21 februari, 2020

Musée d’Orsay: kunstwerken, meer info en tickets

In 1980 werd het Gare d'Orsay (een voormalig treinstation) definitief gesloten en werd er besloten om in dit prachtige gebouw een museum onder te brengen. Amper zes jaar later slaagde de Italiaanse architect Gae Aulenti er al in om dit project tot een goed einde te brengen. Tegenwoordig is dit een van de meest bezochte musea in Parijs (na het Louvre natuurlijk). En hoe kan dat ook anders? Met kunstwerken van Rodin, Manet, Munch, Moreau, Van Gogh en nog veel meer is dit immers een museum van het hoogste niveau!

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

Musée d'Orsay

Musée d’Orsay kunstwerken

Met duizenden schilderijen en honderden beeldhouwwerken is er meer dan genoeg te zien voor iedereen. Jaarlijks bezoeken meer dan drie miljoen mensen het Musée d’Orsay in Parijs en dat heeft natuurlijk veel te maken met de prachtige kunst die je er kan vinden.
De mooiste kunstwerken in het Musée d’Orsay zijn natuurlijk van de grootmeesters. Maar wie en wat is nu echt de moeite waard om te bezichtigen? Ik geef je graag enkele tips:

Vincent van Gogh

De werken van Vincent van Gogh zijn wellicht de beroemdste die je zal vinden in het Musée d’Orsay. Van deze impressionist vind je maar liefst 27 schilderijen terug in dit museum! Vooral zijn zelfportretten (er zijn er meerdere), ‘Sterrenhemel over de Rhone’, ‘De kerk van Auvers’ en ‘Siesta’ zijn indrukwekkend. Maar ook zijn minder bekende werken zijn een lust voor het oog.
Wist je trouwens dat Vincent Van Gogh, nu toch één van de grote schilders uit de negentiende eeuw, tijdens zijn leven weinig succes had? Hij verkocht maar één schilderij en dat slechts enkele maanden voor zijn dood… De grote collectie die je hier kan zien, wordt nog aangevuld door tientallen andere werken in andere musea overal ter wereld. Al zijn schilderijen werden in tien jaar afgewerkt.
In Parijs zijn er ook nog kunstwerken van van Gogh te zien in het Louvre en het Musée Rodin.

Musée d'Orsay Van Gogh

Een van de befaamde zelfportretten van Vincent Van Gogh in het Musée d’Orsay.

Édouard Manet

Édouard Manet is een van de grootste schilders die Frankrijk ooit kende. Met 34 schilderijen kan je hier dan ook heel veel van zijn prachtwerken aanschouwen. Deze schilder werd vooral gekenmerkt door schilderijen in het realisme en het impressionisme. In tegenstelling tot van Gogh werd Manet trouwens wel erkend toen hij nog leefde.
De bekendste werken van Manet die je in het Musée d’Orsay zal aantreffen zijn o.a. ‘Le déjeuner sur l’herbe’, ‘Olympia’ en ‘Het balkon’.

manet musée d'orsay

Enkele werken van Edouard Manet in het Musée d’Orsay. Het middelste is het bekende ‘Het balkon’.

Paul Cézanne

Paul Cézanne is nog zo’n grote Franse schilder. Zijn meesterwerken behoren tot het modernisme, maar ook het impressionisme. Tijdens zijn leven werd Cézanne vaak uitgelachen en bekritiseerd, maar toch kende hij toen al vrij veel succes. Zoals dat gaat bij kunstenaars werden zijn werken pas na zijn dood als meesterwerken bevonden.
Er zijn 56 schilderijen van Paul Cézanne te zien in het Orsay museum. Enkele van zijn meest gekende werken in het musée d’Orsay zijn onder meer: ‘De kaartspelers’, ‘Stilleven met uien’, ‘Les Baigneurs’, …

cézanne musee d'orsay

Er is veel te vertellen over Cézanne en zijn kunstwerken!

Auguste Rodin

Deze Franse impressionistische beeldhouwer zegt je misschien wel iets. Dat komt waarschijnlijk door zijn beroemdste beeld, ‘De Denker’. Momenteel kan je dit beeld bezichtigen in het Rodinmuseum (ook in Parijs). Echter is veel van de kunst van deze beeldhouwer ook te zien in het Orsay museum. De impressionistische beelden vallen erg op door het onregelmatige oppervlak waardoor het soms lijkt alsof de beelden tot leven komen door de aparte lichtinval. De poorten van de hel, l’Age d’airain en l’Hiver zijn maar enkele werken van Rodin die je zeker moet zien in het Musée d’Orsay.

auguste rodin musee d'orsay

In zowat elke gang en op elk verdiep vind je wel enkele rauwe beeldhouwwerken van Auguste Rodin.

Claude Monet

Monet is natuurlijk niet te verwarren met Manet. Deze schilder kon meer dan 60 jaar lang zijn vak uitoefenen, en daardoor zorgde hij zelfs voor een echte kanteling in het schilderswereldje. Hij wordt zelfs gezien als de grondlegger van het impressionisme. Landschappen, stillevens, portretten, … Zowat alles komt aan bod in de werken van Manet. Klaprozen, La pie, La gare Saint-Lazare en de brug bij Argenteuil waren mijn favoriete werken van Monet in het Musée d’Orsay. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer meesterwerken te bezichtigen!

claude monet musee d'orsay

De pasteltinten van Claude Monet fascineren jong en oud in het Musée d’Orsay!

Edgar Degas

Natuurlijk was deze bekende Parijzenaar ook een impressionistisch kunstschilder en beeldhouwer. Nuja, hij wordt daarnaast ook wel beschouwd als een realist, maar de impressionistische kenmerken in zijn schilderijen en sculpturen zijn toch overduidelijk. Maar liefst 43 schilderijen hangen er van deze befaamde schilder! De balletklas, De absintdrinkster en de Bellelli Familie zijn zijn bekendste werken, maar ook zijn minder bekende schilderijen zijn echte meesterwerken! De schattige beeldhouwwerkjes zijn trouwens ook meesterlijk.

degas musée d'orsay

Degas liet zich volgens mij graag inspireren door dansende dames!

Gustave Caillebotte

Ik had eigenlijk nog nooit van deze schilder gehoord, maar toen ik zijn werk ‘Les raboteurs de parquet’ hier zag, was ik erg onder de indruk. In totaal heeft hij 7 schilderijen in het Musée d’Orsay hangen, maar het bovengenoemde schilderij is toch echt wel zijn absolute meesterwerk.

les raboteurs de parquet musée d'orsay

Dit was één van mijn favoriete kunstwerken in het museum. Les raboteurs de parquet van Gustave Caillebotte.

Musée d’Orsay tickets

Een ticket voor het Musée d’Orsay kost €17. Met dat toegangsbewijs mag je zelf een tijdstip kiezen waarop je graag binnen wil. Ter plekke mag je dan alle wachtrijen voorbij steken.
Als je graag een combiticket koopt voor het Musée d’Orsay en het Musée d’Orangerie, dan betaal je €22 per persoon voor een skip-the-line ticket.

Een voorrangsticket en audioguide kost je €37 per persoon als je online op voorhand boekt.
Voor een voorrangsticket met een gids in het Musée d’Orsay betaal je bijna €55.

Er zijn ook mogelijkheden om het Musée d’Orsay gratis te bezoeken. Zo is de toegang op de eerste zondag van de maand voor iedereen gratis, maar ook jongeren (t.e.m. 25 jaar) met een identiteitskaart van de EU mogen gratis binnen. Ook -18 jarigen mogen gratis binnen.

Als je van plan bent om meerdere musea en bezienswaardigheden in Parijs te bezoeken, dan raad ik aan om een Paris Museum Pass aan te schaffen.
Deze passen zijn geldig voor 2, 4 of 6 dagen en beginnen bij €53 per persoon. Met deze speciale passen krijg je gratis toegang tot meer dan 60 musea en bezienswaardigheden in Parijs. Daar zit o.a. het Musée d’Orsay bij, maar ook het Louvre, het Centre Pompidou, de Arc de Triomphe, het prachtige Sainte-Chapelle en nog véél meer. In totaal is de kostprijs van deze pas al snel veel goedkoper dan alle toegangsprijzen apart te betalen.

Musée d’Orsay openingsuren

Het museum is geopend van dinsdag tot zondag, van 09:30u ‘s morgens tot 18:00u ‘s avonds. Op donderdagen kan je het museum tot 09:45u bezoeken. Op 1 mei en 25 december is het museum ook gesloten. Kijk ook eens op de officiële website van Frankrijk voor meer info over openingsuren en het museum.

le theatre d'ombres du chat noir musee d'orsay

Er wordt ook vrij veel aandacht besteedt aan ‘Le Théâtre d’Ombres du chat noir’ in het museum.

6 Leuke weetjes over het Musée d’Orsay in Parijs

 • Het Musée d’Orsay was een voormalig treinstation. Dat wilt zeggen dat het dus best een groot museum is! De hal is 140 meter lang, 40 meter breed en 32 meter hoog. Om dit prachtige gebouw te ontwerpen werd meer dan 12.000 ton staal gebruikt! Dat is zelfs meer dan wat er werd gebruikt in de Eiffeltoren!
 • Het treinstation raakte in onbruik omdat de treintoestellen alsmaar langer en langer werden, zodat de wagons niet meer in de Gare d’Orsay pasten. Om dit mooie gebouw niet te laten leegstaan, werd het ook nog gebruikt als parkeerplaats, theater en zelfs als opvangcentrum voor krijgsgevangenen. Heel even zag het er naar uit dat de Gare d’Orsay zou worden afgebroken, maar gelukkig werd daar een stokje voor gestoken!
 • Het grootste deel van het museum bestaat uit Franse kunst tussen 1848 en 1914.
 • De meeste werken die je hier ziet stonden ooit in andere musea. De belangrijkste ‘schenkers’ zijn het Louvre, het Musée du Jeu de Paume en het Nationale Museum voor Moderne Kunsten (dat nu helemaal werd verhuisd naar het Centre Pompidou).
 • Als je dol bent op impressionisme, dan moet je het Musée d’Orsay zeker bezoeken! Hier vind je immers de grootste collectie aan impressionistische schilderijen ter wereld. Er zijn er hier bijna 1100.
 • Er zijn twee restaurants in het museum. Reservaties zijn niet nodig, maar een kijkje binnenin zeker wel!
restaurant musee d'orsay

In dit restaurant kan je iets lekkers eten vooraleer je verder gaat met kunst kijken.

Citytrip naar Parijs

Wil je een culturele stedentrip naar Parijs maken? Of is er nog wel meer dat je wilt zien in Parijs?
De Franse hoofdstad ligt niet heel ver van België en is dus de perfecte vakantie voor een kort citytripje!

Kijk alvast eens naar deze mooie deals:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

De volledige lijst vind je op deze pagina.

Vakanties en weekendjes weg

 • Roompot: Vakanties dichtbij (België, Nederland, Frankrijk en Duitsland) vanaf €200, zodat je nooit ver weg bent van huis tijdens deze vreemde tijden. Je krijgt bij hen een omboekgarantie, waarbij je je verblijf gratis mag aanpassen tot 28 dagen voor aankomst. Bovendien werken ze samen met alle vakantieverblijven voor een hygiënischer en veilig verblijf. (zie hier)

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)
 • Easy Terra: Spotgoedkope autohuur (vanaf €2 per dag!), maar indien je een verzekering wilt moet je die wel extra afsluiten (€5 extra per dag). Bij Easy Terra kan je tot 48 uur op voorhand gratis annuleren of wijzigen. (zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!