5/5 - (1 stemmen)

Sauna’s in Helsinki

Nog nooit had ik een echte sauna bezocht. En de beste plek om dat voor het eerst te doen is natuurlijk in... Finland!
Met bijna twee miljoen sauna's verspreid over het land -bijna 1 per drie inwoners!- is de Finse sauna natuurlijk hét culturele evenement voor de Finnen. Op aanraden van locals en enkele van mijn vrienden besloot ik dan maar om het eens allemaal uit te zweten in één van die houten cabines...

5/5 - (1 stemmen)

Bij ons worden sauna’s gezien als pure luxe, en alleen de happy few bezitten er eentje. In Finland wordt het bijna als een basisrecht beschouwd, aangezien bijna elk vakantiehuis, iedere woning en elk appartementsblok er wel eentje of meerdere op hun grondgebied hebben staan. Het is dan ook één van de leukste dingen om te doen in Helsinki: even alle indrukken uitzweten in een sauna!

Publieke sauna’s zijn er dan ook niet in grote getale aanwezig… Maar gelukkig zijn er wel enkele om uit te kiezen. En die zijn dan ook behoorlijk populair bij de Finnen en de toeristen!

De Löyly sauna in Helsinki. Genieten in luxe!

De Löyly sauna in Helsinki. Genieten in luxe!

Löyly

Naast de traditionele sauna’s wordt er tegenwoordig ook meer plaats gemaakt voor design sauna’s voor de luxeliefhebbers. De sauna’s blijven (ongeveer) hetzelfde, maar ze worden iets toegankelijker gemaakt en uiteraard vergezeld van enkele luxe arrangementen of gewoon een iets aangenamere totaalervaring.

Zelf was ik helemaal gek van Löyly, een sauna in Helsinki die ongeveer twintig minuten uit het stadscentrum ligt.
Voor €19 mag je er twee uur genieten van de wellness faciliteiten.
Zelf hoefde ik niet te reserveren, maar in drukkere periodes (lente en zomer) wordt wel aangeraden om via de website een tijdstip vast te leggen.

Bij de inkom krijg je een sleutel voor een locker, een handdoek en een zweetdoekje om onder je bips te leggen in de sauna’s. Deze sauna is zowel voor mannen als vrouwen, dus een zwempak is verplicht.

Er zijn twee sauna’s die je alletwee zeker moet uitproberen.
Na de verplichte douche kan je gewoon binnen blijven en verder stappen naar de glazen deur die naar de gewone sauna leidt.
Tien minuutjes of een kwartiertje waren voor mij meestal wel genoeg. Zeker als er Finnen binnenkwamen die de ene na de andere lepel water over het vuur spetterden. Hoe meer water, hoe heter het wordt!

De leukste sauna vond ik zelf wel de ‘smoke sauna‘ of de savusauna. Wanneer ik de deur opentrok naar dit aparte hokje, klom ik het houten platform op en werd ik meteen een rokerige geur gewaar. De geur is niet te sterk, waardoor hij eigenlijk als aangenaam kan worden ervaren.
Met mijn rug botste ik af en toe tegen de bakstenen muur en al gauw zag ik waarom dit een rooksauna werd genoemd. Het zwarte as veranderde mijn rug al snel in die van zwarte piet.

De sauna ervaring was heerlijk, maar het állerleukste bleef toch de ijskoude plons achteraf.
Nadat ik oververhit uit de sauna stapte, opende ik de deur naar buiten en stapte ik in mijn zwembroek op het door ijs en sneeuw overgoten terras. Het lijkt wel alsof je in rook opgaat, want de vriestemperaturen lijken al je lichaamswarmte op te slorpen. Toch kan je best lang buiten blijven bij -9°C, want door de sauna duurt het immers wel even om af te koelen.
Om iets sneller af te koelen plons je toch gewoon in het ijskoude zeewater?

Ik twijfelde, maar een vrouw die me voorging moedigde me aan en zei: “Gewoon doen, niet nadenken. Het gevoel achteraf is hemels!”
En ze had gelijk… Want daarna deed ik het nog minstens tien keer!

Persoonlijk was dit mijn favoriete sauna in Helsinki en ging ik er zelfs twee keer heen!

Een plons in het ijskoude weter achteraf doet zó veel deugd! Niet nadenken, maar gewoon doen!

Een plons in het ijskoude weter achteraf doet zó veel deugd! Niet nadenken, maar gewoon doen!

Nadat je even hebt afgekoeld kan je een gratis slokje water drinken in de relax lounge van de sauna.

Nadat je even bent afgekoeld kan je een gratis slokje water drinken in de relax lounge van de sauna.

Kuusijärvi

De enige echte rooksauna vind je terug in Kuusijärvi, met de bus ongeveer een uurtje van Helsinki.
Voor een enkel ticketje betaal je €5,50 en als je niet alleen de sauna wilt bezichtigen kan je gelukkig ook rondlopen in het prachtige natuurpark.

Kuusijärvi is veel minder bekend bij toeristen (wellicht omdat het zo ver ligt), maar daardoor kan je wel een echte Finse sauna ervaring meemaken.
Ook hier zijn de sauna’s voor beide geslachten, waardoor zwempakken ook noodzakelijk zijn.

De grote rooksauna opent pas (’s winters) vanaf 15:00u (de kleine vanaf 13:00), maar de elektrische sauna’s zijn al een pak vroeger open. Kijk voor de zekerheid even naar de openingsuren van deze sauna.

Tijdens de winter vond ik het een minder aangename ervaring dan Löyly, omdat je vanuit de sauna cabine een veel groter eind moet stappen om af te kunnen koelen in het ijskoude water.
Bovendien is de weg naar het water ook bezaaid met glad ijs, kleine -auw!- steentjes… Niet ideaal om in je bijna blootje naartoe te huppelen!

Voor de elektrische sauna betaal je €6, voor de smoke sauna €12.

Het Kuusijärvi domein is verrassend mooi. Naast de sauna kan je dus ook even van de natuur genieten!

Het Kuusijärvi domein is verrassend mooi. Naast de sauna kan je dus ook even van de natuur genieten!

Na de sauna is het even tijd om af te koelen. Wat een heerlijk gevoel!

Na de sauna is het even tijd om af te koelen. Wat een heerlijk gevoel!

Andere sauna’s in Helsinki

Er zijn nog enkele andere publieke sauna’s in Helsinki, maar natuurlijk kon ik ze niet allemaal bezoeken of waren ze gesloten wanneer ik er was.
Aanraders die ik van medereizigers, locals of via internet heb gevonden zijn: Sauna Arla, Kotiharju Sauna en Sauna Hermanni.

5/5 - (1 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam