7x Mooiste wandelingen in de Ardennen: Bewegwijzerde wandelroutes + foto’s

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 16 maart, 2024

Er zijn heel wat mooie wandelingen in de Ardennen, maar voor dit artikel ging ik specifiek op zoek naar de állermooiste! Tijdens mijn laatste bezoek aan deze groene regio in Wallonië, zocht ik een week lang naar enkele van de meest spectaculaire uitzichten van België.
Trek je beste wandelschoenen aan en ga (virtueel) mee op pad langs de mooiste bewegwijzerde wandelroutes van de Ardennen!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.4/5 - (42 votes)

mooie wandelingen ardennen

1. Rocher du Hat wandeling in Chiny

Volgens mij is de Rocher du Hat één van de de mooiste wandelingen in de Ardennen. Bovendien is het heel makkelijk om bij dit uitzichtpunt te geraken en hoef je op geen enkel moment erg zware inspanningen te leveren. Als je dus van plan bent om te gaan wandelen in de Ardennen met een kind, dan is dit zeker een aanrader.

Nadat je met de auto een steile weg met veel bochten naar beneden bent gereden, kom je aan bij een hutje waar ‘s zomers kano’s kunnen gehuurd worden. Rijd nog even door en je komt terecht op de parkeerplaats en meteen ook het startpunt voor deze wandeling. Van daaruit zie je (links) een boom met een plaatje van een gele driehoek (en nummer 25). Dit is het icoon dat je de hele weg moet volgen om de volledige vijf kilometer af te leggen.

Bij goed weer begint deze mooiste wandeling in de Ardennen al meteen goed! De heerlijk geurende dennen en het groene mos zijn op hun mooist als de laaghangende zon onder de stammen door schijnt. Het voelt meteen aan alsof je door een sprookjesbos aan het wandelen bent!

De immer groene dennen maken al snel plaats voor bomen die wel hun bladeren verliezen. In de herfst zorgt dat voor een prachtig kleurenpalet aan de takken en op de grond. Nadat je het dennenbos uit bent gewandeld, kom je uit op een landweg die je naar een open plek leidt waar een grote antenne staat te schitteren. Daar moet je gewoon rechtdoor de gele driehoek volgen.

Terwijl je je een baan zoekt door de knisperende en krakende blaadjes, hoor je bijzonder veel vogels  zonder ze ooit te zien. En dat is misschien maar beter ook, want je moet je ogen echt op het pad houden! Tijdens deze ideale herfstwandeling in de Ardennen ligt er regelmatig een omgeknakte (of omgezaagde) boom waar je rond of over moet klimmen.
En er is nog een belangrijkere reden om je ogen op de weg te houden! Je bent omringd door duizenden bomen van dezelfde soort. Bovendien zijn –zeker in de herfst- de paden niet altijd goed zichtbaar door de miljoenen neergedwarrelde bladeren.

Na je tocht door het bos, kom je uit op een veel breder pad (nog steeds omringd door bomen) waar het heel makkelijk is om verder te navigeren. Je moet namelijk gewoon de hele tijd rechtdoor lopen. Daarna is het nog een laatste keer laar links draaien vooraleer je bij één van de mooiste uitzichtpunten van de Ardennen aankomt!

De laatste ‘richtingaanwijzer’ kan wel een beetje verwarrend zijn. Het is namelijk een boom waar maar liefst drie gele driehoeken opgespijkerd zijn… Ga gewoon naar links en stap daar even door. Binnen de kortste keren zie je daar een bordje verschijnen met ‘Rocher du Hat’ en zo weet je dat je goed zit. Als je terugkeert moet je de gele driehoek met nummer 25 volgen waarbij de langste zijde naar beneden helt. Dat is normaal de weg naar links.

Aangezien je tijdens deze wandeling nauwelijks hebt moeten klimmen of afdalen, is het best bijzonder om te zien wat voor een mooi uitzicht je vanaf hier hebt. Je kijkt namelijk uit over de prachtige Semois die héél wat meters dieper ligt! Geniet van de fantastische uitzichten en als je even op adem wilt komen, is het bankje dat hier staat ook van harte welkom.

Als je terugkeert naar je auto, wandel je opnieuw langs een breed pad het bos uit tot bij de parkeerplaats met de grote antenne die je al gaand ook al zag. Daar moet je naar links en enkele meters verder opnieuw naar links, het dennenbos opnieuw in. Deze dalende weg moet je de hele tijd volgen en binnen de kortste keren heb je deze mooiste wandeling van de Ardennen tot een goed einde gebracht!

Info

 • Startadres: Rue de l’Embarcadère 58, Chiny
 • Afstand: 5 kilometer
 • Moeilijkheid: Heel makkelijk
 • Bewegwijzering: Gele driehoek met nummer 25
 • Geschikt voor kinderen: Dit is één van de eenvoudigste wandelingen in de Ardennen en daardoor is het dus ideaal om met jonge kinderen te doen. De route is bijna helemaal vlak en bovendien maar vijf kilometer in totaal.
 • Geschikt voor honden: Dit is een aanrader als je een wandeling in de Ardennen wilt maken met je hond. Je trouwe viervoeter kan gerust een beetje vooruit lopen in dit bos zonder dat je hem of haar uit het oog verliest. Let wel op dat ze nooit té ver weg rennen, want je weet maar nooit dat er jonge diertjes in de buurt zijn.
mooiste wandelingen ardennen rocher du hat

Deze bewegwijzerde wandelroute in de Ardennen begint in dit dichtbeboste dennenwoud!

