5 juli, 2017

Sea Aquarium Curacao – Met dolfijnen zwemmen

Voor mijn laatste dag in Curacao wou ik nog wel wat speciaals doen. Daarom had ik een uitstapje geregeld naar het Seaquarium van Curacao. Op deze plek kon je heel wat verschillende dingen doen, waaronder ook met dolfijnen zwemmen. Omdat ik het nog nooit had gedaan dacht ik dat het misschien wel een leuke uitstap kon zijn en had ik besloten om de erg prijselijke som van $184 toch te gaan betalen.

De ingang die naar het Seaquarium van Curacao leidt... Spannend!

De ingang die naar het Seaquarium van Curacao leidt… Spannend!

Zwemmen met dolfijnen in het Seaquarium van Curaçao

Ik doolde wat rond door het verouderde Seaquarium complex en mocht om het afgesproken uur eindelijk bij de dolfijnen in het water springen. Na enkele korte filmpjes over de dieren en hun trainers kregen we nog even wat meer uitleg mee hoe we de dolfijnen moesten behandelen.
Zo moesten we proberen om onze armen en handen altijd dicht bij ons lichaam te houden. De dolfijnen hielden immers niet van te grote bewegingen. Schoolslag was dus uitgesloten.

Eens we in het water waren was ik wel benieuwd hoe het zou gaan lopen. Natuurlijk mochten er geen GoPro of andere onderwatercamera’s mee worden genomen want anders zou je de foto’s die voor jou werden gemaakt natuurlijk niet kopen…

In mijn hoofd leek allemaal zo veel leuker, maar natuurlijk was het in het echt gewoon een pak minder speciaal. Ik zou zelf durven zeggen dat het gewoon niet leuk was. Niet voor de gasten en niet voor de dolfijnen.

Trainers bereiden de dolfijnen voor in het Seaquarium van Curacao.

Trainers bereiden de dolfijnen voor in het Seaquarium van Curacao.

Teleurstellend en pijnlijk

In de brochures stond dat je ongeveer dertig minuten met de dolfijnen zou gaan zwemmen, maar eigenlijk speel je in totaal misschien tien minuutjes met hen. Je gaat immers met een hele groep mensen in het water, en afhankelijk van met hoeveel zij zijn krijg je een bepaald aantal minuten met de dieren. En dan is dat voornamelijk voor de fotograaf belangrijk, want je moet echt altijd naar hem kijken wanneer de dolfijnen een kunstje voor je zitten te doen.

Als het dan aan mij was is om met de dolfijnen te zwemmen, werd ik al snel triest.
Dolfijnen zijn ongelooflijk intelligente wezens, en je voelt gewoon dat ze dit niet leuk vinden. De beesten moeten zich aan jouw tempo aanpassen, en ze kunnen natuurlijk een pak sneller zwemmen.

Terwijl ik in het water zat, vond ik het natuurlijk wel leuk hoe dicht ik bij dolfijnen kon zijn. Ik had er eigenlijk ook nooit aan gedacht dat je ook met wilde dolfijnen kan zwemmen. Veel verantwoordelijker, ethischer, leuker én goedkoper.
Nadat ik het zoveelste trucje met de dolfijnen moest doen (je wordt echt een beetje verplicht…), merkte ik gewoon op bij het dier dat ze dit haatten. De glimlach die zonet nog op foto werd vastgelegd, verstarde snel naar een trieste blik.

Waarom had ik ook gedacht dat dit leuk zou zijn?

Ik was grandioos in de val gelopen, want wees nu eerlijk… Zwemmen met dolfijnen klinkt toch echt leuk?!

Na de pijnlijk dure grap (en het hartverscheurende besef dat de dolfijnen worden uitgebuit) werden we, voor de honderdste keer, erop attent gemaakt dat we ook enkele mooie foto’s konden kopen van ons avontuur voor maar $40 extra.
Natuurlijk doe je dat dan wel, want je betaalde al zo veel en je wilt natuurlijk wel gewoon een souvenir.

De foto’s waren absoluut niet professioneel. Ik dacht bij mezelf: “Dat zou ik honderd keer beter kunnen…”
Van de tientallen foto’s waren er maar drie goed, vond ik. Maar je moest er vier kiezen.
De fotograaf zat me een beetje te pushen voor foto’s te kiezen van welke ik echt dacht dat ze afgrijselijk waren. Natuurlijk, want naast deze vier foto’s was het nog eens $5 extra per foto.
Foto’s waar je ogen half toe zijn, waar iemand anders ook opstaat of waar je gezicht niet eens zichtbaar is omdat het nat wordt gespat zijn toch echt niet mooi?
Gelukkig dat de dolfijnen geen triestige gezichten kunnen trekken, want anders zouden het maar sombere plaatjes zijn geweest.

De mooiste foto, vond ik, van mijn zwemles met de dolfijnen.

De mooiste foto, vond ik, van mijn zwemles met de dolfijnen. En precies op dat moment dacht ik ook: “Shit… Wat doe ik deze diertjes eigenlijk aan?!”

Een activiteit om WEL te vergeten!

Het leek misschien wel een leuke ervaring om even met enkele dolfijnen in het water te kunnen zitten, ze te kunnen aaien, en ze kunstjes laten doen, maar uiteindelijk was dat allemaal maar schijn. De dieren zitten daar duidelijk tegen hun zin, het voelt gewoon écht niet goed om ze aan te raken en kunstjes voor je te laten doen en om daar dan ook nog eens zo’n hoog bedrag voor neer te tellen vond ik echt belachelijk.

De rest van de avond lachten Stephanie en ik nog heel wat meer over mijn domme aankoop en dronken we nog wat biertjes, samen met een andere Nederlandse die vandaag pas was aangekomen. We zetten ons kleine feestje verder in de jacuzzi en tegen half één ’s nachts gingen we dan eindelijk slapen.

Sorry, lieve diertjes! Hopelijk komt er snel een verbod op dit soort wanpraktijken… Volgens mij is het immers echt dierenmishandeling.

Mambo Beach, een korte tussenstop op de terugweg.

Mambo Beach, een korte tussenstop op de terugweg.

Morgen zou ik om zes uur ’s morgens opstaan om een uurtje later richting de luchthaven te vertrekken. Sint-Maarten, here I come!

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam