Pompeii bezoeken: met of zonder tour? Info, bezienswaardigheden, foto’s & tickets

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 05 juni, 2020

Pompeï of Pompeii werd vele jaren terug onverwacht opgeschrikt door de Vesuvius. Het duurde niet lang eer lava en stof zich meester hadden gemaakt over deze plek. De resten van de oude stad zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Pompeii. De Italiaanse stad ligt vlakbij het prachtige Napels en het is qua afstand goed mogelijk om Pompeii te bezoeken vanuit Rome.
Door de vulkaanuitbarsting zijn grote delen van gebouwen goed geconserveerd gebleven, een beetje zoals het Forum Romanum in Rome maar dan veel groter en indrukwekkender. Naast bouwwerken vind je er ook een stadsmuseum, prachtige standbeelden en enkele opgekrulde lichamen. Als het goed weer is kan je vlakbij ook een wandeling over de Vesuvius maken.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (11 votes)

Tours en tickets voor Pompeii

Wil je graag zelf alles regelen? Dan zijn tickets voor Pompeii + retourtickets voor de trein het voordeligst. Wil je graag een gegidste uitstap vanuit Napels of Sorrento? Dan zijn deze deals van GetYourGuide misschien interessant. Bovendien kan je in de meeste gevallen tot 24u op voorhand gratis annuleren.

pompeii bezoeken

Het forum van Pompeii is waar je de meeste bezienswaardigheden zal vinden. Dit is ook een uitstekend herkenningspunt in het doolhof van straten!

De korte geschiedenis van Pompeii

De geschiedenis van Pompeii gaat terug naar zo’n 700 jaar voor onze jaartelling. Verschillende volkeren hadden er de macht, tot de Romeinen het uiteindelijk in handen kregen. De stad ligt ten zuidoosten van de vulkaan Vesuvius, die in het jaar 79 tot uitbarsting kwam. Een asregen bedekte de stad en zo’n 16.000 mensen vonden de dood. Door een ooggetuigenverslag van Plinius de Jongere is er veel informatie bekend over de uitbarsting en gevolgen.

Pas in 1592 zou de verloren stad weer ontdekt worden, toen men bij het graven van een ondergronds kanaal oude muren met schilderijen en inscripties aantrof. Het zou nog duren tot 1748 vooraleer Pompeii echt ontdekt werd. Archeologen merkten dat de stad bijna exact hetzelfde was als voor de noodlottige uitbarsting. De assen bleken een prachtig bewaarmiddel, want zo vond men zelfs versteende mensen in Pompeii, die als het ware bevroren waren op de plek waar ze het leven lieten.
Veel geleerden zijn zelfs van oordeel dat de opgraving van Pompeii een grote rol heeft gespeeld in de neoklassieke opleving van de achttiende eeuw. Zo werden heel wat villa’s gebouwd in de Etruskische stijl die je terugvindt in de architectuur van Pompeii.

Tot op vandaag blijft deze bijzondere plek ons fascineren, waardoor heel wat mensen tijdens hun vakantie kiezen om Pompeii te bezoeken.

pompeii zonsondergang

En als je een zonsondergang kan meemaken op Pompeii; zeker doen! Dat geeft de stad nog nét iets meer magie.

Hoe kan je Pompeii zelf bezoeken?

Het is mogelijk om Pompeii te bezoeken en dat kan op verschillende manieren. Allereerst met eigen vervoer. De tweede optie is om met het openbaar vervoer te gaan, zoals de trein of bus. De derde en meest populaire optie is om met een gegidste busreis vanuit Sorrento of Napels naar Pompeii te reizen, of zelfs een busreis die vanuit Rome vertrekt. Afhankelijk van het seizoen word je langs de mooiste plekjes in en rond Pompeï gevoerd. Hieronder vallen niet alleen resten van gebouwen, maar ook kunststukken en het omliggende landschap.

Vanuit Rome is het met de bus ongeveer 3 à 3,5 uur reizen naar Pompeii. Daar aangekomen is het tijd om eens flink de benen te strekken. Wandel via geijkte paden langs de thermische baden, theaters en tempels en bij goed weer kan je de vulkaan Vesuvius een stuk beklimmen. Als je ervoor kiest om met een gids de archeologische plek te bezoeken krijg je alle belangrijke informatie te horen. Natuurlijk is het ook mogelijk om jezelf in te lezen en op eigen houtje een wandeling te maken.

Pompeii bezoeken met een rondleiding

Pompeii is een populaire toeristische trekpleister (gelukkig kan je de wachtrijen overslaan met skip-the-line tickets) en je hebt dan ook heel wat verschillende mogelijkheden qua gegidste rondleidingen. Als ik één tour zou aanraden, dan zou het toch wel een rondleiding door Pompeii met een archeoloog zijn. Een archeoloog weet namelijk toch nog zoveel meer dan een gewone gids. Als je nog twijfelt zijn er nog drie andere reden om te kiezen voor een rondleiding:

 • Je krijgt automatisch versnelde toegang en moet dus niet aanschuiven in de rijen.
 • Het is amper 20 euro duurder dan een gewoon ticket voor Pompeii.
 • Als de rondleiding je niet bevalt, krijg je gegarandeerd je geld terug. Daarnaast kan je tot 24u op voorhand gratis annuleren!

Tip: goedkope en rechtstreekse vluchten naar Napels vind je bij TuiFly. Vliegtickets zijn al mogelijk vanaf €40 per persoon.

lichamen pompeii uitbarsting vesuvius

Niemand bleef gespaard tijdens de uitbarsting van de Vesuvius.

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Pompeii?

Het forum

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Pompeii is het forum. Dit plein werd gebruikt voor handel en bestuur. Je vindt er het gerechtsgebouw, een verkiezingsgebouw maar ook tempels voor goden Jupiter en Minerva. Op dit centrale forum vind je trouwens ook een kleine opslagplaats met allerlei interessante voorwerpen.
Achter de tralies zie je een gigantische collectie kruiken, amfora’s, beeldhouwwerken, zuilen en… opgekrulde lichamen van tijdens de vulkaanuitbarsting!

Dit zijn natuurlijk niet de echte lichamen, maar wel afgietsels uit plaasters.
Je vindt er o.a. de lichamen van enkele volwassenen, een kinderlichaampje en een hond die ongetwijfeld op de vlucht was voor de hete lava… Volgens mij waren deze afgietsels een van de meest indrukwekkende dingen om te zien in Pompei!

forum pompeii lichamen

Kruiken, zuilen en het lichaam van een opgekrulde man. Dit stukje in Pompeii laat je niet onberoerd!

Het amfitheater

Een ander gebouw dat tot de verbeelding spreekt is het beroemde amfitheater, dat tegen de stadsmuur in het zuidoosten ligt en plaats bood aan zo’n 5.000 bezoekers. Dat is nog steeds een pak minder dan het Colosseum (50.000), maar dit theater verkeert -volgens mij- wel in nog een betere staat dan het Colosseum.

amfitheater pompeii

Het amfitheater toont aan dat did duidelijk geen kleine stadje was.

Badhuizen

De Romeinen zijn natuurlijk ook gekend voor hun luxueuze badhuizen, en die zie je hier dan ook in overvloed. Je ziet er versieringen, kledingruimtes en architectonische hoogstandjes te midden van de plek waar men vroeger kwam om te ontspannen.

pompei badhuizen

De badhuizen zijn in erg goede staat. Met een gids of audio guide kom je veel te weten over deze populaire bezigheid van de Romeinen.

Het bordeel

In sectie VII vind je het bordeel terug (audioguide nummertje 18 op je plannetje).
In deze kleine ruimte vind je enkele kleine kamers waarin de dames van plezier hun klanten verzorgden.
De bedden zien er niet heel comfortabel uit (steen!), maar de fresco’s die bovenaan de muren hangen laten niets aan de verbeelding over.

pompeii bordeel

Wat zouden zo op deze fresco toch uitspoken?

Villa dei misteri

Helemaal in het noorden van het archeologische park vind je de ‘Villa dei misteri’. Een prachtig huis dat heel goed bewaard is gebleven. Je vindt er twee afgietsels van lichamen, prachtige fresco’s, mooie tuinen en luxueus versierde woonruimtes.

villa dei misteri pompeii

De Villa dei Misteri. Een mysterieus huis dat duidelijk de eigendom was van een rijke Romein!

De winkels en huizen

Doordat de gebouwen door de vulkaanuitbarsting lang geleden zo goed bewaard zijn gebleven hoef je nauwelijks moeite te doen om je voor te stellen hoe het er vroeger uitzag. De ambachtelijke winkels, waar bijvoorbeeld brood, kruiden of vis werd verkocht zijn goed herkenbaar en geven je het gevoel in een tijdmachine te zijn gestapt. Zelfs maalstenen en toonbanken zijn nog aanwezig. Ook de infrastructuur van die tijd had zijn eigen karakter en vormde de basis voor veel dingen die we nu nog gebruiken.

huizen en winkels pompeï

De Romeinse huizen worden gekenmerkt door prachtige fresco’s, vrolijke mozaïeken en heel wat kunst.

De verschillende uitzichtpunten

Verspreid over de stad zijn er enkele mooie panoramische platformen vanwaar je een mooi uitzicht krijgt over de stad en de vulkaan. Ze liggen soms erg goed verstopt in het doolhof van straatjes, maar ze zijn het zoeken zeker waard. Pas vanaf een hoogte kan je echt goed zien hoe groot deze stad is.

uitzichtpunt pompeï

Volgens mij één van de mooiste uitzichtpunten, niet zo ver van het amfitheater.

Romeinse gebruiken

Er zijn heel wat zaken die duidelijk maken dat dit een Romeinse stad was. Denk bijvoorbeeld aan een aquaduct voor de watervoorziening en een voorbedacht stratenpatroon om al het verkeer in juiste banen te leiden. Het vervoer ging vooral per karren en paarden, dus werden er van te voren al karrensporen aangelegd om de doorstroom te bevorderen. Dit soort kleine dingen wijzen erop dat de Romeinen hun tijd al ver vooruit waren en in subtiele vorm al een leefwijze hadden die lijkt op die van ons. Een indrukwekkend gezicht dat je niet snel zal vergeten.

archeologische site pompei kasseien straten

De typerende straten met kasseien. Een typische uitvinding van de slimme Romeinen.

De vele verkoolde lichamen

Her en der vind je ook menselijke (of dierlijke!) overblijfselen van slachtoffers die tijdens de uitbarsting nog probeerden vluchten. Helaas mochten hun pogingen niet baten en werden ze langzaam verzwolgen door de snikhete lava en het dodelijk zwarte vulkaanstof. Hoewel de gelaatsuitdrukkingen van deze mensen en dieren niet meer zichtbaar is, zie je toch héél duidelijk aan hun lichaamshouding hoe verschrikkelijk deze dood moet zijn geweest. Sommigen lijken vredig in hun slaap te zijn overvallen door deze rampspoed, anderen probeerden duidelijk nog voor hun leven te vechten…

verkoolde lichamen vesuvius

De lichamen spreken tot je fantasie! Bij sommigen begin je spontaan een verhaal in te beelden.

Nationaal Archeologisch Museum van Napels

Het 17e eeuwse gebouw waar het Nationaal Archeologisch Museum van Napels is gevestigd laat weinig aan de verbeelding over. Dit oude gebouw is de bewaarplek van een van de belangrijkste collecties van opgravingen in de wijde omgeving. De eerste twee verdiepingen zijn de thuisbasis van voorwerpen uit Pompeii en Herculaneum. Wandel langs de verfijnde mozaïeken en bekijk beelden, helmen en ander wapentuig dat in de vulkaanstad is opgegraven. Neem ook de tijd om de verhalen bij de voorwerpen te lezen. Het ene is nog interessanter dan het ander.

nationaal archeologisch museum Napels pompeii

In het nationaal archeologisch museum van Napels vind je heel wat oveblijfselen uit deze gedoemde stad.

Pompeii tickets

Er zijn verschillende kaartjes verkrijgbaar als je Pompeï gaat bezoeken. Deze zijn verkrijgbaar in het officiële bezoekersgedeelte of online. Ik raad aan om tickets al op voorhand aan te schaffen, want soms kunnen wachtrijen héél erg lang zijn…
De toegangsprijzen verschillen per leeftijdscategorie. Het normale tarief om deze archeologische site te betreden kost 13 euro voor volwassenen. Mensen van 18 tot 24 jaar betalen 7,50 euro en het is helemaal gratis voor personen onder de 18.
Om wachttijden te vermijden kan je tickets voor Pompeii ook online bestellen. De kaartjes zijn ook online verkrijgbaar via GetYourGuide en kosten €20 per persoon.
Bovendien krijg je via deze officiële partner ook de mogelijkheid om gratis te annuleren tot 24u op voorhand. Zo kan je eenvoudig rekening houden met slecht weer of iets anders dat misloopt in de planning.
Wil je zeker zijn dat je een gids hebt tijdens je bezoek? Op voorhand boeken kan hier voor €39 (inclusief skip-the-line ticket).

ingang pompeii archeologische site

‘s Morgens kan het heel druk worden aan de verschillende ingangen. Probeer dus al een ticket op voorhand te reserveren als je de kans hebt.

Naar Pompeï en de Vesuvius met het openbaar vervoer

De goedkoopste optie om Pompeii en de Vesuvius te bezoeken is door alles zelf te regelen.
Erg moeilijk is dat niet, maar spijtig genoeg staat er niet heel veel informatie op internet en dat schrikt veel mensen af om de tocht zelf te ondernemen.

Ik regelde alles zelf, en het is echt heel eenvoudig. Bovendien bespaar je ook geld door alles zelf te regelen.

Circumvesuviana napels pompeii sorrento

De Circumvesuviana zit op zowat ieder moment van de dag propvol… Erg comfortabel is de rit dus wel niet.

Pompeii bezoeken vanuit Napels

Vanuit Napels is het heel makkelijk om Pompeii te bezoeken. Bij TuiFly kan je trouwens al rechtstreekse vluchten boeken van België naar Napels voor maar €40 per persoon.

Om van Napels naar Pompeii te reizen, is het openbaar vervoer de goedkoopste optie.
Online kan je een treinticket + toegangsbewijs voor Pompeii kopen voor ongeveer €27. Daarmee krijg je voorrangstoegang tot Pompeii en een retourticket op de trein.
Vanuit het centrale station van Napels (Napoli centrale of Napoli Garibaldi) neem je de ‘Circumvesuviana’ trein richting Sorrento, en stap je onderweg af aan de halte: ‘Pompei Scavi / Villa dei misteri’.
Deze Circumvesuviana treinen zijn een pak kleiner, en kan je eerder vergelijken met metrotoestellen. Ze maken onderweg heel veel tussenstops en het duurt al snel een half uurtje voor je aankomt in Pompeii Scavi.

Een enkel ticket voor deze rit kost €2,80 per persoon. Online kan je combitickets kopen (trein + toegangsticket Pompeii) voor €27 en €13 voor kinderen.

Vanuit Napels Garibaldi zijn er tientallen treinen per dag die richting Pompeï vertrekken, maar ik raad aan om ten laatste rond 9:00u te vertrekken. Er is immers heel wat te zien in Pompeii (en de Vesuvius)!
Normaal vertrekken deze treintjes vanaf perron 3.
Je kan eigenlijk niet missen, want het perron staat altijd vol met toeristen die de tocht zelf ondernemen.

Eens je op de trein zit, is de kans groot dat je de hele rit moet rechtstaan. Comfortabel is dat niet, maar zo bespaar je wel tien à vijftien euro uit op tours en excursies.

Het treinstation ‘Pompei Scavi – Villa dei misteri’ ligt vlak voor de ingang van het archeologische park.
Eens je uitstapt word je meteen lastig gevallen door tourorganisaties die je koste wat kost een ticket willen verkopen.
Loop gewoon door. Een ticket voor Pompeï is goedkoper als je het ter plekke koopt. Een gids kan je hier wel zonder problemen boeken, het standaardtarief (ook online te boeken) is €12.
Zijn de wachtrijen ontzettend lang? Dan kan je alsnog een ‘skip-the-line’ ticket aanschaffen. Dat kost normaal €20. 

Pompei-scavi trein station

Het station van Pompei Scavi. Hier kom je aan en vertrek je ook terug van.

Pompeii bezoeken vanuit Sorrento

Als je vanuit Sorrento vertrekt, is het eigenlijk dezelfde manier van reizen als vanuit Napels.
Neem de Circumvesuviana trein richting Napels en stap af aan de halte: ‘Pompei Scavi – Villa dei misteri’.

Deze halte ligt recht tegenover de hoofdingang van het archeologische park.

pompeii italie

Hoe je er ook geraakt, een daguitstap naar Pompeii zal je niet snel vergeten!

Van Pompeï naar de Vesuvius

Een daguitstap naar Pompeii is niet compleet zonder ook de Vesuvius te beklimmen.
Deze vulkaan barstte in het jaar 79 uit en bedekte Pompeï en Herculaneum, en zowat al hun inwoners, met lava en stof.

Vanuit het treinstation ‘Pompei Scavi – Villa dei misteri’ is het heel eenvoudig om ook een bezoekje te brengen aan de Vesuvius.
Op geregelde tijdstippen kan je er een comfortabele tourbus nemen, die je in ongeveer 40 minuten naar de vulkaan brengt.
Een enkel ticket kost €3,10.
De busmaatschappij heet ‘EAV’ en is goed herkenbaar aan de blauwe bussen die recht tegenover het treinstation van ‘Pompei Scavi’ staan geparkeerd.

Heb je Pompeï al bezocht en wil je de Vesuvius nog beklimmen?
Dezelfde bussen vertrekken ook vanuit de ingang/uitgang ‘Pompei Anfiteatro’.

Onderweg maak je een tussenstop aan de ingang van het nationale park. Daar kan je een ticket kopen voor €10 om de Vesuvius te beklimmen. Voor €1 extra krijg je ook een mapje met de verschillende wandelroutes en wat meer informatie over de vulkaan en zijn befaamde uitbarsting.
Wanneer iedereen zijn ticket heeft, rijdt de bus nog een stukje hoger tot je aan de parkeerplaats komt waar alle tours en bussen staan geparkeerd.

Van daaruit duurt het tussen 30 en 60 minuten om naar de top van de Vesuvius te klimmen.

Tickets: €10 per persoon (toegang + gids inbegrepen)

pompeii naar versuvius bus

Met de bus van Pompeii naar de Vesuvius. Eenvoudig met deze comfortabele bus!

De Vesuvius beklimmen

Je kan de volledige krater rondwandelen en onderweg krijg je ook prachtige uitzichten over zowel Napels als Sorrento.
In de krater zelf zie je vooral heel veel vulkanisch as, en als je geluk hebt zie je ook wat wit stoom uit de vulkaan opstijgen.

Soms kan je nog verder wandelen, maar dat hangt af van de parkwachters, het weer en de veiligheid.

In je toegangsticket van tien euro zit ook een gegidste rondleiding inbegrepen. De gidsen zijn beschikbaar in het Engels, Duits, Frans en Italiaans. Je vindt ze aan het tweede houten hutje, vlak voor je de krater kan bekijken.
Vraag gerust wanneer de volgende rondleiding start, want er lijkt niet echt een vast tijdstip voor deze gidsen te zijn.

vesuvius beklimmen

De paden naar de Vesuvius zijn vrij steil, maar het uitzicht over Napels en de krater van de Vesuvius zijn die kuitenbijters meer dan waard!

Bus van Pompei naar Vesuvius : tijdstippen

De bus van Pompeï naar de Vesuvius vulkaan vertrekt op regelmatige tijdstippen doorheen de dag.
De bus vertrekt vanuit Pompei Anfiteatro, maakt een korte stop aan Pompei Scavi (het treinstation) en rijdt vervolgens verder richting de Vesuvius.

Pompeii naar Vesuvius

De bus vertrekt van Pompeii naar Vesuvius op deze tijdstippen:
08:00u – 08:50u – 09:40u – 10:30u – 11:20u – 12:10u – 13:00u – 13:50u – 14:40u – 15:30u 

Vesuvius naar Pompeii

De bus vertrekt van Vesuvius naar Pompei op deze tijdstippen:
09:00u – 09:50u – 10:40u – 11:30u – 12:20u – 13:10u – 14:00u – 14:50u – 16:40u – 17:40u

Vaak hebben de bussen een kleine vertraging. Wees dus niet bang als je de bus niet meteen ziet verschijnen.

vesuvius krater

Et voilà! De krater van de Vesuvius. Soms zie je zelf nog wat stoom ontsnappen.

uitzicht vesuvius napels baai van sorrento

Tijdens je tocht naar boven is het uitzicht over Napels en de baai van Sorrento trouwens ook fenomenaal.

Alles zelf regelen of geregelde tours naar Pompeii en Vesuvius?

De prijs van een daguitstap naar Pompei en de Vesuvius hangt af van hoe je de excursie regelt.
Zelf regelen is het goedkoopst, een excursie is comfortabeler en bezorgt je wellicht minder stress.

Zelf regelen:

Voor een zelf geregelde uitstap naar Pompeii (met gids) betaal je met andere woorden €30,60. Een uitstap die je zelf plant naar de Vesuvius kost je €21,80 en een eigen uitstap naar beide bezienswaardigheden kost je €52,40. Wil je meer comfort? Voor €12 extra kan je een volledig geregelde tour regelen.

pompeii hond afgietsel

Zelfs snelle viervoeters konden niet ontsnappen!

Geregelde tours + kostprijs en mogelijkheden

 • Treinticket van en naar Pompeii (vanuit Napels) + toegangstickets: Vanaf €27 per persoon (of €13,50 voor kinderen)
 • Alleen het vervoer van en naar Pompeii + Vesuvius (vanuit Napels of Sorrento) (geen toegangstickets en gidsen): Vanaf €30
 • Vervoer naar Pompeï vanuit Napels + toegangstickets + gegidste rondleiding: Vanaf €50.
 • Vervoer naar Pompeii en Vesuvius vanuit Napels + toegangstickets + gegidste rondleiding: Vanaf €70.
 • Vervoer naar Pompeï vanuit Sorrento + toegangstickets + gegidste rondleiding: Vanaf €50.
 • Vervoer naar Pompeii en Vesuvius vanuit Sorrento + toegangstickets + gegidste rondleiding: Vanaf €70.
 • Vervoer naar Pompeii en Vesuvius vanuit Rome + toegangstickets + lunch + gegidste rondleiding: Vanaf €125.
 • Vervoer naar Pompeï vanuit Rome + toegangstickets + lunch + gegidste rondleiding: Vanaf €120.

Vergelijk prijzen altijd zorgvuldig. Bij sommige tours zijn toegangstickets of gidsen niet inbegrepen.

» Alle tours en excursies naar Pompeii

Extra tips voor je bezoek aan Pompeii

 • Regel een gids op voorhand. ‘s Morgens kan je tal van groepsgidsen (€39 inclusief ticket) ter plekke boeken, maar na 13u is het bijna onmogelijk om nog een tourgids te vinden die groepen begeleidt. Ga dus ofwel vroeg naar Pompeii, of boek je gids online op voorhand.
 • Neem geen audioguide. De aangeboden audioguides (deze kan je alleen afhalen aan de hoofdingang, recht tegenover het treinstation) zijn dodelijk saai. De verteller is monotoon, vertelt alles ongelooflijk traag en na drie verhalen stop je de audioguide ongetwijfeld weg in je achterzak zonder er nog een enkele keer naar om te kijken.
 • Ga eerst naar Vesuvius en daarna naar Pompeii. ‘s Morgens is het veel aangenamer om de Vesuvius te beklimmen. Het is minder warm en er bezoeken veel minder mensen de Vesuvius.
  ‘s middags en ‘s avonds is het meeste volk al weg uit Pompeï en krijg je dit prachtige archeologische park bijna voor jou alleen.
  Vergeet wel niet om alvast een gids te regelen in de namiddag, want zonder gids wordt Pompeii een pak minder interessant…
 • 24 jaar of jonger? Toon je EU identiteitskaart. De Europese jeugd krijgt een stevige korting op vertoon van hun identiteitskaart!
 • Neem je tijd. Je hebt minstens een halve dag nodig in Pompeï. Het archeologische park is ontzettend groot, en heel interessant. Ik had nooit verwacht dat ik hier zo veel tijd zou doorbrengen, maar een bezoek van meer dan enkele uren is zeker nodig.
 • Er zijn lockers aanwezig. Weet je niet goed hoe je je moet kleden? Of heb je te veel spullen mee? Geen probleem. Aan de ingang dichtst bij het treinstation kan je gratis gebruik maken van lockers.
pompeii lockers

De lockers zijn niet heel groot, dus let op met bepaalde rugzakken. Let ook op dat deze lockers snel zijn ingepalmd. De site krijgt dagelijks heel wat bezoekers!

Openingstijden van Pompeii

De openingstijden van Pompeii hangen af van wanneer je bezoek valt. Daarbij onderscheiden we twee verschillende periodes:

1 april tot 31 oktober

 • 9u tot 19:30u (van maandag tot vrijdag – laatste toegang om 18u)
 • 8:30u tot 19:30u (zaterdag en zondag – laatste toegang om 18u)

1 november tot 31 maart

 • 9u tot 15:30u (van maandag tot vrijdag – laatste toegang om 17u)
 • 8:30u tot 15:30u (zaterdag en zondag – laatste toegang om 17u)

Op 1 januari, 1 mei en 25 december is Pompeii gesloten.

Parkeren bij Pompeii

Er zijn geen officiële parkeergelegenheden, maar wel een aantal betalende parkeerplaatsen van de gemeente die worden aangeduid met blauwe lijnen. Er zijn ook een paar privé-parkings waarop je kunt staan.

Een parking in Pompeii waar je veilig kan parkeren is Pompeii Parking soc. Coop op de Via Tenente Ravallese 8. Hier betaal je drie euro per uur, maar de parking wordt met videocamera’s bewaakt zodat je veilig je auto kan achterlaten.

pompeii straten

Sommige straten en huizen zijn in zo’n goede staat dat je zou denken dat deze stad pas net verlaten werd!

Herculaneum bezoeken

Herculaneum is een andere stad die bedolven werd door de assen van de Vesuvius.
Het grootste voordeel van Herculaneum bezoeken ten opzichte van Pompeii, is dat je de gehele archeologische site op amper een paar uur kunt zien. Daarnaast is het ook veel beter bewaard gebleven dan Pompeii.

Toen de Vesuvius in 79 uitbarstte, werd de stad begraven onder een 16-meter dikke laag van as en modder. Hierdoor werden onder meer twee huizen perfect geconserveerd waarbij de interne architectuur en decor intact bleven! Archeologen vonden zelfs overblijfselen van voedsel, zodat we een unieke inkijk konden krijgen in het dagelijkse leven van de inwoners.

De plekken in Herculaneum die je zeker moet hebben gezien zijn:

Terme Maschili
De mannelijke termen laten je zien hoe de Romeinen zich destijds baadden. Hierbij onderscheiden we het koude bad (frigidarium), hete bad (caldarium) en ten slotte het lauwe bad (tepidarium). In die laatste kamer zie je prachtige zwart-witte mozaïeken van Triton die omgeven wordt door dolfijnen, octopussen, inktvissen en zelfs Cupido!

Casa Sannitica
Dit is een van de oudste huizen van Herculaneum en je mag dit zeker niet missen vanwege het prachtige atrium.

Fornici
De voormalige warenhuizen van de haven zijn een beetje een lugubere plek, omdat men in 1980 hier 300 menselijke skeletten vond. Deze zijn van plaatselijke inwoners die (zonder succes) probeerden te vluchten voor de uitbarsting van de Vesuvius. Men ontdekte hier ook een Romeins schip met daarin het stoffelijk overschot van een roeier en een soldaat.

Uiteraard valt hier nog zoveel meer te zien en zoveel meer over te vertellen en daarom raad ik ten zeerste een rondleiding met archeoloog (vanaf 36 euro p.p.) aan. Zo worden al je vragen meteen beantwoord!

Je kan Herculaneum bezoeken op de volgende tijdstippen:

 • 8:30u tot 17u (van 1 november tot 31 maart)
 • 8:30u tot 19:30u (van 1 april tot 31 oktober)

Elke eerste zondag van oktober tot maart kan je trouwens gratis Herculaneum bezoeken, net als op een aantal andere tijdstippen. Je raadpleegt hiervoor best even de officiële website.

herculaneum bezoeken

Het Herculaneum is nog veel beter bewaard gebleven dan Pompeii!

5x Overnachten in de buurt van Pompeii

Als je Pompeii wil bezoeken, dan vertrek je best zo vroeg mogelijk. Het domein is heel groot en er is bijzonder veel te zien. Bovendien ligt deze beroemde spookstad in een erg mooie omgeving. Je kan hier dus gerust enkele dagen verblijven. Hier zijn alvast vijf prachtige accommodaties in de buurt van Pompeii.

Hotel Diana (Pompeii)

Wanneer je Pompeii gaat bezoeken, lijkt het je misschien wel fijn om in het centrum te logeren. Hotel Diana wordt gerund door een familie die weet wat gastvrijheid betekent. Hiervoor wonnen ze zelfs al de Italiaanse Hospitality Award! Het gebouw werd onlangs volledig gerenoveerd waardoor alle moderne faciliteiten voor handen zijn. De accommodatie is gelegen in een doodlopende straat en in de prachtige tuin vol citroen- en sinaasappelbomen kom je helemaal tot rust.

Hotel Diana ligt in de buurt van de archeologische site van Pompeii en op slechts 100 meter van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans. Er kunnen in het verblijf ook excursies naar Sorrento, Napels, Positano, de Vesuvius en de Amalfi kust geboekt worden. Voor kinderen is het trouwens ook leuk om de manege van het hotel te bezoeken. De prijzen voor een kamer in dit kleurrijk verblijf starten vanaf €50 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Diana Pompeii

© Hotel Diana

Hotel Visagi (Pompeii)

Met een schitterend uitzicht op de Vesuvius, heeft Hotel Visagi één van de beste locaties in de hele omgeving. Als je met de auto of motor door Napels reist, kan je veilig parkeren in de ondergrondse parking. Het gebouw is vrij nieuw en strak maar dankzij de omliggende sinaasappelboomgaarden krijgt de accommodatie toch een betoverende, karakteristieke sfeer. Er zijn vijftien geluidsdichte kamers waar je kan genieten van alle rust en comfort.

Het verblijft ligt net buiten het centrum van Pompeii, vlak bij de autosnelweg. Van hier heb je een uitstekende verbinding naar het centrum van Napels en de wondermooie stranden van Amalfi. Aan de receptie kan je een gids boeken en er is een pendelbusje die je naar het treinstation kan brengen. De oude ruïnes zijn gemakkelijk te bereiken tijdens een korte wandeling. In dit hotel in Pompei betaal je zo’n €63 per nacht voor twee personen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Visagi

© Hotel Visagi

Casa Di Plinio (Pompeii)

Deze elegante en gastvrije B&B, vlak naast de ruïnes van Pompeii, is een prettige plek om in de stad te overnachten. De bakstenen muren, houten balken, smeedijzeren bedden en antieke decoratie zorgen in elke kamer voor een unieke charme. In het interieur vind je ook kleine, subtiele verwijzingen terug naar de archeologische opgravingen. Er wordt elke ochtend een subliem ontbijt geserveerd waarbij je ook kan kiezen voor glutenvrije producten.

Casa Di Plinio is de perfecte locatie om de sites en het centrum van de stad te verkennen. Laat je tijdens je verblijf inspireren door de geschiedenis van Pompeii en snuif de huiselijke sfeer van de B&B op. Ga wandelen over het Pad van de Goden van Agerola naar Positano en geniet van een onvergetelijk uitzicht. Deze gastvrije accommodatie heeft een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding waarbij je slechts €70 per nacht in een tweepersoonskamer betaalt.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Casa di Plinio

© Casa di Plinio Pompei

Hotel Piazza Bellini (Napels)

Gevestigd in een grandioos gebouw uit de zestiende eeuw vind je dit vrolijke, moderne hotel in Napels. In Piazza Bellini hebben de kamers felle kleuren met originele kunstwerken van Alessandro Cocchia. De accommodatie heeft enkele rustgevende terrasjes met een buitengewoon uitzicht over het historisch centrum. Het ontbijt is er fantastisch en is de ideale manier om de dag te starten voor je de stad intrekt.

Hotel Piazza Bellini is een goede keuze als je Napels vanop een centrale locatie wilt verkennen. In de buurt vind je namelijk heel veel bezienswaardigheden, waaronder de Cappella San Severo, Santa Chiara, de Duomo en San Gregorio Armeno. Het bekende winkelgebied Spaccanapoli ligt slechts op drie minuten wandelen van het verblijf. Een nacht in één van de karaktervolle tweepersoonskamers kost gemiddeld €93.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Piazza Bellini Napels

© Hotel Piazza Bellini

Palazzo Marziale (Sorrento)

Dit traditionele hotel in Sorrento is gevestigd in een gerestaureerd herenhuis uit de vijftiende eeuw. Het interieur heeft heel wat weg van een snoepdoosje waar je niet van kan afblijven. Elk van de tien kamers zijn ingericht in een volwassen retrostijl met een magnifieke mix van Italiaanse elegantie en antieke decoratiestukken. ’s Morgens kan je rekenen op een lekker ontbijt, inclusief vers gebak en brood.

Palazzo Marziale is gelegen in het hart van de oude binnenstad, rechtover het klooster Convento di San Francesco. Rondom de accommodatie vind je de populairste cafés van de stad. Het hotel is trouwens een goede uitvalsbasis om een uitstapje te maken naar de archeologische stad Pompeii. Je kan ook de boot nemen om het sprookjesachtige eiland, Capri, te verkennen tijdens een daguitstap. Logeren in een uniek interieur kan vanaf €159 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Palazzo Marziale Sorrento

© Palazzo Marziale

Vijf leuke weetjes over Pompeii

 • Hoewel de laatste uitbarsting van de Vesuvius dateert van 1944, wordt de vulkaan nog altijd gezien als één van de gevaarlijkste ter wereld. Een nieuwe uitbarsting zou dramatische gevolgen hebben, aangezien drie miljoen mensen in een straal van 30 kilometer van de Vesuvius wonen.
 • De exacte datum van de uitbarsting van de Vesuvius is (nog altijd) niet bekend. Wat vast staat, is dat het in 79 gebeurde en volgens de eerdergenoemde Plinius de Jongere was het op 24 augustus. Archeologen spreken dit echter tegen, omdat ze kleding en etensresten vonden die een kouder seizoen suggereren.
 • Sommige geschiedkundigen menen dat (een aantal van) de inwoners niet eens wisten dat de Vesuvius een vulkaan was. Zij dachten dat het gewoon een berg was. Ze hadden dan ook helemaal geen besef wat er gebeurde op die noodlottige dag.
 • Pompeii is met zijn oppervlakte van 150 are de grootste archeologische site ter wereld! Jaarlijks trekt dit UNESCO-werelderfgoed 2,5 miljoen bezoekers!
 • Men vond ook heel wat graffiti terug op de muren van Pompeii. Zo kon je onder meer lezen “Ik geef niets om je zwangerschap, Salvilla; ik verafschuw het” en “Als je gaat vechten, vlieg je buiten”. Een prachtige inkijk in de gedachten van de Romeinen en vooral voor taalkundigen bijzonder interessant. Het Latijn van het gewone volk staat immers in schril contrast tot de plechtige variant die door schrijvers en dichters werd gebruikt.

Drie interessante boeken over Pompeii

 • Pompeii: het dagelijkse leven in een Romeinse stad – Mary Beard
  Als je je op voorhand al een beetje wil inlezen over Pompeii en wil weten hoe het dagelijkse leven in elkaar zat, is dit het boek dat je moet hebben. Er wordt ook dieper ingegaan op onder meer godsdienst, eten, politiek en seks.
 • Pompeii – Robert Harris
  Deze zogenaamde factionthriller is een originele inkijk op de laatste vier dagen van Pompeii. Doordat fantasie en werkelijkheid met elkaar worden versmolten leest dit boek als een sneltrein.
 • Eumachia: Livia van Pompeii – W. Van Der Leest
  Over het leven van de Romeinse vrouwen is er niet zo heel veel bekend, omdat de literatuur zich focust op mannen. Tenzij het natuurlijk over liefdesgedichten gaat. In Pompeii werd er echter heel wat informatie teruggevonden over de matrona Eumachia, een adellijke dame die leefde tijdens de heerschappij van Augustus. Zij was een van de weinige vrouwen die destijds zowel een politieke als een sociale invloed had, wat interessant voer tot lezen biedt.
archeologische opgravingen Pompeii

Natuurlijk is de uitstekende staat van Pompeii ook te danken aan de duizenden archeologen die hier zo goed werk leverden!

Citytrips in de baai van Napels

Wil je vlakbij Pompeii op vakantie gaan? Goed idee. Want rond Napels zijn nog heel wat andere bezienswaardigheden die je ook kan ontdekken!

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (11 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>