Rome City Pass: Kortingskaarten voor Rome vergeleken & waarop letten bij kopen van Rome Pas?

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 18 oktober, 2021

In Rome valt er altijd iets te beleven en zijn er héél veel dingen te zien. En dat kan best overweldigend zijn! Niet alleen voor je tijd, maar ook voor je portefeuille. Gelukkige bestaan er heel wat kortingskaarten waardoor je heel wat tijd en geld kan besparen om alle hoogtepunten hier af te vinken. In dit artikel vind je alvast de populairste passen voor Rome, wat je er allemaal mee mag bezichtigen en hoeveel je hier precies mee bespaart.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.8/5 - (33 votes)

Is een kortingskaart voor Rome zijn geld waard?

Als je twee of meerdere bezienswaardigheden wil bezoeken in Rome, dan is het antwoord waarschijnlijk al ‘ja’.
Zo’n Rome City Pass kan je niet alleen veel geld besparen, maar ook veel tijd. Zo’n speciale pas voor Rome bevat vaak ‘skip-the-line‘ tickets waardoor je niet hoeft aan te schuiven aan de vaak bijzonder lange wachtrijen.

De meeste toeristische passen doen ook dienst als vervoersbewijs waardoor je gratis gebruik kan maken van het openbaar vervoer. Zo hoef je in Rome zelf niet meer uit te zoeken hoe en waar je je vervoersbewijzen kan kopen. Daarnaast bevat zo’n pass vaak ook een handige stadskaart waardoor je je citytrip veel beter kan plannen en meteen ook weet waar alle bezienswaardigheden zich bevinden.

Wanneer je met minderjarige kinderen reist, houd er dan rekening mee dat veel van de populaire musea en Roomse bezienswaardigheden, zoals het Colosseum, gratis of tegen korting toegang bieden aan kinderen onder de 18 jaar.

Wil je niet alle attracties bezoeken in Rome? Neem dan zeker even de tijd om na te gaan of het dan toch niet goedkoper is om afzonderlijke tickets te bestellen voor de bezienswaardigheden die je wél wil bewonderen. Afzonderlijke prijzen en de meest bijzondere dingen om te doen in Rome vind je in dit artikel.

Rome kortingskaart

Je krijgt niet alleen fikse kortingen, maar vaak ook voorrangstickets voor de drukstbezochte monumenten in Rome en Vaticaanstad!

Rome kortingskaarten: een overzicht

Als je een pas voor Rome wilt kopen dan zijn de Omnia Card, Roma Pass, Rome City Pass en de Rome Visit Pass (silver en gold) de populairste keuze. Alle kaarten hebben heel wat kenmerken gemeen, maar ze verschillen ook wat van elkaar. Het is dus belangrijk dat je al die verschilpunten ook goed kent. Iets verderop in dit artikel bespreek ik ze allemaal!

Ondanks de verschillen tussen de passen, bespaar je er heel wat geld mee:

 • Gratis of gereduceerde tickets voor een hop-on-hop-off busreis;
 • Gratis en onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer;
 • Gratis of met korting toegang tot tal van musea en bezienswaardigheden;
 • Skip-the-line tickets voor de drukst bezochte attracties;
 • Gratis toegang tot de populairste plekken, zoals het Vaticaan en het Colosseum.
kortingskaart rome pas

Benieuwd naar wat er allemaal inbegrepen zit in de verschillende kortingskaarten van Rome? Lees dan zeker verder.

1. Omnia Card

De Omnia Card is een uitstekende keuze als je in een korte tijd de populairste monumenten van Rome wil bezoeken, lange wachtrijen wil vermijden, de bezienswaardigheden van het Vaticaan wil zien en graag de hop-on-hop-off bus wil nemen.

Op het eerste gezicht lijkt het een beetje prijzig om de Omnia Card Rome te kopen, maar als je slechts enkele dagen in de Italiaanse hoofdstad bent en graag de beroemdste attracties wil bezoeken, kan je met deze Rome pas enorm veel tijd en geld besparen.

De Omnia Card bestaat eigenlijk uit twee kaarten: de Omnia Vaticaanstad & Rome Card om de bezienswaardigheden in Vaticaanstad en Rome te bewonderen en de Rome Pass voor 1, 2 of 3 dagen gratis stadsvervoer.

Wat zit er precies inbegrepen in de Omnia Card?

 • Gratis toegang tot de Sixtijnse Kapel en de musea van het Vaticaan (met gratis audiogids voor de Sint-Pietersbasiliek);
 • Gratis toegang voor 2 topattracties van Rome (Je kan o.a. kiezen uit het Colosseum + het Forum Romanum & het Palatijn, de Engelenburcht, de Capitolijnse musea, de Borghese Galerij, …);
 • Skip-the-line tickets voor de Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en het Colosseum;
 • Gratis en onbeperkt gebruik van de Roma Cristiana hop-on-hop-off bus;
 • Gratis vervoersbewijs voor het onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer in Rome;
 • Korting voor meer dan 30 bezienswaardigheden, zoals het Nationaal Museum van Oriëntaalse Kunst;
 • Gratis gids en plattegrond van Rome.

De Roma Pass of Omnia Card is in totaal 1 tot 3 dagen geldig vanaf het eerste gebruik. Hoe langer de geldigheid, hoe duurder de kaart wordt.

Hoeveel kost de Omnia Card?

Je kan de Omnia Card voor Rome kopen vanaf €55 per persoon. Online kan dat via GetYourGuide, TicketBar of Tiqets.
Zelf gebruik ik al deze ticket aanbieders regelmatig, maar GetYourGuide heeft wel mijn voorkeur. Bij hen kan je deze kaart altijd gratis annuleren tot 24u op voorhand.

omnia card rome kopen

Als je de Omnia Card voor Rome wil kopen, dan kan je o.a. de Sint-Pietersbasiliek met voorrang betreden.

2. Roma Pass

De Roma Pass is de officiële kortingskaart voor Rome en wordt door de stad zelf aangeboden. De stad bezit of beheert namelijk veel van de bezienswaardigheden en musea zelf. Onthou wel dat de Roma Pass en het Vaticaan niet in één pakket zitten.

Als je met een beperkt budget op vakantie bent in Rome en een grote liefhebber van musea bent, is deze kaart de beste keuze voor jou. Je kan de Roma Pass online bestellen, bij een officieel toerismekantoor in Rome of online via de officiële partner GetYourGuide.

Deze Rome museumpas wordt verkocht als 2-daagse kaart met 1 gratis attractie of als 3-daagse kaart met 2 gratis attracties. Als je van plan bent om Vaticaanstad te bezoeken, zoek je best een andere kortingskaart want deze bezienswaardigheden zitten niet inbegrepen in de Roma Pass.

Wat zit er nu eigenlijk inbegrepen in de Roma Pass?

 • Aparte (en snellere) ingang voor Roma Pass houders tot het Colosseum.
 • Gratis toegang tot 1 of 2 musea of archeologische sites (afhankelijk van de geldigheid van kaart), waaronder de Engelenburcht, Museo della Repubblica Romana e della memoria Garibaldina, Accademia Nazionale di San Luca, Museo delle Mura, Museo Bilotti en Villa Borghese, Museo Napoleonico, Museo Canonica, Villa di Massenzio en nog véél meer mogelijkheden.
 • Gratis en onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer tijdens de geldigheidsduur van de kaart;
 • Tal van kortingen voor verschillende bezienswaardigheden;

Nog enkele tips:

 • Kies als eerste de duurste attractie(s) die je wilt zien;
 • Ga het Colosseum en het Forum Romanum bezoeken op dezelfde dag om er zeker van te zijn dat het als één attractie wordt geteld.

Hoeveel kost de Roma Pass?

Je kan de Roma Pass online bestellen en afhankelijk van de geldigheidsduur betaal je een andere prijs. Voor de 2-daagse kaart met gratis toegang tot 1 attractie betaal je €28 per persoon. Voor een 3-daagse kaart met 2 gratis bezienswaardigheden, leg je €38,50 neer.

Roma Pass online bestellen

Je kan de Roma Pass online bestellen zodat je Rome meteen kan verkennen.

3. Rome City Pass

De Rome City Pass biedt je een gemakkelijke en goedkope manier om Rome te verkennen en is enkel online verkrijgbaar. Ze is vooral geschikt voor mensen die alleen de belangrijkste bezienswaardigheden van de Eeuwige Stad willen bezoeken.

Deze Rome kortingskaart is daarnaast ook nog eens volledig mobiel. Je hoeft dus geen toegangskaarten op te halen. Alles kan gewoon gescand worden vanaf je smartphone. Niet alleen handig, maar ook nog eens ecologisch dus. Nog een ander voordeel als je deze pas voor Rome wilt kopen, is dat de kaart geen geldigheidsperiode heeft. Je kan dus zelf beslissen wanneer je welke attractie wil bewonderen. Zo wordt je citytrip in Rome een pak relaxter.

Helaas zit openbaar vervoer niet inbegrepen in de pas. Deze vervoersbewijzen moet je dus nog apart regelen en betalen.

Wat zit er nu eigenlijk inbegrepen in de Rome City Pass?

 • Gratis versnelde toegang tot de Sint-Pietersbasiliek (inclusief downloadbare audiogids);
 • Gratis toegang voor het Colosseum, het Forum Romanum & het Palatijn;
 • Luchthaventransfer van Fiumincino of Ciampino Airport naar jouw hotel;
 • Eén dag gratis gebruik van een hop-on-hop-off bus;
 • 20% korting op tal van musea, waaronder Galleria Borghese en de Engelenburcht;
 • 20% op leuke rondvaarten, inclusief de Rome Diner Cruise en de Hop-on Hop-off Cruise;
 • 20% korting op heel wat excursies naar onder andere Florence en Venetië.

Hoeveel kost de Rome City Pass?

De 100% mobiele Rome City Pass kan je kopen voor €68,50 per volwassene of €52 per kind.

Rome City pass

Met de Rome City Pass mag je o.a. de wachtrijen in de Sint-Pietersbasiliek voorbij.

4. Rome Visit Pass – Silver

De Rome Visit Pass bestaat in een silver en gold versie. De silver versie is handig wanneer je niet van plan bent om alle attracties in de stad te bezoeken of wanneer je vooral geïnteresseerd bent in het Vaticaan.

Deze kortingskaart voor Rome bevat een handige audiogids die je op je smartphone kan downloaden zodat je op je eigen tempo de Sint-Pietersbasiliek en Castel Sant’Angelo kan ontdekken.

Tickets voor het openbaar vervoer zijn niet inbegrepen in deze kortingskaarten. Die moet je dus nog zelf regelen.

Wat zit er nu eigenlijk inbegrepen in de Rome Visit Pass – Silver?

 • Gratis skip-the-line tickets voor de Sint-Pietersbasiliek (inclusief downloadbare audiogids);
 • Gratis toegang voor het Castel Sant’Angelo (met audiogids en toegang tot een geheime doorgang in het gebouw);
 • De CityPass app voor de audiogidsen.

De Rome Visit Pass – Silver is slechts één dag geldig.

Hoeveel kost de Rome Visit Pass – Silver?

Je betaalt voor de silver versie €44 per persoon.

Rome visit pass silver

De Rome Visit Pass – Silver is ideaal voor iedereen die wat tijd wil doorbrengen in het Vaticaan.

5. Rome Visit Pass – Gold

Ben je meerdere dagen in Rome en wil je je bezoek aan het Vaticaan over enkele dagen spreiden? Dan is de Rome Visit Pass – Gold iets voor jou.

Als je deze Rome pas wilt kopen, krijg je toegang tot de meest bijzondere bezienswaardigheden van het Vaticaanstad, maar ook tot onder andere het Colosseum en het Pantheon. Hierin zit ook een gratis audiogids zodat je op je eigen tempo de populairste attracties van Rome kan ontdekken.

Met de Rome Visit Gold Pass bespaar je niet alleen tijd en geld om de attracties van Rome te bezoeken, maar ook tickets voor het openbaar vervoer zijn inbegrepen in de pas.

Wat zit er nu eigenlijk inbegrepen in de Rome Visit Pass – Gold?

 • Snelle toegang tot de Sint-Pietersbasiliek met audiogids;
 • Gratis toegang tot het Castel Sant’Angelo;
 • Gratis toegang tot de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse musea;
 • Gratis toegang tot het Colosseum, Forum Romanum en Palatijnse Heuvel;
 • Audiogids voor het Pantheon (toegang is gratis);
 • Openbaar vervoersbewijs voor 2 dagen, geldig voor onbeperkte metro-, bus- en treinreizen binnen Rome gedurende 48 uur vanaf de eerste validatie;
 • CityPass – een interactieve app die een zelfgeleide tour door de stad biedt met audio-info

Vanaf het eerste gebruik van de Rome Visit Gold Pass is de kaart 29 dagen geldig.

Hoeveel kost de Rome Visit Pass – Gold?

Je kan de kaart online aankopen voor €125 per persoon.

Rome Visit Pass Gold

Wil je naast het Vaticaan ook enkele bezienswaardigheden in Rome zien? Dan is de Rome Visit Pass – Gold een beter idee.

Omnia Pass VS Roma Pass VS Rome City Pass VS Rome Visit Pass

Ben je nog niet helemaal overtuigd van de verschillende voordelen van de Rome kortingskaarten of zie je de bomen door het bos niet meer? In de onderstaande tabel zet ik alle populaire bezienswaardigheden op een rijtje, inclusief de normale prijs voor voorrangstickets en of de toegang inbegrepen zit in de specifieke Rome pas die jij wilt kopen:

Normale prijs
Omnia Pass
Roma Pass
Rome City Pass
Rome Visit Pass (Silver)
Rome Visit Pass (gold)
Colosseum + Palatijn + Forum
Gratis
Gratis
Gratis
Niet inbegrepen
Gratis
Sint-Pietersbasiliek
Gratis
20% korting
Gratis
Gratis
Gratis
Vaticaanse musea + Sixtijnse kapel
Gratis
20% korting
Niet inbegrepen
Niet inbegrepen
Gratis
Castel Sant’Angelo
Gratis
Gratis
20% korting
Gratis
Gratis
Villa Borghese
Gratis
Gratis
20% korting
Niet inbegrepen
Niet inbegrepen
Hop-on hop-off bus
Gratis
Niet inbegrepen
Gratis
Niet inbegrepen
Niet inbegrepen
Openbaar vervoer (24u)
€6
Gratis
Gratis
Niet inbegrepen
Niet inbegrepen
Gratis

Opmerking: Dit geeft alleen een overzicht van de populairste attracties. Vaak zitten er in deze kortingskaarten nog veel meer voordelen, zoals gratis luchthavenvervoer of nog meer gratis tickets voor andere bezienswaardigheden.

Welke pas raad ik zelf aan?

Het is natuurlijk niet makkelijk voor mij om te zeggen welke pas nu echt het best is.
Als je zo veel mogelijk wil zien (veel meer dan alleen de bekendste bezienswaardigheden), dan is de  Rome Visit Pass – Gold de beste keuze. Hier betaal je natuurlijk wel veel geld voor, dus je moet echt zeker zijn dat je ook veel musea en attracties wil bezoeken.
Als vooral de bekende bezienswaardigheden je interesseren (Colosseum, Vaticaanse musea, Sint-Pietersbasiliek en het Castel Sant’Angelo), dan wordt al snel duidelijk dat de Omnia kaart de beste keus is. Daarmee bespaar je immers héél veel geld tegenover wat je anders zou betalen.
Als je vooral een comfortabele citytrip naar Rome wil plannen, dan raad ik de Rome City Pass aan. Hiermee krijg je immers toegang tot de bekendste monumenten, maar ook luchthavenvervoer en mooie kortingen op andere bezienswaardigheden, attracties en tours naar o.a. Florence.

Welke pas je nu het beste neemt, hangt dus duidelijk af van welke bezienswaardigheden je precies allemaal wil bezoeken. Lees dus zeker even de voorwaarden van de kaarten na!

Toch wil ik ook nog vermelden dat sommige musea of bezienswaardigheden véél interessanter worden als je ze met een gids bezoekt. Helaas zit er in geen enkele kortingskaart voor Rome zo’n gegidst bezoek inbegrepen (tenzij je extra betaalt).
Wie regelmatig een museum bezoekt, weet vast wel al dat een audio guide niet half zo interessant is als een echte gids.
Zo’n gegidste rondleiding kost wel wat meer (meestal vanaf €40 per persoon), maar ik vind het zijn geld dan ook dubbel en dik waard. Bovendien nemen de gidsen je ook vaak mee naar plaatsen die je anders zou overslaan én krijg je ook voorrangstickets bij deze tours.

Vergelijk de kortingskaarten daarom zeker ook eens met deze gegidste rondleidingen:

 

 

De hop-on-hop-off bus als alternatief

Als je niet het budget hebt om de bezienswaardigheden te bezichtigen, kan je dankzij de hop-on-hop-off bus toch belangrijkste hoogtepunten van Rome ontdekken zonder dat je toegangstickets hoeft te betalen.
De bus rijdt je langs alle populaire attracties van de Eeuwige Stad. Denk maar aan Vaticaanstad, het Colosseum en de Sint-Pietersbasiliek en je stapt in en uit waar en wanneer je wilt. Op dat moment kan je nog zelf beslissen of je al dan niet één van de monumenten wil bezoeken of dat je gewoon verder reist met de bus. Je kan tickets voor de hop-on-hop-off bus verkrijgen voor 1, 2 of 3 dagen.

omnia pass vs rome pass vs rome tourist card

Met de hop-on hop-off bus kan je overal waar je wil stoppen, maar vergeet wel niet dat je nog tickets nodig hebt om ook ergens binnen te mogen!

Rome is één van de populairste bestemmingen voor een citytrip. Al die cultuur, het heerlijke eten en de fantastische bezienswaardigheden zijn waanzinnig indrukwekkend, maar je stedentrip kan ook erg duur uitvallen.
Als je graag de populairste bezienswaardigheden van de Eeuwige Stad wil verkennen én geld en tijd wil besparen zodat je nog tijd hebt voor andere dingen, kan ik je de aankoop van een toeristische pas in ieder geval sterk aanraden.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.8/5 - (33 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>