Ninh Binh, een paradijs vlakbij Hanoi

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 februari, 2020

Rond Hanoi zijn er meerdere prachtige plekjes die je kan bezoeken. Halong Bay en Sapa worden door de meeste toeristen bezocht, maar het paradijselijke Ninh Binh lijkt soms nog te worden vergeten.
Persoonlijk vond ik Ninh Binh één van de mooiste bezienswaardigheden in Vietnam. Bovendien is het heel eenvoudig om er vanuit Hanoi te geraken.
Ik vertel je er alles over.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.2/5 - (5 votes)

bezienswaardigheden ninh binh

Ninh Binh; Halong Bay op het land

Ninh Binh wordt ook weleens ‘Halong Bay op het land’ genoemd. Die vergelijking is eigenlijk niet slecht, want ook hier vind je duizenden rotsachtige eilanden die zijn begroeid met honderden tinten groen. Het bijzondere eraan is dat je deze rotsachtige eilanden deze keer (meestal) niet op het water vindt, maar op het land.

Langsheen deze ruwe landschappen vloeien uitgestrekte en kronkelende rivieren waarop kranige inwoners roeien en peddelen. Zo tonen ze aan toeristen de mooie landschappen of raken ze sneller op hun bestemming via allerlei zijriviertjes. Het duurt trouwens niet lang vooraleer het water je ook doorheen gigantische rijstvelden meeneemt.

De stad zelf is leuk om even in rond te lopen, maar hier ben je toch echt om van de mooie natuur te genieten. Of misschien zijn het de tempels waardoor je zo gefascineerd zal raken? Je moet het gewoon zelf ontdekken!

In de omgeving van Ninh Binh vind je immers enkele kleine (en héél grote) tempels of indrukwekkende gebouwen. Het mooie aan deze constructies is dat ze vaak temidden van al deze wondermooie natuur staan en er als een geheel lijken mee vergroeid te zijn.

In Ninh Binh vind je zelfs het grootste Boeddhistische tempelcomplex van Vietnam! En natuurlijk zijn de uitzichten vanaf hier ook fenomenaal!

ninh binh Vietnam

Ontspan in de fantastische natuur van dit wondermooie plekje.

Van Hanoi naar Ninh Binh

Vanuit de drukke hoofdstad van Vietnam raas je in twee uur al naar de natuurpracht van Ninh Binh. Na een dolle rit waarbij verkeersregels bijna onbestaand lijken, word je afgezet in het centrum van Ninh Binh en kan je meteen al kennis maken met de indrukwekkende landschappen.

Er zijn verschillende manieren om van Hanoi naar Ninh Binh te reizen. Ik zet ze voor jullie op een rijtje:

Bus van Hanoi naar Ninh Binh

Het is volgens mij de handigste en vlotste manier om met de bus van Hanoi naar Ninh Binh te pendelen. Tijdens zo’n bustransfer word je immers met de bus opgehaald aan je accommodatie en ook in het centrum van Ninh Binh teruggebracht.

Van daaruit kan je eenvoudig de taxi nemen (of wandelen) naar je verblijf in Ninh Binh. Als je maar voor één dag gaat dan kan je aan de eindhalte van de bus ook meteen een scootertje huren.

bus van hanoi naar ninh binh

Eén ding is zeker: welk vervoer je ook kiest, je verblijf in Ninh Binh wordt fenomenaal!

Trein van Hanoi naar Ninh Binh

Zelf koos ik voor de bus omdat je dan in het centrum van Ninh Binh wordt afgezet en van daaruit eenvoudig kunt beginnen met je bezoek. Met de trein van Hanoi naar Ninh Binh is iets omslachtiger en bovendien word je ook nog een eindje buiten het centrum gedropt.

Het kan wel dat de treinen iets comfortabeler reizen zijn en dat je onderweg ook al mooie landschappen te zien krijgt.

Voor een treinkaartje van Hanoi naar Ninh Binh betaal je tussen €10 en €15. Je kunt de tickets alvast online aankopen of ter plekke in het station.

ninh binh hanoi vietnam

Bijna overal waar je kijkt zie je prachtige natuur!

Met een tour van Hanoi naar Ninh Binh

Als je liever alles geregeld ziet of weinig tijd hebt, dan is een tour van Hanoi naar Ninh Binh ook geen slecht idee.
’s Morgens vroeg word je opgehaald aan je hotel en van daaruit word je de hele dag mee op sleeptouw genomen langs de mooiste bezienswaardigheden van Ninh Binh.

Onderweg krijg je ook lunch en (afhankelijk van welke tour je boekt) zitten ook een boottocht en de toegangsprijzen voor enkele tempels inbegrepen.
Een dagtour van Hanoi naar Ninh Binh is niet zo duur. Voor +/- €30 per persoon kan je online al boeken.

 

Eén dag of meer?

Tijdens mijn rondreis door Vietnam, bleef ik in totaal drie dagen in Ninh Binh omdat er toch wel wat dingen te zien zijn en ik niet te gehaast door deze mooie natuur wou rondtrekken.

Ik denk dat het zeker mogelijk is om alles in één dag te zien, maar dan lijkt het me ook wel handig dat je al enige kennis hebt over dit gebied. Daarom kan een dagtour in dit geval wel handig zijn.

Tijdens een verblijf van drie dagen in Ninh Binh zal je het heel rustig aan kunnen doen en wellicht ook enkele bezienswaardigheden zien die minder bezocht worden door andere toeristen. s Morgens wakker worden in de mooie natuur van Ninh Binh en van daaruit de fiets of scooter nemen om de omgeving bij zonsopgang te zien wakker worden is echt een aanrader!

ninh binh

Tijdens een zonsopgang of zonsondergang is Ninh Binh op z’n mooist.

Bezienswaardigheden in Ninh Binh

Ook hier heeft de natuur alweer de sterkste troeven, maar toch zijn er ook enkele uitgesproken bezienswaardigheden in Ninh Binh die je niet mag missen.

Als je niet zo veel tijd hebt raad ik aan om de Hang Mua Caves en een boottochtje op de rivier niet over te slaan. Voor mij waren dat de twee leukste dingen om te doen in Ninh Binh.

Hang Mua Caves

Deze plek was zonder twijfel het hoogtepunt van mijn bezoek aan Ninh Binh.

Deze grotten liggen vlakbij de uitgestrekte rijstvelden van Tam Coc (waar ook de leukste accommodaties te vinden zijn). Om binnen te mogen betaal je 20.000 Vietnamese dong (ongeveer 75 eurocent). Op het eerste zicht lijkt het nogal een kitscherige vertoning. Eerst loop je immers langs aangelegde tuinen die hier (volgens mij) niet echt passen. Gelukkig vergeet je die al snel eens je begint met de stevige klim naar boven. In totaal moet je ongeveer 400 trapjes op vooraleer je kan genieten van de mooiste uitzichten over Ninh Binh.
Vergeet niet om onderweg ook af en toe te stoppen, want de vergezichten veranderen voortdurend.

Helemaal op de top wacht het (tweede) beeld van een draak je op en ook van hieruit geniet je van de mooiste panorama’s over de hele omgeving. Rechts strekken rijstvelden zich zo ver uit als je ook kan zien, links lijkt het net alsof je in een Noors fjordlandschap beland bent. Je aanschouwt ook de rivier die tussen enkele gigantische rotsformaties slinger en je ziet er tientallen piepkleine bootjes op varen.

Je kan ook de eigenlijke grotten van Hang Mua verkennen, maar dat is volgens mij niet bepaald de moeite. Er is immers niet erg veel te zien en het uitzicht vanaf de top is volgens mij de mooiste bezienswaardigheid in Ninh Binh.

hang mua caves ninh binh

Geef toe; dit uitzicht is toch fantastisch?!

Boottochtje langs de rivier

Nog iets dat je zeker niet mag missen is een boottochtje op één van de rivieren van Ninh Binh. Je kan een sloep (inclusief roei(st)er) huren in het centrum van Ninh Binh of bij de grotten van Trang An.

De boottochtjes die vertrekken vanaf het centrum lijken op het eerste zicht minder indrukwekkend, maar na vijf minuten peddelen ben je al ver weg van de stad en wordt de rivier ook hier omringd door fantastische landschappen.

Bij beide boottochten vaar je langs uitgestrekte rijstvelden, prachtige grotten (je vaart er ook onderdoor!) en allerlei ander moois van Moeder Natuur. In totaal betaal je 300.000 Vietnamese dong en op het einde vraagt de roei(st)er je ook nog om een fooi. En geloof me: de roeisters/roeiers verdienen een fooi, want ze nemen je maar liefst twee uur lang mee op het water. Onderweg roeien ze trouwens niet alleen met hun armen. Het grootste deel van de boottocht gebeurt met hun benen en dat is best wel speciaal om te zien!

Dit is natuurlijk een toeristische attractie en daardoor zal je nooit helemaal alleen zijn op de rivier. Er zijn zelfs bootjes die onderweg drankjes en lekkers verkopen aan toeristen (of een cadeautje voor je roei(st)er) en fotografen die een foto van je maken. Na afloop kan je een (niet erg mooie) foto kopen voor 10.000 dong.

Al bij al is dit echt één van de leukste dingen om te doen in Ninh Binh en dus raad ik aan om dit zeker niet over te slaan.

bezienswaardigheden ninh binh boottochtje rivier

Dit kranige dametje roeide mij twee uur lang (!) langs de mooie landschappen.

Rijstvelden van Tam Coc

Tam Coc ligt vlakbij het kleine centrum van Ninh Binh. Neem je scooter (of de fiets) en verken de uitgestrekte rijstvelden met je camera in de aanslag, want er is hier altijd wel iets mooi of uniek te zien. De harde werkers met hun typische Vietnamese hoedjes die rijst aan het planten zijn, met of zonder hulp van een buffel, of misschien wel de vele mooie vogels die hier wat eten proberen te zoeken. De zonsopkomst of -ondergang is hier magisch!

rijstvelden tam coc ninh binh

De rijstvelden liggen in een prachtige omgeving.

Bich Dong Pagoda

Wist je dat de grootste boeddhistische tempel van Zuidoost-Azië in Ninh Binh staat?

Om deze bezienswaardigheid te bezoeken moet je zeker een scooter huren, want deze plek ligt ongeveer vijftien kilometer verderop. Eens je je scooter hebt geparkeerd raad ik aan om het elektrische wagentje naar de ingang te nemen want anders is het nog een heel eind lopen.

Het volledige domein is bijna 540 hectare groot en tijdens je bezoek kun je 5000 bronzen boeddha standbeelden begroeten en versteld staan van de weelderigheid (zó véél goud!!!) van de tempels. Voor mij zijn het vooral de mooie uitzichten die een bezoek aan de Bich Dong Pagoda de moeite maken. Eens je helemaal tot aan de top bent geklommen krijg je immers een fantastisch overzicht over het hele tempelcomplex en de omgeving errond.

bich dong pagoda vietnam

De grootste boeddhistische tempel van Vietnam én Zuidoost-Azië!

bich dong pagoda vietnam ninh binh

Na een bezoek aan deze gigantische tempel ben je doodmoe!!!

Bai Dinh Pagoda

De Bai Dinh Pagoda is een heel stuk kleiner dan Bich Dong! Verschillende kleine tempeltjes lijken hier te zijn versmolten met de grotten. Vooraleer je de bovenste tempel bereikt, moet je door een donkere grot vol met vleermuizen.

Dit plekje is leuk om te bezoeken maar als je schema nogal krap is dan kan je dit onderdeel van je uitstap gerust schrappen.

bai dinh pagoda ninh binh

Mooi, maar zeker niet de indrukwekkendste tempel hier.

Thung Nham Bird Park

Iets verder dan de Bai Dinh Pagoda ligt een groot natuurreservaat. Het bevindt zich een eindje buiten Ninh Binh en dus raad ik ook aan om een scooter te huren als je deze plek wilt verkennen.
In het park vind je héél veel water en bomen, enkele ondergrondse grotten die je kan ontdekken en natuurlijk zijn er ook héél erg veel vogels in deze omgeving.

Het zijn vooral die laatste beestjes die een bezoek aan Thung Nham de moeite maken. Honderden ooievaars en reigers leven in dit moerassige park en vanaf een uitkijkplatform kan je deze gevederde dieren ongestoord begluren.

De natuur is hier mooi, maar als je niet genoeg tijd hebt kun je deze plek ook gerust overslaan zonder veel te missen. Persoonlijk vond ik de natuur rond Tam Coc nog indrukwekkender (en gratis).

thung nham bird park bezienswaardigheden ninh binh

Zie je de vogels?

bezienswaardigheden ninh binh thung nham bird park

Onderweg naar het observatieplatform kan je ook een aangelegde tuin bekijken.

Scooter huren in Ninh Binh

Als je geen tour naar Ninh Binh boekt, dan moet je wel zien dat je overal geraakt.
De beste manier om Ninh Binh op eigen houtje te verkennen is met behulp van een scootertje.

Ze zijn goedkoop (vaak minder dan €5 per dag) en met een beetje behendigheid geraak je overal. Je kan natuurlijk ook een fiets huren, maar sommige van de bezienswaardigheden liggen toch al snel enkele kilometers uit elkaar en bovendien kan het hier héél heet worden. En dan is de verkoeling en het gemak van een bromfiets natuurlijk wel aangenaam!

Vergeet wel niet dat je overal moet betalen om je scooter te parkeren. Meestal gaat het om 5000 tot 10.000 Vietnamese dong, of omgerekend 20 à 40 eurocent.

Een liter benzine kost ongeveer 75.000 – 100.000 dong (+/- €1).

vietnam ninh binh scooter huren

Door een scooter te huren kom je op plekken die je anders nooit zou zien.

Leuke accommodaties in Ninh Binh

Als je plan is om naar Ninh Binh te gaan, dan ben je vast wel geïnteresseerd in mooie natuur. Het zou dan ook zonde zijn om niet in zo’n mooie omgeving te overnachten.
Daarom raad ik aan om het (kleine) stadscentrum een beetje te vermijden en eerder in de omgeving van ‘Tam Coc‘ te zoeken naar jouw accommodatie.

Zelf verbleef ik in ‘Ham Rong Homestay‘ en daar was ik heel tevreden over. Je verblijft hier vlakbij de rijstvelden en krijgt een bamboehut als accommodatie. Bovendien is het eten hier overheerlijk en is het personeel heel behulpzaam. Per nacht betaal je net iets meer dan tien euro.
Als je echt een luxueuze vakantie wilt in een prachtige omgeving, dan zou ik voor Emeralda Resort (vanaf €75 per nacht) gaan. Hier verblijf je op een rijstveld in een heel erg luxueuze suite.

ham rong homestay ninh binh

Ik verbleef in de ‘Ham Rong Homestay’ en was héél tevreden over de kamer, het eten en het personeel.

Tours naar Ninh Binh

Wil je liever niet alles zelf regelen? Of vind je een gids onderweg wel handig? Dan is een dagtour zeker iets voor jou.

Bovendien zijn deze dagtours erg goedkoop en kan je ze online al regelen. Een tour naar Ninh Binh vanuit Hanoi kan al voor €30 per persoon.
Kijk altijd wel goed na wat in de prijs zit inbegrepen. Zo krijg je bij sommige tours ook een lunch en een boottocht.

Kijk eens naar deze excursies:

 

Vlucht naar Hanoi vanuit Brussel

Ben je dol op lekker eten, uitzonderlijk mooie natuur en vriendelijke mensen? Dan is Vietnam een land dat je erg zal bevallen!

Om hier naartoe te vliegen zit je wel lang in het vliegtuig. Daarom is een beetje extra luxe en comfort geen slecht idee. Zelf vloog ik van Brussel naar Hong Kong in Premium Economy Class met Cathay Pacific (meer daarover lees je hier) en van daar vloog ik in twee uur verder naar Hanoi.

Champagne, zitjes die je ver naar achter kunt hellen en veel meer comfort: het maakt twaalf uur op een vliegtuig zitten toch echt een pak aangenamer. Bovendien begin (en eindig) je je reis zo ook zonder stress en dat is toch de bedoeling van op vakantie gaan?

cathay pacific vliegtuig logo

Door de lange reistijd is een relaxte vlucht geen slecht idee!

Reis naar Vietnam

Ben je benieuwd geworden naar Vietnam? Ik vind het in ieder geval één van de mooiste plekken die ik al bezocht. De uitgestrekte natuur, het overheerlijke eten, de aardige mensen en de overvolle steden zijn helemaal anders dan bij ons maar toch is het een fantastisch land om te ontdekken.

Plan je liever niet alles zelf? Kijk dan eens naar deze all-in reizen naar Vietnam:

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>