London Eye: het reuzenrad in Londen met de beste uitzichten

Als je aan Londen denkt, denk je vast onmiddellijk aan enkele onmiskenbare en historische bezienswaardigheden zoals Buckingham Palace of Trafalgar Square. Deze plaatsen mag je zeker niet missen (zeker wanneer je Londen voor de eerste keer bezoekt) maar als je de Britse hoofdstad bezoekt, moet je zeker ook tijd maken voor de London Eye. Hier beleef je het meest fantastische zicht over de stad.

5/5 - (9 stemmen)

 

London Eye reuzenrad Londen
Wanneer je in Londen bent, is de kans heel groot dat je op een bepaald moment langs het reuzenrad loopt. Je vindt de populaire attractie op de South Bank aan de Theems, schuin tegenover de Big Ben en de Houses of Parliament, midden in het centrum. Als je van de prachtige uitzichten wil genieten vanop dit reuzenrad, vergeet dan wel niet dat je tickets moet aanschaffen. Wachtrijen ter plekke kunnen lang zijn, dus raad ik aan om je kaartjes alvast online te bestellen.
Sinds 2015 kreeg het rad de naam Coca-Cola London Eye dankzij een sponsorovereenkomst met het frisdrankmerk. Tot op de dag van vandaag is dit het hoogste reuzenrad van Londen én Europa.

Geschiedenis van de London Eye

Het reuzenrad werd in 1991 ontworpen in opdracht van de British Airways om het nieuwe millennium te vieren. De architecten achter de attractie zijn Julia Barfield, Nic Bailey, David Marks, Frank Anatole, Malcolm Cook en Steven Chilton.

Op 31 december 1999, vlak voor het nieuwe jaar startte, opende de toenmalige minister-president Tony Blair het Millenium Wheel. Jammer genoeg duurde het door technische problemen nog tot maart 2000 voor het grote publiek van een ritje in het reuzenrad kon genieten. Destijds kreeg de attractie nog de naam Millennium Wheel, maar doorheen de jaren veranderde de naam regelmatig dankzij de sponsor overeenkomsten. Zo heette het rad al British Airways London Eye (2000), Merlin Entertainments London Eye (2009), EDF Energy London Eye (2011) en ten slotte Coca-Cola London Eye (2015).

reuzenrad Londen

’s Avonds of overdag… Het uitzicht vanuit de London Eye is altijd adembenemend!

Het uitzicht vanuit het reuzenrad

De London Eye is zonder twijfel één van de meest geliefde attracties van de Britse hoofdstad. Dankzij de toplocatie aan de Theems, biedt het rad een spectaculair 360° uitzicht over Londen. Naast het zicht over de uitgestrekte stad, kan je enkele van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden bezichtigen vanuit het rad. Zo zie je onder andere de Big Ben, Westminster Abbey, the Houses of Parliament, Buckingham Palace, The Shard, St. Paul’s Cathedral en natuurlijk de Theems samen met haar vele bruggen.

Om van dit uitzicht te mogen genieten, moet je wel eerst kaartjes kopen. Apart kosten die kaartjes €30 per persoon. Het is aangeraden om ze alvast online aan te schaffen, want ter plekke kunnen wachtrijen lang zijn.
Er zijn ook combitickets mogelijk, waarbij je bijvoorbeeld een hop-on hop-off cruise combineert met het London Eye. Ook in kortingskaarten zoals de London Explorer Pass zit een toegangsticket voor dit reuzenrad inbegrepen.

Een ritje in het reuzenrad geeft het zien van de vele bezienswaardigheden in Londen een hele andere dimensie. Er zijn geen massa’s toeristen die langs je heen lopen en je duwen en er is niemand die om dezelfde fotospot vecht. Dat is waarschijnlijk één van de dingen die het reuzenrad van Londen zo aantrekkelijk maakt: je ontsnapt even aan de drukte van de stad waardoor je gewoon even in alle rust en stilte kan genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Het weer in Londen is net als in België en Nederland vaak grijs en somber. Maar als je het geluk hebt om in de Britse hoofdstad te zijn wanneer het mooi weer is, kan je vanuit het reuzenrad tot 40 kilometer ver kijken. Ook als het al donker is, is een ritje in het reuzenrad zeker de moeite waard. Londen is ’s avonds heel mooi verlicht waardoor een rondje in de Eye een romantisch tintje krijgt.

uitzicht London Eye

Het uitzicht vanop de London Eye is fantastisch!

Beste uitzicht: London Eye of The Shard?

Nog zo’n beroemde attractie in London is ‘The Shard’, het hoogste bouwwerk in Europa. Het spreekt voor zich dat je van hieruit dan ook erg mooie uitzichten krijgt over de hoofdstad van Engeland. Maar… Vanwaar krijg je nu het beste uitzicht? Ik zet de belangrijkste verschilpunten naast elkaar:

Wie is het hoogst?

Beide attracties zijn héél erg hoog, maar “The View from the Shard” wint wel met zijn 244 meter. De London Eye bereikt een maximale hoogte van 135 meter.

Wie heeft de beste uitzichten?

Vanuit het beroemde reuzenrad kan je op een goeie dag tot 40 kilometer ver zien. Vanuit de Shard kan dat oplopen tot 65 km. Nu is het wel heel moeilijk om hier een winnaar uit te roepen, want beide uitzichten zijn helemaal anders. Bovendien zie je bij beide attracties de belangrijkste bezienswaardigheden zoals Buckingham Palace, Towerbridge, Big Ben en de St. Paul’s Cathedral. Ik zou dus zeggen dat ze hier gelijk scoren.

Hoe lang mag je genieten?

De London Eye doet ongeveer één half uur over een rotatie, terwijl je bij de Shard zo lang als je wenst binnen mag blijven.

Hoe zit het met de prijs?

Beide uitzichten zijn gewaagd aan elkaar, maar de London Eye is toch net iets goedkoper. Je kan het reuzenrad van Londen immers al bezoeken vanaf €30 met een gewone bezoekerspas, of €42 voor een skip-the-line ticket. Bij deze voorrangstickets krijg je ook een privé-gids mee.

De “View from the Shard” kost €32 oftewel €2 extra… Het maakt de keuze er natuurlijk niet makkelijker op!

uitzicht view from the shard vs London Eye

Het uitzicht vanuit “View of the Shard”.

reuzenrad Londen uitzicht london eye

Het uitzicht vanuit het beroemdste reuzenrad van Londen.

De capsules van de London Eye

De London Eye heeft 32 gesloten capsules. Elke capsule vertegenwoordigt één van de 32 deelgemeenten van Londen en is helemaal uit glas gemaakt. Zo krijg je een prachtig panoramisch zicht over de hele stad. Iedere cabine is genummerd, maar nummer 13 is overgeslagen vanwege het bijgeloof dat het cijfer geassocieerd wordt met pech. Dat betekent dat de capsules genummerd zijn van 1 tot 12 en van 14 tot 33.

De cabines zijn ook voorzien van airco waardoor het midden in de zomer niet te heet wordt tijdens een ritje in het rad. In één capsule kunnen maximaal 25 personen zitten en bovendien is de attractie ook nog eens toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Het reuzenrad draait heel erg langzaam waardoor één rondje zo’n 30 minuten duurt. Dat betekent dat de Eye draait aan slechts 0,26 meter per seconde. Het lijkt dus alsof je op een slakkentempo vooruit gaat, maar eigenlijk gaat het twee keer zo snel als een sprintende schildpad! Omdat het rad zo traag ronddraait, hoeft het rad nooit stilgelegd worden voor in- en uitstappende mensen.

Zoals ik eerder al vertelde, moet je natuurlijk wel betalen voor een bezoek aan het beroemdste reuzenrad van Europa. Per persoon betaal je ongeveer dertig euro. Ben je van plan om meerdere activiteiten en bezienswaardigheden in Londen te bezoeken? Misschien is een London Explorer Pass dan wel veel voordeliger. Voor €70 krijg je immers toegang tot het London Eye, maar ook tientallen andere activiteiten.

Een ritje in het reuzenrad van Londen is zeker de moeite waard als je de stad bezoekt, zeker wanneer je met kinderen reist of als je de bezienswaardigheden eens vanuit een ander perspectief wil bekijken.

London Eye reserveren

Reserveer je plekje tijdig in één van de cabines van het London Eye.

Hoe draait het rad rond?

In tegenstelling tot wat je zou denken, wordt het reuzenrad niet aangedreven vanuit de as maar wel vanaf de grond op de rand van de Eye. De aandrijving zit in de twee torens die je ziet aan de ingang van de attractie. Dat gebeurt met de wielen van een vrachtwagen en deze worden aangedreven zodat het rad begint te draaien. Dit systeem heeft heel wat weg van het hele fietsen-op-rollensysteem.

Waarom het reuzenrad zo wordt aangedreven? Het is gemakkelijker te maken omdat het mechanisme zich op de begane grond bevindt. Daarnaast is het ook eenvoudiger om te onderhouden, omdat er niemand naar boven hoeft te klimmen.

Je bezoek voorbereiden

Wanneer je een ritje wilt maken in het Londense reuzenrad, zorg dan dat je je wat voorbereid. Zo is de attractie erg populair waardoor er erg lange wachtrijen kunnen ontstaan. Je tickets voor Londen Eye online reserveren is dus geen slecht idee.

Daarnaast mag je geen eten of suikerrijke dranken meenemen in de cabines. Enkel een flesje water is toegelaten. Voor je de attractie op mag, wordt je omwille van veiligheidsredenen, ook eens gefouilleerd. Na elke rit worden de cabines nog eens gecontroleerd.

wachttijden londom eye omzeilen

’s Nachts is het rad mooi verlicht.

Enkele impressionante cijfers

Dat het Londense reuzenrad hoog is, zie je met het blote oog. Maar hoe hoog is de London Eye nu echt? De Eye is zo’n 135 meter hoog. Met die hoogte is het rad lang het grootste ter wereld geweest, maar dat record is intussen verbroken door de Singapore Flyer dat 165 meter hoog is. Het reuzenrad is één van de drie hoogste bezienswaardigheden van Londen en is het hoogste observatiereuzenrad in Europa.

De diameter van het rad is 120 meter en het gewicht van London Eye is zo’n 1.700 ton! Daarnaast kostte de bouw van het grootste reuzenrad van Europa een klein fortuin: 81 miljoen euro. Geen wonder dat je voor een toegangsticket €30 moet betalen 😉 !

hoe hoog is de London Eye

De Eye is behoorlijk hoog. Het is dus zeker geen attractie voor angsthazen!

Fun facts over de London Eye

 1. Het Millennium Wheel is technisch gezien eigenlijk geen reuzenrad, maar is het hoogste vrijdragende rad van Europa.
 2. Kate Moss is al minstens 25 keer in het rad geweest.
 3. Wanneer het mooi weer is, heb je vanuit de Eye zelfs zicht tot aan Windsor Castle.
 4. Elke cabine weegt evenveel als 1 miljoen 52.631 munten van één Britse pond.
 5. Het reuzenrad werd in december 2005 helemaal roos verlicht om het eerste geregistreerd partnerschap tussen twee mensen van hetzelfde geslacht te vieren.
 6. Er zijn elk jaar meer mensen die de Eye bezoeken dan de Taj Mahal.
 7. Per rondje in het rad kunnen 800 mensen meerijden. Dat staat gelijk aan 11 van die typische rode Engelse dubbeldekkers.
 8. Voor het Millennium Wheel had Londen al eens een reuzenrad: The Great Wheel (1895 – 1906).
 9. Als je de Eye zou openrollen, is het even groot als 4 voetbalvelden.
 10. Heel wat onderdelen van het rad werden gemaakt in Nederland.
 11. Het gewicht van de London Eye is gelijk aan 285 Afrikaanse olifanten, oftewel 1700 ton. Dat is nog steeds zes keer zo ‘licht’ als de Eiffeltoren.
kaartjes London Eye

Wil je genieten van de uitzichten? Boek dan je kaartjes voor London Eye al op voorhand. Bovendien zijn ze online ook goedkoper!

London Eye openingstijden

De Coca-Cola Eye is elke dag open, behalve met Kerstmis en tijdens het jaarlijks onderhoud (van 6 tot en met 17 januari). Tussen 1 september en 4 april is attractie is open van 10.00 uur ’s morgens tot 20.30 uur ’s avonds. Tijdens de zomerperiode (5 april tot 31 augustus) sluit het rad pas om 21.00 uur. Er zijn soms wel afwijkende openingstijden, check dus altijd om voorhand even de openingstijden of vraag het ter plekke na om teleurstelling te voorkomen.

reuzenrad in Londen

Klaar voor een onvergetelijk ritje?

Tickets Londen Eye

Het reuzenrad van Londen is één van de meest geliefde toeristische attracties van de stad. De wachttijden kunnen dus extreem lang zijn als je niet op voorhand kaartjes voor London Eye koopt. Door de populariteit van de attractie, zijn er ook niet altijd ter plekke tickets beschikbaar. Je kan beter je kaartjes voor London Eye reserveren zodat je zeker bent dat je op het door jou gekozen uur een rondje kan maken in het reuzenrad. Je krijgt bovendien ook korting als je online reserveert.

Prijzen General tickets voor Londen Eye

Met een general ticket kan je een plaatsje in London Eye reserveren, maar de kans is erg groot dat je nog in de rij moet wachten voordat je aan boord mag gaan. Die wachtrijen kunnen soms zelfs oplopen tot 2,5 uur! De prijzen bedragen €30 per persoon en kinderen jonger dan 2 jaar mogen gratis binnen.

Prijzen Fast Lane kaartjes London Eye

Sta je liever geen uren aan te schuiven in de rij? Dan bestel je het best een Fast Lane ticket. Hier staat dan een uur op waarop je in de attractie mag en zo sla je die lange wachtrij gewoon over. Een skip-the-line ticket kost €42 en ook hier mogen kinderen onder 2 jaar gratis binnen. Deze snelle tickets koop je het best via de officiële partners van het Millennium Wheel.
Een serieus prijskaartje! Als je dan toch van plan bent om meer te betalen, kies dan meteen voor de Champagne belevenis in het London Eye. Je betaalt er maar €5 meer voor (€48), maar je krijgt er wel voorrangstickets én een fles champagne voor. Santé!

Speciale belevingen

Je kan je bezoek aan het reuzenrad vanaf €15 ook combineren met een cruise op de Theems . De London Eye River Cruise is een unieke belevenis met live commentaar waardoor de stad helemaal tot leven komt.

tickets London Eye

Er is voor ieder wat wils!

Bereikbaarheid

Je bereikt het reuzenrad het gemakkelijkst met de metro. Waterloo Station, Westminster, Embankment en Charing Cross liggen op wandelafstand van de attractie.

Metro

Het metrostation Waterloo ligt slechts op 5 minuten wandelen van de Eye. Vanuit dit station moet je de borden waarop ‘South Bank’ staat, volgen.

De stations Embankment en Charing Cross liggen wat verder, aan de noordelijke kant van de rivier, en van hieruit stap je in een kwartiertje naar het reuzenrad. Je moet hier wel eerst de Theems oversteken via de Hungerford brug om bij het rad te komen.

Het Westminster station ligt dan weer dichter bij de Houses of Parliament en de Big Ben. Als je hier uit de metro bent gestapt, moet je de borden ‘Westminster Pier’ volgen om naar het Wheel te stappen.

Bus

Je kan ook met de bus naar het Millennium Wheel reizen. Hiervoor neem je best buslijn 77, 211 of 381 om in de omgeving van het rad af te stappen.

Londen reuzenrad

Misschien is een boottochtje op de Theems wel de perfecte afsluiter van je bezoek?

Tickets en kaartjes voor de London Eye

Een ritje in de Coca-Cola Eye mag je dus echt niet missen. De tickets zijn goedkoper in vergelijking met een kaartje voor het uitzicht vanaf de Shard en het is een perfecte optie voor gezinnen om Londen eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Om wachttijden aan London Eye te omzeilen, koop je ook best je kaartjes online!

Hier zijn alvast enkele mogelijkheden en opties voor tijdens je verblijf in Londen:

 

 

Citytrip naar Londen

Wil je graag de stad zien waar nu al jaren over de Brexit wordt onderhandeld? Er is hier veel te zien hoor! Kijk maar eens naar deze bezienswaardigheden.
Ben je overtuigd? Kijk dan zeker eens naar deze mooie deals:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (9 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam