Mooiste badhuizen van Boedapest: Info, foto’s & prijzen

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 26 juli, 2023

Boedapest heeft zich in een mum van tijd ontpopt tot één van de meest populaire toeristische hotspots van Europa. De Hongaarse hoofdstad is een broeihaard van cultuur en geschiedenis en diep verankerd daarin zitten de badhuizen van Boedapest. Hun oorsprong gaat zover terug als het Romeinse tijdperk en sindsdien vind je 123 thermale- en 9 medicinale baden in Boedapest.
Op de vraag welke daarvan het beste is, kan ik moeilijk een antwoord geven omdat ze zo verschillend zijn. Wat ik wel kan doen is je een overzicht geven met een aantal van de mooiste badhuizen van Boedapest, zodat jij zelf kan kiezen welk het best overeenstemt met jouw wensen en noden.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.6/5 - (9 votes)

Toegangstickets badhuizen Boedapest

De leukste thermale baden van Boedapest zijn jammer genoeg geen best kept secret meer, waardoor er heel wat mensen (en zeker toeristen) ze willen bezoeken. Hierdoor kunnen de wachttijden soms erg lang oplopen.

Gelukkig kan je deze vermijden door op voorhand je tickets voor het door jou gekozen badhuis in Boedapest te kopen. Dit doe je best via betrouwbare websites zoals GetYourGuide die als bijkomend voordeel hebben dat je tot 24 uur op voorhand gratis kunt annuleren.

Waarom badhuis in Boedapest bezoeken?

Misschien twijfel je nog of dit iets voor jou is en als je maar een paar dagen in Boedapest bent, wil je misschien niet je kostbare tijd verdoen in “wat water”. Wat je echter moet weten is dat de badhuizen van Boedapest onlosmakelijk zijn verbonden met de geschiedenis van de stad.

Al duizenden jaren geniet de bevolking van het mineraalrijke water en in al die tijd werden de baden gebruikt als ontmoetingsplek waar men met elkaar kon afspreken, eventueel om informatie uit te wisselen. Zeker tijdens het communistische regime was dit van essentieel belang, omdat de baden een relatief veilige plek waren om elkaar te ontmoeten.

Daarbovenop zijn een aantal van de badhuizen architecturale pareltjes. Je hebt met andere woorden geen enkele reden om niet een bezoekje te brengen aan de baden van Boedapest!

badhuis boedapest

De badhuizen van Boedapest zijn leuk om in te zitten, maar misschien nog leuker om naar te kijken!

Informatie voor bezoek aan baden van Boedapest

Allereerst zal je willen weten wanneer je het best kunt gaan relaxen in een van de thermale baden van Boedapest. Qua tijdstip doe je dat best ’s ochtends vroeg, want dan zijn er het minst aantal bezoekers.

Het hoogseizoen duurt van juni tot september en tijdens deze maanden is het zeker aangeraden om al op voorhand je tickets te kopen. Tijdens de rest van het jaar doe je dat best ook tijdens het weekend, aangezien de Hongaarse hoofdstad een geliefkoosde bestemming voor een stedentrip is.

De minimumleeftijd voor een bezoek aan de baden van Boedapest is veertien jaar en het dragen van zwemkledij is te allen tijde verplicht.

Wat moet je zeker meenemen naar een badhuis in Boedapest?

 • Uiteraard zwemkledij, maar ook best een handdoek en een badmuts. Je kan beiden ook ter plekke huren, maar je kan je geld beter aan andere zaken spenderen. Voor de gewone thermale baden is een badmuts niet verplicht, voor de zwembaden waarin je baantjes kan trekken wel.
 • Teenslippers zijn ook essentieel en hoewel je het ook ter plekke kan kopen, spaar je ook weer wat geld uit als je zelf water en snacks meebrengt.
 • Hoewel je ook een locker kan huren, neem je best geen waardevolle spullen zoals juwelen mee. Camera’s zijn toegelaten, maar je respecteert best zoveel mogelijk de privacy van je medebezoekers.
 • Zeker tijdens de warme zomermaanden moet je zonnecrème en een petje meenemen zodat je niet verbrandt!

Verder moet je altijd een douche nemen alvorens jezelf in het water te wagen. Als je lang haar hebt, bind je dit ook best in een paardenstaart.

Bij elk bad zie je de temperatuur en soms staat er zelfs bij hoeveel tijd je er best in spendeert. Blijf in elk geval niet te lang in de warmwaterbaden omdat je dan lichthoofdig kan worden. Baden is ook niet aangeraden aan zwangere vrouwen.

boedapest bezienswaardigheden széchenyi bad

Eén van de bekendste badhuizen van Boedapest: Széchenyi!

Leukste badhuizen van Boedapest

1. Széchenyi baden

Ik kan moeilijk anders dan beginnen met allicht het bekendste thermaalbad van Budapest: de Széchenyi baden. Het werd gebouwd in 1913 en is sindsdien uitgegroeid tot het grootste spacomplex van Europa. Concreet uit zich dat in zo maar even achttien verschillende binnen- en buitenzwembaden.

Vooral de omgeving is prachtig: een fabuleus en iconisch gele neobarokstijl. Dit maakt de Széchenyi baden dan ook de ideale plek om gewoon in het zonnetje te relaxen met een lekker drankje erbij.

Wat deze thermen nog bijzonderder maakt zijn de zogenaamde ‘sparties’. Dit badhuis feest in Boedapest vindt vooral tijdens de zomermaanden plaats op een zaterdag en je kan hier tot in de vroege uurtjes in de baden dansen en plezier maken, werkelijk een onvergetelijke ervaring. Sinds 2020 vinden ook alle badhuis feesten in Boedapest enkel in de Széchenyi baden plaats trouwens. Of je dit ook kan doen tijdens jouw bezoek aan Boedapest kijk je best na op de officiële webstek.
Je vindt er ook meer informatie over hun massages, waarbij de goedkoopste 25 euro kost voor 20 minuten genieten.

 • Adres: Allatkerti krt. 9-11
 • Openingstijden: – Maandag – zondag: 6u – 22u (drie buitenzwembaden)
  – 6u – 19u (alle baden inclusief service)
  – open elke dag van het jaar inclusief vakanties en nationale feestdagen
 • Prijs: Vanaf 37 euro per persoon (best op voorhand reserveren)
szechenyi badhuis boedapest

Het Széchenyi badhuis in Boedapest. Wellicht het bekendste, en zeker het grootste!

2. Gellért baden

Dit badhuis ziet er met zijn art nouveau stijl zo betoverend mooi uit, dat je haast vergeet dat je hier ook nog eens heerlijk kunt relaxen in thermale bronnen.

Het Gellért badhuis behoort zonder enige twijfel tot de mooiste badhuizen (en zelfs bezienswaardigheden) van Boedapest en hier baden is zowaar een koninklijke ervaring.

In 1918 werd het gebouwd, al gaat de ontdekking van de bron zover terug als de twaalfde eeuw.

Hun binnenzwembad met een dak van glas-in-loodramen is adembenemend en verder heb je ook nog een golfbad en een koolzuurbad dat spierproblemen zou verhelpen. Dit badhuis mag je dus eigenlijk niet missen.

 • Adres: Kelenhegyi út 4
 • Openingstijden: Dagelijks van 6u tot 20u ook tijdens feestdagen zoals 1 mei of Kerstmis
 • Tickets: Vanaf 37 euro
Gellert badhuis Boedapest

Het Gellert badhuis in Boedapest. Veel rustiger dan de Széchenyi baden!

3. Rudas baden

Het Rudas badhuis in Boedapest werd reeds in 1550 opgericht, tijdens de Turkse verovering van Hongarije.

Blikvanger hier is het achthoekig zwembad dat overschaduwd wordt door een imposante Turkse koepel. Naast de andere gebruikelijke baden en sauna’s heb je ook nog een fantastisch bubbelbad op het dak!

Dit is een eerder kleinschalig badhuis, ideaal voor mensen die meer van rust houden. Op sommige dagen is een bezoek aan het badhuis enkel voorbehouden voor of mannen of vrouwen. Dan is het mogelijk om zonder kleren te genieten van de baden. Je kijkt dus best even op de officiële website of die dag enkel voor mannen of vrouwen is gereserveerd.

 • Adres: Döbrentei tér 9., Buda Erzsébet Bridge district I
 • Openingstijden: Maandag tot donderdag en zondag van 6u tot 22u en vrijdag en zaterdag van 6u tot 4u (sauna’s zijn ‘s nachts gesloten)
 • Tickets: Vanaf 15 euro

4. Lukács baden

Veel badhuizen in Boedapest beweren dat ze medicinale krachten bezitten en als we de borden moeten geloven, is het Lukács badhuis wonderbaarlijk. Of het daadwerkelijk waar is, laat ik in het midden. Wat wel vast staat, is dat het een van de leukste thermale baden van Boedapest is.

Twee grote openluchtzwembaden, sauna’s in bijna alle mogelijke soorten (onder meer een Finse en infrarood), een heuse ijshut en als kers op de verwentaart een Himalayan salt wall. Je bent hier dus gerust een dagje zoet.

Verder kan je hier ook van het water proeven (enkel in de zogenaamde drankhal, drink nooit van het water waarin je baadt!) om ten volle van de medicinale krachten te genieten!

 • Adres: Frankel Leó út 25-29
 • Openingstijden: – 6u – 22u
  – Sauna world van 9u tot 21u, behalve maandag wanneer het om 14u open gaat).
 • Tickets: Vanaf 11,5 euro (in de weekends is dit 12 euro)
Lukacs baden Boedapest badhuizen

De Lukacs baden zijn minder indrukwekkend dan sommige anderen, maar zorgen toch voor een onvergetelijke ervaring!

5. Kiraly baden

Het Kiraly badhuis in Boedapest is allicht het minst bekende van de stad. Daardoor kan je hier ook de meest authentieke ervaring beleven. Het badhuis dateert uit de zestiende eeuw en als je de fraaie architectuur bewondert, lijkt het net alsof je een stap terug in de tijd zet.

Het is vrij klein en er zijn maar amper vier baden. Je hebt wel de mogelijkheid om een privé-bubbelbad (tot vier personen) te huren. Dit maakt het Kiraly badhuis dan ook de ideale plek om in de ochtend een paar uurtjes te komen relaxen. Je betaalt dan net geen vijf euro en je kan tot twaalf uur binnen. Wil je toch de hele dag in het thermaal water liggen? Dan ben je iets meer dan 7,5 euro kwijt.

 • Adres: Fő u. 84
 • Openingstijden: Dagelijks van 9u ‘s ochtends tot 9u ‘s avonds (de kassa sluit wel al om acht uur).
 • Tickets: Vanaf 5 euro

6. Veli Bej baden

Dit badhuis werd reeds in 1575 opgericht en daarmee is het een van de oudste thermale baden van Boedapest.

Je kan er enkel binnen ontspannen in het water, dat overigens hoog is in sodium- potassium- en calciumwaarden. Daarmee is het uitstekend voor mensen met chronische artritis of pijnlijke gewrichten. Daardoor komen ook heel wat patiënten uit het nabij gelegen ziekenhuis hier verder genezen. Toch is het nooit echt druk hier, waardoor je in alle rust kan genieten.

 • Adres: II Árpád fejedelem útja 7
 • Openingstijden: Dagelijks van 6u tot 12u en van 15u tot 21u
 • Tickets: Vanaf 6 euro
badhuis boedapest massage

In elk badhuis kan je nog extra genieten door er een massage aan te koppelen.

5x hotels met spa’s of in de buurt van de badhuizen

Wil je graag overnachten in de buurt van één van deze pareltjes? Of wil je in je hotel ook al eens goed in de watten worden glegd? Hier zijn alvast vijf hotels met een fantastische spa en in de buurt van één van de badhuizen van Boedapest.

Császár Hotel

Als je op zoek bent naar een accommodatie dat niet midden in het bruisende centrum van Boedapest ligt, dan ben je in het Császár Hotel aan het goede adres. Vroeger was het gebouw een nonnenklooster, maar vandaag vind je er hippe, aangename kamers die de geschiedenis van het pand alle eer aandoen. Op een geweldige zomerdag is een duik in het verwarmde buitenzwembad een welkome verfrissing, zeker wanneer je eerst heel wat kilometers door de stad hebt afgelegd.

Ondanks de rustigere ligging van het hotel, is het toch ideaal gelegen om de stad te verkennen. Vanuit het pand is slechts vijf minuten lopen naar de Margarethabrug en in de buurt vind je tal gezellige restaurants. Het minder toeristische Lukacs badhuis ligt op amper 150 meter, maar ook de Gellért Spa is gemakkelijk en snel te bereiken. Per nacht in het Császár Hotel betaal je voor twee personen €52.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Csaszar Hotel Boedapest

© Császár Hotel

Mirage Medic Hotel

In het midden van het groen staat een prachtig, statig gebouw. Hier vind je het Mirage Medic Hotel, een unieke accommodatie zoals je misschien nooit nog nog zal tegenkomen. Wat er dan zo speciaal is? Het verblijf biedt haar gasten verschillende medische diensten aan. Zo kan je er behandelingen volgen voor slaapstoornissen, stress, gewrichtsproblemen en allergieën. In het restaurant en de bar geniet je van gezonde gerechten, helemaal klaargemaakt volgens de traditionele Chinese geneeskunde.

Gelegen in de buurt van het stadspark, heb je vanuit je kamer een geweldig uitzicht op het kolossale Heldenplein. Het ligt vlak bij de bekende boulevard Andrássy út, maar het beste is dat het slechts vijf minuten wandelen is naar één van de mooiste badhuizen van Boedapest, de Széchenyibaden. Als je met een budget reist en je met een gloednieuw gevoel naar huis wil gaan, dan is dit de perfecte uitvalsbasis voor jou. Je betaalt voor één nacht in het Mirage Medic Hotel €79 voor twee personen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Mirage Medic Hotel

© Mirage Medic Hotel

Danubius Hotel Gellért

Aan de voet van de Gellért Heuvel en in hetzelfde gebouw als de beroemde Gellért Spa, vind je één van de mooiste en luxueuze hotels in Boedapest. Tijdens de renovaties werd een groot deel van het Art Nouveau interieur bewaard. De authentieke glas-in-loodramen versieren de vele kamers en je krijgt een fantastisch uitzicht over de Donau cadeau. Het huisrestaurant tovert de lekkerste Hongaarse gerechten voor je klaar en er is gi-gan-tisch veel keuze in wijn!

Het Danubius Hotel Gellért is de perfecte plek als je op zoek bent naar ontspanning. En dat kan niet alleen in het schitterende wellnesscentrum, maar ook op het terras. Geniet in Café Gellért Espresso van lekker kopje thee terwijl op de achtergrond live piano wordt gespeeld. Er is bovendien ook nog een souvenirshop, een zakencentrum en een oppasdienst als je graag een romantisch onderonsje wilt. Voor één nacht in een tweepersoonskamer betaal je hier €90.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Danubius Hotel Gellert mooiste badhuizen boedapest

© Danubius Hotel Gellert

La Prima Fashion Hotel & Restaurant

La Prima Fashion Hotel is –hoe kan het ook anders?– een stijlvol verblijf in Boedapest. De kamers hebben een klassiek ontwerp dat in een modern jasje werd gestoken, met hier en daar een spatje groen. Je hebt er alles wat je nodig hebt om je goed te voelen. Laat je in de chique bar en het restaurant verwennen door de lokale kleuren en smaken nadat je een dagje sightseeing hebt gedaan door de stad.

Het hotel is goed gelegen om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken. Het ligt pal aan een autovrije winkelstraat en de bekende Kettingbrug is vlakbij. Als je even wilt ontspannen, vind je op zo’n tien minuten wandelen het populaire Rudas, een ander badhuis waar het heerlijk vertoeven is. De gemiddelde prijs voor een nacht in een tweepersoonskamer in La Prima Fashion Hotel bedraagt €98.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

La Prima Fashion Hotel

© La Prima Fashion Hotel

Aria Hotel

Op een steenworp van de iconische Sint-Stefanusbasiliek (één van de hoogste gebouwen van Boedapest), ligt dit luxe boetiekhotel. Het Aria Hotel opende haar deuren in 2015 en groeide al snel uit tot één van de mooiste accommodaties van de stad. Geïnspireerd door muziek, kreeg elke suite een thema rond een beroemde componist of muzikant, inclusief een subliem uitzicht over het centrum. Net als de allerbeste resorts ter wereld, heeft ook dit hotel een magnifiek badhuis waar je kan ontspannen tijdens een deugddoende massage.

Deze buitengewone accommodatie ligt in het hartje van de Hongaarse hoofdstad én toch behoudt het een rustige sfeer. In de buurt vind je heel wat geweldige toeristische trekpleisters, zoals het Operahuis, het parlementsgebouw en de Széchenyi Kettingbrug. Omdat Boedapest zo groot is, kan je in het hotel ook kaartjes voor het openbaar vervoer kopen zodat je gemakkelijk van de ene bezienswaardigheid naar de andere kan reizen. Een tweepersoonskamer in het Aria Hotel kost €275 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Aria Hotel

© Aria Hotel

Welk badhuis in Boedapest je uiteindelijk kiest, maakt niet zo heel veel uit want ongeacht je keuze, staat je een heerlijk ontspannende tijd te wachten. Zo zijn je batterijen weer opgeladen en kan je vol energie de andere prachtige bezienswaardigheden van Boedapest ontdekken! Lees dan alvast deze blog: bezienswaardigheden in Boedapest + wat te doen?

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.6/5 - (9 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>