De Opera Garnier bezoeken: de mooiste opera van Parijs

De Opera Garnier, of eigenlijk het Palais Garnier, is het oudste van de twee operagebouwen in Parijs. Deze mastodont staat vlakbij de befaamde Galleries de Lafayette en is zonder twijfel een van de prachtigste gebouwen van Parijs. Dit majestueuze, barokke monument is trouwens één van de grootste opera's ter wereld. En als dat je nog niet heeft overtuigd om de Opera Garnier te bezoeken, dan zal het prachtige interieur dat zeker wel doen! Lees meer over het Palais Garnier of bekijk de prachtige foto's.
Ben jij er ook geweest? Laat dan zeker iets weten in een berichtje!

5/5 - (6 stemmen)

palais garnier opera garnier

Het Palais Garnier bezoeken

Net zoals overal in Parijs, moet je hier even aanschuiven vooraleer je door de security check wandelt (tip: koop daarom online al tickets. De prijs is hetzelfde, maar je moet niet langer aanschuiven). Maar eens je voet zet in dit prachtige gebouw, zal het je niet ontgaan dat echt alles rijkelijk is versierd. Het interieur (en exterieur) lijkt een beetje op een samenraapsel van allerlei drukke bouwstijlen met om ter meest franjes en versieringen. De bouwstijl wordt ook wel Beaux-artsarchitectuur genoemd en dat is niets overdreven. Alles wat je hier ziet lijkt wel verheven tot kunst!

Een virtuele rondleiding door de opera van Parijs

De Opèra Garnier is één van de grootste operagebouwen ter wereld en volgens mij het mooiste operagebouw van Parijs. Je kan er dus vanop aan dat er veel te zien is! Plan je een gegidste tour (€15,50 – gids en ticket inbegrepen) of wil je alles op jezelf ontdekken? Ik som de mooiste plekjes graag voor je op en vergezel ze meteen ook even met enkele foto’s:

De buitenkant

De voorgevel:
De imposante voorgevel van het Palais Garnier steelt meteen alle aandacht. Twee gouden beelden staan links en rechts te pronken en stellen (links) harmonie en (rechts) poëzie voor. Een verdieping lager zie je tientallen gebeeldhouwde bustes van allerlei grote namen in de operawereld, waaronder Rossini, Beethoven, Mozart en Halévy. Helemaal bovenaan, op de koepel, zie je Apollo. Net zoals je op de rest van het gebouw trouwens nog veel meer Griekse goden zult zien.

De linkerkant, het Pavillon de l’Empereur:
Blijf niet te lang voor de prachtige façade staan, want er is nog veel meer te zien! Aan de linkerkant van het Palais de Garnier zie je het Pavillon de L’empereur. De angstige Napoleon III (een neefje van Napoleon Bonaparte, die trouwens recht had om bang te zijn: er was bij een ander operagebouw een aanslag op zijn leven gepleegd) had een privé ingang laten ontwikkelen waar hij (met koets en al!) rechtstreeks in het operagebouw kon worden gebracht. Deze speciale toegang werd echter nooit afgemaakt, omdat het Franse keizerrijk uiteindelijk uit elkaar viel. Op deze plek vind je nu de Bibliothèque-Musée de l’Opéra de Paris. Een indrukwekkende bibliotheek die je ook kan bezoeken als je de Opera Garnier gaat bezoeken.

De rechterkant, het Pavillion des Abonnés:
Aan de rechterkant zie je de ingang voor de elite die graag naar de opera van Parijs kwam kijken. Hier konden (kleinere) koetsen rechtstreeks voor de deur stoppen om zo hun passagiers netjes voor de deur af te zetten zonder dat ze met het ordinaire gepeupel in contact moesten komen. Stel je voor!

opera garnier parijs

De voorgevel van de Opera Garnier. Prachtig, vind je niet?

pavillion de l'empereur palais garnier

Het Pavillion de l’Empereur, of de linkerkant van het mooiste operagebouw van Parijs.

De binnenkant

Met je toegangsticket (€11 pp) mag je de grandioze binnenkant (eindelijk!) bezoeken.
Het volledige interieur lijkt wel weggeplukt uit een sprookje. De barokke rijkdom werd hier maar al te graag tentoon gesteld! Peperduur fluweel, bladgoud en honderden feeërieke engeltjes en andere beeldhouwwerken staan in voor de overdaad van het interieur.
Ik raad trouwens aan om hier echt een gids te nemen. Zij weten je zó veel meer te vertellen en dat maakt je bezoek toch echt stukken interessanter. Een ticket + gids kost amper €15,50 per persoon, dus voor de prijs moet je het ook niet laten.

Le Grand Escalier:
Vooraleer je de Grand Escalier bereikt passeer je ook nog langs de Vestibule du contrôle (waar de tickets worden gecontroleerd) en de Rotonde des abonnés (een indrukwekkende wachtzaal, waar mensen wachten tot de voorstelling begint. Vanaf hier vertrekken ook de gegidste rondleidingen, trouwens).
Eens je de Grand Escalier bereikt zal je mond zonder twijfel open vallen. Wit, rood en groen marmer vliegen je hier rond de oren en zijn gepolijst of gebeeldhouwd in prachtige trappen, lusters, beelden, zuilen en andere versieringen. Bovenaan dit indrukwekkende interieur zie je enkele mooie schilderijen met daarop mythische en goddelijke taferelen.

Doordat er hier geen ramen zijn, is alles hier nogal donker en daarom deden de gekartelde en geribbelde marmeren leuningen en versieringen mij soms denken aan botten, knoken en ruggengraten. Ik moest meteen terugdenken aan de vreemde bottenkapel in Tsjechië!

De Grand Foyer en de salonnen:
Als je Versailles niet kan bezoeken, dan kom je er hier wel heel erg dichtbij. De Grand Foyer is zonder twijfel het meest indrukwekkende deel van de Opera Garnier. Geïnspireerd door de kastelen en paleizen uit de Franse Renaissance, zie je hier gigantische lusters, prachtige spiegels, gedetailleerde zuilen, enorme muur- en plafondschilderingen en nog veel meer.
De Grand Foyer is maar liefst 154 meter lang, 18 meter hoog en 13 meter hoog en werkelijk elke vierkante centimeter is hier indrukwekkend. De prachtige plafondschilderingen geven belangrijke momenten weer in de geschiedenis van de muziek.
Oorspronkelijk was deze ruimte alleen voorbehouden aan mannen, maar de koningin van Spanje was in de negentiende eeuw zo nieuwsgierig geworden naar deze zaal dat ze eiste om het te zien. Al snel kon zij en haar (vrouwelijke) gevolg deze zaal ook bezoeken, en al gauw werd zo een lange traditie gebroken. En gelukkig maar. Want dit mag niemand missen!

La Salle de Spectacle (de concertzaal):
Ten slotte moet je zeker ook nog de concertzaal bekijken. Ten minste, als die open is. Regelmatig worden er repetities gehouden waardoor de zaal even wordt afgesloten voor het publiek. In dit indrukwekkende auditorium kunnen 1979 mensen zitten, en op het podium (het grootste van Europa) kunnen tegelijkertijd zo’n 450 mensen spelen! Strek je nek hier zeker, want de loges, plafondschilderingen en de gigantische luster zijn op z’n zachtst gezegd indrukwekkend!

grand escalier palais garnier bezoeken

Vanuit de Grand Escalier krijg je een fenomenaal blikveld over de gehele opera. Prachtige kandelaars, mooie beelden en uitzonderlijke plafondschilderingen.

palais garnier bezoeken

Dit was volgens mij de mooiste zaal in het hele operagebouw. Het deed me denken aan Versailles!

concertzaal opera garnier

De concertzaal. Ga maar niet onder die luster staan, want je weet maar nooit…

Opera Garnier tickets

Ik verplicht niemand ooit om dingen te bezoeken, maar als je de Opera Garnier overslaat zou je echt een van de mooiste bezienswaardigheden van Parijs missen.

Tickets voor de Opera Garnier kosten maar €11. Kinderen onder 12 jaar mogen zelfs gratis binnen.
Als je graag ter plekke wat meer informatie wilt, dan kan je ter plekke een audio guide huren (€5, met één uur aan informatie). Maar volgens mij kan je beter kiezen voor een echte gids (€15,50 met daarin het toegangsticket inbegrepen).
Als je liever aan de drukte ontsnapt, kan je ook tours regelen na sluitingstijd. Deze kosten €19,50 en ook hier zit het toegangsticket al inbegrepen.

Je kan het Palais Garnier dagelijks bezoeken van 10u ’s morgens tot 16:30u ’s avonds, maar er zijn altijd uitzonderingen mogelijk (middagvoorstellingen en uitzonderlijke sluitingen).

» Alle tours en excursies in Parijs

Een beetje geschiedenis

In de negentiende eeuw was er dringend nood aan een nieuw operagebouw, want de oude opera was niet stijlvol en groot genoeg. De toenmalige keizer, Napoleon III (neefje van Bonaparte!), had bovendien nog maar net een aanslag overleefd bij dat andere operagebouw in Parijs. Er moest dus een nieuwe constructie worden ontworpen met daarin een veilige ingang voor de keizer en alle belangrijke mensen.

Op 30 december 1860 werd er een nationale wedstrijd uitgeroepen om het nieuwe, statige operagebouw uit te tekenen. Uit meer dan 170 inzendingen werd het idee van Garnier uiteindelijk als winnaar gekozen. Napoleon III was daar heel blij mee, maar zijn vrouw veel minder (“Wat is dit? Dit is geen stijl! Het is geen Louis XIV, zelfs geen Louis XV of Louis XVI!”, waarop Garnier antwoordde: “Nee mevrouw, het is veel beter dan dat: het is Napoleon Trois!”

Problemen met grondwater zorgden al van bij het begin voor problemen (en dit ‘ondergrondse meer’ inspireerde ook meteen Gaston Leroux om dit op te nemen in zijn ‘The Phantom of the Opera’). In 1870 viel het Franse keizerrijk en daardoor kwamen de plannen voor verder bouwen in gedrang. Daarna kwam er ook nog eens de Frans-Pruisische oorlog en een heel nieuw politiek regime. Deze nieuwe politiekers hielden helemaal niet van alles wat aan Napoleon III deed denken, en toonden dus ook geen enkele interesse om het Palais Garnier verder af te werken. Gelukkig was er in 1873 een hevige brand die het andere operagebouw verwoestte, waardoor Garnier toch werd gevraagd om dit operagebouw zo spoedig mogelijk af te werken. Zo geschiedde, want één jaar later was het majestueuze paleis eindelijk af. Weliswaar veel minder grandioos dan eerst was gepland, maar in mijn ogen nog steeds ontzettend indrukwekkend!

opera parijs rondleiding garnier

Tijdens een rondleiding door deze opera in Parijs zal je versteld staan van de schoonheid ervan!

8 Grappige en leuke weetjes over de Opéra Garnier

  1. Hoewel er twee operagebouwen in Parijs zijn (het Palais Garnier en de Opéra Bastille), worden er in de Opéra Garnier geen opera’s meer gegeven. Eigenlijk worden hier alleen nog balletvoorstellingen opgevoerd.
  2. The Phantom of the Opera, wellicht de bekendste musical ooit, speelt zich af in de Opéra Garnier.
  3. 14 schilders en 73 beeldhouwers werkten jarenlang aan de prachtige voorgevel van het gebouw.
  4. De gigantische luster die in de concertzaal hangt weegt 7 ton en werd ook door Garnier ontworpen. Door een ongeval viel een stuk van de luster in 1896 neer en verpletterde daarbij één van de bezoekers in het operagebouw… Auch!
  5. De trappen van Le Grand Escalier zijn verbazend laag en daar is maar één reden voor: zodat de enkels van vrouwen niet zichtbaar zouden worden. Stel je maar eens voor wat dat bij mannen teweeg zou kunnen brengen!
  6. Onzichtbaar voor de bezoekers zijn er ook nog eens 80 artiestenloges verstopt onder het Palais Garnier. Dat moet ook wel, want voor de spektakels die hier worden opgevoerd zijn heel veel artiesten nodig!
  7. Rondom het Palais Garnier zaten vroeger tientallen banken. Alleen rijke mensen gingen vroeger naar de opera in Parijs, en dat was eigenlijk ook een spel van zien en gezien worden. Op zo’n avondje uit moesten de mensen zich dan ook rijkelijk uitdossen met juwelen en dure spullen. Voor ze naar de opera gingen, konden ze die dus nog snel even ophalen bij de bank.
  8. Vanuit de bovenste etage in de concertzaal kan je nauwelijks iets zien. Deze loges werden dan ook voorbehouden voor de arme bevolking die hier gewoon kwam om naar de rijke mensen te staren. Soms namen zij eten mee en gooiden dit naar de bourgeoisie. Om dit tegen te gaan, werd er een afsluiting rond deze loges gespannen. Als je graag een voorstelling in de Opera Garnier wilt bijwonen, raad ik dus aan om deze plekjes te mijden! De afsluiting is dan wel weg, maar je ziet er nog steeds erg weinig (en met eten gooien mag spijtig genoeg ook niet meer)!
opera parijs garnier

De achterkant van Opera Garnier.

Citytrip naar Parijs

Met één dag in Parijs heb je echt niet genoeg. Er is zo veel te zien in deze mooie stad dat een korte citytrip zeker nodig is.
Gelukkig hoeven enkele overnachtingen in een mooi hotel niet overdreven veel te kosten. Kijk maar eens naar deze aanbiedingen:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (6 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam