26 april, 2020

[Covid-19] Ondertussen in de Dominicaanse Republiek

Ondertussen is het ongeveer een maand geleden dat ook de Dominicaanse Republiek maatregelen nam om het Corona virus te verspreiden. Wat is er hier veranderd en wanneer kom ik terug?

Maatregelen aangescherpt, maar grotendeels onveranderd

De maatregelen in de Dominicaanse Republiek zijn grotendeels onveranderd gebleven sinds de start van de quarantaine.

De avondklok wordt nog altijd gehanteerd, niet levensnoodzakelijke winkels en restaurants blijven gesloten en er wordt aangeraden om je niet onnodig te verplaatsen.
In winkels is er de afgelopen weken wel een strengere controle gekomen. Bij ieder winkelbezoek word je nu steeds onder schot gehouden door een bediende met een thermometer. Vervolgens worden je handen ontsmet en mag je binnen.
Afhankelijk van de winkel, word ook je kar ontsmet maar dat is lang niet zo bij iedere zaak.

Eens je binnen bent, lijkt niemand zich nog iets aan te trekken van social distancing. Het valt erg op dat iédéréén hier mondmaskertjes en handschoenen draagt, maar het wordt ook meteen duidelijk dat dat een vals gevoel van veiligheid geeft. Mensen dringen voor, houden amper enkele centimeters afstand en bepotelen tientallen product zonder er verder bij na te denken.

corona maatregelen dominicaanse Republiek

Met een thermometer wordt deze meneer zijn temperatuur gemeten.

covid 19 maatregelen dominicaanse republiek

Maar in de winkels wordt nauwelijks aan social distancing gedaan.

Mensen komen weer meer buiten

Ondertussen is ook Santa Semana achter de rug: een week vol familiebezoeken die de komst van Pasen inluidt. Strenge politiecontroles en loeiende sirenes zorgden ervoor dat de meeste mensen binnen bleven, maar toch valt het op dat er meer en meer mensen terug buiten komen.
Vooral in het weekend van Pasen merkte ik dat. Twee uur lang hoorde ik waarschuwende sirenes en stemmen uit een luidspreker die mensen aanmaande om terug binnen te gaan en de avondklok te respecteren. Even werd het zo erg dat ik rellen verwachtte.

Helemaal onverwacht is die terugkeer naar het ‘normale’ leven hier niet, want een groot deel van de Dominicanen moet noodgedwongen van dag tot dag leven.
Dagelijks gaan zij met hun fruitkraampjes de straat op of verkopen allerlei hebbedingen tussen de aanschuivende auto’s door.
Een dag niet werken, betekent hier ook een dag minder (of helemaal niets) eten.
Ik heb nog altijd erg weinig hamstergedrag gezien in de Dominicaanse Republiek. De mensen hebben die luxe gewoon niet.

Cordon rond de stad

Om het virus in te dijken, werd rond verschillende steden ook een cordon opgericht. Alleen zorgverlenend personeel en mensen met een goede reden (en een brief van de overheid) mogen nog binnen of buiten.

Ik geloof dat Santiago de maatregel eerst invoerde, vervolgens volgde ook Puerto Plata en toen besloot de hoofdstad, Santo Domingo, deze regel ook toe te passen.

Zelf merk ik daar natuurlijk niet veel van, maar ik geloof wel dat het kan bijdragen om het virus binnen de perken te houden.

Geen vluchten meer tot minstens midden mei

Ondertussen had de Belgische ambassade al laten verstaan dat er eigenlijk geen (of alleen onhaalbare) mogelijkheid meer was om terug naar België te keren.

De laatste opties waren vluchten met een tussenstop in Madrid (en daar moest ik dan één of twee nachten overnachten) óf een vlucht met twee verschillende luchtvaartmaatschappijen via New York met een layover van één uur.
Bovendien waren al deze vluchten ‘op eigen risico’. Niet echt haalbaar en ook niet bijzonder veilig als je ziet hoe veel Corona patiënten er in deze beide steden zijn vastgesteld.

Voorlopig was de eerstkomende vlucht terug naar België waarschijnlijk rond midden mei of midden juni. Nog een dikke maand. Of twee. Dat zou nog wel lukken, zeker?

Waarom probeerde ik niet eerder terug te keren?

Ik had het me wel anders voorgesteld toen ik zelf besloot om de pandemie hier uit te zitten na mijn rondreis door de Dominicaanse Republiek.

Was het achteraf gezien een stom idee om hier te blijven? Nee, dat denk ik niet.
Op dat moment was de situatie hier gewoon veel beter en normaler. Het dagelijkse leven ging hier nog z’n normale gangetje, terwijl Europa wel op een oorlog leek af te stevenen.

Was het een beetje egoïsme? Misschien wel. Ik koos er immers voor om mezelf in een veiligere omgeving onder te brengen en dat was op dat moment hier, in de Dominicaanse Republiek.

Tijdens mijn verlengde verblijf is de situatie hier ook nooit slecht geweest en eigenlijk is ze dat nog steeds niet (in ieder geval toch tot mijn vertrek op 17 april). Als je ziet hoe de situatie zich in sneltempo verspreidde in België, dan vond ik het eigenlijk best een logische keuze om hier af te wachten.

Mijn originele terugvlucht zou bovendien via Madrid gaan, en op dat moment was dit één van de zwaarst getroffen plekken ter wereld.

Toen de pandemie het leven hier stilletjes begon over te nemen, waren we alweer een week verder. En nog een week verder, was de situatie wééral helemaal veranderd.

Het is makkelijk om achteraf te zeggen dat ik dit of dat beter had gedaan, maar niemand kon voorspellen hoe Covid-19 de komende weken en maanden zou uitgroeien tot een virus dat iedereen in zijn greep kreeg.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam