Sea Aquarium Curacao – Met dolfijnen zwemmen

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 05 juli, 2017

Voor mijn laatste dag in Curacao wou ik nog wel wat speciaals doen. Daarom had ik een uitstapje geregeld naar het Seaquarium van Curacao. Op deze plek kon je heel wat verschillende dingen doen, waaronder ook met dolfijnen zwemmen. Omdat ik het nog nooit had gedaan dacht ik dat het misschien wel een leuke uitstap kon zijn en had ik besloten om de erg prijselijke som van $184 toch te gaan betalen.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


De ingang die naar het Seaquarium van Curacao leidt... Spannend!

De ingang die naar het Seaquarium van Curacao leidt… Spannend!

Zwemmen met dolfijnen in het Seaquarium van Curaçao

Ik doolde wat rond door het verouderde Seaquarium complex en mocht om het afgesproken uur eindelijk bij de dolfijnen in het water springen. Na enkele korte filmpjes over de dieren en hun trainers kregen we nog even wat meer uitleg mee hoe we de dolfijnen moesten behandelen.
Zo moesten we proberen om onze armen en handen altijd dicht bij ons lichaam te houden. De dolfijnen hielden immers niet van te grote bewegingen. Schoolslag was dus uitgesloten.

Eens we in het water waren was ik wel benieuwd hoe het zou gaan lopen. Natuurlijk mochten er geen GoPro of andere onderwatercamera’s mee worden genomen want anders zou je de foto’s die voor jou werden gemaakt natuurlijk niet kopen…

In mijn hoofd leek allemaal zo veel leuker, maar natuurlijk was het in het echt gewoon een pak minder speciaal. Ik zou zelf durven zeggen dat het gewoon niet leuk was. Niet voor de gasten en niet voor de dolfijnen.

Trainers bereiden de dolfijnen voor in het Seaquarium van Curacao.

Trainers bereiden de dolfijnen voor in het Seaquarium van Curacao.

Teleurstellend en pijnlijk

In de brochures stond dat je ongeveer dertig minuten met de dolfijnen zou gaan zwemmen, maar eigenlijk speel je in totaal misschien tien minuutjes met hen. Je gaat immers met een hele groep mensen in het water, en afhankelijk van met hoeveel zij zijn krijg je een bepaald aantal minuten met de dieren. En dan is dat voornamelijk voor de fotograaf belangrijk, want je moet echt altijd naar hem kijken wanneer de dolfijnen een kunstje voor je zitten te doen.

Als het dan aan mij was is om met de dolfijnen te zwemmen, werd ik al snel triest.
Dolfijnen zijn ongelooflijk intelligente wezens, en je voelt gewoon dat ze dit niet leuk vinden. De beesten moeten zich aan jouw tempo aanpassen, en ze kunnen natuurlijk een pak sneller zwemmen.

Terwijl ik in het water zat, vond ik het natuurlijk wel leuk hoe dicht ik bij dolfijnen kon zijn. Ik had er eigenlijk ook nooit aan gedacht dat je ook met wilde dolfijnen kan zwemmen. Veel verantwoordelijker, ethischer, leuker én goedkoper.
Nadat ik het zoveelste trucje met de dolfijnen moest doen (je wordt echt een beetje verplicht…), merkte ik gewoon op bij het dier dat ze dit haatten. De glimlach die zonet nog op foto werd vastgelegd, verstarde snel naar een trieste blik.

Waarom had ik ook gedacht dat dit leuk zou zijn?

Ik was grandioos in de val gelopen, want wees nu eerlijk… Zwemmen met dolfijnen klinkt toch echt leuk?!

Na de pijnlijk dure grap (en het hartverscheurende besef dat de dolfijnen worden uitgebuit) werden we, voor de honderdste keer, erop attent gemaakt dat we ook enkele mooie foto’s konden kopen van ons avontuur voor maar $40 extra.
Natuurlijk doe je dat dan wel, want je betaalde al zo veel en je wilt natuurlijk wel gewoon een souvenir.

De foto’s waren absoluut niet professioneel. Ik dacht bij mezelf: “Dat zou ik honderd keer beter kunnen…”
Van de tientallen foto’s waren er maar drie goed, vond ik. Maar je moest er vier kiezen.
De fotograaf zat me een beetje te pushen voor foto’s te kiezen van welke ik echt dacht dat ze afgrijselijk waren. Natuurlijk, want naast deze vier foto’s was het nog eens $5 extra per foto.
Foto’s waar je ogen half toe zijn, waar iemand anders ook opstaat of waar je gezicht niet eens zichtbaar is omdat het nat wordt gespat zijn toch echt niet mooi?
Gelukkig dat de dolfijnen geen triestige gezichten kunnen trekken, want anders zouden het maar sombere plaatjes zijn geweest.

De mooiste foto, vond ik, van mijn zwemles met de dolfijnen.

De mooiste foto, vond ik, van mijn zwemles met de dolfijnen. En precies op dat moment dacht ik ook: “Shit… Wat doe ik deze diertjes eigenlijk aan?!”

Een activiteit om WEL te vergeten!

Het leek misschien wel een leuke ervaring om even met enkele dolfijnen in het water te kunnen zitten, ze te kunnen aaien, en ze kunstjes laten doen, maar uiteindelijk was dat allemaal maar schijn. De dieren zitten daar duidelijk tegen hun zin, het voelt gewoon écht niet goed om ze aan te raken en kunstjes voor je te laten doen en om daar dan ook nog eens zo’n hoog bedrag voor neer te tellen vond ik echt belachelijk.

De rest van de avond lachten Stephanie en ik nog heel wat meer over mijn domme aankoop en dronken we nog wat biertjes, samen met een andere Nederlandse die vandaag pas was aangekomen. We zetten ons kleine feestje verder in de jacuzzi en tegen half één ’s nachts gingen we dan eindelijk slapen.

Sorry, lieve diertjes! Hopelijk komt er snel een verbod op dit soort wanpraktijken… Volgens mij is het immers echt dierenmishandeling.

Mambo Beach, een korte tussenstop op de terugweg.

Mambo Beach, een korte tussenstop op de terugweg.

Morgen zou ik om zes uur ’s morgens opstaan om een uurtje later richting de luchthaven te vertrekken. Sint-Maarten, here I come!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>