30 mei, 2020

Oktoberfest! Alles wat je moet weten over dit feest in München!

Sinds de middeleeuwen vinden de Oktoberfesten in München, Duitsland plaats. Deze hebben zo hun stempel op de stad gedrukt dat men deze in de eerste plaats associeert met dit volksvertier. Vanuit alle uithoeken van de wereld zakken mensen af naar de hoofdstad van Beieren voor een onvergetelijk feest. Ik vertel je alles wat je moet weten over het geweldige Oktoberfest.

Van Amsterdam naar Oktoberfest met de bus

Zie je Oktoberfest wel zitten, maar wil je de hele rit niet alleen afleggen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden bij StokeTravel.
Zij leggen verschillende keren per jaar een busreis in vanuit Amsterdam met gelijkgezinde party people richting het beroemde bierfestijn in München. Vervoer, tickets en héél veel bier zit in de prijs (€65) inbegrepen!

Het begin van de Oktoberfesten

Op twaalf oktober 1810 trad Kroonprins Ludwig in het huwelijksbootje met Prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen. De burgers van München mochten delen in de feestvreugde want ze werden uitgenodigd op de feestelijkheden die georganiseerd werden op de velden voor de stadspoorten. Deze velden werden Theresienwiese (Weide van Theresia) genoemd en daarom verwijzen de inwoners van München vaak naar de Oktoberfesten als “Wiesn”. Om de pas getrouwden te eren werden ook een optocht en paardenraces georganiseerd. Jaar na jaar werden er andere activiteiten zoals boomklimmen en bowlen aan het spektakel toegevoegd. Enkel in 1853 (cholera-epidemie), 1866 (oorlog) en in 1873 (opnieuw cholera) werden er geen Oktoberfesten in München georganiseerd. In 1880 werden de meer dan 400 kraampjes en tenten voor het eerst verlicht met elektriciteit en een jaar later begon men Bratwurst te verkopen. Pas elf jaar later, in 1892 om precies te zijn, werd het bier voor de eerste keer in glazen geserveerd.

Oktoberfest München

Deze feestelijke parade brengt het Oktoberfest in München op gang in de traditionele Beierse kledij!

De duistere kant van het Oktoberfest in München

In 1910, tijdens de 100ste verjaardag van de feesten, werden er maar liefst 120,000 liters bier geconsumeerd! Tot zover was alles nog peis en vree, want van 1914 tot 1918 vonden er geen Oktoberfesten plaats, ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog. Ook in de nasleep van de oorlog kwamen de festiviteiten maar moeilijk van grond. In 1919 en 1920 werden er meer kleinschalige Herfstfeesten georganiseerd en in 1923 en 1924 waren er zelfs helemaal geen Oktoberfesten, vanwege de hevige inflatie.
Tijdens de opkomst van het Nationaalsocialisme zagen de Nazi’s het potentieel van de Wiesn, dat door hen gebruikt werd als propaganda. In 1933 werd joden de toegang ontzegd. In 1938 werd Oostenrijk geannexeerd en veranderde Hitler de naam van het spektakel. De feesten gingen door het leven als het “Großdeutsches Volksfest” om de kracht van het Duitse rijk aan te tonen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden er ook geen festiviteiten plaats, waardoor er sinds het ontstaan in totaal 24 keer niet gevierd werd.

Hoe de Oktoberfesten in München beginnen

Sinds 1887 wordt het festival met een optocht geopend. Men vertrekt van de Josephspitalstraße onder leiding van de officiële stadsmascotte, de Münchner Kindl. De huidige burgemeester volgt op de voet in de wagen van de Schottenhammel familie. Zij worden gevolgd door versierde paardenkarren van de brouwerijen, restaurateurs en artiesten. Dit geheel wordt van een vrolijk deuntje voorzien door muzikale bands die later in de tenten optreden.
Sinds 1950 volgen er twaalf geweerschoten om twaalf uur ‘s middags waarna het eerste vat bier getapt wordt. Hierop roept de burgemeester van München: “O’zapft is!’ (Het is getapt!) Vervolgens geeft de burgemeester de eerste liter bier aan de Minister-President van de Staat Beieren.

Oktoberfest bier

Het Oktoberfest draait natuurlijk grotendeels rond bier en folklore…

Het bier op het Oktoberfest

Bier speelt een cruciale rol tijdens deze volksfeesten en daarom moet het aan bepaalde voorwaarden voldoen. Enkel gerstenat dat in conform is met het Reinheitsgebot (Zuiverheidsgebod) en in de stad München werd gebrouwd, mag op de Wiesn geserveerd worden.
Slechts zes brouwerijen voldoen aan deze criteria:

 • Augustiner-Bräu
 • Hacker-Pschorr-Bräu
 • Löwenbräu
 • Paulaner
 • Spatenbräu
 • Staatliches Hofbräu-München

Een Maß (liter bier) kost je tussen de 10,60 en 10,95 euro, afhankelijk van de goudkleurige godendrank en de tent. Let op dat non-alcoholische dranken best duur kunnen zijn . Voor een liter water betaal je in de Weinzelt bijvoorbeeld 11,60 euro!

De leukste tenten van de Oktoberfesten in München

Er zijn in totaal veertien grote en twintig kleine tenten op de Oktoberfesten. Daardoor kan je bij aankomst niet goed weten waar je precies moet beginnen. Om het gemakkelijker te maken voor jou, zette ik de leukste tenten voor je op een rijtje. Deze zijn allemaal open tot elf uur ‘s avonds, met uitzondering van de Käfer’s Wiesn’n Schänke.

Grote tenten

Marstall
Dit is de eerste tent die de meeste bezoekers zullen zien bij het binnenkomen. Marstall is het oude Duitse woord voor de koninklijke rijschool. Paarden zijn dan ook het leidmotief in deze tent en dat zie je al aan de ingang, waarboven een groot rijtuig hangt. Daarbovenop zijn er houten paarden als decoratie in de tent en lijkt het podium op een paardencarrousel. ‘s Avonds speelt de plaatselijke band “Münchner Zwietracht” alle klassiekers van deze Beierse volksfeesten. Sfeer verzekerd!

Schottenhamel
Dit is waar het allemaal begint. Pas wanneer de burgemeester het eerste biertje tapt, mag er in de andere tenten ook bier geserveerd worden. Het is moeilijk te geloven dat dit etablissement in 150 jaar haar bezoekers zag groeien van 50 bierliefhebbers tot meer dan 10,000. Deze tent is ook bijzonder populair bij de jongere mensen en een deel van de Schottenhamel is gereserveerd voor de Studentenverbindungen, oftewel de studentenorganisaties. Als je wil feesten, moet je in de Schottenhamel zijn!

Hofbräu-Festzelt
Dit is de tegenhanger van het beroemde Hofbräuhaus dat in de stad München ligt en ook tijdens de Oktoberfesten heel wat bezoekers trekt, uit alle hoeken van de wereld. Lekkerbekken vinden hier heel wat Beierse delicatessen, die tijdens de middag goedkoper verkocht worden.

Käfer’s Wies’n-Schänke
Dit is de kleinste van alle grote tenten en deze wordt vooral door beroemdheden bezocht. Deze blijft anderhalf uur langer open dan de andere tenten, maar dat maakt het ook een stuk moeilijker om na elf uur ‘s avonds binnen te geraken. Tenzij je connecties hebt of een beroemdheid bent. Hier wordt het lekkerste eten van de feesten geserveerd en vooral de geroosterde Käfer eend is om duimen en vingers bij af te likken.

De Hofbräu Festzelt Munchen Oktoberfest

De Hofbräu Festzelt. Tijdens elk Oktoberfest zit deze tent weer propvol!

Löwenbräu-Festhalle
Deze tent hoor je al van mijlenver door het gebrul van een leeuw, dat elke paar minuten weerklinkt. Wanneer je de Löwenbräu-Festhalle nadert, zie je meteen waar dit vreemde geluid vandaan komt: een 4,5 meter grote leeuw die zelfs geregeld bier drinkt! Bayern München fans blijven hier trouwens beter weg, want dit is waar de supporters van stadsgenoot München 1860 bijeenkomen. Dit zorgt voor een werkelijk bombastische sfeer en kan je volledig losgehen!

Armbrustschützen-Festhalle
Hier vindt de beroemde kruisboogcompetitie plaats, wat een van de hoogtepunten van de Wiesn is. Deze wedstrijd wordt al sinds 1895 georganiseerd. Verder kan je hier genieten van heerlijke gebraden kip, varkensvlees knokkel (aanrader!) en de traditionele Bratwurst mit Sauerkraut. Om het feest compleet te maken zorgt de PLATZ brassband voor de nodige sfeermuziek. Ganz geil!

Armbrustschutzen Festhalle Oktoberfest München

Folklore, lekker eten, heerlijk bier en een geweldige live band! Wat wil je nog meer?

Augustiner-Festhalle
Hiervan wordt gezegd dat het de vriendelijkste tent van allemaal is. Ongeacht de drukte zullen de obers je altijd met een glimlach begroeten. Daardoor is deze tent perfect geschikt voor families en op elke dinsdag van de Oktoberfesten is er een speciale kinderdag met extra lage prijzen. De Augustiner-Festhalle wordt ook door vele locals bezocht omdat hier hun favoriete bier Augustiner wordt opgediend. In tegenstelling tot de stalen vaten in de andere tenten wordt hier nog uit traditionele houten vaten getapt!

Winzerer Fähndl
Hier draait het allemaal om Gemütlichkeit en daarom wordt de Winzerer Fähndl als de gezelligste tent van de Wiesn beschouwd. De knusse inrichting vol authentieke Beierse details zorgt er mee voor dat vele bezoekers hier langer blijven dan gepland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je hier regelmatig een beroemdheid tegen het lijf loopt.

Schützen-Festzelt
Iedereen die de Oktoberfesten in München bezoekt komt op een gegeven moment terecht in deze tent. Lange rijen hongerige lekkerbekken staan hier te wachten tot ze eindelijk hun maag kunnen vullen met het beroemde speenvarken dat hier wordt opgediend. Dit is bereid op de traditionele Beierse manier in een moutbiersaus en het wordt geserveerd met aardappelsalade.

Hacker-Festhalle
Deze tent wordt de “Himmel der Bayern” genoemd en wanneer je met een ijskoude Maß (liter bier) naar de wolken en sterren op het plafond kijkt, waan je je zowaar in de Beierse hemel. Dit is overigens de perfecte plek om aan alle brasmuziek te ontsnappen want elke avond treedt hier een rockband op.

Hacker-Festhalle-oktoberfest

Oktoberfest is een achttiendaags feest… Er mogen dus wel enkele tenten zijn om al dat volk te kunnen herbergen!

Pschorr-Bräurosl 
Deze tent werd genoemd naar de dochter van de brouwer Pschorr en hier draait het allemaal rond entertainment. Een jodelaar zorgt voor geniale sfeer en traditionele Beierse muziek. Op de eerste zondag van het festival vindt hier het immens populair Rosa Wiesn plaats, een feest voor holebi’s.

Weinzelt
Je hoeft niet per se bier te drinken tijdens de Oktoberfesten want hier worden vijftien verschillende wijnen geserveerd, net zoals diverse soorten Sekt (mousserende wijn) en champagne.

Fischer Vroni
Als je genoeg hebt van alle Bratwursten of speenvarkens of gerookte ossentong vind je in Fischer Vroni wel je gading. Hier draait het allemaal om vis en deel van de ervaring is zien hoe deze bereid wordt. Op een vijftien meter lange rij worden verschillende soorten vis geroosterd. Zo kan je letterlijk en figuurlijk genieten van het neusje van de zalm.

Ochsenbraterei (Spatenbräu-Festhalle)
Wanneer je naar de ingang kijkt, heb je meteen door waar het hier om draait. Een gigantische os draait rustig op een spit en je maag begint spontaan te knorren. Hier wordt een indrukwekkende variëteit aan ossenspecialiteiten geserveerd, elk om ter lekkerst. Na je buik rond gegeten te hebben, kan je meteen aan het feesten gaan.

Ochsenbraterei tent oktoberfest

De Ochsenbraterei tent. Bemachtig jij een plekje in deze gigantische biertent?

De vijf leukste kleine tenten

Zur Bratwurst
Zur Bratwurst kan je gemakkelijk herkennen omdat het niet echt een tent is maar een getimmerd huis van twee verdiepingen. Hier kunnen ongeveer 170 gasten binnen die maar op één ding uit zijn: de Rostbratwürstl naar binnen spelen. Gebakken worsten die dan op een houtvuur gegrild worden. Voeg hieraan de live band Original Fremdgänger en een hele hoop Augstiner bier aan toe en je hebt het recept voor een geweldig feestje.

Münchner Knödelei
Je Oktoberfesten zijn eigenlijk niet volwaardig zonder de Beierse specialiteit de Knödelei geproefd te hebben. Hier worden heel wat verschillende knoedels aangeboden zoals met champignons of kaas, of gezonde knoedels met spinazie of biet en zelfs zoete variaties zoals met banaan.

Café Kaiserschmarrn
Qua aanzicht is dit misschien wel de leukste tent van de Wiesn. Dit prachtige kasteel is de plek waar je moet zijn voor een heerlijk ontbijt. Koffie, gebakjes, croissants, pretzels,…je vindt het hier allemaal. Daarnaast worden hier ook wijn, champagne en cocktails geserveerd.

Wirtshaus im Schichtl
Dit is de ideale mix tussen entertainment en eten. Deze tent heeft zijn plekje op de feesten sinds 1869 en is beroemd voor de cabaretshow waar het lijkt alsof mensen onthoofd worden. De gerechten die hier aangeboden worden zijn allemaal biologisch en de bediening is hier ook extra vriendelijk. Met andere woorden is dit een ideaal tussendoortje!

Glöckle Wirt
Dit is de kleinste en tevens een van de gezelligste tenten van het festival. Daarbovenop is het een stuk minder hectisch dan in de andere lawaaierige tenten. De muren en het plafond zijn versierd met oude instrumenten, kookgerei, tassen en schilderijen. Dit zorgt voor een uiterst persoonlijke en gemoedelijke sfeer.

oktoberfesten München

Kleine of grote zalen… Er is meer dan voldoende te ontdekken op het Oktoberfest in München!

De traditionele kledij van de Oktoberfesten in München

Bijna iedereen associeert de Oktoberfesten met de traditionele Beierse kledij. Lederhosen en een hoedje voor de mannen en een leuk jurkje (met diepe decolleté) voor de vrouwen, dat ook wel gekend is als een Dirndl. Het is absoluut niet verplicht om deze traditionele kledij te dragen, maar als je weet dat bijna 90% van de bezoekers zo gekleed is, val je een beetje uit de boot als je er maar gewoontjes bijloopt. Op de officiële website kan je deze leuke outfits kopen, maar bedenk wel dat de goedkoopste Lederhosen al gauw 139 euro kosten. Als je dus van plan bent om maar één keer de Oktoberfesten te bezoeken, kan je misschien een kostuum in een carnavalswinkel huren.

Tickets Oktoberfest

De toegang is gratis dus je hoeft helemaal geen tickets voor de Oktoberfesten te kopen. Wel kunnen de tenten bliksemsnel vollopen, dus je kan altijd een plaatsje (en tafel) in één van de tenten reserveren via GetYourGuide. Je reserveert je tickets voor het Oktoberfest best zo vroeg mogelijk want de Oktoberfest tickets zijn eigenlijk al in februari of maart de deur uit. Als je geen tickets voor de Oktoberfesten hebt kunnen reserveren kom je best zo vroeg mogelijk naar de weide. Tijdens de week is dat om half drie ‘s middags, in het weekend al vroeg in de ochtend.
Via organisaties zoals StokeTravel kan je ook all-in formules boeken vanaf €65 per nacht. Daarbij krijg je vervoer (vanuit Amsterdam) naar München, accommodatie en uiteraard toegang tot het Oktoberfest.

Begin en openingstijden Oktoberfest

Oktoberfest in München begint dit jaar op zestien september en eindigen op de derde oktober. Het spektakel duurt dus maar liefst achttien dagen! Je zal je wel afvragen waarom men het Oktoberfest noemt terwijl ze al in september beginnen. Men heeft de aanvang van de Wiesn verplaatst naar september omdat het weer veel beter is in deze maand. Omdat de eerste Oktoberfesten plaatsvonden in oktober heeft men uit respect deze naam behouden.

Wat iedereen graag wil weten is wanneer het bier geserveerd wordt:

 • Op de openingsdag van 12u ‘s middags tot half elf ‘s avonds
 • Tijdens de week van tien uur ‘s ochtends tot half elf ‘s avonds
 • Tijdens het weekend van 9u ‘s ochtends tot half elf ‘s avonds

De tenten sluiten om half één ‘s nachts, met uitzondering van de Käfers Wiesnschänke en de Weinzelt die tot één uur open blijven.

oktoberfest attracties kermis

Even een frisse neus halen? Ga wild op een van de vele attracties van op het domein!

Nuttige informatie

 • Kinderen jonger dan zes moeten de tenten verlaten om acht uur ‘s avonds, zelfs in het gezelschap van volwassenen.
 • Alle tenten zijn rookvrij.
 • Je mag enkel in de tenten bier drinken. Glazen mogen niet mee naar buiten genomen worden.
 • Het draait niet alleen maar om bier drinken, maar er zijn ook heel wat andere ontspanningsmogelijkheden. Je kan een ritje maken op de achtbaan, lekker griezelen in een spookhuis of genieten van een prachtig uitzicht op een reuzenrad. Voor de allerkleinsten zijn er ook draaimolens en een vlooiencircus.
 • Vergeet de obers geen fooi te geven!
 • Je auto parkeren in de buurt van de Wiesn is eigenlijk uitgesloten. Je komt dus best met het openbaar vervoer. Alle informatie daarover vind je hier.

Oktoberfest over de hele wereld

Het festival in München heeft bierdrinkers en feestvarkens over de hele wereld geïnspireerd. Als je dit jaar niet tot in München geraakt geven wij je drie prachtige alternatieven.

Blumenau, Brazilië
Dit is het tweede grootste Oktoberfest ter wereld waar 700,000 bezoekers samenkomen om de Beierse cultuur te vieren.

Cincinnati, Verenigde Staten
De grootste Oktoberfesten van de Verenigde Staten lokken elk jaar een half miljoen bezoekers die samen 80,500 braadworsten, 56,250 gewone worsten en 16,000 strudels naar binnen spelen samen met duizenden liters bier.

Kitchener Waterloo, Canada
Een miljoen mensen gaan hier elk jaar uit de bol tijdens dit negen dagen durende evenement.

Daarnaast zijn er soortgelijke festiviteiten in onder meer China, Japan, Chili en Australië.

Het Oktoberfest is een evenement dat elke man minstens een keer moet hebben meegemaakt. Lekker in Lederhosen verbroederen met je Duitse drinkebroers terwijl je liters bier zwelgt heeft toch zeker zijn charmes. Als je geen Oktoberfest tickets voor dit jaar hebt kunnen bemachtigen moet je 22 september 2018 met stip aanduiden in je agenda. Of anders in afwachting de Wiesn in de Verenigde Staten of een ander land bezoeken. Al kunnen deze natuurlijk niet op tegen het origineel…

oktoberfest wereldwijd

Nog een laatste biertje om af te sluiten?

[widgets_on_pages id=”ADBOTTOM”]

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!