21 februari, 2020

De Majorelletuin van Yves Saint-Laurent in Marrakech

Eén van de meest bijzondere hoogtepunten van Marrakech zijn de vele Arabische tuinen. De prachtig aangelegde en onderhouden tuinen zijn zo mooi dat het lijkt alsof je in een droom rondstapt.
De bekendste tuin van Marrakech moet wel de Majorelletuin zijn. Deze prachtige groene oase werd aangelegd door Jacques Majorelle, en in totaal duurde het meer dan veertig jaar voor deze architecturale parel af was. In de jaren '80 werd het domein opgekocht door Yves Saint-Laurent en zijn partner, Pierre Bergé. Die laatste stelde het open voor het grote publiek. En maar gelukkig ook, want het is echt een pareltje.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

 


majorelletuin

De Majorelletuin in Marrakech. Het blauwe gebouw huisvest het Berber Museum.

Een korte geschiedenis van de Majorelletuin

We weten nu al dat de tuin werd aangelegd door Jacques Majorelle en later werd onderhouden door Yves Saint-Laurent en Pierre Bergé. Maar… Hoe begon het allemaal?

Jacques Majorelle was een Fransman en een kunstenaar. Hij schilderde er in zijn jonge levensjaren op los en ging regelmatig naar verre oorden om inspiratie op te doen. Na zijn legerdienst vertrok hij naar Marokko en eindigde uiteindelijk in Marrakech. Van hier trok hij het hele land door, en maakte magische schilderijen van alles wat hij zag. In 1923 kocht Jacques zijn eerste stuk grond, dat de volgende jaren zou worden uitgebreid tot de huidige Majorelletuin.

Tijdens zijn lange en verre reizen nam de man heel wat planten en bloemen mee die hij een plekje gaf in zijn magische tuin. Met een uitstekend oog voor detail pootte hij tussen de planten prachtige felblauwe bijgebouwen, fonteintjes en pergola’s neer.

Nadat de man stierf werden de tuinen openbaar goed, maar al snel begon het domein te overwoekeren en besloot de Marokkaanse autoriteiten om het te verkopen. Yves Saint-Laurent en zijn man kochten de Majorelletuin op, en stonden in voor het verdere behoud en bestaan ervan. Zij moderniseerden de tuinen (sproei- en irrigatiesystemen) en namen personeel aan om de tuinen nog uit te breiden en te onderhouden. Van de schildersstudio van Meneer Majorelle werd het Museum van Islamitische kunst gemaakt, en na de dood van Yves Saint-Laurent werd er ook een museum ter ere van hem gebouwd.

majorelletuin yves saint laurent

De felle kleuren passen perfect bij de groen- en aardetinten. Daarbovenop straalt de volledige tuin echt iets Marokkaans uit. Je moet het maar kunnen!

Wat valt er te zien?

Véél. Ontzettend veel!
Het hoogtepunt van deze Marokkaanse tuinen is natuurlijk de plantenweelde, maar ook het museum is een kijkje waard.

De tuinen

Je zou nooit verwachten dat er zo’n mooie tuin verscholen ligt in een toch wel minder mooie buurt van Marrakech. Het enige dat verraad dat er hier iets moois op je ligt te wachten zijn de lange rijen toeristen die een ticket proberen te bemachtigen.

Wanneer je de kleine -maar fraaie- ingang binnenkomt word je meteen overweldigd. Een pad tussen cactussen, exotische planten en heel wat bomen leid je al snel naar het eerste paviljoen. Deze stenen constructie is verbonden met een langwerpige vijver die uiteindelijk naar de prachtige, felblauwe fontein leidt. Daar vlakbij vind je ook nog een prachtig vijvertje met waterlelies, en als je goed oplet kan je zelfs enkele kikkers, padden en schildpadden opmerken. Hier ligt ook het Berber Museum: een helblauw gebouw waar je makkelijk uren naar kan staren. Deze constructie past zo perfect bij deze aangelegde jungle, maar is tegelijkertijd toch zo verfijnd en heel Marokkaans. Onderweg zie je meer dan driehonderd soorten planten. Bamboe, cactussen, palmbomen, … Maar ook vogels lijken het hier naar hun zin te hebben. En zo wordt een uitstapje naar de Majorelletuin ook meteen leuk voor vogelliefhebbers.

Het Berber Museum

In het Berber Museum vind je een heel scala aan gebruiksvoorwerpen die door de Berbers werden/worden gebruikt. Je maakt er kennis met de cultuur en de gebruiken van deze nomaden, en je leert hoe zij hun leven leiden. In het museum vind je ook een erg grote collectie aan juwelen en versieringen en traditionele kledij en modeartikelen van deze Berbers.

Marrakech majorelletuin

Als het niet te druk is, lijkt het echt wel op een aards paradijs.

Tickets en openingstijden

De prijs voor een toegangsticket is 70 dirham (ongeveer €6,50). Als je graag ook het museum bezoekt betaal je 30 dirham (€3) extra.
Universitaire studenten krijgen een voordeeltarief. Voor de tuinen betalen zij 35 Dhs, voor het museum 25 Dhs.
Kinderen jonger dan 12, scholen, tour operators en pers mag gratis binnen op vertoon van enkele documenten.

De Majorelletuin is iedere dag van het jaar geopend. Van 1 oktober tot 30 april kan je de tuinen bezoeken van 8u ‘s morgens tot 17:30u ‘s avonds, van 1 mei tot 30 september kan dat tot 18:00u ‘s avonds en tijdens de ramadan is het museum open van 9u tot 17:00u.

majorelletuin yves saint laurent

De felle kleuren passen perfect bij de groen- en aardetinten. Daarbovenop straalt de volledige tuin echt iets Marokkaans uit. Je moet het maar kunnen!

Andere mooie tuinen in Marrakech

De Majorelletuin is één va de meestbezochte bezienswaardigheden van Marrakech. Soms is het er dan ook erg druk… Gelukkig zijn er ook nog andere tuinen in Marrakech die wél rustig zijn. En minstens even mooi!

Mijn persoonlijke favoriet was ‘Le Jardin Secret‘.
Deze Marokkaanse tuin ligt pal in de medina van Marrakech. Het is hier bijzonder rustig waardoor je veel meer kan genieten van deze Marokkaanse tuin. Het eerste deel van de tuin is mooi, maar vrij sober. Het is pas als je om de hoek loopt dat je ziet hoe meesterlijk deze tuin werd aangelegd.
Zet je neer op het terras beneden, of -als je een extra ticket koopt- ga op het dakterras voor een mooi uitzicht over ‘Le Jardin Secret’. Een ticket voor zowel de tuin als het dakterras kost 90 dirham of €8.

Een vijftal kilometer uit het centrum liggen de ‘Menara tuinen‘. Deze botanische tuin stamt al af uit 1130 en werd aangelegd door een of andere belangrijke heerser. Deze tuin is eigenlijk verrassend sober. Een paviljoen -in Marokkaanse stijl, adembenemend mooi!- staat langs een groot waterbassin dat bij kalm weer als een groot spiegeloppervlak dient. Rond deze monumenten liggen olijvenbomen en andere boomgaarden. 

Als je het niet erg vindt om even weg te gaan van Marrakech, moet je ook de ‘Anima tuinen‘ niet links laten liggen. Met een gratis shuttle busje ben je hier in ongeveer een half uur. Tussen de prachtig aangelegde tuin staan enorme sculpturen en prachtige schilderwerken. Daardoor krijg de tuin echt iets magisch. Alsof je in ‘Alice in Wonderland’ bent beland!

De verborgen tuin oftewel ‘Le Jardin Secret’. Een oase aan rust!

Gegidste tours door de tuinen van Marrakech

Een begeleide rondleiding is toch altijd iets interessanter. Je krijgt interessante weetjes te horen, maar evengoed kan je alles wat je wilt vragen ook gewoon vragen. Als je geïnteresseerd bent in een bezoek aan enkele van de tuinen in Marrakech, is het bovendien handig om ook transport te hebben naar de verschillende locaties. Want zelf rijden in de Marokkaanse hoofdstad zou ik nu toch ook niet doen…

 

Citytrip naar Marrakech

Marrakech is een unieke stad. De tuinen zijn wonderbaarlijk mooi, maar er is nog zó veel meer te zien. Bereid je voor op een citytrip zoals je nog nooit hebt meegemaakt: mooie bezienswaardigheden, spannende activiteiten, overheerlijk eten en een magische atmosfeer.
Marrakech is bovendien niet zo duur. Een citytrip naar de zon van Marrakech boeken? Kijk eens naar deze promoties:

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Car Del Mar: Huurauto's en extra verzekeringen die zijn afgesloten kunnen gratis geannuleerd worden tot 24 uur op voorhand. (zie hier)
 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!