9 februari, 2019

De mysterieuze mergelgrotten van Maastricht

Maastricht is een prachtige shoppingstad, maar heeft heel wat meer te bieden dan de talrijke leuke winkeltjes. De stad van Sint-Servaas heeft ook een hele rijke geschiedenis. Naast de statige kerken, monumentale herenhuizen en gezellige pleinen, kan je nabij het Fort van Sint-Pieter een leuk avontuur beleven in de mergelgrotten van Maastricht.

Ik las op Tripadvisor heel wat leuke beoordelingen over het Sint-Pietersfort en de grotten van Maastricht. Om wachtrijen te vermijden, kocht ik op voorhand mijn tickets. De mergelgrotten en het Fort hebben op zich weinig met elkaar te maken, maar doorheen de geschiedenis kruisten hun paden wel eens.

mergelgrotten van maastricht

Het landschap rond de mergelgrotten van Maastricht. Mooi, of niet soms?

Geschiedenis

De grotten van Maastricht zijn eigenlijk geen natuurlijk fenomeen. Zo’n 800 jaar geleden begon men in Limburg met het winnen van mergel (zand- en kalksteen). Zo ontstond er een gigantisch netwerk uit een een 250-tal gangen in Maastricht en Valkenburg. In totaal zijn de grotten honderden kilometers lang.

Zand- en kalksteen is erg waardevol en werden destijds gebruikt om huizen, kloosters, kastelen en kerken te bouwen. Boeren hakten gigantische blokken mergel uit en laadden die op paardenkarren. Soms zagen die paarden dagen tot weken geen daglicht! Mergelwinning was dus eigenlijk een vorm van mijnbouw. 

In de loop van de geschiedenis hebben de mergelgrotten van Maastricht veel verschillende functies gehad. In de 18de eeuw werden er gevochten met de Frans troepen. Je kon op een bepaald moment zelfs wonen in de grotten, maar het was ook een goede schuilplaats voor misdadigers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verstopten zich er vaak mensen die uit de handen van de Duitsers wilden blijven. Vandaag zijn het alleen nog vleermuizen die zich hier schuil houden. 

De belangrijkste en bekendste grotten

Vroeger bevond het langste gangenstelsel zich onder de Sint-Pietersberg in Maastricht. Vandaag is de grootste mergelgrot de Sibberberg in Valkenburg. 

De belangrijkste en bekendste grotten zijn:

 • Die van Maastricht:
  • Het Noordelijk gangenstelsel en de Zonneberg onder de Sint-Pietersberg
  • De Jezuïetenberg in de Cannerberg
 • Die van Valkenburg:
  • De Gemeentegrot
  • De Fluweelengrot
  • De Sibbergroeve

De overige delen van de Limburgse mergelgrotten zijn afgesloten door instortingsgevaar. Er blijft dus nog ‘maar’ zo’n 80 kilometer over van de gangenstelsels.

grotten maastricht

In zowat elke gang vind je een prachtig gekalkt kunstwerk. Je gelooft je ogen niet!

Een bezoek aan de mergelgrotten van Maastricht

Een rondleiding in de grotten onder de Sint-Pietersberg van Maastricht is erg leuk. Je ruikt en herbeleeft de hele geschiedenis van het gangenstelsel. In de kalksteen merk je nog altijd de sporen van de ontginningen. Zo zie je nog steeds karsporen, achtergebleven werkmateriaal, maar ook fossielen en tot mijn grote verbazing zelfs kunstwerken! 

De ondergrondse werkers maakten tweehonderd jaar lang prachtige taferelen op de zandige muren. Daarvoor gebruikten ze steenkool. Het resultaat is adembenemend en dat leidde me ook wat af van de koude in de grotten. Want wat is het daar fris! Winter of zomer: het is hier constant 11 graden! Maar wat me nog het meeste kippenvel gaf, waren de griezelige verhalen over verdwaalde mensen in de grotten. Door het gebrek aan licht en warmte, kon men er ook niet langer dan drie dagen overleven.

Overdreven, zeg je? Onze groep probeerde in de volledige duisternis voor 60 meter door te stappen. De eerste 5 seconden waren leuk, maar daarna tuimelde de sfeer de diepte in. Het enthousiasme verdween als sneeuw voor de zon en al snel zeurden er heel wat kinderen om terug naar boven te gaan.

Eenmaal buiten was het weer aanpassen aan het daglicht, maar de grotten van Maastricht hebben een imposante indruk op me achtergelaten. Zeker een bezoekje waard!

mergelgrotten maastricht

Het is best spannend om met zo’n klein groepje door de mergelgrotten van Maastricht te lopen.

Bereikbaarheid

De grotten onder de Sint-Pietersberg in Maastricht zijn heel makkelijk te bereiken vanuit het centrum. In een mooie wandeling van een halfuurtje kan je de ingang vinden. De routebeschrijving kan je verkrijgen bij het Visitor Center in het centrum van Maastricht. 

Je kan ook citybus 9 nemen (richting Sint-Pieter) naar de mergelgrotten. Je moet afstappen bij de tweede halte, halte Sint-Pietersberg aan de Mergelweg. Vandaar moet je nog zo’n 5 minuten stappen tot aan de grotten.

Adres: Luikerweg 71, Maastricht

Bijzondere rondleidingen in de grotten van Maastricht

Je kan verschillende rondleidingen volgen. Er zijn bijvoorbeeld speciale rondleidingen voor kinderen en mindervaliden. Andere rondleidingen zijn:

 • Een combi-bezoek aan Grotten Noord met een bezoek aan het Fort Sint-Pieter
 • In de Zonneberg grotten kan je ook een rondleiding per step volgen
 • Rondvaart op de Maas met een bezoek aan de grotten
de mergelgrotten van maastricht

Op sommige plekken zijn de mergelgrotten van Maastricht echt heel hoog en breed.

Toegangtickets

Single tickets voor Grotten Noord (Sint-Pietersberg):

 • Volwassenen: €6,75
 • Kinderen (4-12 jaar): €5,30
 • Een rondleiding duurt ongeveer een uur.

Combi-tickets voor het Fort van Sint-Pieter en Grotten Noord

 • Volwassenen: €10,40
 • Kinderen (4-12 jaar): €8
 • De totale rondleiding duurt ongeveer twee uur.

Je kan tickets aankopen via maastrichtunderground.nl, het Visitor Center in het centrum van Maastricht of ter plaatse. 

Voor de rondvaart op de Maas met een bezoek aan de grotten onder de Sint-Pietersberg, betaal je als volwassene €16,75. Kinderen betalen €10,95. Meer informatie over vertrektijden en het boeken van deze tickets, vind je op de website van Rederij Stiphout.

Tips

 • Neem een jas of dikke trui mee, want in de grotten is het slechts 11 graden!
 • Ben je met de rolstoel? Voorzie dan een duwrolstoel, want door de helling zijn elektrische rolstoelen moeilijk te bedienen.
 • Honden zijn toegelaten.
 • Boek je tickets op voorhand om wachtrijen te vermijden.
 • Je kan de grotten niet bezoeken zonder gids.

Nog enkele leuke weetjes

 • Tijdens de Tweede Oorlog werd het schilderij de Nachtwacht van Rembrandt hier verstopt.
 • In 1640 bezochten 4 paters de grotten onder de Sint-Pietersberg. Ze bezochten, vastgebonden aan een draadje, de grotten, maar toen het tijd was om terug te gaan, was het draadje afgebroken en konden ze de ingang niet meer terugvinden. 
 • Om te weg terug te vinden in de mergelgrotten, moet je kijken naar de graafrichting. Je graaft altijd de berg IN, nooit UIT!
 • De gangen zijn zo’n 2 tot 10 meter hoog en 3 tot 5 meter breed.
 • In sommige grotten worden zelfs fuiven en kerstmarkten gehouden. Benieuwd? Lees dan ook mijn verslag over de kerstgrotten van Valkenburg.
mergelgrotten maastricht grotten valkenburg

In Valkenburg worden jaarlijks prachtige kerstmarkten in de Gemeentegrot en in de Fluweelengrot georganiseerd.

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CheckOutSam: Reisblog met reistips voor over de hele wereld!