Hoe ga je met de auto naar Engeland? Boot en alternatieven

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 19 november, 2020

Als je op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk wil gaan, kan je heel eenvoudig (en soms heel goedkoop) met je eigen auto gaan als je de boot neemt. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden wat betreft plaats van vertrek en aankomst, die ik voor jou graag op een rijtje zetten.
Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden om naar Engeland te gaan met je eigen wagen. In dit artikel lees je er alles over.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (12 votes)
Engeland met de auto

Naar Engeland met de auto van Calais naar Dover. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden!

Belangrijke informatie over de prijs van de ferry naar Engeland

Voor ik jou de verschillende opties aanreik om de overtocht naar Engeland te maken met de boot, moet je eerst iets weten over de prijs. Hoeveel je uiteindelijk zult betalen voor je kaartjes wordt ontzettend beïnvloed door een aantal zaken.

Maak je de oversteek met je auto en wat is de grootte hiervan? Is er sprake van een caravan? Of reis je enkel met jouw fiets of een motor? Uiteraard is het ook mogelijk zonder eigen vervoer de veerboot naar Engeland te nemen. Daarnaast nemen bepaalde vaarroutes ook heel wat tijd in beslag en vaar je ’s nachts, waardoor je ook best een kajuit huurt. Ook daar zijn er verschillende opties qua luxe en comfort. Ik kan dus onmogelijk al deze prijzen weergeven. Maar om je een idee te geven, zal ik je altijd zeker de prijs van een ‘standaard’ auto meegeven.

Ten slotte spreekt het voor zich dat je tijdens de schoolvakanties altijd meer zal betalen, net zoals wanneer je last-minute een kaartje boekt.

Voor exacte prijzen kan je kijken bij de prijsvergelijker Directferries, of rechtstreeks bij de aanbieders (P&O Ferries, DFDS Seaways of Stena Line).

met de auto naar Londen

Ga je verder met de auto naar Londen? Of ga je andere plaatsen verkennen in Engeland?

Met de auto naar Engeland vanuit Frankrijk

Calais naar Dover

Met voorsprong de populairste optie om vanuit België de ferry naar Engeland te nemen is eigenlijk via het Franse Calais naar Dover. Twee bedrijven organiseren deze vaarroute en dat zijn P&O Ferries en DFDS Seaways. Eerstgenoemde doet dat zelfs 24 maal per dag, laatstgenoemde vijftien keer. Het maakt niet uit voor welk bedrijf je kiest, want je hebt altijd anderhalf uur nodig om het Kanaal over te steken. Door deze korte reisduur en doordat er geen bedrijf het monopolie heeft op de route, kan je al voor 60 euro (wagen + twee passagiers) de overtocht naar Engeland maken.

Dunkerque naar Dover

Je kan ook vanuit Dunkerque de ferry naar Dover nemen, deze oversteek wordt enkel georganiseerd door DFDS Seaways. Twaalf keer per dag vaart een veerboot naar Engeland, die er twee uur over doet. Hiervoor betaal je ook gemiddeld 65 euro per auto.

veerboot Engeland Dover Calais

De vlotste manier om met de veerboot naar Engeland te gaan, blijft de route Dover – Calais.

Met de auto naar Engeland vanuit België

De vlotste manier om naar het zuiden van Engeland te reizen met de boot, is door vanuit Frankrijk te vertrekken.

Zeebrugge naar Hull

Tot in 2020 maakte P&O Ferries het mogelijk om van Zeebrugge naar Hull te reizen en zo je auto mee naar Engeland te nemen. Echter was deze vaarroute enorm verlieslaten en werd ze dan ook stopgezet.

Als je toch graag naar Hull wordt gebracht (omdat je bijvoorbeeld wil verder rijden naar Schotland), dan kan je wel de boot nemen van Rotterdam naar Hull. Daar lees je alles over in dit artikel: Met de boot naar Schotland.

Hull is gesitueerd in het midden van het land, waardoor het voornamelijk interessant is voor reizigers die dit deel (waar onder meer Liverpool en Manchester liggen) willen bezoeken, of doorreizen naar het noorden. Naar de Schotse grens is het nog zo’n vier uur rijden, naar de hoofdstad Edinburgh vijf uur.

met de auto naar Londen

Naar Engeland met de auto kan ook via Zeebrugge, maar wel alleen naar het noorden van Engeland.

Met de auto naar Engeland vanuit Nederland

Voor sommige reizigers is het sneller om bij onze noorderburen de ferry naar Engeland te nemen. Dan kan je kiezen uit drie opties: ofwel vanuit IJmuiden naar Newcastle, vanuit Rotterdam naar Hull of van Hoek van Holland naar Harwich.

Van IJmuiden naar Newcastle

IJmuiden ligt op een 35 minuten rijden van Amsterdam, dus daarom heeft men het ook vaak over de ferryverbinding Amsterdam – Newcastle. Op elke dag van de week kan je met DFDS Seaways de boot naar Engeland nemen.

Qua prijs zit je toch al zeker op 185 euro en daarmee kan je met je auto naar Engeland gaan en zit er een kajuit voor twee personen bij.

De ferry naar Engeland vertrekt om half zes ’s avonds en dan kom je ’s anderendaags om kwart na negen in de ochtend aan.

Dit is trouwens de meest noordelijke Engelse haven naar waar je kan varen vanuit België, Nederland of Frankrijk dus zeker voor reizigers die met de auto naar Schotland willen gaan, is dit een uitstekende optie. Met de auto is het immers maar tweeënhalf uur rijden naar Edinburgh.

Overtocht Engeland IJmuiden

Vertrek je vanuit Nederland? Dan is IJmuiden misschien wel de beste route voor jou.

Van Rotterdam naar Hull

Van Rotterdam kan je ook naar Hull varen.

P&O Ferries zijn tevens de aanbieder van deze route die dagelijks om negen uur vertrekt en de volgende ochtend om 8u aankomt. De prijs bedraagt even veel als die van Zeebrugge, dus voor een wagen met twee passagiers en een kajuit betaal je minstens 165 euro.
Prijzen vergelijken kan via poferries.com en directferries.nl.

Van Hoek (van Holland) naar Harwich

Van mei tot september kan je tweemaal per dag met Stena Line van Hoek van Holland naar Harwich varen, tijdens de andere maanden is het maar één keer per dag.

Doorheen het jaar vertrekt er altijd een boot om tien uur ’s avonds die de volgende ochtend om half zeven aankomt in Harwich. Maar tijdens bovenstaande maanden vertrekt er ook nog een snellere boot die van maandag tot zaterdag om kwart na twee ’s middags afvaart en om kwart voor acht ’s avonds al aankomt. Op zondag vertrekt die boot een half uurtje eerder, maar kom je op hetzelfde uur aan.

Je kan met Stena Line al vanaf 87 euro met de auto naar Engeland varen (met twee passagiers), reis je zonder voertuig is dat al vanaf 44 euro. Meer informatie over de prijzen en de verschillende soorten tickets vind je hier of bij Directferries.

ferry engeland hoek van holland harwich

De Stena Line ferry naar Engeland vanuit Hoek van Holland.

Met de auto naar Londen

Een heel belangrijke reden waarom veel reizigers ervoor kiezen om met de auto naar Engeland te gaan, is omdat ze de Engelse hoofdstad willen bezoeken. De prijzen voor treintickets kunnen aardig oplopen en dan is een overtocht naar Engeland met de boot een goedkoop alternatief.

Als je met de veerboot naar Engeland en Londen wil reizen, dan kies je (afhankelijk van waar je woont) best voor de ferry van Hoek van Holland naar Harwich of vaar je van Calais naar Dover.
Zowel vanuit Harwich als vanuit Dover is het nog zo’n twee uurtjes rijden naar Londen. Je kan vanuit Dover ook de trein nemen. Dan betaal je minstens 11,5 euro voor een kaartje en dan heb je daar een reistijd van een dik uur voor nodig.

Londen met de auto

Er is heel veel te doen en te zien in Londen!

Moet ik echt met de boot naar Engeland?

Uiteraard hoef je voor je vakantie niet per se met de auto naar Engeland gaan, je kan ook gewoon de trein/bus/boot nemen en verder reizen met het openbaar vervoer.

In dat opzicht moet je eerst weten dat Flixbus alleen maar naar Londen rijdt vanuit onze contreien. Als je door het land wil rondreizen met een goedkope busmaatschappij dan is Megabus wat je zoekt. Dit is de goedkoopste optie om van en naar de belangrijkste steden te rijden. Je doet er wel langer over dan met de trein, maar het scheelt soms een flinke slok op de borrel.

Ben je toch van plan om het land (en eventueel zelfs de rest van het Verenigd Koninkrijk) te doorkruisen met het openbaar vervoer, dan schaf je best een BritRail Pass aan. Hiermee mag je met elke trein op het eiland reizen. Meer informatie over de exacte tarieven en formules vind je op de website.

Betreft het een enkele reis die wel wat afstand overbrugt, dan moet je zeker je tickets op voorhand boeken want zo zijn ze een stuk goedkoper. Een voorbeeld om je een idee te geven: boek je je treinticket van Londen naar Manchester een dag op voorhand, dan betaal je bijna 60 euro. Doe je dat een maand op voorhand, dan ben je maar 33 euro kwijt.
Tickets kan je ook altijd kopen via B-Europe of NS International (de Nederlandse spoorwegen).

Algemeen kun je stellen dat de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden (en zeker de steden) eenvoudig met de bus of trein te bereiken zijn. Wil je echter naar meer afgelegen plekjes (waar je vaak het natuurschoon vindt), dan ben je echter aangewezen op de wagen.

Engeland auto

De wegen in Engeland gaan in ieder geval niet snel vervelen!

Een alternatief voor de veerboot naar Engeland

Zoals je misschien wel wist, kan je ook met de trein door de Eurotunnel reizen van Calais naar Dover. Het voordeel is dat deze er maar 35 minuten over doet en dat het ook heel goedkoop kan zijn. Zo kan je al vanaf 42 euro de oversteek maken (enkele reis met tot negen personen inbegrepen), al is dit enkel voor wanneer je slechts één of twee dagen weggaat. Als je langer dan vijf dagen weggaat, betaal je al gemakkelijk 119 euro per auto per enkele reis.
Hier vind je een overzicht van de verschillende prijzen. Een bijkomend voordeel als je op deze manier met de auto naar Londen wil gaan, is dat de Eurotunnel directe toegang tot de snelweg heeft. Er vertrekken vier treinen per uur, dus ze zijn dubbel zo frequent als wanneer je met de boot naar Dover wil gaan.

Reizen met een huurauto in Engeland

Je hoeft niet per se naar Engeland met de auto gaan, afhankelijk van waar je moet zijn kost dit namelijk heel wat tijd en geld. Uiteraard kan je ook gewoon met de trein of het vliegtuig naar Engeland reizen en daar een auto huren.

Als je dit van plan bent, doe je dit best ver op voorhand en via het internet, want last-minute in levenden lijve een auto huren kan heel duur zijn.
Wil je de goedkoopste prijs, dan boek je best een huurauto bij EasyTerra. Vergeet wel niet om een extra verzekering af te sluiten. Je weet maar nooit!
Wil je een huurauto met all-in verzekering? Dan is Sunny Cars het bedrijf dat je zoekt. Geen slecht idee, als je bedenkt dat je langs de andere kant van de weg gaat rijden.

De minimumleeftijd om een auto te huren in Engeland is 21 jaar, al kunnen chauffeurs onder 25 jaar een extra bedrag aangerekend worden. Als je beschikt over een rijbewijs uit de Europese Unie, dan hoef je geen speciaal internationaal rijbewijs te hebben.

overtocht Engeland

Hoe je de overtocht naar Engeland ook maakt… Een wagen ter plekke geeft wel heel veel vrijheid!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (12 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 1. linda hillewaere says:

  Goeie avond, ik lees dat je al vanaf 42 euro, inclusief 9 personen, de oversteek met de trein kan maken naar Engeland. Wanneer ik de gegevens intik met vertrek op 15/11 en terug op 17/11 dan kom ik aan een bedrag van 206,00 euro. Hoe komt het dat er een zoooo groot prijsverschil is ?

  Vriendelijke groeten, Linda

  • Dag Linda

   Hoe dat precies komt, kan ik je ook niet vertellen. Als je op de website van de Eurotunnel kijkt, dan zie je daar ‘Day Trip & Overnight (1 of 2 dagen weg) vanaf €42 per auto, per enkele reis.’

   Ik veronderstel dat deze goedkope prijs enkel wordt gebruikt buiten de weekends, tijdens promoties of in minder drukke periodes. Aangezien de datum van vertrek ook redelijk dichtbij is (twee weken ongeveer), zal je waarschijnlijk ook niet kunnen genieten van een mooie promotie. Meestal krijg je een aantrekkelijkere prijs als je enkele maanden op voorhand boekt.

   Succes!
   Groetjes
   Sam

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>