21 maart, 2021

Hoëgne wandeling (Promenade de la Hoëgne): Mijn ervaring + Tips & foto’s

Als je wilt wandelen langs watervallen in de Ardennen, dan is de Promenade de la Hoëgne niet te missen! Tien kilometer lang word je meegenomen langs een snelstromende rivier die de hele omgeving omtovert tot een magisch sprookjesbos. Je klimt en klautert naast en over brugjes, paden van boomwortels of steile valleiflanken, terwijl het wit kolkende water buldert en raast. De Hoëgne wandeling is volgens mij één van de mooiste wandelingen in de Ardennen en hieronder vertel ik je waarom!

wandelen hoegne rivier

La Hoëgne wandeling

De la Hoëgne wandeling wordt door velen beschreven als een (nóg) mooier alternatief voor de beroemde Ninglinspo wandeling. Deze route ligt eveneens in een sprookjesachtige vallei en op een boogscheut van Spa en Malmedy. Mysterieuze bossen met duizenden tinten groen worden hier doorkronkeld door snel stromende beekjes en rivieren als aders op de arm van een slapende reus.

Ik zag zo veel mooie foto’s en positieve verhalen over deze wandelroute, waardoor ik de wandeling natuurlijk zelf ook moest uitproberen. En ja hoor: ook ik werd helemaal betoverd!

Spannend nog voor de wandeling begint!

Om in la Hoëgne te wandelen, kun je je wagen kwijt op de (ruime) parking aan het begin van de route. Die ligt pal aan de rivier en aangezien er geen autobrug is, betekent dit dat je vierwieler een klein stukje door het water moet! Vanuit de auto ziet dit stromende beekje er behoorlijk diep uit en het water spat ook spetterend op als je er door rijdt. Toch hoef je je geen zorgen maken: de rivier is echt niet zo hoog en zal je wagen dus niet beschadigen.
Ik raad ook aan om je niet voor de ingang van de parking te parkeren, want de agressief geplaatste verkeersborden lijken me wel menens: laat je je wagen hier achter, dan word je weggesleept!

Er is vrij veel parkeerplaats, maar toch raad ik aan om niet té laat aan la Promenade de Hoëgne te beginnen. Bij mijn terugkeer waren bijna alle plekjes ingenomen!

Naast de voetgangersbrug en de riviertoegang tot de parking staat een groot bord met informatie over de vallei. Hierop kun je ook de wandelroute nog eens checken. Links van dit bord begint de eigenlijke wandeling. Hou je camera maar dicht tegen je aan, want al vanaf het begin is de Hoëgne wandeling bijzonder mooi.

parking hoegne wandeling

Spannend is het wel!

wandelen ardennen oostkantons

Klaar voor de mooiste wandeling in de Oostkantons?

Een sprookjesbos

De wandeling begint al meteen naast de Hoëgne rivier die hier op zijn breedst is en als een razende kolkt en spat. Het water dat in sneltempo over de keien, rotsen en stenen stroomt meteen ook het startschot voor deze prachtige hike. Deze aangeduide wandelroute in de buurt van Spa is trouwens erg goed bewegwijzerd door een wit plakkaat met daarop een blauw kruisje. Volgens mij is het onmogelijk om hier verloren te lopen!

Je loopt al gauw over enkele schattige brugjes van de jojoënde rivier (breed, smal, breed, smal, …) en krijgt het ene na het andere oogverblindende uitzicht. De meeste bomen die het aan hebben gedurfd om in de rivierbedding te groeien, worden onverbiddelijk meegesleurd door de sterke stroming maar toch zijn er enkele volhouders die trots tegenwerking bieden aan het voortdurende duwen van miljoenen waterdruppels.

Mijn persoonlijke favoriete uitzichtpunt ligt op amper vijftien à twintig minuutjes wandelen, wanneer drie kleine zijriviertjes en watervallen de grootste ader aanzwellen tot een schuimend aquaballet. Tot hier was het wandelpad vrij vlak, maar die pret is nu uit! Vanaf hier begint de vallei namelijk stilletjes aan omhoog te klimmen.

Met behulp van enkele houten aangelegde wandelpaden of in elkaar gevlochten boomwortels (kijk goed waar je je voeten zet!), begin je nu aan de opwaartse klim van de Hoëgne vallei. Het water blijft luidruchtig stromen aan je rechterkant terwijl regelmatig een waterval ontstaat om de kracht van Moeder Natuur als het ware nog extra te accentueren.

Na een behoorlijk zware inspanning kom je uiteindelijk uit op een open punt in het bos waar het water je jammerlijk heeft verlaten. Vanuit deze plek kun je twee richtingen kiezen: ofwel ga je links (10 km wandeling), ofwel ga je rechts de straat op (12 km wandeling).

Waar je ook voor kiest, nu heb je het hoogste punt van de vallei bereikt. En dat is goed nieuws! Want nu moet je alleen nog maar terug naar beneden.

hoegne wandeling

Kleine brugjes, grote brugjes en fenomenale landschappen!

watervallen ardennen wandelen Jelhay

Bijna overal waar je kijkt zie je wel enkele watervallen!

wandelpad hoegne vallei

Nog een klein stukje omhoog en je bent helemaal bovenaan de vallei!

Bovenaan de vallei

Terwijl je eerst nog enkele kronkelende bochtjes neemt door het bos waar plotseling geen water meer te bespeuren is, neem je ook daar al gauw afscheid van. De terugweg tijdens het wandelen in de Hoëgne vallei is helaas iets minder pittoresk en feeëriek. Je moet namelijk een groot deel over een breed pad lopen die net naast het bos ligt. Gelukkig komt het vertrouwde klotsen al snel terug en kun je vanaf dit uitzichtpunt pas echt goed zien hoe hoog je ondertussen bent geklommen.

Na enkele kilometers wordt ook dit pad overspoeld door (kleine) watervalletjes en het aanzwellende geluid links van jou betekent ook dat je snel herenigd zal worden met de prachtige Hoëgne rivier!

Wanneer je terug het bos in gaat krijg je nog een laatste fantastische panorama over deze magische plek vooraleer je uitkomt op een brugje die je het kolkende water moeiteloos laat oversteken. En laat dit terugkeerpunt nu ook net mijn favoriete uitzicht zijn van deze wandeling. Maak dus gerust nog wat foto’s als je dat tijdens het begin van de wandeling nog niet hebt gedaan!

Van hier is het nog een klein kwartiertje terug wandelen naar de parkeerplaats.

Magische wandeling, of niet soms? Om die reden kreeg het dan ook een plekje in mijn lijst met de allermooiste dingen om te doen in de Ardennen.

wandelingen oostkantons

De terugweg vind ik voor het grootste deel minder mooi, omdat je op een aangelegd pad terug wandelt.

terugweg hoegne wandeling

Aha! Eindelijk wandel je terug het bos in.

wandelen Hoegne vallei

Op dit punt ben je terug onderaan in de vallei en wandel je terug naar de parkeerplaats in zo’n twintig minuten.

Praktische informatie

 • De la Hoëgne wandeling begint aan de parkeerplaats van Roquez en eindigt hier ook weer. Geef dit in je navigatiesysteem in en je komt vanzelf uit op een ruime parkeerplaats. Zet je niet op de aangrenzende straten, want daar word je auto onverbiddelijk weggesleept!
 • De volledige route is  10 of 12 kilometer lang, maar voelt veel korter omdat ze zo mooi is! Ongeveer in het midden is er een open punt (met een groot informatiebord, dus je kan het echt niet missen) waar je moet kiezen om links of rechts verder te gaan. Als je de route naar links kiest, ga je voor de kortere route.
 • Plan minstens drie uur uit voor de Hoëgne wandeling. Geloof me: hier wil je héél veel foto’s maken!
 • De route is heel goed bewegwijzerd met een wit plakkaatje met daarop een blauw kruis. Let op: er is ook een bord met een blauwe ruit, maar dit is dus een andere route.
 • Een uitgestippelde route en een GPX bestand (voor een wandel GPS) kun je vinden op de website van Visit Wallonia.
 • Wandelen rond de Hoëgne vallei is perfect te doen met kinderen. Zeker in de zomer lijkt me dat leuk, want dan kunnen jullie samen in de riviertjes spelen.
 • Honden zijn toegelaten op deze route, maar wel op voorwaarde dat ze aan de lijn worden gebonden. De meeste mensen houden zich daar niet aan, maar ik raad toch aan om dat wel te doen in de lente. Dan zijn er namelijk heel wat kleine diertjes die (weerloos) geboren worden en hoe lief je hondje ook mag zijn: als de dierlijke instincten wakker worden, dan zou er weleens iets verschrikkelijk kunnen gebeuren…
aangeduide wandelroute Spa hoegne vallei

Deze aangeduide wandelroute in de buurt van Spa is makkelijk te volgen met dit blauwe kruisje.

Moeilijk of te doen?

Persoonlijk vond ik de Hoëgne wandeling echt niet moeilijk.

Het begin is vrijwel volledig vlak, maar na enkele kilometers moet je wel flink klimmen. Gelukkig duurt dit gedeelte niet erg lang en voor je het weet ben je bovenaan de vallei.

Onderweg zag ik wandelaars van elke leeftijd en niemand kwam ooit in de problemen. Zo lang je alles maar op je eigen tempo doet, is dit dus perfect te doen voor ervaren als first-time hikers.

hoegne wandelen

Wandelen langs de Hoëgne is niet erg moeilijk, maar af en toe zijn er wel wat niveauverschillen.

Nog enkele tips voor de Hoëgne wandeling

 • De Promenade de la Hoëgne is geen erg moeilijke wandeling, maar ik raad wel aan om goede wandelschoenen mee te nemen. Ze worden ongetwijfeld vies, maar ook bepaalde stukken zijn doorspekt met boomwortels en dan heb je maar best zo veel mogelijk grip op de gladde bosvloer.
 • Kleed je in laagjes! Het wandelen in de Hoëgne vallei begint nog op een rustig tempo omdat het pad vlak is, maar naarmate je verder vordert zul je blij zijn dat je een te warme jas of trui toch kunt uit doen.
 • Zorg voor véél plaats op je fototoestel. Geloof me: je geheugenkaartje zit binnen de kortste keren vol!
 • Onderweg zijn er enkele bankjes waarop je kunt uitrusten. Neem dus gerust je lunch mee. Zo kun je eten terwijl je van fantastische uitzichten geniet. Vuilbakken heb ik helaas niet tegengekomen.
promenade de la Hoegne

De Promenade de la Hoëgne is zonder twijfel één van de mooiste wandelingen in de Ardennen!

Wil je nog meer inspiratie? Lees dan zeker ook de blog met de mooiste wandelingen in de Ardennen of een gedetailleerd verslag over de Laddertjeswandeling en de Fondry des Chiens wandeling.
Zoek je nog een mooie overnachtingsplaats? Bekijk dan ook het artikel met charme hotels in de Ardennen.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam