21 februari, 2020

De kunstwerken van het Uffizi museum: praktische gids + foto’s

Wat het Louvre voor Parijs betekent, is het Uffizi voor Florence. Samen met de Vaticaanse musea zijn deze de twee meest bezochte Italiaanse musea en dat is met recht en reden. Meesterwerken van grootmeesters zoals onder meer Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci en Raffaello kan je hier in al hun originaliteit en pracht bewonderen.

Tip: Koop je tickets online aan dezelfde prijs

Florence is één van de drukst bezochte steden ter wereld. Wachtrijen voor het Uffizi lopen soms op tot twee uur. Daarom raad ik aan om je tickets alvast online aan te schaffen. Ze kosten exact hetzelfde als aan de kassa (€20 pp), maar bij een online ticket krijg je een vast tijdstip toebedeeld. Daarmee mag je alle wachtrijen gewoon voorbij.
Via GetYourGuide mag je bovendien gratis annuleren tot 24u op voorhand. Je weet maar nooit dat er iets tussenkomt.

 

Een bezoek aan het Uffizi

In het hartje van Florence ligt de Galleria degli Uffizi dat al in de zestiende eeuw op verzoek kon bezocht worden. Pas in 1765 werd het officieel geopend voor het grote publiek en nog eens honderd jaar later werd het echt een museum.
Wat begon met een verzameling kunstwerken nagelaten door de invloedrijke familie Medici aan de stad Florence, is mettertijd uitgegroeid tot een museum van wereldformaat.

Vorig jaar nog trokken twee miljoen bezoekers naar dit juweel, waardoor de wachttijden in het hoogseizoen wel eens durven oplopen tot vijf uur. Gelukkig zijn kan je eenvoudig online kaartjes voor het Uffizi in Florence bestellen waardoor je dergelijke ongemakkelijkheden vermijdt.
Bovendien kost zo’n voorrangsticket even veel als ter plekke.

firenze uffizi museum florence

Heel wat mensen zakken af naar Florence alleen maar om het Uffizi te bezoeken. En gelijk hebben ze!

Korte geschiedenis van het Uffizi

Zoals je eerder kon lezen, was het niet de oorspronkelijke bedoeling dat de Uffizi galerij zou uitgroeien tot een wereldvermaard museum. Zo ook werd het gebouw dat het Uffizi huisvest eerst voor andere doeleinden gebruikt. Cosimo I de’ Medici gaf zijn favoriete artiest Giorgio Vasari de opdracht een gebouw te ontwerpen dat de administratieve en gerechtelijke kantoren (aldus de naam “Uffizi”, zoals het Franse of Engelse ‘office’, wat ook kantoor betekent.) van de Medici zou herbergen. Vasari ontwierp tevens een geheime gang die het Uffizi met de Ponte Vecchio verbindt!

De mooiste kunstwerken in het Uffizi

Als je het Uffizi gaat bezoeken zal je zien dat er maar liefst 45 zalen zijn verspreid over twee verdiepingen. Om het spreekwoord van het bos en de bomen te vermijden zet ik je in ieder geval op weg met de zalen die je absoluut niet mag missen.

Tip: Koop je tickets alvast online. Ze kosten exact hetzelfde als ter plekke (€20), maar je mag wel alle wachtrijen voorbijsteken!


Zaal 2: Giotto en de dertiende eeuw

Op het einde van de dertiende eeuw vond er een revolutie plaats in de Italiaanse schilderkunst en om deze volledig te begrijpen mag je deze zaal niet missen.
De meeste schilderijen die hier hangen zijn namelijk kenmerkend voor de Byzantijnse kunst die tot dan dominant was: tweedimensionale lichamen met scherpe contouren. Wanneer je het oeuvre van Cimabue aanschouwt, merk je dat er iets aan het veranderen is. In een van zijn laatste werken (voordien werd hij ook nog beïnvloed door de Byzantijnse school) zie je al sporen van het experimenteren met ruimte.
Zijn leerling Giotto zou deze lijn volledig doortrekken en zo de basis van de moderne schilderkunst leggen. Giotto creëerde perspectief met vooral menselijke figuren.

uffizi kunstwerken giotto en de dertiende eeuw

In deze zalen hangen héél wat prachtige kruisbeelden in de typerende schilderstijl van de dertiende eeuw.

Zaal 10 – 14: Botticelli

Dit is misschien wel de beroemdste zaal van het Uffizi museum: deze waar de werken van Alessandro Filipepi worden tentoon gesteld. Deze naam doet allicht geen belletje rinkelen want we kennen hem allemaal bij zijn artiestennaam: Sandro Botticelli.

Twee van zijn meesterwerken vatten de essentie van de renaissance samen: ‘De Geboorte van Venus’ en ‘De Lente’.
Het eerste is tevens een van de meest iconische schilderijen ter wereld en werd geïnspireerd door de Metamorfosen van Ovidius. Venus staat naakt op een schelp terwijl de wind zachtjes haar haren liefkoost met een regen van rozen. Rechts van haar is haar dienstmaagd Ora haar langzaamaan en een beetje verlegen aan het aankleden. In de weide zien we heel wat viooltjes, symbool van bescheidenheid maar tegelijkertijd vaak gebruikt voor liefdesdrankjes. Men kan bijna een dag doorbrengen in het Uffizi en enkel dit meesterwerk bewonderen.

de geboorte van venus botticelli uffizi museum

De Geboorte van Venus van Botticelli. Wellicht het bekendste kunstwerk van het Uffizi!

la primavera botticelli de lente

Nog zo’n meesterwerk: La Primavera, of ‘De Lente’ van Botticelli.

zeven panelen uffizi sandro botticelli en pietro pollaiolo

Mijn persoonlijke favoriet van Sandro Botticelli. Een kunstwerk bestaande uit zeven panelen die alle zeven deugden moet voorstellen. Eigenlijk is alleen het werk ‘Kracht’ van zijn hand afkomstig. De overige zes werken werden geschilderd door Pietro Pollaiolo.

Zaal 15: Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci is misschien wel een van de briljantste mensen die ooit op deze aardbol heeft rondgelopen. Hij was van alle markten thuis en daardoor het symbool bij uitstek van de uomo universale. Naast architect, wetenschapper en uitvinder was hij tevens (onder meer) een begenadigd kunstenaar. Zijn Mona Lisa is allicht het beroemdste schilderij ter wereld. Deze kan je enkel in het Louvre bewonderen, maar gelukkig hangen er in het Uffizi nog een aantal andere kunstwerken van hem die zeker de moeite waard zijn. Daarbij denk ik meteen aan Christus’ Doop en Annunciatie. Deze zaal mag je dan ook absoluut niet missen wanneer je het Uffizi gaat bezoeken.

Tip: Wil je graag meer te weten komen over al deze kunstenaars? Boek dan een gegidst bezoek. Dat kan al vanaf €60 per persoon. Daarin zitten voorrangstickets inbegrepen.

de aankondiging van leonardo da vinci uffizi museum florence

“De Aankondiging” van Leonardo Da Vinci.

Zaal 35: Michelangelo en de Florentijnen

Cultuurbarbaren (en kinderen) associëren de naam Michelangelo in de eerste plaats met een van de Teenage Mutant Ninja Turtles en niet met de Italiaanse kunstenaar die de renaissancistische kunst mee op de kaart heeft gezet. Wereldberoemd zijn zijn fresco’s in de Sixtijnse Kapel en de koepel van de Sint-Pietersbasiliek. Het Uffizi in Florence herbergt eveneens een meesterwerk: de Tondo Doni, het enige schilderij van hem dat nog in Florence hangt en tevens het enige dat aan hem wordt toegekend dat verplaatst kan worden (en niet op een muur is geschilderd).

zaal 35 uffizi museum firenze

Zaal 35 van het Uffizi museum. Helemaal links zie je het schilderwerk van Michelangelo (sorry voor het halve beeld… Ik vergat om er een foto van te maken!)

Zaal 83: Titiaan

Titiaan oftewel Tiziano was een geweldige portrettist en daarom wilden alle rijke en beroemde Europese edelen graag door hem vereeuwigd worden op het witte doek. Titiaan behoorde tot de Venetiaanse school en deze legt meer de nadruk op de kleuren, in plaats van het tekenen zoals de Florentijnse school. Je kan dit duidelijk zien in zijn prachtige Venus van Urbino, net zoals negen andere schilderijen van hem die hier tentoongesteld worden.

Zaal 66: Raffaello

Raffaello Sanzio staat bij ons beter bekend als Rafaël en is een van de beroemdste Italiaanse kunstenaars uit de renaissance. Geroemd voor zijn portretten is ook zijn Madonna met de Putter een prachtig en elegant werk. Het is jammer dat hij op amper 37-jarige leeftijd het leven liet, want hij had ons nog zoveel andere meesterwerken kunnen schenken. Sommigen vinden hem misschien overgewaardeerd, maar je kan onmogelijk blind zijn voor het vele talent dat hij bezat.

raffaello uffizi museum florence firenze

Raffaello mag natuurlijk niet ontbreken in deze gigantische kuntscollectie.

Zaal 90: Caravaggio

Michelangelo Merisi dal Caravaggio won wereldwijd aan bekendheid omdat hij de techniek van de chiaroscuro (clair-obscur) tot een echte kunst verhief. Hij beheerst als geen ander het contrast tussen licht en donker.
In het Uffizi museum kan je drie van zijn meesterwerken bewonderen en zijn Medusa is allicht het meest in het oog springende. Je kent haar wel als het mythologische monster met slangen als haar en wiens blik je prompt deed verstenen. Gelukkig maakte de held Perseus haar al gauw een kopje kleiner. Volgens de mythe is het gezicht van Medusa een zelfportret van Caravaggio toen hij jonger was. Hoe het ook zij, het is een bijzonder knap staaltje kunst.

medusa caravaggio uffizi

Nog zo’n (onbetaalbaar) kunstwerk in het Uffizi: de Medusa van Caravaggio.

De hallen en gangen

Natuurlijk zijn er nog veel meer zalen die de moeite waard zijn om rustig door te slenteren. Naast deze ruimtes propvol met onbetaalbare kunst, zijn ook de gangpaden en hallen die dat alles met elkaar verbinden bijzonder mooi. Duizenden beelden staan links en rechts in prachtige poses gebeeldhouwd alsof het niets is. De witte marmeren beelden zijn trouwens niet het enige mooie! Kijk ook naar de mooie plafonds en muren. Bezet met kostbare fresco’s en schilderwerken is dit een kunstgalerij op zich!

Vanuit deze gangpaden krijg je bovendien erg mooie uitzichten op andere bezienswaardigheden in Florence. Op een bepaald moment krijg je bijvoorbeeld een mooi bovenaanzicht van de Ponte Vecchio.

standbeelden uffizi museum firenze

Minstens even indrukwekkend als al die schilderijen: de honderden beelden die je in de gangen en hallen van het Uffizi ziet.

uitzicht ponte vecchio van Uffizi

Het uitzicht op de Ponte Vecchio vanuit het Uffizi.

Kaartjes voor het Uffizi in Florence

Je kan de kaartjes heel eenvoudig online bestellen aan dezelfde prijs als ter plekke. Bovendien mag je met deze toegangstickets alle wachtrijen voorbij, omdat je een vast tijdstip krijgt toebedeeld.
Ik raad echt aan om deze tickets te kopen, want anders kunnen wachtrijen makkelijk oplopen tot twee uur… Bovendien krijg je via GetYourGuide de mogelijkheid om gratis te annuleren tot 24u op voorhand.
Uiteraard kan je ook een rondleiding boeken. Daar betaal je ongeveer €60 per persoon voor. Voorrangstickets zitten hier uiteraard ook inbegrepen.
Als je online kaartjes voor het Uffizi in Florence reserveert, moet je niet aanschuiven omdat je alvast een tijdstip mag kiezen wanneer je het museum bezoekt.
Wil je het er toch op wagen, dan kan je ook aan de kassa kaartjes kopen maar dat kost wel exact hetzelfde: €20 per persoon.

Nog leuk om te weten: elke eerste zondag van de maand mag je gratis naar binnen!
 Bereid je wel voor op over de koppen lopen!

Een audioguide is beschikbaar in het Italiaans, Engels, Frans, Spaans, Duits en Japans en kost zes euro voor een stuk en tien euro voor twee stuks.

Wil je graag online boeken? Of combitours, gegidste rondleidingen of skip-the-line tickets regelen? Kijk dan eens hieronder:

» Alle tickets voor het Uffizi

wachtrijen uffizi voorrangstickets

De wachtrijen voor het Uffizi kunnen aardig oplopen… Voor een kleine meerkost kan je voorrangstickets aanschaffen, en dat raad ik toch wel aan…

Openingstijden Uffizi

Dinsdag tot en met zondag van 8:15u tot 18:50u.
 Gesloten op Maandag en feestdagen (1 mei, 25 december en 1 januari)

Beste bezoektijd Uffizi

Het is altijd bijzonder druk in het museum, maar de piekmaanden zijn ongetwijfeld de vakantiemaanden juli en augustus. Net na de lunch (13-15u) en het einde van de dag zijn misschien wel de rustigste momenten.
Je kan gerust een hele dag doorbrengen in dit fantastische museum, maar als je enkel de beroemdste werken wil zien heb je ongeveer twee uur nodig.


Firenze Card

Als je minstens drie dagen in Florence blijft en van plan bent een aantal musea te bezichtigen, kan het verstandig zijn in een Firenze Card te investeren. Hiermee krijg je prioriteitstoegang (je hoeft dus niet aan te schuiven) in maar liefst 72 bezienswaardigheden! Ze is 72 uren geldig vanaf het eerste gebruik (en gratis voor burgers van de EU onder 18). Je moet enkel voor de Cupola van de duomo reserveringen maken, kaarten reserveren voor het Uffizi is dus niet nodig. Alle andere topattracties (Uffizi, Galleria dell’Accadamia, Giardino di Boboli,…) zijn allemaal inbegrepen. Je kan deze handige kaart zowel in verkooppunten in de stad kopen als bij online ticketverkopers.

kaarten reserveren uffizi

Eén ding is zeker: in het Uffizi ben je makkelijk enkele uren zoet!


Vijf leuke weetjes over het Uffizi museum

  1. 
Let op dat je tijdens je bezoek geen last krijgt van het Stendhal syndroom. Deze schrijver werd tijdens zijn bezoek in 1817 zo overweldigd door de schoonheid van het museum, dat hij overladen werd door emoties en een plotse ziekte. Sindsdien kent men het Stendhal syndroom als een aandoening waarbij je onder meer paniekaanvallen en algemene ziekte ervaart bij het zien van imposante kunstwerken.
  2. In zowel Dan Browns boek Inferno als de verfilming ervan speelt het verhaal zich gedeeltelijk af in het Uffizi. Je kan deze alvast lezen en/of bekijken om je voor te bereiden!
  3. Als je al eens virtueel wil rondwandelen in Florence dan is de game Assassin’s Creed II precies wat je zoekt!
  4. In 1966 trad de rivier de Arno buiten haar oevers en deze overstroming beschadigde de Uffizi galerij ernstig. Gelukkig was er nog de plaatselijke bevolking en ook een deel toeristen die hun opperste best deden om alle kunstwerken te redden. Zij staan sindsdien bekend als “modderengels”.
  5. Ik had het al eerder over Da Vinci’s beroemde Mona Lisa, die in 1911 uit het Louvre werd gestolen. Twee jaar lang leek het van de aardbol verdwenen tot de dief Vincenzo Peruggia het probeerde te verkopen. Gelukkig kon men hem snel bij de kraag vatten en men stelde de Mona Lisa even in het Uffizi tentoon tot het werd teruggebracht naar het Louvre.

Je kan dus niet anders dan het Uffizi bezoeken wanneer je in het wondermooie Florence bent. Zelfs al ben je geen kunstliefhebber, dan nog kan zoveel schitterende kunst je onmogelijk onberoerd laten. Florence is een fantastische stad en al snel zal je merken waarom mensen hier zo graag naartoe komen!

uffizi galerij

In de Uffizi galerij vind je kunts in al zijn vormen! Ook het gebouw zelf is prachtig.

Citytrip naar Florence

Ben jij een kunstliefhebber en wil je de Italiaanse grootmeesters met eigen ogen aanschouwen? Boek dan een citytrip naar Firenze! Dat kan trouwens tegen niet al te hoge prijzen. Kijk maar eens naar deze citytrips:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam