15 bezienswaardigheden in Malmö, Zweden en omgeving

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 19 augustus, 2023

Malmö is de derde grootste stad in Zweden, na Stockholm en Göteborg, en is de plek die Zweden en Scandinavië verbindt met Europa. Een korte rit brengt je tot bij de iconische Sontbrug, die Zweden verbindt met Denemarken. En hoewel velen de fout maken om meteen na de oversteek verder naar het noorden te rijden, zijn er toch een aantal redenen waarom je beter nog een paar dagen in Malmö blijft rondhangen. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Malmö:

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.9/5 - (9 votes)

1. Öresundbrug

Laat ons beginnen bij het begin. Wie de Öresundbrug of de Sontbrug vanuit Denemarken richting Malmö, Zweden oversteekt, heeft al meteen een van de opvallendste bezienswaardigheden van Malmö achter de rug. De brug bestaat uit een spoorlijn met daarbovenop een weg die tot het eiland Peberholm reikt, en is zo’n acht kilometer lang. Vanaf het eiland loopt de brug verder in de vorm van een tunnel die na net geen vier kilometer Kopenhagen bereikt. Wie een citytrip in Malmö doorbrengt, kan op die manier een korte excursie vanuit Malmö naar Kopenhagen maken. Met de trein kan dat trouwens voor €11 per persoon, en dan rijd je ook meteen over deze mooie brug.

oresundbrug malmo bezienswaardigheden

De Öresundbrug verbindt Malmö met Denemarken en is een bezienswaardigheid op zich!

2. Verken Malmö vanaf de grachten

Malmö is een schattige stad vol waterwegen en kleine grachtjes. Dus waarom zou je deze parel niet eens vanuit een ander perspectief verkennen?!

Voor ongeveer €16 per persoon leer je alles wat je moet weten over Malmö en zijn geschiedenis tijdens een rustige rondvaart en krijg je zowel de oude als moderne monumenten te zien. Neem gerust drankjes of snacks mee aan boord – dit is namelijk toegestaan en volgens mij ook meteen de perfecte plek om een kleine picknick te houden!

Bekijk hier alvast tickets en beschikbaarheid:

malmo bootjes

De leukste manier om een nieuwe stad te leren kennen, is volgens mij altijd vanaf het water!

3. Turning Torso

Gelegen op zo’n drie kilometer van het centrale station van Malmö ligt het meest besproken bouwwerk van het zuiden van Zweden. De Turning Torso wolkenkrabber is zonder twijfel de meest opvallende van alle bezienswaardigheden in Malmö. Het 190 meter hoge bouwwerk is gebaseerd op een kunstwerk van Santiago Calatrava genaamd de Twisting Torso. De eigenaardige vorm van de wolkenkrabber heeft de stad op de architecturale kaart geplaatst.

Turning Torso - Malmo Bezienswaardigheden

De Turning Torso heeft wel wat weg van een ruggengraat!

4. Het Disgusting Food Museum

Als hedendaagse kunst je niet veel zegt, is een bezoek aan het Disgusting Food Museum misschien wel het perfecte alternatief!

Hier zie je maar liefst 80 bizarre eetgewoontes van over de hele wereld. Het meeste eten dat je hier ziet is vers klaargemaakt en van sommige delicatessen kan je zelfs een hapje nemen!
Wat dacht je bijvoorbeeld van balut? Een lekker eitje op z’n Filippijns. In plaats van een smeuïg roerei, krijg je hier een gekookte eenden foeutus voorgeschoteld. Met een beetje zout smaakt het naar het schijnt nóg beter.
We moeten trouwens niet altijd ver van huis gaan om walgelijke gewoontes te vinden. In Sardinië vind je bijvoorbeeld Casu Marzu. Dit is een kaas dat wordt bewoond door larven van de kaasvlieg. Omdat deze petieterige wormpjes wel vijftien centimeter hoog kunnen springen, moet je je ogen bedekken als je een hapje van deze delicatesse neemt.
En wees gerust… Kotszakjes worden uiteraard voorzien!

Het idee achter het Disgusting Food Museum is eigenlijk best nobel. De eigenaars willen ons immers doen nadenken over onze perceptie over voeding, aangezien we véél te veel eten gewoon weggooien. Waarom vinden we insecten eten of vlees dat in een lab werd gegroeid zo vies? Als we met z’n allen een andere perceptie krijgen van wat walgelijk is, dan kunnen we in de toekomst misschien wel een duurzamere oplossing vinden om onze proteïnes binnen te krijgen!

Een bezoek aan dit heel bijzondere museum kost €18 per persoon en kinderen mogen gratis binnen.
Beschikbaarheid en tickets controleren kan hieronder:

disgusting food museum Malmö bezienswaardigheden

Ben je dorstig? Probeer dan eens de overheerlijke muizenwijn van onze Chinese vrienden! – Foto door Anja Barte Telin.

5. Stortorget

Stortorget is het grootste plein in Malmö en dateert al van 1530. Het is een van de drukste bezienswaardigheden in Malmö , ongeacht het seizoen. Heel wat terrasjes serveren hier heerlijke maaltijden variërende van Zweedse specialiteiten tot sushi. Op het plein vind je tevens het stadhuis, het Kramer Hotel en en het Kockska huset, het huis van Jörgen Kock, terug. Die was hier burgemeester gedurende de zestiende eeuw. Op de hoek van het plein zie je dan weer de Apoteket Lejonet, een van de belangrijkste neo-renaissance gebouwen in de stad. Het standbeeld op het midden van Stortorget is dan weer de koning Karl Gustav X op zijn paard.

Stortorget - Malmo Bezienswaardigheden

Het stadhuis van Malmö, op het Stortorgetplein.

6. Malmöhuss slott

Wie een citytrip naar Malmö heeft gepland, zorgt er het best voor dat hij voldoende tijd kan doorbrengen in het Malmöhuss slott. Dit historische fort werd gebouwd in de zestiende eeuw en is hierdoor het oudste nog bestaande Scandinavische fort uit de Zweedse renaissance. Het was historisch gezien een van de belangrijkste verdedigingsforten van Denemarken, waar Malmö toen nog deel van uitmaakte. Tegenwoordig is het uitgegroeid tot een van de meest bijzondere culturele bezienswaardigheden in Malmö door het feit dat het verschillende musea huisvest binnen zijn historische muren. Een bezoek brengen aan het Kunstmuseum van Malmö en het Malmömuseum behoort tot de niet te missen activiteiten in Malmö. Hier leer je meer over de kunstwerken van de stad en zeereizen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van Malmö.

malmohuss slott excursies in malmo

Het ziet er een beetje een vreemd kasteel uit, maar dit is wel degelijk het Malmohüss slott!

7. Malmö Konsthall

Met een mix van tijdelijke tentoonstellingen en hedendaagse kunst is de Malmö Konshall een van de grootste kunstgalerijen in Europa. Hierdoor alleen is het een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Malmö, niet in het minst voor kunstliefhebbers. Het museum werd gebouwd als een open ruimte bestaande uit hout, glas en beton en heeft een van hoogte afwisselend plafond. Hierdoor wordt gespeeld met natuurlijk en kunstmatig licht wat de mogelijkheden van de kunsthal nog vergroot. Wie wel geïnteresseerd is, maar wat vreest voor een hoge toegangsprijs, hoeft zich geen zorgen te maken. De Malmö Konsthall is een van de gratis activiteiten in Malmö. Enkel wie een deskundige uitleg van een gids wil, hoeft te betalen.

malmo konsthall

De Malmö Könsthall heeft een grote kunstcollectie en is dus de ideale bezienswaardigheid voor museumliefhebbers. – Foto door Jonn Leffmann

8. St Petri Kyrka

St Petri Kyrka ofwel de Sint-Pieterskerk in Malmö is het oudste bouwwerk in de stad, daterend uit de veertiende eeuw. De met rode stenen gebouwde kerk werd gebouwd in de Gotische stijl en is zo’n 105 meter hoog. Hoewel de middeleeuwse fresco’s werden vernield tijdens de religieuze oorlogen in de zestiende eeuw, heeft de kerk nog genoeg te bieden om op je lijstje van te bezoeken bezienswaardigheden in Malmö te staan. Het indrukwekkende houten altaarstuk en de gerestaureerde muurschilderijen in de kapel trekken zijn nog steeds erg de moeite om te zien.

St Petri Kyrka wat te doen in Malmo

De St Petri Kyrka in Malmö is mooi vanbinnen en vanbuiten.

9. Folkets Park

Het Folkets Park in Malmö is het oudste openbare stadspark ter wereld een van Zweden’s meest bezochte plaatsen. Al 120 jaar komen toeristen en lokale inwoners naar hier om even te genieten van de natuur en heerlijk te ontspannen op een zonnige dag. Het park is het best te vergelijken met Tivoli Park in Kopenhagen. Het groene gebied met vijvers, grasvelden en zelfs een speeltuin zijn een aangenaam decor voor wie graag een wandeling maakt met zijn hond of gaat joggen. Met heel wat bars en ijskraampjes is het vooral in de zomer een erg populaire bezienswaardigheid in Malmö, maar in de winter wordt de grote vijver omgetoverd tot een ijsschaatsbaan.

folkets park malmo

Het Folkets Park. Goed om even uit te rusten, maar evengoed voor enkele attracties mee te pikken. – Foto door Jorchr

10. Kungsparken

Een ander bekend stadspark is Kungsparken, het in 1872 aangelegde stadspark gelegen naast Malmöhuss slott. Het heeft een Engelse tuin en boomsoorten afkomstig van drie verschillende continenten. Niet alleen het feit dat het het oudste stadspark is van de Zweedse stad zorgt ervoor dat het een van de bezienswaardigheden van Malmö is, maar vooral de beeldentuin is de grote blikvanger.

Kungsparken Malmo - dingen om te doen malmo

Het Kungsparken is gezellig om even aan de drukte van de binnenstad te ontsnappen.

11. Lilla Torg

Lilla Torg kan worden vertaald als ‘klein plein’, en hoewel het pleintje vrij onopvallend is op de kaart, trekt het toch heel wat toeristen aan. Aangelegd met kasseien en omringd door restaurants en cafeetjes die hun terras in de zomer buiten zetten, vind je hier het echte leven van Malmö. Gedurende de zomermaanden worden heel wat eetkraampjes in de open lucht geplaatst en geldt het plein als een van de grootste bezienswaardigheden van Malmö. Saluhallen is dan weer een indoormarkt waar je eveneens eten vanuit de hele wereld kan proeven.

malmo bezienswaardigheden lilla torg

Een van mijn lievelingspleintjes in Malmö! De boetiekjes, restaurants en leuke winkels rond dit plein zijn de moeite!

12. Gamla Väster

Wat verder van het plein Lilla Torg vind je een van de meest kleurrijke bezienswaardigheden van Malmö, Gamla Väster. De zeer lage huizen en bakstenen in alle kleuren van de regenboog zorgen ervoor dat je een bezoek aan Gamla Väster niet snel zal vergeten. Het is een van de meest aangename plaatsen om te vertoeven. De huizen worden bewoond door lokale inwoners, maar er zijn evenzeer cafés en winkels die zich hier hebben gevestigd.

gamla vaster malmo

Schattige huisjes vind je overal in Zweden, maar dit straatje in Malmö is toch ook niet te missen!

13. Kallbadhuset

De volgende bezienswaardigheid in Malmö is niet zozeer eentje waar je een foto van zal willen nemen, maar is er eerder een om te ervaren. Het Kallbadhuset op het Ribbersborg strand is een sauna-ervaring om niet meer te vergeten. Kallbadhuset is een klein houten gebouw op het einde van de pier waar je kan ontspannen in een heerlijke sauna. Afkoelen doe je dan weer buiten in de oceaan. Hoewel het afkoelen op aparte locaties is voor mannen en vrouwen is de sauna zelf wel gemengd. En daar hoort naar Zweedse traditie geen badpak bij.

kallbadhuset malmo bezienswaardigheden

Het Kallbadhuset ligt niet in het centrum van Malmö, maar is zeker een bezoekje waard!

14. Daguitstap naar Kopenhagen

Wie twee stedentrips in een vakantie wil combineren, kan makkelijk een excursie vanuit Malmö naar Kopenhagen maken. De Deense hoofdstad ligt bijna letterlijk op een steenworp van de Zweedse stad. Vanuit Malmö zijn er verschillende manieren om in Kopenhagen te komen. De vlotste is de trein (vanaf €11 per persoon), maar ook de Flixbus is een mogelijkheid.
Kopenhagen is een van de beste fietssteden in Europa en dus makkelijk met de fiets te verkennen. Uiteraard mogen bezienswaardigheden zoals de kleine zeemeermin, Tivoli Park en de Nyhavn niet aan je fietsroute ontbreken.
Wil je graag weten hoe je vlot in dit buurland geraakt? Lees dan zeker ook deze blogpost.

malmo bezienswaardigheden kopenhagen citytrip

Een citytrip naar Malmö combineer je maar beter meteen met een uitstap naar Kopenhagen!

15. Skane

De stad Malmö is een goede uitvalsbasis om de regio Skane, in het zuiden van Zweden te verkennen.
Zo is de kleine stad Lund een populaire daguitstap met als grootste bezienswaardigheid de historische en indrukwekkende Romaanse kathedraal Domkyrken. Ystad is dan weer een andere excursie vanuit Malmö die je kan plannen. Deze stad staat bekend om zijn kronkelende straatjes en vakwerkhuizen. Ook de zandstranden hier zijn een aangename afwisseling van de bezienswaardigheden van Malmö.

Vanuit de Zweedse stad kun je evenzeer een tour boeken die je brengt naar Höllviken, een klein dorpje op een schiereiland tussen de Baltische zee en de Sontbrug. Deze plaats staat niet alleen bekend omwille van de stranden, maar evenzeer om de restanten van Vikingnederzettingen die je er zal aantreffen. Je kunt er meer leren over de Vikingen en zelfs deel uitmaken van traditionele feesten uit het Vikingtijdperk.

Daarnaast is Skane nog een toeristisch populair gebied omwille van de kastelen die er in de omgeving staan. Mis zeker geen bezoek aan het Svaneholms slot, het Torup slot, het Glimmengehus en het Bosjökloste.

Skane of Skania Malmo

Een perfecte daguitstap vanuit Malmö? Bezoek Skåne of Skania eens! Op deze foto zie je het Hovdala kasteel.

5x overnachten in Malmö

Wil je langer dan één dag in Malmö blijven? Dan zijn hier alvast enkele aanraders om te overnachten:

STF Malmö City Hostel & Hotel

Deze accommodatie combineert op een magnifieke manier het beste uit de hostel- en hotelwereld. Zo kan je kiezen uit functionele en moderne tweepersoonskamers of ruime familiekamers. Elke kamer heeft bovendien een eigen badkamer en net als in andere hotelsuites wordt het compleet ingericht met televisie en WiFi. ’s Morgens kan je aanschuiven aan een uitgebreid ontbijtbuffet, maar je kan ook zelf je potje koken in de gemeenschappelijke gastenkeuken. De sympathieke medewerkers verzorgen met alle plezier een lunchpakket als je er een dagje op uit trekt in Malmö.

Het STF Malmö City Hostel & Hotel ligt in het hartje van de historische binnenstad en dus dicht bij verschillende bezienswaardigheden in Malmö zoals het City Opera, het Slottsparken en het Lilla Torg Plein. Wil je graag de nabije omgeving van de stad verkennen? Dan vind je vlakbij het Centraal Station vanwaar je de trein of de bus kan nemen. Overnachten in Malmö in het STF Malmö City Hostel & Hotel is echt niet duur, want je betaalt slechts €26 per persoon.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

STF Malmö City Hostel & Hotel

© STF Malmö City Hostel & Hotel

Hotel Garden

Het knappe Hotel Garden is een moderne en kleurrijke accommodatie in Malmö. De kamers zijn een formidabele mix tussen historische architectuur en alle hedendaagse gemakken. Je logeert in een stijlvolle kamer met een opvallende accentkleur terwijl de badkamer bewust sober werd gehouden. In het sfeervolle lounge-restaurant geniet je samen met een verfrissend drankje van verrukkelijke internationale gerechten. Ontspannen (of sporten) kan in het geweldige zwembad of in het fitnesscentrum.

Dankzij de centrale ligging van dit hotel in Malmö vind je de leukste trekpleisters op wandelafstand. Het bekende Stortorgetplein ligt praktisch aan de deur en ook het Kungsparken, het Moderna Museet en het Centraal Station zijn gemakkelijk bereikbaar. Shopaholics kunnen uit de bol gaan in het nabijgelegen winkelcentrum Triangeln. Een nacht in het hippe Hotel Garden kost je slechts €71 in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Malmö Hotel Garden

© Hotel Garden

OhBoy Hotell

Als je op zoek bent naar de gulden middenweg tussen een hotel en een self-catering accommodatie dan is het OhBoy Hotell een goede keuze. De kamers bestaan uit twee verdiepingen en zijn ingericht met een kitchenette waardoor het wat lijkt op een chique loft. In de suites wordt sterk de nadruk gelegd op duurzaamheid en dat zie je al snel in het natuurlijke interieurontwerp. Elke kamer is voorzien van een gratis fiets zodat je zelfs geen auto nodig hebt om Malmö te ontdekken.

De accommodatie ligt in de wijk Västra Hamnen, een voormalig industriegebied aan het water dat vandaag volledig herleeft en nu één van Malmö’s meest exclusieve wijken is. Het is de perfecte plek om te verblijven als je met kinderen reist, want in de buurt vind je een aantal gezellige bars, leuke speeltuinen, een strand en een grandioos skatepark. Voor twee personen betaal je €92 per nacht in het buitengewone OhBoy Hotell.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

OhBoy Hotell

© OhBoy Hotell

The Story Hotel

Vlak aan de Atlantische Oceaan vind je het Scandinavische Story Hotel met een industriële touch. . Voor je denkt dat je terecht komt in een kille, koude omgeving kan ik je alvast geruststellen! Het interieur werd mooi aangekleed met warme tinten en texturen, zoals fluwelen stoelen en warme koperen verlichting. De kamers hebben een schitterend uitzicht over Malmö, maar misschien geef je wel de voorkeur aan het prachtige interieur. Het restaurant en de bar zijn trouwens de enige plekjes in de stad waar je vanop het dak kan genieten van een eindeloos uitzicht over Malmö.

De locatie van The Story Hotel is perfect voor dingen om te doen in Malmö. Op wandelafstand van de accommodatie vind je de gigantische Turning Torso wolkenkrabber, het bekende Lilla Torg Plein en het knappe kasteel van Malmöhus. Hoewel het hotel voornamelijk gericht is op stellen, kan je hier ook perfect logeren met het hele gezin. Een tweepersoonskamer kost je ongeveer €101 voor één nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Story Hotel

© The Story Hotel

Hotel Duxiana

Van alle hotels in Malmö is deze viersterrenaccommodatie in het centrum wellicht één van de meest luxueuze. Met moderne interieurs, inclusief designmeubilair, heeft Hotel Duxiana een oogverblindende, stedelijke stijl. Voor net dat tikkeltje meer luxe en romantiek kan je een superieure suite met een vrijstaand bad boeken. Proef zeker van het seizoensmenu in het uitstekende restaurant en probeer het beroemde After Work jazz- en drankevenement bij te wonen.

Gelegen in het centrum van Malmö, is Hotel Duxiana een geweldige uitvalsbasis om de lokale bezienswaardigheden te bewonderen. In de buurt van de accommodatie kan je de markten in Drottningtorget bezoeken: tijdens de week is het een gezellige voedselmarkt en op zondag verandert het in een schatrijke rommelmarkt. Per nacht in een ruime suite betaal je €151 voor twee personen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.com Booking.com

Hotel Duxiana

© Hotel Duxiana

Excursies in Malmö

Malmö is niet bijzonder groot, maar er is toch heel wat te ontdekken! En dan heb ik nog niet eens alles opgesomd 😉 Hieronder staan enkele uitstapjes die je nog kan doen in Malmö:

 

 

Citytrip naar Malmö of reis naar Zweden

Malmö kan je gerust zien als een daguitstap vanuit Kopenhagen. Wil je toch nog wat meer zien dan enkel Malmö? Wat dacht je van Stockholm? Of de weidse natuur in het noorden? Er is meer dan genoeg te zien in Zweden! Wat bieden reisorganisaties allemaal aan?

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.9/5 - (9 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>