De ultieme gids over het noorderlicht, het poollicht of de aurora Borealis

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Weinig natuurfenomenen spreken zo tot de verbeelding als de aurora borealis oftewel het noorderlicht. Dit met je eigen ogen zien staat op de bucket list van heel wat reizigers en het is dan ook iets dat je nooit zult vergeten. Een voorbereid iemand is er twee waard, dus ik vertel je graag wer-ke-lijk alles wat je moet weten over dit wonder van de natuur. Zo kan je met een gerust gemoed naar het noorderlicht reizen!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (3 votes)


het noorderlicht

Wat is het noorderlicht?

Simpelweg komt het neer op botsingen tussen elektrisch geladen deeltjes van de zon die onze atmosfeer binnen komen. Deze lichtjes kan je zien boven de magnetische polen van de noordelijke en zuidelijke hemisferen. In het noorden staan ze bekend als “aurora borealis” en in het zuiden als “aurora australis”. Deze lichtjes komen in allerlei kleuren voor, hoewel groen en roze het meest voorkomend zijn. Al hebben sommigen al eens zelfs rode, gele, blauwe en paarse lichten gezien. Meestal nemen ze de vorm aan van verspreide wolken of een soort van gordijn.

Wil je graag een iets uitgebreidere uitleg over dit fenomeen? Dit (Engelstalige) filmpje is heel duidelijk:

Waar kan je het noorderlicht zien?

De beste kans om het noorderlicht te bekijken heb je uiteraard in de meest noordelijk gelegen landen zoals onder andere IJsland, Noorwegen, Zweden en Finland. Maar ook buiten Europa zoals in Canada en Alaska komt dit fenomeen voor.
 Heel zelden kan dankzij een zonnestorm de omvang van het noorderlicht verder naar het zuiden uitgebreid worden. In september 2017, kon je bijvoorbeeld het noorderlicht zien op verschillende plekken in het midden van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, Moskou, Kopenhagen en zelfs Riga. Met heel veel geluk kan je het zelfs in Nederland zien, maar daar is het helemaal niet zo goed zichtbaar en dus ook niet de noorderlicht ervaring die je wil. Daarom zet ik voor jou de beste plekken op een rijtje waar je de grootste kans hebt om het noorderlicht op een geweldige manier te ervaren.

Finland

In Finland, en meer bepaald in de Lapland streek, ligt Rovaniemi, een stadje dat bekend staat bij vele reizigers die hier hopen een glimp op te vangen van het poollicht (en de kerstman!). In Lusto is er zelfs een heus “aurora alarm”, dat je met behulp van een pieptoon verwittigt wanneer de lichten verschijnen. Andere goede locaties zijn Utsjoki, Kakslauttanen, Nellim en Ivalo. Het noorderlicht en Lapland gaan hand in hand, want dit is een unieke plek.

Zweden

Zweden is zoveel meer dan IKEA en köttbular want hier ligt ook een van de mooiste locaties ter wereld om het poollicht te aanschouwen. In Zweeds Lapland ligt het Abisko Nationaal Park, waarin een maar liefst 70 kilometer lang meer ligt. Wanneer het noorderlicht aan de hemel danst zorgt dit voor het beroemde “blauwe gat van Abisko”, een stuk hemel dat helder blijft ongeacht de weersomstandigheden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat toeristen van heinde en verre naar Abisko afreizen. Als je de drukte een beetje wil vermijden is Kirkuna een goed alternatief. Maar naar mijn bescheiden mening is Abisko de drukte absoluut waard.

Noorwegen

Net zoals IJsland is dit een van de populairste landen voor noorderlicht reizen. Wegens haar ligging boven de Poolcirkel is Tromsø de ideale uitvalbasis. Je vindt hier trouwens ook de meest noordelijke universiteit, brouwerij en planetarium ter wereld! 
Verder is Noorwegen het ideale land voor een cruise naar het noorderlicht. Voordeel hiervan is dat ze je wakker bellen als het noorderlicht te zien is, dus je hoeft er niet speciaal voor wakker te blijven.
Voor de avontuurlijke reizigers kan ik Spitsbergen of Svalbard aanbevelen. Het noorderlicht in Spitsbergen zien is een unieke ervaring. Omdat het op amper 1300 kilometer van de noordpool ligt, heb je hier de grootste kans om de aurora borealis te zien. Je kan het noorderlicht in Svalbard zelfs overdag zien!
Tot slot zijn de Lofoten Eilanden, Alta en Finnmark geweldige bestemmingen voor een noorderlichtreis.

noorderlicht noorwegen melkweg

Toen ik deze foto maakte kreeg ik niet alleen het noorderlicht te zien, ook de melkweg was perfect zichtbaar!

IJsland

Dit is de plek waar de meeste Belgische en Nederlandse reizigers het noorderlicht al hebben gezien. Toplocatie van het eiland is het Þingvellir Nationaal Park (op de koop toe UNESCO werelderfgoed). Ook de Kirkjufell berg, Myvatn en Vík (waar je de schitterende papegaaiduikers kunt zien) zijn geweldige locaties waar je het noorderlicht kunt bekijken. IJsland is echter niet het goedkoopste land en alleen al het huren van een auto kan al een bom duiten kosten. Als je dus in de omgeving van Reykjavik wil blijven moet je niet wanhopen want ook in de hoofdstad kan je het poollicht zien. Je zoekt dan best een zo donker mogelijke locatie (bijvoorbeeld een park) en je hoopt op het beste. Ook in de buurt van de luchthaven in Keflavik kan je trouwens ook soms het poollicht zien.


Alaska

382 kilometer ten noorden van Anchorage ligt het Denali National Park, waar je nog van de authentieke Alaskaanse wildernis kunt genieten. Naast de hoogste berg van de VS (Mount McKinley), vind je hier ook heel wat prachtige fauna zoals grizzlyberen, wolven en elanden. Deze ruige wildernis zorgt ervoor dat er amper lichtvervuiling is, waardoor het een geweldige locatie is om het noorderlicht te zien. Net buiten de stad Fairbanks kan je ze ook regelmatig zien en soms zie je ze zelfs in de zuidelijk gelegen hoofdstad Juneau. In het gebied van Nome heb je ook een heel grote kans om dit fenomeen te bewonderen. Met een reisje naar Alaska kan je bovendien nooit iets verkeerd doen.

Groenland

Toegegeven, dit is niet de gemakkelijkste bestemming, maar voor avontuurlijke reizigers is dit wel de ultieme bestemming om het poollicht te zien. Mooie bonus is dat het gehele eiland een geweldige plek is om het noorderlicht te bekijken, al zijn Kulusuk en Ammassalik de mooiste plekjes.

Het noorden van Rusland

Niets is zo geweldig en onvergetelijk als het noorderlicht te zien terwijl je van een glaasje huisgemaakte wodka nipt. Kola Peninsula, dat omgeven is door vele heldere meren, is een van de mooiste plekken om het noorderlicht te zien. Net zoals Murmansk, dat vlakbij het noorden van Finland ligt. Als je het niet erg vindt om de vriezende koude te trotseren, is het noorden van Siberië waar je moet zijn! De crazy Russians maken het geheel af. Na zdrowie!

poollicht

Het poollicht is magisch op zichzelf, maar ook de omgeving is vaak heel mooi.

Canada

Net zoals Alaska zorgt de combinatie van de ruwe, ongetemde wildernis met het dansende noorderlicht voor een once in a lifetime experience. Whitehorse in Yukon, Calgary, Lake Superior in Ontario, Yellowknife, Manitoba, de Canadese Rockies en Alberta…keuze te over. De schitterende bergen en de kristalheldere meren krijg je er nog eens bij.

De Faeroër Eilanden

De schapeneilanden staan ook alom gekend als een fantastische plek voor een noorderlichtreis. Tórshavn en Gjogy en Sumba zijn maar enkele van de locaties, want bijna overal op elk van deze achttien eilanden heb je een grote kans om het poollicht te bewonderen.

Schotland

Als je liever dichter bij huis blijft, hoef je enkel het kanaal oversteken. Uiteraard moet je niet in de grote steden zoals Glasgow en Edinburgh zijn, maar reis je best zo ver mogelijk naar het noorden. The Isle of Skye, Orkney Isles en Shetland Isles zijn de plekken waar je de grootste kans hebt. De weersomstandigheden moeten hier echter wel ideaal zijn. Ook in het Galloway Forest Park, de donkerste plek van Schotland, heb je een reële kans om het noorderlicht te zien dansen.
 Vergeet wel niet dat Schotland een heel eind verder ligt van de poolcirkel dan enkele andere landen en plekken die ik hier opsom. Daardoor zal de intensiteit van de aurora borealis veel lager zijn, en de kans dat je het ziet wordt daardoor ook veel kleiner.

Nieuw-Zeeland

Wist je dat je het noorderlicht tot in Nieuw-Zeeland kan zien? Welnu… Eigenlijk heet het hier het zuiderlicht of de aurora australis. Dat komt omdat het poollicht dat je hier ziet afkomstig is van de zuidpool.
Mocht je dus in het land zijn waar The Lord of the Rings is opgenomen, dan heb je een grote kans om het zuiderlicht te aanschouwen. Ik heb me laten vertellen dat er in Stewart island, Lake Tekapo, The Catlins, Invercargill en Dunedin vaak mooie lucht- en lichtspektakels worden gezien.

aurora borealis aurora australis

Buiten de naam scheelt het noorderlicht en het zuiderlicht niet veel. Het blijft een prachtig spektakel!

Wanneer kan je het poollicht zien?

Dit hangt natuurlijk af van wanneer je naar het noorderlicht gaat reizen, maar meestal heb je de beste kans van november tot maart. De beste tijdstippen zijn van tien uur ‘s avonds tot twee à drie uur ‘s ochtends (lokale tijd).

Wat kan je verwachten?

Allereerst moet ik je enigszins teleurstellen want helaas is het poollicht niet zo schitterend groen als je op de vele foto’s hebt gezien. Hou in gedachten dat heel veel fotografen photoshop en andere software gebruiken om hun foto’s te bewerken. Betekent dit dan dat het noorderlicht overroepen is? Absoluut niet. Het noorderlicht zien is een van de mooiste ervaringen van je leven en niets komt in de buurt van voor de eerste keer de groene lichtjes aan de hemel te zien dansen. Het is een uniek natuurspektakel dat je minstens een keer in je leven moet meegemaakt hebben.
Als ik heel eerlijk ben, vind ik het in het echt zelf nog mooier dan op foto’s. De stille, krachtige bewegingen die helemaal geluidloos gebeuren zijn zo intens dat je er geen genoeg van kan krijgen!

Hoe lang ze te bewonderen zijn kan ook variëren, soms is het maar een kwartiertje of half uurtje, andere keren duurt het dan weer enkele uren. Het noorderlicht blijft met andere woorden een sporadisch fenomeen. Net dat maakt het ook zo bijzonder.

Hoe lang moet je inplannen om een kans op het noorderlicht te hebben?

Dit is een moeilijke vraag, want het poollicht kan een cruel mistress zijn, zoals ze dat zo mooi in het Engels zeggen. Reken toch op zijn minst op een week rondreizen. De eerste keer dat ik naar het hoge noorden trok, zag ik maar liefst drie van de vier dagen het noorderlicht. De tweede keer was dat geen enkele keer en de derde keer zag ik de aurora borealis maar één keer op een reis van tien dagen. Er komt dus ook heel wat geluk bij te kijken. Elk nadeel heeft echter zijn voordeel, want zo heb je altijd een reden om nog eens naar het hoge noorden te trekken!

noorderlicht lofoten

De dorpjes of natuur waar het poollicht boven danst worden nog veel mooier door de groene schijn!


Het noorderlicht voorspellen

Een noorderlicht voorspelling is ondanks alle technologie die we voor handen hebben nog geen exacte wetenschap, maar gelukkig hebben we wel heel wat verschillende websites en apps ter beschikking om ons hierbij te helpen. Dankzij real-time informatie van NASA’s ACE ruimtevaartuig over de zonnewind en met behulp van computermodellen kan men vrij accuraat een noorderlicht voorspelling doen, maar hou wel in gedachten dat deze niet altijd even nauwkeurig zijn. Zoals ik al zei, het is (nog) geen 100% exacte wetenschap.

