Rondreis door Australië in 5 weken (of 3): mijn reisschema, tips en info

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 11 juli, 2023

Australië is voor mij één van de meest spectaculaire landen ter wereld. Ik ging er zelf al twee keer naartoe en ben er nog lang niet uitgekeken. Je vindt hier dan ook alles! Van tropische stranden en dorre woestijnen naar wereldsteden en besneeuwde bergtoppen. Het hoeft niemand te verwonderen dat Down Under de perfecte plek is voor een onvergetelijke (auto)rondreis.
In dit artikel doe ik uit de doeken wat volgens mij het perfecte reisschema is en hoe je alles zelf (voordelig) kan plannen.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (10 votes)

Belangrijk: Oorlog en covid-19 maakt auto’s huren duurder in het buitenland

Nu we eindelijk terug mogen reizen, boeken héél veel mensen huurwagens. Hierdoor zijn de prijzen van auto’s de laatste maanden duurder geworden. Daardoor kan het zijn dat je niet overal goedkope huurauto’s vindt zoals ik in het onderstaande artikel vermeld.
Volgens experts is het dan ook aangeraden om ver op voorhand te boeken want ter plekke boeken is op sommige bestemmingen nu al onmogelijk (bron: VRT nieuws).

Om die reden raad ik aan om verschillende websites te vergelijken. Zo vind je toch nog de beste prijs van dit moment. Met onderstaande bedrijven kun je altijd 48 uur voor aanvang (of korter) gratis annuleren. Maak daar dus gebruik van! Ikzelf heb goede ervaringen met al deze vergelijkende websites en raad ze dan ook aan:

– Sunny Cars (all-in verzekerd, gratis annulering en uitstekende service)

– Discover Cars (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen, 24/7 support, gratis annulering)
– EasyTerra (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen mogelijk, reviews per locatie, gratis annulering)
– Tui Cars (All-in verzekerde autohuur van bekende reisorganisatie Tui, gratis annulering)
– Auto Europe (goedkope autohuur met goede service)

australie wildlife sanctuary

Individuele rondreis naar Australië of groepsreis?

Zelf een reis plannen neemt ontzettend veel tijd in beslag. Bovendien is het ook niet zo makkelijk om een goed reisschema op te stellen. Je weet immers nooit zeker hoe lang je precies op één plek moet doorbrengen. Tijdens mijn rondreis waren er enkele plekjes waar ik graag wat langer was gebleven, maar ook waar ik graag wat sneller weg was gegaan.
Als je alleen reist, is het ook niet zo leuk dat je telkens afscheid moet nemen van mensen die je nog maar net hebt leren kennen. Tijdens een groepsreis zal je al snel een groepje vinden waarmee het klikt en dan is het wel leuk dat je alle reiservaringen met anderen kan delen.

Er zijn tal van reisorganisaties die rondreizen door Australië aanbieden.

Zelf je rondreis door Australië plannen

Als je het niet erg vindt om alles zelf te plannen, dan is een zelf geplande rondreis door Australië natuurlijk het leukst. Zo kan je immers precies zien wat je zelf wil en kan je ook aanpassingen maken aan je reisschema als je dat nodig vindt.
Tijdens je individuele rondreis, zal je natuurlijk ook soms voor vervelende momenten komen te staan en aangezien je zelf alles hebt geregeld, zal je ook alles zelf moeten oplossen.

Ik heb de rondreis die ik hieronder beschrijf helemaal zelf gepland, en hoewel natuurlijk niet alles perfect is verlopen, zou ik het toch aanraden. De vrijheid is onbeschrijfelijk en je bespaart er ook een pak geld mee!

Hoe heb ik alles aangepakt en waar moet je zeker rekening mee houden als je je rondreis zelf plant? Ik doe al mijn tips voor jou uit de doeken:

Vluchten

De lange vluchten zijn zonder twijfel het meest vervelendste aspect van je vakantie naar Australië.

Vanuit België of Nederland ben je al snel 25 uur onderweg. Er bestaan geen rechtstreekse vluchten, dus je zal altijd één of twee tussenstops moeten maken.
Zelf vloog ik met Cathay Pacific in Premium Economy Class. Je betaalt hier iets meer voor, maar je zit natuurlijk wel een pak comfortabeler tijdens zo’n lange vlucht! Benieuwd naar mijn ervaring met deze luchtvaartmaatschappij? Lees dan zeker ook dit artikel.

Als je op zoek bent naar de goedkoopste vluchten, dan raad ik aan om te zoeken via SkyScanner.
Als je een beetje flexibel bent in je data, dan kan je hier héél erg mooie deals vinden. Op het moment van schrijven, zijn er zelfs retourvluchten voor €650. Dat is echt een koopje voor Australië!
Zelf boek ik bijna altijd mijn vluchten bij deze website. Meestal vergelijk ik daarna ook nog eens met Momondo. Zo ben ik er altijd zeker van dat ik de goedkoopste vliegtuigtickets heb gescoord.

Benieuwd hoe je hele jaar door spotgoedkope vluchten kan vinden? Lees dan zeker ook dit artikel dat ik heb geschreven.

vlucht Australië

De vlucht naar Australië is lang! Maak het jezelf dus maar lekker comfortabel.

Auto huren in Australië

Als je iets van Australië wil zien, dan moet je een auto huren. Natuurlijk kan je ook gebruik maken van langeafstandsbussen, maar dat raad ik zelf niet erg aan. Er zijn véél te veel prachtige bezienswaardigheden onderweg, en je zal meer dan eens stoppen om van de mooie natuur te kunnen genieten.

Drie of vijf weken lijkt misschien veel, maar in Australië vliegt dat zo voorbij. Alle tijd die je kan winnen, is daardoor mooi meegenomen. De snelheidslimieten liggen hier een pak lager (en de boetes hoger!) dan bij ons, en vaak rijd je duizenden kilometers door niemandsland. Daarom raad ik aan om telkens een auto te huren voor kortere periodes. In grote steden of aan het strand heb je je wagen immers niet nodig en zo bespaar je meteen ook geld aan parkeerplaatsen.
Vergeet ook niet dat je op de meeste Australische eilanden je auto niet mag meenemen vanop het vasteland en dat je dus ter plekke een nieuwe wagen moet huren.

Zoals altijd, raad ik jullie aan om je wagen online te huren. Zelf vergelijk ik altijd prijzen en mogelijkheden op verschillende websites. EasyTerra, Discover Cars en Sunny Cars of Tui Cars blijven mijn favorieten. Bij deze laatste twee huur je automatisch een all-in huurauto (volledig verzekerd – geen eigen risico), en dat is toch echt geen slecht idee hier aan de andere kant van de wereld. Een simpele schram op je auto kost al snel enkele honderden euro’s, en aangezien je intensief gebruik zal maken van je stalen ros is dat sneller gebeurd dan je denkt.

Let er ook altijd op dat je een auto huurt met een onbeperkt aantal kilometers! De afstanden in dit land zijn gi-gan-tisch, en als je geen onbeperkt aantal kilometers mag rijden betaal je je blauw aan extra kosten.

Een andere vergelijkende website waarop ik mooie deals vind is Auto Europe. Wil je graag een camperreis door Australië maken? Kijk dan eens naar de mogelijkheden op World Wide Campers.
Natuurlijk kan je ook rechtstreeks kijken bij bedrijven zoals Alamo, Avis, Budget of Sixt, maar uit ervaring weet ik dat de prijzen hier altijd hoger liggen.

rondreis door Australië

Met je eigen auto kan je op plekjes komen waar je anders nooit zou geraken.

Kostprijs huurauto Australië

De kostprijs van een huurwagen in Australië verschilt van regio tot regio.
In grote steden zoals Adelaide, Cairns, Hobart en Melbourne kon ik erg goedkope auto’s vinden. Echter stijgen de huurprijzen fors wanneer je in bvb. Alice Springs of op Kangaroo Island een auto wil boeken.

Daarom geef ik hieronder enkele voorbeeldprijzen voor één week een auto te huren in een bepaalde regio:

Eén week een auto huren in Adelaide:

 • EasyTerra: vanaf €115 per week, of €16,43 per dag.
 • Sunny Cars: vanaf €221 per week, of €31,57 per dag. (All-in autohuur)
 • Auto Europe: vanaf €133 per week, of €19 per dag.

Eén week een auto huren in Cairns:

 • EasyTerra vanaf €141 per week, of €20,14 per dag.
 • Sunny Cars: vanaf €221 per week, of €31,57 per dag. (All-in autohuur)
 • Auto Europe: vanaf €169 per week, of €24,14 per dag.

Eén week een auto huren in Melbourne:

 • EasyTerra: vanaf €92 per week, of €13,14 per dag.
 • Sunny Cars: vanaf €221 per week, of €31,57 per dag. (All-in autohuur)
 • Auto Europe: vanaf €88 per week, of €12,57 per dag.

Eén week een auto huren in Hobart (Tasmanië):

 • EasyTerra: vanaf €140 per week, of €20 per dag.
 • Sunny Cars: vanaf €259 per week, of €37 per dag. (All-in autohuur)
 • Auto Europe: vanaf €133 per week, of €19 per dag.

Eén week een auto huren in Penneshaw (Kangaroo Island):

 • EasyTerra vanaf €275 per week, of €39,29 per dag.
 • Sunny Cars: vanaf €501 per week, of €71,57 per dag. (All-in autohuur)
 • Auto Europe: vanaf €289 per week, of €41,29 per dag.

Eén week een auto huren in Alice Springs (Uluru):

 • EasyTerra: vanaf €233 per week, of €33,29 per dag.
 • Sunny Cars: vanaf €447 per week, of €63,86 per dag. (All-in autohuur)
 • Auto Europe: vanaf €278 per week, of €39,71 per dag.

Vergeet niet dat in deze prijzen nog geen verzekering zit inbegrepen (met uitzondering van Sunny Cars).
Om volledig verzekerd te zijn bij deze autoverhuurbedrijven kan je nog een extra (online) verzekering afsluiten. Dat kost je het volgende extra:

 • EasyTerra: €6 extra per dag oftewel €42 extra per week.
 • Sunny Cars: niets, een all-in verzekering is reeds inbegrepen.
 • Auto Europe: €7,75 extra per dag oftewel €54,25 extra per week.

Autorondreis of camperreis door Australië?

Als je verscheidene maanden vakantie kan opnemen, dan is het misschien wel leuk om een volledige autorondreis of camperreis door Australië te maken.

Het leuke aan een mobilhome of camper is dat je geen extra accommodatie moet boeken, want dat je altijd een huis op wielen bij je hebt. Daardoor krijg je meer vrijheid en bespaar je ook geld uit. Vergeet wel niet, dat je niet overal mag kamperen zonder een vergunning. Door overlast van een handjevol campertoeristen hebben bepaalde regio’s (voornamelijk in Oost-Australië) besloten dat mobilhomes, campers of wagens waarin wordt geslapen alleen op betaalde kampeerplaatsen mogen overnachten. Gelukkig zijn er ook gratis kampeerplaatsen, maar die zijn wel niet voorzien van toiletten of douches. Op deze website vind je alvast een overzicht van de gratis kampeerplaatsen per regio.

Je bewegingsvrijheid wordt ook op een andere manier beperkt, want je kan de camper natuurlijk niet zomaar overal achterlaten. Als je bepaalde eilanden wil bezoeken (Kangaroo Island, Tasmanië, …) dan moet je je wagen sowieso op het vasteland droppen en die op een later tijdstip terug ophalen.
Er zijn ook niet altijd faciliteiten voor mobilhomes. Op de meeste plekjes vind je wel één of andere camping, maar water of elektriciteit is niet altijd voorradig. Daarom raad ik aan om overal water in te slaan en alle elektrische snufjes op te laden als je kan. Extra batterijen en grote kannen met water zijn ook geen overbodige luxe.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de temperatuur tijdens een camperreis. Wanneer het warmer wordt dan 25°C, is het allesbehalve prettig slapen in een broeierige mobilhome.

Door deze basic voorzieningen en temperatuursverschillen is het heel belangrijk dat je jezelf goed voorbereid. Vergeet in ieder geval geen goed geteste waterfilter, een slaapzak voor alle weersomstandigheden, een erg goede powerbank (liefst op zonne energie!), een scherp zakmes en een hoofdlampje (of goede zaklamp). Als je het land rondtrekt met een camper en niet per se in je wagen of tent slaapt, dan raad ik aan om een externe harde schijf (films en foto’s!), een WIFI versterker (het internet in jeugdherbergen kan slecht zijn…), een goede bluetooth speaker (feestjes op het strand gegarandeerd!) of een draadloze koptelefoon (met noise cancelling voor lange ritjes) mee te nemen.

Bekijk hier ook een checklist met alle kampeerbenodigdheden die je maar kan nodig hebben.

camperreis Australië

Waar je ook voor kiest, je rondreis Down Under wordt sowieso betoverend!

Accommodatie in Australië

Hotels zijn niet goedkoop in Australië. Gelukkig zijn er ook tal van budget opties, zoals hostels of jeugdherbergen.

Een slaapzaal in een jeugdherberg kan in grote steden al voor zo’n €15 per nacht, maar op de meest plekken zal het eerder rond de €20 à €25 per nacht kosten.
Een budgetkamer voor twee personen kan al vanaf €45 à €55 per nacht, maar weet wel dat deze niet overal beschikbaar zijn. Op plaatsen zoals Uluru of Kings Canyon, zijn de accommodaties immers erg beperkt en zal je dus gegarandeerd meer moeten ophoesten.
Een hotel van drie sterren kost gemiddeld €65 per nacht en eentje van vier sterren kan soms al voor €70 per nacht.

Het grootste aanbod en de voordeligste kamers vind ik meestal door te vergelijken tussen Booking.com en Trivago. Toch vond ik in Australië meermaals nog betere deals op Agoda.com.
Deze vergelijkende website is vooral actief in Azië en Oceanië en heeft hier vaak een veel groter aanbod.
Als je deze drie websites met elkaar vergelijkt, dan vind je altijd wel de beste prijs en het grootst mogelijke aanbod.

accommodatie Australië

Zorg in ieder geval dat je centraal zit, zodat je alles vlot kan verkennen!

Excursies of tours in Australië

Zoals je hierboven al kon lezen, kost een auto huren in Australië echt niet zo veel. Daarom raad ik aan om zo veel mogelijk tours zelf te plannen.
Echter is dat niet altijd mogelijk! Eilanden bezoeken, of toegangstickets voor bepaalde activiteiten, kan immers niet zonder dat je deze tours en tickets alvast plant. Denk daarbij aan een tour naar Fraser Island, een bezoek aan de pinguïns van Phillip Island, een adembenemende cruise naar de Whitsundays of een onvergetelijke zwempartij met de bultruggen van Hervey Bay.
Voor tours, tickets en excursies boek ik altijd bij GetYourGuide. Zij hebben het grootste aanbod, maar zij bieden ook meestal de mogelijkheid om gratis te annuleren tot 24u op voorhand. Geloof me, dat is geen overbodige luxe! Plannen veranderen immers regelmatig tijdens een rondreis.

Als je in Australië bent, moet je natuurlijk ook gaan duiken in het Great Barrier Reef. Des te meer omdat het door de opwarming van de aarde in sneltempo aftakelt!
Zelf bleef ik drie dagen aan boord van de Ocean Quest Liveaboard en daar betaal je zo’n €132 per nacht voor. Eigenlijk is dat niet zo veel geld, want in deze kostprijs zit vervoer, overnachting, eten en gebruik van al het duikmateriaal inbegrepen.
Wees wel snel! Aangezien er maar een beperkt aantal boten op het rif wordt toegelaten, zijn duikexcursies vaak al weken op voorhand volzet.
Sowieso raad ik iedereen aan om een uitstapje te maken richting het Grote Barrièrerif. Probeer zeker twee dagen te gaan, maar als het echt niet anders kan is ook één dag goed. De kleurrijke onderwaterwereld is werkelijk buitenaards mooi!

Australië uitstapjes

Wat dacht je bijvoorbeeld van een uitstapje waarbij je krokodillen gaat spotten?

Eten in Australië

Australië is een smeltkroes van allerlei nationaliteiten, dus iedereen kan hier wel zijn gading vinden. Aziatisch, Mexicaans, Amerikaans, Europees (en dan voor Engels), … Je vindt het hier allemaal!
Het is hier niet zo goedkoop om uit eten te gaan, maar gelukkig zijn er ook tal van (gezonde) fastfood alternatieven.

Voor een enkel gerecht in een restaurant betaal je minstens €16 per persoon, maar prijzen zijn over het algemeen wel iets duurder. Thaise of Aziatische restaurants zijn meestal de goedkoopste optie. Een menu (zonder dranken) kan voor iets meer dan €35 per persoon.
Een glaasje alcohol doet de rekening meteen duurder worden, want drankjes zijn hier bijzonder duur. Reken toch op €6 voor een biertje en €7,5 voor een glas wijn.
Maccers (McDonalds) is het goedkoopste fastfood, en daarvoor betaal je niet veel meer dan bij ons. Een lekkere burrito of pasta, kan al voor zo’n €10 per persoon.

Het goedkoopste is natuurlijk om zelf te kopen, maar weet wel dat ook de supermarkten hier wat duurder zijn dan bij ons. Als individuele reiziger is het daarom soms goedkoper om uit eten te gaan, dan zelf te koken. Dat klinkt vreemd, maar toch is het zo!

kangoeroe vlees Australië

En meteen ook een tip voor de vleeseters: probeer eens kangoeroe. Het is bijzonder zacht en lekker!

Noord, oost, zuid, west of… centraal? Welk deel van Australië bezoeken?

Veel mensen die op vakantie gaan naar Australië onderschatten de omvang van dit land. Eigenlijk is dit een continent op zich. De verschillende regio’s lijken vaak helemaal niet op elkaar en als je een rondreis plant, is het dus ook keuzes maken.

Noord-Australië

Alleen al het noorden van Australië is bijzonder divers. Aan de kust vind je tropische paradijzen en meer naar het binnenland begint de onmetelijke oranje woestenij van Australië.
Er zijn hier niet veel toeristische hoogtepunten, maar toch is het geen slecht idee om hier wat tijd door te brengen. Cairns is de perfecte uitvalsbasis om de Great Barrier Reef of het Daintree Rainforest te verkennen, bijvoorbeeld. En ook over het Kakadu National Park heb ik heel goeie dingen gehoord. Dit deel van Australië is in sommige seizoenen broeierig heet en dan is het écht niet aangenaam om hier te zijn. Hou daarmee zeker rekening als je dit gebied bezoekt!

Oost-Australië

De meeste toeristen zijn verzot op Oost-Australië. Deze kustlijn van duizenden kilometers lang, verbindt voornamelijk de belangrijkste steden van Australië met elkaar. Onderweg zijn er ook talrijke tropische paradijzen zoals de Whitsundays en de Gold Coast. Natuurlijk kan je tijdens een rondreis door Australië ook Sydney niet overslaan! Een bezoek aan Oost-Australië past dan ook in elk reisschema.

Zuid-Australië

Als wij aan het zuiden denken, dan denken we meestal een warmere oorden. Echter zitten we hier Down Under en dus is ook dit omgedraaid! Hoe zuidelijker je gaat, hoe ‘frisser’ Australië wordt. In het zuiden heb je een paar van de mooiste natuurlijke regio’s van het land. Het ziet er hier helemaal anders uit dan de rest van het land en doet misschien wel een héél klein beetje denken aan de ruige wildernis van Nieuw-Zeeland. Melbourne is -volgens mij- de mooiste stad van Australië, en die kan je dus zeker niet overslaan. In de omgeving vind je ook de Great Ocean Road, één van de mooiste routes in het land. Adelaide is een leuke stad, maar ik zou er niet speciaal veel tijd aan besteden. Toch is dit de perfecte uitvalsbasis om naar Kangaroo Island te varen; zeg maar de Galapagos van Australië. In het zuiden ligt ook het mythische Tasmanië. Dit grote eiland lijkt eigenlijk helemaal niet meer op het vasteland en is een droom voor natuurliefhebbers!
Ook over Perth heb ik goede dingen gehoord, maar weet wel dat deze stad vele duizenden kilometers weg ligt van alle andere hoogtepunten in dit land.

West-Australië

Zelf ben ik nog nooit in West-Australië geweest, maar mijn buurmeisje heeft er twee jaar gewoond. Normaal bleef ze er maar één jaar, maar ze wist al snel dat ze langer wou blijven. Als je zo lang op één plek blijft, wil dat natuurlijk zeggen dat het er heel indrukwekkend is! Echter is dit gebied zo groot, dat het ook al zijn eigen rondreis verdient.
Ze heeft mij alvast kunnen overtuigen, dus eens ik er ben geweest update ik dit stukje ook weer 😉 !

Centraal-Australië

Veel mensen vertelden me dat centraal-Australië het mooiste gebied in dit land was, maar ik wou het nooit geloven. “Hoe kan een dorre woestijn nu indrukwekkend zijn?”, dacht ik.
Na mijn bezoek aan Uluru en Kings Canyon moet ik die mening inderdaad herzien: het rode hart van Australië heeft een plekje in mijn hart veroverd.
Hoewel de landschappen op het eerste zicht eentonig lijken, gaan ze nooit vervelen. Ik heb hier duizenden kilometers rondgereden en me geen seconde verveeld! Bovendien veranderen de tinten rood en oranje voortdurend, en als je onderweg ook enkele kangoeroes of kamelen ziet lopen word je natuurlijk helemaal euforisch.
Probeer zeker een zonsondergang of -opkomst mee te maken. Magisch!
Dit gebied is ook heel mysterieus door de onbekende Aboriginal cultuur. Laat je meeslepen door de oorspronkelijke bewoners van dit land en leer hun cultuur en gewoontes kennen. Je zal verbaasd zijn hoe veel je van hen kan leren!

Australie rondreis

Fraser Island, in het oosten van Australië.

Dagplanning van een rondreis door Australië in 5 weken

Nog een belangrijke opmerking voor deze rondreis: Aangezien niet iedereen over zeeën van tijd beschikt, raad ik aan om deze rondreis af te werken met behulp van zowel het vliegtuig als huurauto’s. De afstanden in Australië zijn gigantisch en de snelheidslimieten liggen een pak lager dan bij ons. Daardoor verlies je kostbare tijd als je alles met de auto zou doen. Vluchten zijn best betaalbaar en besparen je ook geld als je het gaat vergelijken met de kost van benzine en autohuur.

In de rondreis door Australië die ik hieronder beschrijf, moet trouwens nog meer dan genoeg met de auto worden gereden. Sommige stukken van dit reusachtige land zijn immers veel te mooi om er zomaar over te vliegen.

Dag 1: Aankomst in Cairns en meteen doorrijden naar Cape Tribulation

Je begint je rondreis in Australië helemaal in het tropische noorden.

Het Daintree Rainforest ligt op zo’n twee en een half uur rijden van Cairns. Tijdens deze schilderachtige rit naar één van de oudste regenwouden ter wereld, rijd je langs kronkelende wegen die worden omringd door paradijselijke en ongerepte stranden.
Hoewel het soms aanlokkelijk lijkt om in dat turquoise water te plonzen, moet ik je dat zeker afraden! In deze doorzichtige oceaan wonen immers gigantisch veel krokodillen, mensetende haaien en dodelijke kwallen. Een kennismaking met één van deze diertjes zou natuurlijk niet zo’n leuk begin zijn van je reis naar Australië!

Tijdens je rit naar dit eeuwenoude woud, is het ook mogelijk om met een river cruise op zoek te gaan naar krokodillen. Met een bootje vaar je dan één van de gigantische rivieren af, terwijl je onderweg bijzondere (en zelfs dodelijke!!) planten ziet, maar ook slangen en natuurlijk krokodillen.

Wanneer je niet meer zo van het Daintree Rainforest bent verwijderd, zal je zien dat de hemelse stranden plaatsmaken voor dichtbeboste stukjes regenwoud. De combinatie van de azuurblauwe kust, het witte zand en de groene beplanting zijn fantastisch!
Vergeet tijdens je rit niet om even de benen te strekken aan de indrukwekkende Alexandra Lookout. Van hieruit krijg je (volgens mij) het beste panorama over het regenwoud en Cape Tribulation.

Er zijn tal van plekjes waar je kan stoppen en ik raad ook aan om dat te doen. Misschien zie je onderweg wel één van de mythische helmkasuarissen voorbij lopen! Dit is één van de enige plekken ter wereld waar je deze grote loopvogels kan zien.
Als je er trouwens eentje zou zien (de kans is heel klein), ga er dan niet naartoe! Deze vogels zijn bijzonder agressief en ze hebben al voor dodelijke slachtoffers gezocht…

Aangezien het vandaag de eerste dag is van je rondreis door Australië, raad ik aan om het rustig aan te doen.
Installeer je in je hotel en ga niet te laat naar bed. Zo kan je je lichaam vlot aanpassen aan het nieuwe bioritme. Zo worden de volgende dagen ook meteen veel aangenamer.

Daintree Rainforest vakantie Australie

Het eeuwenoude Daintree Rainforest! Deze foto werd gemaakt vanaf de Alexandra Lookout.

Dag 2: Daintree Rainforest en Cape Tribulation

Neem je auto en ga op verkenning door de rest van dit regenwoud. De banen zijn hier bijzonder goed en je kan dus echt overal geraken met de wagen.

Er zijn ook tal van wandelpaden die door het oerwoud lopen. Onderweg zie je vreemde planten die afstammen van wanneer hier nog dinosaurussen woonden. Tijdens de wandeling zal het je opvallen hoe veel geluiden je hier hoort. Het gekwetter en getsjirp is vooral afkomstig van vogels en insecten, maar het is verrassend moeilijk om deze dieren ook echt te zien. Af en toe zie je weleens een vogel opfladderen, maar ze weten zich goed te verstoppen!

Probeer vandaag zeker ook naar het Daintree Discovery Center af te zakken. Hier vind je immers de Aerial Walkway. Een pad dat je over en onder dit oerwoud loodst. Vanuit de hoogte zie je al veel beter welke beestjes hier leven en krijg je bovendien ook een fantastisch panorama over de reusachtige planten die hier leven. Beklim zeker ook de Canopy Tower. Van dit uitzichtpunt toren je hoog boven het bladerdak van Daintree uit, en pas dan begin je in te beseffen hoe indrukwekkend dit nationale park eigenlijk wel is.

Je kan het Daintree regenwoud niet verlaten zonder ook een bezoek te brengen aan Cape Tribulation. Nergens anders ter wereld vind je immers twee plekken van de UNESCO werelderfgoed lijst die aan elkaar grenzen. Op deze locatie kan je zowel het stokoude Daintree regenwoud als het indrukwekkende Great Barrier Reef zien.
Loop het strand af en klim zeker eens naar het uitzichtpunt. Let wel op met in het water te gaan: hier worden regelmatig krokodillen, dooskwallen en stierhaaien gespot.

Probeer ‘s avonds terug naar Cairns te rijden als je van plan bent om morgen te duiken.
De meeste duikexcursies beginnen erg vroeg en je wordt meestal opgepikt vanuit je accommodatie in Cairns.

cape tribulation rondreis australie

Dit is zeker niet het mooiste strand van Australië, maar wel één van de meest unieke!

Daintree Rainforest Australie

Er zijn hier heel wat mooie wandelingen te doen. Kom heerlijk tot rust in één van de oudste regenwouden ter wereld!

Dag 3 & 4: Duiken in het Great Barrier Reef

Cairns is de ideale uitvalsbasis om een duikexcursie naar het Grote Barrièrerif te ondernemen.
Of je nu een doorgewinterd duiker bent, of nog nooit hebt gedoken; dit wordt ongetwijfeld één van de hoogtepunten van je reis.

Er zijn enorm veel mogelijkheden om te duiken in Cairns, maar ik raad aan om te kiezen voor een uitstap van meer dan één dag. De liveaboard boten (boten waar je op blijft overnachten) nemen je immers mee naar plekjes die verderop in het rif liggen en veel minder worden bezocht door andere toeristen. Hierdoor zie je hier veel meer vissen en kleurrijker koraal.

Zelf boekte ik de Ocean Quest Liveaboard omdat dit de goedkoopste optie was, maar tegelijkertijd ook één van de beste gewaardeerde.

Per dag doe je zo’n drie à vier duiken. En natuurlijk is het ook mogelijk voor beginners om hier een duikcursus of duikinitiatie te boeken.
Zelf zou ik niet aanraden om enkel te snorkelen. De mooiste onderwaterlandschappen bevinden zich immers enkele meters onder het oppervlak, en het zou echt spijtig zijn als je daar geen close-up van hebt gekregen tijdens deze vakantie.

Een meerdaagse duikexcursie in het Great Barrier Reef is niet goedkoop, maar weet wel dat alles voor jou tot in de puntjes geregeld wordt. Je krijgt (lekker) eten, overnachting en ook alle duikuitrusting zit inbegrepen.

Probeer zeker ook eens een nachtduik mee te maken. Met behulp van een zaklamp, daal je af in het pikzwarte water. Je ziet bijzonder weinig, maar de roofvissen komen al snel af op al dat licht en zorgen voor een magisch spektakel. ‘s Nachts komen ook de haaien naar buiten! Maar wees gerust, mensetende haaien heb ik hier niet gezien.
Eens je terug boven komt, zie je vaak bijzonder veel roofvissen en haaien aan de oppervlakte omdat ze aangetrokken worden door het licht van de boot. Geloof me, dit is echt héél indrukwekkend!

Een overzicht van alle mogelijkheden om te duiken in het Great Barrier Reef vind je op LiveAboard.com.

great barrier reef australie duiken

Sommige vissen hier zijn even groot (of groter!) dan een mens!

duiken great barrier reef

Tijdens mijn duiktrip mocht ik ook van (héél) dichtbij kennismaken met enkele haaien. Een absolute aanrader!

Liveaboard Great Barrier Reef rondreis Australie

En voor wie bang is dat zo’n Liveaboard niet comfortabel is… Dit was mijn kamer.

Dag 5: Cairns verder verkennen of een daguitstapje

Nadat je hebt gedoken, mag je 18 uur lang geen vliegtuig nemen. Daarom is het een goed idee om een rustdagje in te plannen. Als je een autorondreis plant, dan kan je natuurlijk wel meteen verder naar de volgende bestemming. Maar als je, net zoals ik, het vliegtuig neemt, dan raad ik aan om gewoon even te genieten van Cairns.

In deze stad valt niet heel veel te beleven, maar toch is er genoeg te doen om er een dagje in door te brengen.
Omdat je misschien nog steeds een beetje last hebt van je jetlag, kan het best zijn dat je het wat rustig aan wil doen.

Verken de prachtige promenade en ga er even zwemmen in het (gratis) openbare zwembad. Er zijn tal van leuke restaurants of cafeetjes waar je ook even kan relaxen.
Kijk af en toe eens naar omhoog. In de grote bomen hangen soms wel honderd (grote!) vleermuizen. Zo krijg je meteen al een eerste indruk van het indrukwekkende wildlife dat je hier kan tegenkomen!

Krijg je de kriebels van al dat niets doen? Ga dan op uitstap naar één van de omliggende gebieden. De Kuranda Scenic Rail wordt door vele toeristen gesmaakt, maar zelf heb ik het niet gedaan.

openbaar zwembad cairns

Deze openbare zwembaden zijn best leuk om een dagje aan door te brengen.

Dag 6: Vlucht naar Airlie Beach

De komende dagen staat een bezoek aan één van de mooiste stranden ter wereld op de planning!
Er zijn twee luchthavens in de buurt van de Whitsundays, maar ik raad aan om een vlucht te boeken naar Prosperpine Airport. Dit is véél goedkoper en in de buurt vind je ook (betaalbare) accommodatie. Als je op Hamilton Island vliegt, zal je veel meer betalen. Bovendien vind je op deze plek alleen maar luxueuze resorts en zal je ook diep in je portefeuille moeten tasten om hier te overnachten.

Vanuit Prosperpine Airport kan je een shuttlebusje boeken richting Airlie Beach. Een half uur later word je dan aan je accommodatie afgezet en kan je even chillen in het relaxte stadje. Als je meteen al wat van de mooie eilanden in dit gebied wil verkennen, dan kan je ook de Island Hopper Pass kopen. Daarmee kan je Hamilton Island en Daydream Island bereiken.
Ben je een romantische ziel en mag het wat meer kosten? Boek dan een vlucht boven het Heart Reef. Een koraalrif in de vorm van een hart! Romantischer kan toch bijna niet?!

Airlie Beach

Airlie Beach is de perfecte uitvalsbasis om de feeërieke Whitsundays vanuit te verkennen.

Dag 7 & 8: Ontdek de Whitsundays

Hoewel het mogelijk is om Whitehaven Beach met een dagtour te verkennen, raad ik aan om hier opnieuw een liveaboard te boeken. Overnachten op een boot in deze paradijselijke setting is iets dat je nooit meer zal vergeten. Bovendien bespaar je zo ook uit op één overnachting en hoef je zelf niet te koken. Alleen maar voordelen, lijkt me!

Je wordt vanuit je accommodatie in Airlie Beach opgepikt tezamen met een vijftal andere mensen die de rest van deze twee- of driedaagse zeilreis jouw teamgenoten worden. Onderweg wordt er heerlijk voor jou gekookt en krijg je prachtige uitzichten voorgeschoteld.
Aangezien de Whitsundays ook deel uitmaakt van het Grote Barrièrerif, wordt er hier ook voldoende aandacht besteed aan het snorkelen tussen al die mooie koraalriffen en gekleurde visjes. Hoewel het hier zeker mooi is, vond ik het wel stukken minder mooi dan het rif in de omgeving van Cairns. Voor mij waren het vooral de sneeuwwitte zandbanken en feeërieke eilanden die het hier zo mooi maakten.

Het hoogtepunt van dit zeilavontuur is het aanmeren aan Whitehaven Beach. Dit paradijselijke stukje strand komt normaal alleen in dromen voor! Als je aan land gaat van Whitehaven, dan raad ik aan om zeker naar het uitzichtpunt te klimmen. Er is een kleine inspanning voor nodig, maar het panorama is hier dan ook oogverblindend. De rest van je tijd kan je doorbrengen op het wondermooie strand.

Ik moet toegeven dat dit één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Australië is!

Whitsundays rondreis Australië

Whitehaven Beach! Wat een paradijs!!

Whitehaven Beach Whitsundays

Hier kan je gerust enkele uren doorbrengen.

Whitsundays Liveaboard

Ik raad echt aan om een Liveaboard te boeken. Heerlijk relaxen in deze paradijselijke omgeving, wie wil dat nu niet?!

Dag 9: Vlucht naar Brisbane en verkennen

Helaas zit je bezoek aan de Whitsundays er alweer op. Op dag negen spring je terug het vliegtuig op. Dit keer naar een andere Australische grootstad: Brisbane of Brissy, zoals de locals het zo leuk noemen.
Er is best veel te zien, maar toch zou ik hier niet te lang blijven. In de omgeving van Brisbane is immers veel meer moois te zien!

Probeer in Brisbane zeker één of meer public pools te bezoeken. Deze openbare zwembaden fungeren een beetje als plek waar alle inwoners van deze stad samenkomen. Bovendien krijg je van hier ook erg mooie uitzichten over de stad.

Morgen vertrek je naar Fraser Island. Dit magnifieke eiland ligt nog zo’n 5-6 uur rijden van Brisbane, en er zijn verschillende mogelijkheden om daar te geraken.
Ofwel boek je alles zelf (auto, ferries, overnachting op Fraser Island), ofwel doe je zoals ik en plan je een tour vanuit Hervey Bay. Er zijn ook tours die vanuit Brisbane zelf vertrekken, dus dat is misschien nog wel makkelijker.
Afhankelijk van wat je kiest, is het best om ‘s avonds al richting Hervey Bay te rijden. Deze kuststad ligt in de buurt van Fraser Island en is de beste uitvalsbasis voor je excursie naar dit eiland. Als je een tour boekt die vanuit Brisbane vertrekt, moet je je natuurlijk nergens druk om maken.

Brisbane

Brisbane!

Dag 10 – 11 – 12: Fraser Island

Fraser Island is nog zo’n paradijseiland van Australië. Het is het grootste zandeiland ter wereld en er valt heel wat te beleven! Het eiland wordt opzettelijk heel natuurlijk gehouden, en dus zijn er maar erg beperkte faciliteiten aanwezig. Er zijn nauwelijks wegen en ook de accommodaties zijn op één hand te tellen. Als je alles zelf boekt, is het dus belangrijk dat je dit op tijd organiseert. Bovendien kan je hier alleen rondrijden met een auto met vierwielaandrijving. Anders zal je niet ver komen op een eiland dat vol ligt met zand…

Als je een tour hebt geboekt die begint vanuit Hervey Bay, dan zal je al vroeg uit de veren moeten. Dat is maar best ook! Want anders heb je niet veel aan je eerste dag op Fraser Island.
Afhankelijk van wat je hebt gekozen word je dus opgepikt in Brisbane of Hervey Bay. Van daaruit ga je naar het kantoor van jouw gekozen tour, en daar word je gebriefd over het rijden op zand.
Het lijkt soms nogal ingewikkeld, maar eens je met je stalen ros over de zanderige bodem scheurt, zie je dat dat allemaal wel meevalt.

Wát een heerlijk gevoel is het om op dit ongerepte eiland rond te rijden! Het lijkt wel alsof je middenin een Jurassic Park film bent beland. Naast héél veel zand, vind je hier immers ook prachtige tropische regenwouden die afstammen uit de tijd van de dinosauriërs. Gigantische varens en dikke palmbomen doen dit paradijseiland alle eer aan.

Hoewel het turquoise water er prachtig uitziet, wordt er niet aangeraden om hier pootje te baden. Fraser Island is ‘s werelds grootste paargebied van stierhaaien. En ook dooskwallen en andere mensetende haaien worden hier regelmatig gespot. Geen nood! Op het eiland zijn er tal van zoetwatermeren die misschien nog mooier zijn dan de oceaan errond.
Zo is er Eli Creek, zeg maar de natuurlijke wildwaterbaan van het eiland, maar ook Lake Wabby; een adembenemend meer in het midden van een zanderige woestijn. Het mooiste meer is echter Lake McKenzie. Het lijkt hier, zonder te overdrijven, op een Caribisch bounty strand.
Tijdens een rit op dit gigantische strand, is de kans ook groot dat je Dingo’s spot. Deze wilde honden zien er schattig uit, maar let op! Er zijn gevallen bekend waar ze mensen aanvallen. Op ditzelfde strand kan je ook een aangespoeld scheepswrak (de SS Maheno) aanschouwen of gewoon genieten van een prachtige zonsondergang, natuurlijk. Het leven is hier zo slecht nog niet!

Wil je meer lezen over mijn eigen ervaring op Fraser Island? Lees dan zeker ook deze blogpost.

Op dag 12 keer je terug naar Brisbane. Het is terug een serieuze rit, dus ik zou op deze dag niets anders meer plannen. Als je op tijd aankomt in Brissy kan je de stad nog een beetje meer gaan ontdekken. Er is genoeg te doen!

Lake McKenzie Fraser Island rondreis

Geef toe, Lake McKenzie ziet er toch adembenemend uit?!

fraser island Australie

Om de titel ‘grootste zandeiland ter wereld’ waardig te zijn, moet er hier natuurlijk héél veel zand liggen!

off road Fraser Island

Maar het tofste van al, is dat je hier heerlijk kan off-roaden!

Dag 13: Vlucht naar Alice Springs en meteen verder naar Kings Canyon

Vandaag laten we de tropische eilanden van Australië achter ons en gaan we het binnenland verkennen. Voor mij persoonlijk, was dit het mooiste gebied in Australië.

Probeer een vroege vlucht naar Alice Springs te boeken zodat je nog voor het donker wordt, aankomt bij Kings Canyon. Een zonsondergang boven deze gigantische spelonk is immers niet te versmaden!
Accommodaties zijn bijzonder beperkt in Kings Canyon (eigenlijk is er maar één plek waar je kan overnachten: het Kings Canyon Resort) en dus is het noodzakelijk dat je op voorhand boekt. Zeker als je budget accommodatie wil, want daarvan zijn er maar een paar kamers beschikbaar. En dan nog is het eigenlijk heel erg duur… €75 voor een héél erg basic kamertje is allesbehalve goedkoop als je het mij vraagt!

Alice Springs is een klein tot middelgroot Australisch stadje in the middle of nowhere. Het wordt letterlijk en figuurlijk omringd door niets. Haal je huurauto op aan de luchthaven of in het centrum en ga misschien ook nog even naar een supermarkt. Het is geen slecht idee om voldoende water in te slaan en ook wat lekkere snacks voor onderweg.
De rit naar Kings Canyon bedraagt immers vijf uur.

Hoewel je hier in het midden van de woestijn zit, zijn de wegen hier in topconditie. Spijtig genoeg moet je wel een relatief grote omweg maken om naar Kings Canyon te rijden. Het is ook mogelijk om een shortcut te maken, maar dan moet je wel langs een onverharde baan. De meeste autoverhuurders laten dit alleen toe als je daar extra voor betaalt. Ik raad aan om dat zeker te doen, want het is héél spannend én bovendien knip je zo twee uur van je rit af. Dat is toch een aanzienlijk stukje! Terwijl je op deze onverharde route rijdt, krijg je ook heel erg mooie landschappen te zien, en door de stofwolk die achter jou raast lijkt het wel alsof je in je eigen actiefilm meespeelt.
Als je niet bijbetaalt maar toch gaat off-roaden, weet dan wel dat je niet verzekerd bent als er iets gebeurt.

Eens je bijna bij Kings Canyon aankomt, dan zie je het landschap echt veranderen. De zanderige vlakte ruimt plaats voor oranje rotsen. Probeer vandaag nog de zonsondergang boven Kings Canyon mee te maken en kruip dan vroeg onder de veren.
Morgen sta je best op een onmenselijk uur op (probeer rond 7u aan je trektocht te beginnen), want alleen zo ontsnap je aan de verschrikkelijke middagzon.

Australie Kings Canyon

Dit uitzicht krijg je morgen voorgeschoteld.

Dag 14: Kings Canyon beklimmen en ‘s avonds verder rijden naar Uluru

Er zijn verschillende wandelingen die je kan maken in het Kings Canyon National Park, maar ik raad aan om meteen voor de langste te gaan: de Kings Canyon Rim Walk. Bij deze trektocht passeer je langs alle indrukwekkende uitzichten van deze kloof. Volgens het informatiebord doe je er zo’n drie en een half uur over, maar zelf deed ik de volledige wandeling in één uur minder. Vreemd, want ik heb een paar keer ook een kleine omweg gemaakt en verschrikkelijk veel foto’s gemaakt!

Aan het begin van de wandeling word je uithouding meteen al getest, want je moet een heleboel helse trappen omhoog. Gelukkig volgen er tijdens de rest van de wandeling nog maar weinig hoogteverschillen en kan je dus vooral genieten van de uitzichten.

Eigenlijk zou ik Kings Canyon kunnen vergelijken met een oranje en rode versie van de Grand Canyon. De waanzinnig mooie landschappen worden hier immers in tweeën gespleten door een reusachtige kloof. Ga nooit te dichtbij staan, want je zal niet de eerste toerist zijn die in dit gapende gat valt…

Wie denkt dat de landschappen al snel gaan vervelen is verkeerd. Vreemd genoeg zijn deze rotsachtige formaties bijzonder mooi en veranderen ze voortdurend! Ook de schaarse beplanting zorgt voor een mooi schouwspel.

Na deze intensieve klim, kruip je terug in de auto. Vandaag rijd je immers ook meteen verder naar de meest heilige plek ter wereld voor de Aboriginals: het Uluru-Kata Tjuta National Park.
Spijtig genoeg zijn er dit keer geen sluipweggetjes, en moet je de verharde weg gewoon volgen. Uluru ligt zo’n 350 kilometer verder, en met de auto doe je daar iets langer dan vier uur over. Gelukkig zijn er onderweg al tal van plaatsen waar je even kan stoppen om de mooie landschappen in je op te nemen.

Normaal gezien zal je nog meer dan genoeg tijd hebben om dit beroemde nationale park vandaag al wat te verkennen. Dump je baggage in je accommodatie en rijd dan meteen verder naar de ingang van Uluru. Met een ticket voor drie dagen heb je meer dan genoeg tijd om dit indrukwekkende stukje Moeder Natuur te bezoeken.

Probeer vanavond zeker de zonsondergang boven Uluru (of Kata Tjuta) mee te maken. Eigenlijk is de zonsopkomst boven Uluru nog mooier, maar dan moet je wel héél vroeg op!
Hou je vandaag nog een beetje in, want morgen heb je ook nog een hele dag om dit grootste nationale park te verkennen.

Kings Canyon Australie rondreis

Kings Canyon is magisch!

Kings Canyon beklimmen

De natuur in de Outback is erg bijzonder! Kings Canyon is echt dubbel en dik de moeite om te bezoeken.

Dag 15: Het magische Uluru en Kata Tjuta

Als je vroeg opstaat, dan moet je zeker de zonsopkomst boven Uluru meemaken. De paarsrode gloed achter Ayer’s Rock (de Engelse benaming van deze berg) is werkelijk betoverend.
Aan de voet van Uluru worden er iedere dag ook gratis gegidste wandelingen gegeven. Persoonlijk vond ik ze niet heel interessant, maar als je iets wil bijleren kunnen ze dat wel zijn. Sowieso is het bijzonder leuk om rond deze gigantische rotsformatie te wandelen. Ik zag nog nooit zo’n vreemd schouwspel!

Er zijn tal van mooie uitzichtpunten over Uluru en ik raad ook aan om daar even naar te zoeken. Je moet toch enkele leuke selfies hebben met de beroemdste bezienswaardigheid van Australië?!

Gebruik de rest van je dag om ook de Olgas (= Kata Tjuta) te ontdekken. Misschien vond ik deze heilige berg zelfs nog indrukwekkender dan Uluru!
De wandelingen die je rond en door deze rotsachtige vallei kan maken zijn heel erg mooi, maar ook bijzonder zwaar. De temperaturen stijgen hier al snel tot ondraaglijk, en dus is het noodzakelijk om de aanwijzingen op de borden te volgen. Zet je leven niet op het spel en begin alleen aan de wandeling als de temperaturen draaglijk zijn. Neem in ieder geval altijd een rugzak met voldoende water en wat snacks mee. Geloof me: je zweet je hier echt te pletter!!

Blijf lang genoeg plakken bij Kata Tjuta (of kom op een later moment nog eens terug), want de mooiste zonsondergang krijg je hier. Wanneer dit rode landschap wordt ondergedompeld in de magische kleuren van zonsondergang, begin je plots terug in sprookjes te geloven. Waauw!

Uluru huurauto australie roadtrip

Uluru is heilig voor de Aboriginals. En als ik eerlijk ben, voelt dit ook echt aan als een heilige plek. Wauw!

rondreis Australie 5 weken Uluru Kata Tjuta

De landschappen zijn hier buitenaards mooi.

olgas kata tjuta autohuur australie

Kata Tjuta. Van veraf is het spectaculair, maar ook de wandelingen errond zijn een aanrader!

Dag 16: Terug naar Alice Springs

Je avontuur in het rode hart van Australië zit er -spijtig genoeg- alweer op, en vandaag is het tijd om terug naar de bewoonde wereld af te zakken. Vanuit Uluru National Park is het een lange rit terug (zo’n vijf uur), en dus raad ik aan om vandaag niet ook je vlucht naar Adelaide te boeken. Kom even tot rust en ga Alice Springs even verkennen.
In de omgeving kan je ook enkele wandelingen maken, of gewoon enkele toeristische attracties bezoeken.

Probeer morgen een vroege vlucht naar Adelaide te boeken.

Alice Springs Outback Australië

Krijg je geen genoeg van de Outback? Gelukkig ligt Alice Springs daar nog steeds middenin!

Dag 17: Adelaide

Adelaide is best een leuke stad om een dagje in door te brengen, maar veel langer hoeft echt niet. Er zijn een paar leuke musea, mooie gebouwen en shopaholics zullen hier zeker ook hun gading vinden, maar uiteindelijk scheelt deze stad niet zo veel van de andere Australische steden.
De omgeving errond is bekend voor zijn uitstekende wijnen, maar vlak voor de kust van Adelaide ligt -volgens mij- nog iets veel indrukwekkender: Kangaroo Island. Een fantastisch en ongerept eiland met bijzonder veel wildlife! De kans dat je hier kangoeroes en koala’s tegen het lijf komt is eigenlijk bijna honderd procent.

Adelaide reis Australië

Aankomst in Adelaide!

Australie rondreis Adelaide

Als je even wil shoppen, dan zit je in Adelaide goed!

Dag 18 – 19 – 20 – 21: Kangaroo Island

Vanuit Adelaide kan je je excursie naar Kangaroo Island volledig zelf regelen, of een tour boeken. Als je voor een excursie kiest, dan raad ik aan om minstens twee dagen te gaan. Je verliest immers al een hele dag met het heen-en-weer pendelen van en naar Kangaroo Island. En hoewel dit een eiland is, is het verrassend groot! Je zal alle tijd die je er hebt kunnen gebruiken.

Als je het zelf regelt, dan kan je gebruik maken van de shuttle bus van Adelaide naar Cape Jervis. Van daaruit kan je dan de boot (SeaLink) nemen naar dit eiland vol Kangoeroes.

Vanuit Penneshaw (de haven waar je aankomt) raad ik aan om een auto te huren. Er is maar één autoverhuurbedrijf en dat ligt op wandelafstand van de haven. Als je ook een wagen gaat huren, zorg dan dat je volledig verzekerd bent en dat die verzekering ook ongelukken veroorzaakt door dieren terugbetaald. Ik huurde mijn auto bij Sunny Cars, omdat dit bij hen ook het geval is.
Tijdens je road trip doorheen Kangaroo Island zal je opmerken dat er heel wat roadkill langs de wegen ligt, en dat dit geen loze opmerking is die ik maak.

Er is heel veel te zien op Kangaroo Island. Je komt hier natuurlijk voor het wildlife, maar ook de natuur is erg bijzonder. Dit eiland is op en top Australisch! Je vindt hier immers beesten die nergens anders ter wereld voorkomen. Denk daarbij aan kangoeroes, mierenegels, wallaby’s, maar ook Australische zeeleeuwen, dolfijnen en zelfs pinguïns!
Als je oog in oog wil staan met een zeeleeuw, dan moet je zeker naar het Seal Bay Conservation Park rijden. Voor 35,5 Australische dollar mag je -met een gids- het strand op waar je al deze robben van dichtbij kan zien. Je staat hier dan op amper tien meter van zo’n beest, en dat is echt heel indrukwekkend!
Ga na je rondleiding niet meteen weg, maar beklim ook het uitzichtpunt. Van daaruit krijg je immers een oogverblindend panorama over dit strand. Er zijn hier natuurlijk nog veel meer paradijselijke beaches. Denk daarbij aan Vivonne Bay, Emu Bay en Stokes Bay. Mijn persoonlijke favoriet, Pennington Bay, is veel minder bekend bij het grote publiek maar zeker een bezoek waard!

In het Flinders National Park vind je ook enkele prachtige bezienswaardigheden. De Remarkable Rocks en Admirals Arch tonen de ruige kant van Moeder Natuur, terwijl je onderweg ook enkele verrassende banen ziet met erg mooie uitzichten. Ga zeker ook een wandeling maken in het Flinders Chase bezoekerscentrum. De kans is hier erg groot dat je koala’s of kangoeroes tegen het lijf loopt. Als je héél veel geluk hebt, kan je zelfs een vogelbekdier spotten.

Er is hier natuurlijk nog veel meer te zien, maar daar schreef ik al een apart artikel over. Dat kan je hier vinden.

Op dag 21 neem je de ferry terug naar Adelaide. Afhankelijk van je vluchtschema kan je al meteen verder vliegen naar Sydney, of hier nog een dagje verblijven.

kangaroo island rondreis australie

Kangaroo Island kreeg zijn naam niet voor niets! Er springen hier heel veel van deze beestjes rond!

Kangaroo Island Australie

En de paradijselijke stranden heb je hier vaak helemaal voor jou alleen!

Kangaroo Island rondreis Australië

Zelfs de banen zijn hier sprookjesachtig mooi.

Dag 22: Van Adelaide naar Sydney

Met een directe vlucht ben je in no-time in Sydney, misschien wel de bekendste stad van Australië.

In deze grootstad wonen ook meteen de meeste inwoners van het land. Je mag er dus zeker van zijn dat er hier veel te doen is! Ook in de buurt van Sydney zijn er genoeg bezienswaardigheden. Hier kan je dus zeker enkele dagen verblijven.

Sydney rondreis Australie

Sydney is gigantisch! Er is hier dus meer dan genoeg te doen.

Dag 23 & 24: Sydney

Deze stad is reusachtig en het is geen slecht idee om er ook even opzettelijk in te verdwalen.
Persoonlijk vond ik vooral de buurt rond de haven erg mooi. Hier staat ook het wereldberoemde Sydney Opera House. De buitenkant is indrukwekkend, maar ik raad aan om zeker ook een kijkje binnenin te nemen. Dat kan door een voorstelling bij te wonen. Zoals de naam al meegeeft, zijn er hier regelmatig operavoorstellingen, maar ook dans- en theateropvoeringen behoren tot de mogelijkheden. Kaartjes zijn zeker niet onbetaalbaar, maar je boekt ze wel best een tijdje op voorhand via de officiële website. Wil je graag een rondleiding achter de schermen? Dat kan natuurlijk ook (€25 pp)!

Het leuke Luna Park aan de overkant van Sydney Harbour is zowel leuk voor jong als oud, al is het maar gewoon om de attracties van dit authentieke pretpark te zien.

Vanuit de haven kan je ook de boot nemen naar één van de stranden die Sydney rijk is. Zelf raad ik in ieder geval aan om de Bondi to Coogee Beach Walk te doen. Deze fantastische wandeling brengt je langs de mooiste uitzichtpunten van Sydney en toont je meteen ook hoeveel natuur er nog in deze grootstad leeft. Langs deze route vind je ook de beroemde Bondi Icebergs Pool; een zwembad dat vlak tegen de zee en in de rotsen is gebouwd. Als je een minder druk alternatief voor deze bezienswaardigheid wil, zijn ook de Bronte Baths de moeite waard.
Er zijn trouwens nog veel meer stranden in Sydney die de moeite zijn.

Ook liefhebbers van culinaire kunstjes, zitten hier goed. Er zijn duizenden restaurants in Sydney waar je je smaakpapillen kan verwennen.

Als je graag nog wat meer natuur ziet, dan raad ik aan om een daguitstap vanuit Sydney te maken. Zo zijn de Blue Mountains heel populair, maar ook het Royal National Park is vlot te bereiken.

rondreis Australie Sydney Opera House

Wat een prachtig gebouw is het Sydney Opera House!

rondreis Australie sydney

Als je skyscrapers wil zien, zit je ook in Sydney goed!

rondreis Australië Sydney

Durf jij in één van de spectaculaire zwembaden van Sydney te zwemmen?

Dag 25: Sydney naar Melbourne

Van de ene grootstad, naar de andere.
Tussen Sydney en Melbourne is er een (vriendelijke) wedstrijd om ter leukst gevonden te worden. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar Melbourne. Dit is echt een stad waar ik heel graag zou wonen! Het is hier heel netjes, er is bijzonder veel te doen, de mensen zijn erg vriendelijk en de natuur is altijd heel dichtbij. Bovendien is het openbaar vervoer ook gratis in grote delen van de stad.

Melbourne rondreis Australië

Als er één stad is die je niet mag overslaan tijdens je rondreis door Australië, dan is het Melbourne!

strand Melbourne

De stranden van Melbourne liggen niet zo centraal als in Sydney, maar deze fleurige huisjes vrolijken je snel op! (Brighton)

Melbourne rondreis Australië

Melbourne werd al enkele keren uitgeroepen tot de meest leefbare stad ter wereld. Een bezoek tijdens je rondreis door Australië kan dan ook niet ontbreken!

Dag 26 – 27: Melbourne en Phillip Island

Ga zeker op zoek naar de prachtige street art. Ik denk dat ik nog nooit zo veel graffiti bij elkaar zag! Op een bepaald moment zal je ongetwijfeld ook het Flinders Street Station tegenkomen, een erg mooi gebouw die zeker enkele kiekjes waard is. Voor het mooiste uitzichtpunt over de stad, raad ik dan weer aan om naar de ANZAC memorial te gaan. Naast het panorama, krijg je hier ook een boeiend inzicht in wat de Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten voor ons hebben betekend tijdens de wereldoorlogen.

Voor de rest raad ik aan om gewoon veel rond te wandelen. Er zijn hier niet heel veel ‘beroemde’ bezienswaardigheden, maar toch vind ik het een erg prettige stad om door rond te struinen.

Vanuit Melbourne zou ik ook één daguitstapje doen. Als je, zoals ik, verzot bent op wildlife, dan raad ik aan om Phillip Island als excursie te boeken.

Je wordt opgepikt aan je accommodatie en bent een hele dag onderweg. Vooraleer je op Phillip Island aankomt, stop je ook op enkele andere locaties langs de ruige kust van zuid-Australië. De stranden zijn hier echt nog ongerept en je zou het zelf kunnen zien als de perfecte voorbereiding vooraleer je langs The Great Ocean Road cruiset.

De meeste excursies die naar Phillip Island gaan, nemen je ook mee naar een Wildlife Center. Op deze plekken krijg je al de bekende Australische diertjes op één plek te zien. Sommige van deze dieren zijn zelfs tam, zodat je er een onbeperkt aantal selfies mee kan maken (kangoeroes). Meestal krijg je een zakje eten die je dan aan Skippy mag voeren, en dat zorgt natuurlijk meteen voor de beste foto’s!
Tegen een extra betaling, is het ook mogelijk om op de foto te gaan met een koala. Aanraken mag niet, maar dat is maar goed ook. Hoe zou je het immers zelf vinden om de hele dag te worden geknuffeld door wildvreemde mensen?!

Het hoogtepunt van vandaag is wel de Penguin Parade op Phillip Island.
Iedere avond, waggelen honderden piepkleine pinguïns aan land na een vermoeiende dag vissen in de open zee. Om de dieren niet te storen, werd er een afgesloten paviljoen gebouwd waarop bezoekers kunnen plaatsnemen. Afhankelijk van het bedrag dat je betaalt, kan je ook iets dichterbij zitten. Foto’s zijn -helaas- niet toegestaan, omdat te veel mensen hun flits gebruiken. En zo’n fel licht is niet goed voor de ogen van deze vogels. Ze kunnen er zelfs blind van worden!

Nadat alle pinguïns aan land zijn -en geloof me, het zijn er honderden!- wordt het tijd om terug naar je shuttlebusje te stappen. Het is trouwens goed mogelijk dat je nog enkele diertjes voorbij ziet waggelen langs de promenade. Veel dichter zal je ze niet zien, dus hurk gerust even door je knieën om ze gedag te zeggen!

Phillip Island Australie rondreis

Deze cuties kan je vanop afstand bewonderen als je deze excursie ook plant.

australie Phillip Island

Als je een tour boekt naar Phillip Island, dan maak je onderweg nog enkele indrukwekkende tussenstops.

wildlife center Australië

En vaak bezoek je ook een Wildlife Center waar je kangoeroes kan voeren!

Dag 28 – 29: The Great Ocean Road

Melbourne is ook de perfecte uitvalsbasis om één va de mooiste road trips ter wereld te maken.
Zelf deed ik dat met een eendaagse tour, maar ik denk dat het veel leuker is als je zelf het stuur in handen neemt. Aan de andere kant is een excursie wel leuk omdat je je ogen niet de hele tijd op de weg moet houden, en omdat je ook een interessante gids meekrijgt die je alles vertelt over dit gebied. Anderzijds heb je met je eigen huurauto véél meer keuzevrijheid, en zoals ik eerder al vertelde is een auto huren vanuit Melbourne echt spotgoedkoop (vanaf €13 per dag bij EasyTerra of €31 per dag voor een all-in auto bij Sunny Cars).

Tijdens deze autorondreis van 240 kilometer zijn er eigenlijk onnoemelijk veel hoogtepunten, en ongetwijfeld zal je je auto héél veel aan de kant zetten om ergens wat langer van kunnen te genieten. Toch zijn er een paar bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan.

Volgens de meeste toeristen is het stukje tussen Lorne en Apollo Bay het indrukwekkendst. Hier krijg bijna vijftig kilometer lang alleen maar dramatische kust- en rotslandschappen te zien. In dit gebied zijn er ook talrijke wandelpaden. Ik raad zeker aan om enkele (kleine) wandelingen te maken. Want alleen zo bereik je de mooiste plekjes!
The Otways ligt eigenlijk niet op de route van de Great Ocean Road, maar toch kan ik een bezoek aan dit regenwoud aanbevelen. Er is een vrij kort wandelpad waar je kennis kan maken met het woud, en misschien zie je er wel enkele van de beroemde vleesetende slakken! Koala’s wallabies en kangoeroes vind je hier ook in de buurt. Let zeker op de kaalgevreten eucalyptusbomen iets verderop. Daardoor weet je altijd zeker dat er koala’s in de buurt zijn.
Het absolute hoogtepunt van deze route, zijn zonder twijfel de Twelve Apostles. Ooit stonden er twaalf statige rotsblokken uit de ruige zee, maar helaas heeft de erosie flink zijn werk gedaan en blijven er nu nog maar vijf over. Er zijn verschillende uitkijkplatformen vanwaar je de Twelve Apostles kan bekijken. Iets verderop vind je ook Loch Ard Gorge; misschien wel mijn favoriete plekje hier. Met een trapje kan je afdalen naar deze kloof en als je geluk hebt, heb je het hier helemaal voor jezelf. Deze inham werd al verschillende malen gebruikt in een film of TV-serie. Ik zie wel in waarom!
Dan is er ook nog London Bridge. Nee, natuurlijk niet die in de Britse hoofdstad staat, maar wel een rotsformatie die er -met veel fantasie- op lijkt. Helaas is dit gigantische rotsblok ondertussen ingestort, maar daar hangt een héél grappig verhaal aan vast. Vergeet dus zeker niet om ook de plakaatjes te lezen. Ik zal al een tipje van de sluier oplichten: het gaat om een overspel plegende echtgenoot en zijn minnares die op het moment van de instorting toevallig naar dit plekje waren gekomen…

Er is hier nog veel meer te zien, dus neem zeker je tijd om de Great Ocean Road te verkennen. Met je eigen auto kan je zo overal stoppen waar je het de moeite vindt!

Great Ocean Road autorondreis Australie

Tijdens een autorondreis door Australië kan je de Great Ocean Road echt niet overslaan!

Twelve Apostles Great Ocean Road

Een deeltje van de Twelve Apostles die je kan zien langs de Great Ocean Road.

London Bridge Great Ocean Road

De London Bridge. Of water nog van over blijft!

Dag 30: Van Melbourne naar Hobart

Eens je terug bent van deze filmische route, kan je Melbourne nog een beetje verkennen. Afhankelijk van het vluchtschema kan je ‘s avonds of ‘s morgens een vlucht naar Hobart nemen; de “hoofdstad” van Tasmanïë.

Tasmanië is het grootste eiland van Australië en daardoor is het zelfs zijn eigen territorium. Je verblijft hier in in totaal vijf dagen.
Eigenlijk is dat nog veel te weinig, maar toch kan je al heel veel zien.

Volgens sommigen is Tasmanië de perfecte voorbereiding op een reis naar Nieuw-Zeeland. Dusseh… Wie weet kan je hierna ook meteen je reis verlengen? Als je dan toch in de buurt bent…

In Hobart zelf is er niet heel veel te ontdekken, maar misschien is het wel leuk om hier een voormiddagje door te brengen. Ik vond de stad in ieder geval heel leuk!
Als je toevallig in Hobart bent tijdens het weekend, dan moet je zeker naar de Salamanca Markets gaan. Op dit markte vind je tal van (verse) producten en leuke hebbedingetjes. Je reis zit er bijna op, dus nu moet je écht aan souvenirs beginnen denken hoor!
Het uitzicht over de stad vanop Mount Wellington is ook best mooi, maar een tour hier naartoe vond ik zelf nogal duur voor wat je te zien krijgt. Er zijn veel indrukwekkendere uitzichten in de buurt!

Salamanca Markets Tasmanië

De Salamanca Markets.

Mount Wellington uitzicht Hobart

Vanop Mount Wellington krijg je dit uitzicht over Hobart.

Dag 31 – 32 – 33 – 34: Tasmanië ontdekken

In vier dagen kan je al een erg groot deel van Tasmanië ontdekken.

Huur een auto (vanaf €20 per dag of €37 per dag voor een all-in huurwagen) en begin aan je laatste autorondreis(je) door Australië.

Freycinet National Park staat bij veel bezoekers van Tasmanië op het verlanglijstje, en dan heb ik het voornamelijk over de beroemde Wingelass Bay. Als ik eerlijk ben kon deze baai mij het minst van allemaal bekoren. Er is zó veel meer (en mooier!) te zien in dit nationale park.
De Bay of Fires vond ik ook magisch. Dit gebied ligt helemaal in het oosten van Tasmanië. Eigenlijk is de hele kustlijn hier bijzonder mooi. Er zijn dan ook meer dan genoeg plekjes waar je even móét stoppen om een foto te maken. De roestige rode rotsblokken staan hier in sterk contract met de blauwe water en zorgen voor een feeëriek landschap.

Zelf deed ik het niet, maar iedereen die er is geweest spreekt er alleen maar met superlatieven over: Cradle Mountain National Park. Zeker voor wandelaars is dit het walhalla. Je hebt hier heel veel mooie uitzichtpunten en speciale plekjes.

Niet zo ver van Hobart, vind je trouwens ook Maria Island en Bruny Island. Eigenlijk zijn het twee totaal verschillende eilandjes, maar toch lijken ze me alletwee heel mooi. Beeld je fantastische stranden in en een indrukwekkend wildlife.
Zelf kon ik een bezoek aan het Mount Field National Park ook wel smaken. Hier vind je immers de grootste (!) bomen ter wereld. En nee, die staan niet in Californië, hoewel het niet veel scheelt…

Ten slotte nog een laatste tip, want je bent immers in Tasmanië: ga eens op bezoek bij een Tasmaanse duivel. Deze diertjes zien er schattig uit, maar ze kunnen hard bijten! Spijtig genoeg zijn ze met uitsterven bedreigd door een soort van kanker die ze maar niet uitgeroeid krijgen. Daardoor is de kans heel klein dat je er eentje in het wild zal tegenkomen. Gelukkig zijn er tal van wildlife parks waar je ze wel van dichtbij kan zien. Bovendien kan je in deze parken ook selfies maken met kangoeroes. De perfecte afsluiter van je rondreis door Australië, vind je ook niet?

Wineglass Bay Tasmanie Freycinet National Park

Wineglass Bay. Dit uitzicht is zeker niet slecht, maar Tasmanië heeft nog veel mooiere plekjes!

Bay of Fires Tasmanie Rondreis

De Bay of Fires kreeg zijn naam door de vuurrode stenen die je hier vindt.

Mount Field National Park Tasmanie Rondreis Australie

Het Mount Field National Park. Naast gigantische bomen vind je hier ook heel wat watervallen!

Dag 35: Terug naar huis!

Spijtig genoeg is het weer tijd om naar huis te keren. Toch kan je jezelf gelukkig prijzen, want je hebt heel veel bezocht in niet zo veel tijd.
Er valt hier nog veel meer te ontdekken, dus wie weet… Tot een volgende rondreis door Australië?!

Tasmaanse duivel Australië Tasmanië

Het is tijd om gedag te zeggen aan de mascotte van Tasmanië: de Tasmaanse Duivel.

Rondreis door Australië in 3 weken

Als je geen vijf weken op vakantie kan, dan zijn er nog steeds voldoende mogelijkheden om je rondreis door Australië zelf te plannen of een groepsreis te boeken.

Ik zou aanraden om zeker enkele dagen door te brengen in het Grote Barrièrerif, het Uluru-Kata Tjuta National Park, Kangaroo Island, de Whitsundays en Melbourne (+ de Great Ocean Road) en Sydney. Voor mij waren dat echt de hoogtepunten van mijn rondreis in vijf weken.

Als je wat langer kan of wil wegblijven, dan raad ik wel aan om je rondreis door Australië te verlengen naar vijf weken. Zoals je in bovenstaande reisschema ziet, is er zelfs dan nog bijzonder veel dat je nog niet hebt gezien.

Andere waanzinnig mooie bestemmingen in Australië

Ik denk dat je al héél erg veel ziet tijdens mijn voorgestelde reisroute, maar natuurlijk is er Down Under nog veel meer te bezichtigen. Hier zijn nog enkele plekjes die mij heel erg de moeite lijken:

Kakadu National Park, Noord-Australië: Ik heb echt heel veel spijt dat ik dit nationale park niet kon bezoeken. Mijn buurmeisje (zij woonde twee jaar lang in Aussie) vertelde me dat dit één van de mooiste plekjes in het hele land was. Het park is heel gevarieerd. Tropische regenwouden veranderen in rotsachtige spelonken, vanwaar bulderende watervallen naar beneden vallen die uiteindelijk weer tot stof vergruizen in de machtige woestijnen. Ook voor wildlife te spotten zit je hier goed! Gigantische krokodillen, kangoeroes, koala’s en andere inheemse beestjes wonen hier in grote aantallen. Als je geïnteresseerd ben in Aboriginal cultuur, dan is dit ook één van de beste locaties. Je vindt hier immers heel wat grottekeningen van hen terug.

Lake Gairdner, Zuid-Australië: Australië heeft echt alles! Deze gigantische zoutvlakte lijkt buitenaards. Pe rode woestijn stopt heel plots en maakt ruim voor een desolaat, wit landschap. Alsof het hier net heeft gesneeuwd. De weerspiegeling van de wolken op het witte oppervlak maakt deze toeristische attractie pas echt helemaal magisch.

Margaret River, West-Australië: Het westen van Australië is nog niet zo bekend bij de meeste backpackers in Australië. Toch is er hier ook heel veel te ontdekken. Neem nu Margaret River. Dit gebied is bezaaid met paradijselijke stranden en, in tegenstelling tot het noordoosten van Australië, zijn ze nog bijna allemaal niet ontdekt. Turquoise water met hagelwitte stranden of dramatische rotslandschappen. Dit is het paradijs!

Rottnest Island, West-Australië: Rottnest Island staat ook al een poosje op mijn verlanglijst. Het kleine eiland is omgeven door doorzichtig water en ook de zandstranden zijn hier paradijselijk. Maar dé reden om naar dit eiland te trekken is de Quokka. Quoi quoi? Rottnest Island is de enige plek ter wereld waar je dit schattige knaagdier kan vinden. Ze hebben hier geen last van roofdieren en daardoor zijn ze bijzonder nieuwsgierig. Ze komen heel dichtbij mensen en hebben altijd een glimlach op hun gezicht. Een betere selfie kan je in Australië niet maken, geloof me!

Karijini National Park, West-Australië: Karijini National Park lijkt op het eerste zicht een beetje op Kings Canyon, maar dan ondergelopen met water. De gepolijste canyon is de perfecte plek om een canyoning tour te boeken. De landschappen die je onderweg te zien zijn, lijken wel uit een sprookje te komen. Prachtig water in alle tinten blauw, tuimelt tussen de rode en oranje rotsblokken en vormt zo dit unieke landschap.

Monkey Mia, West-Australië: Er zijn heel wat rare snuiters in Australië, en dan heb ik het niet alleen over de beestjes op het land! Monkey Mia staat bekend om zijn dolfijnen die wel héél erg dicht tot bij het strand zwemmen. Dagelijks worden ze hier immers gevoederd vanop het land, en daarvoor zwemmen ze helemaal scheef tot op de kustlijn. Wat een spektakel!

Lake Hillier, West-Australië: Ben je al dat turquoise water beu gezien? Dan moet je naar Lake Hillier! Dit grote meer is immers helemaal roze gekleurd. Door een chemische reactie ziet het water er een stralend pink uit. Je kan er zonder problemen in zwemmen (maar het is wel erg zout!) óf je kan er een betoverend mooie vlucht boven maken. Vanuit de lucht zie je pas echt hoe fel dit roze meer afsteekt tegen het turquoise water iets verderop.

Kakadu National Park Australië

Ziet Kakadu National Park er niet prachtig uit?!

Rottnest Island Australie

Rottnest Island ziet er ook paradijselijk uit, of niet soms?!

Reisorganisaties Australië

Het lijkt wel alsof iedereen bekoord kan worden door dit magische land! Als je het niet ziet zitten om alles zelf te plannen, kan je gelukkig beroep doen op één van deze reisorganisaties:

Koning Aap Deze reisorganisatie is gespecialiseerd in verre reizen en daar hoort een rondreis door Australië natuurlijk ook bij. Zij hebben twee opties: ofwel boek je een rondreis langs de highlights die ik hierboven tijdens mijn eigen rondreis ook beschrijf, ofwel boek je een reis naar West-Australië. Hun reizen beginnen vanaf €4995 per persoon. Website

Sawadee reizen – Sawadee is gespecialiseerd in verre reizen en focust ook heel hard op Oceanië. Naast een reis waarin alle hoogtepunten van dit grootse land worden gezien, bieden zij ook een vakantie aan naar het onbekende West-Australië. Als je je reis graag ook verlengt met het indrukwekkende Nieuw-Zeeland, dan bieden zij ook een rondreis aan van dertig dagen die alle hoogtepunten van beide landen bezoekt. Bij hen begint een rondreis vanaf €4800 per persoon, inclusief CO2-compensatie. Website

reisorganisaties Australië

Het is soms moeilijk om uit te zoeken wat je moet gezien hebben in Australië. Daarom kan een reisorganisatie handig zijn!

Beste reistijd Australië

Het is eigenlijk best moeilijk om te zeggen wanneer het precies de beste reistijd is voor Australië. Zoals ik al eerder zei, is dit echt een reusachtig land. Daardoor zijn de verschillende gebieden heel afwisselend in temperatuur en klimaat.
Het noorden van Australië wordt best bezocht in het droge seizoen. Dat is van mei tot oktober. De grote steden aan de oostkust, zijn dan weer best te bezoeken tussen oktober en april. Als je graag het zuiden wil ontdekken (Adelaide, Melbourne, Tasmanië) dan vertrek je best tussen oktober en april. Het westen van Australië is het hele jaar door vrij warm, maar de meest aangename temperaturen vind je hier van oktober tot december en dan weer van april tot en met mei. Het prachtige hart van Australië is dan weer het meest draaglijk tussen mei en oktober.

Als je een rondreis maakt, wil je natuurlijk zo veel mogelijk zien. Daarom is het bijna onmogelijk om elke regio in het beste seizoen te ontdekken. Ik ging één keer in Australië rondtrekken in november en december en toen vond ik het overal erg aangenaam. Alleen mijn plannen voor het Kakadu National Park heb ik toen moeten afblazen, omdat het regenseizoen (en héél veel stormen!) roet in het eten strooide.

Mijn andere rondreis door Australië plande ik in de lokale winter (juli en augustus). De temperaturen in de Whitsundays waren toen ideaal, maar van Sydney en Melbourne kon ik veel minder genieten omdat het er toen best koud was.

Welk seizoen of welke reistijd je ook kiest: je gaat altijd ‘offers’ moeten maken. Het land is gewoon té groot om alles in één keer te zien in de ideale omstandigheden. Nu ja… Dan is dat gewoon een reden om nog eens terug te keren, niet?!

beste reistijd Australië

Er is eigenlijk niet zoiets als een beste reistijd voor volledig Australië. Het land is gewoon véél te groot!

Welke kleren moet ik meenemen naar Australië?

Tijdens een rondreis raad ik aan om je reiskoffer heel gevarieerd te pakken.
Australië is meer dan twee keer zo groot als Europa, en bij ons zijn er al zoveel temperatuurverschillen. Je kan er dus vanop aan dat dat hier ook het geval is!
Vergeet ook niet dat de seizoenen hier omgekeerd zijn aan die bij ons. Wanneer het bij ons zomer is, is het in Australië winter.

Het noorden van Australië heeft het hele jaar door warme tot tropische temperaturen. Als je vooral hier tijd doorbrengt, zijn flipflops en zwemkledij dus bijzonder belangrijk!

Centraal-Australië heeft extreem hete zomers en droge, maar warme winters. ‘s Avonds en ‘s nachts kan het hier wel sterk afkoelen. Daarom raad ik aan om ook hier enkele extra laagjes kledij mee te nemen.

Het oosten en westen van het land strekken zich uit over verscheidene duizenden kilometers, dus het klimaat is hier eigenlijk heel afwisselend. Grootsteden zoals Melbourne, Perth en Sydney kunnen tijdens de h