De mooiste bezienswaardigheden van Praag

Praag is de hoofdstad van Tsjechië en is gelegen in het noordwesten van het land. Het speelde een aanzienlijke rol in de Tweede Wereldoorlog en werd door omstandigheden amper vernield door bombardementen. Dit heeft als resultaat dat er voldoende oude bezienswaardigheden in Praag bewaard zijn gebleven. Naast oude cultuur zijn er ook genoeg nieuwe dingen te doen. In dit artikel vertel ik je wat volgens mij de leukste plekken zijn die je tijdens een citytrip naar Praag kan bezoeken. Maar er is meer, want ook de tips net buiten de stad komen voorbij. Mocht je zelf nog tips hebben over wat te zien in Praag, vermeld ze dan gerust in een berichtje onderaan dit artikel!

5/5 - (8 stemmen)

mooiste bezienswaardigheden Praag

Dingen om te doen in Praag

Hieronder vind je een lijstje met de leukste dingen om te doen in Praag. Heb je nog meer inspiratie nodig? Kijk dan ook eens naar de tours en excursies op GetYourGuide. Zelf gebruik ik deze website heel vaak om tickets, tours of excursies te boeken en bovendien kan je heel vaak gratis annuleren tot 24u op voorhand.

dingen om te doen in Praag bezienswaardigheden

Tip: de Prague Card

Vooraleer we beginnen met het opsommen van de allermooiste bezienswaardigheden in Praag, wil ik jullie toch ook deze tip nog meegeven.
Excursies kosten al snel veel geld per persoon en dus is de Prague Card een erg voordelig alternatief, want hier krijg je meteen meerdere excursies en toegangstickets aan een veel betere prijs (€62)!
Met deze pas krijg je o.a. gratis vervoer van en naar de luchthaven, gratis toegang tot 50 betalende attracties (waaronder voorrangstickets voor de Praagse burcht, het Joods Museum, …), een gratis city tour met een Hop-on Hop-off bus en tot 50% korting op de meeste musea en andere attracties in Praag.

1. De bottenkapel van Praag

Op ongeveer vijfenveertig minuten rijden van Praag vind je het mooie Kutna Hora. Het stadje zelf is zeker een bezoek waard, want het heeft enkele heel mooie gebouwen (vooral de omgeving rond de Sint-Barbara kathedraal), maar dé publiekstrekker van dit dorpje is toch wel de bottenkapel van Praag of het ossuarium van Sedlec. Dit kleine kerkje ziet er sober uit vanbuiten, maar eens je binnenstapt merk je dat het er vanbinnen helemaal anders aan toe gaat! De volledige benedenverdieping is bezaaid met botten en schedels. In totaal liggen er meer dan veertigduizend exemplaren. Voor een unieke daguitstap rep je je maar best naar Kutna Hora!

Vanuit Praag kan je een begeleide dagexcursie boeken voor €30 per persoon.
Je kan het ook zelf met de trein regelen. Voor een enkel ticket betaal je €4. Vanuit het centraal station van Praag moet je reizen naar ‘Kutná Hora hl.n.’. Daar moet je dan een overstap maken richting ‘Kutna Hora Sedlec’, en van daaruit is het amper twee minuutjes lopen. Voor prijzen en de reisroute, kijk je best eens op Omio (het vroegere Go Euro).
Om de bottenkapel binnen te mogen betaal je ter plekke ook nog eens vier euro per persoon.

kutna hora ossuarium van sedlec bezienswaardigheden praag

Geschift of pure kunst? Voor mij was het in ieder geval de leukste daguitstap vanuit Praag!

2. Karelsbrug

De Karelsbrug is één van de bekendste bezienswaardigheden van Praag en dat is niet voor niets. De ruim 500 meter lange brug verbindt het oude centrum en één van de oudste wijken: Malá Strana. Een wandeling over de brug voert je langs 30 standbeelden die in de 17e en 18e eeuw geplaatst werden. Zorg dat je tijdens een citytrip door Praag een keer bij zonsondergang en in het donker over of langs de brug loopt voor het meest indrukwekkende uitzicht.

karelsbrug praag bezienswaardigheden

Er is geen ontkomen aan de Karelsbrug in Praag! Baan je door de hordes toeristen op deze pittoreske brug.

3. Petřín-uitkijktoren

Op een klein kwartiertje lopen van de Sint-Vituskathedraal ligt de Petřín-uitkijktoren, zonder twijfel één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Praag. Een scherp oog ziet deze Eiffeltoren-imitatie al van veraf staan. Je klimt naar een hoogte van 60 meter waar je een mooi panorama-uitzicht over de stad hebt. Bij helder weer kan je ver kijken en vallen vooral de torens op. Nogmaals de onderstreping dat dit zeker de stad van de honderd torens is. Ik was er in de winter, waardoor de besneeuwde boomtoppen voor een schilderachtig landschap zorgden.
Met de Prague Card mag je hier gratis binnen en mag je ook gratis gebruik maken van de lift.

petrin toren wat te zien in praag

Zie je de gelijkenissen met het befaamde monument van Parijs ook?

4. Joodse wijk

Josenov, de Joodse wijk van Praag ligt in de Oude Stad en bevat veel herinneringen aan vervlogen tijden. Als je vanuit Malá Strana de Moldau (Vltava rivier) oversteekt loop je praktisch tegen de verschillende synagogen aan. Ook vind je hier een begraafplaats en één van de mooiste musea van de stad: het Joods Museum. Liefhebbers van de literatuur kunnen het geboortehuis van Franz Kavka bezoeken. De wijk zit verder vol winkeltjes en uitgaansgelegenheden dus het is zeker één van de hoogtepunten van Praag.

praag josenov joodse wijk graven

De Joodse begraafplaats in Praag is bezaaid met scheve graven. Een bezoek is leuk, maar vergeet niet dat de Joodse wijk ‘gesloten’ is tijdens de Shabbat.

joodse wijk praag dingen om te doen

En ook de andere gebouwen (bijvoorbeeld deze synagoge) zijn indrukwekkend!

5. Oude Stadsplein

Het stadsplein van de Oude Stad trekt jaarlijks veel mensen naar de hoofdstad van Tsjechië. Wie er rondloopt te midden van allerlei oude gebouwen snapt meteen waarom. Pronkstuk is het astronomisch uurwerk van Praag dat zich bevindt op het raadhuis. Vooral de details van dit middeleeuwse bouwwerk zijn bijzonder. Zorg dat je erbij bent als er een heel uur geslagen wordt. Dan komt er een parade van apostelen uit de deurtjes onderaan. Er valt hier verder nog genoeg te zien, wat het meteen ook één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag maakt.

oude stadsplein Praag

Tijdens een citytrip naar Praag kom je ongetwijfeld op het oude stadsplein van Praag uit. Hier vind je meteen enkele van de mooiste bezienswaardigheden!

6. Theater

Praag is altijd een stad geweest waar theater, kunst en literatuur een belangrijke rol speelt. Vandaag de dag boeken nog altijd veel mensen een weekend naar Praag om een voorstelling bij te wonen. Mocht je niet weten wat er waar speelt zijn er altijd programmaboekjes te krijgen met wat er te zien is in Praag. Dat kan in één van de vele etablissementen, zoals de Staatsopera of het Nationaal Theater. Of je nu van toneel, klassieke muziek of ballet houdt, een theaterbezoek is één van de leukste activiteiten van Praag.

activiteiten Praag - nationale theater

Kunst en cultuur zijn erg belangrijk in de Tsjechische hoofdstad. Breng een bezoek aan het Nationale Theater voor prachtige opvoeringen!

7. Sint Vituskathedraal

In geschiedenisboeken wordt Praag al aangeduid als de stad van de honderd torens. Die van de Sint-Vituskathedraal springen daar wel bovenuit. Dit gigantische bouwwerk ligt middenin de burcht van Praag (daarover lees je verder meer).
Doordat het honderden jaren geduurd heeft voor de bouw van het gebedshuis afgerond werd, zijn er verschillende bouwstijlen te herkennen. In en rond de kathedraal valt voldoende informatie te vinden. Nog leuker is om dit monument met een gids te bezoeken. Die vertelt je alles over de geschiedenis van dit mooie gebouw. Ik vond vooral de binnenkant indrukwekkend met de glas-in-loodramen tot de verbeelding spreken.
Voor €16 mag je meteen binnen en krijg je een korte inleiding vooraleer je dit prachtige monument mag bezoeken. Met de Prague Card mag je hier gratis binnen.

sint vituskathedraal praag bezienswaardigheden

Het meest prominente gebouw in de Burcht van Praag is toch deze gigantische kerk.

8. Zoo Praag

Heb je een citytrip naar Praag geboekt met je kinderen? Voor hen is een bezoek aan de dierentuin ongetwijfeld één van de hoogtepunten van Praag.
Het park is gelegen in Troja, in het noorden van de stad en beslaat ongeveer 60 hectare grond.
Dat de Zoo van Praag aan de Moldau ligt betekent dat een deel van het park lager ligt dan de rest. Hier is rekening mee gehouden tijdens de aanleg, waardoor een wandeling door de dierentuin op zich al een hele belevenis is. Van giraffes tot ijsberen en van vogels tot reptielen, je vindt ze hier allemaal!
Met je kleintjes ben je hier zeker zoet voor enkele uren!

hoogtepunten Praag - Zoo Praag

Zoek je een activiteit in Praag met de kinderen? Of wil je gewoon even uit de drukte ontsnappen? Breng een bezoek aan de zoo van Praag!

9. Dansende Huis

Het Dansende Huis is één van de ‘nieuwe’ bezienswaardigheden van Praag. Het gebouw werd in 1996 opgeleverd en ziet er op zijn zachtst gezegd opmerkelijk uit. Met een beetje fantasie zie je er een dansend paar in terug. Het wordt gebruikt voor exposities, als hotel en bevat een glazen bar. Het is dus een aanrader om deze modernistische highlight van Praag ook eens van binnen te bekijken.
Is je tijd tijdens je weekendje Praag beperkt? Geen nood, alleen al vanbuiten ziet het er ook bewonderenswaardig uit! Bovendien ligt het ook op de route naar andere beroemde plekken en gebouwen in de Tsjechische hoofdstad.

Als je trouwens graag wil weten hoe het er hier vanbinnen uitziet, dan kan je hier ook overnachten! Het Dansende Huis is immers ook een luxehotel. Foto’s van binnen en de kostprijs voor een overnachting kan je hier alvast checken.

dansende huis praag bezienswaardigheden

Het hoeven niet altijd historische gebouwen te zijn in Praag! Dit geestige gebouw is ook een snel bezoek waard.

10. Strahov klooster

Nog zo’n mooi gebouw is het Strahov klooster. Vanbuiten moet het zeker niet onderdoen voor bepaalde andere historische bouwwerken van Praag, maar het is toch vooral de binnenkant die interessant is voor een bezoek. Nadat je enkele trappen hebt betreden kom je binnen in de privé bibliotheek van het klooster. Twee prachtige zalen met een grandioze, onbetaalbare collectie boeken. Prachtig om naar te kijken! Je mag de zalen zelf niet binnen, maar vanuit de deuropeningen krijg je een prachtig overzicht. Tussen de zalen vind je een klein museum met allerlei antieke voorwerpen.

praag strahov klooster bezienswaardigheden

De tweede bibliotheek van het klooster. Mooie plafondschilderingen en prachtige voorwerpen. Dit klooster is zeker een bezoek waard!

11. Winkelen

De Oude Stad is de beste locatie om een middagje te gaan shoppen. Naast winkelstraten vind je er ook warenhuizen met grote ketens en knusse boetiekjes. Laat je niet leiden door een vaste route maar sla af en toe ook een steegje in dat er spannend uitziet. Wie weet loop je nog tegen een leuke verrassing aan in Praag! De Oude Stad leent zich er sowieso voor om lekker rond te struinen met alle pittoreske straatjes, eethuisjes en gebouwen. Stop af en toe om al dat moois in je op te nemen.

Wil je meer shopping info? Lees dan zeker ook mijn blog met allerhande tips voor Praag!

winkelen in Praag

Laat die Tsjechische kronen rollen! Er valt heel wat te winkelen in Praag!

12. Praagse burcht

Er is heel wat te doen in Praag dat rond de beroemde Burcht draait.
Zowel de noord- als zuidzijde van de stad bevatten een vesting die de moeite waard zijn om even langs te lopen.
Hoewel… Even? De Praagse burcht aan de zuidkant is de meest bekende en indrukwekkende. Naast de Sint-Vituskathedraal vind je hier nog heel wat andere bezienswaardigheden van Praag. Hieronder vallen onder meer paleizen, kerken en de Nationale Galerie.
Neem er de tijd voor en zorg dat je je camera in aanslag hebt want ik heb mijn ogen hier urenlang uitgekeken.

Wil je graag alles zien wat er te zien valt in deze prachtige burcht? Koop dan alvast je tickets online. Dat kan voor €16 per persoon.
Met de de Prague Card mag je hier gratis (en met voorrang) binnen.

kasteel praag burcht dingen om te doen

De Praagse burcht zie je van overal in de stad, maar ook de binnenkant is de moeite om te zien.

13. Theresienstadt

Nu de bezienswaardigheden van Praag zelf behandeld zijn, rest mij nog de omgeving te beschrijven. Theresienstadt is een oud stadje op zo’n uur rijden van Praag. Ook hier heeft de Tweede Wereldoorlog zijn sporen nagelaten, wat te zien valt in de synagoge, het fort en het Getto Museum. De stad diende in de oorlog vooral als doorvoerkamp naar andere concentratiekampen, zoals Auschwitz. Neem hier zeker de tijd om alles in je op te nemen.
De makkelijkste manier om Theresienstadt te bezoeken, is met behulp van een dagtour vanuit Praag. Dat kan vanaf €30 pp en daarin zit het vervoer en toegangsbewijzen inbegrepen.

theresienstadt bezienswaardigheden omgeving praag

Theresienstadt is een minder fraaie bezienswaardigheid in de buurt van Praag, maar toch eentje die je niet zou mogen missen.

14. Berounka

De Berounka is een rivier die gelegen is in het westen van het land en te midden van natuurschoon ligt. Deze omgeving biedt ten opzichte van alle kerkjes, paleizen en gebouwen even wat anders en is vooral geliefd bij actieve recreanten. Je kan er kanoën, fietsen en wandelen in een rustige, mooie omgeving die nog niet overspoeld wordt door toeristen. Een welkome afwisseling vergeleken met de activiteiten van Praag.

Berounka rivier Tsjechië

De Berounka rivier doorkruist het hele Tsjechische land, en bezoekt daarbij enkele mooie natuurlandschappen en dorpjes.

5x de beste hotels in Praag

Je kan hier gemakkelijk enkele dagen op citytrip gaan. Bovendien is Praag de perfecte uitvalsbasis om ook de rest van Tsjechië te gaan verkennen. Hier zijn alvast de vijf beste hotels van Praag:

Hotel Sax

Een modern boetiekhotel in Scooby Doo-stijl middenin het oude centrum van Praag. Het pension heeft funky kamers en suites met een eclectische styling en een prachtig uitzicht over de skyline van de Tsjechische hoofdstad. Sommige kamers hebben een eigen terras of balkon. ’s Morgens kan je hier à-la-carte ontbijten en het hotel biedt ook verschillende wellnessfaciliteiten aan, zoals hoofd- en rugmassages.

Hotel Sax ligt in de buurt van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag. De beroemde Praagse Burcht, de Sint-Nicolaaskerk, het Schwarzenbergpaleis en de Karelsbrug liggen op minder dan tien minuten lopen van de accommodatie. Verder vind je in de nabije omgeving ook het Strahov-klooster en de Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Overwinningkerk.

Als je graag een nachtje in de jaren, ’50, ’60 of ’70 wil slapen, betaal je gemiddeld €90 voor een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

hotel Sax Praag

© Hotel Sax

The ICON Hotel & Lounge

Een hip modern hotel met een fantastische spa zodat je helemaal ontspannen terug naar huis kan keren. De moderne kamers en suites met witte muren en lichte houten vloeren zijn voorzien van allerlei moderne snufjes. De dekbedden zijn trouwens hypoallergeen waardoor ook mensen met een allergie met een gerust hart ’s nachts hun ogen kunnen sluiten. Het hotel heeft ook een uitstekende tapasbar waar je terecht kan voor het ontbijt, de lunch en het avondeten.

The Icon Hotel & Lounge is een verfijnd hotel in Praag met een levendige sfeer. Dankzij de ideale ligging in het centrum, kan je de bekendste monumenten en attracties bezoeken tijdens een wandeling door de stad. Bij je reservatie in dit pension kan je trouwens een luchthaventransfer bij boeken zodat je niet hoeft uit te zoeken hoe je met het openbaar vervoer naar de stad komt.

Eén nachtje in The ICON Hotel & Lounge kost je zo’n €89 in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Praag Icon Hotel & Lounge

© Icon Hotel & Lounge

Dancing House Hotel

Het Dancing House hotel in Praag is één van de meest iconische gebouwen in de stad die ik al eerder aanhaalde in dit artikel. Het hotel telt zo’n 31 kamers die allemaal vernoemd werden naar de bekende Hollywood-iconen, Fred en Ginger. Jammer genoeg is er geen fitnessruimte of spa voorzien, maar de Ginger Royal Suite maakt dat mankementje helemaal goed dankzij een indrukwekkend uitzicht over de Praagse binnenstad.

De accommodatie bevindt zich vlak bij de rivier de Moldau en andere attracties van de stad. De Karelsbrug ligt op iets meer dan één kilometer van het Dancing House hotel en het Wenceslasplein is de wandeling van twee kilometer zeker waard. Verder is de buurt van het hotel ook de ideale uitvalsbasis om een avondje lekker te eten en te dansen.

Een overnachting in een kamer met een sprookjesachtig uitzicht over Praag, kan al vanaf €187 in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Dancing House hotel Praag

© Dancing House Hotel

Emblem Hotel

Hoewel de kamers luxueus zijn, logeer je in het Emblem hotel niet om rond te hangen op je kamer. Ga in plaats daarvan naar de bruisende jacuzzi op het dek: de perfecte plek om te genieten van een fles champagne en van het prachtige uitzicht over de Petřín Heuvel. Elke ochtend wordt er een uitgebreid ontbijtbuffet voorzien en het hotel heeft ook een Amerikaans steakhouse. Bovendien is het hotel ook toegankelijk voor rolstoelpatiënten.

Het Emblem Hotel is de geschikte plek als je op zoek bent naar een accommodatie voor dingen om te doen in Praag. Zo kunnen kunstliefhebbers zich in het hotel inschrijven voor culturele wandeltochten door de stad onder leiding van plaatselijke kunststudenten. Ga zeker ook eens langs bij de bibliotheek van de stad voor een leuke foto van de wervelende tornado van boeken aan de ingang.

Voor één nacht in het Emblem Hotel betaal je gemiddeld €268 voor een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Emblem hotel Praag

© Emblem Hotel

Golden Well Hotel

Zelfs met de hulp van Google Maps kan je het Golden Well hotel moeilijk vinden. Het is dus echt een ‘verborgen juweel’. Dit 16e eeuwse gebouw aan de voet van de Praagse Burcht heeft een klassieke, smaakvolle inrichting compleet met moderne snufjes. Het hotel staat bekend om zijn romantische sfeer en het ongelooflijke uitzicht op de stad vanuit zowel de kamers als het restaurant op het dak. Het restaurant is trouwens één van de meest chique etablissementen van de stad dus reserveer minstens één week op voorhand.

Het Golden Well Hotel heeft een prachtige ligging in het hartje van Praag. Na de lunch kan je rechtstreeks de Koninklijke Tuin van de Praagse Burcht in wandelen, want het hotel heeft een eigen ingang. Daarnaast vind je de Karelsbrug en het Malá Stranaplein op wandelafstand van de accommodatie.

Voor een logement in het Golden Well Hotel betaal je gemiddeld €293 per nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Golden Well hotel Praag

© Golden Well Hotel

Excursies en tours in Praag boeken

Wil je graag al wat dingen vastleggen voor tijdens je bezoek aan Praag? Goed idee! Zo voorkom je uitverkochte excursies en rondleidingen en hoef je zelf helemaal niets op te zoeken.

» Alle tours en excursies in Praag

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (8 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam