29 februari, 2020

Restanten van de Berlijnse muur bezoeken

Tijdens een bezoek aan de Duitse hoofdstad kan je de belangrijkste bezienswaardigheid van Berlijn natuurlijk niet missen... De Berlijnse muur natuurlijk!
Dit gigantische bouwwerk is ondertussen -gelukkig- grotendeels afgebroken, maar bepaalde delen staan er nog steeds. Sommige stukken dienen als geschiedenisles, anderen zijn omgetoverd tot een prachtig park.
Ga je binnenkort op citytrip naar Berlijn? Dan moet je natuurlijk wel enkele dingen weten over de Berlijnse muur. In dit artikel daarover meer.

berlijn bezienswaardigheden berlijnse muur

Het bekendste symbool van Berlijn is natuurlijk de Berlijnse muur.

Berlijnse muur

Het oosten en westen van Duitsland werd in 1961 definitief van elkaar gescheiden toen de bouw van de Berlijnse Muur werd afgerond. De hoofdstad kreeg in de tijd van de Koude Oorlog onder leiding van DDR-leider Walter Ulbricht en Sovjetleider Nikitia Chroesjtsjov een betonnen muur die overloop tussen het oosten en westen moest tegengaan. De muur werd behangen met prikkeldraad en op talloze plekken werden soldaten neergezet. Mensen die over wilden steken moesten langs de grensbewaking en dat kon alleen in uitzonderlijke gevallen. Het duurde tot 1989 voordat de Berlijnse Muur uiteindelijk neerging. De politieke veranderingen met open grenzen in Hongarije zorgden er uiteindelijk voor dat er ook in Duitsland geen weg meer terug was.

Waar kan je restanten van de Berlijnse Muur zien?

Oorspronkelijk stond er ruim 45 kilometer muur in de Duitse hoofdstad. Tegenwoordig is daar bijna niks meer van over. De overblijfselen van de Berlijnse Muur die er nog wel zijn werden omgetoverd tot een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn. Een interessante manier om een beeld te krijgen waar de muur stond is door een wandel- of fietsroute (vanaf €9 per persoon) door de stad te volgen. Zo krijg je gelijk alle restanten van de Berlijnse Muur voor je neus. Dit wegennetwerk heeft de naam Berliner Mauerweg en is sinds de opening in 2005 een van de belangrijke attracties van Berlijn geworden.

East Side Gallery

Het meest bekende restant van de Berlijnse Muur dat je tijdens een wandeling of fietsrit tegenkomt is ongetwijfeld de Mühlenstraße, die bij het grote publiek beter bekendstaat als de East Side Gallery. Dit is voor veel mensen dé reden om de Berlijnse Muur te bezoeken en het spreekt dan ook voor zich dat de meeste fiets- of wandeltours dit deel ook bezoeken.. Langs de rivier de Spree staat ruim 1300 meter authentieke muur met allerlei mooie beschilderingen door kunstenaars. Vaak zijn de werken gepaard met een politieke boodschap.

restanten van de Berlijnse muur East Side Gallery

Een van de bekendste restanten van de Berlijnse muur: de East Side Gallery.

Bernauer Straße

De restanten van de Berlijnse Muur die je bij de Bernauer Straße aantreft zijn niet origineel, maar werden speciaal voor een gedenkteken opnieuw opgebouwd. Toch is het een belangrijke plek waar je de Gedenkstätte Berliner Mauer, een informatiecentrum en een bescheiden tentoonstelling bij het metrostation aantreft.

Bernauer strasse Berlijnse muur

Aan de Bernauer Straße vind je een geheel park met meer informatie over de Berlijnse muur.

Checkpoint Charlie

Dat de grenzen van de Berlijnse Muur streng bewaakt werden is geen geheim, maar hoe ging dat precies in zijn werk? Checkpoint Charlie werd door Amerikanen bewaakt en is een goed bewaard grenshuis waar een museum aan is gekoppeld. Hier vind je niet alleen algemene informatie, ook de middelen en pogingen om te vluchten worden er uitvoerig beschreven. Doordat de locatie nog altijd tot de verbeelding spreekt is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe het er destijds aan toe ging. Checkpoint Charlie mag je niet missen als je de Berlijnse Muur gaat bezoeken.

berlijnse muur checkpoint Charlie

Aan Checkpoint Charlie staan tot op de dag van vandaag nog steeds soldaten! Maar nu is dat natuurlijk wel voor de toeristen te plezieren…

Niederkirchnerstraße

In de Niederkirchnerstraße staat een van de originele overblijfselen van de Berlijnse Muur. Uniek aan deze resten zijn de locatie. Op een steenworp afstand ligt het Berlijnse parlementsgebouw.

Niederkirchnerstraße restanten van de Berlijnse muur

Ook in de Niederkirchnerstraße vind je een imposant stukje Berlijnse geschiedenis terug.

Andere restanten

In de rest van de stad vind je nog andere herinneringen aan de Berlijnse Muur. Denk aan kasseitjes en gedenkplaatjes die op de plek waar eens de muur stond in de straten zijn gelegd. Door deze aantekeningen in de straat kan je perfect volgen waar de muur ooit stond. Soms loop je er zomaar voorbij, dus misschien is het wel leuk om een gegidste rondleiding langs enkele (unieke) plaatsjes te boeken? Dat kan online of ter plekke.
Ook de wachttorens die zijn overgebleven sieren her en der nog het straatbeeld. Enkele van deze torens vind je bijvoorbeeld bij Potsdamer Platz en Hohen Neuendorf.

overblijfselen van de Berlijnse muur

Volg het pad van de Berlijnse muur doorheen volledig Berlijn met deze aantekeningen op de grond.

Bezienswaardigheden in Berlijn en de Muur

Door de route van de Muur te volgen kom je niet alleen bezienswaardigheden tegen die met de Muur zelf te maken hebben. Doordat de stad doordrenkt is van belangrijke gebouwen en plekken kom je van alles tegen. Het is dan ook bijna niet te doen om in één dag alles mee te pakken.

Weet je niet waar te beginnen? Misschien is een fiets- of wandeltour langs de Berlijnse muur wel iets voor jou? Je kan zo’n uitstapje al boeken vanaf €9 per persoon.

Wat zijn de verschillen op straat die door de Berlijnse Muur ontstonden?

Een mooie manier om de verschillen te zien die op straat ontstonden kan je het beste doen door een bezoekje aan de Reichstag te brengen. Vanuit het dak of de koepel zie je de grauwe bouwstijl van het DDR-gedeelte ten opzichte van het wat frissere westen. Sinds de val van de Muur zijn de verschillen qua straatbeeld verder wel verdwenen. De mensen in het oosten zijn in aanzien en levensstijl verwesterd. Mensen die de Berlijnse Muur bezoeken zal het ongetwijfeld opvallen dat er in het oosten een ander stoplichtmannetje gebruikt wordt dan in het westen. Dit Ampelmännchen is een bekend symbool en is in het oosten van de stad aangekleed met een hoedje en loopt bij groen licht met een omhooggehouden arm.

Berlijnse muur bezoeken

Als je goed oplet, zie je overal wel enkele interessante gedenkplaatsen voor de Berlijnse muur.

Beroemde vluchtpogingen

Hoewel er zo’n 5000 mensen tijdens het bestaan van de Muur succesvol wisten te vluchten, liep het voor een kleine 200 mensen minder positief af. Bewakers van de grenshuizen kregen de opdracht om onmiddellijk te schieten als er zich vluchtpogingen voordeden.

Een bekend beeld is het dode lichaam van Peter Fechter, die in augustus 1962 met zijn vriend Helmut Kulbeik de gok nam. Kulbeik haalde de overkant, maar overmand door een shock werd Fechter meerdere keren geraakt door kogels. Tot ontsteltenis van de west-Berlijners doen de DDR-soldaten niks en bloedde Fechter langzaam dood…

Ingo Bethke pakte het anders aan. Voor zijn poging koos hij een plek waar alleen mijnen lagen. Door middel van een stuk hout op de grond te slaan voorkwam hij ontploffingen en bereikte hij een hek. Daar knipte hij een gat in en met een luchtbedje ging hij veilig de Elbe over. Jaren later waande hij zich Robin Hood toen hij met pijl en boog een pand aan de andere kant van de muur bereikte. Door een staalkabel te trekken haalde hij zijn broer en diens vriend naar het vrije westen.

Zo zijn er nog vele andere verhalen, de een nog heldhaftiger dan de ander. Denk aan vluchtpogingen over de Berlijnse Muur met luchtballonnen, gegraven tunnels of doodleuk via ramen van huizen die net op de grens stonden.

De Muur in films

De Berlijnse Muur werd al snel door Hollywood opgepikt als decor voor films. Nadat Alfred Hitchcock de film Torn Curtain uitbracht volgden vele anderen, zoals Octopussy met James Bond. Ook na de val van de muur bleef het onderwerp populair. Aanraders waar de Muur en de BDR en DDR een grote rol in spelen zijn Das Leben Der Anderen, Goodbye Lenin! en Bridge Of Spies.

Overblijfselen Berlijnse muur

De East Side Gallery is volgeklad met prachtige kunstwerken.

5x Hotels in de buurt van enkele restanten van de Berlijnse muur

Als je de overblijfselen van de Berlijnse muur met eigen ogen wil zien, dan moet je natuurlijk nog in Berlijn geraken. Aangezien de Duitse hoofdstad niet in de buurt ligt, zal je daar ook enkele nachtjes willen blijven. Ik verzamelde vijf leuke accommodaties vlakbij de muur of zelfs met uitzicht op enkele van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn!

The Dude Berlin-Mitte

Met een naam als The Dude weet je zo al dat dit gerenoveerde negentiende eeuwse herenhuis behoorlijk cool zal zijn. Elke kamer is individueel en stijlvol ingericht met koperen bedden en opvallende feature muren. Als gast mag je elke ochtend genieten van het royaal ontbijtbuffet van de YADA YADA ontbijtclub waar je overdag ook wat kan drinken. In de stad zijn er meer dan voldoende eetgelegenheden maar probeer zeker ook het Brooklyn huisrestaurant met Amerikaanse fine dining op z’n best.

The Dude ligt op slechts een paar minuten wandelen van het Museumeiland en is een uitstekende optie als je op zoek bent naar een budgetvriendelijk verblijf. Het is trouwens de perfecte plek voor soloreizigers want in de gezellige wijnbar van de accommodatie maak je vanzelf nieuwe vrienden. Voor een tweepersoonskamer in dit hotel in Berlijn betaal je €65 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

The Dude Berlin Mitte

© The Dude Berlin-Mitte

art’otel Berlin-Mitte

Als je gek bent op hedendaagse kunst dan zal je je direct thuis voelen in art’otel Berlin-Mitte. Deze centrale plek is zowel een kunstgalerij als een hotel. De kamers en gemeenschappelijke ruimtes zijn dan ook opgeleukt met waanzinnige kunstwerken van de bekende Duitse schilder en beeldhouwer Georg Baselitz. Profiteer in je suite 24 uur per dag van de roomservice en als je zin hebt mag je zelfs je huisdier meenemen.

De accommodatie ligt in de buurt van heel wat bekende bezienswaardigheden zoals de Brandenburger Tor, de Alexanderplatz en de Reichstag. Vanuit het hotel is het ook een mooie wandeling naar de Berlijnse Muur. Hierdoor is dit de ideale uitvalsbasis voor een aantal van de beste dingen om te doen in de stad. De prijzen voor een nacht in een tweepersoonskamer starten vanaf €88.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

art’otel Berlin-Mitte

© art’otel Berlin-Mitte

Grand Hyatt Berlin

De Grand Hyatt hotels staan wereldwijd bekend om hun gastvrije charme en uitstekende service en dat is in hun vestiging in Berlijn niet anders. Deze locatie is de eerste van de keten in Europa en is vooral geliefd onder de kunstliefhebbers van de stad. In het hele pand kan je schilderijen en sculpturen van beroemde Duitse kunstenaars bewonderen waardoor de plek heel erg luxueus aanvoelt. Deze stijl zet zich dan ook door in de ruime comfortabele kamers.

Je kan het Grand Hyatt Berlin vinden aan het Potsdamer Platz, één van de levendigste pleinen van de stad. Het is slechts tien minuten lopen naar de restanten van de Berlijnse muur en als je van plan bent een concert bij te wonen in de Berliner Philharmonie, is dit ook een gemakkelijke uitvalsbasis. Wandel ’s morgens ook eens door het Großer Tiergarten park voor je de rest van de Duitse hoofdstad gaat verkennen. Je betaalt voor één nacht in een tweepersoonskamer gemiddeld €170.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

restanten Berlijnse muur Grand Hyatt

© Grand Hyatt

Tom’s Hotel

Locatie, locatie, locatie! Dit LGBTQ-vriendelijk hotel in Berlijn ligt in het hart van de actie. De accommodatie is gedecoreerd met houten vloeren, hedendaagse kunst en details in sinsaasappeltinten. Het interieur verraadt al onmiddellijk de leuke, ontspannen sfeer van de accommodatie én van de omgeving. Loop ’s morgens naar het Romeo und Romeo café of geniet van het ontbijt van Tom’s Hotel.

Wanneer de zon ondergaat spring dan zeker de bar van hotel binnen, drink een cocktail of twee, drie en dans op de beste beats van de fantastische queer DJ. Vraag als gast ook zeker naar de speciale pas waarmee je korting krijgt in sauna’s, nachtclubs, winkels en restaurants in de buurt. Per nacht in een tweepersoonskamer betaal je in deze gastvrije accommodatie gemiddeld €59.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Tom's Hotel Berlijn

© Tom’s Hotel

Hotel Adlon Kempinski Berlin

Hotel Adlon Kempinski Berlin is een Berlijns icoon. Je kan het misschien herkennen dankzij Dr. Who of door het beruchte baby-bengelende incident van Michael Jackson, maar waar het hotel echt bekend om staat is het luxe kuuroord. Verdeeld over maar liefst drie verdiepingen word je hier verwend met tal van wellnessmogelijkheden en een topklasse restaurant waar een Duitse culinaire klassieker in een nieuw jasje werd gestoken: de Adlon-Curryworst – zeker eens uitproberen dus!

De accommodatie is gelegen in het centrale Mitte district, vlak naast de Brandenburger Tor. Dankzij de centrale ligging hoef je slechts een kwartiertje lopen naar de restanten van de Berlijnse Muur, Checkpoint Charlie en het Holocaustmuseum. Als je gefascineerd bent door alles wat met de Tweede Oorlog en de rest van de rijke Duitse geschiedenis te maken heeft, dan is een overnachting hier vast een natte droom. Je betaalt in Hotel Adlon Kempinski voor twee personen gemiddeld €280 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Adlon Kempinski Berlijn

© Hotel Adlon Kempinski

Rondleidingen en excursies naar de Berlijnse muur

Alle overblijfselen en restanten van de muur zijn gratis te bezoeken. Toch is het soms interessant om een gids onder de arm te nemen, zodat die jou meer (triestige, maar ook heel grappige) weetjes kan vertellen over de geschiedenis ervan.
Kijk eens naar deze uitstapjes naar de Berlijnse muur:

» Meer uitstapjes in Berlijn

Citytrip naar Berlijn

Er is veel meer te zien dan enkel de ‘Berliner Mauer‘ in de hoofdstad van Duitsland! Eén dag is zeker niet genoeg, dus overweeg om er een korte citytrip van te maken. Berlijn hoeft niet duur te zijn. Kijk maar eens naar deze aanbiedingen:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam