4.4/5 - (53 stemmen)

Sagrada Familia bezoeken: tickets, info, foto’s en tips om wachtrijen te voorkomen

De Sagrada Familia in Barcelona is niet alleen één van de belangrijkste en meest fascinerende gebouwen van Barcelona, maar zelfs van heel de wereld. Elk jaar kiezen miljoenen mensen om de Sagrada Familia te bezoeken en eens je haar ziet begrijp je meteen waarom. Dit is het absolute meesterwerk van Gaudi en zonder enige twijfel één van de meest bijzondere (kerk)gebouwen ter wereld. Het staat dan ook terecht op nummer één van dingen om te doen in Barcelona. Ik vertel je graag alles wat je moet weten over de fantastische Sagrada Familia: van tickets tot algemene tips en mooie foto's.

4.4/5 - (53 stemmen)

sagrada familia blog

Tip: Koop voorrangstickets voor de Sagrada Familia aan dezelfde prijs als ter plekke

Een monument als dit in één van de drukstbezochte steden ter wereld trekt natuurlijk heel wat toeristen aan. Daardoor kunnen wachtrijen -zonder te overdrijven- soms uren lang zijn… Om dit probleem te verhelpen is het aangeraden om je Sagrada Familia tickets alvast online te kopen. Via TicketBar zijn tickets zelfs even duur als ter plekke, maar je hoeft niet langer aan te schuiven.
Via de gegidste rondleidingen van GetYourGuide krijg je bovendien ook een voorrangsticket (en een gids natuurlijk).

Ben je van plan om meer bezienswaardigheden van Barcelona met een bezoekje te verblijden? Koop dan meteen een Barcelona City Pass. Daarin zit een fast-track ticket voor de Sagrada Familia, Park Guell en korting voor heel wat andere attracties. Maar ook gratis luchthaven vervoer en een hop-on hop-off buspas.

Een korte geschiedenis van de Sagrada Familia

Voor het echte begin moeten we helemaal teruggaan naar 1866 toen een zekere Josep Maria Bocabella i Verdaguer de goddelijke ingeving kreeg de Associació Espiritual de Devots de Sant Josep (De spirituele vereniging van de aanbidders van Sint-Jozef) te stichten. Zoals je kon zien was de beste man wel fan van lange namen.
In 1874 begon dit groepje gelovigen campagne te voeren om de bouw van een boetetempel te financieren, die gewijd zou worden aan de Heilige Familie. Zeven jaar later hadden ze eindelijk de nodige fondsen gerooid en kochten ze een stuk land van 12,800 vierkante meter.

Op 19 maart 1882 (de feestdag van Sint-Jozef) werd de eerste steen gelegd en begon men met de bouw van een crypte onder de apsis, naar een neogotisch ontwerp. De uitgekozen architect was Francisco de Paula del Villar y Lozano (allicht vanwege zijn lange naam), maar deze had een akkefietje met de ontwikkelaars en besloot zich terug te trekken. Zijn opvolger was niemand minder dan Antoni Gaudi.

Doordat de fondsen maar mondjesmaat binnenstroomden, liep de bouw regelmatig vertraging op. Toen er echter een ontzettend gulle donatie binnenkwam, besloot Gaudi het over een andere boeg te gooien. Hij liet het neogotische ontwerp voor wat het was, en koos voor een monumentaler en innovatiever ontwerp wat vormen, bouwtechnieken en structuren betrof. Et voilà, zo begint de geschiedenis van de Sagrada Familia (en niet de Segrada Familia, zoals sommige mensen het schrijven).

Een beetje zoals een mad scientist, geraakte Gaudi steeds meer geobsedeerd door deze kerk in Barcelona en in 1914 besteedde hij zijn tijd exclusief aan het bouwen hiervan. Dit verklaart meteen waarom er sinds dat jaar geen andere belangrijke gebouwen door hem werden gerealiseerd. Hij besloot tevens zijn leuke woonst in Park Guell adios te zeggen en verhuisde naar een optrekje vlak naast zijn werkplaats in de Sagrada Familia.
Hij werkte als een bezetene en had in 1923 het finale ontwerp van de basiliek klaar. Jammer genoeg vlotte het werk een stuk minder goed, want pas in 1925 werd de eerste klokkentoren gebouwd. Deze kanjer van 100 meter zou jammer genoeg de enige toren zijn die Gaudi zelf kon bewonderen, want op 10 juni 1926 kwam hij op een tragische manier om het leven (hij werd aangereden door een tram). Twee dagen later werd hij al begraven in de crypte van de Sagrada Familia, waar hij tot op de dag van vandaag “verblijft”.

TIP: Zijn tickets voor de Sagrada Familia uitverkocht? Boek een gegidste rondleiding!
Gecertificeerde ticketverkopers zoals GetYourGuide, TicketBar en Tiqets kopen maanden op voorhand al tickets op, waardoor zij altijd wel nog toegangskaartjes hebben voor de Sagrada Familia. Met of zonder rondleiding.

kerk Barcelona Sagrada Familia

De buitenkant is indrukwekkend, maar de binnenkant is pas echt wauw!

Waarom duurt de bouw van de Sagrada Familia zo lang?

Zoals je hierboven al kon lezen heeft dit vooral te maken met financiering. Ook na het overlijden van Gaudi zaten ze om geld verlegen en als toemaatje brak er ook nog een brand uit waarbij een deel van de Sagrada Familia vernield werd. De originele plannen en enkele schaalmodellen gingen jammer genoeg eveneens verloren. Toch wordt er prat op gegaan dat men altijd de originele plannen van Gaudi heeft gerespecteerd.
Hoe dan ook werd er de jaren nadien nog steeds volop geld ingezameld en ging de bouw van de Sagrada Familia langzaam maar zeker voort. Met een toegangsticket help jij de bouw ook vooruit, dus… Waar wacht je nog op? Bestel je Sagrada Familia tickets alvast online.

Er werkten doorheen de jaren ook verschillende architecten aan het project, die elk hun stempel hebben kunnen drukken. Dit resulteert natuurlijk in een fantastisch en uniek gebouw, dat zijn weerga niet kent.

Benieuwd hoe het er allemaal gaat uit zien? In dit filmpje zie je het eindresultaat:


Wanneer is de Sagrada Familia dan af?

Op 19 maart 2017 was het de 135ste verjaardag sinds de eerste steen van de Sagrada Familia werd gelegd. Momenteel is ongeveer 70% van de basiliek afgewerkt en wordt er vooral aan de zes centrale torens gewerkt. Tegen 2026 zou de bouw van de Sagrada Familia eindelijk voltooid moeten zijn.

wanneer is de sagrada familia af

Eens al die hoogtewerkers weg zijn, zal deze beroemde basiliek pas echt stralen!

De Sagrada Familia bezoeken: de bezienswaardigheden

Je zal misschien denken: ‘Loont het wel de moeite om een gebouw dat nog niet eens af is te bezoeken?
Op die vraag kan ik volmondig ‘ja’ antwoorden. Zelfs onafgewerkt is de Sagrada Familia een wonder van architectuur. Gaudi was zich er trouwens van bewust dat de bouw wel wat tijd nodig zou hebben, daarom concentreerde hij zich op het voltooien van de voorkant. Zo konden de toekomstige generaties toch al ergens van genieten.

Een bezoek aan de Sagrada Familia bestaat uit twee delen: het gratis en het betalende gedeelte. Voor het betalende gedeelte raad ik aan om fast-track tickets te kopen. Deze kosten via Ticketbar even veel als ter plekke (€17 per volwassene, €15 voor -30 jaar en gratis voor kinderen tot 11 jaar, maar vergeet wel niet dat ook zij tickets voor de Sagrada Familia moeten bestellen!), maar je mag er wel alle wachtrijen mee voorbij gaan. En die kunnen soms enkele uren lang zijn! Het is dus niet slecht om alvast enkele voorzorgen te nemen…
De buitenkant kan je kosteloos bewonderen.

Buitenkant Sagrada Familia

Wat de buitenkant van dit prachtwerk betreft, zijn er drie belangrijke façades.
Allereerst is er de zogenaamde geboortefaçade die de geboorte van Jezus afbeeldt. Deze werd tussen 1894 en 1930 gebouwd en is de enige voorgevel die bijna afgewerkt werd toen Gaudi nog leefde. De grootmeester zag deze façade vooral als een symbool van leven en schepping. Daarom is ze zo weelderig versierd met onder andere dieren en symbolen zoals de Boom van het Leven. Ze heeft ook drie ingangen die de theologische deugden voorstellen: Hoop (links), Liefdadigheid (centraal) en Geloof (rechts). Er zijn ook vier klokkentorens die gewijd zijn aan Sint-Barnabas, Sint-Simon, Sint-Mattheüs en Sint-Judith.

Dan is er ook de zogenaamde lijdensfaçade, die in het teken staat van de Lijdensweg van Christus. De bouw hiervan begon in 1954 en werd 22 jaar later afgerond. Voor het ontwerp liet men zich inspireren door tekeningen van Gaudi, die vooral angst wou uitlokken met het uitzicht. Daarom is het zo simpel en zijn er zo weinig versieringen.

Ten slotte is er ook nog de façade van de glorie die de grootste en belangrijkste van de drie zal zijn omdat je hiermee toegang krijgt tot het centrale schip van de kerk. Pas in 2002 begon men aan de bouw, die weldra afgerond zal/moet zijn. Deze voorgevel staat in het teken van de hemelse glorie van Jezus en beeldt zijn reis naar de hemel uit.

buitenkant Sagrada Familia

Je kan uren spenderen aan het bestuderen van de buitenkant van deze mooie kerk in Barcelona.

Binnenkant Sagrada Familia

Uiteraard is er ook nog de Sagrada Familia vanbinnen waarvoor je moet betalen (€17 voor versnelde toegang, €39 voor een gegidste rondleiding van anderhalf uur). Ik kan je echter verzekeren dat dit elke euro waard is. Het zou echt zonde zijn enkel de buitenkant van de Sagrada Familia te bezoeken en de binnenkant te laten voor wat het is.

Wanneer je binnen gaat, zal je opmerken dat er –typisch voor Gaudigeen rechte lijnen zijn en dat alles gebouwd werd met als doel de natuur te imiteren. Dit is één van de kenmerken van het modernisme, de architecturale stroming waartoe Gaudi behoorde. Deze is erop gericht de natuur zoveel mogelijk te incorporeren. Daarom probeerde Gaudi ook de Sagrada Familia vanbinnen te doen gelijken op een bos. De pilaren zien eruit als bomen, dus je zal meteen zien dat hij in zijn opzet geslaagd is.

Ook de glas-in-loodramen springen meteen in het oog. Deze speciale ramen zijn terug in lijn met zijn wensen om de natuur te respecteren. Ooit zei Gaudi immers “Zonneschijn is de beste schilder”. Als je het geluk hebt de Sagrada Familia te bezoeken op een zonnige dag, zal het resulterende lichtspel je betoveren.
Zo wordt een bezoek aan de Sagrada Familia echt een magische ervaring.

Over de binnenkant van deze fantastische kerk in Barcelona valt echter zoveel te vertellen dat ik ten zeerste een bezoek aan de Sagrada Familia met gids aanraad. Het bijkomende voordeel hiervan is dat je hiermee geen uren moet aanschuiven in de wachtrijen en meteen naar binnen kan om van al dit moois te genieten.

Sagrada Familia binnen

Het spel met licht vanbinnen in de Sagrada Familia is fenomenaal!

De crypte van de Sagrada Familia bezoeken

Het goede nieuws is dat je effectief de crypte van de Sagrada Familia kan bezoeken, het slechte nieuws is dat dit enkel mogelijk is wanneer er erediensten zijn. Er is echter nog bijkomend goed nieuws, want het is perfect mogelijk een mis bij te wonen in de Sagrada Familia. Op deze handige website kan je de uren (en data) van de mis raadplegen en dan weet je meteen dat je de crypte kan bewonderen.
De absolute trekpleister is de tombe van de meester-architect Gaudi, aan wiens stoffelijk overschot je dus je respect kunt betuigen.

Verder is er nog een beeld van de aankondiging aan Maria, net zoals een centraal altaar en vier kapellen die gewijd zijn aan de Maagd Carmen, Jezus Christus, de Maagd van Montserrat en Christus op het kruis. De vloer van de crypte is begrensd door een Romaans mozaïek met beelden van tarwe en wijnstokken.

Je hoeft niet extra te betalen om de crypte van de Sagrada Familia te bezoeken en je kan er dus met een gewoon toegangskaartje naar binnen. Al raad ik echt aan om een fast-track ticket voor de Sagrada Familia te kopen zodat je geen kostbare vakantietijd in de wachtrijen verliest. Je betaalt er hetzelfde voor als aan de kassa (€17), maar nu mag je meteen een tijdstip kiezen voor je bezoek. Zo kan je vlotjes alle wachtrijen voorbij op het afgesproken uur.

Het museum van de Sagrada Familia bezoeken

Al een maand na het overlijden van Gaudi (in 1926 om je geheugen op te frissen), kreeg men al het idee een museum te maken waarin het werk van Gaudi werd tentoongesteld. Als uitgelezen locatie koos men voor zijn voormalige werkplaats, maar na een brand in 1936 was men noodgedwongen de locatie aan te passen. Het zou nog duren tot 1961 vooraleer het museum eindelijk werd ingehuldigd en als locatie koos men een soort van kelder onder de lijdensfaçade en boven de crypte (die je zelfs vanuit een raam in museum kan zien).

In het museum kan je onder meer de overgebleven plannen, historische foto’s en schaalmodellen bewonderen. Zoals je misschien al weet, verkoos Gaudi om te werken met 3D-modellen in plaats van echt gedetailleerde tekeningen of plannen te maken.

Een bezoekje aan het museum loont absoluut de moeite, zeker als je weet dat het bij de prijs van je toegangskaart voor de Sagrada Familia inbegrepen zit.

De Sagrada Familia torens bezoeken

Bij het ontwerpen van zijn legendarische kerk in Barcelona, had Gaudi achttien monumentale torens in gedachten. Twaalf ervan zijn gewijd aan de twaalf apostelen en deze zijn geplaatst op de drie voorgevels van de Sagrada Familia. De andere zes zijn ter ere van de vier evangelisten, de Maagd Maria en Jezus Christus. Van de achttien torens zijn er nog maar acht afgewerkt: vier van de apostels op de geboortefaçade en vier van de lijdensfaçade. De hoogste zal overigens diegene zijn die gewijd is aan Jezus Christus, waarop een gigantisch kruis zal prijken waardoor deze een hoogte zal hebben van 170 meter.

Hoewel ze dus nog niet afgewerkt zijn, kan je al wel een aantal torens van de Sagrada Familia bezoeken.
Hiervoor heb je wel een apart ticket nodig, want dit zit niet standaard inbegrepen in de kaartjes voor de Sagrada Familia.

Je kan kiezen om de toren van de geboortefaçade te bestijgen, waarbij je zicht op het oosten van de stad hebt en dus ook de zee kan zien.
Ter plekke kost een kaartje €32, maar als je de wachtrijen wil omzeilen raad ik aan om een fast-track ticket voor de Sagrada Familia te kopen. Dat kost hetzelfde (€32), maar je krijgt een vast tijdstip voor je bezoek. Deze tickets kan je aankopen bij TicketBar en Tiqets.

Ofwel kies je voor de toren van de lijdensfaçade, waarbij je een zicht op het stadscentrum van Barcelona hebt (ook €32 en ook fast-track tickets beschikbaar). Uiteraard kan je ook een combiticket kopen en beide torens bezoeken. Zoals je ziet is het een goed idee om je Sagrada Familia tickets dus online te kopen, want zo kan je niet alleen de torens bezoeken, maar krijg je ook snelle toegang tot de basiliek zelf en moet je niet in de rij aanschuiven!
Je gaat trouwens met de lift naar boven en met de trappen naar beneden. Omdat dit soms nogal smal is, zijn de Sagrada Familia torens enkel toegankelijk voor kinderen vanaf zes jaar.

Welke van de twee torens die je moet kiezen van de Sagrada Familia hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur. Zoals ik hierboven al aanhaalde heb je verschillende uitzichten. Ik raad eigenlijk aan om ze allebei te bezichtigen, maar als je maar voor eentje tijd hebt, is het goed om weten dat de meeste fotografen de toren van de geboortefaçade aanraden. Hoe dan ook is een bezoek aan de Sagrada Familia niet compleet zonder (één van) de torens te hebben gedaan. Ze bieden niet alleen een prachtig panoramisch uitzicht, maar je kan deze fantastische kerk in Barcelona ook eens van dichterbij bekijken.

Tip: Lange wachtrijen overslaan?
Koop fast-track tickets via Ticketbar of Tiqets: de prijs is hetzelfde als ter plekke een ticket voor de Sagrada Familia kopen, maar je mag alle wachtrijen wel voorbijsteken!

Tickets voor de Sagrada Familia

Deze kerk in Barcelona trekt jaarlijks drie miljoen bezoekers en is daarmee de populairste bezienswaardigheid van de Catalaanse hoofdstad. Als je ook de Sagrada Familia wil bezoeken, kan ik je in elk geval ten zeerste aanraden je tickets te reserveren voor de Sagrada Familia. Tenzij je liever uren in de wachtrij spendeert, koop je ook best skip-the-line toegangskaarten of nog beter fast-track tickets voor de Sagrada Familia. Om ervoor te zorgen dat er niet te veel bezoekers tegelijkertijd rondlopen, mogen er maar een beperkt aantal mensen tegelijkertijd binnen. Je kan tot twee maanden op voorhand tickets voor de Sagrada Familia reserveren en je doet dit best minstens vijf dagen voor je bezoek.
Zijn alle tickets uitverkocht? Kies dan voor een gegidste rondleiding. Zij hebben bijna altijd wel nog tickets beschikbaar. Bovendien krijg je zo ook een interessante rondleiding ter plekke!

Verder heb je qua tickets een aantal mogelijkheden en hangt de prijs af van wat je precies wil. Hieronder heb je alvast de verschillende soorten kaartjes voor de Sagrada Familia:

Toegangskaarten voor de Sagrada Familia koop je ter plekke of via gecertificeerde partners zoals TicketBar, GetYourGuide of Tiqets. Een kortingscode voor de Sagrada Familia bestaat niet, maar met een Barcelona City Pass kom je uiteindelijk wel voordeliger uit en heb je overigens ook skip-the-line toegang tot de Sagrada Familia.
Kinderen onder elf jaar en personen met een handicap mogen gratis naar binnen. Voor studenten, mensen onder de 30 en boven de 65 zijn er kortingen.

Of je trouwens tickets voor de Sagrada Familia zonder gids koopt of niet moet je zelf weten. Er zijn audiogidsen in het Nederlands beschikbaar, maar ik vind een audiogids meestal vrij generisch en niet al te interessant. Als je graag iets meer te weten komt en dit prachtige gebouw ten volste wil begrijpen, zou ik dan ook voor een gegidste rondleiding kiezen. Als geschiedenis en weetjes je niet veel zeggen, kan je gewoon tickets voor de Sagrada Familia zonder gids kopen en vrij rondlopen, maar dat is eigenlijk best zonde.

Sagrada Familia tickets online kopen

Koop je Sagrada Familia tickets online voor dezelfde prijs en voorkom alle wachtrijen!

Wanneer het best de Sagrada Familia bezoeken?

Zoals ik hierboven aangaf, is de binnenkant van de Sagrada Familia weergaloos wanneer het zonlicht door de kleurrijke glas-in-loodramen schijnt. In het midden van de ochtend en het midden van de middag tot de late namiddag schijnt het zonlicht rechtstreeks door de ramen.
De zonsondergang zorgt ook voor een heel mooi lichtspektakel, al is er dan natuurlijk wel een heldere hemel voor nodig. Bovendien is het ook een uitstekend tijdstip om de drukte te vermijden.

Sagrada Familia

Openingstijden Sagrada Familia

 • Maart: 9u tot 19u
 • April tot september: 9u tot 20u
 • Oktober: 9u tot 19u
 • November tot februari: 9u tot 18u
 • 25 en 26 december, 1 en 6 januari: 9u tot 14u

De crypte van de Sagrada Familia kan je bezoeken wanneer er een eredienst is: dit is op weekdagen om 9u en 20:15u. De crypte is open van 9u tot 10u en van 18u tot 21u. Tijdens de weekends en op feestdagen zijn er bijkomende erediensten, je raadpleegt best deze website om zeker te zijn.

familia Sagrada

Op de gevels spelen zich enkele mooie taferelen af.

Kledijvoorschriften in de Sagrada Familia

Net zoals in elke andere kerk draag je binnen geen petten of hoeden (tenzij deze religieuze of medische doeleinden dienen). Zorg er ook voor dat je schouders, rug en middenrif bedekt zijn. Korte broeken of rokjes moeten tot halverwege de dij komen. Doorschijnende kledij is niet toegelaten, net zoals blootvoets de kerk binnen gaan.

Een mis bijwonen in de Sagrada Familia

Je kon al lezen dat je de crypte pas kunt bezoeken als er een eredienst wordt gehouden en je kan ook effectief elke zondag een mis bijwonen in de Sagrada Familia. Deze begint om negen uur, wordt geleid in verschillende talen en duurt ongeveer een uurtje.
De plaatsen zijn beperkt, dus je kan best al voor half negen aan de ingang aan de geboortefaçade staan.
Op speciale kerkelijke feestdagen wordt er ook een mis gehouden en hier kan je raadplegen wanneer dit precies is.

Kerk Gaudi Barcelona

Het wordt in ieder geval een misviering om nooit meer te vergeten!

Enkele leuke weetjes en cijfers over de Sagrada Familia

 • De totale lengte van de Sagrada Familia bedraagt 120 meter en de hoogte 90 meter. Dit is ongeveer de grootte van een voetbalveld. De oppervlakte bedraagt 4500 vierkante meter.
 • 14,000 mensen kunnen binnen deze gigantische kerk in Barcelona.
 • Het hoogste punt zal zoals je kon lezen 170 meter zijn en dit is enkele meters kleiner dan de heuvel van Montjuïc. Gaudi deed dit uit respect voor God.
 • Als de bouw van de Sagrada Familia effectief in 2026 wordt afgerond, zal men er maar liefst 144 jaar aan hebben gewerkt. Ter vergelijking: om de Taj Mahal en de piramides in Egypte te bouwen had men destijds slechts twintig jaar nodig.
 • Zoals je hierboven kon lezen, bestaat de geboortefaçade uit drie delen. Voor de standbeelden op het portaal van Genade gebruikte Gaudi dodenmaskers van overleden burgers van Barcelona en arbeiders die aan de kerk hadden gewerkt. Zo kon hij hen toch nog respect betuigen.
 • Oorspronkelijk was de Sagrada Familia een kerk, maar in 2010 werd ze ingezegend door Paus Benedictus XVI en sindsdien is het officieel een basiliek.
 • Eerder kon je al lezen dat een zekere Josep Maria Bocabella de geestelijke vader van de Sagrada Familia was. Wat je misschien nog niet wist, is dat de beste man een boekenverkoper was die zijn idee kreeg na een bezoek aan Vaticaanstad. Bij het zien van zoveel kerkelijk schoons wou hij iets gelijkaardigs in Barcelona realiseren en de rest is geschiedenis.
 • Je zal je ondertussen al misschien hebben afgevraagd wie de hele boel financiert. Jaarlijks kost de bouw van de Sagrada Familia ongeveer 25 miljoen euro en dit haalt men uit ticketinkomsten en giften van wilde weldoeners. Een reden te meer om kaartjes voor de Sagrada Familia te kopen, want zo help je mee met de bouw!
 • Familia Sagrada‘ betekent in het Spaans en Catalaans ‘Heilige Familie’, en dat verwijst dan weer naar kindje Jezus, de maagd Maria en Jozef.
 • Zoals je ongetwijfeld al doorhebt, schrijf je de naam van deze basiliek niet als ‘Segrada Familia’, maar wel als ‘Sagrada Familia’.
basiliek barcelona sagrada familia

De Sagrada Familia blijft natuurlijk een basiliek, en dus vind je er heel wat verwijzingen naar de godsdienst.

Andere gebouwen van Gaudi in Barcelona die je niet mag missen

Foto’s zien of alle gebouwen in Barcelona van Gaudi ontdekken? Lees dan zeker ook deze blogpost.

Het eerste andere gebouw dat mensen met Gaudi associëren is gek genoeg geen gebouw, maar een park. We hebben het natuurlijk over het fenomenale Park Guell. Opgericht in opdracht van graaf Eusebi Guell, is het tevens een prachtvoorbeeld van het modernisme en de plek waar Gaudi zijn unieke stijl perfectioneerde. Kenmerkend zijn vooral de trencadís (oppervlakten bedekt met onregelmatige stukjes keramiek) die je overal in het park vindt. Naast de iconische salamander (of draak), het magnifieke terras met een prachtig uitzicht over Barcelona en de beroemde hal met zuilen, valt er hier nog veel meer te bezichtigen. Een skip-the-line tour van Park Guell in combinatie met de Sagrada Familia mag dan ook zeker niet in je programma ontbreken. Meer lezen? Check dan ook deze blogpost.

Casa Milá oftewel La Pedrera is een ander beroemd gebouw van Gaudi. Het ziet er nogal onbehouwen uit, waardoor het de bijnaam van “steengroeve” heeft gekregen. De façade is alvast schitterend, maar de absolute pièce de la résistance blijft het fantastische terras. Dit maakt het hele gebouw een kunstwerk. Ook dit UNESCO-Werelderfgoed is bijzonder populair bij toeristen, dus een fast-track ticket voor Casa Mila is geen onverstandige investering. Ook hier kost het online even veel als aan de kassa, maar je mag de wachtrijen wel meteen voorbij.

Casa Vicens is het allereerste (belangrijke) gebouw van Gaudi en daarnaast mag het zich ook een van de mooiste voorbeelden van art nouveau architectuur noemen. Het werd geconstrueerd in opdracht van een rijke familie die een keramiekfabriek bezat en daar haalde Gaudi dus zijn inspiratie voor zijn befaamde trencadis techniek. Liefhebbers van Gaudi mogen Casa Vicens hoegenaamd niet missen. Kaartjes kan je alvast hier kopen.

In 1904 mocht Gaudi een oud huis restaureren en Casa Batlló is het geniale resultaat. Keramiek, steen en ijzer worden versmolten in deze modernistische mix, waar je amper rechte lijnen terugvindt. Ook de façade met trencadis is ronduit schitterend. Dit gebouw van Gaudi kan je trouwens bezoeken met een zogenaamde smart guide, een augmented-reality videogids van 45 minuten.

Als je graag het meest conventionele bouwwerk wil zien dat Gaudi ooit gemaakt heeft, dan moet je bij Casa Calvet zijn. Omdat het als het ware tussen andere gebouwen geperst moest worden en omdat het zich in een uitermate elegante wijk bevond, heeft Gaudi zich (moeten hebben) ingehouden. Je ziet er opvallend veel balans, symmetrie en orde, waardoor je zelfs niet doorhebt dat dit door Gaudi werd gecreëerd.

Eén van de leukste en interessantste dingen om te doen in Barcelona is trouwens een echte Gaudi tour, waarbij je zijn belangrijkste creaties (inclusief de Sagrada Familia) verkent in het gezelschap van een deskundige gids en maximum veertien andere reizigers.

Sagrada Familia bezoeken Gaudi

Maar van al deze bouwwerken van Gaudi, blijft de Sagrada Familia toch wel het hoogtepunt!

Drie leuke hotels in de omgeving van de Sagrada Familia

Als je graag wil vlakbij deze iconische basiliek wil overnachten, moet je eerst weten dat deze fantastische ligging ook met een prijs komt en dat je minstens honderd euro per nacht voor een goede tweepersoonskamer zal betalen. Als dit geen probleem vormt, zijn dit alvast drie leuke hotels in de buurt van de Sagrada Familia:

 • Eurostars Monumental
  Dit designhotel bevindt zich op 400 meter van de Sagrada Familia en heeft bijzonder elegante kamers. Voor een tweepersoonskamer betaal je minstens 108 euro, wil je een terras en zicht op Gaudi’s meesterwerk erbij, kost dat je zeker 184 euro.
 • Ayre Hotel Rosellón
  Wat denk je van een luxehotel met een panoramisch dakterras dat pal op de Sagrada Familia uitkijkt? Dit hotel heeft het allemaal. Bovendien ligt het op amper 200 meter van deze wereldberoemde kerk in Barcelona. Je betaalt meestal ongeveer 225 euro voor een tweepersoonskamer, maar dankzij promoties heb je er soms al eentje voor 155 euro!
 • Boutique Hostemplo Sagrada Familia
  Nog dichter bij de Sagrada Familia vind je dit boetiekhotel, dat op amper 100 meter ligt. Toch is de omgeving heel rustig. Een standaard tweepersoonskamer kost 213 euro (en soms nog geen 150!), wil je de deluxe versie dan betaal je 330 (of soms 200) euro.
binnenkant Sagrada Familia

De binnenkant van de Sagrada Familia is magisch! Echt, ik zag nog maar zelden zoiets moois.

Nog enkele tips voor je bezoek aan de Sagrada Familia

 • Tickets voor de Sagrada Familia zitten niet inbegrepen in de Barcelona pass! Ben je echter van plan om veel bezienswaardigheden van Barcelona te bezoeken? Koop dan de Barcelona City Pass. Hierbij zit wel een fast-track ticket voor de Sagrada Familia (en Park Guell), maar ook gratis luchthavenvervoer, tickets voor een hop-on hop-off bus en meer dan 20 andere activiteiten en attracties in Barcelona.
 • Neem je tijd! Er is enorm veel te zien in deze basiliek. Let op de prachtige details en ga niet te vlug. Een anderhalf uur is hier zo om! Om ook één van de torentjes te bezoeken, reken je best ook nog een half uur extra.
 • Vermijd wachtrijen met een fast-track ticket. Fast-track tickets kosten evenveel als een ticket ter plekke. Echter hoef je niet langer in de rij aan te schuiven, maar krijg je een vast tijdstip voor je bezoek. Gewoon op tijd zijn en je mag alle wachtrijen voorsteken. Je kan deze aanschaffen bij zowel TicketBar als Tiqets.
 • Bestel kaartjes zo veel mogelijk op voorhand. De Sagrada Familia is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden ter wereld! Tickets zijn vaak al enkele dagen op voorhand uitverkocht. Om dit te voorkomen boek je dus maar best tickets op voorhand.
 • Geen kaartjes meer beschikbaar? Boek een rondleiding! – Kan je geen tickets voor de Sagrada Familia meer boeken omdat ze zijn uitverkocht voor een bepaalde dag/tijdstip? Kijk dan eens naar gegidste rondleidingen. Zij boeken hun kaartjes vaak al maanden op voorhand en bovendien word je bezoek aan de Sagrada Familie er veel interessanter door.

Er valt uiteraard nog zoveel meer te vertellen over deze intrigerende en unieke basiliek.
Het loont zeker de moeite om te kiezen voor een rondleiding met gids en dan heb je nog altijd de keuze tussen een korte tour van een uur, of een meer uitgebreide rondleiding van 2,5 uur. Echte die hards kunnen ook altijd opteren voor een Gaudi-dag, waarbij je 10 uur lang zijn fantastische bouwwerken verkent!

Koop echter sowieso je toegangskaarten voor de Sagrada Familia op voorhand en dan nog best de fast-track tickets zodat je niet bij de vele andere bezoekers in de rij moet staan wachten. Zeker tijdens de snikhete zomermaanden is dit geen pretje. Zo blijft er trouwens voldoende tijd over om andere leuke dingen te doen in Barcelona!
Nog tips nodig? Lees dan ook dit uitgebreide artikel over de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Barcelona.

Sagrada Familia tickets

Boek je Sagrada Familia tickets op tijd! Vaak zijn ze al enkele dagen op voorhand uitverkocht…

Citytrips naar Barcelona

Als je dacht dat het werd geschreven als ‘Segrada Familia’, dan hoop ik in ieder geval dat je nu de juiste schrijfwijze hebt onthouden. Om deze parel (en veel anders moois) te zien in de Catalaanse hoofdstad, ben je trouwens geen fortuin kwijt! Vaak zijn er hele mooie aanbiedingen te vinden op het internet. Kijk maar eens naar deze deals:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.4/5 - (53 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam