Safari in Sri Lanka: Mijn ervaring, tips, kosten & meer info

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Eén van de allerleukste dingen om te doen in Sri Lanka is een jungle safari. Tijdens mijn rondreis verkende ik drie nationale parken en ging met mijn camera in de aanslag op zoek naar de mooiste uitzichten en meest spectaculaire beestjes in deze natuurreservaten. Van kleurrijke pauwen over toeterende olifanten tot majestueuze luipaarden... Een safari in Sri Lanka mag je gewoon niet missen! Ik vertel je er alles over in deze blog.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (4 votes)

safari sri lanka luipaard

Safari in Sri Lanka online boeken

Je kunt een safari in Sri Lanka via je hotel boeken, maar door je daguitstap online te regelen bespaar je veel geld. Ik probeerde beide opties uit en kan je vertellen dat de safari’s er exact hetzelfde uitzien, ook al betaal je bij je accommodatie meer.

Ik raad dan ook aan om via GetYourGuide te boeken. Daar kun je veel verschillende safari’s regelen, reviews uitpluizen en bovendien mag je altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Verschillende nationale parken

Ook al is Sri Lanka maar iets groter dan België of Nederland, er is hier veel meer (ongerepte) natuur! Zo zijn er op dit betoverend mooie eiland maar liefst acht natuurreservaten waar je een safari naartoe kan boeken.

Ik vertel je hieronder wat meer over deze nationale parken en welke beestjes je hier kunt verwachten.

Yala

Het bekendste junglegebied om een safari in Sri Lanka te boeken is zonder twijfel Yala. Dit is ook meteen het grootste natuurreservaat… én het populairste. Hierdoor ben je hier nooit alleen en wordt het op sommige momenten heel druk. Als neusberen of luipaarden worden gespot, staan er soms zelfs tientallen Jeeps aan te schuiven om een blik te werpen op deze zeldzame dieren. Gelukkig is dit niet altijd het geval en kan ik het dus nog steeds aanraden als één van de hoogtepunten van Sri Lanka.

In Yala vind je meer dan 215 vogelsoorten zoals felgekleurde bijeneters, de Sri Lankaanse houtduif, de junglefowl die erg veel op een haantje lijkt en natuurlijk ook prachtige pauwen.

Daarnaast leven hier ook 44 soorten zoogdieren zoals prachtige Aziatische olifanten, brilberen, herten, waterbuffels, everzwijnen en natuurlijk ook het beroemde luipaard! Yala is de enige plek ter wereld waar zo veel luipaarden leven en precies daarom is dit park ook zo populair.

Verder zijn er ook nog 47 reptielen te vinden. De bekendste is ongetwijfeld de zoutwaterkrokodil, maar ook cobra’s, andere slangen en heel veel hagedissen glibberen hier tussen de dichtbeboste jungle!

Naast de vele verschillende dieren heb je hier ook een ongeziene diversiteit aan landschappen. Prachtige weides waar grote kuddes dieren grazen, ongerepte stukken strand, rustige riviertjes in groene valleien, gigantische meren waarin olifanten zich baden of rotsachtige heuvels waar luipaarden hun klauwen komen scherpen…

Door al deze redenen is dit by far mijn favoriete jungle safari in Sri Lanka. Je kan hier namelijk uren rondrijden zonder hetzelfde te zien én onderweg ook heel veel verschillende dieren zien.

Je zult de meeste dieren zien in het droge seizoen dat loopt van februari tot juli. Vergeet ook niet dat het park sluit tussen september en oktober om de beestjes wat privacy te geven.

Yala olifant

Dit bassin in Yala zit tjokvol leven. Vogels, buffels en olifanten zie je hier altijd wel!

yala sri lanka luipaard

En met een beetje geluk zie je een luipaard van dichtbij!

Yala Nationaal park

De landschappen zijn hier echt fantastisch mooi!

jungle hoen yala

De nationale vogel van Sri Lanka: een junglehoen!

Wilpattu

Als je vooral het noorden van Sri Lanka bezoekt, dan is Wilpattu een heel goed alternatief voor Yala. Het ligt vlakbij het beroemde Anuradhapura en is veel minder druk dan de meeste andere safariparken. Ook hier vind je het illustere luipaard en de prachtige neusberen, maar uiteraard is er nog meer fauna en flora om hier te ontdekken!

Ook hier leven opnieuw honderden vogelsoorten. Opnieuw zul je geregeld een pauw zien, misschien een junglefowl (‘jungle hoen’) maar ook gevederde dieren zoals de Indische nimmerzat, Indische gaper en Indische dwergaalscholver.

In de categorie zoogdieren vind je ook hier een grote concentratie luipaarden, neusberen en olifanten. Net zoals in Yala zul je geregeld ook herten, waterbuffels en everzwijnen tegenkomen. In totaal zijn er ongeveer 31 zoogdieren te vinden.

Opnieuw wemelt het ook hier van slangen, krokodillen en andere reptielen. De Indische python en moeraskrokodil zijn misschien wel het indrukwekkendst van al deze beestjes.

De landschappen in Wilpattu zijn ook erg mooi. De dichtbeboste jungle maakt hier regelmatig plaats voor grote meren en heuveltjes vanwaar je fenomenale uitzichten krijgt.

Je bezoekt dit gebied best tussen februari en oktober.

Wilpattu safari Sri Lanka

Ook in Wilpattu vind je het illustere luipaard!

Wilpattu nationaal park

En vele andere diertjes.

ijsvogel wilpattu

Vergeet ook niet naar de kleurrijke vogels te kijken!

Udawalawe

Op een klein uurtje van Yala National Park vind je nog een ander bekend reservaat. Udawalawe staat voornamelijk bekend om grote concentraties aan olifanten. Als dit je favoriete dier is, dan moet je hier absoluut naartoe! In geen enkel ander park kwamen deze reuzen zo dicht bij de Jeep als hier.
Anderzijds vind ik wel dat er heel weinig variatie is in dit park. Je ziet hier bijna echt alleen maar olifanten!

Geregeld zie je ook enkele kleine of grote vogels. Er zijn hier namelijk meer dan 180 vogelsoorten die tussen de takken of aan de vele meertjes en vijvers wonen. Udawalawe is zelfs één van de beste plekken om vogels te spotten in heel Sri Lanka.

42 zoogdieren verschuilen zich overal op het terrein en zoals ik eerder al zei is het vooral de olifant die je hier kan bezichtigen. Ik zag ook geregeld een waterbuffel en enkele herten maar veel meer dan dat helaas niet…

Verder vind je in Udawalawe natuurlijk ook nog reptielen. In totaal zijn er vijfentwintig soorten, waaronder krokodillen, slangen en hagedissen.

Het meeste wildlife zul je zien tussen februari en oktober.

Udawalawe

Je ziet hier veel olifanten…

Udawalawe safari Sri Lanka olifanten

Héél véél olifanten!

Udawalawe nationaal park

Maar af en toe ook wel eens een ander beestje, gelukkig!

Minneriya

Centraal gelegen in Sri Lanka ligt nog een park dat vooral bekend staat om zijn grote kuddes olifanten. Minneriya is veel kleiner dan de andere parken, maar op deze kleine oppervlakte vind je wel echt héél veel van deze reuzen. Omdat er hier veel lange grassen en heel wat water is, vinden ze er namelijk veel eten.

Vogelspotters zullen ook hier aan hun trekken komen, want met 160 vogelsoorten valt er hier natuurlijk heel wat te spotten!

Van de vierentwintig zoogdieren zag ik zelf alleen maar olifanten, maar ook herten, aapjes, everzwijnen en andere dieren wonen in deze omgeving.

Zoals in de meeste andere natuurreservaten, kun je hier ongeveer 25 reptielen vinden. Hou je ogen dus goed open voor krokodillen, slangen en kleine hagedissen.

Het droge seizoen is ook hier het beste moment om olifanten en andere beestjes te spotten. Dat loopt in deze regio van mei tot september.

Minneriya nationaal park

De landschappen zijn hier ook erg mooi.

Minneriya nationaal park

Dit park staat bekend om olifanten…

olifant Minnerya

Héél véél olifanten!!!

… En andere nationale parken

Naast deze bekende natuurreservaten, zijn er ook wat minder grote en dus ook minder drukke plaatsen waar je een safari kunt organiseren. Dat zijn Kumana, Bundala, Wasgamuwa en Ridiyagama.

Het voordeel van deze minder bekende nationale parken is dat je hier veel minder andere toeristen tegen het lijf zal lopen. Het nadeel is dat ze qua oppervlakte veel minder groot zijn en dat de kans op veel variatie dus kleiner wordt. Ook is het vaak wat moeilijker om een tour te vinden naar deze parken, aangezien de meeste chauffeurs beter bekend zijn met de andere nationale parken die ik hierboven beschreef.

krokodil yala sri lanka safari

Welk park je ook kiest… Beestjes zul je hier overal zien. Als je maar goed kijkt, tenminste!

Welk natuurreservaat raad ik aan?

Hoewel ik van alle drie mijn bezoeken erg genoot, stak er eentje toch met kop en schouders bovenuit. Net zoals de meeste andere bezoekers, vond ook ik Yala het allerbeste safaripark. De diversiteit aan dieren, de prachtige landschappen en de hoge kans op het zien van luipaarden en neusberen zorgen voor een veel spannendere ervaring dan de andere parken. Het enige nadeel is dat het hier soms erg druk is. Bij het zien van een luipaard ontstaan er daardoor vaak (lange) files…

In het noorden ben ik zelf nog niet geweest, maar in dat geval zou ik zeker voor een bezoek gaan aan Wilpattu. Over dit nationale park hoorde ik bijzonder veel goede verhalen en bovendien is het hier nog veel minder druk dan Yala.

sri lanka jungle safari

Af en toe loopt er ook eens een beestje de baan op.

Welke dieren zie je allemaal?

Afhankelijk van welk natuurreservaat je kiest heb je meer of minder kans om bepaalde dieren te zien.

De chauffeurs doen hun best om jou zo veel mogelijk beestjes te laten zien, maar vergeet niet dat je hier de wilde natuur bezoekt. Je weet op voorhand dus nooit hoe een safari zal verlopen en welk wildlife je te zien krijgt! Luipaarden en neusberen zijn waarschijnlijk het meest begeerd, maar laat deze dieren net ook het zeldzaamst zijn…

Voor luipaarden moet je absoluut in Yala of Wilpattu zijn. De kans is nooit helemaal verzekerd, maar tijdens mijn twee bezoeken aan Yala zag ik wel elke dag één van deze gevlekte katachtigen. Een neusbeer zag ik aan de andere kant geen enkele keer!

Tijdens mijn rondreis door Sri Lanka zag ik honderden olifanten, waarvan de meeste in Minneriya en Udawalawe.

Veel voorkomende dieren zoals herten, everzwijnen, waterbuffels en statige ooievaars zie je in zowat elk park. In het begin zijn ook deze beestjes heel indrukwekkend, maar naarmate je ze meer en meer ziet vind je het ongetwijfeld al minder erg als je ze voorbijrijdt!

Reptielen zijn vaak iets moeilijker te zien, maar met behulp van mijn gids spotte ik toch ook een tiental krokodillen en verschillende kleine hagedissen.

Vogels vliegen je letterlijk rond de oren en soms heb je de tijd niet om ze allemaal gade te slaan. Ik vond de kleurrijke ijsvogels en bijeneters, majestueuze pauwen, neushoornvogels en grote visarenden telkens opnieuw heel leuk om te bekijken.

welke dieren safari sri lanka

Olifanten vind je in elk park. Gelukkig maar! Want deze prachtbeesten wil je niet missen.

lippenbeer safari sri lanka

Lippenberen zijn vrij zeldzaam. Hopelijk krijg je ze te zien!

safari sri lanka everzwijn

Hou je ogen goed open, want de meeste dieren gaan goed op in de natuur.

Waar safari in Sri Lanka boeken?

Je kunt een Sri Lanka safari boeken via je accommodatie of direct via een tour operator. Zelf met je wagen door de natuurreservaten rijden kan hier niet zoals in Afrika. Je moet dus altijd gebruik maken van een excursie.

Via je accommodatie

Via je hotel of andere accommodatie is het mogelijk om een safari te boeken in Sri Lanka. Zij regelen dan de chauffeur en auto en die komt je oppikken aan het hotel. Dit is altijd de duurste optie, omdat je verblijfplaats een nogal stevige commissie neemt op jouw excursie.

Online

Ik boekte zowel een safari via mijn hotel als eentje rechtstreeks online en ik garandeer je dat er geen enkel verschil zat tussen beide excursies. Alleen de prijs van mijn online geboekte safari was véél lager! Uiteindelijk was de prijs van mijn volledige dagsafari (via GetYourGuide) hetzelfde als de halve dagsafari die vanuit mijn hotel werd georganiseerd én moest ik daar nog het toegangsticket bij optellen…

Nog een voordeel van online te boeken (of in ieder geval bij GetYourGuide en Viator): je kunt gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Als het dus wat slechter weer wordt of als je plannen veranderen, krijg je gewoon je geld terug.

safari sri Lanka jeep

Je krijgt altijd een voertuig voor jou alleen, of je nu via je hotel boekt of online.

Hoe verloopt een safari in Sri Lanka?

Ik deed in totaal vier safari’s in Sri Lanka en allemaal hadden ze min of meer hetzelfde verloop. Dit is wat je mag verwachten:

Bij een ochtendsafari word je al erg vroeg opgepikt aan je accommodatie zodat je rond openingstijd (rond 6 uur) al aan de toegangspoort staat. Omdat het dan nog niet erg heet is, zijn de beestjes nog vrij actief en heb je dus een grote kans om ze te zien.

Je wordt opgehaald in een 4×4 (Toyota Hilux of Landcruiser, en neem het van me aan: er is echt nauwelijks verschil merkbaar behalve de prijs!) en rijdt meteen verder naar het natuurreservaat van jouw keuze.

Afhankelijk van de organisator zitten toegangstickets al in de prijs inbegrepen, maar soms moet je die ook nog apart aankopen. Dit kan een groot verschil in prijs verklaren, dus ga dit altijd goed na.

Eens je in het park bent, mag je drie uur lang genieten van prachtige landschappen en een divers wildlife. Geregeld blijf je ergens staan om enkele diertjes te fotograferen en als je gids dat niet doet, kun je dat altijd vragen. Vergeet niet dat zij voor jou een zo leuk mogelijke dag willen organiseren en dus maar al te graag ingaan op jouw wensen.

Na ongeveer vier uur of iets langer keer je terug huiswaarts. Als je een volledige dagsafari hebt geboekt, stop je op een idyllische locatie in het park voor een uitgebreide lunch. Ik kan deze tour trouwens sterk aanraden! Wij stopten aan een prachtige rivier, waar apen door de bomen slingerden, en kregen een overheerlijke lunch met Sri Lankaanse curries voorgeschoteld. Na even te kunnen uitrusten van al die indrukken, ga je weer verder tot ongeveer 16u vooraleer je terug aan je hotel wordt afgezet.

Kies je voor een namiddagsafari? Dan vertrek je rond 14u à 15u naar het park en keer je rond zonsondergang terug naar je hotel.

hoe verloopt een safari

Naast prachtige dieren, rijd je ook langs vele mooie landschappen.

Safari Sri Lanka: kosten

Allereerst moet je weten dat het niet mogelijk is om op eigen houtje door de safariparken te rijden. Een tour of excursie is dus altijd nodig. Hierdoor zal je bovenop de toegangsprijs (ongeveer €30 per park) dus altijd extra moeten betalen voor je chauffeur en pick-up service.
Meestal zit deze entree ook al in de kost van je excursie verwerkt en hoef je deze tickets niet meer apart aan te schaffen.
Kijk dit wel altijd na zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Zoals ik eerder zei hanteren hotels en accommodaties hoge commissies en raad ik dus aan om de safari alvast online te boeken. Je krijgt namelijk helemaal dezelfde service, maar de prijs kan zo maar even 20% tot 50% schelen.

Hieronder enkele voorbeelden van de kosten van een safari in Sri Lanka.

Yala nationaal park safari Sri Lanka

Wat is het heerlijk om deze dieren zo te zien stoeien in het water!

Ochtend- of avondsafari.

Kies je voor een ochtend- of avondsafari?

Dan betaal je vanaf amper €30 als je zelf tot aan de toegangspoort rijdt.

Regel je een safari met pick-up en drop-off service? Dat kan vanaf €45, afhankelijk van waar je overnacht.
Hoe verder van het park, hoe duurder deze optie zal zijn.

Dagsafari

Ben je een echte avonturier en wil je meteen een volledige dag op safari gaan? Reken dan op prijzen vanaf €120 per persoon. Dit is met pick-up en drop-off service, (lekkere!) lunch en natuurlijk een heel lange dag van diertjes spotten.

Ik zou deze optie niet aanraden voor kinderen, want een volledige dag is echt wel lang. Tegen het einde van de dag ben je moe van al dat zitten en wachten. Op de rit terug heb je gelukkig wel extra veel mooie foto’s om te bekijken!

safari in sri lanka

Bereid je voor op een ochtend, avond of dag vol dieren spotten!

Waar overnachten tijdens een safari?

Zoals je uit deze blog misschien al hebt opgemaakt, ziet een safari in Sri Lanka er wat anders uit dan in Afrika. Nog een verschilpunt is namelijk dat je in Sri Lanka nauwelijks overnachtingsmogelijkheden hebt in het natuurpark zelf. Meestal slaap je daar (net) buiten, maar gelukkig zijn dit vaak ook nog erg wilde gebieden waardoor je eigenlijk ook gewoon in de jungle slaapt.

Door deze ‘beperking’ vind je in Sri Lanka wel safari’s voor ieders budget. Een safari in Sri Lanka hoeft dan ook niet overdreven veel te kosten. Budget accommodaties beginnen al vanaf €20 per nacht!

Wil je er een luxe ervaring van maken? Dan zijn er heel wat mogelijkheden! Ik raad in ieder geval aan om minstens één nachtje in een iets specialere accommodatie te verblijven. Zeker rond Yala vind je heel wat mooie plekjes, zoals een tentenkamp, boomhut of luxueus hotel middenin de jungle.

Overnachtingstips

Zelf verbleef ik in twee accommodaties en toevallig lagen deze ook vlak tegen elkaar. Ik koos voor deze hotels omdat ze centraal tussen Yala en Udawalawe liggen. Naar beide parken is het vanaf hier zo’n 45 minuutjes met de Jeep.

Het Doubletree By Hilton Weerawila Rajawarna Resort is adembenemend en ligt op een gigantisch domein met uitzicht op een prachtig meer waar je vaak prachtige vogels spot. In dit luxueuze hotel zul je je niet snel vervelen, want er zijn legio mogelijkheden. Zo kun je een massage regelen, fitnessen, zwemmen in het fenomenale zwembad of genieten van overheerlijk eten en drankjes in één van de verschillende restaurants.
Het personeel is bijzonder behulpzaam en heel vriendelijk. Hier krijg je absoluut een vijfsterrenbehandeling!

Misschien wel de mooiste accommodatie waar ik in Sri Lanka overnachtte, was de Flameback Eco Lodge.
Dit natuurdomein ligt vlak aan het water en hier slaap je op een heuse glamping. Er zijn maar een zestal safari tenten op het domein aanwezig, dus het is hier erg privaat. De inrichting van je verblijf is prachtig, maar ook de uitzichten op het meer (zeker ’s ochtends!) zijn betoverend mooi.Het restaurant kookt heerlijke gerechtjes en het panorama vanop het terras is opnieuw oogverblindend.
Ook hier vond ik het personeel bijzonder behulpzaam en vriendelijk.
Absoluut een aanrader, al is het maar voor één nachtje!

Is een camping safari in Sri Lanka mogelijk?

De enige manier om in het park zelf te slapen, is door een camping safari in Sri Lanka te organiseren. Uiteraard is het prijskaartje wel navenant… Deze luxueuze optie is namelijk geen gewone camping, maar een absolute glamping ervaring waar je heerlijk in de watten wordt gelegd!

Hoeft het voor jou niet zó duur te zijn? Kies dan voor één van de glamping/camping tenten net buiten het natuurreservaat (zoals Flameback Eco Lodge, waar ik verbleef!). Die zijn er voor zowat alle budgetten.

Flameback Eco Lodge

‘s Ochtends werd ik wakker met deze uitzichten in mijn Flameback Eco Lodge tent.

Alternatief: een whale safari in Sri Lanka

Naast luipaarden, waterbuffels, herten, krokodillen, neusberen en pauwen heeft Sri Lanka nog veel meer diertjes. En sommigen van hen wonen ook permanent onder water!

Rond Sri Lanka zwemmen namelijk heel wat prachtige dieren. Daarom is het ook geen slecht idee om een walvis (en dolfijnen) safari te boeken.  In het zuiden en zuidwesten van Sri Lanka zijn verschillende badplaatsen vanwaar bootjes vertrekken die op zoek gaan naar deze reuzen van de zee.

Gemiddeld kost dat zo’n €65 per persoon. Opnieuw raad ik aan om via GetYourGuide of Viator te boeken. Zo vermijd je hoge commissies van hotels, maar kun je ook altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Zo kun je je excursie nog annuleren bij slecht weer of als je plannen veranderen.

walvis safari sri lanka

In de wateren rond Sri Lanka wemelt het van de walvissen!

Nog enkele tips en weetjes

  • Plan je safari naar Sri Lanka best in het droge seizoen. Dan komen er namelijk meer dieren naar meren en poelen om te drinken, maar staan ook de grassen lager en heb je dus veel meer kans om meer beestjes te zien.
  • Na een safari is het een gewoonte om de chauffeur een fooi te geven. In tegenstelling tot een safari in Afrika, hoeft dit echt niet veel geld te zijn. Per persoon is 500 à 1000 Sri Lankaanse roepie al erg mooi. Zeker als je meerdere dagen met dezelfde gids op pad gaat, is dit voor hem een drijfveer om je de beste uitzichten te laten zien en op zoek te gaan naar de meest speciale dieren.
  • Verwacht niet te veel uitleg. De meeste chauffeurs gaan alleen op zoek naar de dieren, maar vertellen je verder niets. Dat is wel iets wat ik persoonlijk erg miste. In Afrika wordt een safari hierdoor echt veel interessanter.
  • Soms zijn de chauffeurs nogal opdringerig tegenover de dieren. Daarmee bedoel ik dat ze geluiden maken om de beesten te lokken, zich agressief opstellen tegenover andere chauffeurs om zo het beste uitzichtpunt te krijgen en soms ook gewoon te dicht bij de beesten rijden. Dit gedrag hangt wel erg af van driver tot driver. Vind je het vervelend? Zeg dit dan gewoon en leg gerust uit waarom. Alleen zo kan er namelijk een mentaliteitswijziging komen. Onthoud ook dat zij jou gewoon een prachtige dag proberen schenken en op die manier een fooi willen bemachtigen. Als je aangeeft dat je iets niet leuk vindt, zullen ze dan ook snel stoppen met dit gedrag.
  • Bij sommige tours zit het toegangsticket tot het nationale park al inbegrepen, bij andere excursies moet je dit nog zelf ter plekke betalen. Kijk dit dus goed na!
  • Stap nooit uit de wagen! Dit lijkt een logisch weetje, maar er zijn altijd wel enkele mensen die het toch proberen… Alleen als je chauffeur of gids zegt dat dit kan, is het ook echt veilig.
  • Neem voldoende zonnecrème mee. De wagens hebben altijd wel een dak, maar je armen worden binnen de kortste keren roodverbrand. Een zonnebril en zonnehoedje is ook geen overbodige luxe! Die zijn ook nog eens behulpzaam tegen al het rondvliegende stof.
  • Ook muggenmelk is geen overbodige luxe!!!
  • Kleed je in laagjes of neem ook een jasje mee. ‘s Avonds (of ‘s morgens) kan het erg afkoelen en af en toe is er ook eens een plensbui mogelijk.
  • Verwacht niet de hele tijd om dieren te zien. Hoewel er in alle parken héél veel beestjes leven, kunnen ze zich vaak erg goed verstoppen en zijn ze ook best schuw! Zeker als het warmer wordt, vertoeven de dieren ook liever ergens in de schaduw. Dit maakt een safari natuurlijk ook veel spannender. Je weet nooit op voorhand wat je zal zien!
  • Wil je mooie foto’s maken? Dan is een zoomlens absoluut nodig. Met een smartphone kun je van de landschappen ongetwijfeld mooie shots maken, maar voor wildlife fotografie is een stevige zoom onmisbaar. Ik raad minstens 200 mm aan, alhoewel 300 mm of meer nog interessanter is.
  • Een monopod kan ook handig zijn om je lens stil te houden en minder blurry foto’s te maken.
  • Ik raad ook aan om je lens of camera altijd te beschermen (lensdopje, case, …). Ook je telefoon steek je maar beter in je zak als je hem niet gebruikt. Door de ruige wegen, stuitert je fotomateriaal regelmatig in het rond en soms zelfs tegen de metalen railing van de wagen… En je wilt natuurlijk geen scheuren of krassen op je fototoestel!
  • Neem water en snacks mee. Tijdens de meeste tours krijg je water en enkele versnaperingen aangeboden, maar om helemaal zeker te zijn zou ik toch nog wat extra brandstof meenemen ;-).
tips safari sri lanka

De chauffeurs hebben een geoefend oog en zien vaak zelfs de kleinste beestjes!

Met deze tips ben je hopelijk helemaal klaargestoomd voor een safari in Sri Lanka! Voor mij was het één van de hoogtepunten tijdens mijn rondreis, dus ik raad zeker aan om dit niet over te slaan. Al doe je er maar eentje, het zal een uitstapje worden om nooit meer te vergeten. Veel plezier!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (4 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>