3-daagse rondreis door Nederland, Waterland: mijn reisroute langs onbekend NL + Foto’s & Tips

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 23 augustus, 2021

Al sinds de Gouden Eeuw is Nederland onlosmakelijk verbonden met de zeven zeeën en heel wat nattigheid. Het land ligt tegenwoordig grotendeels aan de Noordzee en wordt daar dan ook fel door beïnvloed. En vergeet natuurlijk ook de Paradijselijke ABC-eilanden in de Caribische zee niet!

Ik maakte een driedaagse rondreis door Nederland en leerde Nederland als waterland kennen. Dit keer geen platgelopen toeristische attracties, maar wel interessante en unieke dorpjes, steden en bezienswaardigheden die volgens mij zeker een plekje verdienen op ieders to-do lijstje

Ontdek met mij Nederland, Waterland! Ik neem julllie mee doorheen dit prachtige land waar een stevige bries ook heel veel deugd kan doen! Ervaar met mij hoe ik deze drie dagen gepland heb...
De perfecte planning voor een leuk uitje tijdens een verlengd weekend!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.6/5 - (14 votes)

weekend Nederland

Met de auto naar Nederland vanuit België.

Zelf ben ik met de wagen naar Nederland gereden vanuit België. Er is een heel vertakt wegennet in Nederland en in vergelijking met België is het onderhoud van de wegen toch een heel stuk beter!

Zoals op vele plaatsen gelden ook hier snelheidslimieten: binnen de bebouwde kom rijd je hier 50 km/uur, terwijl je buiten de bebouwde kom 80 km/uur mag rijden. Op een autoweg rijd je 100 km/uur en op een autosnelweg is dat 130 km/uur. Soms gelden uiteraard andere snelheidslimieten, dus hou altijd rekening met de verkeersborden.

Persoonlijk koos ik voor de auto omdat ik zo zelf beter kon plannen waar ik naar toe kon gaan en hoe lang ik ergens kon blijven. Zo heb ik echt ook helemaal niets gemist van de vele prachtige bezienswaardigheden. Met de trein en de bus heb je iets minder vrijheid in afgelegen dorpjes. Die keuze maak je uiteraard zelf.

Kies ook eens voor de boot.

Wanneer je een rondreis door Nederland plant, neem dan zeker eens de boot voor één van je verplaatsingen. De maritieme geschiedenis van Nederland is heel belangrijk en natuurlijk zie je in de omgeving van Nederland Waterland her en der boten in alle soorten en formaten. Je kan kiezen voor een korte of een langere verplaatsing. Hou je ervan om een frisse neus op te halen? Kies dan voor een plaatsje op het buitendek en trek je muts over je oren. Je kan ook lekker binnen zitten en heerlijk genieten van het kabbelende water dat naast jou voorbijglijdt.

waterland Nederland rondreis

Er is meer dan genoeg water in Nederland. Een boottochtje kan dus heel leuk zijn!

Driedaagse rondreis door Nederland, Waterland: dagplanning voor een gezellig verlengd weekend

Natuurlijk kan je op drie dagen niet alles in Nederland bezoeken en zal je dus een aantal keuzes moeten maken. Je kan zeker een aantal leuke ervaringen opdoen en beslissen om later terug te komen om gedurende een langere periode te blijven. Want geloof me… Er is hier héél veel moois te zien!

Ik vertel je graag hoe mijn driedaags reisje doorheen dit waterig gebied er uit zag.

Dag 1: Van België naar Dordrecht, Kinderdijk en overnachten in Enkhuizen.

Op dag één staat er al meteen heel wat op de planning, maar wees gerust… Té druk wordt het ook weer niet!

Dordrecht

Om goed acht uur vertrok ik vanuit België (omgeving Gent) richting Nederlands Dordrecht. Ik volgde mijn trouwe GPS die me enkele files deed ontwijken en om 10:30 u kwam ik aan in Dordrecht.

Wat een prachtige huizen zie je hier! Heel wat trapgevels sieren hier deze gezellige stad waar je over de vele ophaalbruggen kunt kuieren en je verbaast over al het water dat hier vloeit! De haven is ook een mooie plek om te ontdekken en even tot rust te komen. Je ziet hier ook wel heel wat wandelaars die hier slenterend of met een vastere tred genieten van de rustgevende plaats. Wij verkenden dit onbekendere stadje in de herfst, maar ik kan me perfect inbeelden dat het hier helemaal tot leven komt in de zomermaanden!

rondreis Nederland Dordrecht

De prachtige haven in Dordrecht!

Dordrecht stadhuis

Overal in Dordrecht vind je water. Zelfs het prachtige stadhuis wordt erdoor omringd.

De windmolens van Kinderdijk

In de vroege namiddag reed ik verder naar het beroemde Kinderdijk.
Van ver zag ik de molens al staan en meteen werden mijn ogen groter. Wat een verrukkelijk uitzicht, zeg! Niet voor niets behoort dit molencomplex sedert 1997 tot het Nederlandse Unesco werelderfgoed. In het vlakke landschap zie je hier 19 windmolens wijds verspreid. Niet alleen deze speciale bouwwerken zijn mooi, ook de groene omgeving en de vele waterweggetjes creëren een sprookjesachtig landschap.
Zelf dacht ik dat deze malende molens alleen maar belangrijk waren voor het malen van granen, maar niets is minder waar! Deze ingenieuze gebouwen zorgen er immers voor dat men in dit gebied geen natte voeten krijgt! Met een beetje hulp van de wind wordt het water immers opgeschept en naar minder natte ‘boezems’ (een soort kanaaltje) getransporteerd en zo afgevoerd.
Tegenwoordig wordt dit zware werk overgenomen door mechanische gemalen (een soort pomp), maar als dit stukje mechaniek ooit zou stilvallen, dan kan men altijd terug op de molens rekenen!

Een bezoek aan Kinderdijk is bijzonder interessant en zeker aan te raden tijdens een rondreis door Nederland! Benieuwd geworden naar meer foto’s? Kijk dan zeker ook eens naar kinderdijk.nl.

Tickets zijn online bovendien voordeliger aan te schaffen. Op de website betaal je 8 euro per persoon (in plaats van 9 euro) en daarmee krijg je toegang tot twee museummolens. Ook mag je een interessante film zien die je meer duidelijkheid schept over de geschiedenis en het doel van Kinderdijk, maar je kan ook een bezoek aan de Machinekamer brengen en uiteraard een audiotour beluisteren (via je smartphone).

Nog een aanrader is om mee te varen op één van de rondvaartboten die je tot vlakbij de ronddraaiende wieken brengt. Het is heerlijk relaxerend, maar van hier kan je ook enkele prachtige foto’s maken!

Natuurlijk moet je daarna ook nog even de benen strekken en een wandeling maken in dit sprookjesachtige gebied.
De routes langs de molens zijn super! Je geniet van de weidse natuur vol rust en schoonheid , je waait lekker uit en brengt een bezoekje binnenin enkele molens. Als je een beetje geluk hebt, kom je één van de molenaars tegen. En die mag je natuurlijk overstelpen met al je vragen!

Fiets je liever? Dan heb je daar ook de mogelijkheid toe!
Een tocht op een stalen ros is alleszins een heerlijke manier om het kabbelende water dat aan jou voorbij trekt langsheen het polderlandschap op een iets actievere manier te ontdekken.

Welke rondreis door Nederland je ook maakt, een bezoek aan Kinderdijk zou ik zeker niet overslaan.

Kinderijk boot

Plan zeker ook een boottochtje in Kinderdijk. Zo krijg je de molens op een nog leukere manier te zien.

binnenkant molen Kinderdijk

Met een toegangsticket mag je ook twee molens langs de binnenkant zien.

Enkhuizen

Afsluiten deed ik vandaag in Enkhuizen, een prachtig stadje op ongeveer twee uur van Kinderdijk.

Ik overnachtte er bij Ingrid van B&B Villa Enkhuizen. Deze Bed and Breakfast is behoorlijk uniek, omdat het vlak aan een prachtig park ligt en je ‘s morgens dan ook kan genieten van prachtige uitzichten, heerlijk geurende bomen en vrolijk tsjilpende vogeltjes.

Een goede tip is trouwens om je aan het het NS treinstation te parkeren. Hier mag je gratis staan en bovendien ligt het ook vlakbij de accommodatie, zodat je niet te ver met je koffers moet zeulen.

De magnifieke villa beschikt over vijf kamers die elk een eigen badkamer, (uitstekende) WiFi en een televisie hebben. De kamer waar ik logeerde had ook een knusse haard en dat was best wel gezellig toen het tegen de avond wat frisser begon te worden!

De volgende ochtend genoot ik van een heerlijk ontbijt in de authentieke 19de eeuwse keuken. Ingrid kookte een vers eitje, er waren ovenverse broodjes, heerlijke soorten beleg, konfituren, fruit, sapjes, een zelfbereide fruitsla. Er was yoghurt met granola en andere ontbijtgranen. Het ontbijt was echt af! Wat ik zelf extra leuk vond, was dat de gastvrouw je je eigen ding liet doen. Ze liet ons rustig ontbijten en kwam alleen nog even vragen of we nog iets extra nodig hadden.
Als je geluk hebt zie je misschien ook de (heel erg dikke!) kat des huizes die maar al te graag even komt knuffelen.

Enkhuizen Nederland rondreis

Enkhuizen is een heel rustig stadje, maar wat is het hier mooi!

B&B Villa Enkhuizen

B&B Villa Enkhuizen verlaat je in ieder geval niet zonder een heerlijk ontbijt!

Dag 2: Zuiderzeemuseum, Wadden Center en verder naar Friesland

Vandaag trekken we verder naar het noorden tijdens onze rondreis door Nederland. Ik bezocht het magnifieke Zuiderzeemuseum (aangeraden door o.a. Lonely Planet!), leerde alles over de imposante Afsluitdijk in het Wadden Center en verkende drie van de Elfstedendorpjes in Friesland.

Bezoek en rondleiding in het Zuiderzeemuseum van Enkhuizen.

Het Zuiderzeemuseum is een indrukwekkende plek middenin Enkhuizen. Het gigantische complex is eigenlijk één groot openluchtmuseum. Je vindt er immers tientallen (originele!) geschiedkundige huizen en bouwwerken van overal in Nederland.

Ik vertrok aan het buitenmuseum dat opgebouwd is rond een vissershaven met enkele woonhuizen. Omringd door authentieke boten uit alle eeuwen, sprak ik met twee vissers die in vroegere tijden nog op zee vaarden. Visserij was een belangrijke bron van inkomsten hoor ik hier van de twee mannen in historische kledij. Ze vertelden met heimwee over hoe het er vroeger aan toe ging en zien hoe alles nu meer en meer in regeltjes wordt gegoten. Ze slurpen van hun koffie en ik zie in hun ogen dat het best wel harde, maar ook mooie tijden zijn geweest.

Ook de scheepvaart in het algemeen zorgde voor werk in en rond de scheepsbouw en dat kan je hier in dit museum heel duidelijk terugzien.

Ik bezocht er een aantal verschillende werkplekken: de touwslagerij, de visrokerij, de zeilmakerij, de kuiperij, de mandenmakerij en de smederij.

Het vissersdorp in dit openluchtmuseum is gebaseerd op een aantal bestaande plekken zoals het voormalige eiland Urk (dat ik ook in het heden bezoek tijdens deze rondreis door Nederland. Lees dus zeker verder).

In één van de huisjes zie ik hier hoe een warme maaltijd wordt bereid en ik mag zelf proeven. Zeker niet slecht, maar laat ik toch zeggen dat ik het eten van vandaag iets lekkerder vind ;-).

Het museum weerspiegelt ook een gedeelte van de stedelijke situatie van Noord-Nederland.

Ik bezocht in dit gedeelte een fraaie apotheek in jugendstil-stijl. Ik leerde er dat je apothekers in Nederland vroeger kon herkennen aan een gapend gezicht dat aan de geval hangt. Als je bij de dokter gaat moet je immers ‘Aaaaa’ zeggen en vervolgens enkele pillen van de apotheker slikken… Achteraan deze apotheek, staan enkele van deze prachtige beeldhouwwerken tentoongesteld die je gegarandeerd een glimlach opleveren.

Ik verkende natuurlijk ook het snoepwinkeltje en kon uiteraard niet weerstaan aan de Hollandse drop en enkele andere (oude) Nederlandse snoepjes.
De banketbakker in de buurt met achteraan in de winkel een gezellige verbruikzaal uit de jaren 1900, verwachtte net vandaag een jong getrouwd stel. Ik zie ook even verderop in de kerk dat het jonge paar eerst daar wordt verwacht!

Vlakbij deze kerk vind je trouwens ook een oud schooltje terug. Vooral onder kinderen is dit een geliefde locatie, zo blijkt. Logisch! Want er zijn hier al enkele heel succesvolle kinderfilms in opgenomen.

Uiteindelijk zie je hier meer dan honderdveertig authentieke historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee die hier nu een compleet dorp vormen. Nederland mag dan niet veel groter zijn dan België, er zijn toch bijzonder veel verschillen te ontdekken. Dat heeft ongetwijfeld te maken met al het water dat dit land hier in verschillende stukken opdeelt.

Ik raad aan om het museum met een gids te bezoeken. Zo zie je kleine, maar belangrijke, details niet over het hoofd en kan je alle vragen stellen die je wil. Ook zonder gids kan je uiteraard heel wat opsteken. Zo zijn er overal wel enkele mensen aanwezig, die een oud beroep uitoefenen, verkleed zijn in de oorspronkelijke kledij of jou laten proeven van één van de lekkernijen van vroeger.

Vooraleer je denkt: “Dit lijkt vast een beetje op Bokrijk in België.”, moet ik je echter wel vertellen dat dit museum héél véél authentieker is.
Hier lijkt het alsof je echt in een teletijdmachine bent gestapt, zijn er heel veel activiteiten die je echt naar een lang vervlogen tijd meenemen en hier leren zowel volwassenen als kinderen écht iets bij.

Sorry België, maar van het Zuiderzeemuseum kunnen jullie echt nog een heleboel leren! Het werd niet voor niets genoemd in een artikel over tien must-visit bestemmingen in 2019 door Lonely Planet!

Plan zeker twee à drie uur uit voor dit bezoek.
Je kan zeker langer blijven, want volgens mij heb je op een halve dag nog niet alles gezien.

Wil je nog meer informatie? Kijk dan zeker eens op zuiderzeemuseum.nl

Het loont trouwens ook om hier alvast tickets vooraf aan te schaffen, want ze zijn iets goedkoper dan ter plekke.

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Leer de geschiedenis van Nederland kennen op een leuke manier in het Zuiderzeemuseum.

Delfts blauw Enkhuizen Zuiderzeemuseum

Naast geschiedenis, is er hier ook plaats voor modernere tentoonstellingen. Prachtig, vind je ook niet?

zuiderzeemuseum wat te doen

In deze ruimte zie je hoe hout vroeger werd bewerkt om er tonnen van te maken.

apotheek beelden zuiderzeemuseum

En dit is zo’n befaamd gapend beeld!

 

Bezoek het Afsluitdijk Wadden Center

Na het bezoek aan dit indrukwekkende museum, zet je je rondreis door Nederland waterland weer verder langs de beroemde Afsluitdijk. Dit kolossaal bouwwerk metselde als het ware de Zuiderzee helemaal dicht en creëerde zo het IJsselmeer. Dit was nodig, omdat grote delen van Noord-Nederland anders te pas en te onpas onder water kwamen te staan.

Niet alleen in de zomer, trouwens. Ook ‘s winters werd het land opgeslokt door gigantische massas zout water. Soms had dat leuke gevolgen (denk aan de Elfstedentocht), maar meestal was het gevolg natuurlijk veel dramatischer…

Wanneer je deze 32 kilometer lange dam hebt getrotseerd, kom je uit bij een futuristisch gebouw.

In het Afsluitdijk Wadden Center ontdek je een totaalbeleving over de Afsluitdijk, maar je komt hier ook alles te weten over de Waddenzee, door UNESCO erkend als werelderfgoed. Je leert er o.a. meer over de bouw van deze belangrijke waterkering, maar je krijgt er ook verschrikkelijke beelden te zien van welke dramatisch gevolgen deze overstromingen met zich mee brachten. Vanop de bovenste verdieping krijg je een waanzinnig mooi uitzicht over de Waddenzee.

Op het gelijkvloers kan je ook een hapje eten in het restaurant van het Wadden Center.

Je vindt hier eenvoudige gerechtjes aan een democratische prijs en kan tijdens je lunch ook nog een genieten van een prachtig uitzicht over het ontzagwekkende IJsselmeer.

lunch afsluitdijk wadden center

Lekker lunchen met een prachtig uitzicht!

Afsluitdijk Wadden Center rondreis Nederland

Het Wadden Center staat op een prachtige locatie!

Bezoek aan de Zuiderzeestadjes Workum, Hindeloopen en Stavoren.

De dag is nog lang niet om, want na al deze interessante musea ga je ook nog langs in enkele op en top Friese dorpjes. De drie Zuiderzeestadjes Workum, Hindeloopen en Stavoren zijn misschien nog bekender omdat ze deel uitmaken van de elfstedendorpjes, maar ook tijdens herfst, lente en zomer zijn ze de moeite waard!

Workum:

Dit stadje in Zuidwest-Friesland is best wel gezellig, maar als ik eerlijk ben vond ik het toch het minst indrukwekkende van de drie dorpjes die ik bezocht. Vooral het stadsplein is erg mooi met het uitzicht op de ietwat vreemde kerk. Let zeker ook op de begraafplaats ernaast, want die is toch ook wel een beetje apart. Achter dit gebedshuis vind je trouwens ook een klein haventje, want we zijn natuurlijk wel bezig met een rondreis door Nederland, Waterland!

Workum zuiderzeestadjes

Workum.

Hindeloopen:

Dit klein pittoresk stadje ligt vlak aan het Ijsselmeer en wordt doorspekt met kleine kanaaltjes met prachtige uitzichten. Je zou het eigenlijk een beetje kunnen vergelijken met een klein Venetië, maar dan in Friesland.

Vanop de gratis parkeerplaats is het maar een korte wandeling tot in het dorpje.

Ik raad zeker aan om kriskras door enkele straten te lopen, want soms krijg je bijzonder mooie uitzichten over het authentieke Hindeloopen. Ook de oude haven is trouwens prachtig!

Helemaal achteraan dit dorpje vind je ook een groene dijk waar je op kan lopen. Langs de ene kant krijg je een panoramisch blikveld op het IJsselmeer en langs de andere kant kan je dan weer genieten van de mooie huisjes van Hindeloopen. Onderweg kom je vast en zeker enkele schapen tegen die absoluut niet mensenschuw zijn! Iets verderop ligt ook een klein strandje.

Hindeloopen Friesland

Snap je waarom ik Hindeloopen vergelijk met Venetië?

Stavoren:

Ook Stavoren ligt aan het IJselmeer op zo’n tien minuutjes rijden van Hindeloopen.
Hier was het voornamelijk de haven die mij kon bekoren. Er liggen tal van prachtige boten, en ook het uitzicht vanop de dijk is niet mis. Zeker tijdens een zonsondergang kan het hier magisch zijn!

Het meest indrukwekkende van de haven, zijn waarschijnlijk wel de gekleurde huisjes. Ze deden me een beetje denken aan Nyhavn in Kopenhagen, maar dan een modernere variant.

Rondreis Nederland Stavoren

Nyhavn, maak plaats! De haven van Stavoren is minstens even mooi maar wel veel minder druk!

Overnachten in een oud wijnvat: Hotel Vrouwe van Stavoren.

Voor een uitzonderlijke overnachting, raad ik aan om in Stavoren te overnachten. Hier kan je immers in een echt wijnvat slapen: de sfeer van vroeger en het comfort van nu.

Ik moet eerlijk zijn, eerst dacht ik dat zo’n oude ton niet echt comfortabel zou zijn om in te slapen. Gelukkig kan ik je vertellen dat dat zeker niet het geval was!
De wijnvaten dienen immers alleen als slaapvertrek. Daarachter vind je nog een grote woonkamer en een gigantische badkamer, waar je van alle hedendaagse comfort kan genieten.

Zoals je op de foto ziet wordt iedere gast ook aardig in de watten gelegd met een heerlijk flesje wijn bij aankomst!

Er zijn zelfs Wijnvaten waar een Welness en sauna in zijn voorzien. Als dat geen luxe is!

De Los Angeles Times heeft het Hotel “De Vrouwe van Stavoren” trouwens uitgeroepen tot één van de meest bizarre en ongewone bestemmingen ter wereld. En ik sluit me daar graag bij aan.

Zegt zo’n wijnton je maar niks? Dan kan je hier ook in gewone kamers overnachten

Meer inspiratie nodig? Lees ook zeker dit artikel: Bijzonder overnachten in Friesland.

wijnvat vrouwe van stavoren

Natuurlijk word je hier ook meteen verwelkomd met een lekker glaasje wijn!

binnenkant wijnvat Vrouwe van Stavoren

Zo ziet het deel waar je slaapt er vanbinnen uit. Verrassend ruim!

Dag 3: Het Woudagemaal en voormalig eiland Urk

Helaas zit de rondreis door Nederland er na vandaag alweer op. Niet getreurd! Want ook vandaag is de dag gevuld met enkele prachtige bezienswaardigheden.

Rondleiding door het imposante Woudagemaal

Het gemaal van Ir.D.F. Wouda (een ingenieur) is het grootste nog gebruikte stoomgemaal ter wereld.

Ik moet eerlijk zijn dat ik nog nooit over een gemaal had gehoord, maar dat is dus eigenlijk een machine die het water van één kant naar een andere kant pompt. Hier in Friesland is dit heel belangrijk, want een landschap dat zo vaak wordt overspoeld is natuurlijk niet erg leefbaar…

Het staat sedert 1998 ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wanneer de waterstand hoog is en het Hooglandgemaal (nog zo’n belangrijk gemaal in Friesland, maar dan wel moderner) het gevecht tegen het water niet kan winnen, wordt deze stoommachine nog steeds gebruikt om er voor te zorgen dat de bewoners van Friesland de voeten droog houden.

Bij harde wind of zware regenval wordt het Woudagemaal ingezet om het Friese boezemwater op peil te houden. De machines in dit prachtige gebouw, slorpen miljoenen liters water op per minuut en spuwen het dan terug uit in het IJsselmeer.

De gids vertelde me dat dit nog ongeveer twee keer per jaar gebeurt. Meer info voor een bezoek vind je trouwens op woudagemaal.nl. Als de technische kant van deze machine niet zo interesseert, is het nog steeds geen slecht idee om eens langs te komen. Je leert er immers heel veel bij over het belang van water voor Nederland, maar ook over rampen in het verleden omwille van al die watersnood.

Tijdens de rondleiding, vertelde de gids me ook dat er regelmatig bezoek komt uit alle hoeken van de wereld, omdat men op de hoogte wil zijn over deze beroemde Nederlandse technieken.

Water beheersen is immers iets dat iedereen wil kunnen! En Nederland is zeker en vast een pionier!

Woudagemaal Nederland rondreis

Een klein stukje van de binnenkant van het Woudagemaal.

Woudagemaal

Bij een teveel aan water, worden miljoenen liters per minuut naar de overkant gepompt.

Een bezoek aan een voormalig eiland

Vanuit het Woudagemaal is het maar een half uurtje rijden naar je volgende bestemming: Urk.

Vroeger was deze eigenwijze stad een eiland in het IJsselselmeer, en tot op vandaag is het eilandgevoel hier nog aanwezig.

De Nederlanders van het vasteland hadden er schoon genoeg van dat zij om de haverklap werden bestookt door het kolkende water van Moeder Natuur en daardoor werd er in 1932 begonnen met het bouwen van de Afsluitdijk. Dit zorgde er ook voor dat Urk verplicht met het land werd verbonden. Eerst leverde dat heel wat problemen op, want door het creëeren, van een zoetwatermeer stierven alle zoutwatervissen aan een erg hoog tempo. Gelukkig vonden de Urkers snel elders gebieden waar zij nog konden vissen en bleef de cultuur (en rijkdom!) van dit eilandje bewaard.

Hoewel Urk nu is verbonden met het vasteland, wordt de stad nog steeds omringd door heel wat water.
Tijdens een wandeling van anderhalf uur met een gids leer je veel over deze idyllische gemeente in de provincie Flevoland.
Urk is een heel kerkelijke gemeenschap en dat wordt snel duidelijk tijdens een wandeling! Zo veel kerkjes op zo’n klein oppervlak zag ik nog maar zelden.

De meeste mensen op Urk leven er nog steeds van de visserij. Samen met de gids wandelde ik naar het vissersmonument en daar zie je heel wat namen staan van alle verdronken vissers. Het valt meteen op dat er vroeger heel wat meer ongelukken gebeurden, maar ook tot op de dag van vandaag moeten er –helaas– af en toe nog enkele namen worden bijgebeiteld…

Nog een must-do op voormalige eilandje, is om de vuurtoren te bezoeken. Deze kollos van 18,5 meter hoog kan je beklimmen voor amper twee euro per persoon.

Vanop het uitkijkplatform krijg je een winderig, maar prachtig uitzicht over Urk, het IJsselmeer en de omliggende regio.

Bijzonder aan de vuurtoren is, dat hij als enige van Nederland tegen de wijzers van de klok in draait. De Urkers zien dit als een symbool van hun eigenwijsheid. Al kan het ook gelegen zijn aan de producent van het licht uit de vuurtoren die van Canadese makelij is. Daar draaien alke lichten immers in tegenwijzerszin…

Tijdens de ginkiestocht met gids, wandel je door het oude pittoreske centrum van Urk. Je wordt verrast door leuke verhalen en anekdotes over de bijzondere geschiedenis van dit vissersdorpje. Ginkies betekent eigenlijk “steegjes” en tijdens de rondleiding wandel je dan ook van het ene naar het andere schilderachtige doorkijkje.

Natuurlijk krijg je ook de knusse pleintjes en karakteristieke gevels van Urk te zien.

Complimenten aan mijn vrouwelijke gids, trouwens. Want zij was traditioneel gekleed met een Urker hul op haar hoofd. Een mooi kapje met een zilveren oorijzer eronder. Het vergt heel wat tijd en handigheid om dit op te zetten, maar het ziet er wel prachtig uit!

Meer inspiratie nodig? Lees dan ook de blog over bezienswaardigheden in Urk!

Nederland Waterland Urk Eiland

Je wordt meteen verliefd op Urk!

Uitzicht vuurtoren Urk

En het uitzicht van helemaal bovenaan is prachtig!

Lekkere restaurants tijdens deze autorondreis door Nederland

De Nederlanse keuken stelt nooit teleur. Tijdens bovenstaande route, ging ik ook langs bij enkele smakelijke, originele en aparte restaurantjes die zeker de moeite zijn om ook zelf eens te proberen!

Lunchroom Het Magazijn, een restaurant in Dordrecht

In deze supergezellige lunchruimte kan je terecht voor zowel een koude als een warme hap. De locatie is werkelijk subliem! Zelf zat ik aan de grote houten tafel zodat ik gezellig kon socializen met enkele mensen die hier ook kwamen meegenieten van al dat lekkers! Op de bovenverdieping van dit voormalige magazijn vind je een uniek aanbod platen, cd’s, een aanbod aan nog werkende geluidsapparatuur van vroeger en leuke andere gadgets.
Het eten is er erg verzorgd en lekker. Bovendien word je er bediend door behulpzaam en vriendelijk personeel en dat is natuurlijk ook mooi meegenomen :-).

lunchtroom het magazijn Dordrecht

Een fris slaatje met venkel bij Lunchroom Het Magazijn in Dordrecht.

Onder De Wester, een restaurant in Enkhuizen

Tijdens je eerste dag van deze autorondreis, verblijf je ‘s avonds in Enkhuizen. Hier vind je het gezellige ‘Onder De Wester’. Dit restaurant in de binnenstad serveert heerlijke gerechten in een authentieke, eigentijdse sfeer. Je ziet er hoe in de open keuken op een eerlijke manier wordt gekookt met dagverse streek- en verse producten.

Ik heb er ontspannen genoten van een lekkere steak maaltijd die mooi geserveerd was en smaakvol gekruid. Ook de heerlijke brownie is zeker een aanrader!

Onder de Wester restaurant Enkhuizen

Het ziet er niet alleen lekker uit, het was ook heel lekker!

Stadsboerderij De Koebrug, een restaurant in Stavoren

Het avondeten in dit Schots Restaurant in Stavoren was bijzonder lekker. Je vindt hier heel wat fijne huisgemaakte specialiteiten, Schotse bieren en lekkere wijnen. Voor wie het graag helemaal af maakt vooraleer naar dromenland te vertrekken, is er ruime keuze uit de 400 soorten tellende, Schotse whiskeybar.

Alle gerechten zijn voorzien van een persoonlijke (en natuurlijk ook vaak een Schotse) stempel en de kaart is uitgebreid, waardoor er hier voor iedereen wel iets lekkers te smullen is.
Probeer zeker de overheerlijke “Sticky toffee pudding”. Een dessertje dat ik tijdens mijn rondreis door Schotland beter leerde kennen. Overheerlijk! De eigenaar van het restaurant maakt er trouwens geen probleem van om zijn recept met jou te delen. Als je vrienden en familie dus eens jaloers wil maken, dan weet je wat je moet doen…

De uitbaters van het restaurant serveert alle maaltijden natuurlijk ook in zijn kilt en dompelt je zo helemaal onder in de magie van de Schotse Highlands. 

Stadsboerderij de Koebrug Stavoren

Een lekker wildstoofpotje! Vergeet zeker geen dessert te pakken, want het is hier echt héél lekker!

De Elfstedentocht in Friesland

Zoals je misschien al wel hebt gemerkt, bezoek je tijdens deze rondreis een groot deel van Friesland. Zo maken Workum, Hindeloopen en Stavoren als Zuiderzeestradjes ook nog eens deel uit van de Elfstedentocht dorpjes.

Leuk… Maar wat is dat nu eigenlijk, die Elfstedentocht?

Deze schaatstocht van bijna tweehonderd kilometer lang over natuurijs, vindt plaats in elf steden doorheen Friesland. De tocht start in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Ook de aankomst is hier voorzien. De Elfstedentocht werd al in 1909 voor het eerst geschaatst, maar helaas wordt dat tegenwoordig minder en miner mogelijk. De meest recente tocht is al geleden van in 1997. Dat heeft spijtig genoeg veel te maken met de opwarming van de aarde…
Gelukkig zijn de Friezen inventief en besloten zij in 2019 om de Elfstedentocht een beetje anders aan te pakken.

De 38-jarige Nederlander Maarten van der Weijden was de eerste man die er in slaagde om in 2019 de Elfstedentocht te zwemmen. Hij deed dat voor het goede doel: voor kankerbestrijding. Natuurlijk werd deze sportman, zelf voormalig kankerpatiënt, als een nationale held onthaald!

Elfstedentocht Hindeloopen

Vroeger werd er hier geschaatst, nu wordt er gezwommen. Sportief zijn ze wel, die Friezen!

Wat vond ik van Nederland Waterland?

Als we aan Nederland denken, dan denken we altijd wel aan haar prachtige hoofdstad, maar er is nog zó veel meer te ontdekken bij onze Noorderburen.

Wat was ik verrast tijdens mijn autorondreis door Nederland, Waterland!

Er staat hier zo veel meer in het teken van water dan ik had gedacht. Ik heb ontdekt hoe de Nederlanders steeds strijd hebben moeten voeren om hun hoofd boven water te houden en hoe ze daar ook aardig in zijn gelukt. Wat heb ik hier ook veel geleerd! Hoe die windmolens hier werken, hoe de mensen hier vroeger leefden en hoe het land ook vandaag nog wordt beïnvloed door al die nattigheid.

Het is ook erg leuk dat je tijdens deze rondreis meteen twee van de tien bezienswaardigheden in Nederland ziet, die ook als UNESCO Werelderfgoed zijn erkend. De Afsluitdijk en het Woudagemaal.

Volgens mij heeft elk seizoen zijn charme als je een rondreis wil plannen. In de zomerperiodes is het allicht drukker en mooier weer. Maar in de tussenseizoenen geniet je dan volop van de rust en ook het onstuimige weer heeft beslist zijn charmes. Je kan gerust ook voor een langere periode doorheen Nederland trekken, want er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken! Je kan het ook doen in alle rust door te genieten van de groene omgeving, te wandelen, te fietsen en er heerlijk op adem komen met een briesje wind.

Kinderdijk boottocht Nederland

Nederland is veel meer dan alleen Amsterdam!

Nog enkele tips

 • Zelf kwam ik met de auto en kon zo mooie uithoekjes spotten. Allicht is fietsen ook een leuk alternatief, dan moet je natuurlijk meer tijd voorzien.
 • Voorzie goede kledij: wanneer je meevaart met de boot en op het buitendek zit is het handig om de beste handschoenen, een sjaal, een muts aan te doen. De wind kan hevig zijn.
  Een goede regenjas is een must en waterdichte wandelschoenen zijn ook geen slecht idee.
 • Hier maak je prachtige foto’s: voorzie voldoende geheugen op je camera!
 • Ben je op stap met kinderen? Plan dan zeker een stop in het Zuiderzeemuseum. Het museum is leuk én nog eens leerzaam ook. Kinderen kunnen er ook altijd zelf aan de slag gaan! Ze mogen spelen met Oudhollandse spelletjes of hun handen uit de mouwen steken in een huishouden van vroeger. Zitten ze liever op de schoolbanken? Geen probleem? Laat ze maar plaatsnemen achter de banken van toen! Ook experimenteren met Waterwerken kan.

Meer tips nodig voor een rondreis door Nederland?

Wil je graag meer lezen over Nederland, Waterland? Surf dan zeker ook eens verder naar Holland.com/waterland.

Er is natuurlijk nog veel meer te doen in Nederland. Misschien vind je deze unieke plekjes ook wel leuk:

autorondreis Nederland

Tijdens deze rondreis door Nederland is de kans ook groot dat je heel dichtbij enkele van deze knuffelbeestjes komt!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.6/5 - (14 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
  • Hey Joe

   Volgens mij is dat zeker mogelijk. Je zal wel stevig mogen doortrappen op sommige stukjes. De Aflsuitdijk krijgt bijvoorbeeld te maken met heel wat wind en dus kan het een serieuze krachtinspanning worden!
   Drie dagen met de fiets lijkt me ook wel wat kort, dus reken zeker op wat meer tijd.

   Veel succes!
   Groetjes
   Sam

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>