8 november, 2016

Rondreis Jordanië

Geeeeuw!
De rondreis door Israel was al heel vermoeiend geweest. Gemiddeld hadden we zo'n vijftien kilometer per dag afgestapt en voor de rest heel wat tijd in het busje doorgebracht. Toch wil ik niet klagen, want alles wat we zagen was al heel erg interessant geweest!
Naar vandaag had ik al heel lang uitgekeken. We zouden immers beginnen met onze Rondreis door Jordanië trekken! Een van de Arabische buurlanden van Israel. Eens we de grens overstaken, trokken we richting Jerash en Amman. En morgen zouden we naar het mysterieuze Petra trekken. Eén van de oude en nieuwe wereldwonderen.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

De grenscontrole in Jordanië duurde meer dan vier uur! O.o

De grenscontrole in Jordanië duurde meer dan vier uur! O.o

Israel naar Jordanië

Van Israel naar Jordanië rondreizen is geen pretje…
Je moet weten dat Israel absoluut geen geliefd land is in het Midden-Oosten.
Vroeger kon iedereen die een stempel van Israel in zijn paspoort had staan niet meer binnen in heel wat Arabische / Islamitische landen. Gelukkig veranderde Israel zijn beleid, en geeft het nu aan iedere toerist een apart papiertje waarop de stempel wordt gedrukt.

De verstandhouding tussen Israel en Jordanië loopt niet altijd even vlotjes, maar er is nu in ieder geval toch iets… Uiteraard, want dagelijks komen er heel wat toeristen vanuit Israel voor enkele dagen naar Jordanië. En daar is natuurlijk heel wat geld mee te verdienen!

Vanuit Israel namen wij de Sheikh Hussein doorgang of het noordelijke checkpoint.
Bij deze grensovergang hoef je immers nog geen vooraf geregeld visum bij te hebben. Vanuit Israel moet iedereen een aardige som neertellen om Jordanië binnen te geraken.
(Vanuit de andere doorgangen heb je geen enkele mogelijkheid om een visum aan te vragen! Als je dus een andere doorgang neemt, moet je in de ambassade reeds een visum hebben aangevraagd!)

Nadat je aankomt wordt je paspoort gecontroleerd en moet je door een metaaldetector lopen. Vervolgens stap je een stukje verder vooraleer je weer van de heerlijke airco kan genieten. In dit gebouw moet je de Israelische ‘departure tax’ betalen.
Dit bedraagt 100 NIS (iets meer dan twintig euro). Vervolgens krijg je een kaartje die je iets verderop, tezamen met je paspoort, moet laten zien.
Deze paspoortcontrole kan soms erg streng zijn, en bij sommigen van onze tour hielden ze het paspoort een half uurtje of langer in hun bezit om alles streng te controleren.

Normaal zouden we onze tocht richting Jerash en Amman reeds om 10:00u verder zetten, maar eer we alle paspoorten terug hadden gekregen was het al een half uurtje later.
Buiten namen we de bus… Maar in tegenstelling tot wat iedereen dacht, bracht die ons maar enkele honderden meters verder. Daar moesten we er terug uit. Dit keer op Jordaans grondgebied, waar we nogmaals moesten wachten op ons Jordaans visum.
Hier betaal je nogmaals een stevige som. 43 Jordaanse Dinar, omgerekend zo’n €55.
Daar geldt trouwens hetzelfde: je wordt ook enkele vragen gesteld vooraleer je toegelaten wordt tot het land.

Met twee, bijna drie uur vertraging konden we het Jordaanse checkpoint éindélijk verlaten! De gids was duidelijk al lang aan het wachten, want hij haastte zich met ons naar het busje.

“Welkom in Jordanië, beste vrienden!” Begon hij.

Er is een duidelijk verschil in het landschap tussen Israel en Jordanië!

Er is een duidelijk verschil in het landschap tussen Israel en Jordanië! – Rondreis Jordanië 2016

Jerash

Eens we allemaal comfortabel in het busje zaten zuchtte de gids opgelucht. We konden eindelijk naar Jerash vertrekken.
Tijdens onze lange rit deed de uitstekend Engels sprekende gids Jordanië uit de doeken. Hij sprak over vanalles en nog wat, en we konden zo veel vragen stellen als we wouden.

Naarmate we dichter bij Jerash kwamen vertelde hij ons ook iets meer over deze gigantische archeologische site.
De stad is de grootste Romeinse stad in het Midden-Oosten, en volgens mij zelfs een van de best bewaarde in de hele wereld. Tot 614 bleef deze grootstad in handen van de Romeinen, waarna het van volk op volk veroverd werd, maar gelukkig wel in tact bleef.

De inkomst van het gigantische archeologische park is al impressionant op zich! Een grootste triomfboog leidt de honderden toeristen -en heel wat Jordaniërs- binnen in de zandkleurige stad.
Pilaren en prachtige bouwwerken staan links en rechts mooi verspreid en tonen het meesterschap van de oude Romeinen aan.

Viaducten, aquaducten, amfitheaters en heel wat tempels. Jerash was (en is nog steeds) duidelijk een meesterwerk!

Een kilometerslange kolom van zuilen in de oud Romeinse stad van Jerrash.

Een kilometerslange kolom van zuilen in de oud Romeinse stad van Jerash. – Rondreis Jordanië 2016

Links zie je een overblijfsel van de Britse invasie van Jerrash. Rechts zie je een van de vele tempels.

Links zie je een overblijfsel van de Britse invasie van Jerash. Rechts zie je een van de vele tempels (deze was gericht tot Zeus). – Rondreis Jordanië 2016

Amman

De gehaaste gids sleurde ons -iets te snel, voor mij- door Jerash en had ons al verwittigd dat we de citadel van Amman wellicht niet konden bezichtigen wegens tijdsgebrek.
Normaal gaf hij een erg uitgebreide rondleiding in Jerash, maar nu had hij die moeten inkorten tot ongeveer een anderhalf uurtje.

Na onze rondleiding probeerde hij ons zo snel mogelijk naar de bus te lokken met het vooruitzicht dat we de citadel wellicht nog konden zien. De man had duidelijk goede bedoelingen, maar toch werd ik er wel geïrriteerd door. Je bent immers op vakantie, en dan wil je je liefst niet te veel haasten…

Een kleine twintig à dertig minuten later arriveerden we in Amman. De drukke hoofdstad van Jordanië. Met bijna vier miljoen inwoners bruist de stad dan ook van het leven.
Voor ons rijden honderden auto’s (en soms ook eens eentje die op de schroothoop hoort…) die luid rondtoeteren omdat ze hun zin niet krijgen.
De openheid van Jordanië is hier ook goed zichtbaar. Vrouwen die van kop tot teen zijn gesluierd worden afgewisseld met vrouwen in korte rokjes en felle makeup, en ook de godsdiensten lijken hier wel wat verschillend.
Met 95% moslims en 5% christenen zie je daar echter niet heel veel verschil in.

Wij rijden een stukje door, tot we een mooi overzicht van de stad krijgen. Op dit hooggelegen punt bevindt zich ook de citadel van Amman.
Deze citadel is voor archeologen van onschatbare waarde, aangezien er vondsten werden opgegraven uit heel wat verschillende beschavingen. Byzantijnen, Grieken, Romeinen, Feniciërs, … Noem maar op!

Het domein is vrij groot en je krijgt er een erg mooi zicht over Amman. Heel wat locals komen er ook op bezoek om selfies te maken of om de toeristen vriendelijk te begroeten.

Sofia, Oscar en ik stappen rustig rond op het grote domein en ietsje verder zien we onze nerveuze gids staan.
Oeps… We waren al een half uur te laat!

De centraal gelegen citadel van Amman.

De centraal gelegen citadel van Amman. – Rondreis Jordanië 2016

Bedoeinenkamp Jordanië

Schoorvoetend stapten we op het busje, maar niemand leek het ons kwalijk te nemen. Met de zonsondergang in ons vizier hadden we nog een eindje voor de boeg. Het was nu ongeveer zeven uur en we hadden toch nog een kleine drie uur te gaan, vooraleer we aan zouden komen in het bedoeïnenkamp nabij Petra.
Het schema dat we normaal volgden had ingecalculeerd dat we om 20:00u zouden aankomen. Een kleine twee uur vertraging dus…

Na volledig door elkaar geklutst te zijn, een paar keer betrapt te zijn geweest met wat speeksel die langs mijn opengevallen mond naar beneden druipte en enkele diepe gesprekken kwamen we aan.
Vanavond sliepen we in een prachtig bedoeïnenkamp in Jordanië: het seven wonders bedoin camp.
Het kamp was voorzien van alle luxe, maar we werden alleen gevraagd om spaarzaam met het water om te springen. Je zit immers wel nog steeds in de woestijn…

De regio waar dit kamp in was ondergebracht, had de naam ‘klein Petra’ meegekregen. Aangezien het al goed donker was geworden, zag je dat er kleine flakkerende kaarsjes op de berghellingen waren gezet die het volledige kamp adembenemend mooi maakten.

De bedoeïen, met hun typerende zwarte oog make-up en lange haren, verwelkomden ons met heerlijk avondeten gevolgd door een mooi muziekspektakel.
Het eten in Jordanië is trouwens overheerlijk! Het is gelijkaardig aan het eten in Israel, maar in mijn mening toch net iets lekkerder. De humu’s, couscous en het heerlijke Umm Ali dessert doen me nog steeds watertanden!

Al gauw werd het later en en we zouden onze trip naar Petra vroeg moeten beginnen. De tenten hadden heerlijk comfortabele bedden en het duurde niet lang voor ik lag te dromen van al het moois dat ik morgen zou gaan zien.

Het 'Seven Wonders Bedoin Camp' in Jordanië.

Het ‘Seven Wonders Bedoin Camp’ in Jordanië. – Rondreis Jordanië 2016

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

De volledige lijst vind je op deze pagina.

Vakanties en weekendjes weg

 • Roompot: Vakanties dichtbij (België, Nederland, Frankrijk en Duitsland) vanaf €200, zodat je nooit ver weg bent van huis tijdens deze vreemde tijden. Je krijgt bij hen een omboekgarantie, waarbij je je verblijf gratis mag aanpassen tot 28 dagen voor aankomst. Bovendien werken ze samen met alle vakantieverblijven voor een hygiënischer en veilig verblijf. (zie hier)

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)
 • Easy Terra: Spotgoedkope autohuur (vanaf €2 per dag!), maar indien je een verzekering wilt moet je die wel extra afsluiten (€5 extra per dag). Bij Easy Terra kan je tot 48 uur op voorhand gratis annuleren of wijzigen. (zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!