Park Guell bezoeken: info, tickets, bezienswaardigheden en leuke weetjes

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 13 augustus, 2021

Er zijn weinig parken die zo’n legendarische status hebben als Park Guell in Barcelona. Qua bekendheid kan misschien enkel Central Park in New York dit park van Gaudi van de troon stoten. Het geweldige terras, de beroemde trappen met de salamander, de opmerkelijke huizen en de bijzondere ingang zijn maar enkele van de vele bezienswaardigheden die je hier kunt bewonderen. Om tot in de puntjes voorbereid te zijn op je bezoek aan Parc Guell vertel ik je graag alles en nog veel meer wat je hierover moet weten.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (10 votes)

park guell bezoeken

Koop je ticket voor dezelfde prijs online en vermijd wachtrijen

Zoals je vast al weet, is het vaak héél erg druk in Barcelona. Dat resulteert al snel in gigantisch lange wachtrijen. Om meer uit je tijd te halen (want er is hier echt ongelooflijk veel te zien!) is het misschien geen slecht idee om skip-the-line tickets te kopen. Dat kan via GetYourGuide of Ticketbar, waar je trouwens ook meteen leuke combinatie tours kan boeken voor Park Guell. Bovendien is zo’n skip-the-line ticket even duur als je het ter plekke zou kopen, maar de wachtrijen mag je dus wel gratis en voor niets overslaan!
Benieuwd naar alle mogelijkheden? Klik dan hier. Hieronder zie je al een kleine greep uit enkele tickets en tours.

Een korte geschiedenis van Park Guell

Graaf Eusebi Güell kreeg in de negentiende eeuw het lumineuze idee om een soort van tuinstad voor de rijkere klasse te laten aanleggen. Als locatie koos hij een rotsachtige heuvel waar amper vegetatie was en hooguit een paar bomen stonden. Die keuze was geen toeval want zo konden de inwoners niet alleen genieten van propere lucht, maar ook van een schitterend uitzicht op de stad. Het was de bedoeling om er 60 villa’s neer te poten, maar uiteindelijk werden er amper twee gebouwd. Antonio Gaudi, een goede vriend van de graaf, kocht er één van op Guells aanraden en nam er in 1906 samen met zijn familie en vader zijn intrede. Hij zou maar liefst twintig jaar in dit huis wonen dat door Francesc Berenguer werd gebouwd.
De bouw van Park Guell zelf begon in 1900 en werd veertien jaar later afgerond. Toen de graaf in 1922 kwam te overlijden, besloten zijn erfgenamen het gebied aan de stad Barcelona te schenken. Vier jaar later werd het officieel geopend voor het publiek. Het zou nog tot 1984 duren vooraleer het werd uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Tegenwoordig is het één van de drukstbezochte bezienswaardigheden van Barcelona.

gaudi park guell

In dit gigantische park kan je gerust een dag doorbrengen!

Park Guell en het modernisme

Antonio Gaudi was één van de belangrijkste architecten van het modernisme, een kunststroming waarbij men de nadruk legt op bogen in plaats van rechte lijnen, rijke versiering en veel details, aandacht voor de natuur en een voorkeur voor asymmetrie.
Je zal dus (net zoals bij de Sagrada Familia en zijn andere bouwwerken) geen rechte lijnen zien, want die bestonden volgens Gaudi niet in de natuur.
Wanneer we het over details en Gaudi hebben, moeten we meteen aan zijn befaamde trencadís denken. Dit zijn de kleine stukjes gebroken keramiek, waarmee hij oppervlaktes versierde en zo tot een prachtig en kleurrijk mozaïek kwam. In Parc Guell denken we daarbij onmiddellijk aan het schitterende balkon.

Wat de integratie met de natuur betreft, had Gaudi met Park Guell zijn ultieme kans om mens en natuur te incorporeren. Zo respecteren de gebouwen, wegen en beeldhouwwerken te allen tijde de topografie van de heuvel waarop het park ligt. Zo hebben de muren en pilaren die de viaducten ondersteunen de vorm van boomstammen en palmbomen, waarvan de steen dezelfde kleur heeft als het land waarop ze staan. Ten slotte moet je weten dat de heuvel voorheen gekend stond als ‘Mont Carmel’ (de onvruchtbare berg). Dankzij Gaudi werden hier heel wat planten en bomen geïntroduceerd die zich wonderwel aan hun omgeving aanpasten. Daardoor kunnen we nu genieten van onder meer pijnbomen, eiken, eucalyptus, palmbomen, olijfbomen, amandelbomen en cipressen. De ode aan de natuur is compleet.

Als je meer wil weten over Gaudi en het modernisme kan je altijd een walking tour boeken, die volledig in dienst staat van deze interessante materie.

parc guell

Werkelijk overal in Parc Guell vind je modernistische kenmerken.

Park Guell bezoeken: wat moet je zeker zien?

Allereerst moet je weten dat je het park in twee delen kunt opdelen: het gratis gedeelte en de zogenaamde monumentale zone, die amper 5% van het park beslaat. Maar aangezien hier de meeste architecturale creaties van Gaudi staan, moet je ervoor betalen. Het spreekt van zich dat dit het meest populaire deel van Park Guell is.
Eens je de lange wachtrijen hebt getrotseerd (die je gelukkig kan overslaan voor 10 euro; dezelfde prijs als wat een normaal ticket kost, maar enkel online te boeken), kan je eindelijk de prachtige bezienswaardigheden van Parc Guell bezichtigen.

De ingang en de paviljoenen van de portierswoning

De ingang van Park Guell moest de toegangspoort tot de hemel voorstellen: een rustige plek, ver weg van de drukte van de stad. De hoofdingang van het park bevindt zich aan de zuidelijke zijde (Carrer d’Olot) van waar je een uitstekend zicht hebt op de bekende trappen.
De muur van het park is gemaakt van rustieke steen die werd afgewerkt met keramische tegels en medaillons die de naam van het park dragen. De ijzeren poorten (in de vorm van palmbladen) zijn niet origineel, want ze komen van Casa Vicens (een huis dat ook door Gaudi werd ontworpen). Aan beide kanten vind je twee paviljoenen, waarvan de rechtse de eigenlijke portierswoning was. De linkse deed dienst als wachtkamer en telefooncel, maar is nu deel van het museum van de geschiedenis van Barcelona. De daken van beide gebouwen zijn echt prachtig, waarbij de traditionele Catalaanse kleien tegels bedekt zijn met de eerdergenoemde trencadís.
Deze bezienswaardigheid ligt in het betaalde gedeelte van het park.

bezienswaardigheden park guell ingang

De mooie toegangspoort tot Park Guell.

bezoek parc guell

Eén van de paviljoentjes aan de ingang van Parc Guell.

De draken/salamandertrap

Als je aan de ingang staat, valt meteen de dubbele trap op die geflankeerd wordt door twee muren met merlons (tanden van een vestingmuur) die terrassen vormen, waaronder er zelfs twee grotten zijn. De rechtse grot werd gebruikt als stal voor de paarden.
De trappen zelf kan je onderverdelen in drie delen: op de eerste overloop zie je een aantal beelden van onder meer aardmannetjes en halverwege zie je het embleem van Catalonië.

Verder zie je het populairste beeld van Park Guell: de met mozaïeken bedekte draak of salamander, uit wiens mond water van de fontein loopt.
Op het laatste trappengedeelte is een bank in de vorm van een Grieks theater, die verscholen ligt onder de zogenaamde hypostyle kamer. Dit fenomenale onderdeel van Park Guell is enkel te bezoeken voor bezoekers met tickets.

park guell draken salamander trap

Salamander of draak? In ieder geval is het een prachtig kunstwerk!

De hypostyle zaal

Hypostyl is een chic woord dat zoveel betekent als een dak hebben dat wordt ondersteund door zuilen. Hiervoor liet Gaudi zich inspireren door het oude Egypte, waarin dit soort zaal zeer populair was.

De mooie trappen brengen je dus naar de hypostyle zaal van Parc Guell, die ontworpen werd om de markt van het landgoed te zijn. Je vindt hier 86 (en geen 100 zoals enkele kwatongen beweren) Dorische zuilen, die 6,16 meter hoog zijn en een diameter hebben van 1,2 meter. De zuilengalerij wordt gedragen door de zogenaamde architraaf (de dragende balk), waarop de beroemde golvende bank ligt. Ook op het plafond zullen de befaamde trencalís in het oog springen, die niet door Gaudi zelf werden gemaakt, maar door Josep Jujol, één van zijn assistenten.
Verder werd hier ook het regenwater opgevangen en gefilterd om vervolgens naar een ondergrondse tank gestuurd te worden. Het overtollige water werd via de mond van de beroemde draak/salamander afgevoerd. Ook dit indrukwekkend staaltje architectuur is enkel te bezichtigen indien je toegangstickets hebt gekocht.

hypostyle zaal park guell bezoeken

Let hier vooral op het fantastisch mooie plafond.

Het Griekse theater oftewel het natuurplein

In het centrum van de monumentale zone van Parc Guell (waarvoor je dus tickets voor Park Guell moet aanschaffen) ligt een grote boulevard die oorspronkelijk het Grieks theater werd genoemd. Nu staat deze plek eerder bekend als het Plaça de la Natura oftewel het natuurplein. Zoals de originele naam doet vermoeden, moesten hier grote openluchtshows plaatsvinden waarbij de toeschouwers plaatsnamen op de omgevende terrassen.

De nieuwe naam is eigenlijk vrij ironisch. Hierboven kon je al lezen dat Gaudi altijd de natuur respecteerde en het park aanpaste aan de omgeving in plaats van andersom. Het Plaça de la Natura is echter kunstmatig, aangezien een deel werd uitgehouwen uit de rots en een ander deel wordt ondersteund door de hypostyle zaal.

De absolute blikvanger hier is het balkon, dat één van de meest iconische plekken van Barcelona is geworden. Het fenomenale uitzicht dat je van hieruit hebt op de stad is dan logischerwijze één van de mooiste bezienswaardigheden van Barcelona.  Het balkon heeft de vorm van een 110-meter lange slang en werd ontworpen volgens het ergonomische principe, zodat het menselijk lichaam hierin perfect zou passen. Een bezoek aan Park Guell is dus niet compleet totdat je hier even hebt gezeten.

natuurplein park guell

De befaamde bankjes van Park Guell. Misschien wel het bekendste plekje in dit park!

De portiek van de waskamer

Aan de oostelijke kant van het natuurplein is er een originele ijzeren deur die je tot de vroegere tuinen van Casa Larrard brengt, het voormalige huis van Guell dat sinds 1931 als school wordt gebruikt. Deze route brengt je langs een portiek dat de vorm aanneemt van een golf die op de zuilen breekt. Dit is tevens een prachtvoorbeeld van een van de kenmerken van het modernisme: de symbiose van architectuur en natuur. De zuilen werden door verschillende kunstenaars gemaakt zodat geen enkele dezelfde zou zijn. Toch is er eentje die echt in het oog springt en dat is die van de wasvrouw. Deze kan enerzijds geïnterpreteerd worden als een vrouw met een wasmand op haar hoofd, anderzijds kan je er ook een draagster van offers in zien. In dat opzicht lijkt het op een Egyptisch beeld dat je in het Louvre kan bewonderen.

Parc Guell portiek van de waskamer

Dit portiek is volgens mij nog schever dan de toren van Pisa!

De tuinen van Oostenrijk

Wat doen Oostenrijkse tuinen in Spanje zal je je wellicht afvragen. Wel, in 1977 schonk Oostenrijk een aantal bomen aan Park Guell en als dank werden de tuinen naar het bergland vernoemd. Voor Parc Guell een openbaar park werd, deed het dienst als een plantenkwekerij van de gemeente. Vanuit de tuin heb je een goed zicht op het huis van de advocaat Marti Trias i Domenech. Leuk weetje is dat het diens zoon (Alfonso) was, die Gaudi herkende toen hij werd aangereden door een tram. Omdat de beroemde architect zich nogal vreemd kleedde, lieten de meeste mensen hem links liggen. Helaas baatte de ingreep van Alfonso niet, want de grootmeester overleed toch aan zijn wonden.
Verder heb je hier ook een mooi zicht op het voormalige huis van Gaudi zelf, dat nu het Gaudi museum is.

tuinen van oostenrijk park guell oostenrijkse tuinen

De tuinen van Oostenrijk lijken wel op één of andere botanische tuin!

Torre Rosa oftewel het Gaudi Museum

Dit huis werd gebouwd door Francesc Berenguer, de leerjongen alias rechterhand van Gaudi. Het was bedoeld als voorbeeldhuis om aan toekomstige eigenaars van een van de andere 59 huizen te tonen. Zoals je hierboven al kon lezen werden deze nooit gebouwd en nam Gaudi hier zijn intrek in tussen 1906 en 1925. Later zou hij verhuizen naar het atelier van de Sagrada Familia, waar hij tot zijn dood zou verblijven. Nu is het ingericht als museum waar je onder andere meubels, tekeningen en versieringen kunt bewonderen aan de hand van de grootmeester zelf en Josep Maria Jujol. Let ook zeker op het raam in de vorm van een hart vanboven op het gebouw.
Ook voor het museum kunnen de wachttijden hoog oplopen, dus investeren in een voorrangsticket (€7,50 in plaats van €5,50) is zeker geen onverstandige beslissing.

Torre Rosa gaudi museum parc guell

Het lijkt voor Gaudi heel sober, maar de binnenkant is dat zeker niet!

De kruisiging

El turó de les Tres Creus oftewel de heuvel van de drie kruisen is het hoogste punt van het park. Hier wou Gaudi oorspronkelijk een kapel bouwen, maar uiteindelijk werden deze plannen nooit gerealiseerd. In de plaats daarvan koos hij voor een hommage aan de Lijdensweg van Christus. Van de drie kruisen heeft er eentje de vorm van een pijl die naar de hemel wijst.  De andere zijden wijzen naar de vier windrichtingen.

bezoek park guell

En vanop deze heuvel krijg je trouwens ook een mooi uitzicht over Barcelona.

Openingsuren Parc Guell

Als je Park Guell gaat bezoeken wil je natuurlijk niet voor gesloten deuren staan. De openingstijden hangen af van wanneer je Parc Guell bezoekt en daarbij onderscheidt men drie verschillende seizoenen:

 • Het laagseizoen (winter-herfst)Van 1 januari tot 15 februari en van 27 oktober tot 31 december: van 8:30u tot 18.15u (laatste toegang om 17:30u)
  Van 16 februari tot 30 maart: van 8:30u tot 19u (laatste toegang om 18u). Normaal gezien zijn voorrangstickets waarmee je wachtrijen mag voorbijsteken in deze periode niet nodig.
 • Het middenseizoen (lente + nazomer – herfst)
  Van 31 maart tot 28 april en van 26 augustus tot 26 oktober: van 8u tot 20:30u (laatste toegang om 19:30u). Skip-the-line tickets zijn aangeraden als je niet in de rij wil wachten.
 • Het hoogseizoen (lente – zomer)
  Van 29 april tot 25 augustus: van 8u tot 21:30u (laatste toegang om 20:30u). Voorrangstickets zijn een goed idee als je niet belachelijk lang wil aanschuiven voor je binnen mag.
tickets parc guell

De prachtige ingang van Parc Guell.

Tickets Parc Guell

Kaartjes voor Park Guell koop je best op voorhand online (tegen dezelfde prijs!), zodat je geen tijd verliest aan de soms bijzonder lange wachtrijen. Zeker in het hoogseizoen zijn er heel veel toeristen die een bezoek aan Parc Guell brengen, dus dan loont het dubbel en dik de moeite om je tickets voor Parc Guell online te kopen. Bovendien kost zo’n skip-the-line ticket exact hetzelfde als een gewoon ticket. Snappen wie snappen kan!

Aan de kassa geldt de volgende prijs voor Park Guell:

Noot: de prijs van Park Guell wordt niet beïnvloed door het seizoen waarop je het park bezoekt. Je betaalt dus even veel in het laagseizoen als in het hoogseizoen.

 

 

Parc Guell bezoeken: hoe kom je er?

Eens je in de Catalaanse hoofdstad bent, is er geen rechtstreekse metro naar Park Guell, maar de dichtstbijzijnde haltes zijn Vallcarca (kwartiertje wandelen) en Lesseps (twaalf minuutjes wandelen). De gemakkelijkste manier om Park Guell te bezoeken is met de bus. Er zijn twee lijnen die je pal voor het park afzetten: nummer 24 (die je van het Plaça de Catalunya kan nemen) en nummer 92 (die je vanuit de haven kan nemen en tevens de Sagrada Familia passeert). De vele verschillende hop-on hop-off tours hebben ook telkens een halte vlakbij Park Guell.

Een andere heel snelle manier om er te komen is met privé-vervoer, waarbij je in het centrum wordt opgepikt en weer afgezet na je bezoek.

park guell bezoeken openbaar vervoer

De vlotste manier om Park Guell te bezoeken is met het openbaar vervoer, een privé busje of de hop-on hop-off bus.

Handige tips voor een bezoek aan Parc Guell

 • Kies voor een rondleiding met gids. Er valt ontzettend veel te vertellen over Park Guell en de ontwerper ervan en daarom is een gegidste rondleiding bijzonder interessant. Zo haal je echt het maximum uit je bezoek aan Parc Guell. Meestal zijn de kaartjes voor Park Guell trouwens al in de prijs inbegrepen (vanaf €25 pp).
 • Koop een skip-the-line-ticket in het hoogseizoen. Er worden maar maximum 400 bezoekers per half uur in de monumentale zone van het park toegelaten en in de zomermaanden kom je in een handomdraai aan dit aantal. Niet voorbereide reizigers verliezen zo soms uren van hun kostbare vakantietijd in de wachtrijen. Wees dus slimmer en betaal een klein beetje meer zodat je niet moet aanschuiven. Bovendien kosten voorrangstickets online even veel als wanneer je een gewoon ticket ter plekke zou kopen.
 • Ga zo vroeg mogelijk. Dit park van Gaudi is één van de populairste bezienswaardigheden van Barcelona, dus tijdens een bezoek aan Parc Guell ben je nooit alleen. Daarom kan je best zo vroeg mogelijk Park Guell bezoeken, wanneer de andere toeristen ofwel nog slapen ofwel aan het ontbijten zijn.
 • Vergeet niet het gratis gedeelte van Parc Guell te bezoeken. Hoewel er minder architecturale creaties van Gaudi zijn, kan je zijn hand nog heel duidelijk zien. Het loont dus zeker de moeite hier even rond te kuieren.
parc guell park guell

Park Guell is één van de mooiste bezienswaardigheden van Barcelona!

Vijf leuke hotels in de buurt van Park Guell

Omdat (bijna) iedereen Parc Guell wil bezoeken, kiezen vele reizigers ervoor om nabij het park te overnachten. Dat is een uitstekende keuze want er zijn heel wat leuke hotels in de buurt. Om het je gemakkelijk te maken heb ik voor jou de vijf leukste in de nabije omgeving van het park geselecteerd.

 • Hotel Best Price Gracia
  Buiten het feit dat het niet ver van Park Guell ligt, heb je ook een metrohalte (Joanic) op amper 450 meter. Twintig minuutjes later ben je al in het centrum. De kamers in dit hotel zijn modern en allemaal uitgerust met airconditioning en wifi.
  Een deluxe tweepersoonskamer heb je hier al voor nog geen 70 euro per nacht.
 • Hotel Ronda Lesseps
  Zoals de naam al doet vermoeden ligt dit mooie hotel vlakbij Plaza Lesseps en daardoor op slechts een kwartiertje wandelen van Parc Guell. De ruime kamers zijn smaakvol ingericht en hebben uitermate comfortabele bedden. Een uitstekende nachtrust is dus gegarandeerd zodat je fris en monter Park Guell kunt bezoeken.
  Een standaard tweepersoonskamer kost hier net geen 90 euro per nacht.
 • Pol & Grace Hotel
  De kamers in dit hotel zijn geluiddicht, dus hier zal je zo mogelijk nog beter slapen. Voor de cultuurliefhebbers is er ook een bibliotheek en er worden altijd kunstwerken van plaatselijke kunstenaars tentoongesteld.
  Voor een tweepersoonskamer betaal je 120 euro, maar ze bieden regelmatig kortingen aan.
 • Hotel The Original Le Palacete
  De prachtige kamers hier zijn een unieke mix van moderniteit en geschiedenis en na een kwartiertje wandelen sta je aan Park Guell. Als zelfs dat te ver is, kan je hier ook fietsen huren. Ook het ontbijt op het schitterende terras is overheerlijk.
  Een deluxe king room kost hier 156 euro.
 • ABaC Restaurant Hotel Barcelona GL Monumento
  Fijnproevers zullen de naam herkennen, want het restaurant van dit hotel heeft zo maar even drie Michelinsterren. Daarnaast is er ook een spa, hammam en zwembad. De kamers zelf zijn uitgerust met 4K Smart tv’s, pijlsnel internet en een hydromassage bad en regendouche.
  Voor 230 euro per nacht krijg je dan ook heel wat luxe in de plaats terug.

