Praagse burcht bezoeken: info, tips, weetjes en tickets

Praag is zonder enige twijfel een van de leukste bestemmingen voor een korte citytrip. Er valt genoeg te beleven om een weekendje in de Tsjechische hoofdstad op te vullen. Naast de beroemde klokkentoren is de Praagse burcht één van de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden. Dit uitgestrekt bolwerk barst van de geschiedenis en is bovendien een prachtige verzameling van verschillende bouwstijlen.

4.4/5 - (9 stemmen)

 

burcht Praag

Korte geschiedenis van de Praagse burcht

Voor het prille ontstaan van deze Tsjechische trekpleister moeten we zo ver teruggaan als het jaar 870 waarin het eerste gebouw van het complex verwezenlijkt werd: de kerk van de Heilige Maagd Maria. Een eeuw later werden daar twee basilieken aan toegevoegd.

Pas in de twaalfde eeuw werd een paleis geconstrueerd, dat tweehonderd jaar later nog eens herbouwd en versterkt werd zodat het een koninklijk paleis waardig was. De Romaanse stijl moest hierbij wijken voor een gotische architectuur. Door de eeuwen heen werden er steeds elementen aan het complex toegevoegd, dat alsmaar groter werd.

Ook werden hierbij steeds elementen uit andere bouwstijlen aan toegevoegd, wat resulteerde in een fantastische en diverse architecturale mix.

burcht Praag

Een bezoek aan de Praagse burcht is altijd mooi. In welk seizoen je ook gaat!

Praagse burcht bezoeken: wat valt er allemaal te zien?

Kortweg, héél veel. Door zijn omvang kan je hier makkelijk enkele uren slijten en is het ook best overweldigend. Daarom zet ik voor jou de belangrijkste bezienswaardigheden van de Praagse burcht op een rijtje.

Het oude koninklijke paleis

Zoals je hierboven kon lezen is het oorspronkelijke (houten) paleis verloren gegaan en vervangen door een stenen en Romaanse versie die je vandaag nog kunt bewonderen.
De absolute blikvanger van het paleis is de Hal van Vladislav, waarin laatgotische en renaissance elementen worden gecombineerd. Deze ruimte was vroeger het decor van koninklijke activiteiten zoals kroningen en decadente banketten. Nadien vonden de verkiezingen van de Tsjechische president hier nog plaats, tegenwoordig wordt ze enkel gebruikt om belangrijke nationale feestdagen te vieren.

Verder is de Allerheiligenkerk ook het bezoeken waard. Volgens de overlevering zag deze kerk er net zo schitterend uit als de Sainte Chapelle in Parijs, wat ik helaas zelf niet kan bevestigen… In 1541 brak er een brand uit, waarbij enkel de buitenmuren het konden navertellen. Men heeft de kerk uiteraard heropgebouwd en uitgebreid, waarbij ze zelfs rechtstreeks verbonden werd met de hal van Vladisvlav.

Praagse burcht Hal van Vladislav

De Hal van Vladislav. Dit indrukwekkende plekje zit vol met verrassingen!

De kathedraal van Sint-Vitus

Dit is het grootste en belangrijkste kerkgebouw van Praag. Dit is niet alleen te danken aan de religieuze diensten die hier plaatsvinden, want ook Tsjechische koningen en koninginnen werden hier gekroond. Daarnaast werden enkele patroonheiligen, edellieden en aartsbisschoppen hier begraven.
In de kathedraal tref je ook de kapel aan van Sint-Wencesclas, de belangrijkste patroonheilige van het land. Je kan zijn tombe bewonderen, die omgeven is met muurschilderingen uit de veertiende eeuw. Je vindt er ook een deur naar de Kroonkamer, waar de Boheemse kroonjuwelen worden bewaard.

De grote zuidelijke toren van de kathedraal

Beklim de 287 treden en geniet van een weergaloos uitzicht op de burcht van Praag en de Tsjechische hoofdstad. In deze toren woont ook Zikmund, de grootste klok van het land. Met een gewicht van vijftien ton zijn er zes klokkenluiders nodig om Zikmund te luiden: vier om de klok te doen slingeren, twee om de klepel te controleren.

Sint-Vitus kathedraal praagse burcht

De Sint-Vitus Kathedraal.

De schatkamer van de kathedraal van Sint-Vitus

Dat brengt ons meteen bij de volgende bezienswaardigheid van de Praagse burcht: de grootste schatkamer van het land. Een van de oudste relikwieën dateert uit de vroege middeleeuwen en is nogal luguber: de arm van Sint-Vitus. Deze werd door Prins Wencesclas gekocht in 929 van Henry I. Om het heilige relikwie te bewaren bouwde hij de tombe waarin hij later ook zelf werd begraven.

Daarnaast liggen hier nog een aantal andere kostbare artefacten zoals een kruis met een stuk van de lendendoek van Christus. Als je trouwens nog zo’n heilig artefact van deze man wil zien, dan moet je afzakken naar de Nôtre-Dame in Parijs of de Dom van Milaan.
Liefhebbers van bling-bling kunnen de talrijke gouden en met diamanten versierde juwelen bewonderen.

De Sint-Jorisbasiliek

Dit was oorspronkelijk de tweede kerk van de Praagse burcht. Doorheen haar rijke geschiedenis is ze meerdere malen vernield (onder meer door een brand), maar telkens weer heropgebouwd en ook uitgebreid. Ga zeker binnen om het indrukwekkende monumentale romaanse interieur te aanschouwen. Daarnaast wordt de ruimte ook regelmatig gebruikt voor tentoonstellingen.

kasteel praag sint jorisbasiliek

In het kasteel van Praag vind je tal van kerken, maar deze Sint-Jorisbasiliek is zeker het bezoeken waard!

De Gouden Laan

Als je de Praagse burcht gaat bezoeken, mag je zeker de Gouden Laan niet missen. Met de uitbreiding van de vesting werd dit vrijgekomen gebied aan de noordelijke muur gebruikt om bescheiden woningen te bouwen. Hier werden de verdedigers van de Praagse burcht ondergebracht, onder meer dienaren, smeden en de schutters. Deze piepkleine huisjes werden bewoond tot de Tweede Wereldoorlog en doorheen de eeuwen heen werd ervoor gezorgd dat het schilderachtige uiterlijk niet werd aangepast.
Leuk weetje: de beroemde schrijver Franz Kafka woonde van 1916 tot 1917 in huisje nummer 22.

praagse burcht gouden laan

De Gouden Laan. Ooit was het misschien wel de belangrijkste plek voor de verdediging van de Praagse burcht.

Het Rosenberg paleis

Oorspronkelijk behoorde dit renaissancepaleis toe aan de Rosenberg familie, maar het werd in de achttiende eeuw radicaal omgebouwd om het Instituut der Edelvrouwen te huisvesten in 1756. Dertig arme (en ongetrouwde) edelvrouwen mochten hier wonen, als ze tenminste 24 jaar of ouder waren. De enige uitzondering waren weeskinderen, die hier al vanaf hun achttiende terecht konden. Tegenwoordig kan je ook zien hoe deze vrouwen vroeger leefden. Daarnaast is de kapel zeker het bezoekje waard vanwege de prachtige fresco’s en trompe l’œil schilderijen.

Rosenberg paleis praagse burcht

Er is meer dan genoeg te zoek tijdens je bezoek aan de Praagse Burcht. (Op de foto zie je het Rosenberg Paleis)

De koninklijke tuinen

In 1534 werden deze tuinen aangelegd volgens de renaissancistische stijl. Het moest een oase van rust bieden te midden van de drukke stad. Vroeger lagen er op deze plek zelfs wijngaarden. Ferdinand I liet hier zeldzame en exotische planten uit verre landen planten.

In de negentiende eeuw besloot men over te schakelen naar de Engelse stijl van park, al zijn er nog elementen uit de renaissance en zelfs barok.

praagse burcht koninklijke tuinen

In de koninklijke tuinen staan niet alleen mooie planten, maar ook architecturale pareltjes!

Permanente tentoonstelling: de schilderijengalerij

In de zestiende eeuw groeide de Praagse burcht uit tot een metropool van het Heilige Romaanse Rijk, dankzij keizer Rudolf II. Deze werd door zijn grootvader Ferdinand I en zijn vader Maximiliaan II geïnspireerd door kunst en al wat mooi is.

Hij erfde niet alleen een prachtige kunstcollectie van zijn voorvaders, maar nam ook professionele zaakwaarnemers in dienst die voor hem op zoek gingen naar de mooiste schilderijen van heel Europa. Deze steeds groter wordende verzameling moest natuurlijk ergens worden ondergebracht en daarvoor liet hij speciale ruimtes bouwen. Deze kan je vandaag nog altijd bewonderen en is dan ook niet te missen voor elke kunstliefhebber.

De zuidelijke tuinen

Onder de Praagse burcht begon men geleidelijk aan tuinen aan te leggen. Ze zijn in totaal bijna 500 meter lang en bestaan uit drie delen. In 2012 werden ze gerenoveerd zodat ze er opnieuw uitzien als tijdens hun laatste ontwerp door de architect Plecnik.

Allereerst is er de Paradijstuin, dit was een privétuin van Aartshertog Ferdinand en later ook van Rudolf II. Hier vallen de monumentale trappen op en een groot granieten bekken. Je vindt hier ook een van de oudste bomen van de Praagse burcht: een taxusboom van bijna 400 jaar.

Dan heb je de zogenaamde tuin van de wallen. Oorspronkelijk waren dit kleine tuinen die in de negentiende eeuw werden omgevormd in een klein natuurpark. Vanaf het centrale terras heb je een prachtig zicht op Praag.

Ten slotte is er ook nog de Hartig tuin die helaas niet voor het publiek geopend is.

Paradijstuin burcht Praag

Vanuit de Paradijstuin krijg je trouwens ook geweldige uitzichten over deze mooie stad!

Permanente tentoonstelling: de geschiedenis van de Praagse burcht

Als je meer wil leren over de fascinerende en rijke geschiedenis van Prazsky hrad zoals de burcht zo mooi heet in het Tsjechisch, moet je naar het oude koninklijke paleis gaan.
Hier vind je deze tentoonstelling die in twee delen is opgedeeld.
De eerste route brengt je in chronologische volgorde op de hoogte van belangrijke historische gebeurtenissen en personen. Ook de evolutie van het kasteel van Praag komt uitvoerig aan bod, waarbij men zover terug gaat als de prehistorie.
De tweede route verbindt interessante historische onderwerpen met de Praagse burcht aan de hand van uitgebreide verhalen. Er is ook een programma speciaal voor kinderen.

Mihulka: de buskruittoren (tot augustus 2019 gesloten voor renovatie)

Op het einde van de vijftiende eeuw werd deze toren pas gebouwd, als deel van de nieuwe verschansing. Doorheen de eeuwen heen werd hij de Nieuwe Toren, het Ronde Bastion, het Laboratorium, het Zweedse Laboratorium en de Buskruittoren genoemd. In de negentiende eeuw kreeg het “kind” zijn huidige naam Mihulka.
Deze toren was de grootste toren waarin kanonnen stonden, al werden deze nooit echt gebruikt. Later werd het gebruikt als werkplaats van een alchemist en als bewaarplaats van buskruit. Nu dient het om een permanente tentoonstelling over de bewakers van het kasteel te huisvesten.

mihulka kasteel praag

Misschien lieten de alchemisten wel nog wat goud achter in deze toren?

Tickets Praagse burcht

Je hebt ondertussen al door dat er heel wat te zien is in dit kasteel in Praag en dat uit zich ook in de toegangskaartjes: er zijn maar liefst acht verschillende soorten.
Hieronder krijg je een kort overzicht van de verschillende mogelijkheden die je hebt om de Praagse burcht te bezoeken. Belangrijk om weten is dat je gratis door het complex mag wandelen, pas wanneer je ergens naar binnen wil, moet je betalen. Voorrangstickets zijn daarom ook geen slecht idee, want zoals je weet trekt ‘gratis’ natuurlijk héél veel bezoekers aan… Voor €16 krijg je skip-the-line-tickets en mag je bovendien ook al de meeste bezienswaardigheden binnenin zien.

Je krijgt korting op je tickets voor de Praagse burcht als je tussen zes en zestien jaar bent, op het middelbaar of universiteit/hogeschool zit (tot 26 jaar) en ouder dan 65 bent. Er zijn ook familietickets voor twee volwassenen en vijf kinderen tot zestien jaar. Je krijgt dan ook telkens de toegangsprijs voor de Praagse burcht in volgorde (normaal – korting – familie) te zien.

 1. Circuit A (€13,5 – €6,75 – €27)
  Kathedraal van Sint-Vitus, Oude Koninklijke Paleis, tentoonstelling “De geschiedenis van de Praagse burcht”, Sint-Jorisbasiliek, Gouden Laan, Paleis Rosenberg
 2. Circuit B (€9,65 – €4,8 – €19,3)
  Kathedraal van Sint-Vitus, Oude Koninklijke Paleis, Sint-Jorisbasiliek, Gouden Laan
 3. Circuit C (€13,5 – €6,75 – €27)
  Tentoonstelling “De schat van de Sint-Vituskathedraal, schilderijengalerij
 4. Tentoonstelling “De geschiedenis van de Praagse burcht” (€5,40 – €2,7 – €10,8)
 5. Tentoonstelling: “De schat van de Sint-Vituskathedraal” (€9,65 – €4,8 – €19,3)
 6. De schilderijengalerij (€3,90 – €1,95 – €7,8)
 7. De grote zuidelijke toren (5,80 euro voor iedereen)
 8. De buskruittoren “Mihulka” (€2,7 – €1,55 – €5,40)

Je kan dus best op voorhand beslissen wat voor toegangskaartje je wil kopen, dus de toegangsprijs voor de Praagse burcht bepaal je in zekere zin zelf.
Er zijn uiteraard ook tickets voor de Praagse burcht met rondleiding beschikbaar. Als je liever een spoedcursus voor je bezoek krijgt, kan je ook tickets met een korte inleiding kopen.

Een rondleiding door de Praagse burcht en de oude stad gecombineerd is ook zeker een aanrader om te doen.

Het is zeker ook aangeraden op voorhand je tickets voor de Praagse burcht te kopen, zo verlies je geen kostbare tijd in de wachtrijen.

 

kasteel praag ingang

En zelfs de ingang van het kasteel van Praag is versierd met prachtige kunst!

Openingstijden Praagse burcht

Voor de Prazsky Rad onderscheidt men twee seizoenen: de zomer en de winter. In elk seizoen gelden verschillende openingstijden.

In de zomer is het complex open van zes uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Let wel op dat de historische gebouwen van negen uur tot vijf uur open zijn. De kathedraal van Sint-Vitus gaat zondags pas om twaalf uur open. De tentoonstellingen zijn open van tien uur tot zes uur.

In de winter is het complex eveneens open van zes uur in de ochtend tot tien uur ’s avonds, maar dan gaan de historische gebouwen al om vier uur dicht. Ze openen tevens hun deuren om negen uur. De Sint-Vituskathedraal gaat ook zondag pas om twaalf uur open en is om vier uur gesloten. De tentoonstellingen kan je nog tot vijf uur bezichtigen.

Hoe de Praagse burcht te bereiken?

Je kan heel eenvoudig dit kasteel in Praag bereiken met het openbaar vervoer. De gemakkelijkste optie is ofwel tram nummer 22 (stop Prazsky hrad) of met de metro waarbij je afstapt in Malostranska. Een uitstekende route is aankomen met de tram en vertrekken met de metro.
Natuurlijk kan je ook alles te voet afleggen, maar onthoud dan wel dat je héél veel trappen moet doen vooraleer je aan de ingang verschijnt.

Als je het openbaar vervoer niet wil nemen, kan je ook een ticket voor de Praagse burcht met vervoer boeken.

kasteel praag bezoeken

Neem zeker je tijd voor een bezoek. Dit kasteel is gigantisch!

Wanneer kan je best de Praagse burcht bezoeken?

Dit hangt af of je het beste weer wil of het minste toeristen. Als dat eerste voor jou belangrijk is, kom je best tussen het einde van de lente en het begin van de herfst (half mei en juni en september). De temperatuur schommelt dan zo rond de twintig graden en meestal schijnt de zon. In de zomermaanden is Praag uiteraard op zijn warmst en droogst. Op het einde van de lente en in de zomer blijft het ook langer licht dan in de herfst.

Als je liever niet in het gezelschap vertoeft van al te veel toeristen, dan kom je best niet tijdens de zomermaanden. Het einde van de lente en het begin van de herfst zijn de rustigste maanden. In november, januari, februari en gedeeltelijk maart is de temperatuur (zeer) koud en kan je de Praagse burcht in alle rust bezoeken.

Vier leuke weetjes over de Praagse burcht

 • Deze burcht in Praag staat genoteerd als het grootste oude kasteel ter wereld in het Guinness Book of Records. De lengte is ongeveer 570 meter en de gemiddelde breedte 130 meter. In totaal is dit goed voor een oppervlakte van 70,000 vierkante meter!
 • Op 15 maart 1939, kort nadat het toenmalige Tsjechoslowakije werd ingenomen door Nazi Duitsland, bracht Adolf Hitler een nacht door in het kasteel.
 • Jaarlijks bezoeken ongeveer 1,8 miljoen toeristen deze burcht in Praag.
 • Wanneer het donker is, wordt de Praagse burcht schitterend verlicht en dat hebben we te danken aan niemand minder dan de Rolling Stones. De iconische band was één van de eerste internationale optredens na de Fluwelen Revolutie in 1989 en de leden geraakten bevriend met de Tsjechische president Vaclav Havel. Volgens een plaatselijke legende geraakte de burcht in Praag ter sprake tijdens een gesprek, waarbij de Amerikanen hun bewondering ervoor uitspraken. Ze vonden het echter jammer dat je het ’s nachts niet kon zien. De president had andere zorgen aan zijn hoofd, dus de band besloot 32,000 dollar neer te tellen om het kasteel van verlichting te laten voorzien.
praagse burcht karelsbrug

De mooie Karelsbrug met in de verte het kasteel van Praag.

Drie toffe hotels vlakbij de Praagse burcht

De buurt rondom dit UNESCO-werelderfgoed is bijzonder leuk en rustig om te overnachten. Om je te helpen heb ik voor jou drie leuke hotels gekozen in elke prijscategorie.

Dit hotel bevindt zich in een zeventiende-eeuws gebouw en alle kamers zijn voorzien van antiek Tsjechisch meubilair en originele olieverfschilderijen. Eenvoudig maar elegant.

Dit hotel ligt vlak onder de Praagse burcht en is gehuisvest in drie gerenoveerde gebouwen uit de zestiende eeuw. De kamers zijn ruim en stijlvol, waardoor je als het ware kunt overnachten in de grandeur van weleer.

Je kan in dit luxueuze hotel verblijven als een Tsjechische koning en koningin. Baden doe je niet alleen in luxe, maar ook in de marmeren badkamers met een origineel ontwerp daterend uit 1930. Ontspannen doe je in de sauna, jacuzzi of de lounge met bibliotheek. Daarbovenop is er ook nog een fitness.

praagse burcht bezoeken

Ben je klaar voor je bezoek aan de Praagse burcht?

Het fijne aan het bezoeken van de Praagse burcht is dat je zelf kiest hoeveel tijd (en geld) je hier spendeert. Je kan hier perfect een uurtje rustig rondwandelen zonder ergens naar binnen te gaan, of je kan genieten van een gedetailleerde rondleiding. Zorg er gewoon voor dat je er zeker bent geweest tijdens een reis naar Praag!

Wil je nog meer bezoeken in de Tsjechische hoofdstad? Lees dan ook mijn andere tips voor Praag!

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.4/5 - (9 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam