Lees meteen meer over…
Vluchten boeken | Accommodatie boeken | Uitstapjes of excursies boeken |
Reisgerelateerde aankopen | Vervoer
Vluchten boeken
SkyScanner
SkyScanner blijft mijn favoriete zoekrobot om een reis te plannen. Je kan eenvoudig de goedkoopste vluchten zoeken vanuit een bepaalde luchthaven (handig als je niet weet waar naartoe) en je kan ook meteen per maand de prijzen opvragen. Zo bespaar je veel geld en krijg je al meteen inspiratie voor je volgende vlucht.
Momondo
Voordat ik SkyScanner gebruikte, stond Momondo op nummer één. Nu gebruik ik deze zoekrobot nog altijd om prijzen te vergelijken. Momondo is geweldig omdat het ook kleinere aanbieders vergelijkt en jou een geschatte prijs voor de komende dagen kan geven. Bovendien zijn ook de ‘price alerts‘ die je kan inschakelen een handige feature.
Google Flights
Google zou Google niet zijn als zij ook geen zoekrobot hadden! Via Google Flights heb ik al een paar keer de laagste prijs gevonden omdat ze heel wat meer kleine luchtvaartmaatschappijen in hun zoekrobot integreren. Als je niet meteen weet waar je naartoe wilt, vind ik de map ook erg handig. Zo zie je meteen hoeveel het ongeveer kost om ergens naartoe te vliegen.
WTC.nl
Het Nederlandse World Ticket Center is waarschijnlijk de meest gebruikte zoekrobot in Nederland. Als ik niet onmiddellijk lage prijzen vind, vergelijk ik altijd nog even met WTC. Vaak vind ik hier dezelfde prijzen terug als bij Momondo, het is dus eigenlijk vooral een gevoel van ‘graag gebruiken’ dat ik bij deze website heb.
Ryan Air
Eén luchtvaartmaatschappij die niet kan worden overtroffen is RyanAir. Vanuit België vliegen zij naar tientallen bestemmingen in (en zelfs buiten) Europa. Veel zoekrobotten nemen Ryanair niet of heel beperkt op, terwijl zij vaak de beste prijzen bieden. Natuurlijk moet je dan wel rekening houden met luchthavens ver van het centrum, iets minder comfort en extra kosten voor baggage.
Accommodatie boeken
Booking.com
Meer dan 90% van mijn reizen plan ik via Booking.com. Booking heeft een erg groot aanbod aan jeugdherbergen, hostels en budget accommodaties en dat maakt het voor mij de beste zoekrobot voor overnachtingen. Regelmatig hebben zij ook enkele aanbiedingen lopen, waardoor dure hotels een fikse korting geven.
Trivago
Trivago is erg handig bij het zoeken naar een hotel, maar niet voor hostels of jeugdherbergen. De website vergelijkt verschillende hotelwebsites met elkaar en haalt uiteindelijk de goedkoopste naar boven. Mijn zoektocht eindigt altijd bij Trivago om er zeker van te zijn dat ik de goedkoopste prijs heb gevonden. Reken echter niet alleen op deze website, want Trivago toont niet altijd alle resultaten.
Agoda
Agoda is niet zo bekend in Europa maar als je binnenkort richting Azië vertrekt stel ik voor om deze site zeker na te kijken. Er staan veel meer accommodaties op Agoda voor landen zoals Thailand, Vietnam, Japan, … dan op bijvoorbeeld Booking. Af en toe zitten er ook enkele mooie deals op voor Europa of de VS.
Airbnb
Voor een iets ‘lokalere’ beleving, maak ik soms ook gebruik van Airbnb. Deze website laat eigenaars hun huis of appartement verhuren aan jou. Met een Airbnb overnachting verblijf je meestal uit de (dure) toeristische centra, krijg je alle comfort van thuis en betaal je meestal ook minder. Als je nog niet bent geregistreerd op Airbnb krijg je via deze link bovendien €35 gratis reistegoed.
Priceline
Priceline leerde ik kennen toen ik in de Verenigde Staten woonde. Deze website vergelijkt verschillende boekingwebsites en toont je zo goedkope prijzen, maar het leukste aan deze website is dat je zelf kan bieden op hotels. Je kiest zelf waar je heen gaat en in welke buurt je wil verblijven. Pas als je bod geaccepteerd is kom je te weten in welk hotel je slaapt, en dat tegen een veel goedkopere prijs.
HostelWorld
Tijdens lange reizen blijf ik bijna altijd in jeugdherbergen of hostels. Hoewel andere zoekrobotten vaak een mooi aanbod geven, is dat nooit zo uitgebreid als bij HostelWorld. Zij hebben zonder twijfel het grootste aantal jeugdherbergen en budget accommodaties op hun website staan.
Uitstapjes en excursies
GetYourGuide
Meestal regel ik zelf mijn activiteiten of uitstapjes, maar als ik niet veel tijd heb of gewoon even lui wil zijn kan ik altijd rekenen op GetYourGuide. Ze bieden overal wel enkele uitstapjes aan en bovendien zijn er heel wat beoordelingen voor iedere tour. Aan de hand van deze beoordelingen kies ik voornamelijk ook.
Viator
Viator heeft nog een groter aanbod aan tours, excursies en uitstapjes. Als ik niet meteen wat vindt kijk ik ook altijd even op Viator. Het enige vervelende aan deze website is dat ze soms erg lang moet laden. Een enorm pluspunt is wel dat ze niet moeilijk doen over annulaties (zelfs niet op het laatste moment!).
TripAdvisor
TripAdvisor heeft zijn voor- en tegenstanders, maar als het op tours en restaurants aankomt vertrouw ik er toch regelmatig op. Als ik zeker wil zijn van de kwaliteit van een touroperator, kijk ik die altijd na op Tripadvisor. Op TripAdvisor kan je zoeken naar de beste tour operators, restaurants, hotels en bezienswaardigheden op jouw vakantiebestemming. Als er heel wat positieve beoordelingen bij een tour operator staan neem ik die toch even door. En ik moet eerlijk zijn, tot nu toe heb ik alleen maar positieve ervaringen gehad!
Reisgerelateerde aankopen
Lonely Planet
De reisgidsen van Lonely Planet staan boordevol interessante informatie, prachtige foto’s en handige tips. Bovendien bieden ze al hun gidsen ook online aan. Online bieden ze je zelfs de mogelijkheid om slechts bepaalde hoofdstukken te kopen. De gidsen kan je dan raadplegen op je PC, smartphone of tablet. Wellicht vind ik de boeken van Lonely Planet ook zo interessant omdat ze sterk focussen op budget reizigers.
Protections reisverzekeringen
Een goede reisverzekering is voor mij echt heel belangrijk want ik zit ieder jaar snel enkele maanden in het buitenland. Tot nu toe ben ik al drie jaar bij Protections en ik ben nog steeds heel tevreden met deze organisatie. Toen ik in Mexico een (serieuze!) voedselvergiftiging kreeg en mijn reis niet kon verderzetten deden zij niet moeilijk en betaalden me vrijwel alles terug.
Vervoer
Google Maps
Zonder Google Maps zou ik al miljoenen keren verkeerd zijn gelopen of een bezienswaardigheid niet hebben gevonden. Met de Google Maps app op mijn smartphone, stippel ik altijd op voorhand uit wat ik wil bezoeken en hoe ik mijn reis moet plannen. Voor citytrips is Google Maps bij mij onmisbaar geworden!
Internet of 3G geeft je de beste resultaten, maar je kan de kaarten ook al op voorhand downloaden zodat je er altijd ongeveer kan geraken. Ongelooflijk makkelijk is ook dat je kan kiezen of je de afstand te voet wilt doen, met de auto of met het openbaar vervoer.
Uber
De smartphone app Uber heeft me al vele malen uit de nood geholpen! In verstedelijkte gebieden kan je met deze app beroep doen op locals om jou naar een bepaalde bestemming te brengen. De taxidienst is véél goedkoper dan taxi’s en alles gebeurd digitaal en via de kredietkaart: geen contant geld nodig!