Zeven andere niet te missen bouwwerken van Gaudi

Barcelona wordt ook wel eens de ‘stad van Gaudi’ genoemd. Vreemd is dat niet, want er zijn hier tal van creaties van dit genie te bezichtigen! Als je graag nog meer inspiratie op doet, dan raad ik aan om ook dit artikel over alle bouwwerken van Gaudi eens door te nemen.

De Sagrada Famiglia

Dit is zonder enige twijfel het bekendste bouwwerk van Gaudi en eveneens één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Barcelona. Sinds 1892 is men al bezig aan de bouw van de kathedraal, die afgerond zou moeten zijn in 2026 (een eeuw na Gaudi’s dood). Oorspronkelijk was Francisco de Paula del Villar de architect, maar na diens ontslag in 1893 nam Gaudi de touwtjes in handen. Het resultaat is een fantastische mengelmoes van gotische elementen met art nouveau en zijn eigen typische geometrische stijl.

Casa Vicens

Dit is het eerste belangrijke gebouw dat Gaudi ontwierp en ook nog eens één van de eerste art nouveau gebouwen ter wereld. De constructie ervan vond plaats tussen 1883 en 1888 en het was bedoeld als huis voor een rijke familie, die ook een keramiekfabriek bezat. Mede daardoor besloot Gaudi zijn later iconische trencadis techniek hier toe te passen. De architectuur is een mooie verzameling van oosterse en neoclassicistische elementen. Daarnaast zie je op de façade en in sommige kamers ook wel Islamitische invloeden. Maar waarom het gebouw zo belangrijk is, heeft het een andere reden: hiermee brak Gaudi met de traditionele architectuur en creëerde hij zijn eigen unieke stijl. Casa Vicens in combinatie met een bezoek aan Park Guell is dan ook zeker niet te missen.

casa vicens gaudi

Casa Vicens.

Casa Milá

Casa Milá staat ook bekend als La Pedrera wat zoveel als de steengroeve betekent. Dit is te danken aan het nogal onbehouwen uitzicht van het gebouw, hoewel het eigenlijk meer een beeldhouwwerk dan een gebouw is. Men werkte eraan van 1906 tot 1912 en daarmee zou Casa Milá het laatste residentiële ontwerp van Gaudi zijn. Hoewel de hele voorgevel met de mix van steen en ijzeren balkonnetjes geweldig is, steelt het dak absoluut de show. De gebeeldhouwde en versierde dakramen en trappenhuizen, schoorstenen en uitgangen zijn allen verheven tot een kunstwerk. ’s Avonds vinden hier trouwens spectaculaire audiovisuele shows plaats, wat één van de leukste dingen om te doen in Barcelona is.

Palau Guell

De opdrachtgever van het vermaarde park liet tevens een paleis door Gaudi bouwen. Je zou het op het eerste zicht niet zeggen omdat de buitenkant zo sober is. Toch zijn er een aantal elementen die verklappen dat Gaudi dit ontwierp, zoals de parabolische boogingang en de mozaïeken figuurtjes op het dak. De binnenkant bevat dan weer meer Gaudi-achtige elementen zoals het plafond van de woonkamer dat geperforeerd is met cirkeltjes. Hierdoor lijkt het overdag net een planetarium.

Casa Batlló

In 1904 besloot men een huis uit 1877 helemaal te renoveren. Gaudi zag zijn kans schoon en gebruikte heel wat typisch modernistische elementen zoals keramiek, steen en ijzer. Aanvankelijk werd het niet zo positief onthaald, mede door het bijzondere ontwerp dat zo radicaal anders was. In dat opzicht doet het meteen denken aan Centre Pompidou in Parijs. Toch zou het in 1906 worden bekroond als één van de drie beste gebouwen van Barcelona. De voorgevel springt meteen in het oog door haar kleurrijke mozaïek (de befaamde trencadis) en daarnaast worden er ook amper rechte lijnen gebruikt.
Het gewelfde dak heeft “schubben” zoals een draak en men denkt dat het torentje met het kruis op de lans van Sint-Joris (de beschermheilige van Catalonië) voorstelt die in de rug van de draak steekt. Als je kinderen hebt, is een rondleiding door Casa Batllo met een acteur die Gaudi speelt bijzonder leuk om te doen.

casa battlo gaudi park guell

Eén van de andere beroemde creaties van Gaudi: Casa Batlló

Casa Calvet

Als je ondertussen je buik nog niet vol hebt van Gaudi, is Casa Calvet zeker de moeite om te zien. Omdat het tussen andere oude gebouwen moest worden geperst als het ware en omdat het in één van de elegantste delen van de stad lag, is dit het meest conventionele gebouw van Gaudi. Vooral de symmetrie en orde zijn heel ongewoon voor Gaudi. Toch kan je bijvoorbeeld in de vorm van de balkons al een voorsmaakje van zijn typische stijl zien, die je ook in het bovenstaande Casa Batlló terugvindt.

