14x Mooiste stranden Tenerife: Tips voor de beste badplaatsen

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Ben je op zoek naar de mooiste stranden van Tenerife? Dan heb je echt een enorme keus. Er zijn op dit eiland zwarte lavastranden, wilde party beaches, uitgestorven natuurlijke kustjes en toeristische baaien waar alles voor je geregeld wordt. Lees mijn mening over de beste stranden en je weet waar op Tenerife je moet wezen.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (3 votes)

1. Familiestrand Playa de las Teresitas

Playa de las Teresitas, met zijn palmen, bloemen en fijn zand, is één van de populairste en ook wel mooiste stranden van Tenerife. En dat is opvallend, want dit is toch ook echt een kunstmatig strand van Tenerife: het zand is per boot vanuit de Sahara naar hier gebracht.

Toch vind ik dat het resultaat er mag wezen: de brede strook zand ligt aan een blauwe zee met nauwelijks golfslag, en ligt aan de voet van indrukwekkende bergen. Daarom wordt dit ook wel hét bounty strand van Tenerife genoemd.

Achter het strand zijn er flink wat eetstalletjes, en ook zijn er douches en toiletten. Dat alles maakt dit een geliefd strand bij mensen met kinderen, die veel speelplezier in het zand en in het water zullen hebben. Een nadeel van de populariteit van Playa de las Teresitas is wel dat het er in juli en augustus soms dringen kan zijn.

mooiste stranden Tenerife

Volgens mij één van de mooiste stranden in Tenerife: Playa de las Teresitas!

2. Oase in de drukte: Playa Del Puertito

De meeste stranden in de buurt van de Costa Adeje lijken op Playa del Duque: groot van opzet, egaal aangeharkt en vol voorzieningen.

Playa Del Puertito De Adeje is de uitzondering. Dit is het strand van een klein vissersdorpje dat een beetje ingesloten is geraakt door de snelle groei van de Costa Adeje. Toch is dit dorpje nauwelijks veranderd, en dat geldt ook voor het Playa Del Puertito.

Dit rustige, natuurlijke strand ligt aan een blauwe baai waar vissersbootjes uitvaren naar zee. Langs de kustlijn vind je gedeeltes met fijn zand, stukken met steentjes en forse kliffen. Het totaal is echt een plaatje en mist het ‘gemaakte’ karakter van de andere stranden van de regio.

Ik raad je aan om een auto te huren op Tenerife om het strand te bereiken. Toch heb je het voordeel dat je snel weer bij de horeca, het nachtleven en de bezienswaardigheden bij de Costa Adeje bent.

Playa Del Puertito Tenerife

Ruiger, maar net daardoor ook zo aantrekkelijk: Playa Del Puertito.

3. Partytime op Playa de las Américas

Er zijn genoeg redenen om naar Playa de las Américas te gaan tijdens je rondreis op de Canarische eilanden. Dit is één van de mooiste badplaatsen van Tenerife en is de laatste jaren flink gerenoveerd. Daardoor is het nu een flinke trekpleister voor jongeren, backpackers en andere toeristen die lol komen beleven op een subtropisch eiland.

Ga lekker tafelen tot de zon ondergaat, drink een wijntje of biertje op de terrasjes, en ga dan los in één van de vele clubs bij Playa de las Américas. Wil je niet zoveel moeite doen in je vakantie? Op het strand zelf is het meestal ook 24/7 een feestje! Dit is misschien niet één van de mooiste stranden van Tenerife, maar het bruist er en iedereen heeft zin in gezelligheid.

Zoals je verwacht van zo’n party beach kan je ook meedoen met flink wat entertainment. Boek een boottocht en zie dolfijnen en walvissen in hun natuurlijke omgeving. Of ga windsurfen in de branding van Playa de las Américas. Je kunt ook meedoen met een outdoor escape game in de duinen, of een dagsafari naar de vulkaan van El Teide (één van de mooiste uitzichtpunten van Tenerife!) maken.

Playa del Camison Playa de las Americas

Playa del Camison in Playa de las Americas.

Playa de las Américas badplaatsen tenerife

Zoals je ziet kan het hier aardig vollopen!

4. Zwart zand, blauwe zee: Playa de Las Gaviotas

Playa de Las Gaviotas telt absoluut als één van de mooiste stranden van Tenerife. Het ligt aan de voet van de Anagu-bergen, een vochtig en bosachtig landschap in het noordoosten, en een gebied dat ik zeker tot de mooiste natuur van Tenerife reken.

Playa de Las Gaviotas is een kroon op dit deel van het eiland. Dit natuurstrand is gemaakt van donker zand dat mooi afsteekt bij de intens blauwe tint van de Atlantische Oceaan. De kuststrook wordt omringd door de zwarte, goed begroeide rotsen van het bergmassief, en het strandtalud loopt langzaam af. Misschien omdat er geen voorzieningen aanwezig zijn is dit strand erg rustig; het is ook één van de beste stranden van Tenerife voor naaktrecreatie. Playa de Las Gaviotas is te bereiken met een buslijn vanuit de plaats Santa Cruz de Tenerife.

Playa de Las Gaviotas mooiste stranden Tenerife

Ongerept en daardoor super mooi: Playa de Las Gaviotas!

5. Donkere stranden van Radazul

Ik vind zelf dat twee van de mooiste stranden van Tenerife-Noord bij Radazul liggen. Dit zijn stranden met het typische zwarte lavazand van het eiland en voor een deel ook met kiezels.

Bij Playa de la Nea is een uitgebreide speeltuin van goede kwaliteit, en in het stadje zijn mogelijkheden om te shoppen en te eten. Wel zijn de golven hier soms stevig en loopt de kust snel af.

Bij Playa de Radazul zijn twee aparte badgedeeltes, en hier zorgt een golfbreker ervoor dat de forse golven flink getemperd worden.

Ik kan dit strand ook aanraden als je graag snorkelt of duikt en nog wat te doen op Tenerife zoekt op dit gebied. Je kunt via deze link alvast snorkeluitrusting regelen.

Op allebei de stranden van Radazul zijn sanitaire voorzieningen; voor grootschalige horeca pal aan het ligstrand moet je ergens anders zijn.

mooiste badplaatsen Tenerife Radazul

Opnieuw een strandje zonder al te veel toeristen: Radazul.

6. Perfecte pic schieten bij Benijo

Bij het Anagu-gebergte ligt één van de best verborgen stranden van Tenerife. Het is een naaktstrand en vrij moeilijk te bereiken, maar het is prima geschikt om te zonnebaden. De golven zijn pittig, dus zwemmen geeft je de nodige uitdaging.

Dit strand ligt op de uiterste noordpunt, en het is vooral bekend omdat het enorm fotogeniek is. Op Playa de Benito kijk je uit over de Atlantische Oceaan waarvóór de rotsmassa Roque de Benijo opdoemt. Dat levert prachtige plaatjes voor je Instagram op. Of, als je je smartphone in je zak weet te houden, kan je hier met je lief genieten van de mooiste zonsondergang van Tenerife.

mooiste stranden Tenerife-Noord Benijo

Eén van de mooiste stranden in Tenerife-Noord is ongetwijfeld Benijo.

7. Playa del Duque, een echt luxestrand

Ik vind het vakantieparadijs Costa Adeje toch wel één van de mooiste badplaatsen van Tenerife. Dit vakantieoord is in de afgelopen 15 jaar vanuit het niets gebouwd voor toeristen die wat slapper in de was zitten en graag verwend worden.

De stranden bij Costa Adeje zijn dan ook uitstekend georganiseerd, en Playa del Duque dat hier ligt is misschien wel één van de mooiste stranden van Tenerife. Op dit vrij rustige, gouden zandstrand van bijna een kilometer vind je alle voorzieningen die van pas komen bij een dagje aan het strand: sanitair, parasols, loungechairs en meer.

De zee is mooi en ondiep, en de golven worden laag gehouden door de golfbrekers voor de kust. Je loopt snel naar dit strand via de aantrekkelijke promenade, die je na je strandbezoek naar een winkelcentrum vol horeca en designwinkels voert.

Er is een beperkte mogelijkheid om watersporten uit te voeren, en het strand is ook een opstappunt voor een excursie langs de Costa Adeje per tuktuk.

Playa del Duque mooiste stranden Tenerife-Zuid

Het mag dan wel een bekend strand zijn, dit is absoluut één van de mooiste stranden in Tenerife-Zuid!

8. Watersport en cocktails bij Playa de Torviscas

Playa de Torviscas ligt in het zuidwesten, een belangrijke hotspot voor toeristen op rondreis in Tenerife. Dat betekent dat het druk is op dit strand, maar dat er ook prima faciliteiten voor je klaarstaan. Denk aan douches, strandstoelen, WC’s, uitgebreide horeca en meer.

Drink een lekkere cocktail op Playa de Torviscas, ga jetskiën of parasailen, en schuif aan bij één van de restaurantjes aan de kust. Later op de avond komt het drukke nachtleven van dit deel van het eiland tot bloei.

Playa de Torviscas is wat mij betreft één van de mooiste witte stranden op Tenerife, en dankzij de golfbrekers is de zee lekker kalm.

mooiste badplaatsen Tenerife Playa de Torviscas

Ideaal voor families en met veel mogelijkheden: Playa de Torviscas.

9. Rustig aan doen op Playa de Abades

Playa de Abades heeft een aantal attracties en is ook nog één van de mooiste stranden in Tenerife-Zuid. In tegenstelling tot veel stranden op het eiland is het zand hier goudkleurig, niet donker tot zwart. Bovendien is het er meestal heerlijk rustig, omdat de toeristische voorzieningen hier beperkt zijn. Je kunt dus uitstekend relaxen in het fijne zand en in het rustige water dobberen – het is ook een uitstekend strand voor gezinnen met kinderen.

Ik kan nog andere goede redenen noemen om er heen te gaan. Playa de Abades is een populaire plek voor duikers, en bij de kust kan je barracuda’s, roggen, engelhaaien, trompetvissen en nog veel meer zeedieren zien.

En vlak bij het strandje ligt één van de vreemdste bezienswaardigheden van Tenerife. Dat is een klein spookstadje dat in de tijd van dictator Franco gebouwd werd. Dit stadje is ingericht om als leprakolonie dienst te doen, maar is nooit bewoond geweest.

10. Puerto de la Cruz – een paradijsje

Puerto de la Cruz ligt in het noorden en het strand van de plaats (Playa Jardin) geldt als één van de beste stranden van Tenerife voor toeristen. Het is gemaakt van zwarte lavarotsen en donker vulkanisch zand, en omdat de golven hier woest kunnen zijn, is het één van de allerbeste spots op Tenerife voor watersportliefhebbers.

Het strand van Puerto de la Cruz heeft nog een bijzondere attractie: een complex van zwembaden, grasveldjes, palmenrijen en (door de mens gemaakte) watervallen dat Lago Martiánez heet. Dit designpark is één van de meest bijzondere plekken van Tenerife maar niet het enige van Puerto. Ik raad je ook aan om het weelderige park Loro Parque te bezoeken, een enorme dierentuin vol attracties, speeltuinen, palmbomen, bloemen en exotische architectuur.

Puerto de la Cruz strand tenerife

Het strandje van Puerto de la Cruz is niet bijzonder mooi, maar wel aangenaam. En het stadje er rond is ook prachtig!

Puerto de la Cruz Lago Martianez

Het Lago Martianez in Puerto de la Cruz.

11. Oorspronkelijke woestheid van Playa de la Arena

Playa de la Arena is heel erg mooi en toch relatief rustig. Het ligt namelijk in de omgeving van het afgelegen plaatsje Mesa del Mar in het noordoosten van Tenerife. Als je de moeite neemt om het te bezoeken, dan heb je geluk: het is een geweldig mooie strand van diep zwart lavagruis, omringd door heuvels met dezelfde tint waarop volop planten groeien.

Het is een woeste kust hier: het brede liggedeelte wordt omringd door verspreide stenen en de golven kunnen indrukwekkend zijn. Playa de la Arena is dan ook meer een geweldige plek om tot rust te komen voor de natuurliefhebbers, en minder een strand waar de gemiddelde zonzoeker/badgast zich ophoudt. Er zijn weinig voorzieningen op het strand (maar normaal wel parasollen en stoeltjes). Maar ik zeg het nog een keertje, de natuur en de uitzichten op Playa de la Arena maken alles goed.

Playa de la Arena Tenerife mooiste badplaatsen Tenerife

Een mooi, zwart strand in Tenerife: Playa de la Arena.

12. Playa de San Juan, een ‘local treasure’

Zo’n 15 kilometer ten noorden van de Costa Adeje kom je een kleiner en rustiger badplaatsje tegen. San Juan is vooral populair bij de inwoners van Tenerife en wordt dus niet overspoeld door toeristen.

Het strand is omgeven door een rotsbreker die de zee rustiger moet maken voor de vele vissersbootjes hier, en daar profiteer je als zwemmer ook van. Deze Playa heeft vrij goede voorzieningen – je huurt hier tegen mooie prijsjes ligbedden en parasols. Ook de terrasjes en eethuisjes langs de aantrekkelijke boulevard hebben de ruimte en de tarieven waar je als (budget)toerist blij van wordt.

Bezoek ook even de levendige vissershaven, bekijk het prachtige platteland of maak een rondje door het oude stadshart van San Juan. Vanaf dit plaatsje kan je ook een boottocht boeken waarbij je al snorkelend het zeeleven voor de westkust van Tenerife ontdekt. Let op: je kan je boeking gewoon nog gratis annuleren tot 24 uur van tevoren.

Playa de San Juan verborgen stranden Tenerife

Playa de San Juan: een tip als je op zoek bent naar een local strandje.

13. Playa de Los Christianos, groot en toeristisch

Playa de Los Cristianos zal nooit één van de mooiste stranden van Tenerife genoemd worden. Toch hoort het op deze lijst, gewoon omdat het zo populair is onder (jonge) Belgische en Nederlandse toeristen. En wat het inlevert op schoonheid maakt het strand goed door zijn mogelijkheden. Playa de Los Cristianos heeft een enorm zandstrand, uitstekende faciliteiten en méér winkels, restaurants en barretjes dan je op één dag kunt meepakken. Ook kan je er waterskiën, kajakken en bootjes huren.

Het strand is omringd door appartementen en resorts, waardoor het een goede keuze is als je een all inclusive strandvakantie op Tenerife zoekt. Overdag vind je er een brede mix van jongeren, gezinnen en andere buitenlandse toeristen en is het gezellig druk. ‘s Avonds wordt het strand leger. Maar als je graag de nacht wilt doorhalen, dan kan ik je melden dat Playa de Los Cristianos op loopafstand van het feeststrand Playa de las Américas ligt.

Playa de Los Christianos tenerife

Wil je genieten van comfort en is het uitzicht niet zo belangrijk? Dan zit je hier goed!

14. Playa del Socorro, surfen en hiken

Dit is er weer eentje voor de watersportliefhebber. Playa del Socorro ligt aan de noordkust van het eiland, waar de golven ongenadig hard op de branding kunnen inbeuken. Dat maakt het een favoriet bij wind- en kitesurfers, die voorbij de branding hun kunsten uitvoeren.

Gelukkig zijn de golven bij de kust van Playa del Socorro een heel stuk milder, zodat dit basaltkleurige zandstrand ook prima geschikt is voor de zwemmers. En wat is het mooi! Je ziet de golven inslaan op de grote rotsen in zee, en als je lang genoeg blijft zitten, kan de vorm van het zandstrand dramatisch veranderen.

Net als veel noordelijke stranden zijn de kliffen boven Playa del Socorro ook weelderig begroeid met de typische vegetatie van Tenerife. Ten slotte is Playa del Socorro een populair beginpunt van één van de zwaarte hikes op het eiland. Over een afstand van 28 kilometer met een stijging van 4.000 meter (!) bereik je één van de mooiste bezienswaardigheden van Tenerife, de top van de El Teide-vulkaan. Deze wandeling moet je absoluut niet onderschatten, maar wat voel je je goed als je het eindpunt bereikt!

mooiste stranden Tenerife-Noord Playa del Socorro

Eén van de mooiere verborgen stranden van Noord-Tenerife: Playa del Socorro.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>