Websites voor een noorderlicht voorspelling


Europa
http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/
Als je naar IJsland trekt is de Vedur Aurora website de bron bij uitstek. Verder krijg je ook informatie over Noorwegen, Zweden en Groenland: http://en.vedur.is/weather/forecasts/aurora/


Noord Amerika
http://www.aurora-service.org/aurora-forecast/ en 
http://www.gi.alaska.edu/AuroraForecast
Je kan zelfs de aurora ervaren vanuit je luie zetel want het Canadees Ruimteagentschap toont een live feed van de hemel boven Yellowknife: http://www.asc-csa.gc.ca/eng/astronomy/auroramax/Apps voor een noorderlicht voorspelling

 • 
AURORA (appleandroid) is volgens velen de beste app, voor zowel toeristen als “serieuze” noorderlichtkijkers. Men vertelt je niet alleen hoe groot de kans is de aurora te zien, maar je krijgt ook gedetailleerde informatie over de zonnewinden en beelden van de zon in hoge resolutie.
 • Aurora Forecast 3D (appleandroid) voorspelt de aurora tot vier uur op voorhand op eender welke plek op aarde, allemaal in een mooie 3D-weergave.
 • Northern lights alert (let op! Er zijn meerdere apps die zo heten. Ik bedoel deze: appleandroid) is één van mijn favoriete apps. Aangezien het zo moeilijk is om het poollicht te voorspellen moet er een beetje samenwerking zijn tussen mensen die naar het magische tafereel op zoek zijn. Als iemand anders die de app gebruikt een melding stuurt dat de aurora zichtbaar is, dan krijg jij de exacte locatie op je telefoon doorgestuurd. Via de app zie je hoe actief het noorderlicht is (Light – Medium – High) en hoe ver je je van die locatie bevindt. Als de andere persoon daar zin in heeft kan hij ook een beschrijving toevoegen. Als jij het poollicht ziet dansen moet je natuurlijk ook wat laten weten!
 • Norway lights (appleandroid) vertelt je of het de moeite is om op zoek te gaan naar het noorderlicht in Noorwegen (Alta, Andøya, Bodø, Hamm in Senja, Harstad, Kirkenes, Lakselv, Narvik, de Lofoten en Tromsø). Het toont je drie dagen vooruit (maar de voorspelling veranderd wel voortdurend…) van 18u tot 03u ‘s nachts.
noorderlicht apps

Ik testte heel wat apps uit, maar de bovenstaande vier vind ik echt wel de moeite waard.

Het noorderlicht fotograferen

Heel wat reizigers kennen jammer genoeg het gevoel te denken prachtige foto’s van het nog prachtigere poollicht genomen te hebben, totdat ze nadien de foto’s bekijken en er amper iets te zien is. Om ervoor te zorgen dat je de show kan stelen op het familiefeest met je adembenemende foto’s vertel ik je dan ook graag hoe je dit fenomeen best op beeld vereeuwigt.

Elke fotograaf heeft zijn of haar eigen geliefkoosde technieken om het noorderlicht te fotograferen, maar algemeen gezien heb je enkel een DSLR camera nodig op een statief waarbij je de belichtingstijd op 15 of 20 seconden zet (sluitertijd) met de focus op oneindig of een object in de verte (de focusring bevindt zich op je lens). Dit alles in een zeer donkere locatie.Minimumvereisten om het noorderlicht te fotograferen:

 • Een stevig statief dat niet beweegt. Statieven van een lagere kwaliteit bewegen vaak, wat resulteert in een verschrikkelijke beeldkwaliteit. Investeer dus zeker in een goed statief! Zelf gebruik ik het MeFoto Globertrotter statief. Statieven van het merk Manfrotto zijn ook heel goed.
 • Een camera met handmatige modus functionaliteit (de ‘M’ op het draaiwieltje). Hiermee kan je onder meer handmatig alle ISO-waarden, F-stop en sluitertijd instellen. Essentieel als je het poollicht op beeld wil vastleggen. Zelf maak ik gebruik van een Nikon D750, maar ook met een non-full-frame kan je prachtige foto’s maken. Probeer wel een groothoeklens te kopen. Deze zijn perfect voor landschapsfotografie.

Aanbevolen uitrusting om het noorderlicht te fotograferen:

 • Full frame/35mm camera: full frame camera’s bieden betere beeldkwaliteit met minder ruis wanneer je foto’s neemt wanneer er weinig licht is. Zelf gebruik ik de Nikon D750. Andere uitstekende camera’s zijn de Nikon D810 de Canon 5DS modellen en de Sony a7R II.
  Zoals je vast wel merkt zijn deze camera’s nogal duur. Als je een beginnend fotograaf bent of gewoon niet heel veel geld wilt uitgeven, dan kan je ook uitstekend foto’s maken met een basismodel zoals de Nikon D3300 of de Nikon D5300. Canon heeft ook enkele goeie instapmodellen, zoals de Canon Eos 1300D of de Canon EOS 700D.
 • Een groothoeklens: hiermee kan je de uitgestrekte landschappen fotograferen met daarbovenop de noorderlichten. Wanneer je een groothoeklens koopt, zorg er dan voor dat je minimum f-stop waarden F/2.8-f/4 zijn. Wanneer je foto’s neemt met f/2.8 krijg je een heel wijd diafragma opening waardoor er meer licht op de beeldsensor kan komen met een standaard belichtingstijd. Omdat het poollicht heel ver van ons op aarde verwijderd is, kan je de focus op oneindig zetten en bijzonder scherpe foto’s van de nachtelijke hemel nemen. De meeste lenzen hebben een “∞” symbool waarmee het benaderende oneindig focuspunt wordt aangeduid.
noorderlicht bekijken

Moeder natuur legt je dubbel en dik in de watten. Het lijkt wel alsof de aurora borealis alleen danst boven de mooiste natuur!

Aanbevolen instellingen om het noorderlicht te fotograferen

De allerbelangrijkste instellingen voor je fototoestel zijn het diafragma, de sluitertijd en de ISO waarde. Deze drie vreemde woorden zijn perfect op elkaar afgestemd en hebben allemaal te maken met het licht die op je lens valt en de donkerheid van je foto bepaalt.

1. Diafragma:

Wat is het?
Het diafragma is een opening in je lens die licht doorlaat en op je sensor laat vallen. Het wordt uitgedrukt in ‘f-stop’. Hoe kleiner het diafragma (bvb. f/1.4) hoe meer licht er op de foto valt, en hoe groter het cijfer van het diafragma (bvb. f/12) hoe minder licht er op de sensor valt.

Aanbevolen instellingen
f/2.8 is de beste diafragma instelling voor het nemen van foto’s van het noorderlicht. F-stop waarden van f/3.5 of f/4 zijn ook geschikt. Ik raad je niet aan je diafragma breder dan f/2.8 te zetten, omdat het dan moeilijker wordt om te focussen in de nacht.

Waarom?
Hoe meer licht je lens kan opvangen, hoe hoger je de sluitertijd kan zetten. Daardoor wordt de foto sneller gemaakt en krijg je meer details in het dansende licht.

2. Sluitertijd

Wat is het?
De sluitertijd is wellicht het belangrijkste onderdeel bij de fotografie van de aurora borealis.
Het bepaalt immers de openingsduur van je lens, of met andere woorden de tijd die de camera nodig heeft om een foto te maken. Hoe meer seconden je aan je camera geeft, hoe meer licht er op de lens zal vallen en hoe lichter de foto zal zijn. Dit is dus perfect voor donkere situaties.

Aanbevolen instellingen
Zet de sluitertijd of belichtingstijd tussen 5 en 25 seconden. Dit werkt het beste voor het fotograferen van het noorderlicht. Wanneer het noorderlicht snel beweegt, kan je de belichtingstijd op 5 tot 7 seconden zetten, wanneer het niet zo snel beweegt kan dat tussen de 10 en 25 seconden.
Let op met lichtgevende objecten in de buurt. Bij een lange sluitertijd worden deze wit, of lelijk geel. En dat is vaak niet zo mooi op foto.

Waarom?
Hoe lager de sluitertijd (hoe meer seconden, bvb. 5″ = 5 seconden) hoe meer licht je lens kan opvangen. Daardoor wordt een donkere omgeving beter verlicht, en krijgt het noorderlicht op foto ook een veel fellere kleur.
De lage sluitertijd is ook de reden waarom je een statief moet gebruiken. Doordat het zo lang duurt om een foto te maken, moet de camera volledig stil staan. Elke beweging die je maakt wordt immers vastgelegd op de gevoelige plaat.

3. ISO

Wat is het?
De ISO waarde is een eenvoudige instelling in de computer van je camera. Hoe lager je dit cijfer zet, hoe minder licht er binnenkomt. Hoe hoger je dit cijfer zet, hoe meer licht er binnenkomt en hoe duidelijker je foto’s zijn. Echter… Per keer dat je de ISO waarde verhoogd krijg je ook meer ruis (puntjes) op je foto. Het is dus aangeraden om de ISO zo in te stellen dat je van die ruis weinig werkt.

Aanbevolen instellingen
Wanneer je de ISO-instellingen verhoogt kan de camera op een juiste manier het beeld belichten. Begin met een ISO van 400 tot 800 en neem een foto om te oefenen. Als de foto nog niet helder genoeg is kan je de ISO tot ongeveer 1200 verhogen. Ga zo verder tot je de juiste belichting hebt. Meestal zit de ISO tussen 800 en 4000.
Neem geen té hoge ISO-waarde. Anders krijg je ruis op je foto, en dat maakt de aurora borealis heel wat minder magisch…

noorderlicht fotograferen tips

En als je alles eenmaal onder de knie hebt kan je het noorderlicht eindelijk fotograferen!

Een timelapse van het noorderlicht maken

Een video bestaat uit 25 foto’s per seconde. Als je een foto per minuut neemt en nadien afspeelt aan 25 frames per seconde, krijg je een geweldige tijdscompressie wat ook wel een timelapse wordt genoemd.
Heel wat camera’s hebben tegenwoordig een ingebouwde timelapse feature, waarbij je dus helemaal niets hoeft te doen. Het enige wat je nodig hebt is je desbetreffende camera en heel wat geheugenkaartjes.
Als je camera deze optie niet heeft moet je een reeks foto’s nemen tijdens een continu interval en dan kan je met behulp van bewerkingssoftware die foto’s omzetten in een video. Als je dit doet, let er dan op dat je geen foto’s in RAW neemt, want dit neemt onnodig heel wat opslagruimte in beslag. Kleine JPEG foto’s zijn voldoende, dit gaan namelijk niet ten koste van de kwaliteit. Let er ook op dat je zelf je focus instelt, zet deze dus niet op automatisch!

Benieuwd geworden naar hoe dat er allemaal uitziet? Kijk dan eens naar deze prachtige video van National Geographic:

Selfies maken met het noorderlicht

Het groene en paarse licht is natuurlijk prachtig, maar je wilt vrienden en familie natuurlijk ook nog bewijzen (lees: jaloers maken) dat je daar echt bent geweest!
Als je alle instellingen eindelijk begint te snappen, dan kan je ook een mooie foto van jezelf maken natuurlijk.

Net zoals voorheen zet je je camera of een statief, maar dit keer stel je de sluitertijd in op twee tot vijf seconden en zet je ook je flits open (meestal is dit door op een knopje te drukken waar een bliksemschicht op afgebeeld staat).
Met behulp van een zelfontspanner ga je daarna mooi voor je camera poseren en na de felle flits blijf je doodstil staan tot de tijd om is en de foto werd gemaakt.

De flits zorgt ervoor dat jij mooi zichtbaar in beeld wordt gebracht, terwijl het landschap en het poollicht nog steeds donker genoeg zijn.

Elke beweging die je maakt wordt door de camera geregistreerd. Als je jezelf dus scherp in beeld wilt hebben is het echt belangrijk om heel stil te blijven staan.
Je hebt sowieso enkele pogingen nodig om een mooie foto te maken, maar… Oefening baart kunst!
Kijk maar naar mijn mooie selfies!

noorderlicht selfie

Een selfie maken met het noorderlicht is niet eenvoudig, maar het is natuurlijk wel een must om aan je vrienden en familie te tonen!

aurora borealis selfie noorderlicht

Soms zorgt het licht van de flits ook voor een grote schaduw. Ook daar moet je rekening mee houden als je een selfie met de aurora borealis maakt!

Unieke manieren om de nacht door te brengen tijdens een noorderlichtreis

Wanneer je naar het noorderlicht gaat reizen kan je de ervaring nog onvergetelijker maken naar gelang je slaapplek. Voor het noorderlicht in Lapland bijvoorbeeld kan je in een boomhut overnachten. Een ijslandse boomhut met zicht op de hemel is het ION hotel, en in Rovaniemi kan je het Arctic Treehouse Hotel beklimmen. In datzelfde Rovaniemi kan je ook overnachten in een glazen igloo: de Santa’s Igloos.
Verder heb je bijvoorbeeld ook tenten in de vorm van een iglo (inclusief open haard) in Harriniva of heuse “Wildernis hotels” in Nellim. Of wat denk je om te verblijven in een vissersdorpje op de Lofoten Eilanden? Het enige nadeel is dat dit bijzonder prijzig kan zijn. Voor een nacht in een boomhut betaal je zo maar even (minstens) 300 euro…

Andere leuke activiteiten in het hoge noorden

Je vraagt je misschien wel af of het echt de moeite is helemaal naar Lapland te reizen om alleen maar het noorderlicht te zien. Volmondig zeg ik ja! Maar… Wat als de aurora borealis zich niet laat zien? Gelukkig is dit niet de enige kers op de taart want er zijn heel wat andere bijzonder leuke activiteiten voor tijdens je noorderlichtreis!

In Finland kan je Lapland verkennen op een rendier– of huskyslee. Of spring lekker op een sneeuwscooter en scheur over de sneeuw! De Lainio Snow Village is ook zeker het bezoek waard, dit is een dorpje dat geheel uit sneeuw en ijs bestaat, inclusief ijshotel en ijsbar en –restaurant. Het Arktikum is dan weer een museum waarin je heel wat meer te weten komt over de geschiedenis en cultuur van Fins Lapland en de plaatselijke levensstijl en folklore. En wanneer je in Finland bent mag je zeker niet vergeten de Finse sauna-ervaring mee te maken!

De meest populaire activiteiten in Noorwegen zijn walvissen kijken of ijsvissen in de fjorden. Verder is sneeuwschoenwandelen (het is even leuk als het klinkt!) en langlaufen de ideale manier om het weergaloze besneeuwde landschap in je op te nemen.

In IJsland moet je zeker een ijsgrot bezoeken, net zoals de gouden cirkel waarmee je het Þingvellir Nationaal Park, de Gullfoss waterval en het geotherme gebied in Haukadalur (met de geisers Geysir en Strokkur) aandoet. Ook hier zijn er uiteraard heel wat schitterende wandelmogelijkheden.

In Canada draait het vooral om echte outdoor activiteiten zoals jagen en vissen, maar ook kajakken en walviskijken.
Dit geldt ook voor Alaska, dat je ook geweldig met de camper kunt verkennen. Als je een goede visser bent, kun je proberen de lekkerste zalm ter wereld te vangen.

andere activiteiten hoge noorden husky slee noorderlicht

Laat je rondtrekken door een bende vrolijke huskies! Als je een avondexcursie boekt kan je het noorderlicht misschien zien terwijl je in een huskyslee zit!

Tien leuke weetjes over het noorderlicht

 1. Op andere planeten in ons zonnestelsel kan je ook de aurora ervaren, zoals bijvoorbeeld op Jupiter en Saturnus. Misschien een ideetje voor de toekomst? Het is eens iets anders dan een cruise naar het noorderlicht.
 2. Het kan veranderen! Om de zoveel tijd draaien de magnetische polen van de aarde om en veranderen ze van locatie. Het magnetische veld van de aarde heeft tussen de 200,000 en 300,000 jaar nodig om van polariteit te wisselen. Als je dus 800,000 jaar geleden zou hebben geleefd en je richtte je kompas naar de Noordpool, zou je hierop “zuiden” hebben afgelezen.
 3. Tijdens de afgelopen 150 jaar heeft de magnetische pool zich meer dan 1000 kilometer naar het noorden verplaatst. Wetenschappers zeggen dat het zich voortbeweegt aan een snelheid van tien kilometer per jaar en zelfs van pool tot pool kan omdraaien. De afgelopen jaren is de snelheid zelfs opgelopen tot 40 kilometer per jaar, waardoor het in een aantal decennia Siberië zou bereiken. Voorlopig verschilt de geografische Noordpool van de magnetische Noordpool (waar je kompas naar wijst als het noorden) met ongeveer 500 kilometer.
 4. De Inuit stammen van Noord-Amerika beschouwden de aurora als de geesten van overledenen die een balspel aan het spelen waren, waarbij de schedel van een walrus de bal was. Om de een of andere reden die wij nooit zullen begrijpen vertelde het volk van het Nunavik eiland hetzelfde verhaal, maar net andersom. Voor hen waren de noorderlichten de geesten van walrussen die aan het spelen waren met de schedel van een of andere onfortuinlijke stakker.
 5. De oorspronkelijk inheemse bevolking van de Verenigde Staten geloofde dat de poollichten de geesten van de doden waren. Hoe feller ze schitterden, hoe gelukkiger ze zogezegd waren.
 6. De noorderlichten werden ook beschouwd als voortekens. Na de christianisatie van middeleeuws Europa werden ze vaak gezien als een waarschuwing voor donkere tijden die in het vooruitschiet lagen. Tijdens de Slag bij Fredericksburg in Virginia zagen de geconfedereerden hen daarentegen als een positief voorteken. Tegen alle verwachtingen in wonnen ze effectief de veldslag.
 7. Aurora borealis is afgeleid van de Griekse woorden “aurora” (zonsopgang) en “boreas” (wind). Opdat de oude Grieken de noorderlichten hebben kunnen zien moet er een bijzonder sterke zonneactiviteit zijn geweest, omdat men de poollichten nauwelijks of nooit in het zuiden kan waarnemen. Volgens de Grieken was Aurora de zus van Helios en Seline (de zon en de maan) en elke ochtend racete ze doorheen de hemel in haar kleurrijke rijtuig om haar broer en zus op het aanbreken van een nieuwe dag te wijzen.
 8. De Romeinen associeerden de noorderlichten met een nieuwe dag. Zij geloofden dat ze Aurora waren, de godin van de dageraad.
 9. De Japanners geloven op hun beurt dat wanneer een kind wordt verwekt onder het poollicht, dat het gezegend zal zijn met een mooi uiterlijk, veel verstand en geluk. Dat verklaart meteen waarom er tegenwoordig zoveel Japanners naar IJsland reizen…
 10. Tot slot waren de Aboriginals in Australië gewend om het aurora australis (het zuiderlicht) te zien. Zij zagen in dit licht hun goden die aan het dansen waren.

Zoals je kan lezen ben ik helemaal gek op het noorderlicht en ik kan er maar niet genoeg van krijgen. Of je nu kiest voor een cruise naar het noorderlicht of op je eigen houtje naar Groenland of Spitsbergen reist, waar dan ook zal het noorderlicht je bijblijven. Als je tijdens de juiste periode reist en op regelmatige basis de websites (of apps) in de gaten houdt, maak je een bijzonder grote kans deze kleurenpracht te zien. Vraag ook altijd eens aan de lokale bevolking of er die nacht groene lichtjes aan de hemel zullen dansen, want zij weten het soms beter dan eender welke website. Als je geen goede camera hebt om het gebeuren vast te leggen, bespaar je dan de moeite en frustratie en neem foto’s met je eigen ogen. Dit is beter dan wat eender welke camera ooit zal kunnen fotograferen. Mijn noorderlicht ervaringen zal ik in elk geval nooit van mijn leven vergeten.

noorderlicht fotograferen

Hoe je het noorderlicht ook fotografeert, met je eigen ogen of je camera, het blijft een ervaring om nooit meer te vergeten!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>