13 augustus, 2021

Met de trein naar Parijs en andere mogelijkheden

Vanuit Brussel is het heel makkelijk om de trein naar Parijs te nemen.
Op geen tijd sta je al in de Franse hoofdstad en veel geld hoeft dat ook niet noodzakelijk te kosten! Wist je trouwens al dat er sinds kort ook een low-budget trein naar Parijs raast? Als je liever niet met de trein gaat, is er ook nog een mogelijkheid om met de bus naar Parijs te gaan... Of met de auto!
Ik bespreek alle mogelijkheden om naar deze mooie stad te pendelen in het onderstaande artikel. Zo kan jij zelf kiezen welke vervoersmogelijkheid jij het meest ziet zitten.

thalys brussel Parijs

Met de trein naar Parijs

De meest comfortabele manier om naar Parijs te reizen, is met de trein.
Vanuit Brussel-Zuid vertrekken er dagelijks verschillende hogesnelheidstreinen naar Paris-Nord. In ongeveer twee en een half uur ben je door prachtige Belgische en Franse landschappen naar deze metropool geraasd.
Vroeger was het vrij duur om de trein van Brussel naar Parijs te nemen, maar daar kwam de laatste jaren (gelukkig!) verandering in. De Thalys is nog steeds vrij duur, maar biedt wel heel veel comfort. Maar wist je dat er nu ook een low-budget variant van de Thalys bestaat: de Izy trein!

De Thalys van Brussel naar Parijs

Verreweg de meest geboekte trein van Brussel naar Parijs, is natuurlijk de Thalys.
Deze rode, comfortabele hogesnelheidstrein vertrekt meer dan twintig keer per dag vanuit Brussel-Zuid naar Parijs-Noord.

Prijs:

 • Als je heel erg last-minute boekt, betaal je gemiddeld  tussen €80 en €100 voor een enkele rit Brussel >< Parijs.
 • Een maand op voorhand boeken geeft meteen al voordeligere prijzen. Dan kan je al een enkele treinrit Brussel >< Parijs boeken voor €75. Als je veel geluk hebt zijn er zelfs nog enkele plekjes over van €30 à €50 per persoon.
 • Als je langer dan een maand op voorhand boekt kan je makkelijk een enkel ticket boeken voor €29 à €45 per persoon.

Vergeet ook niet dat de NMBS regelmatig aanbiedingen heeft om heel goedkoop naar Parijs te reizen. Daarbij krijg je vaak mooie kortingen. Naast NMBS (B-rail), kan je ook tickets naar Parijs boeken via websites zoals o.a. Eurail en Interrail.

Duur:

Met de Thalys duurt het maar één uur en twintig minuten om van Brussel naar Parijs te pendelen (of omgekeerd).

Comfort:

Er is een verschil tussen “comfort 1” en “comfort 2”, maar zelf vind ik dat verwaarloosbaar. Bij “comfort 1” (de duurste optie) krijg je iets comfortabelere stoelen en kan je je tickets ook nog omruilen, maar voor de rest krijg je bij beide comfort niveaus wel gratis WIFI, een stopcontact en mag je twee stuks bagage meenemen.

Naast deze niveaus kan je ook nog “premium” reizen. Daarbij krijg je ook een lekkere maaltijd, sneller internet, nóg comfortabelere en bredere stoelen, gratis tijdschriften en magazines en je mag ook nog in de speciale stationslounges relaxen.

Diensten op de trein:

Op de Thalys trein mag iedereen gebruik maken van gratis WIFI, krijgt iedereen een gratis stopcontact en is er een bar waar je versnaperingen en drankjes kan kopen. Natuurlijk zijn er ook toiletten op de Thalys aanwezig.

thalys trein brussel parijs

De standaard zitjes van een Thalys trein.

parijs met de trein

Een weekendje naar Parijs met de trein is zo geregeld en ook nog eens heel comfortabel!

De Izy trein van Brussel naar Parijs

Sinds kort is er ook een low-budget variant van de Thalys trein. De Izy trein is een groene hogesnelheidstrein die twee keer per dag vanuit Brussel of Parijs vertrekt.

Prijs:

 • Als je het niet erg vindt om recht te staan, dan kan je voor €10 (enkele rit) al meereizen met de Izy trein. Als er nog plekken over zijn mag je je natuurlijk wel gewoon neerzetten.
 • Voor €15 krijg je een klapstoeltje in de ruimte waar mensen opstappen.
 • Een standaard zitje kost je tussen €20 en €50. Persoonlijk vind ik deze zitjes even comfortabel als de normale stoelen van de Thalys trein. Als je liever een groter stoeltje hebt, kan je €10 extra betalen voor een standaard XL ticket.

Probeer je treinticket van Brussel naar Parijs al enkele dagen of weken op voorhand vast te leggen. Zo krijg je gegarandeerd erg mooie prijzen (zelf ging ik voor €30 heen-en-terug naar Parijs en kreeg ik op beide treinritten een comfortabel standaard zitje).

Tickets boeken kan via de website van de NMBS.

Duur:

De Izy trein is wel een stuk trager dan de Thalys. Gemiddeld duurt een treinrit hier twee en een half uur, oftewel dubbel zo lang als de Thalys.

Comfort:

Het spreekt voor zich dat de verschillende mogelijkheden (rechtstaan, klapstoeltjes, of standaard zitjes) verschillend zijn in comfort.
Als de trein niet volboekt is, kan je je altijd neerzetten waar je wilt. Maar dat risico moet je natuurlijk wel durven nemen. Vergeet ook niet dat je je ticket niet meer kan annuleren of omboeken.
Welk ticket je ook kiest, je krijgt wel gratis internet (hoewel het niet al te best werkt…). Stopcontacten zijn bij standaard zitjes ook inbegrepen, en voor de rest mag je één stuk handbagage en cabinebagage meenemen. Maar om eerlijk te zijn controleren ze dat niet echt, dus volgens mij kan je wel meer meenemen.

Diensten op de trein:

Er is gratis WIFI op de trein. Net zoals een stopcontact voor iedereen met een standaard zitje. Natuurlijk zijn er ook hier toiletten aanwezig. Er is geen bar op de Izy trein aanwezig. Als je honger of dorst hebt, moet je dus je eigen versnaperingen meebrengen.

izy trein brussel parijs

De standaard zitjes op de Izy trein, het goedkope alternatief voor een reisje Brussel Parijs.

klapstoeltjes izy trein brussel parijs

De veel goedkopere klapstoeltjes op de Izy trein. Er zijn ongeveer vijf stoeltjes per gangpad.

Goed om weten

 • Je kan tot een half uur op voorhand al op de trein opstappen, maar meestal komt de trein pas vijf tot tien minuten op voorhand aan.
 • Er is voldoende plaats om bagage achter te laten op zowel de Thalys als de Izy trein. Grote koffers kunnen in het gangpad achtergelaten worden, handbagage en kleine koffers kunnen op bagagerekken boven de zitplaatsen worden geplaatst.
 • Er is op beide treinen in principe een bagagelimiet, maar daar wordt niet echt op gecontroleerd. Je kan volgens mij dus makkelijk een extra stuk bagage meenemen.
 • Hoe langer je op voorhand boekt, hoe goedkoper je tickets zullen zijn. Voor zowel Izy als Thalys.
 • Alle treinen van Brussel naar Parijs vertrekken vanaf station ‘Brussel-Zuid (Bruxelles-Midi). Je vindt de sporen aan de voorkant van het station, vlakbij de loketten van Thalys en Eurostar.

Paris-Nord naar het centrum

Eens je in het mooie Parijs bent aangekomen, moet je natuurlijk nog naar je hotel pendelen.
Het openbaar vervoer in Parijs is uitstekend, dus dat mag geen probleem vormen.

Vanuit Paris-Nord zijn er bussen en metro’s die je naar waar dan ook in Parijs kunnen brengen.
Je kan natuurlijk ook een taxi nemen, of veel goedkoper: een Uber (smartphone applicatie om een taxi mee te regelen).

Voor een enkele rit op de metro / bus betaal je €1,90.
Voor een Paris Visite kaart betaal je €13,20 voor één dag (kinderen tot 11 jaar €6,60), voor twee dagen betaal je €21,50 (kinderen tot 11 jaar €10,80), voor drie dagen €29,40 (kinderen tot 11 jaar €14,70) en voor 5 dagen €42,40 (kinderen tot 11 jaar €21,10).
Daarmee mag je onbeperkt rondreizen in zones 1 tot 3. Daarmee heb je eigenlijk meer dan genoeg.

Mocht je vanuit Parijs ook naar Versailles willen pendelen, weet dan wel dat je daarvoor een duurder kaartje nodig hebt (zones 1 tot 5).

paris nord brussel zuid

Het treinstation van Paris-Nord. De internationale treinen kunnen behoorlijk druk zijn!

Alternatieven om naar Parijs te gaan

Natuurlijk is de trein niet de enige manier om naar Parijs te reizen.
Je kan ook het vliegtuig nemen, met een tourbus naar Parijs pendelen, of de auto nemen.

Met het vliegtuig naar Parijs

Misschien vind je geen plekje meer op de trein, of wellicht vind je vliegen gewoon comfortabeler.
Vanuit Brussel vertrekken er dagelijks enkele vluchten richting Parijs, maar deze zijn wel veel duurder dan de trein.

Via SkyScanner zag ik dat de goedkoopste retourvluchten tussen €150 en €200 kosten.
Let wel op dat dit vaak geen rechtstreekse vluchten zijn, en dat je dus wel heel erg lang onderweg bent. Vluchten zonder omwegen kosten vaak meer dan €400! Met het vliegtuig ben je (rechtstreekse vlucht) net geen uur onderweg.
Als de kostprijs je nog niet heeft afgeschrikt, denk dan ook nog aan de extra uitgaven (luchthavenshuttle) en de verspilde tijd (twee uur op voorhand inchecken).

Persoonlijk raad ik een vlucht van Brussel naar Parijs dus sterk af.

Met de bus naar Parijs

Vanuit Brussel zijn er ook enkele comfortabele tourbussen die naar Parijs vertrekken. Er zijn verschillende bedrijven die deze rit aanbieden (o.a. Flixbus), maar allemaal zijn ze wel meer dan vier uur onderweg.
Daarom zijn ze ook niet noodzakelijk goedkoper dan de (Izy) trein. Toch zijn de bustickets ook niet duur. Gemiddeld beginnen ze bij €12 à €15 per rit (terwijl de Izy trein al voor €10 kan).

Bijna alle tourbussen vertrekken vanuit Brussel-Zuid of Brussel centraal en laten je terug uitstappen bij Paris-Nord. Er zijn ook mogelijkheden om af te stappen aan de luchthaven van Parijs, en Paris Bercy Seine.

Met de auto naar Parijs

Ten slotte heb je natuurlijk ook nog de mogelijkheid om met de auto naar Parijs te reizen.
Vanuit België ben je ongeveer drie uur (zonder files!) op de baan.

Persoonlijk zou ik ook de auto niet aanraden, omdat je citytrip naar Parijs zo wel erg duur wordt. De kost van benzine, parkeerkosten, … zullen je reisje naar de Franse hoofdstad meteen veel duurder maken!
Bovendien is het ook niet heel makkelijk om in Parijs rond te rijden. Het openbaar vervoer is hier uitstekend, dus waarom zou je je leven riskeren in deze stad vol met gestoorde chauffeurs?! 😉

Parijs België

En als je echt wilt rondrijden in Parijs, waarom huur je dan geen fietsje?

Citytrip naar Parijs

Is je reis naar Parijs gepland en zoek je nu nog een voordelige accommodatie? Kijk dan zeker eens naar de volgende promo’s en aanbiedingen.

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
 1. Bedankt voor de tips, Sam! Ik wil dolgraag nog eens naar Parijs, maar zie het niet echt zitten om met de auto te gaan. Alternatief was dan de Thalys, maar het is goed om te weten dat er ook een goedkoper alternatief bestaat! Dat ga ik zeker onthouden!

  • Hey Tjapke,

   Met de auto zou ik het ook niet durven riskeren! Met de Thalys heb je vaak wel mooie deals, maar vaak is het toch nog duur he…
   Met de Izy zat ik tijdens mijn heenreis trouwens in een Thalys compartiment, dus die kans heb je ook nog eens…
   ’t Duurt wel eventjes langer, maar voor €10 kan je echt niet klagen he!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam