21 februari, 2020

Sacre Coeur in Parijs

Parijs telt tientallen prachtige kerken, maar de Sacre coeur is toch wel een van de bekendste en meest geliefde. Deze basiliek vind je in Montmartre, het geliefde schilderswijkje in de Franse hoofdstad. Dit gigantische gebouw staat op een heuvel, waardoor je -bij goed weer- een prachtig uitzicht krijgt over Parijs. Het uitzicht en de buitenkant van de kerk zijn mooi, maar ook de binnenkant van de Sacre Coeur is een bezoekje waard!
Ik vertel je er alles over.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

Een beetje geschiedenis

Bischop Fournier zag het verlies van de Fransen in de Frans-Pruisische oorlog als een straf van God, omdat de Fransen zich de laatste eeuw te veel hadden laten gaan en hun godsdienst hadden verwaarloosd. In de periode dat de eerste plannen voor de Sacre Coeur uit de doeken werden gedaan, was er dan ook veel gaande. Oorlogen, de vete tussen katholieken en royalisten, Napoleon en het secularisme speelden allemaal een belangrijke rol in ‘de ondergang van het Franse Rijk’, zoals hij het noemde

Er werd veel gekibbeld, maar in 1873 werd dan toch definitief de knoop doorgehakt: er zou een nieuwe kerk komen. Niet zo zeer om de Fransen een spiritueel hart onder de riem te steken, maar vooral om de Franse cultuur te laten heropleven. In de plannen van de bouw werd dan ook vermeld dat het om een “kwestie van openbaar nut” ging. In 1875 werden de eerste stenen gelegd en -na een moeilijke financiering en oorlog- werd de basiliek uiteindelijk opgeleverd in 1914.

sacre coeur

Is het geen pareltje?!

De Sacre Coeur bezoeken

Vanuit de metrostations Anvers, Abbesses, Pigalle en Jules Joffrin wandel je zo naar de voet van de Sacre Coeur. Daar krijg je al meteen een mooi uitzicht over de façade van de Sacre Coeur, maar als je nog dichterbij wilt komen moet je wel nog 90 treden beklimmen. Mensen die minder goed te been zijn kunnen gelukkig ook gebruik maken van de kabelbaan van de Sacre Coeur.

Eens je bent aangekomen op de top van de heuvel, zie je pas echt hoe gigantisch en hoe mooi deze romaans-Byzantijnse kerk is. De prachtige koepels en de sneeuwwitte buitenkant zijn toch echt wel indrukwekkend van zo dichtbij. Aan de voet van de basiliek krijg je trouwens ook een fenomenaal uitzicht over Parijs. Bij goed weer kan je makkelijk enkele kilometers ver kijken.

sacre coeur binnenkant

De binnenkant van de Sacre Coeur, met één van de grootste mozaïeken ter wereld!

De binnenkant van Sacre Coeur

Vergeet niet om ook de binnenkant een bezoekje te brengen! Vooraleer je binnen mag word je gecontroleerd op verboden wapens en dergelijke, maar de toegang tot de basiliek is wel gratis. De binnenkant van de Sacre Coeur is vrij donker, maar desalniettemin prachtig. Het eerste wat je opvalt is wellicht de gouden plafondschildering net achter de koepel. Je mag het best indrukwekkend vinden, want dit is een van de grootste mozaïeken ter wereld! De grote Christus daarop wenkt je vriendelijk verder en leidt je als het ware rond door de basiliek. Achteraan vind je enkele kleine kapelletjes die stuk voor stuk zijn overladen met prachtige kunstwerken.

Wat mij ook meteen opviel waren de vele machines om muntjes van de Sacre Coeur mee te drukken en de grote souvenirwinkel aan de ingang. Sacre Coeur is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk, en het is dus wel logisch dat zij ook een centje willen verdienen aan hun populariteit…

achterkant sacre coeur

De achterkant van de Sacre Coeur.

De crypte en de tuinen

Als je terug buiten bent, kan je ook nog de crypte van de Sacre Coeur bezoeken. De ingang bevindt zich aan de linkerkant van de basiliek. Om hier binnen te mogen betaal je €5. Als je graag de koepel en de crypte wilt bezoeken, betaal je een voordeeltarief van €8.
Verrassend hoge gewelven leiden je naar enkele schatten die onder de basiliek verstopt liggen. Heel wat beelden (let vooral op het beeld waar de heilige St. Denis zijn afgehakte hoofd nog in zijn handen houdt), een kleine kapel en enkele graven van prominente geestelijken zijn hier te bezichtigen.

Na je bezoek, raad ik aan om ook even in de tuinen rondom de Sacre Coeur te gaan zitten. Het is hier gezellig vertoeven, en met zo’n adembenemend uitzicht over Parijs kan je hier makkelijk enkele uren doorbrengen!

Naar Sacre Coeur met de kabelbaan

Als je het echt niet ziet zitten om de 90 treden te beklimmen, kan je gelukkig ook nog op de kabelbaan van de Sacre Coeur rekenen. Voor de prijs van één metro ticketje (in 2018 was dat €1,90) word je in minder dan een minuut boven (of terug beneden) afgezet.
Vergeet niet dat je maar tot aan de basiliek wordt afgezet. Als je de koepel van de Sacre Coeur nog wilt bezoeken, moet je de overige trappen wel zelf beklimmen.

sacre coeur kabelbaan

Vind je de klim naar de Sacre Coeur te moeilijk? Neem dan de kabelbaan!

De koepel van de Sacre Coeur

Als je niet genoeg kan krijgen van het uitzicht vanop deze plek, dan raad ik aan om ook de koepel van de Sacre Coeur te beklimmen. Vanuit 83 meter hoogte krijg je een panoramisch uitzicht over de Franse hoofdstad. Dit is trouwens het tweede hoogste uitzichtpunt van de stad, na de Eiffeltoren.
Na een fikse klim van ongeveer 300 treden in een ronddraaiende en smalle trappenhal, kan je dan eindelijk genieten van het prachtige blikveld over Parijs. Van hieruit zie je ook heel wat andere bezienswaardigheden, zoals o.a. de Eiffeltoren en de Tour Montparnasse. Net zoals bij de Notre-Dame (voor de brand van 15 april 2019) word je op deze bovenverdieping ook vergezeld door mooie waterspuwers die de daken van de Sacre Coeur extra versieren.
Let ook op de vele boodschappen die in de stenen zijn gekerfd. Op het eerste zicht vandalisme, maar ik vond het wel een of andere charme aan het gebouw geven…
Om de koepel te beklimmen betaal je €6 per persoon. Als je de koepel en de crypte wilt bezoeken, betaal je €8.

In deze koepel hangt trouwens ook ‘La Savoyarde’, een gigantische klok van maar liefst 19 ton en 3 meter hoog. Dit is één van de zwaarste luidklokken ter wereld! Om dit gevaarte op de heuvel te krijgen, waren 28 paarden nodig! Je kan je al inbeelden hoe moeilijk het was om de klok ook nog eens in de toren te krijgen…
Als je van heel dichtbij kijkt, zie je trouwens ook gedetailleerde versieringen op de klok staan. Mooi!

uitzicht sacre coeur koepel

Je staat hier op het hoogste punt van Parijs. Dus het utizicht kan niet anders dan fenomenaal zijn!

Enkele leuke weetjes over de Sacre Coeur in Parijs

 • De bouw van de Sacre coeur kostte destijds 7 miljoen Franse frank, en al dat geld werd bijeengesprokkeld door private schenkingen. Omgerekend naar vandaag is dat trouwens bijna 35 miljoen euro!
 • Luchtvervuiling tast de kleur aan van heel wat gebouwen in Parijs, maar het zal je opvallen dat de Sacre Coeur nog vrij wit is! Dat komt niet omdat het recent is schoongemaakt, maar omdat het met een speciaal soort steen werd gemaakt: travertijn. Deze steensoort scheidt een soort kalk uit dat ervoor zorgt dat de buitenkant zo mooi wit blijft.
 • De basiliek staat op een heuvel van 130 meter hoog. De Sacre Coeur meet 83 meter. Samen wordt dat dus 213 meter hoog. Daardoor is dit het tweede hoogste uitzichtpunt van Parijs, na de Eiffeltoren (324 meter) en net voor de Tour Montparnasse (210 meter).
sacre coeur waterspuwer

Bij slecht weer doen de prachtige waterspuwers goed hun werk!

Citytrip naar Parijs

Benieuwd geworden naar de Sacre Coeur? Er is natuurlijk nog veel meer te zien en te doen in Parijs en tegenwoordig kan je al voor €10 naar daar pendelen met de Izy trein.
Er zijn ook regelmatig deals en mooie aanbiedingen naar de lichtstad, dus… Waar wacht je nog op?!

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

De volledige lijst vind je op deze pagina.

Vakanties en weekendjes weg

 • Roompot: Vakanties dichtbij (België, Nederland, Frankrijk en Duitsland) vanaf €200, zodat je nooit ver weg bent van huis tijdens deze vreemde tijden. Je krijgt bij hen een omboekgarantie, waarbij je je verblijf gratis mag aanpassen tot 28 dagen voor aankomst. Bovendien werken ze samen met alle vakantieverblijven voor een hygiënischer en veilig verblijf. (zie hier)

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)
 • Easy Terra: Spotgoedkope autohuur (vanaf €2 per dag!), maar indien je een verzekering wilt moet je die wel extra afsluiten (€5 extra per dag). Bij Easy Terra kan je tot 48 uur op voorhand gratis annuleren of wijzigen. (zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!