Malediven: Wat te doen? 12x Activiteiten en bezienswaardigheden

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Ik had het niet verwacht, maar er is echt héél wat te doen in de Malediven! Wie denkt dat deze eilandnatie alleen goed is voor zonneliefhebbers en decadente vakantieuitspattingen is helemaal verkeerd. Het fantastische onderwaterleven, de onbezoedelde zandbanken, de tropische regenwouden en de fenomenale combinatie van turquoise oceaan en wit zand zorgen er dan ook voor dat er enorm veel activiteiten en bezienswaardigheden in de Malediven zijn.
Mijn favorieten verklap ik alvast in deze blog!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (4 votes)

Malediven bezienswaardigheden

1. Prachtige stranden… Duh!

Dé reden om een vakantie naar de Malediven te boeken is natuurlijk om te genieten van de fe-no-me-nale stranden.

Ik heb ondertussen al vele tientallen landen bezocht en daar mogen genieten van talrijke tropische stranden, maar nergens -echt nérgens!- waren alle stranden zó prachtig, zó wit, zó doorzichtig, zó turquoise en zó ongerept als hier. Het spreekt dan ook voor zich dat de stranden de allermooiste bezienswaardigheden van de Malediven vormen!

Je hoeft trouwens niet speciaal naar de (dure) luxe resorts in de Malediven af te zakken om van die mooie paradijsjes te genieten. Je kan sinds 2009 namelijk ook op de lokale eilanden verblijven. De accommodaties zijn niet zo luxueus en je zal ook de fenomenale voorzieningen en extra’s moeten missen, maar de stranden, fantastische jungle en kleurrijke Indische Oceaan zijn wel net zo mooi!

fulidhoo beach

Eén van de lokale stranden op Fulidhoo.

stranden Malediven activiteiten

En tijdens een zonsondergang worden de stranden nóg mooier!

2. Zwemmen met haaien in de Malediven

Mijn favoriete activiteit in de Malediven? Zwemmen met haaien!

Het klinkt voor de meeste mensen heel eng, maar dat is het echt niet. De vriendelijke verpleegsterhaaien waarmee je snorkelt komen dagelijks tezamen op dezelfde plek in grote aantallen en zijn ondertussen zo gewend aan toeristen dat ze nauwelijks nog omkijken als je naast hen zwemt.

Het gevoel om naast deze grote vissen te zwemmen is echt fenomenaal. Eens je onder water bent, zie je overal wel één van deze coole beesten cirkelen en op sommige momenten kan het echt erg druk worden. Een school van twintig of meer haaien is hier dan ook niet vreemd!

Probeer rustig te blijven en af en toe ook eens wat dieper te duiken. Hoe verder je naar de bodem zwemt, hoe fantastischer de uitzichten over deze dieren worden!

De locals noemen deze beestjes ook wel eens gekscherend de ‘puppies van de oceaan’. Als dat je nog niet gerust stelt, weet dan dat deze haaien slechts korte tanden hebben en alleen kleine visjes, kreeften, slakken en dergelijke zeebewoners opeten. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet moet uitkijken. Het blijven immers wilde dieren.
Zo lang je je vingers niet in hun mond stopt, hun gaat aaien of agressief naar hen toe zwemt kan er echt niks gebeuren. Geloof me, ik ging twee keer zwemmen met haaien in de Malediven en ze raakten mij heel regelmatig met hun vinnen maar toonden nooit enige vorm van agressiviteit.

zwemmen met haaien malediven

Kijk eens hoe dicht deze dieren komen. Spannend maar vooral heel leuk om te doen!

haaien malediven

De bootjes weten goed waar ze moeten zijn om veel haaien te vinden.

3. Snorkelen met walvishaaien

Wist je dat de Malediven één van de enige plekken ter wereld is waar je het hele jaar lang walvishaaien kan zien? Om deze reusachtige vissen te spotten moet je naar de Zuidelijke Ari Atol. In deze eilandgroep vind je het prachtige Dhigurah (lokaal eiland) en het luxueuze Lux* South Ari Atoll, maar ook als je hier niet verblijft worden er vanuit andere eilanden dagelijks tours georganiseerd.

Voor mij was dit één van de spannendste dingen om te doen in de Malediven, want boven zo’n gigant van acht meter snorkelen is echt wel imposant!

Je moet wel weten dat het soms erg lang duurt vooraleer je een walvishaai ziet. Maar dat hangt echt af van tour tot tour. Ik zag drie walvishaaien en twee keer moesten we langer dan een uur zoeken, maar één keer zagen we ook meteen een exemplaar na amper tien minuten varen!
Hoewel hier heel veel walvishaaien leven, is het ook mogelijk dat je tijdens een excursie geen van deze vissen ziet. Dat is ongetwijfeld teleurstellend, maar vergeet niet dat je hier eigenlijk mee gaat op een safari. En dan heb je altijd een tikkeltje geluk nodig!
Gelukkig worden de dieren bij 90% van alle tours gewoon wél gezien en zou ik me daar dus niet te druk om maken!

Verder wil ik ook nog vertellen dat het op sommige momenten belachelijk druk is omdat heel veel tours tegelijkertijd uitvaren op zoek naar zo’n reus. Precies om die reden vond ik het ook één van die activiteiten in de Malediven die hit or miss zijn. Je kan de walvishaai alleen voor jou en je groepje hebben, maar het kan ook even goed zijn dat er al tientallen andere mensen achter de vis aan zwemmen. En persoonlijk vond ik dat dat laatste alle magie van een ontmoeting met deze reus wegnam…

walvishaai zwemmen

Wat een reusachtig beest is dit zeg!

walvishaaien malediven wat te doen

Kijk maar eens naar de verhouding tussen deze snorkelaar en de walvishaai. Wauw!

4. Op de foto met pijlstaartroggen en haaien

Op verschillende locaties in de Malediven vind je pijlstaartroggen en haaien die zich nauwelijks iets aantrekken van de aanwezigheid van mensen. Samen zwermen zij dag in dag uit samen in de ondiepe en doorzichtige havens van verschillende eilandjes.

Eén zo’n plek waar deze grote beesten samentroepen is Fulidhoo (lokaal eiland). Het is één van de favoriete activiteiten in de Malediven voor veel toeristen en er worden dan ook regelmatig tours naar dit eiland georganiseerd. Meestal is dit in combinatie met andere activiteiten zoals met haaien zwemmen en een zandbank bezoeken. Je kan namelijk geen volledige dag vullen met tussen de haaien en roggen te staan 😉 !

Terwijl je wordt omsingeld door roggen en haaien moet je begeleiders of medetoeristen zeker vragen om enkele foto’s te maken vanop de pier. Je staat namelijk niet elke dag tussen deze unieke onderwaterwezens!

Fulidhoo is op zich trouwens één van de mooiere bezienswaardigheden van de Malediven. Dit kleine eilandje is nog heel authentiek en de kleurrijke huisjes, het ongerepte regenwoud en de onaangeroerde sneeuwwitte stranden zijn volgens mij een ideale uitvalsbasis als je van hieruit nog meer eilanden van de Malediven wilt ontdekken.

pijlstaartroggen malediven bezienswaardigheden

Kijk eens wat een reusachtige beesten!!!

5. Schildpadden spotten

Je merkt het al: er is heel wat te doen in de Malediven voor mensen die van dieren houden. Ook deze volgende activiteit is er eentje waar je enkele onderwater locals ontmoet.

In de doorzichtige wateren rond de Malediven eilanden vind je honderden schildpadden. Deze kleurrijke beestjes lijken wel door de prachtige koraallandschappen te zweven terwijl ze op zoek zijn naar voedsel. Eens ze er zeker van zijn dat jij en je medebezoekers geen gevaar voor hen bent, accepteren ze je meestal ook gewoon in hun buurt en kun je voor uren naast hen blijven snorkelen.

Met een beetje geluk zie je zelfs meerdere schildpadden bij elkaar, maar dat blijft wel een zeldzaam zicht. De diertjes zijn meestal namelijk nogal solitair.

tours malediven schildpadden

Ook deze mooie beestjes wonen hier het hele jaar rond!

6. Met sierlijke mantaroggen zwemmen

Als je wilt zwemmen met de bewoners van de oceaan, is er heel wat te doen in de Malediven. Zo kun je hier ook met majestueuze mantaroggen duiken of snorkelen. De manta ray is misschien wel het best te vergelijken met een adelaar of andere gracieuze (roof)vogel, want hun twee vleugels kunnen een spanwijdte bereiken van maar liefst negen meter!

Wees gerust: deze lieflijke wezens eten alleen maar plankton en zijn dag in dag uit in beweging om deze microscopisch kleine wezens uit het water te filteren. Om deze lekkernij op te eten zoeven ze door het water, maar maken geregeld ook enkele indrukwekkende salto’s en backflips.

Deze dieren kunnen heel snel zijn en als er te veel beweging rond hen is, gaan ze er dan ook snel vandoor. Het beste is dan ook om ze naar jou toe te laten komen. Eens ze voelen dat er geen dreiging is, blijven ze veel langer in je buurt en kun je deze magische schepsels des te langer bestuderen!

mantaroggen activiteiten Malediven

Waarschijnlijk de meest majestueuze wezens in onze oceanen!

7. Op bezoek naar een lokaal eiland

Deze eilandengroep bestaat uiteraard niet alleen uit luxueuze resorts en watervilla’s, want het overgrote deel van alle eilanden is gewoon bewoond. Ik haalde hierboven al twee lokale eilanden aan (Dhigurah en Fulidhoo), maar er zijn nog veel meer plekjes waar de Maldiviërs werken en wonen. En ook jij kunt die eilanden bezoeken!

Een dagbezoek is één van de activiteiten in de Malediven die je zelf kunt regelen (met de speedboat of watertaxi) of door je hotel laten uitstippelen. Als je hier wat langer verblijft, raad ik aan om zeker enkele nachten op zo’n lokaal eilandje te verblijven. De stranden zijn er fenomenaal, de jungles zijn er bijna altijd ongerept en een inkijkje nemen in het échte Maldivische leven is gewoon ook heel erg interessant. Bovendien is het veel goedkoper om hier te overnachten en eten! De overdadige luxe zul je natuurlijk wel even moeten missen…

Zelf bezocht ik Dhigurah, Fulidhoo en Maafushi maar verder las ik ook erg goede dingen over deze local islands:

  • Dhangethi
  • Dhiffushi
  • Keyodhoo
  • Thinadhoo
  • Thoddoo
  • Ukulhas
fulidhoo huisjes

Enkele kleurrijke huisjes op Fulidhoo.

Fulidhoo lokale eilanden Malediven bezienswaardigheden

Eén van mijn favoriete lokale eilanden in de Malediven: Fulidhoo!

8. Snorkelen met dolfijnen in de Malediven

Eén van de meest geliefde onderwaterwezens is natuurlijk de dolfijn. En daarrond is dan ook heel wat te doen in de Malediven!

Als je regelmatig eens een excursie doet in deze eilandnatie, zul je ze misschien spontaan naast je boot zien zwemmen of misschien doen ze iets verderop wel enkele leuke kunstjes. Waar of wanneer je ze ook ziet: deze speelse zeezoogdieren zijn altijd een lust voor het oog!

De allerleukste manier om kennis te maken met Flipper en zijn familie is wel door met ze te snorkelen! Met een beetje geluk zie je zelfs honderden van deze intelligente wezens in één keer. Wees alleen gewaarschuwd… Ze zijn énorm snel en de kans dat je er heel dichtbij komt is dan ook klein. Het viel me op dat ze best nieuwsgierig zijn en naar jou toekomen als je helemaal stil ligt. Eens er te veel geflipper en geplons is, schrikt dat hen echter af en gaan ze er vliegensvlug weer vandoor! Een selfie maken met deze speedy swimmers zit er volgens mij dan ook niet in. Geloof me, ik heb het meer dan eens geprobeerd!

wat te doen in Malediven dolfijnen snorkelen

Je ziet ze in grote aantallen vanaf de boot…

malediven zwemmen met dolfijnen

Maar onder water zie je ze in nog veel grotere groepen!

9. Diepzeevissen

Ben je ervan overtuigd dat vissen saai is? Wacht maar tot je deze activiteit in de Malediven hebt uitgeprobeerd!

Vanop een boot leer je de beste technieken om (gigantische!) vissen aan de haak te slaan. Eens je beet hebt, kan het tientallen minuten duren vooraleer je deze reuzen uit de dieptes van de oceaan hebt omhoog gehesen en ik kan je dan ook verzekeren dat dit echt niets voor doetjes is. Een bezoek aan de gym hoeft na deze inspanning alvast niet meer!

Na al die ijver word je vis mee aan land genomen of wordt het zeemonster op de boot voor jou klaargemaakt terwijl je geniet van een prachtige zonsondergang boven de paradijselijke eilandjes.

Ahh… Wat is het leven toch mooi!

diepzeevissen malediven

Voor je het weet heb je beet en dan begint de echte inspanning!

10. Onbewoonde zandbank bezoeken

Tussen de zowat 1200 eilanden van deze eilandengroep vind je talrijke kleine zandbankjes. De ene nog spectaculairder dan de andere. De stranden van de Malediven zijn al fenomenaal, maar het gevoel dat je krijgt op zo’n verlaten mini-eiland dat alleen maar uit zand bestaat is misschien nog paradijselijker!

De felle witte zandbanken zijn vaak maar enkele tientallen meters lang en helemaal kaal of in ieder geval met een heel beperkt plantenbestand. Het doet je misschien denken aan een soort van niemandsland, maar precies door die leegte voelt het zo paradijselijk aan! Tijdens een tour naar zo’n zandbank krijg je dit eilandje namelijk helemaal voor jezelf en kun je heerlijk genieten van de fenomenale en ongeremde uitzichten. Hier zit echt niémand anders in de buurt.

Neem zeker voldoende zonnebrand of een parasol mee als je deze bezienswaardigheden in de Malediven ontdekt, want door het parelwitte zand verbrand je nóg sneller dan anders.

zandbank

De prachtige kleuren en het onbewoonde gevoel zijn een magische combinatie!

zandbank malediven

Paradijselijker kan het eigenlijk niet worden!

11. Diepzeeduiken

Heb je een duikbrevet of wil je er eentje halen? Dan zijn de Malediven een uitstekende plek om de mysterieuze dieptes van de zee te ontdekken met enkele duikflessen op je rug!

Het warme, kalme en doorzichtige water zijn heerlijk om door te navigeren en het uitgebreide onderwaterleven is hier uitstekend. Je vindt veel kleurrijke koralen, grote scholen vissen en geregeld kom je een speciaal beestje tegen zoals een haai, dolfijn of rog. Met een beetje geluk zie je tijdens het duiken zelfs een walvishaai!

Hoewel ik zeker genoot van de verschillende duiken die ik deed, moet ik ook toegeven dat ik het gewone snorkelen waarschijnlijk leuker vond. De allermooiste koralen en vissen vind je hier -volgens mij- namelijk dichter bij de eilanden. En ook voor activiteiten in de Malediven waarbij je kennismaakt met het onderwaterleven -dolfijnen, walvishaaien, roggen, haaien, schildpadden, …- is een snorkeltour beter. Je kan namelijk sneller terug naar de oppervlakte komen, terug op de boot klimmen en naar de volgende locatie varen.

Toch zou ik diepzeeduiken zeker niet afraden. Het is altijd een fenomenale ervaring om zo lang onder water te blijven en extra lang te genieten van al die schoonheid die we als landrot helaas maar zelden mogen ervaren…

clownvissen malediven

Clownvissen!

diepzeeduiken

Altijd spannend om onder water te ademen, maar oh zo leuk!

12. Mooiste panorama’s vanuit een watervliegtuigje

Iets anders wat je zeker moet doen in de Malediven, is de schoonheid van deze eilandnatie vanuit de lucht meemaken.

Wanneer je met het vliegtuig boven de turquoise oceaan en spierwitte eilanden cirkelt, krijg je al een eerste indruk. Maar het wordt nog indrukwekkender als je boven al deze atols vliegt met een watervliegtuigje. Deze kleine vervoersmiddelen worden vooral ingezet als snelle optie om de private resorts te bereiken, maar je kunt er ook eentje charteren vanuit heel wat lokale eilanden. Naast de supersnelle vlucht van of naar Malé airport, gaat deze activiteit in de Malediven vooral om de uitzichten.

Omdat een seaplane veel lager vliegt dan een traditioneel vliegtuig, zijn de panorama’s namelijk veel spectaculairder. Een vlucht van twintig minuutjes toont je tientallen fabelachtig mooie eilanden, koraalriffen en huisjes op het water. Het is niet goedkoop (reken op $200 per persoon), maar de ervaring om op te stijgen en terug neer te dalen op het water is dan ook een ervaring die je niet gauw meer zal meemaken!

Je boekt best via je hotel of resort, maar het is ook slim om prijzen rechtstreeks te vergelijken met de luchtvaartmaatschappijen (Trans Maldivian, Atoll Transfer of Maldivian Seaplane).

activiteiten malediven watervliegtuig

Met dit vliegtuigje land en stijg je op vanaf het water!

wat te doen in Malediven watervliegtuig

Kijk toch eens wat een uitzichten!!

watervliegtuigje malediven uitzicht

Niet goedkoop, maar voor mij was het zijn geld meer dan waard!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (4 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>