Rocher du hat wandeling Chiny

Na een poosje ruimen de dennen plaats voor kleurrijke loofbomen.

Rocher du Hat wandelroutes Ardennen

Het uitzichtpunt is goed aangeduid.

uitzichtpunt Rocher du Hat

Dit uitzicht maakt het voor mij één van de mooiste wandelingen van de Ardennen. Prachtig, toch?!

2. Tombeau du Géant wandeling in Botassart

Misschien doet de ‘Tombeau du Géant’ of het ‘Graf van de Reus’ wel een belletje rinkelen. Het is namelijk één van de bekendste en mooiste wandelingen in de Ardennen.

Het beroemde uitzichtpunt ligt vlak aan de parkeerplaats, dus zelfs als je geen zin hebt om te wandelen is het toch de moeite om naar hier te komen!
Begin in ieder geval vroeg genoeg aan je wandeling, want er zijn maar een beperkt aantal parkings beschikbaar.

Er zijn heel veel verschillende wandelingen rond de Tombeau du Géant, maar geen ervan is echt heel moeilijk. Sommige stukken zijn een beetje steil om af te dalen of op te klimmen, maar al bij al valt dat nog wel mee.
Zoek je een uitdaging in het begin of het einde van de wandeling? Neem dan de steile weg vlakbij de parkeerplaatsen, links van het normale pad. Hou je wel goed vast aan de bomen, want het kan hier glad zijn!

De lange en korte wandeling (13 km en 5 km) brengen je beiden naar beneden vlakbij de Semois rivier en voert je een stukje mee langs het water van de Graf van de Reus. Dit is trouwens meteen een ideale stop als je met kinderen op pad bent! In de zomer is het hier heerlijk vertoeven en kan je veilig het water in plonzen.
Om de korte wandeling rond de Tombeau du Géant af te maken klim je van hieruit terug naar boven door het bos en maak je een cirkelvormige tour totdat je de parkeerplaats terug bereikt.

Als je de lange wandelroute volgt (13 km), wandel je nog een heel stuk verder langs de oevers van de Semois. Daarna baan je je een weg door prachtige bossen, vooraleer je uitkomt in Bouillon. Als je nog niet te moe bent, raad ik aan om daar ook even halt te houden. Er is namelijk heel wat te doen in Bouillon! Na je tussenstop in dit charmante stadje, is het nog een heel eind terug langs het bos en de oevers van de Semois. Gelukkig krijg je opnieuw prachtige panorama’s en ander moois van Moeder Natuur te zien!

Info

 • Startadres: Rue de Châteaumont 53, Bouillon
 • Afstand: 5 of 13 kilometer
 • Moeilijkheid: Makkelijk tot gemiddeld
 • Bewegwijzering: Gele driehoek met nummer 25
 • Uitgestippelde route: Brochure ‘20 Onvergetelijke wandeltochten‘ pagina 52
 • Geschikt voor kinderen: De kortste wandeling (5 kilometer) is goed te doen met kinderen, maar de langere route (13 kilometer) zou ik wel afraden. Er zijn toch behoorlijk wat steile stukken onderweg en dat zal ongetwijfeld wat gemopper opleveren.
 • Geschikt voor honden: Je kan beide routes zeker doen met een hond. Let er bij de lange wandeling alleen op dat je je viervoeter geregeld aan de leiband houdt. Sommige paden zijn nogal smal en als je hond dan vooruitloopt kan hij of zij andere wandelaars hinderen.
Tombeau du geant wandelroutes Ardennen

Het beroemde uitzichtpunt over de Tombeau du Géant.

mooiste wandelingen Ardennen tombeau du geant

Wanneer je helemaal bent afgedaald, kom je terecht bij dit idyllische plekje.

Graf van de reus bewegwijzerde wandelroute Ardennen

Een groot deel van deze wandeling gaat door het bos.

3. Laddertjeswandeling van Rochehaut

Als je echt avontuurlijk wilt wandelen in de Ardennen is de Laddertjeswandeling of ‘Les échelles de Rochehaut’ de moeite. Deze hike is er eentje met veel afdalingen en steile stukken, maar gelukkig zijn er onderweg ook vier ladders die dat allemaal iets makkelijker maken.
Ze is maar vijf kilometer lang, maar behoort wel tot de meest uitdagende wandelingen in de Ardennen en volgens velen zelfs in volledig België!

Deze wandeling begint in het centrum van het pittoreske Rochehaut en neemt je al snel de bossen in. Het eerste deel is bijzonder gemakkelijk, want je moet gewoon langs de baan naar beneden stappen tot in het bos. En ook daar wandel je alleen maar langs een vlak parcours.
Het wordt dan ook pas echt pittig vanaf dat je het beruchte ‘gevaarlijke wandeling: af te raden aan gevoelige personen‘ bordje tegenkomt.

Vanaf hier is het de hele tijd bergaf en regelmatig moet je dan ook op je zitvlak naar beneden schuiven. Gelukkig krijg je tijdens die afdaling ook het ene na het andere prachtige uitzicht te zien. De snelstromende Semois heeft een feeëriek landschap gecreëerd dat op z’n allermooist is vanaf deze hoogte. Neem dus gerust je tijd om naar beneden te gaan en geniet met volle teugen van dit unieke panorama!

Je gaat helemaal bergaf tot aan de oevers van de rivier en krijgt dan voldoende tijd om even op adem te komen. Dit deel van de laddertjeswandeling is namelijk helemaal vlak. En net wanneer je begint te denken dat deze route toch niet zo pittig is, mag je alweer klimmen. Als je avontuurlijk wilt wandelen in de Ardennen, moet je daar natuurlijk wel iets voor over hebben!

Een metalen railing helpt je om meer grip te krijgen tot je uiteindelijk een platform bereikt vanwaar je alweer een mooi uitzicht krijgt. Vanaf hier wordt de wandeling ook opnieuw uitdagender. Iets verder dan dit platform vind je ook het eerste laddertje. Daarna moet je weer helemaal afdalen tot aan de oevers van de Semois, vooraleer je (opnieuw!) een steile beklimming te wachten staat.

Als je nog voldoende energie hebt, raad ik aan om ook even links op de grote rots te klimmen. Van daar krijg je namelijk een fantastisch uitzicht over de vallei.

Nu je weer hoog in het bos zit, is het moeilijkste deel van de wandeling gedaan. Hoewel je nog verschillende keren op en neer moet klimmen. Gelukkig krijg je van hieruit opnieuw schitterende panorama’s over het bos en de vallei.

De drie laatste laddertjes volgen elkaar snel op en dat betekent ook dat het einde bijna in zicht is. Daarna is het echt nog maar even naar omhoog klimmen vooraleer je aan de uitgang van het bos komt.

Van hieruit schuifel je nog een stukje door het (vlakke!) platteland vooraleer je terug in Rochehaut aankomt.

Pfew, Mission accomplished!

Info

 • Startadres: Kerk van Rochehaut
 • Afstand: 5 kilometer
 • Moeilijkheid: Gemiddeld tot heel moeilijk
 • Bewegwijzering: Rode rechthoek met nummer 43
 • Uitgestippelde route: Brochure ‘20 Onvergetelijke wandeltochten‘ pagina 64 of brochure ‘Buitengewoon Wallonië‘ pagina 46.
 • Geschikt voor kinderen: Als je kinderen van een fikse uitdaging houden, dan kunnen ze dit zeker aan. Is je kroost nog wat jong? Dan zou ik deze wandeltocht minder aanraden. Je wordt onderweg maar beter niet te veel afgeleid zodat je je voeten niet slecht plaatst.
  Kinderen die al wat ouder zijn kunnen deze wandeling in de Ardennen zeker aan. Qua lengte is ze ook erg goed te doen (5 kilometer).
 • Geschikt voor honden: Ik zou deze wandelroute in de Ardennen niet aanraden met een hond. Het is verplicht om je viervoeter aan de leiband te houden (voor jonge dieren te beschermen!) en als hij of zij dan hard begint te trekken op de steile stukken lijkt me dat nogal gevaarlijk. Bovendien kan je hond ook andere wandelaars storen tijdens de steile afdalingen. Ten slotte zal het ook niet makkelijk zijn om je viervoeter mee de trappen op te nemen.
uitzicht les echelles de rochehaut

Soms moet je op je zitvlak naar beneden, maar gelukkig krijg je dan wel mooie panorama’s voorgeschoteld!

Echelles de Rochehaut mooiste wandelingen Ardennen

Eén van de vier ladders onderweg.

rochehaut wandeling 43 laddertjeswandeling

Steile klimmen en afdalingen genoeg. Je zal je beentjes hier goed aan het werk moeten zetten!

mooie wandelingen Ardennen laddertjeswandeling Bouillon

Tegen het einde krijg je enkele uitgestrekte uitzichten over de Semoisvallei.

4. Lac de Nisramont wandeling

Je zou verwachten dat een wandeling rond een meer niet al te veel hoogteverschillen met zich meebrengt, maar dat is allesbehalve het geval bij deze hike rond het Lac de Nisramont! Daarom is dit één van de mooiste wandelingen in de Ardennen, maar tegelijkertijd ook één van de meest pittige.

Laat je wagen achter bij de Barrage de Nisramont en bewonder de indrukwekkende stuwdam van 116 meter lang en 16 meter hoog. De wandeling eindigt over dit gigantische bouwwerk, dus blijf niet te lang want je krijgt het later nog beter te zien. De volledige route neemt bovendien zo’n 3,5 à 5 uur in beslag!

De rode ruit duidt het volledig pad aan, maar eigenlijk is het traject dat je moet volgen ook zonder markeringen vanzelfsprekend. Deze mooie wandelroute in de Ardennen neemt je de hele tijd mee door het bos en onderweg doe je enkele serieuze klimmen en afdalingen. Bij het eerste deel van de route is er eigenlijk maar één heel moeilijk stuk en dat is voorzien van trapjes en rails zodat je je evenwicht beter kan bewaren. Dit zijn trouwens niet de trappen die je bij aanvang van de wandeling tegen komt, want die zijn heel gemakkelijk en geven bovendien een erg mooi uitzicht van bovenaf.
Toch vertel ik je er al bij dat dit echt wel een pittige wandeling is. Er zijn namelijk héél veel niveauverschillen onderweg.

Verder zijn er twee kleine dammen die je moet oversteken en het is pas na die laatste (Nasse de Berbret) dat het parcours echt zwaar wordt. Op ongeveer drie vierde van de wandeling zijn er een paar zeer uitdagende en steile stukken. Eerst moet je een glad en extreem steil stuk naar beneden, vervolgens een bijzonder zwaar (maar kort!) gedeelte terug omhoog en ten slotte moet je nog één keer afdalen. Gelukkig is dat laatste stukje niet meer zo heel zwaar en kan je daar ook even tot rust komen in de houten schuilplaats met bankjes en een tafel. Daarna blijft het parcours min of meer naast het meer lopen en worden je knieën niet meer verder belast.

Hoewel ik dit nog steeds één van de mooiste wandelingen van de Ardennen vindt, moet ik wel toegeven dat ze na enkele kilometers een beetje eentonig wordt. Er zijn maar weinig mooie uitzichtpunten en onderweg loop je eigenlijk de hele tijd naast het water of tussen de bomen. Dat is zeker niet verkeerd, maar de bovenstaande wandelroutes geven volgens mij iets meer variatie.

Info

 • Startadres: Dam van Nisramont (Barrage de Nisramont)
 • Afstand: 15 kilometer
 • Moeilijkheid: Gemiddeld tot moeilijk.
 • Bewegwijzering: Rode ruit
 • Uitgestippelde route: Brochure ‘20 Onvergetelijke wandeltochten‘ pagina 56
 • Geschikt voor kinderen: Een kind kan deze wandeling in de Ardennen zeker aan, maar dan hebben ze best wel al wat ervaring met hikes. De route is namelijk heel lang en een beetje eentonig. Jongere kinderen zou ik dan ook niet meenemen.
 • Geschikt voor honden: Terwijl ik deze wandeling in de Ardennen deed, zag ik heel wat honden met hun baasjes. Het spreek dus voor zich dat je viervoeter mee kan! Let er wel op dat je je hond bij moeilijke (smalle) stukken aan de lijn houdt. Ik zag onderweg een hond langs enkele wandelaars rennen waardoor zij struikelden… Toon een beetje respect voor je medemens en zo blijft het voor iedereen leuk!
Lac de Nisramont bewegwijzerde wandelroutes Ardennen

Bij het begin van deze wandeling klim je omhoog via deze trapjes.

Lac de Nisramont wandeling

Er zijn niet heel veel uitzichtpunten, maar ze zijn er wel!

mooiste wandelingen ardennen Lac de Nisramont

De wandeling rond dit meer is echt prachtig!

meer van Nisramont

Het begin- en eindpunt van deze mooie wandeling in de Ardennen.

5. Fondry des Chiens wandeling in Viroinval

Plan je een weekendje in Charleroi? Of heb je een vroege vlucht en laat je je auto achter bij een hotel aan de luchthaven van Charleroi? Hou dan zeker ook wat tijd over voor één van de mooiste wandelingen in de Ardennen die je meeneemt naar de Fondry des Chiens.

Eigenlijk zijn er twee mogelijkheden. Ofwel kies je de route van negen, ofwel die van vijftien kilometer. De langste wandeltocht volgt exact dezelfde route, maar dan met een omweg langs het natuurreservaat ‘Tienne Aux Pauquîs‘.

Deze mooie wandeling in de Ardennen begint bij het charmante Nismes. Nadat je door het stadspark bent gewandeld, langs een fabriek bent gepasseerd en vervolgens een (mooie!) spoorweg bent overgestoken, laat je de bewoonde wereld even achter je. Het is trouwens ook vanaf diezelfde spoorweg dat je een keuze moet maken tussen de korte of langere route.

De route gidst je mee langs een dichtbebost woud dat pal naast de Viroin rivier loopt. Het pad is heel eenvoudig te volgen en zelfs zonder wegwijzers lukt dat goed. Hoewel de route lang is (9 of 15 km), is ze voor de rest niet uitdagend. Ongeveer halverwege deze wandeltocht maak je een scherpe draai en is het even klimmen, maar verder zijn er nauwelijks afdalingen of stijgende stukjes.

Tegen het einde van deze wandeling (wanneer je tussen akkers en op landweggetjes loopt) moet je naar links om de Fondry des Chiens te bezichtigen. Ik raad aan om dit stuk zeker niet over te slaan, want dit is ongetwijfeld het hoogtepunt van de wandeling! Sommigen noemen dit panorama zelfs de ‘Grand Canyon van België’. Een kléin beetje overdreven volgens mij, maar toch blijft deze kloof voor mij één van de mooiste bezienswaardigheden in de Ardennen.

Persoonlijk vond ik de wandeling naar de Fondry des Chiens niet erg speciaal, met uitzondering van het uitzicht. Deze trekpleister kan je wel ook gewoon met de auto bereiken. Als je dus niet veel tijd hebt, dan is het geen erg groot gemis om deze wandeling over te slaan.

Info

 • Startadres: Gemeentehuis van Nismes
 • Afstand: 9 of 15 kilometer
 • Moeilijkheid: Makkelijk
 • Bewegwijzering: Vlag met verticaal rood-wit-rood (9 km) of andere kleuren (15 km).
 • Uitgestippelde route: Brochure ‘20 Onvergetelijke wandeltochten‘ pagina 84 of brochure ‘Buitengewoon Wallonië‘ pagina 58.
 • Geschikt voor kinderen: Omdat er weinig niveauverschillen zijn, kan je deze wandeling in de Ardennen zeker met een kind doen. Hoewel je serieus wat kilometers aflegt, kun je de hele route vlot afleggen. Je kan bij de Fondry des Chiens ook helemaal afdalen en dat zal je kroost zeker kunnen appreciëren!
 • Geschikt voor honden: Absoluut! Het grootste deel van de wandeling gaat door het bos en je hond kan gerust wat vooruit lopen. Let alleen op bij de Fondry des Chiens, want daar wil je natuurlijk geen ongelukken!
spoorweg Fondry des Chiens

Vooraleer je in het bos bent, moet je deze spoorweg nog oversteken.

wandeltocht Ardennen Fondry des Chiens

Een groot deel van deze wandeltocht gebeurt door het bos.

Viroinval wandeling fondry des chiens

Naar het einde toe, loop je langs enkele velden.

Fondry des Chiens wandeling

De prachtige Fondry des Chiens!

6. Hoëgne wandeling

Van al deze mooiste wandelingen in de Ardennen die ik al deed, is mijn hike langs de Hoëgne Vallei mijn persoonlijke topfavoriet.

Al meteen vanaf het begin word je getrakteerd op de scheppende kracht van Moeder Natuur. Het beginpunt van de Hoëgne wandeling ligt namelijk net over een rivier. Als je je auto wilt parkeren, moet je dus eerst door dit wild klotsende waterweggetje navigeren!

In totaal is de wandeling zo’n 10 à 12 kilometer lang, maar verdwalen doe je nooit! Het is volgens mij zelfs één van de beste bewegwijzerde wandelroutes in de Ardennen. Vanaf de parking volg je het witte plakaatje met een blauw kruis, dat je mee neemt langs, over en naast de draaiende, klotsende en opspattende Hoëgne Vallei.

Óveral waar je gaat, word je omringd door water dat zich een baan vormde door dit sprookjesbos. De weinige bomen of planten die niet door de allesverwoestende rivier en watervalletjes zijn geruimd, torenen fier op uit het kolkende water. Er zijn heel wat bruggetjes tijdens deze wandelroute, waardoor je zowel de linker- als rechteroever verkent, maar ook fantastische foto’s kunt maken van deze onverwoestbare planten.

Tijdens je laatste paar kilometers door het bos moet je een beetje klimmen. Gelukkig helpen de boomwortels je daarbij, want zij hebben als het ware natuurlijke trapjes gevormd. Het klotsende water heeft zich intussen al verschillende keren tot een (klein) watervalletje omgetoverd en deze feeërieke plek nóg magischer gemaakt.
Ongeveer in het midden van deze mooie wandeling in de Ardennen, laat je het water (eventjes) achter. Dan kom je namelijk uit op een open ruimte vanwaar je links (kort) of rechts (lang) verder wandelt naar de top van de vallei. Je ziet de rivier dan wel niet meer, je hoort haar nog van overal!

Ik moet toegeven dat het stuk waar je bovenaan de vallei stapt minder indrukwekkend is. Dit scheelt namelijk niet erg veel van een gewone wandeling door het bos. Gelukkig kun je –als je goed door de bomen tuurt– wel nog steeds de rivier gadeslaan. Na een poosje daal je weer helemaal af tot in het bos en moet je een brug oversteken. Dit plekje heb je tijdens het gaan ook al gezien, maar persoonlijk vond ik dit ook het mooiste punt in de wandeling. Hier splitst de rivier namelijk in drie en vormt zo tal van prachtige watervallen. Allesbehalve erg dus, dat je er twee keer langs loopt!

Info

 • Startadres: Parkeerplaats van Roquez (door het water rijden om er te geraken).
 • Afstand: 10 à 12 kilometer
 • Moeilijkheid: Makkelijk tot gemiddeld
 • Bewegwijzering: Witte vlag met blauw kruis.
 • Uitgestippelde route: Visit Wallonia.
 • Geschikt voor kinderen: Wandelen in de Ardennen met kinderen is hier zeker mogelijk. De niveauverschillen vallen best mee en de verkoelende watervallen zullen zeker gesmaakt worden door je oogappel(s). Het is wel geen korte wandeling, dus voor kleinere kinderen raad ik het minder aan.
 • Geschikt voor honden: Zeker! Ik zag onderweg verschillende families met een hond. Hou je trouwe viervoeter bij voorkeur wel aan de lijn, want je weet maar nooit dat er jonge beestjes ronddartelen en de schrik van hun leven op doen door een kennismaking met jouw hond…
bezienswaardigheden Ardennen wandelen Hoegne

Volgens mij de allermooiste wandeling van de Ardennen: een tochtje langs de Hoëgne Vallei!

wandelpad hoegne vallei

Af en toe is het een beetje klimmen, maar erg zwaar wordt deze hike nooit.

wandelen Hoegne vallei

Als je bij het terugkeren dit brugje ziet, dan zit de wandelroute er bijna weer op!

7. Route naar de waterval van Bayehon

De watervallen van Coo zijn misschien wel de bekendste van België, maar in de Ardennen zijn er nog wel meer te vinden! Ik vertelde al over de talloze kleintjes in de vallei van de Hoëgne, maar als je een iets groter exemplaar wilt bezichtigen moet je naar Bayehon. Dat kan alleen na een (eenvoudige) hike.

Nadat je je auto langs de weg hebt geparkeerd (er is verder weinig parkeerplaats), wandel je het bos in en mag je al meteen een vreemde combinatie van brug en trap beklimmen om de Bayehon rivier over te steken.

Buiten enkele brugjes, is de volledige route vlij vak. Je loopt vrijwel de hele tijd langs de rechterzijde van de rivier, terwijl langs jouw rechterkant een prachtig bos floreert. Neem gerust een kleine omweg langs de mossen paden van dit immer groene woud. Sprookjesachtig mooi!
Alleen wanneer je bijna bij de waterval uit komt (en ook daarna nog een stukje) moet je even klimmen.

De waterval staat erg goed aangegeven en je kunt hem dan ook niet missen. Vanaf het uitzichtpunt is dit al een prachtig stukje natuur, maar als je afdaalt wordt het nog mooier. Doe wel voorzichtig aan, want het pad naar beneden is soms verraderlijk glad en behoorlijk steil.

Na je bezoek aan de kletterende cascade du Bayehon moet je weer omhoog klimmen om je wandeling verder te zetten.

Kort daarna zie je een splitsing. Om de volledige wandeling af te werken, ga je rechts. De komende kilometers nemen je mee langs bossen en weides en ongeveer halverwege laat je de Bayehon rivier helemaal achter. Als je alleen kwam om de waterval te zien, dan kun je hier naar links gaan en daarna terug naar Longfaye stappen. Van daaruit is het niet ver meer wandelen naar het beginpunt.

 • Startadres: Aan de voet van hetdorpje Longfaye of aan de “Moulin du Bayehon”. Je kunt ook deze coördinaten ingeven: 50.468045, 6.091894.
 • Afstand: 12,6 kilometer
 • Moeilijkheid: Makkelijk tot gemiddeld
 • Bewegwijzering: Rode rechthoek met een hert (zonder gewei) op.
 • Uitgestippelde route: Toeristische dienst Ost Belgien
 • Geschikt voor kinderen: Zeker! De wandeling is niet erg moeilijk en er zijn onderweg leuke plekjes waar je kroost even kan spelen.
 • Geschikt voor honden: Absoluut. Alleen het punt om naar de waterval af te zakken zal een beetje steil zijn, maar zeker niet onmogelijk.
wandeling cascade du bayehon

Niet ver van het beginpunt ligt deze vreemde brug.

waterval Bayehon wandelen

Je loopt een groot deel langs het water, maar ook dit bos houdt je de hele tijd gezelschap.

mooiste wandelingen ardennen bayehon waterval

De waterval van Bayehon is zonder twijfel het hoogtepunt van deze mooie wandelroute in de Ardennen!

Extra: nog enkele mooie uitzichtpunten in de Ardennen

Vlakbij enkele van deze wandelingen vind je ook prachtige uitzichten. Om deze panorama’s te bezichtigen hoef je niet veel moeite te doen en het zou dan ook zonde zijn om deze te missen! Hieronder een overzichtje van mijn persoonlijke favorieten:

Bouillon

Als je de langste wandeling rond de Tombeau du Géant onderneemt, kom je op een bepaald moment uit in Bouillon. Dit bekende stadje in de Ardennen heeft voldoende trekpleisters om je voor een paar uur zoet te houden, maar bezoek in ieder geval het gigantische Château de Bouillon. Dit middeleeuwse fort laat je kennismaken met de geschiedenis van Bouillon, en als dat je niet echt interesseert is er nog wel meer te ontdekken. Zo krijg je vanaf hier fantastische uitzichten over de stad én kan je op bepaalde uren naar een indrukwekkende roofvogelshow kijken. De medewerking van het publiek wordt soms gevraagd, dus steek gerust je hand op als je durft!
Verder is er ook nog het (gratis) Belvédère van Bouillon. Je moet even klimmen voordat je deze houten toren bereikt (en dan moet je nog eens klimmen!!), maar het is die moeite meer dan waard. Vanaf hier krijg je namelijk het allermooiste uitzicht over Bouillon en zijn omgeving.

Meer tips nodig over dit stadje? Lees dan ook deze blog: Wat te doen in Bouillon?

Point de vue ‘Frahan’

Vlakbij de laddertjeswandeling ligt nog een uitkijkpunt dat je niet mag missen. Het ‘Frahan’ panorama ligt net buiten het centrum van Rochehaut en geeft een prachtige aanblik over… Jawel: Frahan, een ander dorpje in de Ardennen.

La-Roche-en-Ardenne

Ik hoef La Roche waarschijnlijk niet meer voor te stellen. Dit is één van de bekendste dorpen in de Ardennen en dat heeft alles te maken met haar prachtige ligging en uitzonderlijke uitzichten. Er zijn twee punten vanwaar je een prachtig panorama krijgt over dit stadje. Wandel naar Hotel Le Corumont (via de trapjes aan de zijkant van de weg) of hike naar het Belvédère de la Roche.
Vergeet zeker ook niet om het kasteel van La-Roche-en-Ardenne te bezoeken. Het geeft je een unieke inkijk in het middeleeuwse leven van België en een prachtige blik over de stad.

Rocher de Falize

In de buurt van Malmédy ligt de Hoëgne wandeling, het kasteel van Reinhardstein en de Hoge Venen. Maar écht vlakbij vind je de Rocher de Falize. Vanuit de stad is het hooguit vijf minuten rijden en als je het liever wat avontuurlijker aanpakt, kun je er ook een fikse wandeling (9,2 km – zie route en foto’s hier) rond maken.

Als je al genoeg kilometers in de benen hebt, zul je blij zijn om te horen dat je je wagen gewoon aan de rand van deze bezienswaardigheid kunt parkeren. Van daar is het nog geen honderd meter wandelen tot je het fantastische uitzichtpunt bereikt. De mooiste foto’s krijg je vanaf de rots, maar dan moet je wel geen hoogtevrees hebben!

Lees zeker ook dit artikel: Wat te doen in Malmedy?

Meer wandeltips nodig?

Hierboven vonden jullie al enkele van de mooiste wandelingen in de Ardennen. Uiteraard zijn er nog veel meer prachtige routes om te ontdekken en daarvoor verwijs ik jullie graag door naar de website van Wallonië toerisme. Daar vind je originele ideeën, maar ook knooppunten, routenetwerken, themaroutes en allerhande wandelbrochures.
Wandel je graag in groep? Hou dan zeker ook de wandelagenda in de gaten! De toeristische dienst organiseert namelijk regelmatig culinaire wandelingen of meerdaagse wandelroutes. Ideaal om de Ardennen, maar ook de rest van Wallonië wat beter te leren kennen!
Chateau de Bouillon

Vanaf het Château de Bouillon krijg je schitterende panorama’s.

Nog enkele tips voor je bezoek aan de Ardennen

 1. Voor gratis brochures en wandelgidsen kan je terecht op de website van Wallonië.
 2. Plan je bezoek met de auto. Ik zou heel graag kunnen aanbevelen dat je hier met het openbaar vervoer naartoe kan, maar helaas is dat echt niet zo eenvoudig. Er zijn maar een beperkt aantal treinstations en ook de bussen zijn niet zo handig op elkaar afgestemd. Als je echt wilt genieten van enkele uitdagende wandelingen in de Ardennen, dan raad ik dus aan om met de wagen te komen. Bovendien beginnen de meeste wandelroutes een beetje in-the-middle-of-nowhere en is je vierwieler dus echt geen overbodige luxe.
 3. Zorg voor aangepaste kledij. Als je de meest uitdagende wandelingen in de Ardennen wilt uitproberen, dan raad ik aan om je kledij daarop af te stemmen. Zorg in ieder geval voor goede wandelschoenen met veel grip, ademende wandelsokken en ga liefst ook niet in een jeans hiken. Een goede wandel GPS of wandelnavigatie kan je ook verder op weg helpen.
 4. Boek je accommodatie voldoende op voorhand. De mooiste wandelingen in de Ardennen beginnen vaak vanuit kleine dorpjes waar er maar een beperkt aantal hotels, gîtes en B&B’s zijn. Wacht dus niet te lang en boek dat charme hotel in de Ardennen vandaag nog 😉 !
 5. Laat je niet afschrikken door het weer. Elk seizoen en alle weersomstandigheden hebben hun charmes. Toen ik de wandeling rond de Tombeau du Géant deed, was er heel veel mist (en was ik een beetje triest omdat ik dacht geen leuke foto’s te kunnen maken). Nog geen uur later was de mist opgetrokken en kreeg ik een prachtig panorama over het Graf van de Reus. En wat bleek achteraf… Ik vond de foto’s met de mist nog het mooist van allemaal!
Graf van de Reus Ardennen wandelingen

Kies je één of meer wandelingen? Ze zijn allemaal de moeite!

5x Overnachten in de Ardennen

De mooiste wandelroutes van de Belgische Ardennen verkennen kost je heel wat energie. Daarom is het aangeraden om een hotel in de buurt te boeken. Zo kan je je tussendoor eventjes opladen! Lang hoef je gelukkig niet te zoeken naar het ideale overnachtingsplekje, want hieronder vind je een lijstje met de beste accommodaties en hotels in de Ardennen!

Heb je nog niet helemaal gevonden wat je zocht? Lees dan zeker ook deze blogs:

Hotels in Spa, Belgische Ardennen
Charmante hotels in de Belgische Ardennen
Hotels in Vresse-sur-Semois
Bijzonder overnachten in de Ardennen

1. La Forge Nature

In het hartje van Rochehaut ligt een wel heel erg gezellige accommodatie: La Forge Nature. Het landschap dat deze accommodatie omringt, is zo mooi dat je het gevoel hebt dat je in een droom beland bent.

Het uitzicht op het bergachtig landschap, de sierlijke tuinen, de vrolijke schapen en kleurige bloemen, je kan het er dagelijks bewonderen. En geloof me: beu raak je het nooit!

Je laten verwonderen door de natuur is niet het enigste dat je er kan doen, want er zijn ook verschillende interessante bezienswaardigheden in de buurt, zoals een museum, brouwerij en dierenpark. Bovendien ligt het dicht bij de Laddertjeswandeling.

De accommodatie heeft een grote woonkamer en gedeelde keuken. Maar geen nood, als je niet wilt koken kan je de host op voorhand vragen om maaltijden te krijgen. Je betaalt €80 voor een tweepersoonskamer, maar moet wel minimaal 2 nachten boeken.

Prijzen en beschikbaarheid: AirBNB

wandelroutes Ardennen hotel

La Forge nature

2. La cabane de Jeanne

Heb jij je altijd afgevraagd hoe het zou voelen om voor eventjes weer kind te zijn? Dan kan je dit ontdekken in La cabane de Jeanne!

In deze gezellige boomhut zet jij al de zorgen opzij en geniet je van de ongerepte natuur om je heen. Ontwaken is zalig met een zicht op de tuin of het meer. Net zoals in een sprookje! Je tentenkamp is bovendien voorzien van voldoende handdoeken en beddengoed. Je komt dus zeker niets tekort!

Doordat het op slechts 3 kilometer van Nismes ligt, kan je je er na de Fondry des Chiens wandeling helemaal uitleven. Neem een heerlijk drankje in de bar of zet je in de tuin of op het terras!

Een overnachting in dit bijzonder verblijf in de Ardennen kost je gemiddeld €50 voor twee personen inclusief een heerlijk ontbijt!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

La cabane de Jeanne

3. Golden Lion

Het perfecte plekje om tot rust te komen? Dat is Golden Lion! Dit hotel, gelegen in het hartje van Bouillon, heeft namelijk alles wat je nodig hebt om te ontspannen!

Er is een heerlijke lounge, een terras met uitzicht op de bergen, een restaurant en een gezellige kamer met roomservice!

De ligging is ook heel fijn, want het is dicht bij vele mooie wandelingen in de Ardennen. Vanaf hier kan je zowel de Tombeau du Géant wandeling (9,2 km) als de Laddertjeswandeling (13,6 km) met de fiets bereiken. Als je heel avontuurlijk bent, kan je het natuurlijk ook te voet doen. Wissel wandelen af met een dagje in het mooie Bouillon en maak je uitstap helemaal compleet!

Een nachtje in dit verblijf kan je boeken vanaf €59 voor een tweepersoonskamer, inclusief continentaal ontbijt.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Golden Lion

4. La Niouche

Zie jij de pittige Lac de Nisramont wandeling al helemaal zitten? Dan is het een goed idee om het te combineren met een verblijf in La Niouche. Het ligt er slechts 2,8 kilometer van!

In dit paradijsje kan je genieten van rust. Zet je in de mooie tuin of barbecue op het terras en maak je uitstap naar de Ardennen nog bijzonderder! Relaxen in je kamer kan natuurlijk ook. Je hebt er een mooi uitzicht op de tuin en een eigen badkamer met douche en toiletartikelen.

In de ochtend krijg je een uitgebreid ontbijt voorgeschoteld met lokale producten en er is zelfs de optie voor lunch of diner. Hier kom je dus niet om van de honger!

Voor een nachtje in deze oase van rust betaal je ongeveer €130. Dit is de prijs voor een driepersoonskamer, maar je kan ook kiezen voor een vierpersoonskamer van ongeveer €150. Ideaal als je het avontuur met vrienden of familieleden wilt aangaan!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

La Niouche

5. Le Relais des Fagne

Les Relais des Fagne is een sympathieke B&B in de Ardennen en precies wat je nodig hebt als je graag een onvergetelijke tijd wilt beleven!

Het ligt in Sart-lez-Spa, op 10 kilometer van Spa en op 2,3 kilometer van Roquez, waar je kan beginnen aan de Hoëgne wandeling.

In het verblijf is er een bar en de kamers zijn uitgerust met douche en gratis toiletartikelen. Energie opdoen na de wandeling doe je door te ontspannen in de tuin of gemeenschappelijke lounge.

Voor een verblijf in deze gezellige B&B betaal je ongeveer €103 voor een driepersoonskamer. Deze accommodatie is snel volgeboekt, wees er dus snel bij!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Le Relais des Fagne mooie wandelingen Ardennen

Dit artikel wordt regelmatig geüpdate met nieuwe wandelroutes, dus hou het zeker in de gaten als je binnenkort een vakantie naar de Ardennen plant.
Heb je nog vragen over bepaalde hikes? Stel ze gerust hieronder! Meer info vind je ook op de website van Visit Wallonië en nog meer mooie wandelingen vind je op Eveneropuit.be.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.4/5 - (42 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
  • Hey Eddie

   Helaas is dit artikel alleen online raad te plegen. Wel kun je de tekst gerust in een tekstverwerkingsprogramma plakken en uitprinten als je dat wenst!
   Veel plezier tijdens het wandelen.

   Groetjes!
   Sam

 1. Els De bruyn says:

  Beste Sam,

  Wat een mooie wandelingen heb jij al gedaan en bedankt om dit met anderen te willen delen!

  Ik ben een teambuilding voor ongeveer 50 personen aan het organiseren in de Ardennen. Het zou een combinatie moeten zijn van eerst een boottocht te maken met een bepaalde bestemming en dan daarna een prachtige wandeling met gelegenheid tot picnick (4-uurtje) en te eindigen in een gezellig dorpje om daar ‘s avonds iets te eten.

  Zou jij mij hierbij kunnen helpen aub?

  Alvast bedankt voor jouw antwoord en tijd.

  Groetjes,
  Els

  • Hey Els

   Ik heb eigenlijk geen idee of er boottochten door de Ardennen worden georganiseerd. Kajakken is zeker een mogelijkheid, maar een echte boottocht… daar heb ik nu echt geen idee van!
   Volgens mij ben je beter dat je de hulp inroept van de toeristische dienst van Wallonië of de Ardennen om je daarop antwoorden te geven en ook om de mogelijkheden te bespreken. Zij gaan je veel meer in-depth info over de regio kunnen geven!

   Succes alvast!
   Gr.
   Sam

   • Els De bruyn says:

    Hey Sam,

    Super bedankt voor jouw antwoord Sam! Apprecieer ik ten zeerste! 🙂
    Ik zal eens bij een toeristische dienst van Wallonië horen.

    Vermoedelijk gaan we toch één van jouw prachtige wandelingen doen, ziet er heel goed uit!

    Bedankt om dit met iedereen te willen delen.

    Groetjes,
    Els

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>