Over Sam

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 08 juli, 2023

Hoi!
Mijn naam is Sam Van den Haute. Al zes jaar ben ik ondertussen bezig met het neerpennen van mijn verhalen en tips in blogs, handige online reisgidsen, reviews en leuke lijstjes. Ondertussen reis ik al bijna tien jaar non-stop de wereld rond. Meer dan zestig landen later ben ik nog lang niet uitgereisd en ook de komende tijd ben ik van plan om heel wat te ontdekken.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


over Sam Matera

Groetjes uit Matera, Italië!

Welkom op Checkoutsam – een feel good blog met inspirerende reisblogs, reisgidsen, reviews en cadeautips. Aan de hand van interessante en grappige verhalen, de beste reistips, reviews en productvergelijkingen, originele lijstjes, geschenkideeën, prachtige foto’s en de gekste avonturen probeer ik anderen te inspireren, te informeren of gewoon… te amuseren!

Dit is een online webstek voor mensen die houden van reizen, ver of dichtbij, en die goed voorbereid op vakantie willen vertrekken. Voorbereid zijn betekent immers dat je meer van je vakantie kan genieten en ook geen dingen hoeft te missen!
Reizen kan op vele manieren. Zelf deed ik dat vroeger vooral met een backpack, maar de laatste jaren ben ik overgestapt naar een iets luxueuzer en comfortabel bestaan als digital nomad!
Een lekker restaurant, een relaxerende spa of een uitzonderlijk uitstapje laat ik dan ook nooit links liggen.

Toen in 2020 het Coronavirus losbarstte, konden we met z’n allen niet meer (of veel minder ver weg) op reis. Daarom besloot ik om op dat moment een nieuwe rubriek aan de blog toe te voegen. Door het vergelijken van producten die handig zijn voor op reis, tijdens een staycation of gewoon… voor (een vakantie) thuis, begon de blog zich stilletjes aan tot een heus feel good platform om te poppen.

Daardoor hoeft het ook niet te verwonderen dat ik in 2022 nog een nieuwe rubriek aan de blog koppelde: originele lijstjes met cadeautips voor zowat elke gelegenheid! Want daar wordt iedereen toch óók dolblij van – geschenkjes geven of krijgen- ?!

Reizen, reviews en cadeautips: als je rond deze onderwerpen inspiratie zoekt, dan zit je hier helemaal goed! En wie weet welke andere rubrieken er in de toekomst nog allemaal worden toegevoegd.

Check Out Sam is intussen uitgegroeid tot een bibliotheek vol met informatie en tips, waar ik meer dan 250.000 bezoekers per maand in mag verwelkomen. En eentje daarvan ben jij! Daarom wil ik je persoonlijk bedanken – ik hoop echt van harte dat ik je via dit virtuele kanaal kon helpen, inspireren of informeren. Want dát is precies waarom ik deze blog ben begonnen.

Volg me de wereld rond op sociale media!

Facebook  |  Instagram

Sam Falkland eilanden Check Out Sam

Sam op de Falkland eilanden, onderweg naar Antarctica.

Expert in het zelf plannen van reizen

Pakketreizen zijn handig, maar je betaalt er altijd zó veel geld voor. Met mijn uitgebreide en gedetailleerde tips hoef je niet langer bang te zijn om een reis zelf te plannen.
Op mijn blog schrijf ik regelmatig artikels over de highlights van een stad of land, hoe je (met dagplanning!) zelf een rondreis kan plannen, op welke websites je kan vertrouwen bij het boeken van een huurauto, hotel, vlucht, tour, …

Doordat ik al zo lang (en zo vaak!) reis, kan ik toch wel beschouwd worden als een expert in het zelf plannen van reizen.
Om die reden werd ik al door Radio 2 en NPO 3 FM (Nederland) gevraagd om mijn tips te delen op de nationale radio. Maar ook Steps magazine en de toonaangevende website “schoolvoorreisjournalistiek.nl” heeft me al vernoemd.
Om mijn expertise te delen met andere reislustigen, werd ik ook uitgenodigd als spreker op de jaarlijkse Vakantiebeurs in Antwerpen.

Regelmatig werk ik ook samen met toeristische diensten, omdat zij ook vertrouwen hebben in mijn expertise. Denk daarbij aan de toerismekantoren van landen zoals de Dominicaanse Republiek, Duitsland, Frankrijk, Sri Lanka en Zwitserland, maar even goed van steden zoals Mechelen of Valkenburg en zelfs eilanden zoals Madeira en de Azoren.

Waarom zo veel reizen?

Volgens mij is reizen de beste leerschool die iemand kan krijgen. Je staat open voor vreemde culturen, je leert culinaire lekkernijen kennen, je wordt bekend met lokale gewoontes, de geschiedenis wordt een pak interessanter en het is gewoon héérlijk om alles te kunnen zien wat deze wonderbaarlijke wereld te bieden heeft.

Met deze blog en reisgids wil ik bewijzen dat reizen helemaal niet duur hoeft te zijn, maar ook dat er heel wat andere, onbekende, reisbestemmingen de moeite waard zijn om te bezoeken. De wereld ligt aan je voeten en er valt zo veel te verkennen! Laat je niet verlammen door angst, want zeg nu zelf… Zo sterk en stoer zie ik er toch ook niet uit? En als ik al die landen op m’n eentje kan verkennen, kan jij dat toch ook!

Ik hou er van om nu en dan uit m’n comfort zone los te breken, en vaak gaat dat gepaard met ongemakkelijke momenten of domme fouten. En met deze blog kan jij (en ik!) daar dan weer verder uit leren.

Sam Amazone Brazilie

Sam in het Amazone regenwoud in Brazilië.

Maar… Hoe reis ik rond de wereld?

Mijn familie en vrienden weten vast wel dat ik een beetje wispelturig ben. Ik heb duizenden dromen en soms lijk ik ze wel allemaal tegelijk te achtervolgen.
Na mijn middelbaar wist ik maar al te goed dat een plekje tussen vier muren voor mij niet de toekomst was en besloot ik mijn zinnen te verzetten en een jaar naar Nederland te trekken om daar een vooropleiding te volgen. Tegelijkertijd begon ik met een online business en spaarde ik alles wat ik kon en stopte ik al mijn vrije tijd in het maken van websites.

Amper een jaar later trok ik naar Los Angeles en eens je in de USA woont, heb je natuurlijk meer dan genoeg om te gaan bezichtigen!
Wat begon met kleine stukjes van de VS, groeide uit tot mijn eerste wereldreis en ondertussen heb ik er al enkele achter de rug!
Mijn familie, en heel wat vrienden, snappen nog steeds niet hoe ik het doe. En ik geef toe, soms weet ik het zelf ook even niet meer. Maar één ding weet ik wel: ik wil dit nog zo lang mogelijk doen, want ik ben zeker dat er niets in de wereld zo verrijkend is als reizen.

In 2017 begon ik Checkoutsam als een Vlaamse, Nederlandse en internationale blog en mijn doel is om dit één van de grootste reisblogs en informatieve gidsen van Europa te maken. Daarom begon ik in 2019 ook met de Duitse versie van de blog.

In 2020 voegde ik een rubriek toe aan de site die focust op reviews. Omwille van het Coronavirus was ik namelijk ook genoodzaakt om thuis te blijven. Koopgidsen voor ‘staycations‘, outdoor gear of alles wat een vakantiegevoel in huis geeft: ik vergelijk websites, reviews en professionele beoordelingen om tot een conclusie te komen. Zo bereik ik opnieuw mijn doel: jij hoeft niks meer op te zoeken, maar kan gewoon genieten van je vakantie. Of dat nu thuis of ergens ver weg is!

In 2022 breidde ik dit gedeelte lifestyle ook uit naar cadeautips. Leuke lijstjes met nog leukere ideeën voor allerlei situaties en gelegenheden leken mij ook perfect op de blog te passen.

Zoals je ziet is de oorspronkelijke reisblog echt uitgegroeid tot een feel good inspiratieblog: artikels en lijstjes met alles wat jou en mij gelukkig maakt, zeg maar!

Veel leesplezier en hopelijk tot snel. Zonder jullie (zeker iedereen die regelmatig een berichtje achterlaat!) zou ik immers helemaal niets zijn.

– Sam

Sam Ambuluwawa Sri Lanka

Sam op de Ambuluwawa toren in Sri Lanka!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.2/5 - (39 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 1. Guy Vandegaer says:

  Beste Sam,
  Ik heb je artikel over Auschwitz gelezen. Wij gaan in oktober met 5 personen enkele dagen naar Krakau. Kan je mij melden welke dag (vrij-, zater- of zondag) het interessantste is om Auschwitz te bezoeken?

  • Ik denk dat het elke dag wel druk zal zijn, maar wellicht is het op vrijdag toch nog het minst druk. Beide domeinen (Auschwitz en Birkenau) zijn bijzonder groot, dus je hebt nooit echt het gevoel dat je tussen een massa toeristen loopt…

  • Hey Jules en Kathleen!
   Bedankt voor het compliment. Jullie doen me hier bijna blozen 😉 !
   Klopt… Griekenland heb ik (helaas!) nog niet bezocht, maar ik beloof jullie wel dat dat de komende twee jaren zeker op de planning staat. De komende maanden bezoek ik Portugal, na de zomer ga ik wellicht even naar Spanje en daarna staat Griekenland op de planning.

   Als jullie tips hebben, dan zijn die altijd welkom!
   Fijne maandag.

   Groetjes,
   Sam

 2. wij gaan binnenkort 14 dagen naar Polen …wij gaan van het motto nu of binnen 15 jaar…we hebben een dagje Auschwitz Birkenau gepland…zonder gids en heb via jou en verschillende andere sites een serieuze voorbereiding gemaakt…met ons 2 jarig zoontje…moeten we voor hem ook een ticket voorzien…? grtjs ilse

  • Dat is een goed excuus 😛 ! Nuja… Elk excuus is goed genoeg om te reizen, he!
   Normaal zijn alle tickets gratis. Voor de zekerheid kan je natuurlijk nog eens kijken op de officiële website van het monument zelf, maar ik veronderstel niet dat je zoontje enige problemen gaat geven 😉
   Groetjes!

 3. Hallo Sam
  Ook ik heb een vraag de zoutmijnen in krakau zijn die ook te bezichtigen door iemand die een beetje moeite heeft met lopen ? is er een lift aanwezig? wij zijn allemaal 65plussers gr Vera

  • Hey Vera

   Bedankt voor je berichtje.
   Om eerlijk te zijn weet ik niet helemaal zeker of het voor 65+’ers te doen is.
   Op de website wordt er vermeld dat er wel mogelijkheden zijn voor ‘gehandicapten’, maar daarvoor moet je op voorhand wel telefoneren/mailen. Nu denk ik dat dit vooral doelt op mensen in een rolstoel.

   Ik herinner me dat er vooral in het begin heel wat trappen te doen zijn om naar beneden te geraken. Tijdens de rondleiding zijn er niet héél veel trappen meer (maar wel enkele), maar al bij al stap je toch wel wat af.
   Hopelijk weet je hiermee genoeg.

   Groetjes
   Sam

 4. Corina Lathouwers says:

  Hallo Sam,

  Geweldige site met super veel leuke tips en weetjes om zelf op ontdekking te gaan!! Ik heb er alvast veel nuttige info gevonden . Dikke merci voor deze eerlijke en ondersteunende weergave!

  lieve groetjes,

  • Hoi Corina,
   Héél erg bedankt voor deze mooie woorden. Dat betekent echt heel veel voor me! Het zet me alleen maar aan om verder op zoek te gaan naar handige tips en weetjes! Veel leesplezier en nog eens merci!

 5. Julie Van lerbeirghe says:

  Hei Sam
  Mijn man en ik zouden graag voor de periode tussen Kerst en Nieuw Jaar naar Madeira gaan is dat een goed idee en welke deel van het eiland zouden we best bezoeken en logeren. We houden van wandelen en stilte.

  • Hoi Julie

   Ik was er zelf in de lente, dus ik kan niet zeggen of het dan goed weer is of niet.
   Even googlen vertelt me dat het dan gemiddeld tussen 7°C en 13°C is, dus echt warm wordt het niet.

   Ik zou al zeker niet in Funchal blijven, want dat is het drukste gedeelte van Madeira. Zelf vond ik het noorden heel leuk voor te wandelen, maar om eerlijk te zijn kan je overal wel mooie trektochten maken…

   Veel plezier!
   Sam

 6. Dag Sam

  Ik las op je blog over je reis naar Cuba met enkele handig tips.
  Er is echter nog een vraag waar ik nog geen antwoord op heb.
  Ik reis voor langere tijd naar Cuba ( 3 maanden) maar weet absoluut niet welke documenten (soort visa ,etc…) ik nodig heb om daar voor langere tijd te verblijven.
  Wanneer ik mail en bel naar de ambassade van Cuba in Brussel, krijg ik geen of gebrekkig antwoord.
  Heb jij misschien een antwoord op mijn vraag of weet jij waar ik ermee terecht kan ?

  Alvast bedankt !

  • Hey Kato

   Wat een leuke vooruitzichten heb je! Helaas weet ik niets van een visum voor langer dan één maand in Cuba… Misschien moet je eens een bezoek inplannen bij de ambassade in plaats van ze te telefoneren? Daar zouden ze je volgens mij toch verduidelijking kunnen geven.
   Anders zou ik eens in het Engels googlen naar verhalen van andere mensen die ook voor een lagere tijd naar aar Cuba zijn geweest.

   Vele groetjes!
   Sam

 7. Tim Boermans says:

  Hoi Sam,

  Wij zijn van plan om een citytrip te plannen naar Porto.
  Heb je interessante adresjes om te verblijven?
  We zouden voor 4 dagen (3 nachten) willen gaan.
  Mooie foto’s en uitleg trouwens bij je reisverslag!

  Groeten

  Tim.

  • Hoi Tim!
   Bedankt voor de complimenten.
   Zelf verbleef ik daar voornamelijk in hostels, dus echt leuke of goede adresjes heb ik niet… Heb je al eens gekeken naar de mogelijkheden op Booking, Agoda of Airbnb?

   Groetjes!

 8. Mariek van Z says:

  Hey,
  Wat een leuke blog.
  Erg leuk om te lezen.
  Zeker omdat ik zelf ook super veel van reizen hou en het liefst heel de wereld wil ontdekken.

 9. Dag Sam
  Ik zou graag naar de Azoren gaan, maar heb maar 10 dagen.
  Mijn vraag is dus hoelang bleef jij op São Miguel, want dat eiland lijkt mij zeker de moeite waard.
  En hoelang bleef je dan op de andere?
  Groetjes
  PS het is echt een top blog met veel nuttig info!

 10. Hallo Sam

  Wij zouden dit jaar voor het eerst een “grote” reis willen maken. We dachten aan Indonesië (Bali). Maar we zouden eind juli begin augustus gaan. Helaas is het daar dan regenseizoen. Zou je het ons aanraden om dan naar daar te gaan of toch minder? Mijn vriend denkt namelijk dat het gaat tegen vallen doordat het regenseizoen is.

  Mvg
  Shana

  • Hey Shana

   Leuke vooruitzichten!
   Ik vind het een beetje moeilijk om die beslissing voor jullie te maken. Zelf zou ik het denk ik niet zo snel doen, maar anderzijds hoor ik van andere mensen ook wel vaak dat het regenseizoen geen probleem was voor hun reis.
   Het probleem is eerder dat het bepaalde plannen in de war kan sturen. Denk daarbij aan afgelaste vluchten, minder mooie foto’s (toch ook belangrijk!) en bepaalde tours/excursies die je niet kan doen. Als je de mogelijkheid hebt om buiten het regenseizoen te gaan, zou ik dat wel aanraden maar langs de andere kant, tijdens het regenseizoen zijn er ook veel minder bezoekers… Wat dan ook weer tof is!
   Bovendien zal Bali tijdens het regenseizoen véél groener zijn en dat is toch ook wel speciaal.

   Groetjes
   Sam

 11. Guy Schellekens says:

  Mijnheer van den Haute,
  Beste Sam,
  Ik zou graag Kim Clijsters volgen in Australië, dit is wellicht het enige dat ik van haar nog niet live gevolgd heb.
  Kan je mij aanbevelingen doen om gedurende 2 à 3 weken met 2 of 3 personen,na dit evenement (januari) te doen in Australië en nadien nog een weekje in Nieuw Zeeland te verblijven?
  Je site lijkt mij dusdanig interessant dat je mij zeker kunt helpen.
  Dank bij voorbaat.

  Guy

  • Dag Guy!

   Leuke vooruitzichten en tof dat je Kim haar comeback op de voet gaat volgen. Doe haar de groetjes, mocht je haar van dichtbij zien 😉 !

   Januari is een erg goede maand om te reizen in Australië, want daar is het dan zomer. Het hangt een beetje af van waar je zit in Australië, natuurlijk.
   Sowieso raad ik aan om Sydney en Melbourne te zien. Dat hoeft zeker niet lang te zijn, maar een dag of twee in elke stad is toch wel aangeraden. Vooral rond Melbourne is er veel te zien. Zelf was ik een grote fan van de Great Ocean Road. Dat kan je in één dag doen, maar dan mis je wel veel. Twee of drie dagen is ideaal.
   Als je het niet erg vindt om een beetje rond te rijden of af en toe een vlucht te nemen, dan raad ik deze aan:

   • Kangaroo Island (minstens 3 volledige dagen. Prachtig wildlife!)
   • Whitsundays. Waanzinnig mooie stranden en dan vooral Whitehaven Beach.
   • Uluru National Park. Voor mij het allermooiste stukje Australië. In de zomer is het hier wel snikheet!
   • Als je wil duiken in het Great Barrier Reef (zeker een aanrader!), dan kan je ook een dag of drie naar Cairns. Misschien ook het Daintree rainforest en Cape Tribulation daar aan koppelen?
   • Fraser Island is ook de moeite voor een paar dagen. Dit is het grootste zandeiland ter wereld.

   Zoals je ziet, liggen deze plekjes allemaal al vrij ver uit elkaar. Hou daar dus zeker rekening mee bij het plannen van je reis.

   Meer tips over prachtige plaatsen in Australië vind je trouwens hier.

   Hopelijk ben je hier al iets mee.
   Fijne reis!

 12. Beste

  Wij plannen om naar Auswitch te gaan. We zouden dit graag op eigen houtje willen doen, daar ik niet meteen beschikbare privégidsen vind. We beschikken ook over eigen vervoer. Weet jij wat dan de inkomprijs is van het museum? We zouden ook graag de zoutmijnen bezoeken. Plan ik best 1 dag voor Auswitch in en de dag erna voor de zoutmijnen? Hoelang zou het bezoek aan de zoutmijnen duren? Alvast bedankt voor alle info!

  Mvg

  • Hey Lynn!

   Zoals je in de blogs over Auswitch kan lezen, is de toegang tot beide kampen gratis tussen bepaalde uren. Kom je later aan, dan moet je de kampen met een gids verkennen.
   Persoonlijk raad ik niet aan om de zoutmijnen te combineren met Auschwitz in één dag, want dat is gewoon té veel. Een bezoek aan Wieliczka zal toch zo’n twee à drie uur duren, maar reken daar ook nog wat verkeer bij en deze excursie duurt al snel vier uur. Als je dat nog moet combineren met Auschwitz, dan is je bezoek volgens mij veel te gehaast.

   Groetjes
   Sam

 13. Hey Sam,

  Binnenkort gaan we naar Corsica rondtoeren met een huurauto.
  Bij het voorbereiden van deze reis viel ik op je site, temeer daar hierin een lusroute zeer uitgebreid beschreven staat.
  We overwegen dan ook ernstig deze route te volgen tijdens onze op handen zijnde vakantie.

  Vraagje in dit verband: is er van deze route misschien een elektronische versie beschikbaar? Ik denk bijvoorbeeld aan een GPX-bestand, of aan de route op Google Mymaps. Zo zouden we via een gps ons de route kunnen laten dicteren tijdens het rondrijden, en moeten we geen landkaart gebruiken (met alle onpraktische gevolgen van dien).
  Ook naar de beschikbare reisinfo op uw(overigens zeer goede!!!) website toe zou een dergelijk electronisch bestand een grote toegevoegde waarde kunnen zijn.

  Uitkijkende naar uw antwoord groet ik u!
  Mvg,
  Jan

  • Hey Jan

   Leuk dat jullie naar Corsica gaan. Het is echt een fantastische plek 🙂
   Momenteel heb ik iets te weinig tijd om deze route ook nog op die manier toe te voegen, maar misschien doe ik dat in de toekomst wel. Bedankt in ieder geval voor de tip 😉 !

   Groetjes
   Sam

 14. Beste Sam ,ik heb je verhaal gehoord en je bent niet de enige landgenoot dat vast zit. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200318_04893523 . Mijn vader heeft daar 12 jaar gewoond en inderdaad is Spaans de moedertaal. Mijn vader woonde wel in Puerto Plata en daar is een Belgische café waar Belgen en Nederlanders samenkomen. Misschien contact en eventueel hulp zoeken onderling want quarantaine kan nog lang duren .Veel geduld en succes nog mvg kurt

 15. Guy van Brussel says:

  Hallo Sam,

  Misschien kan onze recente ervaring je helpen.
  Wij hebben op 29 maart ll. een vlucht kunnen nemen vanuit Santo Domingo naar New York en dan via Chicago naar Amsterdam.
  Wij moesten aan een goede vriend in BelgIê vragen om voor ons de ticketten te kopen bij Connections, omdat wij onze bankkaartlezer thuis gelaten hadden. Deze gaan we in het vervolg wel niet meer vergeten.

  Met een Nederlandse taxi naar de NL/B -grens.Die mocht de grens niet over. Gelukkig stond diezelfde goede vriend ons op te wachten aan de andere kant vd grens.
  Drie vluchten, een nacht op JFK, in totaal vier spannende, onvergetelijke dagen.

  Op Connections zie ik dat er op 8 april een vlucht is van Santo Domingo naar JFK-NY en dan via Dublin naar Amsterdam voor 1780 Euro.
  Op de site van Delta Airlines is er voor vandaag 06/04 weer hun dagelijkse vlucht van 13.52 naar JFK-NY, voor 179 $, maar dan wordt het in NY misschien moeilijk een aansluitende vlucht te vinden.
  Want toen wij op vorige week in JFK waren, was die normaal drukke luchthaven quasi leeg.
  We geloofden onze eigen ogen niet.Heel onwezenlijk, bizar. Eèn (1) checkin was nog open!

  Ik weet wel dat de president van de Dom.Rep.gezegd heeft dat het luchtruim gesloten is vanaf 3 april, maar misschien is er uitzondering voor vertrekkende passagiers.
  Wij hadden de indruk dat ze ons daar zeer graag zagen vertrekken.Er werd ons verweten dat wij ,blanke toeristen, Corona hun land hebben binnengebracht.

  Ik veronderstel dat jij ESTA hebt.

  Sukses!

  • Hey Guy!

   Bedankt voor de duidelijke uiteenzetting. Helaas waren er geen mogelijkheden meer (met uitzondering van een layover van één uur in NYC en dat was onmogelijk aangezien ik in die tijd ook moest uitchecken en terug inchecken) en lukte de VS op dat moment al zeker niet.
   Gelukkig hebben wij gisteren te horen gekregen dat er repatriëringsvluchten worden ingezet terug naar België. Volgende week zou ik dus (hopelijk!) terug thuis zijn.

   Alles goed met jullie? Wat een stressvolle tijden he… 🙂

   Vele groetjes en nogmaals heel hard bedankt voor jullie tips!
   Sam

 16. subia746 says:

  Hey!Sam
  Thanks for sharing wonderfull experiences with us. I really appreciate your passion of travelling around the world. The experiences which you shared with us will be really helpfull for planning our next trip after this pandemic ends.

 17. hallo SAM,
  Wij vliegen naar Terceira en blijven daar 3-4-5-dagen (ik weet het nog niet) daarna willen we twee eilanden meer bezoeken, liefst bereikbaar per ferry, evt. elk eiland 2 dagen en als laatste bestemming eiland Sao Miguel, ook 4-5 dagen, in totaal heb ik 14 dagen geboekt. we komen aan op Terceira en vliegen terug vanaf Sao Miguel, dit is geboekt. de rest moet ik nog boeken. kun jij mij raad geven wat en hoe (beiden 82 jaar oud).
  hartelijk bedankt. Wat n mooie reisverhalen maak je.

  • Hey Helena

   Ik denk dat je dan best even het artikel leest over mijn rondreis door de Azoren! Misschien is ook het artikel ‘bezienswaardigheden in de Azoren’ handig om door te nemen. Daar vind je alle info over wat ik deed per dag. Mijn reistempo ligt wel vrij hoog, dus misschien iets meer tijd nemen voor bepaalde bezienswaardigheden!

   Groetjes
   Sam

 18. Ann Vanparijs says:

  Sam, je geeft aan dat Sicilië of Italië niet duur is om een auto te huren. Ik ben op zoek naar een kleine auto voor de week van 9-13 augustus en krijg prijzen tussen 700 en 800 euro voor deze dagen op de websites die jij voorstelt?
  Zijn jouw prijzen laagseizoen?
  Ann

  • Hey Ann

   In alle artikels over autohuur vermeld ik momenteel ook dat Corona een serieuze impact heeft op de prijzen. Enerzijds kunnen leveranciers geen nieuwe wagens leveren door een tekort aan grondstoffen, anderzijds wil iédéréén op dit moment op vakantie (nog meer dan anders, aangezien we zo lang allemaal hebben binnen gezeten…) en schieten de prijzen daardoor nog meer de hoogte in.

   Omdat autohuur een veilige optie is in tijden van Corona (in plaats van openbaar vervoer, tours met andere mensen, …) zijn er bovendien nog meer aanvragen dan gewoonlijk.

   Hopelijk verduidelijkt dat een beetje waarom prijzen zo duur zijn op dit moment 😉 !

 19. Beste Sam
  In september gaan we op reis naar Berlijn. Ik vroeg me af of vliegtickets.be een betrouwbare partner is om tickets te boeken? Of raad je dit af?

  Hopend op een antwoord.

  Lars

  • Hey Lars

   Dat is zeker een betrouwbare partner, maar alleen zijn er volgens mij goedkopere (en ook betrouwbare…) bedrijven waar je bij kunt boeken. Vliegtickets rekent immers bij al hun vluchten nog een boekingskost (€30 per ticket, als ik hier snel even kijk). Dat vind ik persoonlijk nogal duur. Zeker als je met Skyscanner of Momondo dezelfde vluchten vindt, maar dan zonder deze extra kost…

   Succes met zoeken!
   Groetjes
   Sam

 20. Dag Sam,
  vind je het de moeite om eilandhoppen te doen in Kaapverdië? We willen namelijk met de nieuwjaarsperiode beetje avontuurlijk op reis met 3, natuur , cultuur, mooi weer, gezelligheid…. Is het daar de moeite of kan je ons iets anders aanbevelen? Vluchten zijn nogal duur + de vluchtentussen de eilanden komen er ook nog bij…
  Alvast bedankt
  Kathy

  • Hey Kathy!

   Ik ben zelf nog niet in Kaapverdië geweest, dus ik vind dat een beetje moeilijk om te zeggen. Echter hoorde ik van collega bloggers en reizigers dat Kaapverdië niet bepaald een bestemming is voor ‘avontuur’. Het zijn vooral de stranden die daar de moeite zijn 😉 !

   Afhankelijk van de temperaturen die je wenst, kan ik de Azoren aanraden (maar daar is het tijdens de winter wel koud). Ik heb een tijdje geleden ook aan eilandhoppen gedaan op de Canarische eilanden. Een bestemming die vooral aan resorts en zonvakanties doet denken, maar geloof me… Het is daar echt bijzonder mooi als je die links laat liggen! Ze worden niet voor niets het Hawaï van Europa genoemd 😉 … Kijk gerust eens op de site. Ik schreef al artikels over Gran Canaria, Tenerife en Lanzarote.

   Verder heb je helaas niet zo’n mooie zonbestemmingen waar ook wat avontuur is tijdens die periode, tenzij je buiten Europa trekt. Dan kan ik Zuid-Afrika, de Filipijnen, Thailand en Vietnam erg aanraden.
   Als het weer niet zó belangrijk is, dan vind ik het noorden van Noorwegen een (prijzige) absolute topper. Tromsø is mijn favoriet.

   Hopelijk heb ik je daar een beetje mee kunnen helpen!

   Groetjes!
   Sam

 21. Dag Sam,

  Wij zijn naar Sicilië geweest en hebben daar vooral op basis van jouw adviezen hotels en bezienswaardigheden bezocht. Heel veel dank voor je goede tips, met name voor de hotels (vooral Albieri del Paradiso in Cefalu en Feudi del Pisciotto in Niscemi).

  Groet,
  Conrad en Claudia

  • Hey Conrad en Claudia!

   Fantastisch om te lezen. Heel blij dat jullie een prachtige reis hadden in Sicilië. Ik ben altijd blij als mensen echt iets zijn met de tips!

   Groetjes
   Sam

 22. Kristien says:

  Dag Sam

  Zuid-Afrika staat al lang op mijn lijstje. Twee zaken laten mij wat twijfelen:
  – We reizen graag zelf met de auto, maar de verhalen rond onveiligheid laten mij twijfelen. Ik lees in je blog dat er in Johannesburg enkele wijken zijn die echt te mijden zijn. Zijn andere gebieden gewoon veilig? Ik hoorde van vrienden: niet meer met de auto rijden na 17u… Deel jij die mening? En geldt dat dan in heel Zuid-Afrika?
  – We zijn gebonden aan schoolvakanties dus wordt het juli of augustus. Valt het weer wat mee dan? Ik vermoed dat het geen zwembad weer zal zijn voor de kinderen? Maar dat lijkt me geen must met al dat natuurschoon.

  In afwachting van je antwoord ga ik mij alvast eens aan het lezen zetten. Je geeft zoveel info dat het mij ook wel moet lukken om een reis in mekaar te boksen.
  Alvast hartelijk dank om dit alles te delen!

  • Hey Kristien!

   Tot op de dag van vandaag blijft het mijn favoriete land. En net zoals jou was ik voor mijn vertrek echt héél nerveus. Vooral de eerste dagen werd dat voor mij duidelijk in Johannesburg, maar uiteindelijk… was dat nergens echt voor nodig. Zo lang je niet de aandacht trekt (draag geen juwelen of opzichtige luxe) zit je eigenlijk wel goed. Mijn twee voornaamste tips zijn dan ook:
   – Laat bepaalde wijken links liggen (en dan vooral in Johannesburg, want in Kaapstad liggen de slechte wijken niet pal in het centrum)
   – Ga ‘s avonds na het donker niet meer buiten wandelen in grote steden (met een goedkope Uber kom je nog steeds overal – en buiten grote steden zul je ook geen veiligheidsproblemen hebben). Het is een beetje bizar, maar je ziet de stad ook echt veranderen. Een local beschreef het (lacherig!) als de ‘vampiers die ‘s avonds uit hun grotten kwamen’, maar zo lijkt het inderdaad wel een beetje. De dieven zien hun kans ‘s avonds schoon om mensen lastig te vallen aangezien er op de straat bijna niemand anders is om hen tegen te houden.
   En voor de rest niet te angstig zijn. Er gebeuren zeker dingen, want anders zouden we er beiden niet van op de hoogte zijn, maar ik ben er verschillende maanden geweest en nooit wat gezien of meegemaakt. Ik heb trouwens heel vaak nog na 17u rondgereden en nooit problemen ondervonden.

