15 februari, 2021

Laddertjeswandeling in Rochehaut (Bouillon): Mijn ervaring + tips

De Laddertjeswandeling van Rochehaut, Bouillon, Poupehan en Frahan of gewoon wandeling 43 in Rochehaut: deze route heeft veel namen, maar het gaat telkens wel degelijk om dezelfde hike! Volgens heel wat mensen is dit één van de spectaculairste en leukste dingen om te doen in de Ardennen, dus natuurlijk moest ik dat zelf ook eens uitproberen.

laddertjeswandeling ardennen

Laddertjeswandeling of Les Échelles de Rochehaut

Les Échelles de Rochehaut of de laddertjeswandeling wordt volgens velen gezien als één van de mooiste wandelingen in de Ardennen. En zeg ook maar gerust één van de meest uitdagende, want je daalt en klimt hier behoorlijk wat!

Je vertrekt vanuit het pittoreske centrum van Rochehaut. Het eerste kwartier wandel je helemaal weg van de bewoonde wereld en zak je af naar de prachtige bossen rondom dit dorpje. Dit is een ideale herfstwandeling in de Ardennen, want de kleuren van de gevallen bladeren geven de omgeving echt iets sprookjesachtig.

De Laddertjeswandeling van Bouillon, Poupehan en Frahan begint eigenlijk pas echt vanaf het befaamde bordje waarop staat ‘gevaarlijke wandeling: af te raden aan gevoelige personen’. De vertaling naar het Nederlands mag dan wel een beetje ongelukkig zijn, de boodschap wordt meteen duidelijk: dit is geen tocht voor doetjes.

Amper enkele meters na deze waarschuwing heeft er zich een natuurlijke trap van boomwortels gevormd. Die is meteen extreem steil en ga je maar beter al zittend te lijf, want er staan verder niet echt veel bomen, planten of rotsen om je aan vast te houden.

Na dit moeilijke euvel krijg je nog een paar honderd meter rust en kan je genieten van het rustgevende bos. Maar daarna begint de laddertjeswandeling van Rochehaut pas écht!

laddertjeswandeling Bouillon

De eerste echte uitdaging van deze wandelroute.

uitzicht les echelles de rochehaut

Gelukkig is het uitzicht vanaf deze steile valleiflank prachtig!

route 43 Ardennen

Oef! Eindelijk is de oever bereikt!

Dalen, dalen en nog eens dalen

De lange weg die je nu naar de oevers van de Semois leidt, is behoorlijk stijl en bezaaid met rotsen en bomen. Dat is een beetje vervelend omdat je altijd goed moet kijken waar je je voeten plaatst, maar anderzijds bieden zij ook veel hulp als je op je zitvlak naar beneden schuift. Vanaf deze valleiflank krijg je ook enkele van de mooiste uitzichten in de Ardennen, dus doe rustig aan en geniet er extra lang van.

Wanneer je de oevers van de Semois bereikt, zit je al bijna halverwege deze wandeling. Je mag dan nog niet lang aan het hiken zijn, je enkels, knieën en kuiten zullen je dankbaar zijn voor deze welkome pauze! Vanaf hier is het namelijk -eindelijk!- een stukje wandelen op een vlak stuk.

Terwijl je langs de kronkelende oevers wandelt, kan je ook goed zien van hoe hoog je al bent afgedaald. Af en toe zijn de paden langs de rivier een beetje smal, maar dat valt al bij al wel goed mee.

De oevers van de Semois bieden je wat welkome rust aan.

De oevers van de Semois bieden je wat welkome rust aan.

route 43 Rochehaut

Vanaf dit platform duur het niet lang meer voor je terug moet klimmen.

wandeling ardennen echelles

De rust is maar van korte duur, want nu moet je weer helemaal terug naar boven!

Helemaal terug naar boven

Erg lang kun je niet genieten van dit vlakke stuk, want de eerste klim terug naar omhoog is meteen al een pittige. De oneven trappen die gevormd zijn door stenen en boomwortels zijn gelukkig wel voorzien van een metalen railing, maar toch… vanaf hier wordt de laddertjeswandeling van Rochehaut weer behoorlijk intens!

Je daalt op en af en komt uiteindelijk bij een metalen platform vanwaar je een mooi uitzicht krijgt. Wanneer je het platform afloopt, krijg je ook (eindelijk!) de eerste ladder in het vizier. Die mag dan wel een paar meter hoog zijn, eigenlijk zijn deze laddertjes nog het minst moeilijke van de hele wandeling.

Vanaf dit punt zal je merken dat het terrein nogal wispelturig wordt. Je begint namelijk de hele tijd te stijgen en te dalen. De laatste klim duurt behoorlijk lang, maar gelukkig krijg je van daarboven ook een mooi uitzicht. Als je tenminste de rotsen aan je linkerkant durft te beklimmen… Van hieruit word je verwend met een spectaculair panorama over de Semois en de kilometers die je al hebt afgelegd.

De route gaat nog een tijdje op en neer tussen het alsmaar boomrijker wordende bos, totdat je uiteindelijk bij de tweede ladder aankomt. Vlak daarna volgen er meteen nog twee andere en hierdoor wordt ook duidelijk waarom dit de laddertjeswandeling van Rochehaut wordt genoemd.

Spijtig genoeg zijn deze hulpvaardige ‘échelles‘ meteen ook de laatste en moet je de laatste paar honderd meters nog helemaal zelf afwerken. Deze uitdagende wandeling in de Ardennen is tot een goed einde gebracht wanneer je het tweede bordje met de grappige Franse vertaling tegen komt. Vanaf dit punt rest je alleen nog een eenvoudige weg terug naar Rochehaut.

laddertjeswandeling Rochehaut Echelles

Na de steile helling omhoog, kan je vanaf de rots van dit uitzicht genieten.

Laddertjeswandeling Poupehan

En nog iets verder kan je ook uitblazen bij dit uitzichtpunt.

Frahan laddertjeswandeling

Hierna zijn het nog maar een paar ladders…

einde laddertjeswandeling rochehaut bouillon

Bij het zien van dit bordje is het je gelukt. Je hebt de uitdagende laddertjeswandeling afgewerkt!

Praktische info

  • Je begint deze laddertjeswandeling aan de kerk van Rochehaut, gelegen in het centrum. Daar eindig je ook weer.
  • De volledige route is amper 5 kilometer lang, maar laat dat je niet bedriegen: het is wel degelijk een pittige wandeling!
  • Reken minstens drie uur voor deze tocht.
  • De route wordt aangeduid met een rode rechthoek en het nummer 43.
  • Een uitgestippelde route vind je in deze gratis brochures van Wallonië: ‘20 Onvergetelijke wandeltochten‘ pagina 64 & ‘Buitengewoon Wallonië‘ pagina 46.
wegwijzers laddertjeswandeling rochehaut bouillon

Deze wegwijzers moet je volgen.

Moeilijk of te doen?

Via Instagram kreeg ik heel wat vragen over de beroemde laddertjeswandeling van Bouillon. Om iedereen gerust te stellen, beantwoord ik diezelfde vragen daarom ook nog even hier.

Is de wandeling echt zo moeilijk?

Voor een ervaren wandelaar (en dan vooral iemand die het gewoon is om hikes met hoogteverschillen te doen) zal deze route niet al te moeilijk zijn. Ik moet toegeven dat ik de laddertjeswandeling veel pittiger had verwacht en was na afloop zeker niet doodmoe. Volgens mij komt dat omdat de volledige route maar vijf kilometer lang is.
Na de Promenade des Échelles ben ik zelfs nog doorgereden naar één van de andere mooiste wandelingen van de Ardennen (Rocher du Hat) en heb ik die op dezelfde dag dus nog afgelegd.
Nu moet ik wel toegeven dat ik in mijn leven al veel heb gewandeld en natuurlijk ook dat ik nog vrij jong ben.

Mijn moeder van 60 jaar was ook mee en had een iets andere mening dan ik! Ze vond deze bewegwijzerde wandelroute in de Ardennen niet zo zeer moeilijk, maar wel heel vermoeiend. Vooral omdat er heel veel wordt afgedaald en geklommen. En dat kunnen inderdaad wel pittige stukjes zijn. Op de steilste stukken zette zij zich gewoon op haar zitvlak neer en ging zo verder naar beneden.
Vooral de laatste kilometer merkte ik dat ze het heel zwaar had. Op dit stuk daal je namelijk een paar keer heel steil af en moet je dat later weer inhalen door terug bergop te gaan.

Les Échelles de Rochehaut met kind of niet?

Je kan de laddertjeswandeling van Rochehaut met een kind doen, maar ik zou het niet aanraden als je kroost jonger is dan tien jaar. Vooral tijdens de steilere stukken (en dan vooral de afdalingen) is het namelijk belangrijk dat je de aandacht op jouw eigen voetenwerk kan houden.

De afstanden tussen de tredes van de ladders zijn ook behoorlijk groot en dus niet ideaal voor (kleinere) kinderen.

Echelles de Rochehaut met kind

Kinderen kunnen deze wandeling zeker aan, zo lang ze maar niet te jong zijn.

Geschikt voor mensen met hoogtevrees?

Ik denk het wel, maar dat hangt waarschijnlijk af van hoe erg je hoogtevrees is.

Zelf ben ik allesbehalve bang van hoogtes, maar er zijn maar weinig stukken die héél steil naar beneden gaan of een uitzicht hebben waar je vele meters loodrecht naar beneden kan vallen. Bovendien staan er overal wel enkele bomen of rotsen die je kan vastgrijpen als je je niet zeker genoeg voelt.

De ladders zijn meestal maar een paar meter hoog en zijn omgeven door een frame om ongelukken te vermijden. Daar zou ik me dus ook al geen zorgen over maken.

Laddertjeswandeling met hond mogelijk?

Wandeling 43 van Rochehaut zou ik zeker niet met een hond doen. De steile stukken naar beneden vormen volgens mij echt een probleem voor je viervoeter. Zeker als ze onverhoopt beginnen uit te glijden!

Bovendien zou je de honden ook altijd aan de lijn moeten houden, want in dit gebied lopen ook andere dieren rond. Daarnaast is het ook respectvoller om je pluizige vriend niet mee te nemen ten opzichte van andere wandelaars, want een hond zou op de smalle paadjes weleens mensen kunnen omver lopen.

Maar dé allerbelangrijkste reden om geen hond mee te nemen op les Échelles de Rochehaut is natuurlijk dat je vierpotige vriend geen ladders kan afdalen of beklimmen…

laddertjeswandeling met hond

Het begin van deze laddertjeswandeling kun je nog met een hond doen, maar daarna… Ik raad het alvast niet aan!

Nog enkele tips voor wandeling 43 in Rochehaut

  1. Draag aangepaste kledij! Een goed paar wandelschoenen is hier echt wel noodzakelijk als je pijnlijke voeten en enkels wilt vermijden. Ik raad ook aan om je in laagjes te kleden, want je zal het ongetwijfeld warm krijgen tijdens deze laddertjeswandeling!
  2. Regent het of is het de afgelopen dagen slecht weer geweest? Stel deze wandeling dan even uit. Bepaalde delen van deze route zijn dan namelijk heel glad. Zeker tijdens de herfst, wanneer er bladeren op de grond liggen, en de winter, bij vorst, kan dit erg gevaarlijk zijn.
  3. Ga na je wandeling ook nog een kijkje nemen naar Point de vue ‘Frahan’. Dit panorama ligt vlakbij de kerk van Rochehaut en is niet te missen! Dit uitzichtpunt doet een beetje denken aan de Tombeau du Géant, maar met het verschil dat hier wel huisjes staan. Volgens mij is het daarom ook één van de mooiste bezienswaardigheden in de buurt van Bouillon.
  4. Bij ditzelfde uitzichtpunt is ook voldoende parkeerplaats als je in Rochehaut geen plekje meer vindt.
  5. Online staat de Échelles de Rochehaut soms onterecht vermeld als wandeling 83. Dit was het vorige nummer van deze route.
Point de vue Frahan Rochehaut

Het Point de Vue ‘Frahan’. Niet mis, he?

Video: Laddertjeswandeling van Bouillon

Ben je benieuwd naar wat je te wachten staat? Deze video geeft een goed beeld van deze uitdagende wandeling:

Laddertjes wandeling Rochehaut nr 43

5x Overnachten in de buurt van Rochehaut

De Laddertjeswandeling in Rochehaut is dus een hele belevenis. Wil jij je ook graag aan dit avontuur wagen? Dan is een hotel in in de buurt zeker geen overbodige luxe! Op die manier kan je na de wandeling volledig tot rust komen en de volgende dag opnieuw op verkenning gaan. Naar de mooiste slaapplekjes moet je alvast niet meer zoeken, want die vind je hieronder!

1. Hotel Auberge de Rochehaut

Als je kiest voor een nachtje in het Auberge de Rochehaut hotel, maak je het jezelf wel heel erg makkelijk. Het ligt namelijk op slechts 1,3 kilometer van de Laddertjeswandeling. Ideaal om nadien snel te kunnen ontspannen!

Niet alleen de goede ligging maakt dit Hotel in Rochehaut de moeite waard, maar ook de vriendelijke uitbaters. Het is de perfecte plek als je gastvrijheid erg belangrijk vindt! Michel Boreaux, een beroemde chef-kok, zal je s’ avonds verwennen met de meest heerlijke maaltijden en na het smullen kan je de natuurrijke omgeving verkennen. Sla zeker de gratis dierentuin niet over, die ligt op enkele minuutjes wandelen.

Wanneer je terug in je kamer aangekomen bent, word je ondergedompeld in luxe en comfort. Wil je je verblijf nog onvergetelijker maken? Kies dan voor een kamer met jacuzzi. Je kan dit logement boeken vanaf €244 per nacht voor een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Tui

Hotel Auberge de Rochehaut

2. “Door de betoverende kamers van het bos”

Voor een magisch nachtje moet je in “Door de betoverende kamers van het bos” zijn. Dit boerderijhuisje, met ruimte voor vier personen, is de definitie van gezelligheid. Laat je helemaal betoveren door de luxe in de accommodatie en de schoonheid die het omringt!

In de woning vind je meerdere bad- en slaapkamers, een uitgeruste keuken, een woonkamer met biljart en piano, thee- en leeshoekjes. Kortom alles waar je naar verlangt en nog veel meer! Wil je liever niet zelf koken? Geen probleem, want je hebt de mogelijkheid om je eten te laten bereiden. Zo kan je eens lekker lui zijn. Dat heb je wel verdiend na de avontuurlijke Laddertjeswandeling!

Het hotel ligt op ongeveer 12 kilometer afstand van bouillon. Ver moet je dus niet lopen om de leukste bezienswaardigheden te zien. In Paliseul zelf kan je bijvoorbeeld de Frans-Duitse begraafplaats van Maissin gaan bezichtigen of een bezoekje brengen aan de Église Sainte Gertrude de Carlsbourg. Vergeet ook zeker niet om de mooie natuur verder te verkennen, want die is er in deze bijzondere streek meer dan genoeg! Een nacht in dit huisje kost je €180. Je moet er wel minimaal twee nachten verblijven.

Prijzen en beschikbaarheid: AirBNB

Rochehaut hotel Door de betoverende kamers van het bos

laddertjeswandeling hotelDoor de betoverende kamers van het bos

3. Luxe vakantiehuis

Dit vakantiehuis heeft de perfecte mix van luxe en gezelligheid. De bijzondere stijl geeft je bovendien het gevoel dat je voor eventjes terug in het verleden bent beland. Als je hier verblijft voel je je ongetwijfeld de koning te rijk!

Door de verbazingwekkende natuur rondom je, zal je nauwelijks geloven dat je op slechts een kleine anderhalve kilometer van Bouillon vertoeft. Het idyllische uitzicht op het meer is alvast ideaal om je stress volledig kwijt te raken. Er zijn ook voldoende watersportfaciliteiten. Vervelen zal je je er dus niet!

In het huis vind je een uitgeruste keuken waarin je je eigen maaltijden kan bereiden, maar het is ook mogelijk om te barbecueën in de mooie tuin. Breng zeker een bezoekje aan het kasteel van Bouillon wanneer je daar bent. Het ligt er op slechts 400 meter van. Deze charmante accommodatie is te boeken vanaf €444. De prijs is voor 2 nachten en 8 personen. Wees er wel snel bij, want het is meestal volzet!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

overnachten LaddertjeswandelingLuxe vakantiehuis bouillon

4. B&B L’orchidee

De vriendelijke eigenaars van B&B L’orchidee toveren meteen een lach op je gezicht wanneer je er toekomt, want ze doen er echt alles aan om je op je gemak te laten voelen. Er is dus geen betere keuze als je je meteen thuis wilt voelen!

Maar er is nog veel meer dat een verblijf in deze B&B de moeite waard maakt! Alles is er tot in de puntjes verzorgd van woning tot ontbijt. Dat laatste is zelfs hun grootste troef, want s ‘ochtends krijg je een rijk gevuld bord voorgeschoteld!

Er is ook een terras waar je geniet van een mooi uitzicht op de Semois en in de omgeving kan je heerlijk wandelen en fietsen. Het kasteel van Bouillon ligt op 6,4 kilometer afstand en de Semois op 5 kilometer. Een onvergetelijk nachtje op deze plek, kost je rond de €85.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

B&B L'orchidee

5. B&B Le Courtil

B&B Le Courtil is gelegen midden in de prachtige natuur en biedt je hierdoor dagen vol wandel- en fietsplezier. Een goede keuze voor sportievelingen en natuurliefhebbers!

Elke ochtend sta je hier goedgeluimd op. Niet alleen omdat je slaapt als een roosje, maar ook omdat je weet dat er een overheerlijk continentaal ontbijt op je wacht. Ook de vriendelijke hosts en comfortabele bedden zijn een groot pluspunt.

Doordat Bouillon zich op slechts 11 kilometer bevindt, is het mogelijk om er te voet naartoe te gaan. Tenminste als je daar nog de moed voor hebt na de Laddertjeswandeling! Fietsen is natuurlijk ook mogelijk. In deze charmante B&B kan je verblijven voor ongeveer €75.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

B&B Le Courtil

Nog meer tips en ideeën nodig voor mooie wandelingen in de Ardennen? Lees dan zeker ook dit artikel. Verder kunnen ook deze blogs interessant zijn tijdens je vakantie in het zuiden van België: Bezienswaardigheden in de Ardennen & Charme hotels in de Ardennen.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam