?

Als je zelf naar het Krugerpark rijdt, dan heb je meerdere mogelijkheden om dit wildreservaat te bezoeken.
Ofwel kies je voor een self-drive, ofwel kies je voor een begeleide safari door het Krugerpark.

Bij een self-drive rijd je met je eigen huurauto door het Kruger National Park.
Bij een begeleide safari word je opgepikt aan je accommodatie en door een professionele ranger rondgereden door het Krugerpark. Anderzijds kan je ook een all-in safari boeken, waarbij je ook overnacht in één van de private lodges in het Greater Kruger.

Ik ga nog iets dieper in op de mogelijkheden:

Self-drive door het Krugerpark

Ik raad iedereen aan om minstens één dag zelf door het Krugerpark te rijden. Het is behoorlijk spannend om zelf tussen al deze wilde dieren te rijden en het is dan ook iets dat je echt niet mag missen! Bovendien is het ook de minst dure optie. Je kan al een huurauto in Zuid-Afrika boeken vanaf €9 per dag via EasyTerra. Een all-in huurauto kan al vanaf €22 per dag.

Tijdens een self-drive word je alleen toegelaten in het openbare deel van het Kruger (Kruger National Park). Gelukkig is dit ook het grootste deel van het reservaat en zijn er hier meer dan genoeg dieren en landschappen om te ontdekken.

Nadat je toegangstickets hebt gekocht en je wagen hebt geregistreerd aan één van de toegangspoorten, mag je het park op eigen houtje binnenrijden.
Met je eigen huurauto kies je dan welke route je volgt en waar je stopt.

Het voordeel van een self-drive is dat je volledig vrij bent om te gaan en staan waar je wil. Je bent aan geen vaste vertrekuren gebonden en je mag zo lang naar de beestjes kijken als je zelf wenst. Het is wel belangrijk dat je ten alle tijde rekening houdt met bepaalde regels. Zo mag je nooit uitstappen (tenzij dat anders wordt vermeld), moet je je altijd aan de snelheidslimiet houden en moet je altijd op de geasfalteerde weg blijven rijden. Hou je je niet aan deze voorschriften? Dan word je onverbiddelijk uit het park gezet.

Tijdens een self-drive ben je ook gebonden aan de openingsuren van het Krugerpark. Je kan het park dus niet betreden voor een bepaald uur, en je moet ook uit het park zijn na een bepaald uur.

Waar overnachten tijdens een self-drive?

Eens het park is gesloten, heb je twee mogelijkheden. Ofwel logeer je buiten het Krugerpark, ofwel blijf je in één van de basic accommodaties van het Kruger National Park slapen.
Aangezien het niet altijd praktisch is om het park te verlaten (het is echt gigantisch!!), raad ik aan om in het reservaat zelf te overnachten. Zo kan je de volgende dag ook gewoon terug de draad oppikken.

Als je toch buiten het wildreservaat slaapt, dan raad ik aan om eens te kijken naar de accommodaties op Agoda of Booking.

Wil je in het Kruger National Park zelf slapen? Dan kan dat door online reservaties te maken op de officiële website van Sanparks (South African National Parks). Spijtig genoeg is de website niet altijd even duidelijk en zijn boekingen soms al maanden op voorhand volzet. Ik raad dus ook aan om zo snel mogelijk te boeken als je dit van plan bent!

Een kampeerplekje (eigen tent meenemen!) kan al voor 300 rand (+/- €18,5). Een eenvoudige safaritent kost 620 rand (+/- €38,5) per nacht, terwijl een bungalow begint bij 1115 rand (+/- €69).

Deze accommodaties liggen allemaal in zogeheten ‘camp sites‘. Dit zijn een soort van kleine omheinde dorpjes binnenin het reservaat. Naast overnachtingsmogelijkheden, vind je hier ook altijd wel een winkeltje, een restaurant en enkele toiletten. Als je even geen zin hebt om zelf achter het stuur te zitten, dan kan je vanaf hier ook gegidste safari’s of bushwalks boeken. Als je dit van plan bent, raad ik wel aan om dit al op voorhand en online te doen. De safarivoertuigen zijn vaak héél erg snel volzet.

self drive Krugerpark

Kies je voor een self-drive door het Krugerpark?

Krugerpark safari: verschillende mogelijkheden

Als je in de buurt van het Krugerpark verblijft, of zelfs in één van de camp sites, dan heb je dus ook de mogelijkheid om een safari te boeken. Zo kan je je huurauto eens een dagje laten staan en aan boord klimmen van een terreinwagen. Onderweg word je rondgereden door het nationale park en bijgestaan door een deskundige gids.

Anderzijds kan je ook een all-in safari boeken. De lodges die dit type safari aanbieden, liggen wel meestal in het Greater Kruger (het private deel).
Nadat je je wagen hebt geparkeerd, hoef je zelf niets meer te doen en word je alleen nog maar in de watten gelegd.

Wat zijn de verschillen en wat kost het allemaal? Ik ga er hieronder verder op in:

Safari als excursie

Tijdens een gewone safari, word je opgehaald aan je accommodatie (in het Kruger National Park of daarbuiten) en vervolgens meegenomen in het openbare deel van het reservaat. De professionele gids zal je rondvoeren in een verhoogde terreinwagen, vanwaar je een beter uitzicht krijgt over dieren die in het gras liggen verscholen. Door zijn of haar geoefende oog, zullen nog maar weinig beesten je ontgaan. En geloof me… Soms snap je echt niet hoe ze die gecamoufleerde dieren zo snel kunnen zien!

Onderweg krijg je ook tal van verhalen en informatie over de beestjes en het park te horen.

Omdat deze safarivoertuigen allemaal in contact staan met elkaar, horen zij al snel als er ergens een uniek beestje is gespot. Daardoor is de kans veel groter dat je ook eens een zeldzamere diersoort ziet.

Er zijn trouwens verschillende mogelijkheden om zo’n safari als excursie te boeken. Zo zijn er ochtendsafari’s (vanaf dat het park opengaat), avondsafari’s, tours van een halve dag of dagsafari’s die je de hele dag mee op pad nemen.
Als je een nachtsafari wil boeken, dan zal je in een private lodge moeten verblijven. Omdat de toegangspoorten tot het Kruger National Park vrij vroeg sluiten, is dit hier immers niet mogelijk. Spijtig! Want het is echt wel bijzonder.

De kosten van een safari in het Krugerpark als eenmalige excursie verschillen nogal. Veel hangt af van wat er in de prijs inbegrepen zit (waar word je opgepikt? is lunch inbegrepen? …) en wanneer je de safari doet (ochtend, avond of ‘s nachts?).

Tip: Ga zeker eens mee met een ochtendsafari! Zo kan je als het ware de ‘wisseling van de wacht zien’ tussen de nachtdieren en de dieren die overdag actief zijn.

Krugerpark safari excursie

Wie weet mag je ook wel even achter het stuur zitten!

All-in verblijf met safari’s

Als je een all-in safari boekt, dan worden je excursies gecombineerd met een verblijf in een (luxe) lodge. Deze accommodaties bevinden zich altijd in een privaat deel van het Krugerpark waardoor je veel minder last hebt van andere toeristen. Op deze manier krijg je de dieren vaak helemaal voor jezelf en kan je ook gewoon meer van de ervaring genieten.

De safari’s verlopen grotendeels hetzelfde als in het openbare deel van het Kruger wildreservaat, maar toch zijn er wel degelijk verschilpunten.

Zo mogen de meeste rangers off-roaden, waardoor je veel dichter bij de dieren komt. Dat mag je trouwens heel letterlijk nemen, want soms zit je amper op twee meter afstand van de wilde beesten.
Anderzijds wordt er ook alles gedaan om de groepen zo klein mogelijk te houden. Dat wordt gedaan voor het comfort van de gasten, want hoe minder mensen er in de auto zitten, hoe leuker de ervaring wordt.
Ten slotte is er ook nog één extraatje die een all-in safari helemaal geweldig maakt: bij iedere safari stop je ook ergens waar je allerlei lekkers krijgt voorgeschoteld en even de benen mag strekken. Ja, je leest het goed: je mag hier echt uit de auto klimmen! Vooral tijdens de avondsafari is dat leuk, want zo kan je op en top genieten van een prachtige zonsondergang.

Omdat je in zo’n privaat deel zit, heb je ook veel meer comfort en luxe. Ik verbleef zelf in vier verschillende lodges in het Krugerpark en telkens kreeg ik prachtige uitzichten over de Afrikaanse savanne, een verkoelend zwembad (soms zelfs een klein privé zwembad!) en natuurlijk een comfortabele en luxueuze kamer.

Het is ook bijzonder aangenaam dat je hier zelf niet hoeft te koken en telkens tongstrelende gerechtjes krijgt voorgeschoteld. Geloof me… Na een paar dagen op safari zal je wel inzien hoe vermoeiend dat kan zijn!

De kosten van safari’s in het Krugerpark gecombineerd met een all-in verblijf, zijn natuurlijk wel een stuk hoger dan de vorige optie. Je krijg hier immers nog veel meer dan alleen dat. Naast de safari in een privaat deel van het Kruger, zitten ook overnachtingen, ontbijt, lunch en avondeten, drankjes (met enkele uitzonderingen) en andere activiteiten inbegrepen.

Reken minstens op €200 per nacht. Luxeverblijven beginnen bij zo’n €400 per nacht. Inspiratie nodig? Of benieuwd naar een exacte prijs? Kijk dan eens naar de Kruger Park lodges op Booking.
Hieronder geef ik ook nog enkele aanraders en lodges waarin ik verbleef.

Meer inspiratie nodig? Lees dan ook dit overzichtje met 20 betaalbare en luxe lodges in het Krugerpark.

Tip: De enige manier om off-road te gaan tijdens een safari, is als je een verblijf boekt bij een private lodge. Zo krijg je de dieren van véél dichter te zien en zo wordt je safari ervaring pas echt compleet.

lodges Krugerpark Safari

Bij zo’n lodge word je flink in de watten gelegd. Een privaat zwembad met uitzicht op de beestjes is bijvoorbeeld niet ongewoon…

all-in safari Krugerpark

Als je een verblijf in een lodge boekt, krijg je soms ook een ‘spotter’ mee; een extra paar ogen om beestjes te zoeken!

Krugerpark lodges safari

Tijdens elke safari die je tezamen met een lodge maakt, word je ook telkens verwend met iets lekkers.

5x private lodges in het Krugerpark

Ik denk dat mijn voorliefde voor private lodges in het Krugerpark wel al duidelijk is geworden. Dat komt natuurlijk omdat ik zelf enkele magische overnachtingen heb geboekt. Hieronder lijst ik mijn persoonlijke favorieten op:

aha Makalali Private Game Lodge

De comfortabele en luxueuze accommodatie met uitzichten op het prachtige wildlife, de overheerlijke en uitgebreide buffetmaaltijden, de infinity pool met panoramische uitzichten over de Afrikaanse savanne, het bijzonder vriendelijke personeel en de allerbeste safari’s die ik deed: ik overdrijf niet als ik zeg dat de aha Makalali Private Game Lodge mijn favoriete accommodatie in het Krugerpark is.

Het Makalali Private Game Reserve is gelegen in het Greater Kruger en is volgens mij één van de meest uitgestrekte en diverse private wildparken van Zuid-Afrika. Nergens anders zag ik zo’n grote diversiteit aan landschappen en dat zorgt ook voor veel meer variatie in de dieren die hier leven.
Vanaf de receptie word je opgehaald door je persoonlijke gids, die je de rest van je verblijf zal vergezellen. Wanneer je de accommodatie ziet, word je meteen met verstomming geslagen. Dit is immers één van de weinige lodges in het Krugerpark die volledig open is. Omdat er geen omheiningen zijn, komen de dieren soms bijzonder dicht. En dat levert vooral grappige situaties op met aapjes die eten proberen te stelen van de ontbijttafel!

De rangers zijn hier echte professionals. Ze weten perfect wat ze doen en zijn telkens met twee, zodat ze de best mogelijke ervaring kunnen geven aan elke gast. In dit kamp wordt er vaak off-road gereden, zodat je de dieren van bijzonder dichtbij kan zien.

Wil je meer foto’s zien of nog meer lezen over mijn magische ervaring? Lees dan zeker ook deze blog post.

Een all-inclusive overnachting in deze luxe lodge kan al vanaf €275 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

krugerpark lodges makalali

Jock Safari Lodge

Om Jock Safari Lodge te bereiken, moet je eerst een eindje door het openbare deel van het Krugerpark rijden. Wanneer je aankomt in deze prachtige lodge, word je meteen ondergedompeld in luxe en een echte safari sfeer. Nog maar zelden zag ik zo’n prachtige accommodatie!

Je verblijft hier in je eigen chalet met wondermooie uitzichten over de (afhankelijk van het seizoen) zanderige savanne of wilde rivier. Het komt dan ook geregeld voor dat je dieren kan kijken vanuit je comfortabele bedje. Nóg beter is dat iedere chalet ook beschikt over een privé terras met een eigen (mini) zwembad en buitenbed vanwaar je de sterrenhemel en het gebrul van de leeuwen en hyena’s kan aanhoren.

Een Krugerpark safari in het Sabi Sands domein waarin Jock Safari Lodge is gevestigd, wordt er eentje om nooit meer te vergeten. Volgens mij is het dan ook één van de mooiste regio’s van het wildreservaat! Bovendien staat het Sabi Sands Game Reserve bekend om zijn grote aantallen luipaarden en neushoorns. Als je de Big Five wil spotten, zit je hier dus wel goed!

Vanaf het restaurant krijg je ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds prachtige uitzichten over een gebied van enkele kilometers groot. Terwijl je van het tongstrelende à la carte menu geniet, is de kans dus ook groot dat je beestige bezoekers te zien krijgt!

Wil je meer lezen over deze magische lodge in het Krugerpark? Bekijk dan zeker ook deze blogpost met meer foto’s en uitleg.

Eén nacht in deze dromerige luxe lodge begint vanaf €850. Niet goedkoop, maar het wordt wel een ervaring die je nooit meer vergeet.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Jock Safari Lodge Krugerpark

Sausage Tree Safari Camp

Als je altijd al eens hebt willen glampen, dan moet je misschien kiezen voor enkele nachtjes in het Sausage Tree Safari Camp. Hoewel je in een (reusachtige!) tent slaapt, ontbreekt het je hier aan niks. De comfortabele bedden worden koelte toegewuifd vanaf de airco en in de ruime badkamer (met buitendouche!) kan je na iedere safari het stof van de Afrikaanse savanne afspoelen.

Omdat er hier maar vijf tenten zijn voor in totaal tien gasten, word je Krugerpark safari echt bijzonder persoonlijk. Onderweg zie je maar zelden andere rangers, waardoor het lijkt alsof je het Balule Game Reserve helemaal voor jezelf krijgt. Ook hier zijn de landschappen heel divers, waardoor het ook de thuis is van heel wat prachtige beestjes (waaronder de Big Five).

In dit reservaat dat deel uitmaakt van het Greater Kruger, wordt niet off road gereden. Toch zijn de beestjes heel gewend aan de safarivoertuigen en deinzen de rangers niet terug voor een ontmoeting van erg dichtbij.
Telkens wanneer je terugkomt van één van de twee ritjes per dag, word je opgewacht met een nat handdoekje om het zweet en stof van je aangezicht te wrijven.

Driemaal per dag wordt er voor je gekookt en drie keer worden je smaakpapillen goed in de watten gelegd. In plaats van overdadige maaltijden, word je hier getrakteerd op bijzonder lekker eten met lokale ingrediënten. Vanaf het terras waar je eet, heb je ook altijd uitzicht op een kleine drinkpoel waar je ongetwijfeld tal van verschillende dieren te zien krijgt.

Ook het zwembad bevindt zich trouwens op ditzelfde terras!

Benieuwd naar meer foto’s of mijn ervaring in dit luxueuze tentenkamp? Lees dan ook deze blog post.

Je kan hier al glampen in het Krugerpark voor €300 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

glampen Krugerpark Sausage Tree Safari Camp

Rukiya Safari Camp

Temidden van het uitgestrekte Wild Rivers reservaat, ligt het Rukiya Safari Camp. Dit comfortabele tentenkamp gaat er prat op om luxueuze all-in safari’s te regelen aan budgetprijzen. Vanuit je tent krijg je prachtige uitzichten over de rivier of de ongerepte Afrikaanse savanne. Met een beetje geluk zie je zelfs enkele beestjes vanuit je bed.

Net zoals in alle andere lodges die ik hier opsom, zitten alle maaltijden ook in het Rukiya Safari Camp inbegrepen.

Door de aanwezigheid van een grote rivier, vind je hier altijd wel enkele beestjes die hun dorst komen lessen. Vanuit je kamp zal je dan ook meerdere keren per dag het wildlife kunnen aanschouwen. Natuurlijk zit in de totaalprijs ook tweemaal daags een magische safari inbegrepen. Bereid je dus voor op nog meer fantastische landschappen en vooral héél veel indrukwekkende beestjes.

Als je geen zin hebt om je af te zonderen in je comfortabele tent, dan is er ook nog altijd het zwembad met panoramische uitzichten over de Afrikaanse savanne.

Val niet van je stoel, want voor al dit comfort betaal je bijzonder weinig! Een nacht in het Rukiya Safari Camp begint al bij €150!

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Rukiya Safari Camp

nDzuti safari camp

Het nDzuti Safari Camp heeft een prachtige ligging in het Maseke Game Reserve. Deze romantische privé lodge ligt in de schaduw van een gigantische rotspartij, waardoor het lijkt alsof je elk moment de kroning van de Lion King kan meemaken!
Net zoals alle bovenstaande kampen, vind je hier ook de Big Five en heel wat andere beestjes.

Je hebt hier de mogelijkheid om in een luxe tent te slapen met uitzicht op de Afrikaanse savanne, ofwel in een luxueuze chalet met plaats voor vier personen. De comfortabele hemelbedden (voorzien van muggennetten) doen je zo in dromenland belanden en zorgen er telkens opnieuw voor dat je goed uitgerust aan de twee safari’s per dag begint.

Persoonlijk vond ik deze game lodge in het Krugerpark een klein beetje gedateerd en vooral geschikt voor families. Hier wordt de oneindige luxe van vele andere lodges ingeruild voor pure gezelligheid. Zo tafel je altijd samen met de andere gasten en staan de (immer vrolijke!) rangers altijd klaar voor een babbeltje. Het enthousiasme van je begeleiders werkt hier ook aanstekelijk, want nergens anders heb ik zo veel gelachen in de terreinwagen als hier.

Vanuit het zwembad (of aan de eettafel) krijg je trouwens een prachtig zicht over een drinkpoel waar je altijd wel enkele beestjes ziet verschijnen.

Wil je uitgebreider lezen over mijn Krugerpark safari met nDzuti? Lees dan zeker ook deze blog post.

Prijzen voor een all-in overnachting in dit gezellige kamp beginnen bij €230 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

zwembad nDzuti

Andere activiteiten rond het Krugerpark

Een Krugerpark safari is natuurlijk de hoofdreden om naar dit wildreservaat te komen, maar er is hier nog meer te doen!

Bushwalk door het Krugerpark

Krijg je maar geen genoeg van de safari’s, maar wil je toch even de benen strekken? Dan is een bushwalk zeker iets voor jou.

Met een gecertificeerde gids ga je voor enkele uren op pad in het Krugerpark, maar dit keer dan zonder de bescherming van een auto. Vrees niet! Want de rangers hebben altijd een geweer bij zich en weten hoe ze dat moeten gebruiken. De meeste dieren zullen trouwens op een behoorlijk grote afstand blijven, want voor hen is er niets angstaanjagender dan een mens.

Onderweg leer je heel veel bij over de sporen die dieren achterlaten en hoe je ze kan vinden. Met een beetje geluk kom je soms héél dichtbij enkele van de beestjes die hier wonen.
Ik nam twee maal deel aan een bushwalk. De eerste keer zag ik amper (grote) dieren, maar de tweede dag stonden we op maar een paar meter van een giraf, ontdekten we een roedel wilde honden en werden we in het oog gehouden door een neushoorn met haar jong.

Zelfs als je onderweg niet veel beestjes ziet, blijft een bushwalk echt een aanrader. Zo leerde ik héél veel bij over bepaalde diersoorten, zag ik enkele aangevreten kadavers van erg dichtbij en maakte ik kennis met enkele kleine beestjes die je onmogelijk kan zien vanuit het safarivoertuig.

Online kan je deze activiteit boeken voor zo’n €110 per persoon.

Vrijwilligerswerk in het Krugerpark

Wist je dat je je handen uit de mouwen kan steken in het Krugerpark om zo beschermde diersoorten te helpen?

Ikzelf nam een week lang deel aan het vrijwilligersproject van Siyafunda. Deze organisatie zet zich in om beschermde diersoorten beter in kaart te brengen en te behouden.
Eén week lang deed ik iedere dag twee safari’s om naar beschermde en onbeschermde beestjes te speuren en daarvan allerlei informatie bij te houden. Daarnaast gingen we ook regelmatig op pad om wegen vrij te maken van omgevallen bomen (dat is trouwens de schuld van olifanten!), hielpen we wetenschappers met het verzamelen van data door het plaatsen van camera’s en nog veel meer.

Je steekt je handen hier dan wel uit de mouwen, maar toch voelt het hier de hele tijd aan als vakantie. Ben je een beetje avontuurlijk? Dan is dit ongetwijfeld iets voor jou!

Benieuwd geworden? Je kan mijn ervaringen met vrijwilligerswerk in het buitenland hier lezen.

Ontdek de Panoramaroute

Hoe mooi nationaal park Kruger ook is, na een poosje wil je ook wel eens wat anders zien.

Gelukkig vind je in de omgeving van dit nationale park ook de fantastische Panoramaroute van Zuid-Afrika.
In één tot twee dagen kan je dit prachtige traject afleggen met je eigen huurwagen, maar uiteraard zijn er ook tours die je meenemen vanaf verschillende locaties.

Het bergachtige landschap die je langs de Panoramaroute aantreft, gaat nooit vervelen. Je vindt hier dan ook enkele van de meest indrukwekkende uitzichtpunten van Zuid-Afrika! Ontdek tijdens deze mini-roadtrip de grootste groene ravijn ter wereld, bewonder de mooie watervallen of sta versteld van de onmetelijke landschappen van dit gebied.

Meer lezen? In dit artikel lees je alles over deze mooie rondrit.

bush walk safari zuid afrika

Tijdens een bush walk krijg je veel meer tijd om te genieten van de prachtige landschappen.

Blyde River Canyon Panorama Route bezienswaardigheden Zuid Afrika

Sla de prachtige Panoramaroute zeker niet over!

En nog enkele tips voor je verblijf in het Krugerpark

 • Vergeet geen fooi te geven! Heeft je persoonlijke ranger het goed gedaan? Dan verdient hij of zij toch wel wat extra, niet?
 • Neem altijd een extra jasje of trui mee. Zeker bij een avondsafari! Overdag kan het hier broeierig heet zijn, maar temperaturen kunnen hier snel dalen!
 • Draag altijd schoenen die volledig toe zijn als je naar buiten gaat. Een omheining houdt immers geen slangen en schorpioenen tegen!
 • Wacht niet te lang met boeken. Zowel de accommodaties in het openbare deel van het Krugerpark als de privé lodges raken snel volzet. Datzelfde geldt voor eendaagse safari’s of andere tours.
 • Verwacht niet om de Big Five in één dag te zien. Hoewel er hier héél veel dieren zitten, kunnen ze zich erg goed verstoppen. Wees dan ook niet teleurgesteld als je niet alle beestjes ziet die je graag wou zien.
tips Krugerpark

Reken ook op voldoende tijd terwijl je zelf door het park rijdt. Een opstopping kan zich weleens voordoen…

Pakketreizen naar Zuid-Afrika met safari naar het Krugerpark

De meeste groepsreizen (of individuele rondreizen op maat) bieden wel enkele nachtjes aan in het Krugerpark.
Hieronder zijn enkele Belgische en Nederlandse reisorganisaties die zo’n rondreis door Zuid-Afrika aanbieden:

 • Zuid-Afrika reis op maat  Deze Zuid-Afrika specialist heeft individuele rondreizen naar Zuid-Afrika vanaf €899.
 • Jambo Wil je een individuele reis door Zuid-Afrika maken? Dan is Zuid-Afrika specialist Jambo ook een goede keuze. Vluchten kunnen makkelijk vanaf België worden bijbesteld, dus het maakt niet zo veel uit dat het eigenlijk om een Nederlandse organisatie gaat. Vanaf €1039.
 • Afrika Plus Als je het niet erg vindt om vanuit Nederland te vertrekken, dan is Afrika Plus zeker een vermelding waard. Deze Afrika specialist weet immers als geen ander hoe ze voor jou een droomvakantie kunnen plannen! Vanaf €964.
 • Djoser Deze gevestigde waarde heeft rondreizen (met safari in het Krugerpark). Vanaf €1695.
 • Joker Als je een breed aanbod wil, dan is Joker ook het vermelden waard. Rondreizen met of zonder bezichtiging van het Kruger National Park beginnen vanaf €905.
 • Koning Aap Wil je in alle comfort reizen? Kijk dan eens naar de rondreizen door Zuid-Afrika van Koning Aap. Vanaf €1999.
 • Riksja Travel Wil je de hoogtepunten van Zuid-Afrika combineren met enkele lokale belevingen? Kijk dan naar de individuele of groepsreizen van Riksja. Vanaf €430.
 • Sawadee Ook Sawadee heeft een bijzonder breed aanbod met reizen naar Zuid-Afrika waar ook een safari in het Krugerpark zit inbegrepen. Vanaf €1799.
 • 333 Travel Zoek je naar een avontuurlijk reisbureau? Dan is 333 Travel misschien wat je zoekt! Vakanties met een bezoek aan het Krugerpark kunnen al voor €1605.
 • Tui Deze bekende reisorganisatie is nog maar net begonnen met het verkopen van reizen naar Zuid-Afrika. Ook zij bieden een pakketreis aan met bezoek van het Kruger. Vanaf €2112. (Kijk ook eens naar Tui.nl: van hieruit heb je meer mogelijkheden en het is ook iets goedkoper)
 • Baobab reizen Ook Baobab vertrekt vanuit Nederland. Een mooie, avontuurlijke reis naar Zuid-Afrika met inbegrip van het Krugerpark is mogelijk vanaf €1099.
rondreis Zuid-Afrika Krugerpark

Er is veel te zien in Zuid-Afrika, maar een paar daagjes Kruger zijn vast wel het hoogtepunt van je reis!

Hoe lang raad ik aan voor het Krugerpark?

Met een oppervlakte van twee miljoen hectare kan je hier weken of zelfs maanden doorbrengen, maar dat is (voor de meeste mensen) natuurlijk niet mogelijk.

In ieder geval raad ik iedereen aan om hier minstens twee (volledige) dagen te zijn. Ideaal is volgens mij vier dagen tot een week. Zo krijg je meer dan genoeg tijd om dit reservaat op je eigen tempo te verkennen. Bovendien is de kans groot dat je in een week de Big Five te zien krijgt en met een beetje geluk zelfs de Big Seven!

Als je het niet erg vindt om extra te betalen voor een ervaring die je nooit meer vergeet, dan raad ik ook aan om minstens twee nachten daarvan in een private lodge te boeken. Alleen zo krijg je volgens mij de ‘full Kruger experience’.

Een combinatie van een self-drive en een overnachting in een privé lodge is volgens mij dan ook de beste manier om ten volle van het Krugerpark te genieten.

nationaal park Kruger

Niet alleen de dieren zijn hier mooi, ook de landschappen zijn fantastisch!

Is er een mooiste route doorheen het Krugerpark?

Dat is eigenlijk heel moeilijk te zeggen.

De landschappen doorheen het Kruger zijn bijzonder divers en trekken naargelang ook andere diersoorten aan. Als je jachtluipaarden wil zien, dan zal je naar een gebied moeten trekken met veel open vlaktes. Maar daar zal je dan wel veel minder leeuwen of olifanten tegen komen…

De meeste mensen blijven vooral in de zuidelijke delen van het Krugerpark. Dat is niet noodzakelijk omdat je daar meer dieren kan spotten, maar gewoon omdat de infrastructuur daar beter is. In deze regio vind je immers veel meer accommodaties en lodges, een groter aantal begaanbare wegen en een ruimer aanbod aan tours en safari’s.

Als je minder toeristen wil tegenkomen, dan is een bezoek aan het noordelijke deel anderzijds wel een goed idee.

Vergeet ook niet dat een bezoek aan het Krugerpark van heel veel geluk afhangt.
Tijdens mijn eerste vierentwintig uur in het reservaat, had ik extreem veel geluk en zag ik de Big Five al. Tijdens mijn week vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika zag ik pas op de laatste dag terug een luipaard…

Langs welke weg je ook rijdt, of voor welke route je ook kiest; een bezoek aan nationaal park Kruger wordt ongetwijfeld magisch. Laat je gewoon meeslepen door het moment en iedere route wordt mooi!

mooiste route Krugerpark olifanten

Er is hier overal zo veel moois te zien!

Beste reistijd voor nationaal park Kruger?

Vergeet niet dat de seizoenen omgekeerd lopen in Zuid-Afrika.
Als het bij ons winter is, is het daar zomer en omgekeerd.

Nu wil dit in het Krugerpark eigenlijk niet veel zeggen, want het hele jaar door worden hier erg hoge temperaturen gemeten.

Volgens de meeste mensen is de periode tussen mei en oktober ideaal. Dit is immers de lokale winter en dan valt er hier bijna nooit regen. Dat is leuk voor jou als bezoeker omdat je zo lekker droog blijft, maar anderzijds kun je zo ook veel beter dieren spotten. Door de droogte groeien grassen, planten en bomen immers niet meer en is het veel makkelijker om beestjes te zien.

Buiten de zomervakantie zijn er minder toeristen, dus wellicht zijn de maanden mei, (begin) juni, (eind) september en oktober het best om Kruger te bezoeken.

Aan de andere kant wil ik toch ook meegeven dat een groen en weelderig Krugerpark misschien wel mooier is dan een dor en droog reservaat. Bovendien worden er vanaf midden oktober heel wat kleintjes geboren in het park. En dat is natuurlijk ook mooi om te zien!

beste reistijd Krugerpark

Tijdens het droge seizoen proberen de beestjes zich op allerlei manieren af te koelen!

Waarom zijn de dieren niet bang van auto’s?

Je moet weten dat dit park al tientallen jaren lang bezoekers ontvangt en dat de beestjes dus wel al gewoon zijn aan de dagelijkse parade van wagens.

Toch vond ik het heel vreemd dat we in bepaalde lodges tot vlakbij enkele dieren kwamen en ze bijna niet reageerden op onze aanwezigheid. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik meerdere malen op minder dan twee meter van een leeuw of neushoorn zat en dat die beesten niet op z’n minst geïntimideerd waren.

Telkens opnieuw vertelden de rangers mij het volgende: “Zo lang iedereen blijft zitten en zijn of haar armen binnen het voertuig houdt, vormt de auto één groot geheel. Aangezien de dieren al zo gewend zijn aan de vorm van de wagen, zien ze dit ook niet als bedreiging en kan je vaak héél erg dichtbij komen.”
Tijdens één van mijn safari’s, vond een andere gast het nodig om die theorie uit te testen bij een groepje leeuwen waar we vlakbij stonden. En inderdaad… Vanaf het moment dat de man rechtstond, zag je de groep leeuwen rechtspringen en grommen. Een doodenge ervaring, maar zo zie je maar dat de rangers niet uit hun nek kletsen…

Af en toe is er trouwens nog wel meer interactie tussen een safarivoertuig en een dier. Zo is het niet ongewoon dat een olifant nieuwsgierig komt snuffelen aan de wagen of zelfs aan de gasten. Dit heeft vaak te maken met een parfum of zonnecrème die zij op hebben met een geur die ze nog niet kennen. Gebeurt dit bij jou? Blijf dan ten allen tijde rustig en maak vooral geen onverwachte bewegingen!

Je moet nu wel niet denken dat de dieren zich helemaal niets meer aantrekken van een voertuig! Maandelijks zijn er nog wel enkele stomkoppen die met hun huurwagen véél te dicht bij de dieren proberen manoeuvreren en voor ze het weten ligt hun autootje overkop. Dit klinkt grappig, maar meestal heeft dit ook dodelijke gevolgen…

Zo lang je de dieren respecteert, respecteren zij jou ook terug!

safari Krugerpark

Tijdens een safari zie je de dieren vaak van héél dichtbij.

Zijn er toiletten, winkels en restaurants in het Krugerpark?

Ja, maar je moet wel een beetje moeite doen om ze te bereiken. Vaak liggen ze immers vele tientallen kilometers van elkaar verwijderd.
Daarom raad ik aan om iedere keer naar het toilet te gaan als je de mogelijkheid hebt.

De meeste toiletten vind je gewoon in één van de ‘base camps‘ waarover ik het al eerder had. Hier vind je meestal ook een (souvenir)winkeltje en zelfs een restaurant.

winkel krugerpark

Je zal hier niets te kort komen. Kijk eens naar dat aanbod!

Kan ik tanken in het Krugerpark?

Tijdens een self-drive safari door het Krugerpark zal je heel veel kilometers afleggen en dat kost je natuurlijk ook heel wat liters benzine! Gelukkig kan je ook gewoon tanken bij de meeste ‘base camps‘. Let er wel op dat benzine hier meestal (iets) duurder is dan buiten het Krugerpark.

In Zuid-Afrika is het trouwens de gewoonte dat iemand anders jouw wagen volgooit. Dit heeft voornamelijk het doel om werk te creëeren. Zuid-Afrika blijft immers een derdewereldland met heel wat werklozen… Toon je goed hart dus en geef een fooi! Dat hoeft niet veel te zijn. Twee of vijf rand is al meer dan genoeg.

Wacht trouwens niet te lang met tanken. Het gebeurt regelmatig dat de benzinevoorraden niet zijn aangevuld en dat je je wagen dus niet kan bijvullen…

tankstation Krugerpark

Even bijtanken en je bent weer goed voor een paar kilometers!

Kan je elektrisch betalen in het Krugerpark?

Met een kredietkaart of debetkaart betalen lukt over volledig Zuid-Afrika. Het mag dan wel een derdewereldland zijn, je zal daar vaak niet veel van merken! Als ik eerlijk ben, zijn ze vaak vooruitstrevender dan hier bij ons…

Ik raad wel aan om altijd ook een beetje cash geld bij te hebben. Het kan weleens gebeuren dat de elektriciteit voor enkele uren uitvalt.

luipaard krugerpark safari

Gelukkig dat je geen elektriciteit nodig hebt om dieren te spotten tijdens een safari in het Krugerpark!

Is er malaria in het Krugerpark?

Helaas is het Krugerpark één van de weinige gebieden in Zuid-Afrika waar je nog voorzorgsmaatregelen moet nemen tegen malaria.

Vergeet ook niet dat je deze medicatie alleen op voorschrift kan krijgen en dat deze pilletjes soms nog door de apotheek moeten worden besteld. Je doet er dus goed aan om dit medicijn een poosje voor je vertrek af te halen.

malaria krugerpark

Neem muggenwerende spray en malariapillen mee tijdens je Krugerpark safari.

Welke camera heb je nodig voor een safari?

Uiteraard wil je ook enkele mooie herinneringen aan je Krugerpark safari!

Tegenwoordig beschikt iedereen wel over een goede camera op zijn of haar telefoon. Toch zal je daar in het Krugerpark niet zo veel mee zijn, want meestal zitten de beestjes toch op enkele meters afstand. En zoals je misschien wel weet, wordt de kwaliteit van smartphone foto’s heel slecht als je een beetje inzoomt.

Een simpele oplossing daarvoor, is om een lenzen setje aan te schaffen die op je smartphone kan worden aangebracht. Hierdoor kan je veel betere foto’s maken en je familie en vrienden (nog) jaloerser maken. Dat kost trouwens niet veel. Je hebt al zoomlenzen voor een smartphone vanaf €10!

Anderzijds kan je ook gewoon een DSLR camera kopen. Tegenwoordig zijn deze mechanische snufjes heus niet meer onbetaalbaar. Een instapmodel (met zoomlens) kan al voor €375.
Ik zou wel aanraden om ook meteen een grotere zoomlens aan te schaffen. Als je op safari gaat, heb je minstens een 300 mm lens nodig.

Wil je graag vlijmscherpe en professionele foto’s? Dan is een full-frame camera de beste optie, maar daar tel je ook héél veel geld voor neer. Zelf maak ik gebruik van een Nikon D750 en een 18-300mm lens. Totaalprijs: €2300. Auch!

welke camera krugerpark

Zorg er in ieder geval voor dat je een camera hebt waarmee je kan inzoomen!

Let op met sociale media!

Ten slotte wil ik jullie nog één ding op het hart drukken: let altijd op met sociale media!
Je mag foto’s en videos gerust op al je accounts plaatsen, maar let altijd extra op met bedreigde diersoorten.

Olifanten worden immers nog steeds afgeslacht voor hun slagtanden, neushoorns worden nog altijd bloederig vermoord voor hun hoorn, (jacht)luipaarden zijn nog altijd het slachtoffer van illegale handel om hun mooie pels. Stropers scannen sociale media actief af op zoek naar foto’s en filmpjes van deze dieren. Heel vaak wordt er een precieze locatie meegegeven van deze arme schepsels en dan is het vaak maar een kwestie van uren voor ze worden afgemaakt…

Ik wil niet zeggen dat je helemaal geen foto’s of filmpjes meer mag plaatsen van je Krugerpark safari, maar laat er liefst een beetje tijd tussen. Zo ben je er zeker van dat de dieren niet meer op diezelfde plaats zitten als voorheen.

zwarte neushoorn Zuid-Afrika

Deze zwarte neushoorn is met uitsterven bedreigd. Let dus altijd op met sociale media!

Nog enkele cijfers over nationaal park Kruger

 • Het beroemdste Afrikaanse wildpark ter wereld is maar liefst 2.000.000 hectare groot!
 • Het Krugerpark is 360 kilometer lang en 90 kilometer breed op het breedste punt.
 • In 1927, wanneer het park openging voor toeristen, kostte een toegangsticket amper één pond!
 • Zorg dat je niet verdwaalt in dit immense park! Er is immers meer dan 1800 kilometer aan aangelegde weg.
 • Vogelliefhebbers zullen hier uit hun dak gaan. Er zijn zo maar even 517 verschillende vogelsoorten die je hier kan sporten. Zes daarvan zijn zelfs zo zeldzaam dat men over de ‘Big Six Bird’ spreken.
 • Er zijn ook 118 soorten reptielen die je tijdens een Krugerpark safari kan zien.
 • Je zal ze niet snel zien, maar in de waterpoelen van het reservaat leeft veel vis! Tot op de dag van vandaag zijn er 49 verschillende soorten geteld.
 • Momenteel leven er meer dan 27.000 buffels, 12.000 olifanten en meer dan 1000 luipaarden in het Krugerpark. Cijfers over neushoorns en jachtluipaarden zijn niet bekend omdat stropers daar anders misbruik van kunnen maken.
 • Om stropers tegen te houden, werken er momenteel meer dan 650 mensen in de ‘anti-poaching unit‘. Met behulp van drones en honden vormen zij een sterk team en kunnen zij jaarlijks héél wat dierenlevens redden.
 • Elk jaar wordt her park bezocht door meer dan één miljoen bezoekers.
Kruger Nationaal Park

Sommige beestjes zal je hier vaak zien, andere (zoals deze jachtluipaarden) zie je spijtig genoeg maar héél zelden…

Korte geschiedenis van het Krugerpark

Het gebied rond het Krugerpark werd lange tijd aan Moeder Natuur overgelaten, maar daar kwam abrupt een einde aan toen er goud werd gevonden in 1869. Op datzelfde moment kwamen ook heel wat ivoorjagers een centje bijverdienen en dat zorgde natuurlijk voor een dramatische daling van de olifantenpopulatie. Mede hierdoor pleitte toenmalig president Paul Kruger voor meer dier- en natuurbescherming in de regio.

Het duurde nog enkele tientallen jaren vooraleer zijn pleidooi niet meer in dovemansoren viel en er eindelijk actie werd ondernomen. Helaas bespoedigden allerlei oorlogen het proces ook niet, en het was pas vanaf de twintigste eeuw dat de eerste echte natuurbescherming tot stand kwam. In 1916 werd er een spoorlijn naar het park aangelegd, waardoor het plots op veel interesse kon rekenen bij het grote publiek. Daardoor werd het natuurbehoud plots wel belangrijk. Zo zie je maar; als er geld mee gemoeid is, geraakt alles plots in een stroomversnelling!

In 1926 werd het Krugerpark het eerste nationale park van Zuid-Afrika. Sindsdien is het park nog massaal uitgebreid en is het zelfs een zogenaamd ‘transfrontier‘ park geworden. Het Krugerpark loopt immers over de grenzen heen tot in Zimbabwe en Mozambique.

krugerpark zuid-afrika

Voor sommigen is deze geschiedenis duidelijk slaapverwekkend 😉 !

Krugerpark safari boeken?

Ben je overtuigd en wil je nu zo snel mogelijk een safari in het Krugerpark boeken? Gelukkig zijn er via het wereldwijde web heel wat mogelijkheden!
Bovendien heeft online boeken een bijkomstig voordeel: je kan in de meeste gevallen helemaal gratis annuleren tot enkele dagen op voorhand. Je weet immers nooit dat plannen veranderen!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (6 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>