   Vergeet niet dat de seizoenen omgekeerd zijn, dus dat een bezoek tijdens de zomervakantie een bezoek tijdens de lokale winter is. Zuid-Afrika is een groot land, maar Kaapstad zal dan bvb. wel koud (of fris) zijn. Dieren zijn iets minder zichtbaar tijdens de winter (er is meer groen, ze moeten niet echt op zoek naar water) maar ik heb al veel goede verhalen gehoord van safari’s in de winter. Sowieso is dit een goedkoper seizoen en ook veel minder druk.

   Hopelijk hielp dat je al iets verder op weg!
   Veel plezier en hopelijk kan ik je overtuigen om naar daar op vakantie te gaan. Het is echt een fenomenale bestemming!

   Groetjes
   Sam

 23. Dag Sam,

  Wil even melden dat wij met discouver cars een zeer slechte ervaring hadden.
  Ze hadden Amaze aan ons toegewezen en die hadden de borg van 1200 euro van onze rekening gehaald. Reis naar Malta.
  De communicatie met discouver cars en Amaze leverden niets op.
  Via de krant en andere organisaties uiteindelijk na vier maanden geld terug gekregen.
  Willen dit gewoon even laten weten om andere reizigers te beschermen.

  • Hey Ann

   Thanks om dat even te laten weten. Zelf heb ik nog nooit slechte ervaringen gehad met Discover Cars, maar dit klinkt natuurlijk helemaal niet leuk… Ik ben in ieder geval blij dat jullie een oplossing hebben gevonden, want het gaat wel echt om veel geld!

   Discover Cars kon waarschijnlijk weinig doen aangezien zij als tussenpersoon dienen en dus niets te maken hebben met de borg, enkel met de boeking (en het initiële bedrag dat je betaalt om de auto te reserveren). Zou je mij (en andere lezers) misschien kunnen vertellen wat er precies werd geclaimed of gezegd waarom jullie de borg niet terug kregen?

   Thanks!
   Sam

 24. Hallo Sam,

  Wij zijn een gezin van 5 (2 volw en 3 kids van 15, 16, 17 jaar) en willen voor de 1ste keer buiten Europa reizen begin juli 2024 voor ongeveer 2 weken. De kinderen zouden graag eens op safari gaan, maar die periode is het in Zuid-Afrika winter en dus misschien niet de beste periode om er naartoe te gaan? Iemand raadde ons Sri Lanka aan, omwille van de prachtige natuur en daar heb je ook de mogelijkheid om een safari te boeken. Maar is het klimaat dan gunstig om te reizen? Wat zou je ons aanraden? We zouden graag privé-reizen, maar met ons 5 en slechts 2 weken liever via een organisatie (Asiadirect oa). Alvast bedankt voor je feedback.

  • Hey Wendy!

   Leuke plannen hebben jullie! Ik denk inderdaad dat het voor Zuid-Afrika misschien nog nét iets te koud is – alhoewel het ook wel doenbaar zou zijn hoor. Het zal alleen geen lekker warme vakantie worden dan 🙂 !
   Voor Sri Lanka zal je dat wél hebben, maar weet ook dat het daar tijdens de zomermaanden in bepaalde gebieden veel regent. In juli is het zuidwesten van Sri Lanka namelijk erg regenachtig. Het noordoosten is gelukkig wel droog – en daar vind je ook enkele safariparken of andere nationale parken :-)! Als je dat dus niet erg vindt… Dan is het een goede plek om naartoe te gaan!

   Veel succes met de planning!
   Groetjes
   Sam

 25. Hi Sam,

  Ik ben Maria en werk voor het bedrijf Bongo. Ik nam een kijkje op je blog en zag dat je ook in contact staat met het Santa Claus Village in Finland? We zouden heel graag een aantal exclusieve tickets kunnen aanbieden op onze website, omdat wij met ons merk heel erg inzetten op kerstmis. Deal Type:  Santa Claus village – trip organized including Santa Claus village, nights in an igloo/glass igloo, reindeer’s/huskies ride, dinners with local food.
  Is dat iets waar jij ons bij zou kunnen helpen denk je?

  Alvast heel erg bedankt voor je reactie!

  • Hey Maria

   Ik sta niet in contact met mensen ter plekke. De artikels over Rovaniemi zijn puur uit mijn eigen ervaring geschreven en gaan dus niet om samenwerkingen 🙂 …
   Succes met de verdere zoektocht!

   Groetjes
   Sam

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>