Rondreis door Cuba in 10 of 14 dagen: mijn reisroute + tips

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 23 oktober, 2023

Cuba is het grootste eiland van de Caraïben. Van west naar oost meet het land 1250 kilometer. Er is dus heel wat te bezoeken in Cuba!
De meeste bezienswaardigheden van Cuba liggen centraal of in het westen van het eiland, en daar heb ik me tijdens mijn rondreis door Cuba ook het meest op gefocust.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (7 votes)
oldtimer cuba

Oldtimers zijn schering en inslag in Cuba. Maar toch kon ik het niet weerstaan om er even een foto van te maken!

Rondreis door Cuba

Voor heel wat toeristen is Cuba een droomvakantie. Doordat het communisme er nog steeds de plak zwaait is het soms moeilijk om in te schatten hoe je zelf een vakantie naar Cuba kan regelen.
Ik moet toegeven dat ik niet goed wist waaraan ik begon toen ik naar dit land trok, maar eens je daar bent wijst alles zich vanzelf wel uit.

Cuba is een ontzettend groot en divers land en je kan er heel lang rondtrekken. Toch denk ik dat je met 10 dagen of twee weken ruimschoots voldoende hebt om het aantrekkelijke land te leren kennen.

Goedkope vluchten naar Cuba

Dit paradijselijke eiland ligt tien uur vliegen van België (rechtstreekse vlucht). Toch hoeven vliegtickets naar Cuba geen fortuin te kosten.
Om goedkope tickets te zoeken raad ik aan om dit artikel even door te nemen. Met deze tips vind je gegarandeerd de laagste prijs voor je vliegtickets naar waar dan ook.

Tijdens mijn reis naar Cuba boekte ik mijn vliegtickets naar Cuba via TuiFly. Als je een beetje op voorhand boekt kost een enkel ticket maar €150! Spotgoedkoop als je weet dat je tien uur onderweg bent.
Vergeet niet dat je voor een reis naar Cuba ook een visum nodig hebt. Meer info daarover vind je op de deze pagina.

Hotels in Cuba

Het is erg moeilijk om accommodaties op voorhand te boeken in Cuba (Cubanen hebben geen internet), maar in toeristische steden (Varadero en Havana) kan dat wel. Kijk naar een beperkt aanbod op Trivago, Booking en AirBNB of zoek online naar een ‘Casa particular’.

vinales valei cuba

De Viñales vallei mag je niet overslaan tijdens een reis door Cuba!

Zelf rondreizen door Cuba of groepsreis?

Vooraleer je beslist om naar het land van Fidel Castro te trekken moet je wel uitmaken of je meegaat met een groepsreis of zelf gaat rondreizen.

Beiden hebben hun voordelen en nadelen, maar het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt bij je keuze.
Een vakantie naar Cuba is een beetje vreemd. Online kan je heel wat info vinden, maar hotels, vervoer en uitstapjes kan je nog maar beperkt regelen in het internetvrije Cuba.
Ik heb op geen enkel moment moeite ondervonden om ter plekke iets te regelen, maar die gedachte maakte me in het begin wel wat nerveus…

Kijk zeker eens naar deze aanbiedingen in Cuba. Misschien zit er wel iets interessant tussen:

Cuba rondreis tips

Voor je (zelf) aan een rondreis door Cuba begint raad ik aan om deze tips te onthouden:

 • Kom aan en vertrek vanuit Varadero. De vluchten van/naar deze bestemming zijn altijd het goedkoopst.
 • Om rond te reizen door Cuba gebruik je een viazul bus of een taxi collectivo.
  Viazul is een overheidsbedrijf dat toeristenbussen inlegt van één stad naar de volgende. Kijk voor meer informatie, bestemmingen en tarieven op hun website. Deze bussen moet je meestal al op voorhand boeken als je een plekje wilt bemachtigen.
  Een taxi collectivo is een gedeelde taxi. Nadat je een plekje hebt geregeld word je aan je accommodatie opgehaald en tezamen met enkele andere toeristen naar je volgende bestemming gevoerd. Deze vorm van vervoer is iets minder comfortabel, maar wel sneller én je wordt vlakbij de deur van je volgende accommodatie afgezet. De prijzen van een viazul bus en taxi collectivo zijn ongeveer hetzelfde.
 • Probeer niet te veel te bezoeken. De afstanden in Cuba zijn groot, en de wegen zijn niet altijd in optimale conditie. Beter één bestemming minder zien, dan een andere plek maar half te hebben gezien.
 • Lees dit artikel over geld en kosten in Cuba grondig door. Anders zou je weleens voor onaangename verrassingen kunnen komen te staan…

Zelf rondreizen door Cuba

Wil je zelf je reis plannen? Laat me jou daarbij helpen!
Hoe zag mijn reisschema eruit, en wat kostte mijn rondreis door Cuba me in totaal? Lees verder en kom het allemaal te weten 😉

Dag 1: Brussel naar Varadero

Voor €150 vlieg je van Brussel naar Varadero (zelf vloog ik naar Havana, maar Tui heeft deze bestemming ondertussen geschrapt). Tien uur later sta je op Cubaans grondgebied.
Na deze vermoeiende vlucht is er nog een controle van je paspoort en visum voor je het land mag betreden. Aangezien Cuba een munteenheid gebruikt die niet internationaal is herkend, moet je ter plekke geld omruilen. Neem zeker dit artikel door over geld en kosten in Cuba, zodat je niet voor onverwachte problemen komt te staan.

Wanneer je voldoende contant geld hebt omgeruild kan je een taxi nemen naar het centrum van Varadero. Ga niet meteen akkoord met de prijs. Onderhandelen is een must in Cuba!

Na aankomst in je hotel of casa particular kan je lekker uitwaaien op één van de prachtige stranden van Varadero. Sta versteld van de hagelwitte stranden en de doorzichtige zeeën. Misschien zie je wel enkele pelikanen of wilde dolfijnen voorbijflitsen!

varadero zonsondergang

Zonsondergang boven Varadero. Volgens mij nog steeds de mooiste badstad van de Caraïben!

Dag 2, 3 & 4: Varadero

Nog even genieten in Varadero. Gewoon, om tot rust te komen. Er is niet heel veel te zien in Varadero, maar de mooie stranden en het zachte zand zijn hemels!

varadero strand rondreis cuba

Het strand van Varadero. Om bij weg te dromen!

Dag 4, 5 & 6: Trinidad

Op dag drie vertrek je vanuit Varadero naar Trinidad. Sta klaar voor een vroeg vertrek, want het is een erg lange rit! Vijf à zes uur moet je toch zeker rekenen. De kostprijs voor deze rit bedraagt 18 tot 20 euro per persoon.

Trinidad is één van mijn lievelingssteden in Cuba. Het kleine, pittoreske dorpje is heel authentiek en er is nog niet te veel verkeer dat door de straten scheurt.
Dagelijks zijn er heel wat toeristen die deze stad bezoeken, maar al bij al vond ik dat destijds nog wel meevallen.

trinidad cuba

Een schattig stadje dat je niet mag missen; Trinidad.

Dag 6 & 7: Cienfuegos

Vanuit Trinidad sta je op minder dan twee uur in Cienfuegos met de Viazul bus of taxi collectivo.

In Cienfuegos is niet heel veel te zien, maar het is toch een aangename tussenstop. Ga in het centrum van de stad op zoek naar mooie kunstwerkjes, of aanschouw de machtige koloniale gebouwen.
‘s Avonds raad ik aan om naar de Malécon te trekken. De zonsondergang in Cienfuegos is goddelijk!

cienfuegos rondreis cuba

Cienfuegos is een mooie tussenstop, maar erg veel tijd hoef je hier niet door te brengen.

Dag 7, 8, 9, 10: Viñales

Op dag acht moet je terug vroeg vertrekken. De rit van Cienfuegos naar Viñales duurt zeker vijf uur. Voor deze route zijn er geen Viazul bussen. Je moet dit keer dus rekenen op een taxi collectivo.
Onderweg passeer je in Havana, je kan het dus ook zo regelen dat je eerst Havana bezoekt en dan pas Viñales.

De Viñales vallei was de lievelingsplek van Fidel Castro. In deze prachtige omgeving wordt de befaamde Cubaanse sigaar gerold.
De bergachtige landschappen zijn een streling voor het oog. Ga dieper op verkenning door een uitstap te regelen. Met behulp van een paard verken je de tabaksplantages en de indrukwekkende grotten van Viñales. Voor een excursie met paarden betaal je 5 CUC per uur, als je een beetje onderhandelt kan 3 CUC ook wel.

vinales rondreis cuba

Viñales mag niet ontbreken tijdens je rondreis door Cuba! De prachtige vallei staat bekend voor zijn sigaren.

Dag 10, 11, 12, 13: Havana

Op dag 10 neem je afscheid van het beste wat moeder natuur te bieden heeft in Cuba. De Viazul bus of taxi collectivo neemt je mee langs kronkelige weggetjes, en iets meer dan twee uur later kom je aan in de bruisende hoofdstad van Cuba.

Er is ongelooflijk veel te beleven in deze stad, en de drukte zal je wellicht ook niet ontgaan. Verken het historische centrum en het koloniale verleden van Cuba. Maak zeker ook een wandeling langs de Malécon en boek een ritje in één van de iconische oldtimers van Havana.

rondreis cuba - havana

Havana, de hoofdstad van Cuba.

Dag 14: Vertrek terug naar België

Je kan van Havana rechtstreeks naar België of Nederland vliegen, maar vliegtickets vanuit Varadero zijn meestal wel veel goedkoper. Van Havana naar Varadero kan je een taxi collectivo regelen of de Viazul bus nemen. Die brengt je in ongeveer twee uur naar de luchthaven van Varadero.
Bij een late vertrektijd heb je nog voldoende tijd om voor een laatste keer te genieten van de paradijselijke stranden van Cuba.

communisme cuba rondreis

Je vindt het communisme nog overal terug in Cuba.

Rondreis door Cuba in 10 dagen

Niet iedereen heeft de luxe om twee weken op vakantie te kunnen. Met 10 dagen heb je nog steeds heel wat te ontdekken in Cuba. Volgens mij is dit een goed reisschema:

Dag 1, 2 & 3: Aankomst in Varadero

Na aankomst in Varadero (vluchten vanaf €150) kan je hier enkele dagen blijven rondhangen. Krijg een kleurtje en rust uit van de jetlag. De stranden van Varadero zijn uitnodigend genoeg!
Hetzelfde geldt als bij het reisschema voor 15 dagen: wissel meteen geld om naar de lokale munteenheid. Vergeet niet om dit artikel aandachtig door te nemen! Anders kan je in de problemen komen eens je reeds in Cuba bent.

varadero rondreis door cuba

Varadero, begin- en eindpunt.

Dag 4, 5, 6: Havana

Met de Viazul bus of een taxi collectivo reis je van Varadero naar Havana. In ongeveer twee uur kom je aan in de bruisende hoofdstad van Cuba.
Er is hier meer dan genoeg te beleven voor drie dagen. Alles is goed te voet te doen, en anders kan je nog altijd een taxi nemen om wat aan sightseeing te doen.

rondreis door Cuba havana

Bepaalde figuren uit de Cubaanse revolutie spreken ook vandaag nog tot de verbeelding.

Dag 6, 7, 8 : Viñales

Op dag zes raad ik aan om ‘s morgens of ‘s middags naar de Viñales vallei te trekken. Vanuit Havana is het een rit van twee à drie uur om deze prachtige natuur te aanschouwen.

Hou het rustig op dag één. Geniet van het gezellige dorpje, de prachtige omgeving en het lekkere eten. Bijna dagelijks zijn er ook enkele marktjes waar je mooie souvenirs kan vinden.

Regel meteen ook al de uitstap voor de volgende dag: een excursie naar de tabaksplantages van Viñales. Dat kan te voet of met behulp van een paard. Per uur betaal je 3 à 5 CUC.

tabak vinales cuba

Tabak is aan het drogen in Viñales.

Dag 9 & 10: Havana of Varadero en terug naar Brussel

Op dag 9 is het tijd om terug te keren naar de Cubaanse hoofdstad of om meteen verder te trekken naar Varadero. Dit is afhankelijk van waar je je terugvlucht neemt.
Varadero is meestal goedkoper, maar het is wel twee uurtjes verder.

Hoe wil je jouw rondreis door Cuba eindigen? Temidden van de zwoele Cubaanse cultuur in Havana, of op een paradijselijk Caribisch strand? De keuze ligt natuurlijk bij jou!

Map van mijn rondreis door Cuba

Zegt mijn rondreis door Cuba je wel iets? Met deze handige kaart zie je meteen hoeveel uur je onderweg bent en hoeveel kilometers je aflegt. Ik zei het al: Cuba is gigantisch!

Totale kostprijs van mijn individuele rondreis door Cuba

Zelf probeer ik altijd erg goedkoop te reizen. Daardoor boet ik soms in aan comfort of slaap ik vaak in gedeelde kamers. Bovendien veranderen prijzen voortdurend, waardoor de kosten iets meer of minder kunnen bedragen.

Dit is wat ik betaalde voor mijn zelf geplande rondreis door Cuba van twee weken:

Vliegtuigtickets:

 • Brussel naar Varadero en terug: €320

Varadero:

 • Accommodatie: 3 nachten in een casa particular: €75
 • Vervoer Varadero naar Trinidad: €18

Totaal Varadero: €93

Trinidad:

 • Accommodatie: 2 nachten in een casa particular: €40
 • Vervoer Trinidad naar Cienfuegos: €5

Totaal Trinidad: €45

Cienfuegos:

 • Accommodatie: 1 nacht in een casa particular: €20
 • Vervoer Cienfuegos naar Viñales: €30

Totaal Cienfuegos: €50

Viñales:

 • Accommodatie: 2 nachten in een casa particular: €40
 • Excursie naar de tabakplantages: €20
 • Vervoer Viñales naar Havana: €11

Totaal Viñales: €71

Havana:

 • Accommodatie: 4 nachten in een casa particular: €80
 • Vervoer Havana naar luchthaven van Varadero: €9

Totaal Havana: €89

Totaal accommodaties, vluchten en vervoer: €668

Bovenop komt natuurlijk ook nog de prijs voor voeding en drank, eventuele extra excursies, souvenirs en taxiritjes.
Om uit eten te gaan kan je zo veel uitgeven als je wilt. Voor lekker eten dat nog steeds betaalbaar blijft betaal je gemiddeld €10, meestal wel minder. Vooral in Havana en Varadero is uit eten gaan vrij duur. Als je €10 als gemiddelde neemt is dat voor 14 dagen dus €140.
Reken daarbij nog een budget van €50 voor korte taxiritjes.

Voor een rondreis van 14 dagen door Cuba betaalde ik in totaal €858.

Niet zo duur! Ik wil jullie er wel aan herinneren dat ik telkens in goedkopere accommodaties bleef slapen, de minder dure restaurants ging opzoeken en bijna geen excursies heb gedaan. Maar zelf als je graag wat meer luxe hebt, wordt een reis naar Cuba niet heel duur als je ze zelf plant.

oldtimer cuba rondreis

Overal in Cuba zie je prachtige oldtimers!

Georganiseerde reizen door Cuba

Vergelijk mijn totaalprijs eens met een georganiseerde reis door Cuba.
Tui heeft een heel breed aanbod aan reizen naar Cuba, maar meestal gaat het hier wel om luxereizen waarbij je niet echt rondreist. Natuurlijk zijn er nog veel meer reisorganisaties.

Excursies in Cuba

Tijdens een rondreis door Cuba valt heel wat te ontdekken. Sommige bezienswaardigheden mag je gewoon niet overslaan!

» Alle tours en excursies in Cuba

 

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 1. Hey Sam,
  super leuke blog met interessante tips voor ons reisje naar Cuba!
  Ik vind – algemeen- weinig terug ivm het visum.
  De website van het Cubaanse Consulaat werkt ook niet.
  Is dit visum ook te plaatse / op de luchthaven / op het vliegtuig te verkrijgen? Of moet dit echt vanuit België gebeuren?

  Nog veel reisplezier en hou ons op de hoogte over je avonturen!

  Sofie

  • Hoi Sofie!

   Cuba wordt super. Geniet ervan!
   Vooraleer je naar Cuba trekt, moet je een visum gaan aanvragen op de Cubaanse ambassade in Brussel.
   Als ik het me goed herinner moet je een soort van toeristenkaart aanvragen en die daar dan ophalen. Ik zou misschien eens proberen telefoneren naar de ambassade (Brugmannlaan 80, 1190 Vorst , tel: 02 343 00 20, fax: 02 344 96 91 ) want het is nu ondertussen wel al enkele jaartjes geleden…

   Groetjes!

 2. Evelyne says:

  Hey Sam,

  Wij gaan eind februari naar Cuba… We gaan jouw reisschema wat volgen dus bedankt voor de tips!

  Eigenlijk wilden we ons verblijf al vastleggen zodat we daar niets meer moeten regelen. Op booking zijn er heel wat mogelijkheden, maar het is niet duidelijk of het gedeelde kamers betreft of niet. Weet jij hoe we hierachter kunnen komen? Er worden bijvoorbeeld heel wat driepersoonkamers aangeboden maar we willen een aparte kamer met badkamer.

  Groetjes Evelyne en Niels

  • Hoi Evenlyne en Niels

   Wat leuk om te lezen. Cuba is echt een fantastisch land!
   Het is ondertussen al enkele jaren geleden dat ik naar daar ging, maar toen kon je slechts een paar accommodaties op voorhand vastleggen. Echter ben ik er vrij zeker van dat je kamer sowieso niet gedeeld is. Bij de meeste casa’s boek je gewoon een kamer, en die heb je voor jezelf. Of je nu met één, twee of drie personen bent.
   Ik herinner me wel nog dat de badkamer meestal gedeeld was. Maar wellicht heb je ook kamers met een eigen badkamer als je iets meer betaalt. Kijk goed naar de foto’s of reviews op booking, en normaal zal alles wel duidelijk worden.

   Veel plezier daar!
   Groetjes
   Sam

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>