De Notre-Dame van Parijs bezoeken (helaas niet mogelijk door de brand)

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 12 april, 2020

De Notre-Dame van Parijs is één van de bekendste gebouwen in de Franse hoofdstad. Niet alleen de kathedraal is prachtig, maar ook de omgeving waar ze zich in bevindt is adembenemend mooi.
Nadat je de buitenkant hebt aanschouwd, moet je natuurlijk ook even binnen rondneuzen. En als je daar toch bent, waarom beklim je dan ook niet meteen de 69 meter hoge toren voor een fenomenaal uitzicht over Parijs?

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.5/5 - (4 votes)

Update: brand in de Notre-Dame

Helaas is er veel schade aangericht aan de Notre-Dame door een brand. Dit zal wellicht grote gevolgen met zich meebrengen voor een bezoek in de toekomst. Eens er meer updates beschikbaar zijn, plaats ik die natuurlijk ook op deze pagina.
Wil je graag enkele foto’s zien van de binnenkant en de torens voor de brand? Kijk hier naar mijn mini fotoreportage.

De Notre-Dame bezoeken

De façade is al meteen een echt kunstwerk. Prachtige en gedetailleerde beelden spelen bijbelse taferelen na en de imposante, zware deuren hebben al net zo’n indrukwekkend houtsnijwerk waar je je uren aan kan vergapen.
Als je je nek strekt zie je zowat op elke hoek van de kathedraal een griezelig (of schattig) waterspuwertje staan. Ze komen in allerlei vormen voor (pelikanen, mythische diertjes, …) en zijn echt prachtig om te zien. Wil je ze graag van dichterbij zien? Vergeet dan niet om tickets te kopen om de torens te beklimmen.

Je geraakt vrij vlot binnen, tenzij er veel mensen tegelijkertijd datzelfde idee hebben. Probeer rugzakken en tassen in je hotel te laten, want die worden wel streng gecontroleerd.

Vanbinnen is de kerk echt gigantisch groot en je bent er ook nooit alleen. Hordes toeristen schuifelen van de ene kant naar de andere, en de kerk profiteert duidelijk ook van al die bezoekers. Binnenin de kerk staan tientallen machines om muntjes van de Notre-Dame te drukken, souvenirwinkeltjes, (verdacht dure) kaarsen, …

Let zeker ook op de prachtige gewelven van dit donkere gebouw. Voor mij was het vooral de voorkant die indrukwekkend was, want daar krijg je een mooi overzicht over de hele kerk en heb je ook twee indrukwekkende glas in loodramen hangen.

Notre Dame bezoeken

De Notre-Dame bezoeken is een goed idee! Zowel de binnen- als buitenkant zijn prachtig.

Notre-Dame Parijs bezoeken

Er is echt heel veel te zien en te ontdekken in de Notre-Dame van Parijs.

Gegidste rondleiding van de Notre-Dame

Er is enorm veel te zien in de Notre-Dame, en vaak zit het hem ook in de details. Tientallen kunstwerken, fijn houtsnijwerk, indrukwekkende glas in loodramen, … Met een gegidste rondleiding door de Notre-Dame wordt je bezoek meteen veel interessanter.
Je gids (of audioguide) vertelt je leuke weetjes en feiten, maar ook toffe verhalen die zich hier hebben afgespeeld. Natuurlijk wordt er ook wat aandacht gegeven aan de klokkenluider van de Notre-Dame.

Voor een audioguide rondleiding betaal je €19 per persoon (en mag je de wachtrijen ook voorsteken). Voor een gegidste rondleiding van de Notre-Dame en de rest van het Île de la Cité betaal je ongeveer €35 per persoon en voor enkel een rondleiding van de Notre-Dame betaal je gek genoeg maar €15 (en die rondleiding raad ik ook echt aan).

 

Een beetje geschiedenis

In 1160 vond de toenmalige Bisschop (Maruice de Sully) dat de kathedraal die Parijs toen had niet mooi en groots genoeg was. Daarom werd het dus hoog tijd om een nieuwe, indrukwekkendere kathedraal te bouwen. Daar werden kosten noch moeite voor gespaard! Want huizen werden zonder pardon gesloopt en nieuwe wegen werden gretig aangelegd om alle bouwmaterialen ter plekke te krijgen. Hoewel Maurice de Sully zijn best deed om alles zo snel mogelijk te laten verlopen, werd de kathedraal pas lang na zijn dood (in 1345) opgeleverd.
Doordat het zo lang duurde eer de Notre-Dame af was, werd er ook nog heel veel veranderd aan de oorspronkelijke bouwplannen. Bepaalde delen werden toegevoegd en anderen werden afgebroken. En dat allemaal volgens de stijl en mode die op dat moment het populairst waren. Daardoor kan je vandaag ook nog zo veel verschillende bouwstijlen in deze mooie kerk terugvinden. Doorheen zijn lange geschiedenis, werd er ook nog aardig wat schade aan de Notre-Dame aangericht. De Franse revolutie en de tweede wereldoorlog waren daar de grootste boosdoeners voor.

Gelukkig werd alles keer op keer hersteld en kunnen we nu met volle teugen genieten van dit prachtige gebouw.

binnenkant notre dame

Aan de binnenkant van de Notre-Dame hangen prachtige schilderijen en andere kunstwerken.

15 april 2019: Brand in de Notre-Dame

Helaas is er op 15 april 2019 een brand uitgebroken in deze beroemde kerk. Er is nog niet veel geweten over wat de brand heeft veroorzaakt of wat de gevolgen zullen zijn. De majestueuze torenspits is helaas ingestort en zal daardoor wellicht gesloten zijn voor verscheidene jaren. Wel is al geweten dat de Notre-Dame zal heropgebouwd worden. Bezoeken zal dus wel nog mogelijk zijn, maar wanneer precies is nu onmogelijk te zeggen.
Wil je graag enkele foto’s zien van de binnekant en de torens voor de brand? Kijk hier naar mijn mini fotoreportage.
Op het onderstaande filmpje zie je alvast een live feed van de schade:

Wat weten we al van deze brand?

 • De brand brak uit omstreeks 18:50u. Om 18:15u was nog een kerkdienst begonnen. Gelukkig werden alle gelovigen op tijd geëvacueerd en kon een drama voorkomen worden.
 • Rond 20u gebeurde het onvermijdelijke: de torenspits van 93 meter hoog stortte in amper enkele minuten naar beneden. Tegen 20:30u was het volledige dak ingestort.
 • Tot nu toe wordt gedacht dat de brand geen terreurdaad is.
 • De Notre-Dame zal vrijwel zeker nog gered kunnen worden. Doordat het gebouw zo oud is, breidde de brand erg snel uit en was men erg bang dat de hele structuur zou instorten. Echter is het nu bijna zeker dat de kerk zal standhouden. De wederopbouw zal wel nog jaren duren, dus een bezoek aan de Notre-Dame is momenteel uitgesloten.
 • In totaal werden zo’n 800 brandweermannen en -vrouwen ingezet om het vuur onder controle te krijgen.

De Notre-Dame beklimmen

Misschien valt het je op dat er aan de zijkant van de kathedraal heel wat mensen staan te wachten.
Vanaf hier kan je immers de Notre-Dame beklimmen.

Update: Op 15 april 2019 brak er een brand uit in de Notre-Dame. Daardoor stortte ook de beroemde torenspits in. Hierdoor zal het wellicht lang duren vooraleer de Notre-Dame terug kan worden beklommen. Eens er meer info volgt, update ik deze pagina.

Tickets om de Notre-Dame te beklimmen

Er worden maar een bepaald aantal mensen per uur naar boven gelaten, zorg er dus voor dat je al tickets op voorhand hebt geregeld of dat je voldoende tijd hebt om aan te schuiven. Met deze tickets krijg je een bepaald uur toegewezen. Probeer er zo’n vijf tot tien minuten op voorhand te zijn en dan mag je de vaak lange wachtrijen gewoon voorbij.
Een ticket voor de Notre-Dame te beklimmen kost €13 per persoon.

Als je ter plekke je ticket nog moet kopen, mag je niet vergeten om eerst een ticketje te nemen van de computers die buiten staan. Deze machines geven je een bepaalde tijdspanne wanneer jij je ticket mag ophalen. Op drukke dagen moet je zeker één à twee uur wachten, maar gelukkig kan je in de tussentijd wel andere bezienswaardigheden van Parijs bezoeken. Wees wel terug op tijd, want als je te laat bent kom je er niet meer in!
Eens je door de veiligheidscontrole bent gestapt, moet je enkele trappen naar omhoog stappen om daar je ticket aan te schaffen.

Vergeet ook niet dat iedereen die een identiteitskaart van de EU heeft en -26 jaar is, de toren gratis mag beklimmen. Daarvoor moet je wel in de normale wachtrij aanschuiven.

Het uitzicht

Nadat je de honderden trappen bent beklommen (387 om exact te zijn), ben je vast en zeker doodmoe. Gelukkig kan je voldoende uitrusten.
Er zijn twee verdiepingen die je kan bezoeken.

Het eerste niveau
Van het eerste niveau krijg je een prachtig uitzicht over Parijs! Je ziet o.a. de Eiffeltoren, de Tour Montparnasse, de Sacre Coeur, de Dôme des invalides, … De wandelpaden zijn nogal krap en ze lopen vol met toeristen, ga dus niet te snel want terugkeren is moeilijk (om niet te zeggen onmogelijk)! Op het mooie balkon word je trouwens ook altijd vergezeld door een allegaartje van stenen monstertjes en diertjes. De prachtige waterspuwers maken je uitzicht over Parijs eigenlijk nog magischer!

Vergeet niet dat het eerste niveau is afgesloten met kippengaas. Camera’s met grote lenzen kunnen hier dus geen mooie foto’s maken, want ze geraken gewoon niet door de gaten. Met een smartphone camera is dit gelukkig geen probleem.
Naast het uitzicht moet je zeker ook even naar de klokkentoren gaan. Het is een beetje krap om je door de kleine opening te wurmen, maar de houten constructie waar enkele gigantische beiaarden te zien zijn, is best indrukwekkend!

notre dame waterspuwer

Eén van de vele waterspuwers op het dak van de Notre-Dame van Parijs.

notre dame toren

De houten constructie van de rechtertoren. Best indrukwkkend om te zien!

Tweede niveau
Ik dacht niet dat er nog een tweede verdiep was, maar langs de andere kant van de Notre-Dame van Parijs kan je toch nog een stukje hoger klimmen.
Van hier is het uitzicht eigenlijk nog iets indrukwekkender. Ten eerste wordt je zicht hier niet belemmerd door fijn kippengaas (de gaten in het hek zijn veel groter en je kan er dus ook grotere lenzen door proppen als je graag foto’s wilt maken), maar je kan hier ook volledig rondwandelen.
Iedereen mag hier maximum vijf minuten doorbrengen, maar de toezichthouder lijkt zich daar niet veel van aan te trekken.

Weet wel dat het ook hier erg smal is en dat terugkeren heel moeilijk is met de vele toeristen die achter en voor jou lopen.
Van dit niveau krijg je geen waterspuwers meer te zien, maar het uitzicht is wel op z’n minst even mooi als een verdieping lager. Aan de achterkant van dit uitkijkplatform zie je ook de lagere delen (en de tuinen) van de Notre-Dame.

Eens je alles hebt gezien, moet je de ronddraaiende trappen terug af. Doe dat niet te snel, want je wordt gegarandeerd duizelig van al dat ronddraaien!

notre dame beklimmen tweede verdiep

Het uitzicht vanop het tweede verdiep. Hier kan je eigenlijk veel meer zien van Parijs, doordat je 360° kan rondlopen.

notre dame bezoeken beklimmen

Als je het tweede verdiep van de Notre-Dame bezoekt, dan zal je zien dat het gaas hier veel groter is en dat je dus makkelijker foto’s kan maken met een fototoestel.

Belangrijk om weten als je de Notre-Dame gaat bezoeken

 • Draag gepaste kledij. De Notre-Dame is nog steeds een kerk. Schouders moeten dus zeker bedekt zijn.
 • Voor de Notre-Dame is geen ticket nodig, als je de toren wilt beklimmen wel. Houd daarbij rekening met lange wachttijden! Als je een rondleiding (of audio guide) door de Notre-Dame wilt, moet je die wel op voorhand vastleggen. Zo’n gegidste rondleiding kost ongeveer €35.
 • Wees op tijd als je de toren wilt beklimmen. De beperkte plekjes zijn op drukke dagen snel uitverkocht. Wacht dus niet te lang met een plekje te reserveren! Als je teleurstelling wilt voorkomen, kan je ook je ticket al op online reserveren (zelfde prijs).

6 weetjes over de Notre-Dame in Parijs

 • Per jaar komen maar liefst 13 miljoen bezoekers deze kerk bezoeken!
 • Met zijn 13 miljoen bezoekers per jaar, is de Notre-Dame zelfs het populairste monument in Frankrijk. Daarmee is het zelfs vaker bezocht dan de Eiffeltoren!
 • Napoleon werd in deze magnifieke kathedraal tot keizer gekroond. Hij nodigde daar eigenlijk Paus Pius VII voor uit, maar uiteindelijk kroonde de ijdele Napoleon zichzelf.
 • In de Notre-Dame vind je niet alleen prachtige schilderijen en fenomenale glas in loodramen! Hier ligt ook de doornenkroon van Jezus, een nagel die werd gebruikt om hem te kruisigen en een stukje van het echte kruis waaraan hij werd opgehangen (het zogeheten Byzantijnse kruis).
 • De bekendste kathedraal van Frankrijk is 130 meter lang, 45 meter breed, 35 meter hoog (maar de torens zijn wel 69 meter hoog) en de glas in loodramen hebben elk een diameter van meer dan 10 meter.
 • Op 15 april 2019 brak er een brand uit in deze iconische kathedraal. Doordat de torenspits zo hoog was, konden brandweerlieden er heel erg moeilijk bij en werd het dan ook een kwestie van tijd vooraleer het gevaarte instortte. De toren was maar liefst 93 meter hoog en bestond uit 500 ton hout en 250 ton lood.

Meer foto’s van de Notre Dame

De Notre-Dame werd gruwelijk toegetakeld door de vlammen. Daardoor blijft er spijtig genoeg niet erg veel over van de oorspronkelijke kathedraal.
Als een soort van eerbetoon aan deze grandioze kerk, maakte ik een kleine fotoreportage. Die kan je hier bekijken.

notre dame parijs glas in loodramen

Eén van de twee indrukwekkende glas in loodramen.

Citytrip naar Parijs

Wil je deze indrukwekkende kathedraal met je eigen ogen zien? Waarschijnlijk wel! Er is trouwens nog veel meer te zien in Parijs.
Drie dagen is al een mooi begin, maar als je alles wilt zien wat deze stad te bieden heeft kan je maar beter een weekje blijven. Parijs is zo’n stad die iedereen kan bekoren, en bovendien hoeft het echt niet onbetaalbaar te zijn.
Kijk maar eens naar deze mooie aanbiedingen en deals:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.5/5 - (4 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>