Het Panthéon van Parijs bezoeken: praktische tips, info & foto’s

Er is niet alleen een pantheon in Rome, maar ook eentje in Parijs!
Deze voormalige kerk werd omgetoverd tot een monument voor en door de Franse bevolking. Het imposante bouwwerk is niet enkel van buitenaf indrukwekkend, ook de binnenkant is een bezoek waard. Daal af naar de crypte en bezoek daar enkele van de meest vooraanstaande burgers die Frankrijk ooit gekend heeft, of kijk vol ontzag naar het rijkelijk versierde interieur van het gelijkvloers. Wat je er ook gaat doen, het Panthéon van Parijs is zeker een bezoek waard.

5/5 - (4 stemmen)

Pantheon Parijs bezoeken

Een korte geschiedenis van het Panthéon van Parijs

Louis XV had een niet al te beste gezondheid. Toen hij in 1744 een zware aanval van jicht kreeg, beloofde hij om een nieuwe kerk te bouwen als hij beter werd. Wonder boven wonder werd de koning snel weer beter, en belofte maakt schuld! In 1758 werden de funderingen aangelegd op de plek waar tot dan de abdij van Sainte-Geneviève had gestaan, maar het was pas in 1789 dat deze atypische kerk werd voltooid. Het pantheon van Parijs heeft niet lang dienst gedaan als kerk, want na de Franse Revolutie werd het gebouw eerder gezien als een tempel ter ere van Frankrijk. In plaats van een kerk, werd het dan ook een mausoleum. Deze functie veranderde nog verschillende malen doorheen de geschiedenis, maar vanaf 1885 werd het definitief een tempel waarin grote Fransen werden begraven.

Parijs panthéon

In de crypte van het Panthéon zijn veel belangrijke Fransen te vinden.

Wat is er te zien?

De buitenkant van het Panthéon is behoorlijk indrukwekkend. Hoewel het geïnspireerd is op het Pantheon van Rome, heeft het toch meer gelijkende kenmerken met de St. Pauls Cathedral in Londen. De indrukwekkende zuilen, beelden en versieringen vallen echter in het niets met de imposante binnenkant van het gebouw.

De binnenkant

Nadat je je ticket hebt getoond (of gekocht) moet je nog even door een security check, maar dat gaat allemaal wel vrij vlot. Eens je binnen bent krijgen je ogen een overdaad aan prikkels. Het hele interieur lijkt wel een meesterwerk! Het begint al bij de vloer. Wit, zwart, rood en groen kostbaar gesteente strekken zich voor je uit. Het lijkt wel een soort van schilderwerk op de grond! Van daaruit lopen de gigantische zuilen verder in plafonds waarin gedetailleerde versieringen werden aangebracht, die op zijn beurt weer overlopen in kleurrijke mozaïeken. Aan de muren hangen onbetaalbare schilderijen die mythische en goddelijke taferelen naspelen, of belangrijke momenten uit de Franse geschiedenis in de verf zetten.
Verspreid over het gelijkvloers vind je ook nog tientallen beeldhouwwerken van belangrijke Fransmannen en patriottische taferelen.

Hoewel het eigenlijk geen kerk meer is, zal het je toch opvallen dat er vrij veel godsdienstige taferelen te zien zijn. Het was een bewuste keuze om deze elementen te behouden, want uiteindelijk heeft ook het Ancien Régime Frankrijk geschapen en gemaakt tot wat het vandaag is.

In het midden van het Pantheon, net onder de koepel, vind je trouwens de befaamde slinger van Foucault. Deze Franse fysicus hing een gewicht aan een touw in de koepel om zo bewijs te leveren dat de aarde om zijn eigen as draait. In feite is dit een kopie (het origineel hangt in het Musée des Arts et Métiers in Parijs), maar desalniettemin is dit gevaarte van 67 meter hoog indrukwekkend!

slinger van Foucault pantheon

De slinger van Foucault. Een belangrijke wetenschappelijke ontdekking die door Frankrijk werd gedaan.

De crypte

Onder het Pantheon van Parijs ligt ook nog een gigantische crypte. In dit enorme gangennetwerk liggen enkele erg voorname burgers van Frankrijk. Er zijn verschillende kamers, waarin beroemde Fransen werden begraven naargelang hun vakgebied. Zo is er een crypte voor hoogwaardigheidsbekleders, grote schrijvers (o.a. Victor Hugo en Alexandre Dumas), strijders voor gelijkheid, grote stemmen die bijdroegen tot de democratie, burgers die werden geëerd voor hun moed en verzet en wetenschappers (waaronder Pierre en Marie Curie).

De zandkleurige muren zijn verrassend sober in vergelijking met het gelijkvloers. Datzelfde geldt trouwens voor de graven van al deze notabelen.
Helemaal aan het einde van de crypte is een zaaltje waar je ook een informatieve film kan bekijken over de geschiedenis en de democratie in Frankrijk, met daarin ook wat meer uitleg over het Pantheon van Parijs en de mensen die hier begraven liggen.

graf marie curie panthéon parijs

Eén van de bekendste graven in de crypte van het Panthéon. Het graf van Marie Curie en haar man.

Het uitzicht vanuit de koepel

Naar het schijnt krijg je van hier een van de mooiste uitzichten over Parijs, maar helaas was het tijdens mijn bezoek (maart 2018) gesloten voor publiek. Het is niet exact geweten wanneer de koepel terug open gaat. Hopelijk snel!

Tickets Pantheon Parijs

Om dit indrukwekkende gebouw te betreden, moet je eerst een ticket kopen. Dat kost je €9 en kan ook al online worden gedaan om zo wachtrijen te voorkomen. Als je een inwoner bent van de EU met een geldige identiteitsbewijs en jonger bent dan 26, dan mag je het Panthéon zelfs volledig gratis bezoeken.

Als je meerdere bezienswaardigheden en musea in Parijs wilt bezoeken, raad ik ook aan om de Paris Museum Pass aan te schaffen. Zo’n pas is 2, 4 of 6 dagen geldig en kost je €53. Met dit speciale toegangsticket mag je meer dan 60 musea en bezienswaardigheden in Parijs bezoeken.

pantheon parijs tickets

Zeg nu zelf: dit gebouw lijkt toch verrassend veel op een Romeinse tempel?

Openingsuren en bereikbaarheid

Het Panthéon is dagelijks geopend van tien uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds. Van 1 april tot 30 september is deze bezienswaardigheid een half uurtje langer open.
Het pantheon van Parijs is gesloten op 1 januari, 1 mei, 25 december en in de voormiddag op 17 juni.

Het dichtstbijzijnde metrostation is het RER station Luxembourg of het metrostation Saint-Michel.

pantheon in parijs

Een ticket voor het Pantheon van Parijs is zijn geld meer dan waard. Wat een spectaculair interieur heb je hier!

Enkele weetjes over het Pantheon van Parijs

  • Het Panthéon is 110 meter lang, 84 meter breed en 83 meter hoog.
  • Het Pantheon van Parijs heeft natuurlijk ook enkele gelijkenissen met het Pantheon van Rome. De ingang wordt, net zoals in Rome, ook met 24 korintische zuilen versierd. Er zijn nog wel meer gelijkenissen met het Italiaanse model.
  • Eén van de bekendste graven in het Panthéon is dat van Marie Curie. Maar wist je dat zij pas in 1995 naar deze plek werd verhuisd? Voor 1995 waren het alleen mannen die in de cryptes werden begraven! Momenteel liggen er naast Marie Curie nog drie andere vrouwen begraven in het Panthéon.
  • Het beroemde standbeeld ‘De Denker’ van Rodin stond in het begin van de twintigste eeuw in het Panthéon en werd gezien als een socialistisch symbool.
pantheon parijs crypte

De crypte is heel sober. Zeker in vergelijking met het gelijkvloers!

Reisje naar Parijs

Een weekendje Parijs is altijd leuk! Er is veel te zien en te doen, en het is bovendien niet ver van België. Als je nog op zoek bent naar dingen om te doen in Parijs, kan je hier al wat meer inspiratie op doen.
Overtuigd? Kijk dan ook eens naar deze mooie deals:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (4 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam