Zwemmen met pinguïns van Zuid-Afrika: beste plek + info, foto’s & tips

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 14 juni, 2022

Tijdens een rondreis door Zuid-Afrika krijg je heel wat wildlife te zien. Verspreid over de vele nationale en private wildparken vind je leeuwen, olifanten, neushoorns en nog veel meer. Alsof deze beesten nog niet indrukwekkend genoeg zijn, krijg je in de buurt van Kaapstad ook nog eens de kans om duizenden pinguïns te zien. Je zou het misschien niet verwachten in Afrika, maar je vindt hier wel degelijk enkele kolonies van deze zwart-witte loopvogels.
Wat is de beste plek om ze te zien en waar kan je met de pinguïns van Zuid-Afrika zwemmen? Ik vertel je er alles over in dit artikel.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (4 votes)

Bezoek de pinguïns van Kaapstad met een tour

Heb je geen huurauto in Zuid-Afrika of wil je graag dat iemand foto’s van jou neemt? Dan is een excursie misschien wel de beste optie om de pinguïns van Kaapstad te bezoeken. Met zo’n uitstapje word je netjes aan jet hotel opgehaald en terug afgezet. Bovendien zijn er heel wat combi-tours die je bezoek aan de pinguïnkolonie aanvullen met een rit langs het Kaaps Schiereiland of Kaap De Goede Hoop. Als je via GetYourGuide boekt, krijg je bovendien ook nog de mogelijkheid om gratis te annuleren tot 24 uur op voorhand. Zit het weer niet mee? Dan is dat eenvoudig geregeld 😉 !

pinguins kaapstad

Maak kennis met de schattige zwartvoetpinguïn

Als je een rondreis door Zuid-Afrika plant, dan wil je vast ook wel kennis maken met de dieren die hier wonen. In het zuidwesten van dit gigantische land vind je enkele kolonies zwartvoetpinguïns of brilpinguïns. Samen met Namibië is dit trouwens het enige land ter wereld waar je deze schattige vogeltjes kan zien. Maar nog beter: Zuid-Afrika is de enige plek ter wereld waar je ook samen met deze vogels kan zonnebaden en zelfs zwemmen! Het is niet voor niets één van de leukste dingen om te doen in Kaapstad!

De brilpinguïn heeft zijn naam niet gestolen, want door de roze vlek boven hun ogen noemden de Zuid-Afrikanen dit beestje ook wel de ‘brilpikkewyn‘, vanwaar het Nederlandse woord ‘brilpinguïn’ dan ook een logisch gevolg was. Naast die ene roze vlek zijn deze diertje altijd uitgedost in hun mooiste maatpak.

Als je je vakantie naar Zuid-Afrika rond de zomermaanden plant, is het goed mogelijk dat de loopvogels er niet zo mooi uit zien als anders. Omdat pinguïns jaarlijks hun verenkleed verwisselen (de rui), zal je tijdens deze periode opmerken dat hun zwarte kostuum dan ook uitpuilt van donzige veertjes. Met behulp van rotsen en hun snavel wisselen ze hun vacht in ongeveer drie weken tijd om tot een volledig nieuw kostuum. Omdat dit fenomeen ervoor zorgt dat het verenkleed niet langer waterdicht is, kunnen zij tijdens die periode niet meer (goed) zwemmen. Daardoor zijn de schattige zwartvoetpinguïns verplicht om maar liefst drie weken lang te vasten. Gelukkig maar dat ze hun buikjes voor de rui vol hebben gestopt met héél veel vis! Tijdens de ruiperiode lijken de pinguïnkolonies van Zuid-Afrika altijd het meest indrukwekkend, omdat er dan altijd heel veel exemplaren aan land zijn gebonden.

Je mag het trouwens echt als een voorrecht beschouwen dat je deze loopvogels in hun natuurlijke leefomgeving ziet. Sinds 2016 zijn deze schattige vogeltjes immers een bedreigde diersoort geworden. Momenteel zijn er nog maar zo’n 50.000 zwartvoetpinguïns die in het wild leven, terwijl er in 1930 nog meer dan vier miljoen rondwaggelden…
Helaas is de mens ook hier weer de schuldige. Olievlekken en overbevissing zorgen voor een drastische daling van de populaties.
Als je van plan bent om de pinguïns van Zuid-Afrika te bezoeken, draag je gelukkig ook een steentje bij om deze diersoort te beschermen. Van de toegangsprijs tot één van deze nationale parken gaat een groot deel naar projecten die het behoud en onderhoud van de zwartvoetpinguïn garandeert.

zwartvoetpinguin brilpinguin zuid afrika

De zwartvoetpinguïn of de brilpinguïn!

pinguin rui stony point

Een pinguïn die aan het ruien is, ziet er trouwens veel minder stijlvol uit dan wanneer ze hun normale maatpak dragen!

Waar kan je de Pinguïns van Zuid-Afrika zien?

Er zijn tegenwoordig 28 brilpinguïnkolonies in Afrika, waarvan er maar vier aan land zijn. Helaas dalen de aantallen van deze loopvogels nog steeds door overbevissing en worden de kolonies alsmaar minder spectaculair. Gelukkig zijn de meeste van deze plaatsen nu beschermd, waardoor de kolonies -hopelijk- terug kunnen groeien in de nabije toekomst.

In Zuid-Afrika zijn er twee landkolonies. De grootste vind je in Boulders Beach, vlakbij Kaapstad. De tweede pinguïnkolonie vind je nabij Stony Point in de buurt van Betty’s Bay.

De pinguïns van Boulders Beach

De meest ‘beroemde’ pinguïns van Zuid-Afrika vind je in Kaapstad. Meer bepaald op het Kaaps Schiereiland in Simon’s Town, ongeveer een half uurtje rijden van het centrum de Mother City.

Nadat je de lange (verkeersvrije) straat bent doorgelopen en onderweg wat souvenirs hebt gekocht van de marktkramers, kom je aan een loket waar je je kaartjes kan kopen om de pinguïns van Boulders Beach van dichtbij te zien. Aangezien er twee plekjes zijn waar je deze loopvogels kan gadeslaan, mag je met dit ticket dus ook meerdere keren binnen en buiten.

Uitkijkplatform

De pinguïnkolonie aan het hoofdgebouw is zonder twijfel het indrukwekkendst, want hier zitten bijna altijd enkele honderden of zelfs duizenden pinguïns uit te rusten na een vermoeiende jacht in de open zee.
Een houten platform leidt je door de duinen tot op het strand waar het gekwetter en gebalk soms oorverdovend luid kan zijn. Dat is trouwens niet het enige wat me opviel, want deze kleine vogeltjes mogen de boel hier gerust wat schoner houden. Als de wind in de verkeerde richting blaast, zal je wel snappen wat ik bedoel… Wat een stank!

Vanaf het uitkijkplatform ben je omringd door bijzonder veel zwartvoetpinguïns. Dit is dan ook de plek waar je prachtige foto’s kan maken. Ga niet te snel weer weg, maar lees ook de informatieve bordjes aan de zijkanten. Zo leer je heel wat bij over deze bedreigde diersoort en snap je ook het belang van beschermde gebieden zoals dit.
Vooraleer je terug weggaat, raad ik aan om ook nog het weggetje links te nemen. Helemaal op het einde van dit pad (waar je erg weinig ziet door de vele bomen en planten) is er immers nog een uitkijkplatform. Daar is meestal véél minder volk zodat je meer op je gemakje van de vogeltjes kan genieten.

Eens je terug buiten het hoofdgebouw staat, zal je zien dat er een houten platform is die naar links leidt. Omdat je omgeven bent door hoge bomen en struiken zal je hier niet al te veel pinguïns zien. Af en toe kan je wel enkele kleine pinguïnhuisjes onderscheiden in de beboste omgeving. Die worden door de vogels gebruikt om hun kleintjes in groot te brengen. Met een beetje geluk kan je hier dus wel baby pinguïns spotten!
Terwijl je op het houten platform loopt, krijg je ook enkele mooie uitzichtpunten te zien. Van hieruit kan je de kolonie zien, maar omdat je je hier redelijk ver weg van het strand bevindt, is dat niet zo indrukwekkend als van dichtbij. Daarom raad ik aan om nog een stukje verder te lopen en ook een kijkje te nemen bij de tweede ingang.

uitkijkplatform Boulders Beach kaapstad

Het uitkijkplatform neemt je mee door de duinen waar de pinguïns wonen.

Boulders Beach Pinguin strand Kaapstad

Je vindt altijd wel honderden pinguïns op dit strand in Kaapstad.

Boulders Beach pinguin strand zuid afrika

Vanaf het tweede platform krijg je ook een erg mooi uitzicht over de vogeltjes.

Het beroemdste pinguïn strand van Kaapstad: Boulders Beach

Op het einde van dit lange houten pad, vind je immers een tweede ingang. Dit is ook meteen de spectaculairste plek om de pinguïns van Zuid-Afrika te zien. Hier kan je de vogels immers van dichtbij zien of zelfs samen pootje baden.
Nadat je je ticket opnieuw hebt laten zien, mag je gewoon verder lopen. Je komt al snel uit op een strand waar meestal heel wat mensen aan het zonnen zijn. Aan de rechterkant vind je meestal wel een klein groepje pinguïns, maar toch zou ik hier niet te veel tijd verliezen want dit is allesbehalve het leukste stukje strand van Boulders Beach.

Loop helemaal verder tot aan de grote rotsblokken aan de achterkant van dit kleine strand. Daar zal je zien dat er ook een kleine doorgang is onder deze gigantische stenen. Het kost een beetje moeite, maar gehurkt kan iedereen zich wel onder deze reusachtige stenen door wurmen. Het hindernissenparcours is nog maar net begonnen, want hier moet je nog een tweetal rotsblokken beklimmen en terug afdalen vooraleer je op een (bijna) verlaten stukje strand komt. Op deze minder drukke plekjes, zitten ook heel wat pinguïns. Het zijn er zeker niet zo veel als aan de hoofdingang van Boulders Beach, maar op ieder moment van de dag vind je er hier toch ook wel enkele tientallen.
Het leuke aan deze plek is dat je héél dicht bij de pinguïns kan komen. Als je té dichtbij komt, laten ze het trouwens ook weten. Dan schuifelen ze ofwel weg naar veiligere oorden, ofwel beginnen ze gewoon te pikken. Opletten geblazen dus! Probeer sowieso altijd een veilige afstand te bewaren tussen jou en de dieren. Jij bent hier immers hun gast en niet omgekeerd.

Hoe minder je zelf naar de pinguïns toestapt, hoe nieuwsgieriger ze naar jou worden. Toen ik mij hier neerzette met een boek, kwamen de kleine vogeltjes na een half uurtje uit zichzelf naar mij toe gewaggeld. Zo zat ik op een bepaald moment zelfs op minder dan dertig centimeter van een groepje loopvogels. Wees dus niet te ongeduldig!

Met een beetje geluk kan je ook zwemmen met deze beroemde pinguïns van Zuid-Afrika. Meestal schieten ze als een speer door het water, dus ze echt bijhouden wordt moeilijk. Maar als je -wederom- rustig in het water blijft, komen ze vaak van zichzelf naar je toe gezwommen.

pinguins kaapstad boulders beach

Het is echt fantastisch dat je zo dicht bij deze beestjes kan komen op dit strand!

Boulders Beach Zuid-Afrika

En zelfs zonder de pinguïns zou dit een mooi strand zijn om te ontdekken!

Hou rekening met eb en vloed!

Aan beide ingangen van Boulders Beach hangt altijd een papiertje met daarop de tijden van eb en vloed. Hou daar rekening mee, want een bezoek tijdens vloed is veel minder leuk. Dan is er nauwelijks een stukje strand beschikbaar waardoor de meeste vogels zich ook in de struiken of op de rotsen terugtrekken. Daardoor kan je niet zo dichtbij de pinguïns van Kaapstad komen als je zou willen.

zwartvoetpinguin kaapstad

Bij vloed heb je anderzijds wel meer kans dat de pinguïns ook aan het zwemmen zijn…

De pinguïns van Betty’s Bay

De tweede pinguïnkolonie van Zuid-Afrika die je kan bezoeken, ligt iets verder weg. De Stony Point Penguin Colony ligt langs de Tuinroute, op weg naar Kaapstad. Dit pinguïnstrandje ligt ook niet zo ver van Gansbaai en Hermanus, dus misschien kan je een bezoek combineren met kooiduiken met haaien of een walvis safari. Gansbaai en Hermanus staan immers bekend als één van de beste plekken ter wereld om deze reuzen of roofdieren van de zee te spotten.

De Stony Point pinguïnkolonie is een beetje groter dan die van Boulders Beach. Hier leven immers zo’n 3600 van de zwart-witte loopvogels.

Spijtig genoeg is deze locatie iets minder ‘natuurlijk’, aangezien de pinguïns zich vlakbij een populair strand hebben genesteld. Daardoor leeft een deel van deze Zuid-Afrikaanse pinguïns ook op een betonnen ondergrond en strekt het reservaat zich zelfs uit tot aan de rand van een woonwijk.
Je kan een groot deel van de pinguïnkolonie gratis zien, dus je hoeft zeker niet te betalen. Echter is het mooiste (en grootste) deel alleen te zien als je de zachte toegangsprijs hebt betaald. Bovendien zijn hier véél minder mensen dan in Boulders Beach en is dit dus de perfecte plaats om rustig te genieten van dit aparte wildlife.

In tegenstelling tot Boulders Beach, leven de pinguïns hier niet op een strand maar wel op een stenige en rotsachtige ondergrond. Vandaar ook de naam ‘Stony Point’.

Het houten platform neemt je ook hier mee door het leefgebied van deze kleine beestjes, zonder dat je er direct in contact mee komt. Hier kan je immers niet met de pinguïns zwemmen. Onderweg hangen enkele bordjes met interessante informatie, zodat je de dieren nog iets beter leert kennen.

Stony point pinguins zuid afrika

De rotsen van Stony Point beschermen deze kleine vogeltjes van heel wat roofdieren.

uitkijkplatform stony point pinguins zuid afrika

Vanaf het uitkijkplatform in Stony Point zie je ook duizenden pinguïns.

Stony Point Betty's Bay pinguin

Wat een prachtig model!

Welke kolonie moet je echt bezoeken?

Aangezien beide pinguïn stranden in de buurt van Kaapstad liggen, kan je ze gerust alletwee bezoeken. Ze zijn immers helemaal verschillend!

Toch waren de pinguïns van Boulders Beach voor mij het indrukwekkendst. De kolonie is hier duidelijk het grootst, maar ook de omgeving is (naar mijn mening) veel mooier. Als kers op de taart mag je hier ook nog eens vlakbij de beestjes komen en er zelfs mee zwemmen. En geef toe… Daar kan toch niemand aan weerstaan?!
Voor mij was een bezoek aan de pinguïns ongetwijfeld één van de hoogtepunten van Zuid-Afrika. Ik vond het zelfs zo leuk, dat ik twee keer terug kwam!

Anderzijds is de Stony Point kolonie van Betty’s Bay veel rustiger en ook véél goedkoper om te bezoeken. Als je de diertjes dus in alle rust wil gadeslaan, is een bezoek aan het pinguïn strand van Betty’s Bay dus de juiste keuze.

Boulders Beach VS Betty's Bay Stony Point

Mijn favoriet blijft Boulders Beach, maar beide stranden zijn echt wel de moeite!

Praktische info voor je bezoek aan de pinguïns van Zuid-Afrika?

Heb je beslist dat je de pinguïns van Zuid-Afrika met eigen ogen wil zien? Dan is hier nog een beetje praktische info om je bezoek aangenamer te maken:

Prijs

Een bezoek aan de pinguïns van Boulders Beach kost je 160 ZAR per persoon. Omgerekend is dat zo’n €10 pp. Hou je ticket goed bij, want je mag hier zowel het uitkijkplatform mee bezoeken als het strand waar je met de pinguïns kan zwemmen.
Plan je een uitstapje naar deze pinguïnkolonie vanaf Kaapstad? Dan betaal je €42 per persoon (met ophaalservice en tol voor Chapman’s Peak inbegrepen). Combineer je Boulders Beach met een bezoek aan het Kaaps Schiereiland? Dan betaal je €45 pp (ophaalservice en toegangsprijs Kaap de Goede Hoop inbegrepen).
Wil je op Boulders Beach op een unieke manier verkennen? Dat kan met de kajak. Dan betaal je €23 per persoon.

De Stony Point pinguïnkolonie is veel goedkoper. Je betaalt hier amper 25 ZAR per persoon. Omgerekend is dat slechts €1,60.
Vanuit Kaapstad zijn er geen directe tours naar Stony Point, maar als je een meerdaagse excursie langs de Tuinroute plant zijn er wel mogelijkheden.

Je kan op beide plaatsen zowel cash als met de kaart betalen. Hou er echter wel rekening mee dat cash geld bijhebben altijd een goed idee is, omdat de elektriciteit in Zuid-Afrika het weleens laat afweten…

prijs pinguins zuid afrika kaapstad

Met jouw geld wordt deze bedreigde diersoort gelukkig ook geholpen!

Parkeren

Bij de beide pinguiïnstranden kan je gratis parkeren.

Zoals overal in het land zijn er ook hier bewakers. Als je vindt dat zij goed werk hebben geleverd, kan je hen een fooi geven. Dat hoeft trouwens echt niet veel te zijn (2 of 5 ZAR). Voor jou is dat amper geld en voor hen betekent dat vaak een maaltijd aan het einde van de dag.

stony point parkeren pinguins

Kijk altijd even onder je auto vooraleer je weg rijdt!

Restaurants in de buurt

Ben je van plan om de hele dag door te brengen bij de pinguïns? Dan zal je blij zijn dat je in de buurt ook iets kan eten!

Bij Boulders Beach vind je verschillende marktkramers die snacks verkopen, maar aan de tweede ingang (aan het eigenlijke strand) vind je zelfs een volwaardig restaurant. Het eten is er lekker, maar wel een beetje duurder dan elders in Simon’s Town.

Als je iets wil eten in de buurt van de Stony Point pinguïnkolonie, dan zal je naar het centrum van Betty’s Bay moeten rijden.

pinguins Kaapstad

Pinguïn staat natuurlijk niet op het menu! 😉

Tip: Gratis bezoek aan een kleinere pinguïnkolonie

Heb je helemaal geen zin om te betalen? Dan zal je blij zijn met deze tip!

Vlakbij de grootste parking van Boulders Beach (aan de hoofdingang) heb je al meteen een strand. De meeste mensen laten dit stukje links liggen en gaan meteen naar de hoofdingang, maar als je toch het strand op gaat dan kan je helemaal op het einde al een kleine pinguïnkolonie bezichtigen. Er zitten hier maar een paar dozijn vogels, maar dat maakt ze niet minder indrukwekkend.

Hou je van een mooie zonsondergang? Kom hier dan zeker terug tegen de valavond. Het witte zand en het azuurblauwe water zorgen voor een sprookjesachtig spektakel eens de zon begint neer te dalen.

gratis pinguins kijken zuid afrika

Deze kolonie is veel kleiner, maar je kan ze wel gratis bezoeken.

Tours naar de pinguïnkolonies

Heb je geen huurauto in Kaapstad of wil je liever een volledige daguitstap maken naar het Kaaps Schiereiland? Dan is een begeleide tour vanuit Kaapstad misschien wel een goed idee.

Op GetYourGuide vind je heel wat mogelijkheden. Bovendien kan je bij hen bijna altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Als het weer niet mee zit of je andere plannen hebt gemaakt, hoef je je dus geen zorgen te maken.
Hieronder zijn alvast enkele leuke excursies naar de pinguïns van Kaapstad:

 1. Dagtour naar het Kaaps Schiereiland: Naast de Boulders Beach pinguïnkolonie, bezoek je tijdens deze excursie vanuit Kaapstad ook Clifton en Camps Bay, de zeehondenkolonie van Hout Bay, Kaappunt en de Botanische tuinen van Kirstenbosch. Transfers vanuit je hotel in Kaapstad en een gids zit in de prijs inbegrepen, maar de toegangsprijzen voor alle nationale parken moet je wel nog zelf betalen. – €86 per persoon.
 2. Kaappunt en Boulders Beach: Tijdens deze tour bezoek je de pinguïns van Kaapstad en rijd je ook verder naar Kaappunt. Daar bezoek je ook Kaap de Goede Hoop vooraleer je terug naar je hotel wordt gebracht. Toegangskosten voor Kaap de Goede Hoop en een gids zijn inbegrepen, maar toegang tot het pinguïnstrand betaal je wel extra. – €45 per persoon.
 3. Vervoer naar Boulders Beach en een ritje langs de Chapman’s Peak Drive: Wil je extra veel tijd doorbrengen met de pinguïns van Boulders Beach? Dan is deze tour de beste optie voor jou. Je spendeert een halve dag in Boulders Beach en tijdens de rit vanuit Kaapstad word je ook getrakteerd op prachtige uitzichten langs de Chapman’s Peak Drive. Tijdens deze excursie moet de toegangsprijs tot de pinguïnkolonie zelf betalen. – €42 per persoon.
 4. Met de kajak naar Boulders Beach: Vanuit Simon’s Town is dit misschien wel de leukste excursie van allemaal. Meteen gehuurde kajak krijg je immers een prachtig uitzicht over de pinguïnkolonie zoals je dat nergens anders krijgt. – €23 per persoon.
zuid afrika pinguins kajak

Met een kajak krijg je misschien wel de beste mogelijkheden om de kolonie te zien.

Enkele weetjes over de pinguïns van Zuid-Afrika

 • De pinguïnkolonie van Boulders Beach en Stony Point bestaat nog maar sinds 1982. Door overbevissing, het stelen van eieren, olievlekken en vogelgriep moesten deze kleine vogeltjes verhuizen naar plekken waar ze wel nog konden overleven. Er moest dus veel vis in de buurt zijn, maar ook voldoende bescherming van rotsen en stenen voor roofdieren zoals zeehonden en haaien. Spijtig genoeg is overbevissing in de buurt van Boulders Beach en Stony Point nog steeds een groot probleem, dus het is alleen maar de vraag of de kolonies dit keer wel blijven!
 • De brilpinguïn wordt helemaal niet zo groot. Gemiddeld zijn de vogels maar tussen 60 en 70 centimeter lang.
 • De zwartvoetpinguïn mag dan wel klein zijn, ze maken heel luide geluiden! Ze klinken een beetje als een ezel die balkt!
 • Deze prachtig uitgedoste loopvogels kunnen héél snel zwemmen! Met 20 kilometer per uur zwemmen ze bijna drie keer zo snel als de snelste zwemmer ter wereld (Michael Phelps: 7,6 km/u).
 • Onder water kunnen ze hun adem ook nog eens inhouden voor bijna drie minuten. Uitslovers!
 • Het lievelingseten van deze schattige diertjes is ansjovis en sardines. Als ze dat niet vinden, eten ze ook graag inktvis of zelfs schaaldieren.
 • Gemiddeld wordt een zwartvoetpinguïn 10 tot 15 jaar oud. Ze zijn volwassen rond 2 à 4 jaar en pas dan kunnen ze hun eerste eitjes leggen.
zwemmen pinguins zuid afrika

Het is echt fantastisch om deze kleine ruziemakers van zo dichtbij te mogen zien.

Het blijven wilde dieren!

Je mag hier heel dichtbij de pinguïns komen, maar dat wil niet zeggen dat je ze zonder respect moet behandelen. Het zijn en blijven immers wel wilde dieren!

 • Hoe graag je ook met hen op de foto wil, ga nooit te dicht bij een groepje pinguïns staan. Als je dat toch doet dan zullen ze ofwel weglopen, ofwel naar jou beginnen pikken. En dat wordt uiteindelijk ook geen mooie foto, toch?
 • Aai de dieren ook nooit. Zo kan je immers bacteriën doorgeven waar zij niet tegen bestand zijn en dat kan uiteindelijk fatale gevolgen hebben voor de diertjes…
 • Blijf altijd op het strand of op de rotsen, maar ga nooit het beboste gebied in. Daar broeden de pinguïns immers hun eitjes uit en daar willen zij -uiteraard- niet bij gestoord worden.
 • De meeste pinguïns die op het strand zitten, willen uitrusten van een vermoeiende jacht op voedsel. Ga dus niet de hele tijd geluiden zitten maken zodat ze toch maar hun ogen open doen voor je foto.
 • Laat niets achter! Spijtig genoeg zag ik enkele achtergelaten flesjes en zakjes chips op dit mooie strand liggen. Jij bent niet de enige die van dit plekje wil genieten, dus denk ook altijd aan anderen én het milieu!
bedreigde diersoort pinguins zuid afrika

Volg de regels van de waarschuwingsbordjes altijd. Ze staan er immers niet voor niks!

Excursies in Kaapstad + pinguïns

Wil je de pinguïns van Kaapstad met een bezoekje vereren? Of zijn er nog wel meer activiteiten die je in Kaapstad wil plannen? Hier zijn alvast enkele leuke tours en uitstapjes vanuit The Mother City.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (4 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>