12x Mooiste stranden Kos: Beste badplaatsen tips

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Kos is een eiland in de Dodekanesos, een eilandengroep voor de Turkse kust, en behoort tot het prachtige Griekenland. Op dit warme, natuurlijke eiland vind je een paar van de beste Griekste kusten die er bestaan.
Dit zijn de mooiste stranden van Kos.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (2 votes)

Kavo Paradiso strand Kos bezienswaardigheden

1. Agios Stefanos Beach, ruïnes en rotsen

Waar kan je nou zonnen pal naast een ruïne uit de antieke tijd? In Griekenland natuurlijk – en iets preciezer, op Agios Stefanos Beach. Dit exemplaar is één van de mooiste stranden op Kos en is op een bijzondere manier opgesplitst. Aan de ene kant van het strand is helemaal niets, behalve ruggen van steen die ver het water in lopen en heel veel rust.

De andere kant van het strand is extreem toeristisch, met alle voorzieningen die je tijdens je vakantie waarschijnlijk graag wilt aantreffen. Dit deel van het strand heeft ook strandtenten en taveernes en prima sanitaire voorzieningen.

De zee is hier kalm en het ligstrand is breed; daarom is het erg in trek bij mensen met kinderen, ook omdat dit één van de fijnste zandstranden op Kos is. Je kunt een rondje maken door de ruïnes (van een oude Romeinse basiliek) of naar het kleine eilandje vóór de kust zwemmen, waarop een historisch kerkje staat. Je kunt hier trouwens ook (kleurrijke!) bootjes huren als je liever niet nat wordt.

Agios Stefanos Beach Kos stranden

Agios Stefanos Beach – mooi met die ruïnes zo vlakbij!

2. Schattige baaitje van Limnionas

Limnionas op Kos is een klein strandje dat vooral een goede bestemming is vanwege zijn looks. Een schilderachtig baaitje in een cirkel van kale rotsen, doormidden gedeeld door een haventje, waar vissersbootjes op en neer deinen in de lagune.

Limionas is geen commerciële hotspot: er is geen badplaats in de buurt, watersporten kan je vergeten, en de enige horecagelegenheid is de taveerne die verse vis voor je grillt. Dit strand dan is een aanrader voor mensen die weg van de massa willen en in alle rust willen zonnebaden.

Ik raad je ook aan om een snorkelset mee te nemen, want de baai is een toevluchtsoord voor vissen en andere zeediertjes. Door zijn unieke karakter en rust is de baai van Limnionas één van de leukere bezienswaardigheden van Kos.

baai van Limnionas

Bij dit strand zul je je op de ruïnes van oude gebouwen moeten nestelen of op de rotsen…

Limnionas mooiste stranden Kos

Maar het is er wel echt heerlijk vertoeven!

3. Golden Beach, Magic Beach, Paradise Beach – enzovoort

Golden Beach of Chryssi Akti in het zuiden is één van de bekendste zandstranden op Kos. ‘Huh?’ denk je nu. ‘Heeft Kos zandstranden dan?’ Ja, hoewel het eiland ook veel kiezen- en rotsstranden heeft, kan ik je verzekeren dat er ook een paar uitstekende stranden zijn. Die zijn helemaal opgebouwd zijn uit zacht, aangenaam natuurzand, en dat zijn dan ook meteen de populairste locaties onder toeristen. Zoals Chryssi Akti dus, een lange kustlijn in het zuiden die eigenlijk bestaat uit meerdere strandjes. Paradise Beach, Magic Beach en Exotic Beach (slimme marketingjongens die Grieken!) vallen hieronder en zijn een paar van de beste stranden van Kos.

Dit zijn allemaal stranden met goede voorzieningen, verhuur van watersportbenodigdheden en erg leuke beachbars. In de buurt van de horeca zijn deze stranden vaak behoorlijk druk, maar als je een eindje doorloopt vind je vaak meer dan genoeg ruimte voor je strandlaken.

Chryssi Akti golden beach Kos

Chryssi Akti, de verzamelnaam voor héél wat verschillende zandstranden in Kos.

4. Paradise Beach maakt geen valse reclame

Ik ga even één van de stranden aan de Chryssi Akti (hierboven) uitlichten. Natuurlijk heb je wel iets waar te maken als je je strand ‘Paradise Beach’ noemt (niet te verwarren met Kavo Paradiso Beach – want dat is ook prachtig, maar héél moeilijk bereikbaar!!).

Is dit echt één van de mooiste stranden van Kos? Ja, ik vind van wel! Een strand met zilveren zandkorrels, waar de struiken en palmen bijna tot aan de waterlijn groeien, en een lichtblauwe zee die tot aan je middel komt. Dit alles wordt tegen de wind beschermd door fraaie rotsige heuvels en hoge, donkergroene bergen in de verte. Kort gezegd: ik vind zeker dat Paradise Beach zijn naam verdient.

Dit is gewoon één van de mooiste plekken op Kos, en het strand is geschikt voor zo’n beetje elke soort vakantieganger. Kinderen kunnen er zandkastelen bouwen aan de waterlijn en spelen in het zand. Vermoeide toeristen kunnen wat slaap bijpakken op een comfortabel bedje onder een vrolijke parasol. En de waaghalzen melden zich aan voor een waterski- of parasailsessie voorbij de branding.

Het grappigste van Paradise Beach is dat het zeewater hier op sommige plekken bubbelt: het is één van de plekken op het vulkanische Kos waar gassen uit het binnenste van de aarde ontsnappen.

Maak je geen zorgen, het gas kan geen kwaad. Doe maar net alsof je in een gigantische jacuzzi zit!

Paradise Beach mooiste badplaatsen Kos

Het kan hier wat drukker zijn, maar het is wel echt prachtig!

5. Flamingo’s en snorkelplezier bij Psalidi

Het strand van Psalidi is een kiezelstrand dat niet ver van Kos-Stad ligt. Aan dit strand kijk je uit over de zee, maar je ziet ook de bergen aan weerzijde van de smalle baai waarin het ligt.

Psalidi is een grijs strand, en ik zal het zeker niet één van de mooiste stranden van Kos noemen. De kracht van deze locatie zit hem in zijn fantastische onderwaterwereld, waar de zeepaardjes, octopussen en barracuda’s elkaar bijna verdringen om in jouw gezichtsveld te komen zwemmen. Je kunt bij Psalidi zelfs zeeschildpadden zien als je geluk hebt!

Maar ook boven water valt er iets te beleven. Je kan hier parasols en bedden huren, muziek luisteren in de hotels en nóg meer waterplezier meemaken in het Shape Park (een aquapark). Dicht bij het strand ligt ook een mooi natuurgebiedje met wetlands waar je flamingo’s kunt zien foerageren.

Psalidi ligt ten slotte dus dicht bij de ‘hoofdstad’ van het eiland, en er valt in het uitgaansgebied altijd wat te doen in Kos Stad als je uitgezwommen bent.

6. Uitrusten onder een mastiekboom bij Mastichari

Mastichari ligt in het noordwesten van Kos, zo’n 20 kilometer van Kos-Stad vandaan – een huurauto in Kos is een aanrader om hier te komen. Ook dit is weer echt een beauty, met een hagelwitte strook zand die overgaat in een cyaankleurige zee, waar her en der forse mastiekbomen groeien.

Je kunt uitstekend zwemmen in het prachtige water, maar hou er rekening mee dat de golven een flinke impact kunnen hebben als het stevig waait. De sfeer op

Mastichari Beach is relaxed en wat wereldser dan in sommige andere badplaatsen. Mastichairi is dan ook één van de havens van Kos, waar je op de veerboot naar Kalymnos kan stappen en internationaal voedsel kunt bestellen.

Als je kinderen zin hebben in nóg meer waterpret, dan kan ik het grote waterpark Lido aanbevelen.

Mastichari mooiste stranden Kos

Mastichari met zijn mastiekbomen!

7. Tigaki – zachtste strand dat er bestaat?

Aan de noordkust van Kos vind je Tigaki, een kuststrook van wel tien kilometer lang. Er ligt een resort aan dit strand, en daar is het meestal druk. Als je een stukje doorwandelt, kan je bijna altijd wel een flink stuk strand voor jezelf claimen.

Tigaki staat bekend om zijn bijzonder fijne zand dat een beetje als talkpoeder aanvoelt – een aangename ervaring, zeker als je tot nu toe alleen nog maar de kiezelstranden van Kos verkend hebt.

Omdat de zeebodem rustig afloopt en zacht is, is dit ook een goede keuze voor gezinnen met kinderen. Wel wil ik je meegeven dat er op Tigaki een forse wind kan staan, waardoor de golven soms hoog worden. Dat maakt het strand wel weer een prima speelplek voor surfers – bij het resort vind je verhuur van surfspullen en zelfs surfscholen.

Tigaki is te bereiken met een bus, maar ligt voor veel toeristen best een stukje uit de route. Als je toch een auto huren op Kos gaat, dan kan ik deze bestemming alleen maar aanraden.

zandstranden Kos Tigaki

Tigaki heeft voorzieningen, maar ook stukjes die je helemaal voor jezelf krijgt.

8. Marmari, prachtig én rustig

Niet ver van Tigaki heb ik nog een aanrader voor je. Marmari deelt hetzelfde zijdezachte zand als zijn grotere buurman, maar is nog aantrekkelijker. Ik zou dit zeker één van de mooiste stranden van Kos noemen.

De glooiende duinen, vergezichten op het bergachtige eiland Pserimos voor de kust en natuurlijk de warme blauwe zee spreken tot de verbeelding. Bovendien is dit strand voorzien van loopplanken en groeien er lariksen op het strand, zodat je beschutting van de zon en de wind kunt opzoeken.

Dit strand blijft meestal rustig, en er ligstoelen en parasols te huur. Een deel van de kust wordt bezocht door nudisten.

Marmari zelf is zeker één van de mooiste badplaatsen op Kos. Je kunt hier kasteelruïnes bezoeken, de authentieke witte huizen en kapellen bekijken en in een taveerne of restaurant een hapje eten. Of boek een escape game in het prachtige stadje als je wat te doen op Kos zoekt met meer actie.

Marmari strand kos

Een strand met uitzicht op Turkije! Uniek, dat is het zeker.

9. Geneeskrachtige water van Therma

Therma is een klein kiezelstrand waar vooral mensen komen die de hete bronnen in de buurt bezoeken. Dit strandje is niet groot en ligt in een kunstmatige baai, waardoor de golven minder heftig zijn dan aan een natuurlijke kust in de omgeving.

Therma ligt aan de voet van het bergmassief in het oosten, één van de bezienswaardigheden van Kos, en een tip als je een goede wandeling wil maken. De andere reden om naar Therma te gaan – ik geef het toe, dit is niet één van de mooiste stranden van Kos – is omdat je zelf de bronnen wilt bezoeken.

Hier is vulkanische activiteit, waardoor er water van 40 tot wel 45 graden uit de grond omhoog borrelt. Dit water is verzadigd met verschillende mineralen en nutriënten, en dat zou een heilzame werking hebben op gewrichts- en reumatische aandoeningen, je ademhalingsstelsel en je centrale zenuwstelsel. Weet wel dat al dat opborrelend water een beetje kan stinken. Je neus doe je er dus echt geen plezier mee!
Denk jij dat zo’n warmwaterbron je gezondheid kan oppeppen? Boek dan hier alvast een VIP-ticket.

Embros Thermae strand

Het strand zelf. Ik zou het niet meteen een erg mooi strand noemen…

sulfurbaden embros thermae

De warmwaterbronnen zijn de reden om naar hier te komen! Lekker warm; maar het stinkt wel een beetje!

10. Alle gemakken op Lambi

Lambi is een strand van een kilometer lang dat bij de haven van Kos-Stad begint. Omdat er veel toeristen komen heeft Lambi uitstekende voorzieningen: verhuur van watersportspullen, sanitair en kleedruimtes, recreatie, en een paar van de beste taveernes van het eiland.

Op dit strandje kan je het scheepsverkeer naar Turkije zien, een duik nemen in het erg heldere water, of van de zon genieten op één van de ligbedden. Het strand bestaat uit zand met kiezels er doorheen gemengd, dus ik geef je het advies om waterschoenen aan te trekken.

Vanaf Lambi loopt ook een goed pad naar Tigaki, een aanrader als je graag wandelt en nog wat te doen op Kos zoekt. Verder kan je naar de haven van Kos kuieren en meegaan op verschillende boottochten door de Dodekanesos. Deze dagtocht doet bijvoorbeeld Kalymnos, Plati en Pserimos aan.

11. Zuivere natuur van Cap Helona

De laatste op mijn lijst van mijn beste stranden van Kos is een ruig pareltje aan de zuidkust. Cap Helona ligt in de buurt van de veel drukkere en meer gemanicuurde stranden van de ‘Golden Beach’. Er zijn hier een paar resorts die faciliteiten voor hun gasten aanbieden, maar het grootste deel van dit strand is gewoon puur natuur.

Met grillige duinen, smalle zandstroken door het water, struiken die soms tot aan het water komen. En een fantastisch uitzicht over de zee en alle tinten blauw die elkaar daarin afwisselen.

Het strand van Cap Helona bestaat uit kiezel en zand, en een hike langs de vloedlijn en door de prachtige groene omgeving is een superfijne onderneming voor natuurliefhebbers. Als je genoeg hebt gelopen kan je eigen parasol en ligbedje claimen en uitpuffen aan één van de mooiste stranden van Kos.

12. Kavo Paradiso

Hou je wel van een beetje avontuur op reis? Dan móét je absoluut naar dit strand toe. Je bereikt het alleen niet zo makkelijk en een 4×4, buggy of quad is dan ook echt aangeraden. Ik bezocht Kavo Paradiso (niet te verwarren met dat andere paradijselijke strand van hierboven!) met een kleine huurwagen, maar zou dat eigenijk niet aanraden. De weg naar dit ongerepte strand is namelijk heel steil en ligt boordevol met scherpe kiezels en rollende stenen.

Na een half uurtje kom je uit bij enkele prachtige uitzichten over deze baai. Ik raad aan om je voertuig even aan de kant te zetten en alvast te genieten. Vanaf deze uitzichtpunten zul je snel zien waarom dit één van de mooiste stranden op Kos is!

Eens aangekomen op het strand, kun je eindelijk heerlijk uitrusten. Op het strand vind je zand en keien en het water is rustig, kraakhelder en ondiep. Meestal krijg je het strand bovendien ook (bijna) helemaal voor jou alleen! Voorzieningen zijn er op dit afgelegen strandje niet, dus neem zeker wat water en voedsel mee als je plant om hier een dagje te blijven. Wat ik trouwens een heel goed idee vind!

Kavo Paradiso Beach Kos

Een voordeel van die helse rit naar hier? …

Kos bezienswaardigheden Kavo Paradiso Beach

Je zult het strand niet met veel mensen moeten delen!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (2 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>