De Cascada fontein in het Ciutadella park

Naast Park Guell zijn er uiteraard ook heel wat andere leuke parken in Barcelona en Ciutadella is daar één van. De fontein die je hier aantreft is één van de allereerste projecten van Gaudi, die eraan meewerkte als assistent van Josep Fontseré. De inspiratie vond deze in de wereldberoemde Trevi fontein in Rome. Je ziet dan ook verscheidene standbeelden van paarden en mythische wezens. Ook het beeld van de Venus die op een open schelp staat (ontworpen door Venanci Vallmitjana) is bijzonder knap.

cascada fontein ciutadella park barcelona

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook aan deze fontein heeft Gaudi meegewerkt!

Zes leuke weetjes over het park en Gaudi

 1. Is het nu Park of Parc Guell? De naam liet zich inspireren door het Engelse Park, maar in het Catalaans wordt het geschreven met een c. Beiden zijn echter correct!
 2. Volgens sommigen was Gaudi een vrijmetselaar en zou hij Park Guell vol verborgen boodschappen hebben gestoken. Zo zijn er bijvoorbeeld overal vijfpuntige sterren te zien. Het nummer vijf stond voor orde en chaos voor de Vrijmetselaars, net zoals de vijf zintuigen alsook het vijfde element (na water, wind, vuur en aarde).
 3. Daarnaast is er ook een link met een ander heilig getal voor hen: 33. De hiërarchie van de Vrijmetselaars telde 33 niveaus en daarom zou Gaudi 33 treden in de trap aan de ingang hebben verwerkt.
 4. Park Guell heeft een oppervlakte van ongeveer 45 are. Je kan hier dus wel even wandelen!
 5. Als kind leidde Gaudi al aan allerlei gezondheidskwaaltjes zoals reuma, waardoor hij op aanraden van een Duitse dokter vegetariër werd. Hij was dus geen hipster avant la lettre.
 6. Zeven van zijn bouwwerken zijn ondertussen uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.
park gaudi

En met een gids kom je nog veel meer weetjes te horen!

Drie leuke en originele activiteiten in en rond Park Guell

Barcelona is een heerlijke stad om met een tweewieler te verkennen, zeker tijdens de warme zomermaanden. Een fiets is ook de ideale manier om van het ene fantastische bouwwerk van Gaudi naar het andere te gaan en als je daarbij ook nog eens een deskundige uitleg krijgt van een plaatselijke gids is het plaatje helemaal compleet.

Dit kleurrijke park is een paradijs voor Instagrammers, maar toch is het zoveel leuker als je zelf ook op de foto staat. Voor tortelduifjes is dit in elk geval de ideale activiteit om jullie liefde voor eeuwig vast te leggen op deze bijzondere plek.

Je hebt in dit artikel heel wat kunnen lezen over het modernisme en Gaudi, maar dat is bijlange niet alles wat er over deze opmerkelijke kunststroming valt te vertellen. Kunstliefhebbers kunnen dan ook kiezen voor deze rondleiding waarbij ze nog veel meer zullen leren.

kaartjes park guell

Boek je kaartjes voor Park Guell op voorhand en zo hoef je niet meer aan te schuiven.

Tickets voor Park Guell reserveren

Een bezoek aan Parc Guell is dus onontbeerlijk tijdens je verblijf in de Catalaanse hoofdstad. Vergeet zeker niet op voorhand je kaartjes voor Park Guell te kopen, of schaf skip-the-line tickets aan (al dan niet met rondleiding) zodat je geen kostbare vakantietijd in de wachtrijen verliest.

Park Guell bezoeken: video

In dit artikel heb je al heel wat mooie foto’s gezien, maar misschien is een filmpje nog wel leuker om de magie van deze plek te kunnen vatten.


 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (10 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>