15x Mooiste stranden Algarve: Badplaatsen tips

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

De Algarve in het zuiden van Portugal is één van de fijnste plekken in Europa. En je kunt er eigenlijk niet heen gaan zonder uitgebreid te luieren aan de fenomenaal mooie kust van het gebied. Waar kan je dan het beste heen? Dit zijn volgens mij de 15 mooiste stranden van de Algarve.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (4 votes)

1. Praia do Camilo, mooi strand bij Lagos

Ik begin de lijst met een strand dat je misschien wel bekend in de oren klinkt. Praia do Camilo ligt direct aan de prachtige stad Lagos en trekt jaarlijks tienduizenden toeristen aan. Dat komt niet alleen omdat het goed toegankelijk is en voorzien is van prima faciliteiten. Dit strand is ook echt een kunstwerkje van de natuur, met hoge rotsen in zee, gouden kliffen boven het strand, en een uitzicht over het gebergte aan de andere kant van de baai.

Verrassend genoeg zijn er niet veel horecagelegenheden, hoewel het uitstekende restaurant bij de trappen veel goed maakt. Het wordt hier in de hoogzomer erg druk, zeker als de eb het strand nog smaller maakt. Maar toch: als je nog wat te doen in de Algarve zoekt en één strandje wilt bezoeken, dan stel ik voor dat je naar Praia do Camilo gaat.

mooiste stranden Algarve Praia do Camilo

Het feeërieke Praia do Camilo.

2. Praia da Marinha, prachtig maar druk

Ook Praia da Marinha is één van de bekendste en populairste stranden van de Algarve. Je vindt het op een half uurtje rijden van Albufeira, en het is het tripje waard.

Het gouden zand van dit strand gaat over in hemelsblauw water dat je direct uitnodigt voor een flinke duik. Het mooiste aan Praia da Marinha zijn de torenhoge kliffen van oranjebruin zandsteen die het strand begrenzen. Die zijn in horizontale lagen afgesleten, waardoor ze op oude ruïnes van kastelen of tempels doen denken.

Door al deze features is dit zeker één van de mooiste stranden van de Algarve – maar helaas weten méér mensen dat. Het strand is niet erg lang en wordt bij vloed behoorlijk smal. Daardoor kan het vooral in augustus heel druk worden op het prachtige Praia da Marinha.

Praia da Marinha mooiste badplaatsen Algarve

Nog zo’n mooie badplaats die door rotsen omgeven wordt: Praia da Marinha!

3. Ponta da Piedade: waar zee en rotsen elkaar ontmoeten

Bij Lagos vinden we een paar van de mooiste stranden van de Algarve, en Ponta da Piedade is daarvan één van de allerleukste.

De groene heuvels hier lopen langzaam af naar een rotskust en eindigen in grillige, afgebrokkelde rotspartijen en rotsbogen die tot tientallen meters hoog boven het water uitkomen. Tussen die steenzuilen liggen kleine stenige poelen die gevoed worden door het water van de turkooise Atlantische Oceaan. Ponta da Piedade is door deze prachtige combinatie van elementen bijzonder fotogeniek en dient als coverfoto voor veel reiswebsites.

Het nadeel van dit fantastische stukje kust? Er is eigenlijk geen plek om te liggen of te ontspannen, omdat de heuvels steil omlaag lopen naar de zee. Ponta da Piedade is de moeite waard, maar ik raad je eigenlijk aan om het met een boottocht te bezoeken. Daarbij krijg je meer dan genoeg adembenemende fotomomenten terwijl je boot dwars door de rotszuilen heen manoeuvreert.

Er zijn trouwens nog veel meer mooie bezienswaardigheden in Lagos!

Ponta da Piedade

En ook met de kajak krijg je natuurlijk prachtige uitzichten over dit pareltje.

4. Praia da Rocha: voor ieder wat wils

Portimão is één van de mooiste kustplaatsen van de Algarve, en Praia da Rocha is het grootste strand bij de stad.

Het is een strand dat lang en wijd is, waardoor het zelfs in de drukste dagen van de zomer niet onaangenaam krap wordt. De voorzieningen zijn uitstekend: er zijn houten loopplanken, veel opties om te gaan watersporten en eersteklas horeca, waaronder clubs die na zonsondergang open blijven.

Voor families met kinderen is dit ook een goed strand door de hoeveelheid speelzand en de speelinrichtingen aan de kust. Dit strand mag dan toeristisch zijn, het is ook erg mooi, met diepgouden vlakke stranden waar bizarre kalksteenformaties boven uitsteken.

In Portimão kan je verder ook een flink aanbod interessante tours boeken.
Wat dacht je van deze cruise, waarbij je zowel walvissen gaat spotten als de unieke grot van Benagil bezoekt?

Praia da Rocha mooiste stranden Algarve

Praia da Rocha.

5. Voel je chique op Praia de Vale do Lobo

Vale do Lobo ligt in de ‘Gouden Driehoek’ en staat bekend als één van de mooiste badplaatsen van de Algarve. Dit stadje en zijn stranden zijn een plek waar je heen gaat als je stevig wilt clubben, goed wilt eten en meer dan tien chique cocktails uit je hoofd kan bestellen.

Praia de Vale do Lobo is niet alleen van alle gemakken voorzien, het is ook gewoon een erg mooi strand. Hier vind je koperkleurig zand onder rode kliffen met weelderige vegetatie, en sommige delen van het strand zijn begroeid met palmen en bomen.

Dicht bij de grote opgangen is het druk, maar als je verder loopt kan je een rustig plekje claimen op dit kilometerslange strand. Praia de Vale do Lobo geeft je ook een goede kans om tv-sterren, topsporters en modellen tegen te komen, wat genoeg zegt over de belevenis die je hier kan verwachten.

Het strand ligt ook pal naast de jachthaven van Vilamoura en het Aquashow waterpark.

rustige stranden Algarve Praia de Vale do Lobo

Op deze gigantische kuststrook vind je zonder twijfel een plekje helemaal voor jou alleen!

6. Strand op een eiland: Praia de Fuseta

Praia de Fuseta ligt op het eiland Fuseta, dat ik onder de mooiste plekken van de Algarve reken. De ligging betekent niet per se dat je een bootje moet regelen om er te komen (dat is in Portugal gelukkig niet moeilijk!), want bij eb kan je vanaf het vasteland naar Fuseta lopen.

Op Praia de Fuseta vind je een strand van kilometers lang, waar zandbanken soms tientallen meters ver de zee in lopen. Achter het strand lopen getijdekreken en lage duinen. Er zijn een paar bars en restaurants, en het is ook mogelijk om ligbedden te huren.

Verder raad ik je aan om het landschap van het prachtig eilandje even te gaan verkennen. Praia de Fuseta heeft ruigere golven dan de meeste stranden in de Algarve, waardoor het een perfecte plek is om te surfen.

Praia de Fuseta mooiste plekken Algarve

Geen rotsen, maar een prachtig en tropisch ogend strand deze keer!

7. Alvor Beach heeft alles

Alvor Beach is kilometers lang, heeft goudgeel zand en de gewaardeerde Blue Flag Award voor uitstekende stranden. Op papier allemaal goede tekenen – en dit is volgens mij ook absoluut één van de betere stranden in dit deel van de Algarve.

Het strand ligt aan een baai die omzoomd is door groene heuvelbossen en heeft het kenmerkende felblauwe zeewater van de Algarve. Op het strand vind je ook nog eens uitstekende restaurants die zich specialiseren in verse vis, en het is een goede plek om te wind- en kitesurfen. Alvor Beach staat ook bekend om zijn enorme rotsformaties van kalksteen die langzaam afbrokkelen en in zee verdwijnen, waarbij ze sprookjesachtige vormen krijgen. In feite vind je bij Prainha de allergrootste rotsformatie van dit type van de hele Algarve. Je zult wel een stuk over het strand naar het oosten moeten lopen om deze giganten van dichtbij te bekijken.

Ik geef je nog een tip: het plaatsje Alvor is één van de mooiste dorpen van de Algarve.

Alvor Beach mooiste kustplaatsen Algarve

Een stukje van Alvor Beach!

8. Praia de Benagil: mooie plaatjes, verder niets

Het Praia de Benagil geldt als één van de bezienswaardigheden van de Algarve, en net als het Ponta da Piedade tref je er op veel reiswebsites foto’s van aan. Dit strand is zo iconisch omdat het voor een deel in een grote grot licht, met bovenin een opening waar je de hemel kan zien. Heel bijzonder en het levert prachtige foto’s op, maar dat betekent niet dat het ook een goed strand is voor een toerist op zoek naar zon, zee en ontspanning. Dit strand is namelijk alleen bereikbaar door er heen te zwemmen, te kajakken of via een boottocht, en het is vaak bezaaid met toeristen die nog materiaal voor hun Instagram zoeken.

Mijn advies: bekijk vooral de foto’s (of ga zelf gewoon enkele foto’s maken), maar ga naar een andere plek voor het echte strandplezier.

Praia de Benagil

De beroemde grotten van Praia de Benagil.

9. Unieke Praia de Odeceixe

Praia de Odeceixe ligt voor veel toeristen een beetje uit de route (zo’n 100 km van Albufeira), maar toch is het de expeditie waard. Hier ligt een mooi rond zandstrand, begrensd door een ondiepe rivier en omringd door hoge zwarte kliffen met pijnbomen. Dat levert geweldige vakantiefoto’s op, maar Praia de Odeceixe is ook gewoon een heerlijk ligstrand met zacht roze zand, en paar goede faciliteiten en de mogelijkheid om een kajak of supboard te huren.

Omdat het ver weg ligt en niet erg bekend is bij de grote massa is deze Praia ook nog eens één van de rustige stranden van de Algarve.

Praia de Odeceixe mooiste badplaatsen Algarve

Nog zo’n prachtige kuststrook in de Algarve… Praia de Odeceixe!

10. Feest en gezelligheid op Praia da Falésia

Praia da Falésia is misschien niet één van de mooiste stranden van de Algarve, maar het zou kinderachtig van me zijn om het van de lijst te laten. Want dit is één van de populairste stranden onder de bezoekers van Albufeira, voor het grootste deel jongeren op zoek naar feest en plezier.

Het is te voet bereikbaar vanuit die plaats en is dus meestal druk. Hier kan je mooie mensen spotten, dansen in de beach clubs en lekker eten in de bars en eethuizen aan de rand van het strand.

Het strand heeft een mix van zand en zwarte stenen en ligt aan de voet van de steile, hoge kliffen die je zo veel tegenkomt in de Algarve. De kust van het strand loopt langzaam af, zodat je veel zwem- en waterplezier kan beleven met je vrienden. Ben je jong en in de Algarve? Op naar Praia da Falésia dan!

mooiste stranden Algarve Praia da Falesia

De kliffen van Praia da Falésia zijn erg impressionant!

11. Familiefun op Praia dos Alemães

Praia dos Alemães is een ander strand bij Albufeira, maar hier is het rustiger en komen er meer families met kinderen. Aan het brede, gouden zandstrand kan je doen wat je wilt: zonnen, zwemmen of een partijtje voetbal of beachvolleybal spelen.

Ook kinderen zullen dit een leuk strand vinden door de drijvende speeltuin voor de kust, de grote hoeveelheid speelruimte en de lagune waarin garnalen en visjes rondzwemmen.

Voor de verandering zijn hier eens geen steile kliffen te bekennen: de rotsen aan het strand zijn laag en lenen zich goed voor een spannende beklimming en een tochtje door de grassige duinen.

Aan de oostkust van Praia dos Alemães kom je ook natuurlijke poeltjes tegen waarin het zeewater blijft staan.

Praia dos Alemaes familiestrand Algarve

Uitgestrekt, rustig en prachtig!

12. Praia da Coelha, het rustige alternatief

Nog eentje bij Albufeira dan, om het af te leren.

Ook Praia da Coelha (‘Rabbit Beach’) heeft de gouden kliffen en het aquamarijnen water waar de Algarve zo populair om is, en dit strand is rustiger dan de andere kustgebieden in de regio. Het is dan ook wat moeilijker te bereiken (het ligt 7 kilometer van Albufeira) en heeft geen grootschalige horecagelegenheden.

Wel kan je er parasols, bedden of een supboard huren en in een degelijk restaurant eten. Op de kliffen boven het strand ligt ook een wandelpad dat door de prachtige rotsen slingert en waar je verborgen grotten en inhammen kan ontdekken. Natuurlijk heb je daarbij ook een geweldig uitzicht over de wijde oceaan.

Praia da Coelha rustige stranden Algarve

Praia da Coelha, één van de rustigere stranden in de Algarve.

13. Schelpen zoeken op Praia Dona Ana

Praia Dona Ana een breed strand met groen water en gouden kiezelzand aan de voet van hoge kalkstenen kliffen. Het strand is erg populair, niet alleen omdat het absoluut één van de mooiste stranden van de Algarve is, maar ook omdat het lekker dicht bij de stad Lagos ligt.

Langs de kust van Praia Dona Ana zie je steenbogen, rotspartijen en zuilvormige kliffen op het strand en in het water. Het strand heeft goede voorzieningen: je kunt je omkleden in kleedruimtes, parasols en bedjes huren, en je stranddag onderbreken voor een uitstekende lunch of diner bij één van de restaurantjes.

Het strand staat er ook om bekend dat er veel prachtige zeeschelpen liggen – leuk als aandenken en een plus voor gezinnen met kids. Omdat er in de zee ook veel schelpen en rotsen liggen is het wel slim om waterschoenen mee te nemen.

Vanaf Lagos kan je per motorboot ook naar Ponta de Piedade, waarbij je de sprookjesachtige kust tussen de plaatsen ervaart.

Praia Dona Ana

Praia Dona Ana.

14. Verborgen Praia de Albandeira

Dan heb ik nog een tip voor een strand dat maar weinig toeristen kennen.

Praia de Albandeira ligt in de buurt van de plaats Carvoeiro en is ideaal om mee te pikken op een rondreis door de Algarve. Het is een klein zandstrand dat in een soort kom van kliffen ligt, waardoor de wind getemperd wordt.

In die kliffen zitten grotten en bogen, wat een heel aantrekkelijk plaatje (en speelgelegenheid voor kinderen) oplevert. Al op een geringe diepte kan je dan onder andere makreel, harders, zeesterren, octopussen en grote kreeften ontdekken.

e complexe rotspartijen spreiden zich ver in de zee uit, zodat dit ook een goede plek is om te snorkelen in de Algarve. Al met al echt een aanrader, maar houd het bestaan van Praia de Albandeira een beetje geheim!

mooiste stranden Algarve Praia de Albandeira

Nog een pareltje in de Algarve: het prachtige Praia de Albandeira.

15. Tot rust komen op Ilha Deserta

Heb je pech gehad en heb je de hele vakantie tegen de dikke buiken en verbrande nekken van je medetoeristen moeten aankijken? Dan ben je toe aan een strand waar je alleen de golven en de zeemeeuwen hoort. Ilha Deserta bij Faro is zo’n plek, en als je hier bent aangekomen na een erg drukke vakantie, dan zul je me bedanken.

Dit strand ligt op een onbewoond eilandje, heeft kristalhelder water en grens aan een natuurpark. Je hebt hier verhuur van parasols en strandstoelen, en dat is het wel – breng vooral voldoende water en eten mee als je naar Ilha Deserta gaat. Verder hoef je niets te doen, behalve over het verlaten strand zwalken, in de staalblauwe zee dobberen en je tan lines wegwerken.

De beste manier om al deze mooie stranden in de Algarve te ontdekken? Met een wagen, natuurlijk! Lees dus zeker ook mijn tips over autohuur in de Algarve of specifieke blog over een auto huren in Faro.
Veel plezier in de Algarve!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (4 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>