30 mei, 2020

Reine en Å in de Lofoten

Een nieuwe dag op de prachtige Lofoten eilanden!
Spijtig genoeg was de helderblauwe lucht van gisteren verdwenen, maar al bij al mochten we nog van geluk spreken. De Lofoten staan immers bekend voor erg wisselvallig weer, en de weergoden leken ons gunstig gestemd. Tijdens ons verblijf viel er geen spatje regen en ook sneeuw kregen we niet meer te zien.
Vandaag stonden we vroeg op, want het was een hele rit naar twee van de mooiste plekjes van de Lofoten. In vrijwel elke reisbrochure en reisblog stonden er twee niet te missen hotspots op deze eilandengroep: Reine en Å.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

Lofoten eilanden Noorwegen natuur

Onderweg naar Reine en Å is het soms moeilijk om je ogen op de weg te houden… Er is zo veel moois te zien!

Zelf je reis plannen naar de Lofoten

Plan je zelf je reis naar de Lofoten? Laten we dan beginnen met wat praktische info.

Zelf vluchten regelen

Er zijn verschillende luchthavens waarop je kan vliegen in de Lofoten, maar de goedkoopste vluchten zijn over het algemeen naar Andenes, Bodo of Svolvaer.
Vanuit Tromsø (zeker ook een aanrader) kan je ook met de auto naar de Lofoten rijden, maar dan ben je wel vele uren onderweg.

Hoe verken je de Lofoten?

Het openbaar vervoer in de Lofoten regio is bijna onbestaand. Daarom raad ik iedereen aan om een huurauto te regelen.
Ze zijn niet heel goedkoop, maar je krijgt onderweg véél meer te zien en je kan altijd stoppen waar je wil. Als je Å en Reine wil zien, dan wil je natuurlijk ook je tijd nemen. En dus is er volgens mij geen beter alternatief dan een huurwagen.

Aangezien prijzen zo erg verschillen, raad ik altijd aan om te vergelijken.
Websites die ik vertrouw zijn o.a. Sunny Cars en Happy Car.

Op dit moment lijken alle drie de websites ongeveer dezelfde prijzen te hanteren:

auto huren vanaf Andenes (één week):

 • Sunny Cars: €383 per week. Hier zit wel een all-in verzekering inbegrepen, dus je hoeft geen extra verzekering meer te nemen!
 • Happy Car €280 per week. Hier zit geen verzekering bij inbegrepen.

auto huren vanaf Svolvaer (één week):

 • Sunny Cars: €475 per week. Hier zit wel een all-in verzekering inbegrepen, dus je hoeft geen extra verzekering meer te nemen!
 • Happy Car: €260 per week. Hier zit geen verzekering bij inbegrepen.

Pakketreis boeken?

Wil je graag dat alles voor jou wordt geregeld, of wil je geen tijd verliezen met alles zelf te plannen? Dan is een vakantie met een reisorganisatie een goed idee. Zij regelen alles van begin tot einde en bovendien zorgen zij voor scherpe prijzen.

De geur van de Lofoten

Vandaag vertrokken we veel vroeger zodat we deze keer wel voldoende tijd zouden hebben alles op ons gemakje te bezichtigen.
Hoewel we exact dezelfde route namen als gisteren, viel het me vaak moeilijk mijn ogen voortdurend op de weg te houden. De natuur in Noorwegen is zo adembenemend mooi, je ziet altijd wel iets nieuws verschijnen!

Iets meer dan een uurtje later leek het alsof we waren waar geen mens ooit kwam. Ook deze banen en weggetjes kronkelden en krulden langs prachtige terreinen, heuvelachtige landschappen en meren die al dat moois op hun oppervlak weerspiegelen.

We konden het niet laten om de auto -soms een beetje gevaarlijk- te parkeren om al dat natuurschoon van iets dichterbij te bewonderen.
Telkens we uitstapten, roken we ook weer die typische geur van de Lofoten: een zoutige visgeur.
Hoe zuidelijker we reden, hoe sterker en scherper dit indringende aroma werd.

lofoten eilanden rondreis

De vele eilanden worden in verbinding gebracht met heel wat brugjes.

Stokvis

In de verte zagen we honderden houten constructies staan, pal naast het water.
We waren natuurlijk erg nieuwsgierig en we konden niet aan de drang weerstaan eventjes te stoppen en te kijken waarvoor deze vreemde bouwwerken precies dienden.

Ik parkeerde het kleine autootje dit keer mooi aan de kant en wanneer ik uitstapte sloegen mijn zintuigen meteen tilt.
Nog nooit had ik zo’n doordringende geur geroken. Een mengelmoes van zout en zuur overspoelde ons.
De niet-zo-welriekende walm was afkomstig van de vreemde houten piramides die in zo’n grote aantallen voor ons stonden. Daaraan bengelden duizenden –honderdduizenden!- afgehakte vissenkoppen.

De vissen keken ons aan met opengesperde ogen en happende monden en af en toe hingen er nog enkele ingewanden uit de koppen heen en weer te zwaaien.
Hoe dichter we bij de gigantische vissenkoppen kwamen, hoe sterker de geur werd. Ken je dat gevoel dat je snel aan een bepaalde geur went? Wel, dat had je hier dus niet. De penetrante geur verloor zijn scherpheid op geen enkel moment.

stokvis lofoten eilanden

Wat een geur en wat een uitzicht! ‘s Nacht zou ik hier niet willen rondlopen!

Het is best een luguber zicht, maar tegelijkertijd vond ik het ook een boeiend stukje cultuur.
Stokvis is al duizenden jaren een traditie in Noorwegen. De vissen worden dagen of weken buiten gehangen tot ze helemaal uitgedroogd zijn, en daarna kunnen ze een jaar worden bewaard. Stokvis was op een bepaald moment zelfs zo populair dat Noorwegen er -letterlijk- stinkend rijk van werd.
De koppen worden voornamelijk gebruikt voor vissensoepjes, maar evengoed komen ze terecht in de korrels die je aan je liefste viervoeter voorschotelt.
De gedroogde lichamen zijn dan weer een lekkernij voor vele Noren.

Terwijl ik gefascineerd onder de afgerukte kadavers door liep had ik niet door dat mijn jas al aardig was roodgekleurd door neervallende bloeddruppeltjes. Het was pas nadat ik een druppel op mijn voorhoofd kreeg dat ik walgend vanonder de droogrekken sprong.

Tja… Niemand heeft ooit gezegd dat mooie foto’s maken makkelijk is!

We verlieten dit slagveld en lachten nog na om mijn kleren die doordrongen waren van het donkerrode vissenbloed en de onmiskenbare geur van stokvis.

stokvis noorwegen

Honger zullen de Noren in ieder geval niet lijden!

stokvis noorwegen lofoten

De vissenlichamen (zie je hoe groot die beesten zijn?!) worden gedroogd tot de Noorse lekkernij.

Reine

Wanneer we vandaaruit verder reden zagen we bijna geen enkel landschap meer zien zonder daarin de typerende houten ‘stokvispyramides’.

Niet veel later reden we richting het zuidelijkste deel van de Lofoten eilanden (met uitzondering van enkele kleinere eilandjes die je alleen met de boot kon bezoeken).
De landschappen veranderden opnieuw en de kust werd ineens een pak ruiger.
De uitgestrekte sneeuwlandschappen werden nu ingeruild voor puntige zeerotsen, smalle weggetjes en wild kolkend water. We reden onder tientallen tunnels door en telkens we terug in het licht kwamen werden we verrast door een nieuw, wild panorama.

Na een erg scherpe bocht stuitten we op een schattig dorpje met enkele houten Rorbu’s (Noorse paalwoningen). Ook hier hing heel wat stokvis te drogen.
Ik parkeerde de auto om enkele foto’s te maken van de gele huisjes en terwijl ik langs een smal brugje stapte, hoorde ik enkele dozijnen meeuwen luid krijsen naar een otter die even boven het water was komen piepen.

De zilte zeelucht, de ruige kustlijn, de krijsende meeuwen en de forse wind. Ah! Wat een heerlijk zalig en bovenal rustgevend gevoel was het om in Noorwegen te zijn!

rorbu lofoten eilanden

Enkele kilometers voor Reine kwamen we aan in dit charmante vissersdorpje.

Enkele scherpe bochten later kwamen we aan op het uitzichtpunt boven Reine. Velen vinden dit het mooiste dorpje van Noorwegen. Vanuit het hoogste punt,  krijg je een panoramisch uitzicht over Reine en de omliggende landschappen.
Tientallen rode en witte huisjes die gedeeltelijk boven het wateroppervlak uitsteken zijn er omringd door met sneeuw bedekte heuvels. Wat moet het heerlijk zijn om in zo’n mooi dorp te wonen! Prachtige natuur, schattige woningen en lekker rustig.
Misschien iets te kalm voor mij! Maar ik zou zeker geen nee zeggen om hier enkele dagen te mogen doorbrengen.

Nadat we het mooie vissersdorp van boven hadden aanschouwd, werd het tijd om effectief naar de stad af te zakken.
Eens ik in het centrum van het stadje aankwam, leek het nog vele malen kleiner te zijn dan ik daarnet dacht.

Een kleine taverne in het midden van de stad trok onze aandacht.
Vanbinnen was de zaak gevuld met allerlei prularia en spulletjes om je interieur op te frissen, maar het was ook wel degelijk een klein patisserietje.
De heerlijke geur van taartjes en zoetigheden vulde de ruimte en algauw verwenden mijn moeder en ik onszelf  met enkele Noorse specialiteiten.
Nog een warm theetje en een koffie later, strompelden we opgewarmd naar buiten.
Met de auto klommen we terug een klein stukje omhoog naar de laatste bestemming van vandaag: Å.

Reine, lofoten eilanden

Volgens velen het mooiste dorpje van Noorwegen: Reine.

Reine Lofoten

Big smile! Je staat immers niet iedere dag voor zo’n schattig dorpje 😉

Å

Veel inspiratie hadden de inwoners van Å duidelijk niet bij het kiezen van een benaming voor hun woonplaats!
Gelukkig is het uitzicht van Å iets minder sober dan de naam doet uitschijnen.

Het piepkleine dorpje is bijna volledig op rotsen gebouwd en dus is het onmogelijk om er met de auto doorheen te cruisen.
Als je de baan vanuit Reine gewoon rechtdoor blijft volgen, kom je onverbiddelijk uit op een vrij grote parking met aan de overkant –hoe kan het ook anders– tientallen rijen gedroogde kadavers met stokvis.

Vanuit deze parking daalden we af naar het centrum van Å.
Eén restaurant, één camping, één hostel en één museum (Het Torrfisk museum – voor iedereen die meer wilt weten over stokvis!), meer vind je niet in dit gezellige dorpje.
Er mag dan niet heel veel te zien zijn, toch kan je er een poosje rondlopen. Wat je te zien krijgt is immers fenomenaal mooi.

Å Noorwegen Lofoten

Auto’s kunnen in Å niets doen, en dat maakt dit dorpje ook net zo charmant!

Vrijwel alle hutten zijn rood gekleurd en staan deels over het water te bengelen.
De zacht krakende houten bruggetjes verbinden de laag gelegen hutten met diegene die iets hoger werden gebouwd.

Hoewel er duidelijk niet veel inwoners in Å wonen is het er altijd druk. Niet zozeer door de toeristen, maar wel door de honderden vogels die krijsend en fluitend hun plekje op één van de verlaten huisjes of alom aanwezige rotsen proberen te claimen.

Å Lofoten eilanden

Å is Ådembenemend mooi!

Met de zon die traag maar zeker in de zee plonsde verlieten wij Å en Reine. Vandaag was tot nog toe de mooiste dag op de Lofoten.
Onze week in Noorwegen zat er bijna op en we hadden het noorderlicht nog steeds niet gezien. Morgen hadden we nog één kans, en het weerbericht zag er goed uit. Héél goed!

4x Hotels in Reine en Å

Hoewel deze beide dorpjes niet groot zijn, kan je hier gerust een tijdje verblijven. Je krijgt immers nooit genoeg van dit sprookjesgebied!
Hier zijn alvast vijf accommodaties waar je rustig kan overnachten met fenomenale uitzichten in de buurt van Reine en Å.

Salteriet Hostel

Ben je op zoek naar een goedkoop hotel in Å? Dan is het Salteriet Hostel, een wondermooi oud gerestaureerd vissershuisje met een ongeëvenaard uitzicht, een geweldige optie. Je kan er overnachten in een twee- of driepersoonskamer met een gedeelde badkamer. Geniet in het restaurant van de Noorse lekkernijen of ga zelf aan de slag in de gemeenschappelijke keuken. Laat je ’s morgens verwennen met een continentaal ontbijt en maak kennis met andere gasten in de gemeenschappelijke lounge.

Het hostel is gesitueerd in een authentiek, rood huisje vlak aan de oceaan. Laat je betoveren door de idyllische landschappen terwijl je geniet van een mooie trektocht. De omgeving van Å is ideaal voor fietstochtjes, een visuitstapje en een kanotocht op het meer. Het verblijf is ook perfect gelegen om het noorderlicht te bewonderen. Voor één nacht in het Salteriet Hostel betaal je gemiddeld €79 voor twee personen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Salteriet Hostel

© Salteriet Hostel

The Manor House in Hamnøy

Dit hotel in Reine is een charmant huisje dat gebouwd werd in 1880 en bevat vele prachtige verhalen over vissers en hun manier van leven op de Lofoten. De inrichting van de kamers zijn een knappe mix van klassiek en modern, maar de kers op de taart is zonder twijfel het zicht op de magnifieke omgeving van dit fijne vissersdorpje. Het is geen typische toeristische accommodatie, maar wel een plek met karakter. Gasten die willen koken, mogen gebruikmaken van de keuken.

Als je in Reine op zoek bent naar een fijne uitvalsbasis om te skiën of door de omgeving te fietsen, zit je hier goed. Tijdens je verblijf in The Manor House in Hamnøy amuseer je je zonder twijfel met alle activiteiten die je in de buurt kan volgen. Denk maar aan snorkelen, duiken en zelfs vissen! In een straal van vijf kilometer rond de lodge vind je ook enkele winkels en supermarkten. Een tweepersoonskamer is beschikbaar vanaf €66 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

The Manor House in Hamnøy

© The Manor House in Hamnøy

Å Rorbuer

In het pittoreske kustplaatsje Å vind je deze geweldige accommodatie om te genieten van een zalige vakantie op de Lofoten. Het hotel bestaat uit enkele traditionele rorbu’s met een briljant uitzicht op het water en de omgeving. Elk hutje heeft een eigen terras zodat je na een sportieve dag rustig kan ontspannen. In het huisrestaurant kan je de specialiteiten uit de regio uitproberen en in de bar kan je genieten van een drankje.

Å Rorbuer is een levendig hotel waar heel wat activiteiten worden georganiseerd. Je kan er boten en fietsen huren en het personeel helpt je graag met het organiseren van actieve excursies. Lange begeleide wandelingen en kajakken zijn bijvoorbeeld enkele populaire bezigheden. Bezoek ook eens de veerboothaven van Moskenes dat op vijf kilometer van de huisjes ligt. In dit originele Noorse hotel betaal je ongeveer €114 voor één nacht met twee personen.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Å Rorbuer

© Å Rorbuer

Sakrisøy Rorbuer

Wanneer je in Reine bent, moet je echt eens overwegen om in een klassieke rorbu te logeren. Het Sakrisøy Rorbuer is een authentiek vissershuisje dat met zijn feloranje erg opvalt aan de waterkant. Er zijn één- en tweekamerappartementen beschikbaar en de cottages hebben een terras met rustgevend uitzicht op het water. Dankzij het warme, knusse houten interieur voel je je hier onmiddellijk thuis en beleef je de omgeving als een echte local.

Het huisje is gelegen in een kalme omgeving, maar toch valt er heel wat te beleven. Zo kan je in de zomer gratis roeiboten lenen om een dag op het water door te brengen. Als het wat sneller mag, kan je ook voor een motorboot kiezen. Daarnaast is het mogelijk om een fiets te huren om de omgeving te verkennen. Bezoek zeker eens het Lofoten Leketøymuseum, een leuke expo met een enorme collectie aan speelgoed. De prijs voor een tweepersoonskamer in Sakrisøy Rorbuer bedraagt zo’n €169 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Sakrisøy Rorbuer

© Sakrisøy Rorbuer

Reisorganisaties noord-Noorwegen

Ben je verkocht aan dit prachtige plekje? Dan wordt het dringend tijd om de Lofoten met je eigen ogen te bezichtigen!
Als je nog naar een goede reisorganisatie zoekt, dan kan ik Voigt Travel zeker aanraden. Zij specialiseren in (avontuurlijke) reizen naar het noorden en doen dat tegen erg betaalbare prijzen.

Een reis bij Voigt Travel met vluchten en huurauto naar de Lofoten kan al vanaf €1495 per persoon.

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Car Del Mar: Huurauto's en extra verzekeringen die zijn afgesloten kunnen gratis geannuleerd worden tot 24 uur op voorhand. (zie hier)
 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!