Robbeneiland bezoeken vanuit Kaapstad: mijn ervaring + tips, tickets & info

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 26 juli, 2023

Robbeneiland is één van de laatste overblijfselen van het regime dat Zuid-Afrika tot in de jaren '90 teisterde: Apartheid. Hoewel dit gevangeniseiland ongetwijfeld heel wat gruwelijke herinneringen oproept, is het tegenwoordig ook een bijzonder belangrijk monument geworden. Alleen door het verhaal telkens opnieuw te vertellen, kunnen we er samen voor zorgen dat de geschiedenis van deze gruwelplek nooit meer wordt vergeten. En vooral: dat de geschiedenis zich ook nooit meer herhaalt.
Robbeneiland bezoeken moet dan ook op ieders to-do lijstje staan tijdens een vakantie naar Kaapstad of een rondreis door Zuid-Afrika. Ik vertel je meer over een bezoek aan Robbeneiland in Zuid-Afrika en hoe ik dat zelf ervaarde.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (6 votes)

Robbeneiland bezoeken

Robbeneiland bezoeken: wat te verwachten?

Je begint en eindigt je bezoek aan het levendige V&A Waterfront in Kaapstad. Nadat je je tickets voor Robbeneiland hebt laten zien, word je toegelaten tot een bijzonder indrukwekkend museum dat tegelijkertijd ook dienst doet als wachtrij. Terwijl je traag verder schuifelt, krijg je tal van foto’s en videos voorgeschoteld, vaak bijgestaan door een tijdlijn, die je meer vertellen over Robbeneiland. Dit visuele materiaal drukt je al meteen met je neus op de feiten en natuurlijk wordt het er ook allemaal niet mooier op… Robbeneiland was immers een gevangenis voor politieke gevangenen die onterecht werden opgesloten om het gruwelijke Apartheidsregime in stand te houden.

Kaapstad: vertrekpunt naar Robbeneiland

De wachtrijen zijn altijd bijzonder lang, maar door de overvloed aan informatie, foto’s en beeldfragmenten merk je daar eigenlijk erg weinig van. Voor je het weet laat je je ticket nog een tweede keer scannen en mag je de boot op.
Na een korte safety briefing, wordt een romantisch videootje getoond van Kaapstad en wat je hier allemaal kan doen. Handig als je nog maar net in deze stad bent, maar ik vind mijn blog met de mooiste bezienswaardigheden in Kaapstad toch nog een tikkeltje uitgebreider 😉 !

Robbeneiland bezoeken wachtrij

De wachtrijen lijken véél minder lang omwille van de interessante documentatie.

Robbeneiland boot

Nog een half uurtje op de boot en je komt aan op Robbeneiland!

Ritje langs het eiland

Wanneer je bent aangekomen bij het eiland (oef! Want het water kan wild zijn…), loopt iedereen hier een beetje rond als kippen zonder kop. De grote groepen mensen worden tussen verschillende gidsen verdeeld en zij nemen je dan weer mee in één van de grote bussen.
Je moet weten dat Robbeneiland immers geen klein eilandje is! Met een oppervlakte van vijf vierkante kilometer zou je er immers onnodig lang over doen om de gevangenis (en de andere bezienswaardigheden) te bereiken.

Ik vond het erg fijn dat dit eerste deel van deze excursie naar Robbeneiland nog niet te veel op de gevangenis focuste. Er is hier immers veel meer te zien.
Zo krijg je meteen te horen dat het eiland ook vandaag nog bewoond is. Een groot deel van de bewoners zijn natuurlijk medewerkers van het museum, maar er zijn ook mensen die hier uit vrije wil wonen en zelfs ex-gevangenen die hier nu in alle vrijheid vertoeven. De kinderen van deze inwoners nemen iedere dag de eerste boot naar het vasteland om daar naar school te gaan. Het is dus niet allemaal kommer en kwel dat je hier te zien krijgt!

Tijdens je busrit krijg je ook een Kramat te zien (heilig moslimgraf) die één van de gevangenen op het eiland eert, tal van aparte gevangenisblokken waar verhalen worden verteld over minder bekende (maar nog steeds erg belangrijke!) gevangenen, de steengroeven waar gevangenen moesten werken, afweergeschut van tijdens de wereldoorlogen en uiteraard ook tal van idyllische plaatsjes waar de natuur het voor het zeggen heeft.

Vooraleer je naar de celblokken gaat waar de meeste politieke gevangenen (waaronder Nelson Mandela) leefden, mag je ook nog even de benen strekken om al dat natuurschoon van dichtbij te zien. Op deze plek krijg je een prachtig uitzicht over Kaapstad en de Tafelberg, en als je honger hebt gekregen kan je in dit winkeltje ook wat lekkers kopen.

Robbeneiland bezoeken bus tour

Onze geweldige gids! Hij vertelde ons tal van weetjes over Robbeneiland.

leprabegraafplaats Robbeneiland

Vooraleer Robbeneiland werd gebruikt als gevangenis, was het een eiland vol met lepra patiënten. Een overblijfsel daarvan is deze leprabegraafplaats.

Robbeneiland uitzicht Kaapstad

Als je Robbeneiland gaat bezoeken, krijg je ook een prachtig panorama over Kaapstad.

Het bezoek aan de eigenlijke gevangenis

Nadat je voortreffelijke gids je heeft afgezet naast een troosteloos betonnen complex, begint het meest interessante deel van je excursie naar Robbeneiland. Nu word je immers door een nieuwe gids meegenomen doorheen het gevangeniscomplex.

Het is trouwens goed om te weten dat een groot deel van deze gidsen ook oud-gevangenen en zelfs oud-wachters zijn. Je zou denken dat dat geen goede mix is, maar van de voormalige strijd tussen de twee kampen blijft nu niets meer over. We zouden allemaal nog iets kunnen leren van deze vergevingsgezinde mensen!

Onze groep kreeg een ex-gevangene als gids en dat zorgt toch echt voor een bijzondere beleving. Je krijgt immers tal van persoonlijke verhalen te horen van mensen die hier een groot deel van hun leven hebben doorgebracht. De geschiedenis van het eiland wordt op die manier doorspekt met levensechte beschrijvingen en tal van kippenvelmomentjes.

De binnenkant van dit gevangeniscomplex is letterlijk en figuurlijk uitzichtloos. Hoe verder je stapt, hoe donkerder en ongezelliger het wordt.

Het meest indrukwekkende deel van de tour door Robbeneiland, was volgens mij het moment waar we ons in de oude eetzaal neerzetten. Aan de hand van grote kartonnen borden, werd ons duidelijk gemaakt hoe erg de levensomstandigheden waren.

Nadat je de cel van Nelson Mandela (en zijn tientallen geburen) hebt gezien, krijg je natuurlijk ook nog wat meer over deze man te horen. Achttien jaar lang zat hij hier vast, en achttien jaar lang bleef hij respectvol tegenover zijn pestende bewakers. Door zijn bijzondere gedrag, kon hij gelukkig ook veel van de wachters tot inkeer doen komen, waardoor zijn levensomstandigheden een ietsiepietsie beter werden.

Eens je de gevangenis uitloopt, kan je niet anders dan een traantje wegpinken en van het fantastische uitzicht genieten. Eens je bezoek aan Robbeneiland is afgelopen, besef je pas echt hoeveel geluk wij hebben met al onze vrijheden.

rondleiding Robbeneiland

Tijdens een rondleiding door Robbeneiland word je soms meegenomen door een oud gevangene.

Robbeneiland tour

Luxe hadden ze hier niet…

Robben eiland Zuid-Afrika rondleiding

Stel je maar eens voor dat je in deze troosteloze omgeving gevangen zit…

Pesterijen voor iedereen, maar toch vooral voor de zwarten

Omdat de blanken het tijdens Apartheid voor het zeggen hadden, was Robbeneiland alleen een gevangenis voor mensen van kleur.
Indiërs en ‘coloured‘ (alles wat niet zwart, maar ook niet blank is) werden ietsje beter behandeld. Zo mochten zij wel lange broeken, dichte schoenen en sokken dragen. De zwarte gevangenen mochten dit allemaal niet. Dit bemoeilijkte het nutteloze werk in de steenmijn, maar daarbovenop kon het hier ook nog eens erg koud worden.

Ik zeg nutteloos, omdat het werk in de kalkgroeve helemaal nergens voor nodig was. De stenen werden alleen op het eiland gebruikt om wegen aan te leggen (in plaats van betonnen straten…) en hadden dus als enige doel om het werk van de gevangenen nog zwaarder te maken.

Er waren trouwens nog veel meer pesterijen. Fluiten of zingen was niet toegestaan en er werd geen suiker in de pap van de zwarte gevangenen gedaan.

Het bestaan van de gevangenen werd nog uitzichtlozer, omdat ze vaak geen bezoekers mochten ontvangen. In feite was dat wel mogelijk, maar om dit te regelen moesten allerlei onnodige zaken worden geregeld. Brieven werden trouwens ook maar erg beperkt toegelaten. De gevangenen mochten amper één brief schrijven en ontvangen om de zes maanden… Onmenselijk!

gevangeniseiland Zuid-Afrika slaapzaal Robbeneiland

Privacy had je ook niet in dit gevangeniseiland! De slaapzalen werden volgestouwd met stapelbedden…

Nog enkele tips als je Robbeneiland gaat bezoeken

  • Boek je tickets voor Robbeneiland niet op de laatste dag van je verblijf in Kaapstad. Omdat het water rond de gevangenis héél onstuimig kan zijn, gebeurt het weleens dat eilandbezoeken worden afgezegd en verplaatst. Ik raad dan ook aan om Robbeneiland te bezoeken op één van de eerste dagen dat je in Kaapstad verblijft. Áls de tour wordt verzet, dan heb je tenminste nog een beetje speling om het op een andere dag te plannen.
  • Neem een pilletje tegen zeeziekte. Je zit immers een half uur op de boot en het water in deze baai kan heel wild zijn. Als je met hoofdpijn en kotsneigingen zit, wordt de tour rond Robbeneiland meteen veel minder aangenaam…
  • Heb je honger gekregen na je bezoek? Blijf dan nog even rond V&A Waterfront hangen. Hier zijn tal van overheerlijke restaurants. Ga zeker eens langs bij het Belgische restaurant ‘Den Anker’. Probeer daar eens een lekker stukje Zuid-Afrikaans wild op Belgische wijze uit. Overheerlijk! Onze Nederlandse vrienden zullen hier ook dol zijn op de bitterballetjes.
bezoek aan Robbeneiland

Bereid je voor op enkele sterke verhalen, als je Robbeneiland gaat bezoeken!

Robbeneiland tickets

Als je tickets wil kopen voor Robbeneiland, dan doe je dat maar best zo veel mogelijk op voorhand. Net zoals dat andere beroemde gevangeniseiland (Alcatraz), zijn tickets voor Robbeneiland vaak al weken op voorhand uitverkocht.
Je doet er dan ook niet slecht aan om je toegangskaartjes al minstens een week op voorhand vast te leggen. Er mogen maar een maximaal aantal gasten per dag naar het eiland en die tijdssloten zitten heel vaak volgeboekt.

Zit je niet meteen in de buurt van het V&A Waterfront? Dan bestaan er gelukkig ook ophaalservices om Robbeneiland te bezoeken! Een gegidste rondleiding op het eiland met retourtransfers van je hotel kost €55 per persoon (Zuid-Afrikanen betalen minder). Dagelijks zijn er afvaarten om 09:00u, 11:00u, 13:00u en 15:00u

Uiteraard bestaan er ook tours die je bezoek aan Robbeneiland combineren met andere bezienswaardigheden van Kaapstad. Zo is er een excursie naar Robbeneiland gecombineerd met een bezoek aan een Township voor €84 per persoon, of een tour naar Robbeneiland, Kaap de Goede Hoop en de Boulder Beach pinguïns voor €155. Als je dit gevangeniseiland vanuit de lucht wil zien, dan kan je een helikoptertour boeken voor €170 per persoon.

Meer inspiratie nodig? Kijk eens naar deze tours en excursies:

Robbeneiland en Nelson Mandela

Allereerst moet je weten dat Nelson Mandela geen katje was om zonder handschoenen aan te pakken! En gelijk had hij… Omwille van zijn huidskleur werd hij immers op allerlei vlakken gediscrimineerd door de blanke bezetters van Zuid-Afrika.
Al vanaf jonge leeftijd, sloot meneer Mandela zich aan bij het ANC, of het Afrikaans Nationaal Congres. Deze politieke beweging vocht voor de rechten van zwarten en gekleurden met alle middelen die zij hadden.

Achttien jaar lang op Robbeneiland

Na een leven vol van strijd, werd hij in 1964 veroordeel tot een levenslange gevangenisstraf op Robbeneiland. Dit was trouwens niet zijn eerste keer dat hij gevangen kwam te zitten, maar toch… Nog nooit eerder was hij zo ver afgezonderd van zijn familie, vrienden en politieke partij.

Achttien jaar lang moest hij het stellen met een donkere cel van 2,5m op 2 m met enkel een strooien matje om op te slapen. Als je dit hok met je eigen ogen zal zien, snap je vast wel hoe verschrikkelijk dit moet zijn geweest…

Na de initiële shock, wist Mandela dat hij zich bezig moest houden om hier niet gek te worden. Daarom studeerde hij ‘s nachts zodat hij (via briefverkeer) een diploma behaalde bij de Universiteit van Londen. Daarnaast leerde hij ook het Afrikaans. Zo kon hij immers met de blanke gevangenisopzichters spreken en zo stap voor stap de propagandamuur af te breken die zich in deze mannen hun hoofd had genesteld.

Gedurende de vele jaren verbeterde en verslechterde de levensomstandigheden meer dan eens. Dat had natuurlijk ook te maken met de belangrijke invloed die hij nog steeds had. Zo kreeg hij tijdens zijn gevangenschap bezoekjes van Zuid-Afrikaanse politiekers, maar evengoed van politiekers uit Groot-Britanië. Nadat hij jaren als een ‘Class D’ gevangene werd bestempeld (de strengst bewaakte gevangenen die ook het minste vrijheden hadden), werd hij in 1975 eindelijk een ‘Class A’ gevangene.
Hierdoor kreeg hij veel meer vrijheden en kon hij zijn zaak dus ook beter aankaarten bij politiekers en andere leden van het ANC.

Dit werd opgemerkt door de Zuid-Afrikaanse machtshebbers, maar ook door de anti-communistische Amerikanen en Britten. Ook al werd de roep om Mandela’s vrijheid alsmaar groter, er werd nooit op ingegaan.

Overplaatsing naar andere gevangenissen

In 1982 werd hij zelfs naar een andere gevangenis gebracht (Pollsmoor Prison), omdat hij te veel invloed begon te krijgen op jongere activisten die op Robbeneiland gevangen zaten.
De levensomstandigheden waren hier een pak beter, maar toch mistte meneer Mandela zijn verblijf op Robbeneiland. Hier had hij immers niet zo mooie uitzichten en minder vrienden. Is het niet fantastisch hoe deze man zo positief bleef?!

Vanuit de Pollsmoor gevangenis geraakte zijn politieke invloed wel terug in een stroomversnelling. Op het hoogtepunt van zijn gevangenschap, schreef hij zo maar even 52 brieven per jaar! In 1988 werd Mandela 70 jaar en ook voor de laatste keer overgeplaatst naar een nieuwe gevangenis: de Victor Verster gevangenis. Dit was voornamelijk omwille van de slechte levensomstandigheden in de vorige cel, waar hij tuberculose had opgelopen.

In deze gevangenis mocht hij terug bezoekers ontvangen en onderhield hij zelfs een geheime briefwisseling met de verbannen leider van het ANC: Oliver Tambo.

Vrij, maar nog lang niet vrij

Toen de toenmalige president van Zuid-Afrika een beroerte kreeg, werd de macht doorgegeven aan F.W. de Klerk. Deze man zag eindelijk het licht en zorgde ervoor dat Mandela in 1990 vrij werd gelaten, net zoals vele andere leden van het ANC.

Na een woelige periode waarin ook eindelijk de Apartheid werd opgegeven, werd Mandela in 1994 verkozen als eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Dit was zonder twijfel de belangrijkste overwinning van deze man, want tot op de dag van vandaag leeft zijn leiderschap nog voort in de harten van heel wat Zuid-Afrikanen.

Mandela stierf in 2013 op 95-jarige leeftijd.

cel Nelson Mandela Robbeneiland

Je bezoek aan Robbeneiland sluit je af met een blik op de piepkleine cel van Nelson Mandela.

Nelson Mandela Street Art Johannesburg

Het nalatenschap van deze man is gigantisch! Overal in Zuid-Afrika vind je nog street art van meneer Mandela.

Korte geschiedenis van dit gevangeniseiland

Natuurlijk stond er niet de hele tijd een gevangenis op Robbeneiland. Toch werd deze plek al snel gebruikt als een strafkamp voor minderheidsgroepen.

De eersten die Robbeneiland bezochten, waren de Nederlandse kolonisten. Zij gebruikten dit eiland voornamelijk als boerderij voor hun schapen, omdat er hier geen roofdieren waren. Een halve eeuw later, in de zeventiende eeuw, begon Robbeneiland reeds als gevangenis te dienen. Want dit werd als een ideale plek beschouwd door de Nederlanders om hun politieke gevangenen vast te zetten.

Doorheen de eeuwen veranderde de functie van Robbeneiland meerdere keren. Zo werd het ook lange tijd gebruikt om leprapatiënten in op te vangen en aan hun lot over te laten. Eens deze zieke mensen allemaal waren gestorven, werd het eiland nog kort in gebruik genomen als verdedigingsfort voor Kaapstad tijdens de tweede wereldoorlog, en in 1961 kreeg het zijn meest bekende rol: een gevangenis voor politieke tegenstanders van het Apartheidregime.

Van 1961 tot en met 1991 zaten er zo’n 3000 zwarte en gekleurde mensen vast op Robbeneiland.

Robben Island Zuid-Afrika

Een bezoek aan dit gevangeniseiland is bijzonder interessant!

Interessante boeken over Robbeneiland

Als je Robbeneiland gaat bezoeken, dan is het geen slecht idee om je op voorhand al een beetje in te lezen over deze plek. Er zijn heel wat boeken over geschreven, maar deze zijn absolute aanraders:

De lange weg naar de vrijheid – Nelson Mandela: Mister Mandela heeft vele boeken geschreven, maar waarschijnlijk is zijn ‘Long way to freedom‘ het bekendst. Deze autobiografie vertelt het moeilijke en harde verhaal van Nelson Mandela: van jongen tot staatshoofd van Zuid-Afrika. Natuurlijk wordt ook een erg groot deel van dit boek gewijd aan zijn gevangenschap op Robbeneiland.

Brieven uit de gevangenis – Nelson Mandela: Nelson Mandela schreef vele brieven gedurende zijn 27 jaar gevangenschap. De achttien jaar die hij op Robbeneiland doorbracht worden mooi gedocumenteerd in deze collectie van brieven aan zijn medestrijders, overheidsfunctionarissen en zijn vrouw Winnie en hun kinderen. Dit boek geeft je een inkijk in hoe Mandela zijn periode in de gevangenis ervoer en hoe hij toch altijd bleef strijden tegen de ongelijkheid. Als je Robbeneiland gaat bezoeken, is dit volgens mij één van de beste boeken om je voor te bereiden.

Goodbye Bafana – James Gregory: Helemaal aan de andere kant van het spectrum vind je James Gregory, een blanke gevangenisbewaker op Robbeneiland. Omdat hij een zeer goede kennis van het Xhosa heeft (de taal die de meeste zwarte gevangenen sprak), moet hij de belangrijkste zwarte gevangenen bewaken. Door zijn talenknobbel wordt hij immers gezien als de perfecte spion. De invloed van Nelson Mandela en enkele anderen is echter zo hoog, dat James Gregory begint te twijfelen over zijn taak als cipier. Dit boek beschrijft een ontluikende vriendschap tussen de twee mannen en dat is toch best speciaal, want uiteindelijk kunnen hun werelden niet verschillender zijn…

Vriendschap in de gevangenis – Christo Brand: Wanneer Nelson Mandela al vijf jaar lang op Robbeneiland opgesloten zat, kreeg hij een nieuwe bewaker: groentje Christo Brand. In het begin ziet hij Mandela als een gevaarlijke terrorist, maar naarmate ze meer tijd met elkaar spenderen beseft hij dat dat een fabeltje is. De schrijver, Christo Brand, vertelt in dit boek ook over hoe oneerlijk het leven op Robbeneiland is voor andere gevangenen. Tot en met 2018 kon je Robbeneiland bezoeken onder begeleiding van Christo Brand, want hij bleef hier tot dan gidsen.

Robben Island – Charlene Smith: Als je het niet erg vindt om een boek in het Engels te lezen, dan is dit geschiedkundige portret misschien wel interessant. De schrijfster, Charlene Smith, verduidelijkt de volledige geschiedenis (vanaf de eerste ‘ingebruikname’ van Robbeneiland) van dit gevangeniseiland. Daarnaast geeft ze ook meer uitleg over de unieke fauna en flora, de scheepswrakken rond deze plek en natuurlijk het leven van de gevangenen en gevangenisbewakers tijdens Apartheid.

Meer dan alleen een gevangeniseiland

Hoewel de meeste mensen Robbeneiland bezoeken om meer bij te leren over de geschiedenis van dit gevangeniseiland, kan je hier ook genieten van de prachtige natuur. Het eiland staat immers ook bekend als toevluchtsoord voor allerlei (beschermde) diersoorten.

In totaal zijn er zo’n 132 verschillende vogelsoorten die het eiland hun thuis noemen, waaronder ook de beroemde pinguïns van Zuid-Afrika. Hoewel er hier meer dan 13.000 vogeltjes in smoking leven, is de kans erg klein dat je ze ziet. Ze wonen immers in een beschermd gebied dat niet toegankelijk is voor de toeristen.

Het zal je misschien verbazen, maar op het eiland leven ook enkele zoogdieren! Natuurlijk woonden die hier oorspronkelijk niet, maar werden ze meegenomen door mensen en uitgezet. Vroeger vonden ze jagen immers een nogal leuk tijdverdrijf, maar omdat er hier niets was om te schieten buiten vogels werden springbokken, steenbokken, bontebokken en zelfs struisvogels geïntroduceerd! Tegenwoordig wonen hier zo’n 23 soorten zoogdieren.

natuurreservaat Robbeneiland

Tijdens je bezoek krijg je ook de schoonheid van dit eiland te zien!

Nog enkele weetjes over Robbeneiland

  • Robbeneiland was de geboorteplaats van drie presidenten van Zuid-Afrika! Naast Nelson Mandela, werden ook Jacob Zuma en Kgalema Mothlane nadat zij in Robbeneiland gevangen zaten.
  • De naam ‘Robbeneiland’ werd gegeven door Nederlandse kolonisten. Vroeger leefden er erg veel robben (een soort zeehond) rond dit eiland. Je hoeft dus ook niet ver te zoeken van waar de naam komt 😉 !
  • Als je Robbeneiland gaat bezoeken, zal je merken dat het leven hier geen pretje was. Gelukkig versoepelden de bewakers na verloop van tijd wel een beetje en kon er dan ook wel eens plezier worden gemaakt. De gevangenen konden hier (soms!) aan sport doen. En zo ontstond er op een bepaald moment zelfs een eigen voetbalploegje.
Robben Island ingang

Nu kan je hier foto’s maken, maar vroeger was de aanblik van deze ingang een minder aangenaam zicht…

Excursie naar Robbeneiland boeken?

Heb ik je warm gemaakt om Robbeneiland te bezoeken? Of was je het al van plan, maar wou je graag wat meer informatie?

Ik raad aan om je tickets voor Robbeneiland al enige tijd op voorhand te boeken. Dit gevangeniseiland is immers één van de drukstbezochte attracties in Zuid-Afrika en vaak zijn tours dagen of zelfs weken op voorhand uitverkocht.

Online kosten tickets voor Robbeneiland bovendien even veel als ter plekke.

Hier zijn alvast enkele mogelijkheden:

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (6 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>