21 februari, 2020

De mooiste bezienswaardigheden van Vilnius en omgeving

Als je een citytrip naar de Litouwse hoofdstad plant, zal het je meteen opvallen: er zijn héél véél kerkjes!
Gelukkig zijn deze gebouwen heel mooi en kan je er zeker enkele bezoeken zonder je te gaan vervelen. Maar toch... Er is nog veel meer te zien in Vilnius en even daarbuiten!
Benieuwd naar de mooiste bezienswaardigheden van Vilnius? Lees dan verder.

 

1. De Heuvel der Kruisen

Deze bezienswaardigheid ligt niet in Vilnius, maar in Siauliai. Een andere ‘grote’ stad van Litouwen. Hoewel het tweehonderd kilometer van Vilnius ligt, raad ik aan om hier zeker een daguitstap naartoe te plannen. De Heuvel der Kruisen is -nog steeds!- één van de meest uitzonderlijke en mooiste bezienswaardigheden die ik ooit zag.

Honderdduizenden kruisjes, gigantisch groot of petieterig klein, sieren een heuvel in the middle of nowhere. Hoe dichter je bij dit monument komt, hoe imposanter het wordt.
Beklim de trappen tussen deze vreemde verzameling en laat je verwonderen door de schoonheid en sereniteit van deze plek.

Vanuit Vilnius kan je een daguitstap regelen voor ongeveer €50. Wil je het liever zelf regelen? Neem dan ook deze blogpost even door.

bezienswaardigheden Vilnius - heuvel van de kruisen

Deze bezienswaardigheid ligt dan wel even van Vilnius, het is die moeite meer dan waard!

2. De Sint-Annakerk

Kerken zijn er in overvloed in de Litouwse hoofdstad! Maar als er dan toch eentje is die ik moet opnoemen, dan is het wel de Sint-Annakerk.
Deze rooms-katholieke kerk is een prachtig voorbeeld van een baksteengotieken bouwwerk. De binnenkant is eigenlijk niet speciaal, en dus is het niet erg als je voor gesloten deuren zou staan, maar de buitenkant daarentegen… Waauw!
De kerk werd al gebouwd in 1495, en tot op de dag van vandaag is er aan het exterieur erg weinig veranderd.

Sint-Annakerk Litouwen bezienswaardigheden

Volgens mij de mooiste kerk van Vilnius, maar smaken verschillen natuurlijk!

3. De Kathedraal van Vilnius

Als ik het over één kerk heb, dan moet ik ook enkele andere pareltjes beschrijven, toch?
Op het Katedros aikštė staat een gigantische sneeuwwitte kathedraal. Het gebouw lijkt zo weggeplukt uit het Vaticaan (of misschien doet het zelfs denken aan het Parthenon in Athene?)! Gigantische zuilen omringen het gebouw, en op het dak staan levensgrote beelden die het woord van God moeten verspreiden. Rechtover deze heel aparte kerk staat ook nog een erg indrukwekkende klokkentoren. Die kan je trouwens ook bezoeken voor €4,50 per persoon.
Tijdens Kerst staat er op het plein waar deze kathedraal staat een erg gezellig kerstmarktje.

kathedraal van Vilnius

De imposante kathedraal van Vilnius met dikke pakken sneeuw omringd.

4. Andere kerken

Als je dan toch bezig bent met een rondtrip door de vele kerken van Vilnius, dan kunnen er vast nog wel enkele bij.
De Kerk van St. Peter en Paulus (Sv. Apastalu Petro ir Povilo Baznycia) staat bij veel mensen hoog aangeschreven. Het pastelgele gebouw is in ieder geval apart, en ook de architectuur is nogal anders dan wat we bij ons gewend zijn. Het is toch vooral de binnenkant die erg bijzonder is. Het maagdelijk witte interieur met prachtige en overdadige beelden zorgt gegarandeerd voor enkele prachtige foto’s.

Met zijn sovjetverleden kan een orthodoxe kerk hier natuurlijk ook niet ontbreken. De Orthodoxe kerk van de Heilige Geest is hier een prachtexemplaar van. Vanbuiten is de kerk niet heel bijzonder (wederom kreeg dit gebouw een pasteltintje aangemeten), maar de binnenkant is… Apart!
Zag jij ooit al een kerk met een groen interieur dat bezaaid is met bladgoud? De kans is klein! Maar dan moet je hier dus wel even binnen. Prachtig of kitscherig? Wie zal het zeggen?

orthodoxe kerk van de heilige geest vilnius

De Orthodoxe Kerk van de Heilig Geest is vooral vanbinnen erg speciaal.

5. De Gediminas toren

Net zoals in Kaunas, had je vroeger ook een gigantisch fort dat boven Vilnius uittorende. Dit kasteel (vroeger in hout) werd in de vijftiende eeuw gebouwd door de Grootvorst van Litouwen: Gediminas.
Nu schiet er alleen nog maar een toren van over, maar dat is meer dan genoeg! Vanop de plek waar deze toren staat krijg je immers het mooist mogelijke uitzicht over Vilnius. Je kan op de heuveltop geraken door te voet te gaan, of met behulp van een kabeltram.
Als je het niet erg vindt om een kleine bijdrage te betalen, kan je ook binnenin de toren gaan. Daar bevindt zich een museum over het voormalige kasteel.
Vanop de heuvel krijg je trouwens ook een goed uitzicht over de drie kruisen (Trys kryziai – niet te verwarren met de heuvel van de kruisen!); een van de andere bezienswaardigheden van Vilnius.

gediminas toren vilnius litouwen

Vanop deze hoogte krijg je een prachtig uitzicht over het oude stadsdeel van Vilnius.

6. Het geldmuseum

Ben je verzot op geld? Dan moet je naar het geldmuseum van Vilnius! In dit kleine museum leer je meer over de geschiedenis van het geld.
Er zijn twee verdiepingen. De bovenste verdieping handelt over het oude geld van Litouwen en de overschakeling naar de euro. De kelderverdieping heeft het over ruilmiddelen die daarvoor werden gebruikt, en ook enkele technischere aspecten van geld.
Op een speciale weegschaal kan je zelfs kijken hoeveel jij -in euro’s uitgedrukt- waard bent!
Het leukste van al? Om al dat geld te zien betaal je zelf geen cent, want de toegang is gratis.

geldmuseum litouwen dingen om te doen

Het geldmuseum is wellicht één van de interessantste dingen om te doen in Litouwen.

7. De kunstwerkjes van Literatu Straat

Literatu straat of Literatų gatvė ligt pal in het centrum van Vilnius en moet wel één van de schattigste bezienswaardigheden van Vilnius zijn. Zowat iedereen die belangrijk is in de Litouwse literatuur, en zelfs enkele internationale schrijvers, hebben hier een kunstwerkje hangen. De hele straat hangt vol met aparte kunstwerkjes (meer dan 100!) die je gratis kan bezichtigen.
Op de muren zie je o.a. keramiek, kleine beeldhouwwerken, glazen kunstwerkjes en geschilderde kunst hangen. De straat is er sinds 2008 en jaarlijks komen er wel enkele nieuwe stukken bij.

literatu straat vilnius

In de verte zie je Literatu straat, maar ook in de omliggende steegjes vind je heel wat mooie kunstwerken.

8. Het Trakai kasteel

Op een half uurtje van Vilnius ligt het imposante Trakai kasteel. Het oorspronkelijke kasteel stamt af uit de vijftiende eeuw, maar raakte al snel in verval. Het was pas in de twintigste eeuw dat dit fenomenale fort terug werd gerestaureerd.
Tijdens een bezoek aan het Trakai kasteel kan je de binnenkant bezoeken, waarin je allerlei tentoonstellingen ziet over lang vervlogen tijden. Je leert er o.a. hoe zo’n kasteel werd verdedigd, welke wapens daarvoor werden gebruikt, welke kledij toen in de mode was, …
Vergeet zeker ook niet om even naar de omgeving van het Trakai kasteel te kijken. Deze chateau staat in het midden van een eilandje, en dat zorgt toch wel voor een bijzonder uitzicht.

Vanuit Vilnius kan je een uitstapje regelen voor amper €20. Wil je meer lezen over dit kasteel, of te weten komen hoe je er met het openbaar vervoer komt? Lees dan ook deze blogpost.

trakai kasteel daguitstap Vilnius

Het Trakai kasteel is de perfecte daguitstap vanuit Vilnius. Je kan het zelfs in een halve dag al zien.

9. Gediminas Avenue

Als je niet alleen naar Vilnius bent gekomen om aan sightseeing te doen, dan moet je ook even naar Gediminas Avenue. In deze lange straat vind je immers heel wat leuke winkels en shopping centers waar je je helemaal kan laten gaan.
Naast de winkelstraat vind je hier ook het nationale theater van Litouwen en het eerder vernoemde geldmuseum.
Let bij het nationale theater zeker eens op het prachtige beeldhouwwerk die boven je zweeft. Het ziet er een beetje eng uit, maar ik vond het vooral heel mooi.

Gediminas avenue bezienswaardigheden litouwen

Dit kunstwerk op Gediminas Avenue vond ik echt prachtig. Je vindt hier zo veel verborgen schatten!

10. De TV toren van Vilnius

Voor het beste uitzicht over Vilnius en zijn omgeving, moet je naar de TV toren van Vilnius. Dit gebouw van 326,5 meter hoog en biedt bijgevolg de prachtigste panorama’s over de Litouwse hoofdstad. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor de Litouwse radio en televisie, maar toeristen kunnen de toren tot op 165 meter hoogte ook bezoeken. Daar krijg je naast spectaculaire vergezichten ook de mogelijkheid om een drankje te nuttigen terwijl het platform traag ronddraait. Bij erg goed weer kan je zo’n 40 kilometer ver kijken.

tv toren vilnius

Spijtig genoeg ligt de TV-toren van Vilnius even uit het centrum…

Excursies en tours in Vilnius

Wil je graag een gegidste rondleiding door Vilnius inplannen? Of misschien een bezoek aan het Trakai kasteel of de heuvel van de kruisen? Vanuit Vilnius heb je heel wat mogelijkheden! Benieuwd? Kijk eens naar deze opties:

 

» Alle tours en excursies in Vilnius

Citytrips / reizen naar Vilnius

Een reis naar Litouwen en de andere Baltische staten is niet zo duur, en er valt zo veel te zien en te beleven. Naast een prachtige cultuur, een indrukwekkende geschiedenis en mooie bezienswaardigheden vind je er ook mooie natuur en héérlijk eten!

 

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!