Petra, Jordanië

Petra stond al enkele jaren op mijn bucket list. Dit oude wereldwonder in Jordanië leek me ongelooflijk om te kunnen aanschouwen, maar door zijn ligging in het Midden-Oosten had ik tot nu toe een beetje de kous afgehouden. Door mijn positieve ervaringen in Israel en Jordanië (gisteren) besloot ik om mijn wil door te drijven en de rode stad toch te gaan bezoeken.
Na een korte nachtrust in het prachige Seven Wonders Bedoeinenkamp trokken we verder naar het mysterieuze Petra...

5/5 - (1 stemmen)
Een leuk tafereel op weg naar Petra, Jordanië.

Een leuk tafereel op weg naar Petra, Jordanië.

Petra bezoeken

Rond acht uur dertig kwamen we aan in de voormalige hoofdstad van de Nabateeërs. De volledige stad van Petra strekt uit over enkele tientallen kilometers en is volledig uitgehakt in rode zandsteen.
Door veroudering, erosie en hevige regenval zijn heel wat van de voormalige huizen en tombes spijtig genoeg al ingezakt of verdwenen. Maar gelukkig blijft er nog meer dan genoeg over om je ogen de kost te geven!

De Jordaniërs weten dat dit een toeristische trekpleister is en vragen daarom graag een hoge toegangsprijs. Voor een dag betaal je 50 JD, voor twee dagen 55 Jordaanse Dinar en voor drie dagen 60 JD.
Volgens mij is twee dagen zeker voldoende om Petra van top tot teen te verkennen. Eén dag is misschien net iets te kort…

Onze groep probeerde zo vroeg mogelijk aan te komen en dat om verschillende redenen. Enerzijds is het nog niet heel erg heet en kan je met een meer ontspannen gevoel rondwandelen. Anderzijds is er ook véél minder volk waardoor je extra van deze mooie historische plek kan genieten.

Na een fikse wandeling vanuit de toegangspoorten kom je terecht in een gigantische rotsformatie die me een beetje aan de grand canyon deed denken. De rode zandsteen klimt enkele tientallen meters de hoogte in en zorgt voor een gigantisch schaduwoppervlak. De golvende muren slepen aan voor bijna twee kilometer en zijn volledig uitgehakt door werklustige Nabateeërs. Her en der zie je al een overblijfsel van hun grootste beschaving. Een religieus symbool, een kleine graftombe of een gat waarin de bedoeïnen schutting zochten. De uitgehakte goten waren ook heel erg prominent aanwezig. Door een ingenieus systeem werd water opgevangen in grote reservoirs in de grotten, en die werd vervolgens afgevoerd via deze goten. Zelfs in de woestijn hadden ze dus nooit water te kort!

Sofia, Carmen, Oscar en ik stonden verstelt van de grootsheid van deze stad. Als je meer info over Petra op zoekt, zie je vaak een enkele graftombe. Maar het gehele domein is zo veel meer!

Vooraleer je in de oude stad komt, moet je eerst nog een fikse wandeling maken.

Vooraleer je in de oude stad van Petra komt, moet je eerst nog een fikse wandeling maken.

De kilometerslange toegangsgrotten bruisten ooit van het leven...

De kilometerslange toegangsgrotten bruisten ooit van het leven…

De schatkamer of Khazneh

Het allerbekendste monument van Petra zie je in iedere toeristenbrochure opduiken. Nadat je door de open grotten bent gestapt, kom je terecht op een weids uitgestrekt plein. Recht voor je, zie je de schatkamer of Khazneh.
Wij waren bij de eerste toeristen die hier vandaag aankwamen en de bedoeinen kwamen al snel naar ons toe met de vraag of we niet op een kameel of ezel wouden gaan zitten.
Nadat we de prachtige graftombe een beetje hadden aanschouwd, besloten mijn Spaans sprekende vrienden en ik om toch even te poseren met een kameel.
Voor 7 Dinar konden we elk een kort ritje op de kameel maken met voldoende tijd om ook enkele foto’s te maken. Als kers op de taart kregen we zelf nog wat extra tijd om met twee kamelen tegelijk enkele foto’s te maken. (Ik moest toch enkele leuke souvenirs hebben met mijn nieuwe vrienden?!)
Probeer altijd af te dingen als je ook van plan bent om op een kameel te zitten. Naast ons hoorde ik een koppel die instemde met 10 JD. Wij betaalden 7, maar volgens mij kon het ook wel voor iets minder.

Onze gids vertelde ons dat dit een graftombe was geweest voor een erg prominent persoon. Dit hoge en brede monument was immers bedoelt voor slechts één persoon ten ruste te leggen.
Links en rechts zie je allerlei goddelijke figuren die de oversteek naar de hemel of hel zouden moeten vergemakkelijken.
Niet lang geleden hadden ze ook ontdekt dat er nog een metersdiepe ‘kelder’ bij deze tombe hoorde. In deze extra verdieping, dachten archeologen dat offerrituelen zouden hebben plaatsgevonden. Een lange uitgeholde, stenen pijp was immers gemaakt voor bloed naar deze plek te laten stromen. Bovendien waren er ook heel wat andere zaken aangetroffen die voor offers gebruikt werden.

De schatkamer van Petra. Waarschijnlijk het bekendste monument van dit wereldwonder!

De schatkamer van Petra. Waarschijnlijk het bekendste monument van dit wereldwonder!

Bedoeinen en prachtige uitzichten

Drie kwartier later liep er al heel wat meer volk rond op dit centrale plein. Samen met onze gids trokken we verder om de rest van Petra te gaan verkennen.
De grotten lieten we achter ons, want nu werden de smalle gangetjes ingeruild voor weidse vlaktes met prachtige uitzichten. Her en der zagen we bedoeinen met hun kamelen en ezels of winkeltjes om iets aan de vele toeristen kwijt te kunnen.
Achter hen doemden nog enkele gigantische graftombes op, waar de woestijnzigeuners de schaduw opzochten.

Terwijl ik overal zat rond te kijken, namen Oscar en Sofia me mee naar een winkeltje. “Probeer dat! Het is super cool!” Zeiden ze.
“Maar wat is het?” Vroeg ik.
“Gewoon doen!”

Naïef als ik was, plofte ik me neer in de zetel en plots kwam de eigenaar van het winkeltje voor me staan, met wat wel leek als een scherpe pin.

Voor ik iets kon zeggen begon hij me een lijntje mascara aan te meten. De bedoeinen, moet je weten, gebruiken een pikzwarte stof om hun ogen erg donker te laten lijken.
Iedereen lachte luid, en ik vervloekte hen in de Spaanse scheldwoorden die ze me de dag ervoor hadden aangeleerd.
Gelukkig was ik niet de enige, en deden ook zij mee met de kleine verkleedpartij.

Met onze gids klommen we nog een stukje verder om enkele andere gigantische tombes te betreden, en tegen half één verlieten we de magische stad van Petra alweer.

De Latino’s en ik besloten om onze krachten te sparen voor op het einde, en we huurden een ezeltje om terug mee te keren. Voor 5 Jordaanse Dinar bracht de ezel ons van aan het klooster terug naar de schatkamer.

Na een laatste -OVERHEERLIJKE!- Jordaanse maaltijd, moesten we nog enkele uurtjes op de bus zitten. Vanavond zou ik aankomen in één van de heiligste steden van de wereld: Jeruzalem!

Volgens mij kan ik echt wel doorgaan als een bedoein! Of niet soms?

Volgens mij kan ik echt wel doorgaan als een bedoein! Of niet soms?

Excursies naar Petra

De verloren stad van Petra is een van de wereldwonderen, en dus iets dat je moet gezien hebben! Jordanië is geen al te duur land en vanuit Israel kan je tal van tours boeken om de verloren stad te bezoeken.

» Alle tours en excursies naar Petra


 

Vakantie naar Jordanië

Ben je helemaal gek van Petra? Ik wel! Een rondreis door Jordanië zonder Petra te bezoeken is not-done! Kijk eens naar aanbiedingen van deze reisorganisaties:

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam